2022-02-28 832 瀏覽
去迪士尼玩到筋疲力盡,再入東涌諗住是但食啲嘢就走,見到佢喺OpenRice評價唔錯又唔使排隊,就揀佢啦,點知一試就有驚喜入座俾咗個杯仔入面有黑豆,但係如果麥茶係凍唔係熱嘅就好啦,同同行朋友兩個都攰又細食,大家都叫咗個天丼,所以無得比較。所有天婦羅都炸得好熱,醬汁唔會過鹹又好惹味,個炸菇菇係全場最佳,好似食緊肉咁但又更加鮮味多汁!反而蝦就炸得有啲老啦~食個陣唔覺得油,但食完都有少少濟,雖然可以單點天婦羅,但都係食到都唔夠先再加單啦整體唔錯,有機會都想再嚟食過!

整體唔錯,有機會都想再嚟食過!
2021-12-29
2022-02-11 557 瀏覽
今日同朋友去咗食呢一度嘅日本嘢,我自己好鍾意食天婦羅,所以就叫咗一個軟殼蟹天丼!可以食到唔同款式嘅天婦羅真係好開心!整體來講呢度嘅天婦羅都做得幾鬆脆,而且熱辣辣咁食真係好正!另外仲有溫泉蛋同埋小魷魚天婦羅餅,呢兩個天婦羅亦都好好食!雖然價錢唔算話好平,不過都可以值得一試嘅

雖然價錢唔算話好平,不過都可以值得一試嘅
2022-02-09 437 瀏覽
迷你天丼配上稻庭烏冬迷你天丼上面嘅天婦羅包括有海老、菇菌、夾豌豆、海苔和南瓜天婦羅炸得好香脆炸粉完全唔厚亦唔會油淋淋味道剛剛好稻庭烏冬超滑身仲有好多唔同配料可以俾你任加落去有蔥花、海藻、鰹魚花和天婦羅碎另外仲有一隻溫泉蛋可以俾你加埋落去一齊食完全唔會被天丼比下去😋
迷你天丼配上稻庭烏冬
迷你天丼上面嘅天婦羅包括有
海老、菇菌、夾豌豆、海苔和南瓜
天婦羅炸得好香脆
炸粉完全唔厚
亦唔會油淋淋
味道剛剛好

稻庭烏冬超滑身
仲有好多唔同配料可以俾你任加落去
有蔥花、海藻、鰹魚花和天婦羅碎
另外仲有一隻溫泉蛋可以俾你加埋落去一齊食
完全唔會被天丼比下去😋
2022-02-09 375 瀏覽
🛍一年間東薈城真係多左好多餐廳! 之前食灣仔個間金子半之助, ⌚️成日一晏少少就要排隊, 今次黎到東涌呢間, 🤪星期日晚都唔使排, 可能個位都開得難搵D啦🤣 🍤上天丼 ($118)🍤🍚呢個丼有白身魚, 海老, 小柱魷魚天婦羅餅, 溫泉蛋, 海苔同豌豆. 🛢佢個炸漿就係致勝秘訣, 薄身得黎又甜甜地, 🍴配落所有材料都好正! 🦑尤其係個小柱魷魚天婦羅餅, 炸起之後完美凸顯到小柱既鮮甜味😛 🍜迷你天丼 & 稻庭烏冬(冷) ($118)🍜🧺第一次見佢有冷烏冬, 一於試下啦! 烏冬滑不溜口, 🥣加埋冰涼既醬油汁, 真係啱曬夏天食! 🍄迷你版天丼有菇菌, 南瓜, 海老, 🥚溫泉蛋, 海苔同豌豆, 🙆🏻‍♀️個菇真係超好食, 一咬係有汁爆出黎, 問你服未🙈 😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🛍Citygate has opened a lot of new restaurants over the year. ⌚️I have visited the Kaneko Hannosuke in Wan Chai and th

🍤上天丼 ($118)🍤

🍜迷你天丼 & 稻庭烏冬(冷) ($118)🍜

🛍Citygate has opened a lot of new restaurants over the year. ⌚️I have visited the Kaneko Hannosuke in Wan Chai and there were long queue everytime. 🤪This time I went to its branch in Tung Chung and there were no queue even on a Sunday night🤣

