2021-10-31 418 瀏覽
今日放假去左大澳玩,經過東涌發現多左好多野食,揀左呢間比較少見來自日本的金子半之助。食物選擇唔多,不過樣樣都好好食咁。江戶前天丼 $138穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、莢豌豆炸玉子呢個set勁豐富,天婦羅都有幾種。- 招牌穴子即係星鰻,比平時的鰻魚厚肉同嫩滑,長30cm,仲長過個碗。- 炸海老食落好新鮮,蝦肉偏實,仲有2條咁多。- 炸魷魚餅,呢個係我最愛,魷魚係一粒粒,好有咬口得黎又爽滑,一d都唔似炸過,非常好味😋- 炸玉子都超正,隻蛋炸過仲好流心,一戳蛋黃就流晒出嚟,撈飯一流。- 味噌湯:鹹咗少少- 漬物:甜薑同醃蘿蔔,如果食完可以再添。天丼 $98菇菌、海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、莢豌豆,味噌湯 同漬物呢個丼唯一同江戶前唔用的係穴子換左炸菇,其他食材都一樣。炸菇都好好食,炸得黎唔油,而且隻菇仲吸收左醬油味,好入味。另外講下呢度有黑豆茶飲係幾好味😋。

江戶前天丼 $138
穴子、海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、莢豌豆炸玉子

呢個set勁豐富,天婦羅都有幾種。
- 炸海老食落好新鮮,蝦肉偏實,仲有2條咁多。
- 味噌湯:鹹咗少少
- 漬物:甜薑同醃蘿蔔,如果食完可以再添。

天丼 $98
菇菌、海老、小柱魷魚天婦羅餅、海苔、莢豌豆,味噌湯 同漬物

另外講下呢度有黑豆茶飲係幾好味😋。

2021-10-27
午餐
  • 江戶前天丼
  • 黑豆茶
2021-10-26 321 瀏覽
只在台灣食過,喺香港開分店後而家先試。叫咗江戶前天丼($138),有穴子、蝦、魷魚同溫泉蛋。感覺上喺台灣食好食啲,呢間嘅餸ok,炸得唔錯,蝦略細隻,但主要嫌啲醬油唔夠,做唔到每一粒飯上面都撈到醬汁,令人感到有點可惜。#hkrestaurant #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodblog #foodie #foodiehk #香港美食 #美食 #foodphotography #foodstagram #foodreview #鐵食評 #金子半之助 #天丼 #東涌美食 #tendon #Citygate #東薈城名店倉 #japanesecuisine #日本料理 #天ぷら #天婦羅

2021-10-26 235 瀏覽
平日午餐時間,等位時間大約10至15分鐘。小麥 黑豆茶,好夾,好飲。即叫即做關係,落單之後大約要等15分鐘,等待期間,望住其他人進食的確難耐。期間限定, 軟殼蟹天丼, 已進入秋季, 別無他選, 一定係試呢個期間限定嘅天丼, 炸物嘅熱度,脆度都非常正, 不過我隻炸蛋係爆咗,好傷心, 除咗軟殼蟹,其他炸物都吸收了太多 醬汁, 口感欠缺少少脆口。餐廳座位舒適,坐bar table都無問題, 只可惜冇位置放袋。 有加一服務,侍應服務正常。

2021-10-22
15 分鐘 (堂食)
午餐
閒日冇嘢做,同老公去咗東涌東薈城行街睇戲。其實食咗好幾次,不過今次係第一次同佢寫食評。講真我本身好怕食油炸嘅嘢,所以如果令到我肯食同覺得佢好好食的話,佢一定唔錯😋(自己覺得)如果平時食飯時間去到一定要排隊,我哋因為睇戲所以12:00便到。雖然唔使排隊但店內都坐滿人。店舖不大,地方算是整潔。點叫食物都很快送到。我們同樣點「上天丼套餐」,天婦羅飯有白身魚、蝦x2、墨魚粒幾粒、野菜、海苔⋯⋯(唔知有冇漏,大約有以上),另外一碗麵豉湯和一碟醃漬物,份量好足⋯⋯飯內加入些少醬汁,令成件事嘅節奏變快咗🤣因為太好味😋所以食得快咗😄講返天婦羅炸物每件都好鬆化,而且唔覺得油膩,呢個就係重點😋每次食完走,都會諗住下次幾時再食😜

