2022-10-14 22 瀏覽
收工約咗男朋友,喺牛頭角附近好似冇咩好嘢食,咁啱見到間燒味舖啲燒味好似幾正咁,就決定入去食個燒味飯啦。我就叫咗一個玫瑰油雞皇飯,估唔到我一食就鍾意咗呢種味道,平時食親都係白切雞、豉油雞,今次呢個玫瑰油雞有淡淡的玫瑰花香味,再加上好滑嘅雞肉,俾人一種好清新嘅感覺,加上食雞冇咁肥,我決定下次都要再食呢個。男朋友就叫咗招牌脆皮燒腩仔飯,佢呢個燒腩仔確實真係脆,男朋友一邊食一邊聽到咬緊趣博博嘅聲音😂仲要佢哋個五花腩又唔會話剩係得肥膏,肥瘦適中。最後叫多枝雪碧同忌廉,咁就食咗一個好飽嘅晚餐lu。
最後叫多枝雪碧同忌廉,咁就食咗一個好飽嘅晚餐lu。
2022-10-12 17 瀏覽
公司喺牛頭角嗰邊,lunch時候就去咗呢間金滿膳燒味餐室食飯,環境好闊落,而且好乾淨企理。見到好多人都係食佢哋嘅燒味飯,望到啲燒味睇落都好靚仔,勁吸引。我就叫咗一個玫瑰油雞皇飯,價錢$48。雞嘅色澤好均勻,未食已經聞到淡淡的玫瑰香味,識落啲雞件全部都好滑,同埋啲飯都仲係熱辣辣,好滿意。同事就叫咗燒味四寶飯,四寶飯同樣好多餸,叉燒燒得好均勻,食落仲甜甜地咁,用嚟送飯就一流。白切雞食落都好滑,如果點蔥油食就更加正呀。食燒味飯一定要叫枝樽裝可樂飲先夠爽🙌🏻🤤
食燒味飯一定要叫枝樽裝可樂飲先夠爽🙌🏻🤤
2022-10-12 10 瀏覽
又到3點3下午茶時間,當然要去近期最愛嘅金滿膳燒味餐室,呢間燒味餐室同平時個啲好唔同,環境裝修好現代化新派設計,完全唔會覺得餐廳好舊坐得唔舒服,仲好闊落添。佢哋個燒味下午茶真係好抵食,只係$34。我同朋友就一人叫咗一個柚子蜜叉燒米粉同招牌脆皮燒腩仔瀨粉。佢哋嘅燒味會另上,叉燒真係好出色,肉質鮮嫩仲有肉汁。燒腩仔都外皮香脆,五花腩肥瘦適中啱啱好。如果唔鍾意食米粉同奶粉仲可以叫河粉添。或者其他選擇都好多,無論係西多士、燒味飯定係花甲粉等等都應有盡有。

