2022-02-07 272 瀏覽
呢間拉麵店都有幾多唔同嘅分店,裏面嘅拉麵都係嗰啲款式,可以揀唔同嘅粗幼,同埋多蔥走蔥等資料好快拉麵就送到,睇落啲配料都幾多,幾乎每擔面都可以食到配料,但係佢啲叉燒就好薄,啲面都唔算多,不過都算彈牙。對女仔來講食完就仲有好多位食甜品😂😂

經過燈籠🏮街,見到有一間叫金田家嘅拉麵小店有賣柚子湯底嘅拉麵🍜,就即刻入嚟食啦😍點知真係有驚喜😋!🍜柚子辛辣豚骨拉麵 💰98(7/10)首先湯底係有柚子味嘅濃香豬骨湯🌿,配有一羹辛辣醬🌶,同少少紅蔥頭,之後拉麵質感好淋好正,吸收晒湯底嘅味道,淡淡柚子清香😍,而叉燒都好淋好好味,肥瘦適中🐖👍🏿,整體嚟講呢個拉麵性價比幾高,有驚喜,但就冇喺日本食過嘅柚子湯拉麵咁好食🍜〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️味道👅:7/10環境☺️:6.5/10 (只可外賣🥡)服務🙇‍♂️:8/10(服務態度好,店員有禮)抵食💸:6/10〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️@aanadayahk 🍴金田家 Kanada-ya📍銅鑼灣登龍街34號地下G/F, 34 Tang Lung Street, Causeway Bay〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️如果你鐘意呢段食評嘅話希望你可以幫幫手讚好同埋分享比其他人~️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️#fatgirlhk_香港 #fatgirlhk_銅鑼灣#fatgirlhk_日本菜 #fatgirlhk_拉麵...#hkfoodie #hkfood #food #hkig #香港小食 #香港美食

🍜柚子辛辣豚骨拉麵 💰98
(7/10)
味道👅:7/10
環境☺️:6.5/10 (只可外賣🥡)
服務🙇‍♂️:8/10(服務態度好,店員有禮)
抵食💸:6/10
[此為自費食評]
@aanadayahk
🍴金田家 Kanada-ya
📍銅鑼灣登龍街34號地下
如果你鐘意呢段食評嘅話
希望你可以幫幫手讚好同埋分享比其他人~

️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
#fatgirlhk_香港 #fatgirlhk_銅鑼灣
#fatgirlhk_日本菜 #fatgirlhk_拉麵
#hkfoodie #hkfood #food #hkig #香港小食 #香港美食 #日本菜 #foodlover #吃貨 #吃在香港 #hkfoodblogger #hklifestyle #hongkong #streetfood #likeforlikes #hongkongfoodie #followforfollow #follow4follow #foodphotography #foodie #likeforlike #like4likes #friedchicken #koreanchicken #dumpling #foodlover
2021-09-30
  • 柚子辛口拉麵
2021-12-27 206 瀏覽
今日經過見到冇咩人排隊就去咗去食拉麵,叫咗青苹果荔枝茉莉花茶 好好味 不過有點甜 下次叫少甜 會更好味 叫咗黑豚拉面 d肉夠大塊 面就一般般吧。叫咗似辣非少少辣溏心蛋 個人就唔係好鐘意食 覺得冇咩特別。最後仲叫咗大將餃子 裏面的料好足夠
似辣非少少辣溏心蛋
青苹果荔枝茉莉花茶
黑豚拉面
大將餃子
黑豚拉面
2021-11-13 407 瀏覽
早兩年,日式拉麵成行成市,最鼎盛時期銅鑼灣短短的登龍街地舖,就已經有5至6間日式拉麵店,北海道札幌拉麵、博多拉麵、旭川拉麵豚骨拉麵、鹽味拉麵丶沾麵⋯⋯等等五花八門,應有盡有。狂熱退去,今日再來登龍街,日本拉麵就只剩兩三間,見金田家門外有人排隊,於是我們也排一排來試吓。無限魚介拉麵🍜$88.~選了硬麵,湯底雖有魚香味但係超級鹹,日式叉燒配糖心蛋丶筍絲和蔥花。大將餃子🥟$35.~鉸子不過下失,一般日式餃子沒什麼驚喜。濃豚骨拉麵🍜$83.~湯底豬骨味濃,偏鹹。肥美嘅叉燒配上木耳和蔥花。還有紫菜。男爵薯餅$42.~兩塊唔同味道嘅,一塊係紫薯蓉配甘栗,另外一塊係傳統嘅薯蓉配牛肉,我個人比較喜歡紫薯蓉夠香甜,甘栗又香又有咬口。黑豚拉麵🍜$98.~湯底豬骨味濃,黑豚叉燒肥瘦均勻,配上木耳和蔥花還有紫菜。唐揚雞塊$38.炸雞塊,外脆內軟,味道不錯。

無限魚介拉麵🍜$88.