每次食完走,都會諗住下次幾時再食😜
2021-10-15 187 瀏覽
係東涌既金子半之助被譽為日本第一天丼🇯🇵主要係食天婦羅丼飯🍤🍚天婦羅丼飯主要有3款,天丼、上天丼,仲有江戶前天丼🤩今次朋友揀左上天丼~🔸上天丼 ($118)材料豐富 有白身魚、海老、小柱魷魚天婦羅餅、溫泉蛋、海苔同埋莢碗豆☺️跟餐仲配埋味噌湯同漬物~🍤佢炸到金黃色 好吸睛~食落口感都好好唔會成口粉既感覺👍🏻而且佢唔需要點醬汁都好夠味 撈埋溫泉蛋一齊食🥚🍚 好惹味😋😋不過個人覺得隻蛋可以唔洗煎一煎🤣🔸熱稻庭烏冬 ($78)睇餐牌普通一個熱湯烏冬都有好多配料 見唔係好肚餓就叫左個熱湯烏冬🍲一上枱真係得個烏冬 呆一呆 餐牌上面既配料呢😳😣原來佢係分開上 店員好快就拎左個木盒泥😂入面有蔥花 海澡 鰹魚花 天婦羅碎 同一隻溫泉蛋☺️好貼心 驚客人唔食 就分開上等客人自己揀😊👍🏻

🔸上天丼 ($118)

🔸熱稻庭烏冬 ($78)

原來佢係分開上 店員好快就拎左個木盒泥😂
2021-09-29 235 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗東涌調查呢間天丼🍤🍚江戶前天丼便當 $138📸表示個飯俾金黃色嘅天婦羅鋪到成座山咁滿,有穴子,海老,小柱魷魚天婦羅餅,温泉蛋,海苔,莢豌荳,睇見都流晒口水🙋🏻‍♂️表示天婦羅炸槳唔厚,炸得好酥脆,個鰻魚天婦羅係用星鰻做,食落雖然無日本鰻咁厚肉同入口即溶嘅軟綿感覺,但都唔差嘅,炸蝦天婦羅肉質有啲乾,溫泉蛋天婦羅未做到流心效果,紫菜天婦羅食落厚身有口感,天婦羅餅嘅小柱同魷魚食落好有鮮味,口感煙韌彈牙,整體都可以嘅,但唔會走到東涌咁遠食,不過佢喺灣仔同葵芳都有分店,經開可以去食吓嘅📈吃貨指數😋好味度 6.5/10🔙返啅度 6.5/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今日去咗東涌調查呢間天丼
🍤🍚江戶前天丼便當 $138

📈吃貨指數
😋好味度 6.5/10
🔙返啅度 6.5/10
2021-09-19 364 瀏覽
每款其實味道都差唔多,都係咁油。佢一上碟果陣我心諗唔喺呀嗎,因為係肉眼可見嘅啲油多到可以滴出來,一食落去直情全部都係油味,咩肉已經食唔出味噌湯都係沖劑所以就中規中矩。最好食就係個黑豆茶,不過如果要堅持要食曬成個飯就起碼要飲10杯茶到去解滯。服務就唔多掂,唔係樓面問題,落單埋單無乜嘢。但係廚房後場因為懶係半開放式,所以同啲食客位好緊同埋無一場之格。問題係個廚房連續20分鐘都傳黎刀煲盎撐碰撞既碗碟聲,我個臺唔係最近廚房但係都就黎失聰咁滯,同朋友講嘢都要好大聲先聽到。食道依度先唸:唔怪使得平日dinner無咩人,即刻walk in都得,因為真係唔計啲嘢難食,比錢買個位坐都唔值!
每款其實味道都差唔多,都係咁油。