🍤Special Tempura Rice Bowl ($118)🍤
🍚This rice had white fish, shrimp, seaweed, mixed seafood fritter, soft boiled egg and snow pea tempura. 🛢The tempura mix was their selling point, it’s thin and slightly sweet, which matches well with all of their ingredients. 🦑For me, the mixed seafood fritter was amazing as the 🍴sweetness of the seafood has brought out by the tempura mix so well😛

🍜Mini Tempura Rice Bowl & Inaniwa Udon (Cold) ($118)🍜
🧺It’s my first time to see them selling cold udon, so let’s give it a try! 🥣The Udon were smooth and tasted really good with the cold soy sauce, it’s a nice dish to have in summer time. 🍄The mini bowl contains mushroom, pumpkin, shrimp, 🥚soft-boiled egg and snow peas tempura. 🙆🏻‍♀️The mushroom was juicy and its juice burst out when you bite on it🙈

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
2022-02-04 214 瀏覽
天婦羅丼食過唔少,但今次食完呢間覺得係自己試過list入面係名列前茅。平時食天婦羅多數就咁食無咩味,要點蘿蔔蓉天婦羅汁,呢度本身依家幫你加左落飯到🤣雖然價錢唔平,但食物質素完全對得住價錢,穴子勁大條,特別係穴子同魷魚炸得啱啱好,嫩滑得黎,配上秘制醬汁🤩餸飯一流👍🏻美中不足係海老炸得有啲過火老左🥺罕有地呢度提供黑豆茶,解膩養生。仲有少量漬物,當前菜開胃又得,食一半解膩又得,食完再飲埋杯麵豉湯,飽曬😌Btw呢度個碗深度同高度係有差異,男仔黎食未必夠飽😂

美中不足係海老炸得有啲過火老左🥺

Btw呢度個碗深度同高度係有差異,男仔黎食未必夠飽😂
2022-01-29 260 瀏覽
餐廳對正電梯,但記住係東薈城另一個出入口。去到冇人排隊!但都要大概等15分鐘,事關唔知點解冇吉位都唔會安排客人入去😩 唯有喺出面睇定食咩,佢哋嘅menu又真係幾吸引嘅。使用日本米都係賣點之一。我哋入面時已經有大約六七個人排喺我哋後面。我哋坐呢張枱,仲以為咁好隔離唔會安排人坐,但後來15分鐘之後有人嚟坐。我哋入坐嘅時侯其他坐位已經有人坐,淨番呢個,咁點解要等咁耐先俾人入座呢🤔我哋兩個都叫同一個set, 好長嘅海鰻~但粉比較厚以為咁大碗會食唔晒。點知原來隻碗內有乾坤,外表好大隻,但原來唔深嘅… 我老公食晒成碗都未夠飽😅
餐廳對正電梯,但記住係東薈城另一個出入口。

使用日本米都係賣點之一。

我哋兩個都叫同一個set, 好長嘅海鰻~

但粉比較厚

2022-01-08
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-01-25 156 瀏覽
次次經過都見好多人排隊, 所以冇去試, 嗰日就一於早少少走去試試,佢過冷烏冬口感好好而且佢啲天婦羅都炸得好香,啲炸粉又唔會好厚,所以都食到本身海鮮嘅味道。一定會再去試可能下次會食佢啲特色飯。
2022-01-12 796 瀏覽
早排去東涌outlet 睇衫 見到呢間日本過江龍的天丼飯 🤩 之前食過天丼覺得好乾身 味道一般但呢間 真係充滿驚喜 超好味😋😋 🤩🤩🤩🍤🍤🍤 我地叫左兩個飯 超足料 堆到成座山咁🤤兩個飯同樣 配上 漬物及麵豉湯 😆 -🐟江戶前天丼 $138 炸物有穴子 海老 魷魚 莢豌豆 海苔 溫泉蛋 *穴子:即係 野生星鰻 -🍤上天丼 $118白身魚 海老 魷魚 莢豌豆 海苔 溫泉蛋 -飯上的炸物 全部都係即叫即炸 (如果趕時間嘅人要留意)外脆內軟 仍保留到肉汁 鮮美 ☺️☺️🥰 炸鰻魚真係第一次食 肉質偏實身鮮甜🤤 炸白身魚 則肉質較白滑😝 炸物上 放了少量柚子皮 食落一啲都油膩最意想不到係連溫泉蛋都炸埋 😂😆 炸物 連同 餐廳秘製的醬汁 真係超級好食 味道甜甜地又咸咸地😋秘製醬汁完全為炸物 提昇至另一境界☺️😋 食到一半 將溫泉蛋戥破 讓蛋汁流入白飯之中撈勻飯 再食 飯完全吸收了蛋汁及醬汁 令丼飯更加鮮甜美味 充滿蛋香🥰🥰🤤🤤 -👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻另外特別一讚 餐廳設有黑豆茶 👍🏻👍🏻🤩 黑豆茶功效多多 有禆益止汗 滋補腎臟 仲可以去除油膩感
之前食過天丼覺得好乾身 味道一般

