2023-05-07 281 瀏覽
本人好鍾意拉麵 所以同朋友黎左銅鑼灣登龍街呢間日式拉麵叫左招牌叉燒拉麵 個湯底濃度剛剛好 有柚子既香味叉燒都肥瘦適宜 唔會太肥 本人好憎食肥叉燒小食叫左炸雞軟骨 炸得很香口 服務都OK 算呢區比較好味既日式拉麵
本人好鍾意拉麵 所以同朋友黎左銅鑼灣登龍街呢間日式拉麵

叫左招牌叉燒拉麵 個湯底濃度剛剛好 有柚子既香味

叉燒都肥瘦適宜 唔會太肥 本人好憎食肥叉燒

小食叫左炸雞軟骨 炸得很香口

服務都OK 算呢區比較好味既日式拉麵
2023-03-10 438 瀏覽
銅鑼灣登龍街滿滿日式餐廳,三田家都係其中一間,唔洗排隊一於試吓😛芝麻雞軟骨🌟🌟🌟必試,味道少少辣蟹餅🌟🌟日式餃子🥟拉麵店的餃子普遍都唔錯👍🏻濃郁豚骨拉麵湯底濃郁👍🏻👍🏻豚肉又淋黑蒜拉麵麻麻地,有啲失望🙍🏻‍♀️好咸

芝麻雞軟骨🌟🌟🌟
必試,味道少少辣

蟹餅🌟🌟

日式餃子🥟
拉麵店的餃子普遍都唔錯👍🏻

濃郁豚骨拉麵
湯底濃郁👍🏻👍🏻豚肉又淋

黑蒜拉麵
麻麻地,有啲失望🙍🏻‍♀️好咸
晚飯時間經過金田家覺得店面好有日本特色,決定一試佢地嘅🍜雞白湯拉麵 ($105),賣相好靚但係食完就應該真係只此一次🥲拉麵揀咗正常硬度,有啲彈牙但係好似即食拉麵;雞腿肉叉燒口感幼滑但係好鹹,湯底同樣鮮味欠奉得個鹹字,仲要都幾多油,食完好口渴係咁飲水ꌶ ̯ ̜ꌶ另外仲有日式叉燒,雖然冇雞肉叉燒咁鹹但係口感偏粗糙。唯一開心係配有溏心蛋,但係唔知醃漬問題定係醃得太短時間,味道偏淡所以決定飲多啖鹹嘅湯中和吓> 因為口渴又飲水> 繼續loop꒦ິ^꒦ິ

另外仲有日式叉燒,雖然冇雞肉叉燒咁鹹但係口感偏粗糙。

2023-02-20
2023-01-20 362 瀏覽
突然間好想食拉麵🍜豚骨湯一定是王道仲要黑豚那就一定要try首先麵質是我喜歡的 粗幼爽口度硬度也是perfect湯佢個樣非常濃厚咁 表面豚油但沒油億味唯一係我喝不出非常有豚味 只有濃小小失望 但也好味 好處不會越食越咸叉燒好味😋高質的會再來食ご馳走様でした
突然間好想食拉麵🍜

好味😋高質的

會再來食

ご馳走様でした

2022-12-30 385 瀏覽
雖然話銅鑼灣好多嘢食,但係長期腦閉塞既我成日都唔知食咩好然後就會係登龍街行一圈睇有咩岩食最後就揀咗呢間拉麵店試吓🍜-柚子辛口拉麵 $98比較少見會用柚子同拉麵做配搭(可能我孤陋寡聞)湯頭濃稠食落又有少少小清新,但就食唔出有辣味柚子味幾出但個人覺得同豬骨湯個味唔太夾叉燒好大塊不過比較薄,肥瘦適中幾淋身麵嘅份量比較少,再加上個湯底幾開胃食完應該得5成飽¯\_(ツ)_/¯(可能我大食)整體味道不過不失,比較適合口味清淡既人
雖然話銅鑼灣好多嘢食,但係長期腦閉塞既我成日都唔知食咩好
然後就會係登龍街行一圈睇有咩岩食
最後就揀咗呢間拉麵店試吓🍜