味噌湯都係沖劑所以就中規中矩。

天當
江户前天當
上天當。
2021-09-14
要係東涌搵美食好似無咩選擇,睇到有人推介呢間天丼,就去咗一試,估唔到唔錯喎,大家去開東涌可以食(☝ ՞ਊ ՞)☝◔◕ 迷你天丼 & 稻庭烏冬 (溫)◔◕ 迷你天丼 & 稻庭烏冬 (冷)呢一個套餐可以試佢嘅天丼同埋稻庭烏冬,好抵食𓀠天丼係佢地既主打menu,食材新鮮,炸粉夠薄身,但不算十分脆口醬油嘅鹹甜到適中,唔會太咸抵讚(๑❛ꆚ❛๑)有趣既係稻庭烏冬(溫)會先送上一個大木盒,入面有海帶,蔥,木魚,一隻溫泉蛋,。俾你加入熱湯烏冬中稻庭烏冬 (冷)就無溫泉蛋,泠湯醬汁可以根據自己嘅個人喜好加入Wasabi整體來講,稻庭烏冬質感不錯喔
要係東涌搵美食好似無咩選擇,
睇到有人推介呢間天丼,就去咗一試,
估唔到唔錯喎,大家去開東涌可以食(☝ ՞ਊ ՞)☝

◔◕ 迷你天丼 & 稻庭烏冬 (溫)

◔◕ 迷你天丼 & 稻庭烏冬 (冷)

呢一個套餐可以試佢嘅天丼同埋稻庭烏冬,好抵食𓀠
天丼係佢地既主打menu,
食材新鮮,炸粉夠薄身,但不算十分脆口
醬油嘅鹹甜到適中,唔會太咸抵讚(๑❛ꆚ❛๑)
有趣既係稻庭烏冬(溫)會先送上一個大木盒,
入面有海帶,蔥,木魚,一隻溫泉蛋,。俾你加入熱湯烏冬中
稻庭烏冬 (冷)就無溫泉蛋,
泠湯醬汁可以根據自己嘅個人喜好加入Wasabi
整體來講,稻庭烏冬質感不錯喔
每次去東薈城,金子半之助餐廳一定係我一家人其中一間去嘅餐廳👍🏻今次一家三口都食「天丼」,原因係大家都好想食天婦羅蝦🍤魷魚🦑和草菇😋所有食物即叫即炸,烏冬又係,新鮮熱辣,好脆、好新鮮,勁好食👍🏻飯後飲杯黑豆茶,好解膩,好香,好飲,我次次都飲起碼3杯😋
飯後飲杯黑豆茶,好解膩,好香,好飲,我次次都飲起碼3杯😋
  • 黑豆茶
2021-09-02 153 瀏覽
今日去左大嶼山玩,出發前就約左大班人係度食飯醫肚先。坐底左店員都幾nice既,提我地佢地做緊推廣,要做份問卷同like fb page就可以平20蚊。咁計落都幾開心,冇啦啦又平左少少,積少成多嘛。同行人都叫左迷你天丼 & 稻庭烏冬,不過有人就叫冷有人就叫暖。暖既會有一大個盒比晒配料你自行加,個盒好大,上台個陣都嚇左下。好似化妝盒咁大。入面有隻蛋,木耳等。冷就冇呢個服務喇,一開始已經落晒去,冇等咁樣比你玩個盒。味道上個人覺得都唔錯,我幾中意個冷烏冬,配汁好fresh。不過朋友話有食過更好食既烏冬,期待佢推介。