今次我食嘅嘢真係普通到不得了,但我覺得都值得寫下食評,呢間牛頭角 金滿膳燒味餐室 唔可以錯過呀。🧇普普通通就嗌咗法式西多士,金金黃黃嘅外皮,熱辣辣嘅感覺,即食一定係最正。上面一個牛油等佢慢慢溶化後就剛剛好。一切開嗰下真係有好幸福嘅感覺,牛油又慢慢融落嚟,裏面夾心餡慢慢流出嚟真係好正。食一口真係覺得好溫暖,香軟充滿蛋漿嘅麵包再加上牛油,再加上夾心餡嗰種互相交融嘅感覺,鹹鹹甜甜咁樣好鬼正。🍜咁啱下午茶時間,就可以試下燒鵝髀配搭粉麵嘅套餐。燒鵝髀真係未試過咁正。除咗佢夠大隻之外,好食都係相當重要,皮脆肉滑,燒得剛剛好,每一啖都係香口,每一啖都係嫩口。
2022-10-11 24 瀏覽
如果想食啲抵食嘅燒味,同時又想食下午茶餐廳快餐,呢間幫到你。可以見到佢餐牌有燒味又快餐,一次過滿足你兩個願望。✡️💓隨心就試下雞扒蛋飯,本身都諗住係普普通通,不過都值得一讚喎。雞蛋都唔係求其煎,蛋黃都保持到流心嘅狀態,而個雞扒都幾惹味,小小煎香幾可口,唔似得出面煎完好嚡口、好乾身或者咸到漏嗰啲。💓燒味當然必試啦。燒肉拼秘製燻蹄 雙豬組合。首先燒肉真係好正,皮脆真係好基本佢都做到,仲要係咬落塊皮唔會話太多油。肥瘦度亦都非常好,好鍾意喺實實嘅肉中帶有肥膏嘅感覺。燻蹄果然係秘製,嗰種味道真係有淡淡然咸得嚟又有啲清香,仲有全部大多數係肉放得入口。總括嚟講開牛頭角,想食下燒味又想食下快餐,咁就一定要嚟呢間呀。
2022-10-10 33 瀏覽
估唔到牛頭角區都有啲幾有質素嘅餐廳,呢間主力做燒味嘅茶餐廳幾唔錯。門面睇落ok,比普通茶餐廳望落好似high class少少咁。櫥窗上面都掛上咗琳瑯滿目嘅燒味,幾新鮮咁。貪心嘅我哋都想盡量試多幾款燒味,所以就叫咗兩個雙拼飯啦。🐓玫瑰油雞拼🐖招牌脆皮燒腩仔飯就可以食到雞同豬。首先視覺上都擺得幾靚,啲肉擺得幾整齊,分量睇落去都夠大。雞肉好嫩滑,浸泡過醬汁嘅雞有種鹹鹹的味道,但唔會太鹹,又有少少酒嘅淡香。燒腩仔當然皮脆,脆得嚟又唔會必曬啲油出黎。肉質又唔會鞋恰恰,肥瘦相間做得幾好,啖啖肉之中又有油脂香,正。🐾秘製燻蹄飯拼🔥柚子蜜叉燒飯。呢兩個都係豬肉但都想試下。同樣擺盤整齊份量夠多。可以見到燻蹄都係肉居多,唔會似出面得舊肥膏。食落去唔會淡而無味,有少少醃製嘅感覺,應該就係秘製醬汁做出嚟嘅。叉燒方面都有驚喜,全部都放得入口唔會話有渣。肉質淋軟度適中,就算嗰邊都唔會話太硬食唔到。

貪心嘅我哋都想盡量試多幾款燒味,所以就叫咗兩個雙拼飯啦。
三五知己呢下茶餐廳食海鮮都幾開心,特別係今餐又唔貴喎,而且又幾好食。等我嚟介紹下開心花甲粉 $68。我覺得佢哋都幾開心嘅,因為個口都開曬出嚟,唔知係咪因為咁所以叫呢個名😂粉絲同花甲味道真係好好,完全已經吸收蒜蓉等配料嘅味道。仲有燒生蠔 $68/3隻。😜價錢都算抵每一隻都算大隻,而且亦都吸收曬啲蒜蓉味燒得唔錯。另外麻辣小龍蝦$228。🌶️確實係愛辣之人必揀。無論外殼定係肉質都吸收曬麻辣嘅風采,亦唔似出面有啲可能雪死咗或者唔新鮮串燒方面我哋要叫咗啲。🔥呢度啲串燒就較為係炸粉比較重嗰隻。燒五花腩 $18都算幾大舊,雖然炸粉重但唔會話粉多個肉,而且食落去都好惹味又唔會過鹹。雞腎串$16都保持到索索聲,好有趙口。
2022-10-07 49 瀏覽
牛頭角放工行過,見到呢間之前一直想試下,今日同事都話想食就一齊去左試。入到去環境都算乾淨企理,張枱都幾靚係圓枱雲石花紋嘅。餐牌方面都有好多唔同選擇,除咗燒味都有其他例如常餐、海鮮。咁佢寫住”金滿膳燒味餐室“,我諗燒味係佢招牌,所以我哋今次就試咗油雞同埋燒腩仔。🪔🐔油雞富含淡淡酒嘅香氣,色澤靚。味道咸中帶醇,有醃料嘅咸又有酒嘅醇,而又唔會死咸。肉質唔會乾,鮮嫩可口,多肉少骨。🔥🍖燒腩仔皮脆合格有餘。肥肉瘦肉層層相間,油油之中又有肉嘅質感。入口鬆化軟腍,不會有過分油膩感覺。咸度唔會蓋過豬肉味,有肉味亦有油香。分量方面都幾夠飽,我覺得價錢合理之餘,質素都幾好,所以近牛頭角嘅話不妨試下🆗