*穴子:即係 野生星鰻

🍤上天丼 $118
白身魚 海老 魷魚 莢豌豆 海苔 溫泉蛋

飯上的炸物 全部都係即叫即炸
(如果趕時間嘅人要留意)
外脆內軟 仍保留到肉汁 鮮美 ☺️☺️🥰

餐廳設有黑豆茶 👍🏻👍🏻🤩
黑豆茶功效多多 有禆益止汗 滋補腎臟
仲可以去除油膩感

2021-12-31
5 分鐘 (堂食)
2022-01-07 201 瀏覽
天丼專門店,早已聽聞是 有日本 第一天丼之美譽,再加上家人也幫襯過,食完都讚不绝口 !! 👍👍👍元旦日,刚巧又到東薈城逛逛,當然,試一試 😄 果然,真的不錯 !! 👍👍👍我哋下午茶時段經過,唔想食太多,以為細碗份量,其實,都幾大碗 😁.我哋點選了……入座後,店員先奉送上黑豆茶,味道清香甘甜,不錯 👍 飯後飲更加可以消除一下油腻感覺 👍隨後,又送上了一個大大的木盒, 裡面放了四種配料 (蔥花、海藻、鰹魚片、天婦羅碎),自由配搭配料加入湯烏冬內 👍 $118呢個套餐幾好,啱哂胃口細細,又貪吃的我,可以同時間 食到 配飯 及 配烏冬 的不同食法感覺 👍烏冬是扁形的麵條軟硬度適中每個天丼飯都用咗日本進口秘製醬汁,係源自始創人祖父留下超過100年歷史,獨門不外傳嘅秘方醬汁,因此,令每件炸物嘅味道更鮮味 👍雖然是迷你版,跟其他天丼,同樣地也有天婦羅海老、海苔、莢豌豆、溫泉蛋, 只是增添了南瓜同埋舞菇,啱哂我素菜口味 😋. $118D 天婦羅賣相,擺放得好有特色,食物放得好似小山丘,更加突出了天婦羅海老好大隻 跟另外兩款特色天丼之分别……除咗穴子之外,其他材料也差不多,都有鱚魚、鳳尾蝦、雜錦海鮮
[金子半之助] 天丼專門店,早已聽聞是 有日本 第一天丼之美譽,再加上家人也幫襯過,食完都讚不绝口 !! 👍👍👍

我哋點選了……
[迷你天丼及稻庭烏冬]
[上天丼]