2021-08-22
2021-08-17 217 瀏覽
最近一直都好鍾意冷蕎麥麵~ 知道東涌一直都有一間天婦羅~ 食日本野 提意男朋友不如去試吓~雖然價錢比起日本貴起碼2-3倍😒但真系好想食~ 就決定試下 坐底之後等左差不多半個鐘先有野食 都痴線既!系好味 😋但吾應該將啲天婦羅整咁耐!
最近一直都好鍾意冷蕎麥麵~
知道東涌一直都有一間天婦羅~ 食日本野
提意男朋友不如去試吓~
雖然價錢比起日本貴起碼2-3倍😒
但真系好想食~ 就決定試下
坐底之後等左差不多半個鐘先有野食
都痴線既!系好味 😋
但吾應該將啲天婦羅整咁耐!
2021-08-15
2021-07-09 835 瀏覽
係東涌行完街 就去搵嘢食 見到間日本好出名嘅天婦羅入面都幾多人就入去試下啦~🧐坐低就嗌咗兩個天婦羅 「上天丼」同「天丼」等咗一陣就食得見到個碗好大碗 點知原來得好少飯🤭天婦羅嘅顏色偏深色 食落有啲油味增湯就普通 黑豆茶就唔錯可以解油膩基本上兩碗啲嘢食一樣除咗「上天丼」$118 有白身魚「天丼」$98 有菇菌其他都一樣 每款天婦羅食落都差唔多咬落都有啲油漬物無食到 望落去有啲乾$一百蚊一碗呢個質素 應該冇下次
係東涌行完街 就去搵嘢食
見到間日本好出名嘅天婦羅
入面都幾多人
就入去試下啦~🧐

坐低就嗌咗兩個天婦羅
「上天丼」同「天丼」
等咗一陣就食得

$一百蚊一碗呢個質素 應該冇下次

上天丼
2021-04-23
2021-07-04 4924 瀏覽
唔係住喺東涌,但偏偏山長水遠去到東涌,事出必有因。數數手指,已有超過一年半沒有離港同小女兒出外旅遊,決定入去迪士尼 staycation。入去前先到最近迪士尼、兼最多食肆選擇的東涌醫肚,揀了「金子半之助」。上一次光顧是利東街分店,小編一貫習慣,同一間餐廳即使是不同分店,除非情況特殊,基本上不會寫下第二篇食評。今次正因為試了同上一次不同的出品,才落筆記下來。東涌店位於商場內,感覺上只是一間普通餐廳,及不上利東街分店的特色 ⋯⋯ 後者更似一間日本街舖天丼小店。為了吸引客人,刻意安排廚房在靠近店舖門口位置,並設置透明大玻璃,客人可看見廚師炮製天丼的過程。東涌分店主力客源是附近居民,週一至週五更肯定缺少區外人生意;所以做蓋印卡優惠推廣,但只限於東涌分店。即使星期日中午午飯時段,也只有幾個客人。刻意挑選吧枱座位,以為好似日本的天丼店一樣,可以見到廚師炮製天丼的整個過程;但開放式廚房的設計較遜色,缺少了日本當地所見的佈局。炸鍋設在開放式廚房後端,並非面向吧枱座位,客人不能近距離欣賞廚師炮製天丼過程;只能見到廚師將炸好的食材鋪陳成一碗天丼的最後程序,有點失望。天婦羅講究食材新鮮、席前即炸。既有豪華版
天婦羅講究食材新鮮、席前即炸。既有豪華版及選用高級食材的 omakase 天婦羅料理、也有中價檔次的天婦羅老店、及親民的天丼店。平民天丼連鎖餐廳集團可以便宜至幾百円就有一碗;即使是百年以上歷史的天丼老店,人均消費也只是2000~3000円左右,已有一大碗舖滿海鮮食材的豪華版天丼。歷史緣故,東京的天丼老店全部位於庶民聚居的下町地區,尤其集中在淺草一帶;當然也有後起之秀在其他地區創業,「金子半之助」就是其中之一。總店位於東京日本橋,創業歷史只有10年左右,兩年前將海外市場拓展至香港,現時共有三間分店。