大將餃子🥟$35.
~鉸子不過下失,一般日式餃子沒什麼驚喜。

濃豚骨拉麵🍜$83.
~湯底豬骨味濃,偏鹹。肥美嘅叉燒配上木耳和蔥花。還有紫菜。

男爵薯餅$42.

黑豚拉麵🍜$98.
~湯底豬骨味濃,黑豚叉燒肥瘦均勻,配上木耳和蔥花還有紫菜。

唐揚雞塊$38.
炸雞塊,外脆內軟,味道不錯。

2021-10-31
10 分鐘 (堂食)
2021-10-24 348 瀏覽
拉麵揀左硬麵,麵質不錯,夠煙韌,但份量真係太小,以呢個價錢份量真係太小,令人失望。豚肉ok,算好味,份量稍為正常啲~~配料也很小🙈湯底偏鹹,食完好口渴。值得欣賞,店舖有冰凍檸檬水🍋。見呢間舖在登龍街冇人排隊,想節省時間,唉,真係中大伏🥲員工服務態度好,有禮貌,但食物質素、份量與價錢實在不成正比。希望本店可以改善!不推介
豚肉MIX拉麵

豚肉ok,算好味,份量稍為正常啲~~
配料也很小🙈
湯底偏鹹,食完好口渴。值得欣賞,店舖有冰凍檸檬水🍋。

見呢間舖在登龍街冇人排隊,想節省時間,唉,真係中大伏🥲
希望本店可以改善!
不推介
2021-10-06 326 瀏覽
同朋友專登去常試,我本人比較喜歡魚介湯底的拉麵聽講今次係同日本東京的中華無限合作出的,沒有比之前的金田家的魚介拉麵好食湯底比較偏鹹點樣味道,食到有的鹹苦的感覺完全食唔出有三種魚淆成的湯底
同朋友專登去常試,
我本人比較喜歡魚介湯底的拉麵
聽講今次係同日本東京的中華無限合作出的,
沒有比之前的金田家的魚介拉麵好食
湯底比較偏鹹點樣味道,食到有的鹹苦的感覺
完全食唔出有三種魚淆成的湯底
無限魚介拉麵

2021-09-03 349 瀏覽
行經一間日式門面既日本料理,名為金田家。一進門,店員有禮貌地招呼,帶到指定空位,馬上有杯水同餐具,仲有個紙袋放口罩。點左柚子辛辣豚骨拉麵,問左店員沒有蛋,只好加錢。味道賣相都不錯,豚骨上有些辣椒醬,稍微拌一下便夠,每啖湯都有香濃柚子味,仲有些紅蔥頭提味。小編最中意係粒溏心蛋,可惜要另外加錢。 唯一不用加錢又有半粒溏心蛋係魚介拉麵,下次可以叫來試試。
行經一間日式門面既日本料理,名為金田家。

點左柚子辛辣豚骨拉麵,問左店員沒有蛋,只好加錢。

2021-08-08 442 瀏覽
💫柚子辛口拉麵🍜拉麵非常掛湯,麵質夠淋,每口都有淡淡柚子香氣。叉燒肥瘦適中,淋身❤️❤️配有小食,選了日式煎餃子🥟😃😃煎得香脆可口糖心蛋開邊切了一半,蛋黃流心,一流辛口味不特別,只是一匙羹辣醬🙊🙊💫濃豚骨拉麵🍜豚骨湯非常濃郁,同樣掛在麵上,非常可口❤️❤️不過湯底較油膩🙊🙊怕肥的人士要留意還有很多不同的小食可以加配,下次要試其他種類的拉麵還有雞白湯系列的拉麵呢❤️下次可以一試啊
💫柚子辛口拉麵🍜
拉麵非常掛湯,麵質夠淋,每口都有淡淡柚子香氣。
叉燒肥瘦適中,淋身❤️❤️
配有小食,選了日式煎餃子🥟😃😃煎得香脆可口
糖心蛋開邊切了一半,蛋黃流心,一流
辛口味不特別,只是一匙羹辣醬🙊🙊