[迷你天丼 及 稻庭烏冬] $118

烏冬是扁形的

麵條軟硬度適中

[上天丼] $118

[上天丼] 跟另外兩款特色天丼之分别……
除咗穴子之外,其他材料也差不多,都有鱚魚、鳳尾蝦、雜錦海鮮餅 (墨魚粒、干貝)、溫泉蛋、海苔、莢豌豆 😋

我覺得 天丼飯,除咗即炸的天婦羅,新鮮好味外,另一獨特好味之處,就係呢隻 蛋蛋🥚 當你食咗少少天婦羅,又飲啖黑豆茶,清清口腔,跟著,先篤開天婦羅温泉蛋,等D汁慢慢混合飯中,飯粒黏滿蛋汁 及 秘製醬汁,再配各款天婦羅一起食時,更加鮮味,同埋一點也不覺油腻,非常好味,簡直係味覺的享受 !!
😋😋😋
2022-01-01
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2021-12-26 242 瀏覽
經過依度見到依間天丼,好吸引呀個餐牌,就去試下好吸引呀⋯⋯見到江戶前天丼,好似好大碗好正咁,決定試試佢枱面有個教大家食天丼既step有杯麥茶方便清熱氣美味食物送到枱上,俾我既感覺係,點解咁深色架?天婦羅正常係金黃色,依度d油唔通……唔同?天婦羅饅魚實在好小見,咬落去感覺好新奇,蝦嗰啲都ok,小柱魷魚好好味脆加彈牙我鍾意,炸物咬落口都唔太油既味增湯加天丼一啖唔錯兩個人的午餐,份量睇落好似好少,但其實實係飽到差啲食唔晒,如果炸物變返金黃色就比較好
經過依度見到依間天丼,好吸引呀個餐牌,就去試下
好吸引呀⋯⋯
見到江戶前天丼,好似好大碗好正咁,決定試試佢
枱面有個教大家食天丼既step
有杯麥茶方便清熱氣
味增湯加天丼一啖唔錯
2021-12-18 261 瀏覽
這間餐廳是我住在東涌的朋友推介,假日去完大澳經過東涌,當然要試下。餐廳位置就在噴水廣場後有一條扶手電梯,一上就見到。可能時間比較早,不用等位就能直接入去用餐,用完餐出黎見到要排隊。餐廳主要食天丼,選擇不多的他有他的好處,我好怕一些過江龍餐廳為了迎合香港人的口味,硬要加一些他們不最在行的菜式。未講主菜,先講一下餐廳奉上的黑豆熱茶,好特別,味道夠濃。我和朋友不約而同都揀了江戶前天丼,因為大家都想食穴子,上菜時像一般定食除了天丼,還有麵豉湯和漬物。天丼是指天婦羅炸物丼飯,醬汁淋面,第一啖會有點不慣,但食多兩啖就好喜歡。食材好新鮮,尤其是海老,太好味了。穴子長過碗面,外脆內軟,雖然整個天丼好足料,唔知係咪個日我朋友好餓,佢話有點不夠飽。整體價錢又唔貴,食物有特色,入黎東涌不妨一試。

未講主菜,先講一下餐廳奉上的黑豆熱茶,好特別,味道夠濃。

我和朋友不約而同都揀了江戶前天丼

江戶前天丼

整體價錢又唔貴,食物有特色,入黎東涌不妨一試。
2021-12-16
2021-12-07 306 瀏覽
食第二次架啦!依到2個餐 佢叫烏冬會有埋個細飯一齊架烏冬 配料自夾 任夾前菜可refill (free) 另外飯 佢有款中價白身魚既 幾好 唔錯 但第一次 早少少 未到食飯繁忙時間食 天婦羅熱好多 今天 有凍左既 🥲佢飯底有 類似 豉油熟油咁架 再撈暈佢先好食重有 佢既茶 係叫黑豆茶每次去都覺得好好飲唔係只得綠茶🍵咁~整體 是 好味同份量 女仔黎講夠有多既烏冬餐 但飯佢個碗大 但碗內有乾坤 是 只有 半隻呀 所以 男仔食量 可能就差少少啦建議 大家要食 可以食 5:30前去咁 就 有 熱辣辣天婦羅食到啦!謝謝大家 爬文!下次再分享😉
食第二次架啦!
依到2個餐
佢叫烏冬會有埋個細飯一齊架
烏冬 配料自夾 任夾
前菜可refill (free)

另外飯 佢有款中價白身魚既 幾好
唔錯 但第一次 早少少 未到食飯繁忙時間食
天婦羅熱好多 今天 有凍左既 🥲
佢飯底有 類似 豉油熟油咁架
再撈暈佢先好食
重有 佢既茶 係叫黑豆茶
每次去都覺得好好飲
唔係只得綠茶🍵咁~

整體 是 好味同份量 女仔黎講夠有多既烏冬餐
但飯佢個碗大 但碗內有乾坤 是 只有 半隻呀
所以 男仔食量 可能就差少少啦

建議 大家要食 可以食 5:30前去
咁 就 有 熱辣辣天婦羅食到啦!