天丼起源於江戶年代(1830年代)的東京新橋及淺草一帶,食法沒有天婦羅講究,沒有蘿蔔蓉配天婦羅汁、海鹽/綠茶鹽等等調味;只是簡單地將油炸完的食材鋪在一大碗白飯表面,然後再淋上小店的自家秘制醬汁。由於是碗飯,既方便進食、又可飽肚,加上油炸食材香脆可口、刺激食慾,是當時的庶民美食。
醬汁源自創店人爺爺金子半之助老先生的秘方,標榜正宗江戶時代嘅天丼風味;所以,餐廳也以老先生名字為名,並曾連續5屆榮獲日本《全国丼連盟》天丼部門金賞。不祇醬汁來自日本總店,香港店用嘅穴子、蝦等食材同樣來自與日本店相同嘅供應商,香港員工亦遠赴日本研習;力求盡量做到味道同日本總店一模一樣。曾經努力上網翻查資料,只找到日本店嘅介紹,但就找不到金子半之助老先生嘅資料,有點懷疑所謂可以追溯至江戶時代嘅天丼醬汁秘方是否宣傳伎倆?
除了醬汁及食材之外,美味天丼的其他靈魂天婦羅小麥粉(混和雞蛋及清水之後,調制成天婦羅脆衣粉漿)及日本產胡麻油(用作油炸天婦羅)同樣由日本總店進口,採用相同材料。難怪香港分店定價貴過日本,以江戶前天丼為例,東京日本橋總本店只賣980円(不含味噌湯),香港店就要$138,另外還有加一服務費。典型日式料理店,講究專門單一。餐牌選擇也少,只有五款天丼,沒有花巧。長時間只做幾款菜式,確保精益求精、質素穩定。五款天丼中,有冷、熱稻庭烏冬各一,及三款不同食材的天丼:天丼($98)上天丼($118)江戶前天丼($138)
今次揀上天丼($118),食材包括白身魚、蝦、小柱魷魚天婦羅餅、紫菜、小豌豆及溫泉玉子。除天丼外,還有一小份漬物(醋漬蘿蔔及酸薑片)及味噌湯。
上天丼

日式紫菜作為小吃,原本已經香脆;加上油炸處理,口感更加鬆化,入口即化成碎片。蝦天婦羅就等同天婦羅的代名詞,所以,天丼不可缺少蝦。只要食過較高級的天婦羅,不難發現同天丼的脆衣有所不同。席前逐件即炸奉客的天婦羅料理,脆衣顔色較淺、較薄、更接近金黃色;又由於通常蘸鹽、或只蘸小許蘿蔔蓉天婦羅汁,加上即炸即食,每件天婦羅的脆衣皆保持鬆脆。至於天丼,始終源自庶民料理,脆衣賣相較粗糙、顏色較深、亦較厚身;而且淋上醬汁,加上熱飯的蒸汽,除了第一、二件天婦羅可保持鬆脆外衣,往後的就失去了鬆脆口感。天丼共有兩隻蝦,挾起蝦天婦羅,外層脆衣仍算鬆脆,脆衣包裏下的蝦肉鮮甜,但今次出品未夠爽口;勝在有帶甜的天婦羅醬汁,仍然好食。
之後再食白身魚。口感竟然較印象中的穴子更鬆脆(上次在利東街分店食江戶前天丼的食材)。魚油含量較穴子低,肉質也較穴子結實,味道就較為輕口味,不喜歡穴子油脂重口味的最佳選擇;兩者各有各的美味。
吃了一半食材,就要品嚐白飯。每啖白飯皆沾有秘製醬汁,味道香甜。食到一半,將半熟溫泉蛋戳穿 ⋯⋯ 今次的玉子炸得有點過火,蛋黃未夠流心。將僅有的蛋黃液與白飯拌勻一齊進食,增添了一份蛋黃香;雖然唔夠濃厚,但仍然美味。
另外試了迷你天丼及稻庭烏冬(凍)($118)。迷你天丼的食材包括菇菌、蝦、紫菜、南瓜、小豌豆及溫泉玉子。雖然話係迷你,但食材同樣豐富,只不過以蔬菜為主,更加健康。幼身的凍稻庭烏冬賣相地道,入口軟身、滑溜,又有少少彈性,質感正宗;只略嫌有少少黏身,部份烏冬纏繞在一起。
迷你天丼及稻庭烏冬(凍)
迷你天丼及稻庭烏冬(凍)
兩款天丼的食材一樣豐富,很飽肚;加上價錢合理、味道中上,值得追捧。今次終於記得影低黑豆茶的真身,原來只是在每個茶杯放入兩粒黑豆,然後自己斟茶沖泡。餐牌介紹黑豆味甘性溫和,又有消膩解渴、除濕提神、化痰消水腫等多種功效,但只係沖泡就有此效用?抑或沖泡黑豆的茶已加入黑豆煮沸?
2021-06-28
2021-06-30 572 瀏覽
太耐冇去過日本啦,真係好掛住日本啲美食😩😩今日經過東涌就試吓嚟至日本嘅天丼專門店金子半之助啦🍤 東涌分店唔算大,大概有六、七張枱左右,但環境乾淨明亮,坐得都幾舒服. 我哋叫咗江戶前天丼($133)同埋 天丼便當($93)江戶前天丼有一條長過我手板嘅炸穴子(野生星鰻),兩隻鳳尾蝦、半熟玉子、炸海苔片,碗豆,視覺上非常滿足啊😍 穴子好嫩滑,啖啖魚肉,個人覺得佢嘅天婦羅係偏油,但味道都唔錯,個醬汁同飯同半熟蛋撈埋,好快俾我ko晒成碗🤭 (江戶前天丼份量真係幾大,所以如果有兩個人,最好可以好似我哋咁叫一份江戶前天丼,另一個可以叫天丼便當,咁就可以share食,又冇咁飽😙)天丼便當其實份量都唔少,只係隻穴子變咗兩片炸菇,但個炸菇好味喎😃😃我鐘意鋪頭提供嘅黑豆茶,同個飯好襯,消滯一流👍👍 佢嘅腌白蘿蔔都好味,係份量少咗D🥲 食完都叫過到少少日本天丼癮嘅,不過味道始終唔及係日本食嘅正啦,唔知幾時先去到日本啊😭😭😭😭呢間分店東涌居民同機場員工有9折添😆