-柚子辛口拉麵 $98
比較少見會用柚子同拉麵做配搭(可能我孤陋寡聞)
湯頭濃稠食落又有少少小清新,但就食唔出有辣味
柚子味幾出但個人覺得同豬骨湯個味唔太夾
叉燒好大塊不過比較薄,肥瘦適中幾淋身
麵嘅份量比較少,再加上個湯底幾開胃
食完應該得5成飽¯\_(ツ)_/¯(可能我大食)
整體味道不過不失,比較適合口味清淡既人
2022-11-23 479 瀏覽
冇得返鄉下,咪食碗拉麵囉,今日來到登龍街「金田家」,餐廳唔大不過幾似日本咁細細間。午餐唔多人,懶得諗咁多就選套餐囉午市套餐:豚骨拉麵+溏心蛋+吉列蝦/餃子+汽水($99), 都幾合理㗎🥢濃湯豚骨拉麵🍜:豚肉湯濃厚,有點漿住個嘴嘅感覺,好似有很多骨膠原😅;溏心蛋仲有少少流心;豚肉膠落有點肥,不過食落口唔油膩👍🏻🥢餃子🥟:個底煎得有少少燶,很香口吉列蝦🍤:仲熱辣辣脆口的🥢唐揚雞塊:炸雞幾時都啱食,一點都唔油膩,啲油迫晒出嚟,加埋沙律醬一流👍🏻

濃豚骨拉麵

🥢餃子🥟:個底煎得有少少燶,很香口
吉列蝦🍤:仲熱辣辣脆口的
餃子🥟+吉列蝦

唐揚雞塊

2022-10-18 421 瀏覽
雞白湯豚骨拉麵+吉列蝦2隻湯底飲落好滑喉·帶有小小忌廉香·同以往飲過既雞白湯唔同·金田家依款湯底比較稀·同蔥花夾埋飲好夾😂拉麵硬度合適·叉燒肉味夠不過可以厚身小小食落口感豐富啲·炸蝦方面炸粉夠脆口又有蝦味好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:必定再黎試下其他口味湯底·相信有意外收穫😍有機會睇緊既你黎試下😎
雞白湯豚骨拉麵+吉列蝦2隻

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
2022-10-16 366 瀏覽
對我來講 我最愛他們的雞白湯 在附近工作 能喝到碗濃郁的雞白湯 真的好贊 而且性價比高 齊配料至濃雞白湯拉麵湯底整碗都是奶白色的 細滑的順度表面用濃郁湯頭打成泡沫狀 像奶泡質地有蛋香的雞蛋 配上雞白湯 相輔相成的效果這次的雞蛋比上次的有進步 做到流心效果拉麵麵條也掛汁 有嫩滑的雞肉作伴 如果不夠味 可以加旁邊的辣酸菜 增添風味男店員服務比女店員好 親切的態度加上在下午茶時段 能安靜的吃完麵我只能說 食到好感動😹不會給人打擾的感覺好舒服
對我來講 我最愛他們的雞白湯

男店員服務比女店員好 親切的態度
加上在下午茶時段 能安靜的吃完麵
我只能說 食到好感動😹
不會給人打擾的感覺好舒服
是咁的,對於早幾日食完個拉麵,真係有啲唔係咁開心,係朋友介紹之下話金田家個雞白湯幾好食,就決定一試,對於我黎講,金田家係早幾年嘅登龍街期實一般般,闊別多年,膽粗粗就再去試試。入到都咪都無變照有冰水供應好快我就點咗個濃雞白湯拉麵因為本人唔食葱,所以就走左葱不過大家注意下如果走葱就連紫洋葱都會走左嫁la黎到湯比較多先試湯白雞湯,濃厚絲滑,略有少少咸,但可以接受曲麵,比較彈牙有咬勁,然後會有少少蛋香雞叉燒,似慢煮,幼滑,不老,分量適中普通叉燒,普通正常,沒什麼特別半隻糖心蛋,不咸,不甜,有流心整體來說,賣的是雞白湯同麵都非常出色,為於登龍街黎講,真係有好多選擇,重有好幾間拉麵,但如果大家對雞白湯有興趣,大家可以去try try,我係會番食嘅,完。
入到都咪都無變
照有冰水供應
好快我就點咗個濃雞白湯拉麵
因為本人唔食葱,所以就走左葱
不過大家注意下如果走葱就連紫洋葱都會走左嫁la
黎到湯比較多
先試湯
白雞湯,濃厚絲滑,略有少少咸,但可以接受