2022-10-07 19 瀏覽
好耐冇食過茶餐廳,估唔到呢間金滿膳燒味餐室有驚喜🤯有燒味又有茶餐廳野食嘅餐廳,比較少見,而兩樣都做得好嘅小店,更係難得。😧門口見到餐牌都幾多選擇,有串燒有常餐有燒味。入到去幅牆有隻招財貓幾得意😂下午茶時間我就嗌咗個“金滿膳燻香燒鵝髀賴粉”都係$34咋。😜燒鵝髀真係好大隻,皮香脆脆,色澤都好靚,好吸引。皮連肉食就有肉汁爆出,肉質又唔鞋,冇渣,肉多🤤我朋友就試下普通野“雪菜肉絲米粉”有埋雞蛋同三文治,就$50。分量都算大,本身諗住都係正常質素,但佢啲雪菜都出奇地幾新鮮,米粉亦可口,唔會硬身un胃。炒蛋夠滑,可以夾三文治食。食完個餐夠哂飽。🈵總括嚟講今次下午茶都幾驚喜,好滿足,係可以一試🙆
總括嚟講今次下午茶都幾驚喜,好滿足,係可以一試🙆
2022-10-06 13 瀏覽
本以為牛頭角呢間茶餐廳其貌不揚,估唔到有驚喜。🤩🤩今餐3人食都好飽滿,我諗4個人食都夠飽,全海鮮盛宴都係$500唔洗🤩🤩🤗開心花甲粉 $68錫紙包住一包份量好多,熱度十足。花甲都新鮮,充滿蒜味;粉絲亦非常入味,少少辣,連花甲一齊食更正。🤗燒生蠔 $68/3隻。每隻都充滿蔥蒜,亦都似係醃製咗一段時間,因為食落去好入味,亦有香香嘅燒烤味。🤗大扇貝$108/3隻。同樣充滿蔥蒜同夠入味。夠鮮夠大隻值得一試,唔韌無渣。🤗麻辣小龍蝦$228。呢個價錢嘅話分量就少咗啲啲不過都可接受。呢種麻辣程度係愛麻辣者必定要試。啲肉全部都吸收曬麻辣嘅味道,亦都夠鮮。
本以為牛頭角呢間茶餐廳其貌不揚,估唔到有驚喜。

2022-10-06 12 瀏覽
去開牛頭角都係諗住食返啲普通嘅野。Google map見到附近有一間茶餐廳就去咗睇睇。門面普通通通,入面裝修環境都算整齊。張枱都有少少品味,係圓形雲石紋枱。見佢寫住係燒味餐室,所以就決定試返佢招牌嘅燒味。諗唔到食咩燒味好,所以就試左💎燒味四寶飯 $50。有雞、叉燒、燒肉、鹹蛋。最滿意嘅係雞,成嚿都好嫩滑又唔算太鹹,仲隱約有淡淡玫瑰油嘅味道。叉燒方面係甜得黎有少少酸,呢種酸甜嘅感覺係好清新,因為佢用咗柚子蜜去燒,而肉質亦都唔嚡。燒肉皮係卜卜脆,肥瘦比例係3比7。另外⚜️金滿膳燻香燒鵝髀飯$128,鍾意食鵝嘅人一定要試。因為鵝髀真係超大隻。除咗肉多味道亦都唔話得。皮脆係基本,但呢度係比出面更香口,肉質方面亦都保持鮮嫩。最後飲品就簡簡單單🥤可樂兩支。