我哋叫咗江戶前天丼($133)同埋 天丼便當($93)

呢間分店東涌居民同機場員工有9折添😆
2021-05-22
餐廳已開咗一段時間 本身唔太喜歡食天婦羅 就算平時去日本都唔會特別食天婦羅呢!😂😂早排見細佬食完之後就極力推介 仲要睇埋佢分享嘅相片之後 又覺得真係幾吸引 最後分別唔同時間食咗兩次添!加上餐廳仲俾咗張印仔優惠卡我!食咗兩次儲夠4個印仔!🤘🤘🤘下次仲可以享有一碗半價優惠 其實太鐘意食烏冬呢!所以兩次都係食咗烏冬唔好睇小呢個烏冬 就咁食烏冬加天婦羅囉 其實如果唔係大胃王 份量就係剛剛好嘅 另外最有驚喜係天婦羅仲加咗少少飯添 天婦羅已經加埋醬汁 所以喜歡重口味嘅我 就啱晒啦! 外脆內juice 完全係非常fresh烏冬仲係爽口彈牙 個湯都係好濃味 😋如果烏冬就一定會配埋呢啲配料 仲有隻半熟雞蛋配埋烏冬 真係好豐富 飯同烏冬嘅分別就係飯嘅話會有多一舊魚 雖然唔知係咩魚 但魚嘅味道好鮮味㗎另外最特別之處 就係有天婦羅雞蛋下次就會試吓冷烏冬😛😛😛仲有餐廳免費提供新鮮嘅黑豆茶添🤘🤘🤘添茶嘅時候仲可以見到一粒粒啲黑豆喺茶入面如果住朋友嘅朋友仔 出示住戶證仲可享有9折優惠 等於免加1

天婦羅已經加埋醬汁 所以喜歡重口味嘅我 就啱晒啦!
外脆內juice 完全係非常fresh
烏冬仲係爽口彈牙 個湯都係好濃味 😋