曲麵,比較彈牙有咬勁,然後會有少少蛋香

雞叉燒,似慢煮,幼滑,不老,分量適中

普通叉燒,普通正常,沒什麼特別

半隻糖心蛋,不咸,不甜,有流心

整體來說,賣的是雞白湯同麵都非常出色,
2022-08-29 320 瀏覽
在銅鑼灣登龍街人流餐廳街道有幾家拉麵在比拼以豚骨作主打的湯底 有限定的雞白湯就是來嚐鮮 感覺下他們的限定黑豚拉麵湯底也算順 不會濃郁到難以入口配上圍邊的薄切叉燒也不會很乾柴 有油脂再中間沾上湯底去吃 也是有加到層次度幼麵是男朋友喜歡的 配料作佐 增加清新口感不過雞白湯比豚更有好感濃雞白湯拉麵湯底不會太過於濃郁口感 有圓潤度的湯底綿綿的口感 沒有酸味雞叉燒剛好 不過不失叉燒就剛好 有灸燒味溏心蛋就不行 沒有蛋香和味 曲麵有彈性 有嚼勁加掛到湯汁不過吃到最後會吸收挺多湯汁
在銅鑼灣登龍街人流餐廳街道

溏心蛋就不行 沒有蛋香和味
曲麵有彈性 有嚼勁加掛到湯汁
不過吃到最後會吸收挺多湯汁
2022-07-04 710 瀏覽
銅鑼灣登龍街有好多食店😎😎 今次就揀咗食拉麵;店舖唔算太多位,但好好彩,午市唔算太多人,都唔駛等位就入得😊 侍應都好有禮貌,有問有答同好 helpful 👍🏻👍🏻午市套餐 雞白湯豚骨拉麵 + 溏心蛋 $99 每碗麵都可以選擇硬度、蔥同蒜;覺得唔夠仲可以有追加 items ,套餐仲包埋一個小食:餃子同吉列蝦 + 一罐汽水。雞白湯味道幾好,望落去好似好清咁,原來好濃味道;有3 片半肥嘅叉燒、一片紫菜、一隻溏心蛋、蔥同蒜香味;拉麵都幾彈牙,韌度適中,份量都幾好!小食方面,餃子比吉列蝦好食!餃子🥟餡料都幾豐富🤩 整體嚟講都唔錯😎

午市套餐
雞白湯豚骨拉麵 + 溏心蛋 $99

小食
2022-05-22 495 瀏覽
雞白湯豚骨拉麵⭐️我通常好少係香港食拉麵呢一個比普遍的拉麵 彈牙但係同日本嘅拉麵都仲係分別(好掛住日本呀!)雞白湯係鮮甜的唔覺意飲哂啲湯但係我傷心左一下因為呢個無糖心蛋
雞白湯豚骨拉麵⭐️
我通常好少係香港食拉麵
呢一個比普遍的拉麵 彈牙
但係同日本嘅拉麵都仲係分別(好掛住日本呀!)
雞白湯係鮮甜的
唔覺意飲哂啲湯
但係我傷心左一下
因為呢個無糖心蛋
🍜金田家📍銅鑼灣/紅磡/上環▪️豚骨拉麵($83)看看這超奶白的湯底大家也可以幻想這個湯是有多濃的吧!本來是想點雞白湯拉麵但因為樣子太相似亂點一通😂 很喜歡這裡的湯底🥰差不多喝光🤪還點了他們的唐揚炸雞 ($38)也是熱辣辣超juicy! 很好吃!建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
🍜金田家
📍銅鑼灣/紅磡/上環

▪️豚骨拉麵($83)

建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5
銅鑼灣登龍街有幾間拉麵店,金田家便是其中之一。是來自九州福岡的拉麵品牌,以濃郁的豚骨湯底聞名。星期六晚上雖然沒有很長的排隊人龍,但也要等大概10分鐘才有位。拉麵的話有8款,其中有兩款更是辛辣口味的喔!🍜 濃雞白湯拉麵 ($105) - 乳白色的湯頭十分濃郁,喝起來不膩也不算很黏口。配料有少許辛辣的紫洋蔥,再加上檸檬皮,加添了清新感,亦令味道層次更豐富。曲麵則指定了軟硬度,頗煙韌且很有咬口。很喜歡那特製的雞豚肉叉燒,口感嫩滑。🍜 柚子辛口拉麵 ($98) & 激辛拉麵 ($98)- 這兩款便是辛辣口味的拉麵,後者偏鹹了少許。Total:$331 (已計加一服務費)
銅鑼灣登龍街有幾間拉麵店,金田家便是其中之一。
是來自九州福岡的拉麵品牌,以濃郁的豚骨湯底聞名。
拉麵的話有8款,其中有兩款更是辛辣口味的喔!