見佢寫住係燒味餐室,所以就決定試返佢招牌嘅燒味。
最後飲品就簡簡單單🥤可樂兩支。
2022-10-05 18 瀏覽
行開牛頭角經過呢間餐廳,都係普通茶餐廳風格門面,不過見好似幾多人食,同埋咁啱又想食燒味喎,所以就入去試下。餐牌嘅選擇都算幾多嘅,除咗燒味都有常餐可以選擇。但係我都係決定食返佢招牌嘅燒味。🍗金滿膳燻香燒鵝髀飯$128我就揀咗佢招牌菜。上菜時見到鵝髀真係超大隻,齋睇都覺得啖啖肉好想咬落去。淨係食皮都覺得係燒得好香口,有小小爆汁嘅感覺;肉都好鮮嫩。如果皮同肉一齊食就係一個更佳嘅口感。🍖柚子蜜叉燒飯 $48平時都係蜜汁叉燒多,呢度係柚子蜜嘅叉燒飯又幾特別。出面通常都係甜甜地嘅感覺,但呢度用柚子蜜就係酸酸甜甜咁,但又唔會過甜。而叉燒肉質又唔會太鞋,所以都幾推薦。總括嚟講呀如果近牛頭角又想食下高質燒味都可以選擇呢間。
🍗金滿膳燻香燒鵝髀飯$128
🍖柚子蜜叉燒飯 $48

總括嚟講呀如果近牛頭角又想食下高質燒味都可以選擇呢間。
去開牛頭角搵friend, 想食返個下午茶,佢就介紹我呢間,簡簡單單又好味。我地叫左秘製燻蹄同玫瑰油雞皇,配米粉同瀨粉,一個餐都係$34🤪🐷燻蹄方面都好大塊好多,塊塊都好多肉。秘製唔知有咩乾坤,味道上確係幾特別,略咸之中有點清甜,整體肉質清爽。🐔油雞好滑,味道不會死咸。雞皮顏色唔會太深色,都係滑滑唔會韌,有淡淡玫瑰油香,好易入口同想一再返尋味。🥢瀨粉都不差,滑身軟硬度剛好,不易斷。🥢米粉唔會硬掘掘,同樣軟軟易入口。湯底不過不失 整體黎講呢個價錢,呢個質素,絕對值得一試!

整體黎講呢個價錢,呢個質素,絕對值得一試!
2022-10-03 26 瀏覽
今日同同事諗緊食飯食咩既時候行經金滿膳燒味餐室,餐廳座位都唔算太逼,好奇既我地就入去試下,竟然絕出色!🐥🐷玫瑰油雞皇拼招牌脆皮燒腩仔飯 $48一次過可以試到兩款燒味,唔錯!油雞生熟度岩岩好,大大舊,啲肉好滑嫩,好濃豉油味,完全入晒味呀!燒肉都好出色,燒肉既皮好脆,肉質唔鞋,豬肉有啲咸香,超好食好吸引😋🥰燒味四寶飯 $50白切雞,紅腸,叉燒同咸蛋就係四寶,足料好食!白切雞有啲咸味,唔會鞋口!紅腸都好香好彈牙。叉燒燒得好好味,微甜又燒到焦香!咸蛋都好好味,漏油既蛋黃加上蛋白,白飯既perfect match!飲埋杯凍檬茶,爽呀!

🐥🐷玫瑰油雞皇拼招牌脆皮燒腩仔飯 $48

🥰燒味四寶飯 $50

飲埋杯凍檬茶,爽呀!
2022-10-03 8 瀏覽
今次咁岩行經牛頭角呢間金滿膳燒味餐室,又到下午茶時間,就入黎試下!我地先食茶餐廳傳統雪菜肉絲米粉 $50,米粉超大碗,雪菜鋪滿面,加上肉絲,好香,唔會太咸,而且仲有少少辣椒絲,少少辣味好正,岩晒啲想食得健康啲既朋友👍🏻下午菜既燒味好抵食$34,我地就叫佐柚子蜜叉燒瀨粉🐷叉燒既份量不比正常少,而且質素都係好好,叉燒燒到香甜多汁焦香可口,瀨粉又唔會好爛,爽口好食!另外仲有白方包同埋炒蛋,好正好好味呀!再飲杯凍奶茶,正!
另外仲有白方包同埋炒蛋,好正好好味呀!再飲杯凍奶茶,正!