謝謝大家 爬文!
下次再分享😉
天婦羅  烏冬
2021-09-25
5 分鐘 (堂食)
  • 黑豆茶
2021-12-05 289 瀏覽
今日嚟到東涌行街,諗住就嚟聖誕節買d聖誕禮物,估唔到今日咁多人,都好耐冇黎呢度,原來呢度變咗好多,食嘢嘅舖頭比以前更加豐富,更加多選擇,已經唔係以前單單一個大food court ,依家仲要有好多有名出名嘅店舖喺度開食肆,無意之間俾我發現咗呢一間轉食天婦羅飯嘅店舖,我印象中喺灣仔見過,不過我當時冇幫襯,所以就決定今晚喺度開餐,我大約6:00去到餐廳,唔需要等位就可以入去食,我選擇左一個佢話係期間限定嘅丼,叫做車海老赤金鯛天丼,我返嚟到嘅時候我見到開心因為感覺上嗰啲天婦羅擺到好滿,後尾先發現原來個碗有少少乾坤,就係個碗原來唔係你所見嘅份量咁深,佢只有一半內膽,不過整體個份量係足夠食嘅,首先去你度好香好香,但係因為佢擺得太多天婦羅嘅關係你會有少少無從入手,我先食過車海老,即係大蝦,佢嘅天婦係屬於偏向脆,唔算薄,我就覺得一般般,其他餸菜都冇乜特別,反而我覺得最好食嘅係個豉油,佢個豉油應該係屬於整碗飯嘅精髓,令到無論個餸或者飯都好好食,不過如果你諗住去食一間好食嘅天婦羅,就會有啲失望,但又諗深一層百零蚊食到一大碗天婦羅飯,又好似幾抵食,我呢碗飯$158再加一,都成差唔多接近$180,所以又好似唔算好抵食,但如果呢碗飯連加一係大約$120我又會經常返嚟食,所以我有啲啲矛盾⋯⋯咁即係我應該唔會再返嚟食😅
車海老赤金鯛天丼
2021-11-27 231 瀏覽
.過江龍天丼🍤🍚餐牌選擇不多,天婦羅炸得酥脆即叫即炸😋,份量多!天婦羅份量比飯多,海苔口感酥脆😆最愛佢自家製的醬汁,份量剛剛好唔會太咸😍屋企樓下有間成日都心思思走去食我覺得食完唔會有好肥利嘅感覺😯,因為飯唔會過量地多,但相反天婦羅分量唔小😍😍☺️食完好滿足😍🥰………味道:🍤🍤🍤🍤🍤/5飽肚感:🍤🍤🍤🍤🍤/5選擇種類:🍤🍤/5性價比:🍤🍤🍤🍤/5……….
過江龍天丼🍤🍚
餐牌選擇不多,天婦羅炸得酥脆
即叫即炸😋,份量多!
天婦羅份量比飯多,
海苔口感酥脆😆
最愛佢自家製的醬汁,份量剛剛好唔會太咸😍
屋企樓下有間成日都心思思走去食

性價比:🍤🍤🍤🍤/5
……….
  • 上天丼
2021-11-16 253 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻 /5💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻  /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻/5🛋 環境: 👍🏻👍🏻👍🏻 /5今次係同同事食午餐黎左半之助食,未試之前,同事已經係咁推薦呢間出色既天婦羅 天丼主角炸蝦及魷魚,香脆而不太過油膩,而炸菇菌亦非常香甜,香口,仍然保留菇菌既新鮮及Juicy。配上篤穿既流心蛋,呢個午餐令人非常滿足 ! 最後就要再讚一下佢個黑豆茶﹐解左炸物既油膩,細心配搭,不能忘記
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻 👍🏻 /5
💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻  /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻/5
🛋 環境: 👍🏻👍🏻👍🏻 /5

天丼

配上篤穿既流心蛋,呢個午餐令人非常滿足 !

2021-09-01
20 分鐘 (堂食)