🍜 濃雞白湯拉麵 ($105)
乳白色的湯頭十分濃郁,喝起來不膩也不算很黏口。
配料有少許辛辣的紫洋蔥,再加上檸檬皮,
加添了清新感,亦令味道層次更豐富。
曲麵則指定了軟硬度,頗煙韌且很有咬口。
很喜歡那特製的雞豚肉叉燒,口感嫩滑。
濃雞白湯拉麵 ($105)

🍜 柚子辛口拉麵 ($98) & 激辛拉麵 ($98)-
這兩款便是辛辣口味的拉麵,後者偏鹹了少許。

Total:$331 (已計加一服務費)
2022-04-23
10 分鐘 (堂食)
🚦金田家(銅鑼灣)登龍街出哂名食拉麵🍜今日就去咗金田家🤤再開發拉麵地圖📍難得一間唔使排隊嘅日式拉麵😳🐓濃雞白湯拉麵(曲麵)🐓$1058.5/10雞湯底係日本直送原湯空運到港🍜上嘅時候夠熱♨️比起銀座嘅雞湯拉麵更濃味,相比之下冇咁滑口🌊味道有啲似出前一丁雞湯味🤣但當然濃郁同杰好多好多🫢個人認為CP值高過銀座🆙平啲之外,仲可以自由加底加叉燒🍐柚子辛口拉麵🍐$987.5/10因為想食清新少少,個湯底柚子味的確幾甘🍊柚子拉麵仲有少少辛辣所以一啲都唔膩🤰配菜紫洋蔥大塊過雞湯拉麵嘅,食落生啲嗆啲🧅我仲加咗多蔥,所以啲配料味好搶🫢但都仲食得出湯底味叉燒肉味重,肥瘦均勻🐖麵嘅麵粉味淡啲,但夠軟身🍦🦐海老餃子🦐$407/10一共六隻,又香口又脆其實味道似蝦餃🤣內餡係彈牙蝦膠嚟🦷不過個皮唔同,麵粉味出啲🥟整體8/101️⃣選擇多,又有雞湯、黑蒜、豚骨,可以滿足晒唔同人嘅喜好😚CP值唔錯💰2️⃣仲有好多調味料自己可以加,有個幾特別嘅辣高菜,類似日本嘅雪菜🌱但係用咗辣醬同埋醬油去炒🌶3️⃣店員服務態度好好,𣎴過得一個人所以有少少忙⏰4️⃣環境都幾舒適、幾大,因為人唔多👯‍♀️嗰日我地去都唔洗排隊🏃‍♀️難得有一間位於登龍街嘅餐廳嘅
🚦金田家(銅鑼灣)
登龍街出哂名食拉麵🍜
今日就去咗金田家🤤再開發拉麵地圖📍
難得一間唔使排隊嘅日式拉麵😳

🐓濃雞白湯拉麵(曲麵)🐓$105
8.5/10
雞湯底係日本直送原湯空運到港🍜上嘅時候夠熱♨️
比起銀座嘅雞湯拉麵更濃味,相比之下冇咁滑口🌊
味道有啲似出前一丁雞湯味🤣但當然濃郁同杰好多好多🫢
個人認為CP值高過銀座🆙平啲之外,仲可以自由加底加叉燒
濃雞白湯拉麵(曲麵)

🍐柚子辛口拉麵🍐$98
7.5/10
因為想食清新少少,個湯底柚子味的確幾甘🍊
柚子拉麵仲有少少辛辣所以一啲都唔膩🤰
配菜紫洋蔥大塊過雞湯拉麵嘅,食落生啲嗆啲🧅
我仲加咗多蔥,所以啲配料味好搶🫢但都仲食得出湯底味
叉燒肉味重,肥瘦均勻🐖
麵嘅麵粉味淡啲,但夠軟身🍦
柚子辛口拉麵

🦐海老餃子🦐$40
7/10
一共六隻,又香口又脆
其實味道似蝦餃🤣內餡係彈牙蝦膠嚟🦷
不過個皮唔同,麵粉味出啲🥟

整體8/10
3️⃣店員服務態度好好,𣎴過得一個人所以有少少忙⏰
4️⃣環境都幾舒適、幾大,因為人唔多👯‍♀️嗰日我地去都唔洗排隊🏃‍♀️難得有一間位於登龍街嘅餐廳嘅拉麵可以直入😚

💌鍾意我嘅分享請follow我啦💌
2022-04-08
午餐
濃雞白湯拉麵(曲麵)
柚子辛口拉麵