💫濃豚骨拉麵🍜

還有很多不同的小食可以加配,下次要試其他種類的拉麵
還有雞白湯系列的拉麵呢❤️
下次可以一試啊
2021-08-07 391 瀏覽
金田家未裝修之前,已經食過幾次~一入門口,立即有店員招呼,坐低後,店員逐款拉麵介紹,非常用心~讚!男爵薯餅~叫嗰陣以為係鹹牛肉紫薯薯餅食第一塊嗰陣,覺得好香牛肉味,但冇紫薯味再食第二塊先發現原來係分開一塊鹹牛肉,一塊紫薯,比較之下紫薯好食啲!夠晒薯香味!芝士年糕個皮好薄好脆~年糕好煙韌,流心芝士都唔會太鹹!記得趁熱食!主食叫左辛子黑蒜拉麵拉麵好入味,湯底濃而不膩,岩岩好因為係晚餐,好怕飲完啲湯太重味精會瞓唔着⋯但最後都係飲左大半,無好口渴都無瞓唔着!(笑)
金田家未裝修之前,已經食過幾次~

男爵薯餅~叫嗰陣以為係鹹牛肉紫薯薯餅
食第一塊嗰陣,覺得好香牛肉味,但冇紫薯味

芝士年糕
個皮好薄好脆~年糕好煙韌,流心芝士都唔會太鹹!記得趁熱食!

主食叫左辛子黑蒜拉麵
拉麵好入味,湯底濃而不膩,岩岩好
因為係晚餐,好怕飲完啲湯太重味精會瞓唔着⋯
但最後都係飲左大半,無好口渴都無瞓唔着!(笑)
2021-07-31 335 瀏覽
晚飯時間嚟到銅鑼灣周圍都多人排隊見依間金田家拉麵有位坐 懶得排隊就入去試吓諗住日本拉麵差極都有個譜嘅呢度嘅食物款式選擇唔多其實都係拉麵跟其他小食我哋叫咗濃豚骨拉麵仲有mix豚骨拉麵其實我就食唔出兩款有咩分別啦點餐時我哋揀咗多蒜蓉不過食落又唔覺得有分別喎豬骨湯底可以再濃少少呀因為上次食過豚王拉麵一入口就好濃郁嘅鮮味依間一入口係有啲失望而且感覺佢嘅配菜唔豐富 都係得少少木耳小食本身係叫餃子後來想轉芥末蛋黃餃子職員就好快咁幫我哋轉左原來只係吱咗啲沙律醬上去餃子煎得唔香口似乎我哋屋企買日本嘅急凍餃子整得仲好味喎 埋單二百幾蚊 其實呢個價錢自己屋企整都整得吸引過佢所以依間唔會再幫襯啦銅鑼灣晚餐時段都咁冷清⋯⋯係有原因嘅
晚飯時間嚟到銅鑼灣周圍都多人排隊

其實呢個價錢自己屋企整都整得吸引過佢
所以依間唔會再幫襯啦

銅鑼灣晚餐時段都咁冷清⋯⋯係有原因嘅
2021-07-27 198 瀏覽
中華そば無限期間限定拉麵店家的介紹◆湯底🐔融合了瀨戶內特選魚介和使用少日本少產量的“純正名古屋Kochin丸雞”“青森Shamokku丸雞”,“天草大丸丸雞”和“近江黑丸雞”的最高級品質地雞熬湯製成。🐟濃郁魚介融合上材地雞、兩者相輔相令湯味昇華融合更帶出多重層次口感。自信的湯底,21小時熬湯經過無數次重複進行溫度控制調節,精心處理才熬製出來的。但個人而言總體來說有點太過於濃烈已經有點四鹹的味道了試試就好
中華そば無限期間限定拉麵
店家的介紹
◆湯底

但個人而言
總體來說有點太過於濃烈
已經有點四鹹的味道了
試試就好
2021-07-05 278 瀏覽
登龙街是出名的食街,单是拉面店已经有几间。下午两点多已经过了午饭时间,这家的人气还算不错,便进去吃午餐。其实餐厅不大,座位旁有贴着餐单,图文并茂,可以看图下单。但款式不算多,只有不到十款拉面和十几款小吃。桌子有点餐纸,除了选择菜式,还可加减其他配菜。鱼介豚骨拉面得过奖,而且做了特价,不用90元,店员推介后就来了一份。汤是鱼汤,用的是麦面,再配上两块猪肉片和一点笋块。但感觉一般,汤带点苦味,不够鲜甜,不是我喜欢的味道。另外点的唐扬鸡块则有点惊喜,外面炸得松脆,但不会太干,中间的鸡肉不保留着肉汁,吃时沾点沙律酱,味道很不错,比拉面好吃。

桌子有点餐纸,除了选择菜式,还可加减其他配菜。

鱼介豚骨拉面

唐扬鸡块

2021-07-05
唐扬鸡块
2021-06-11 399 瀏覽
話說前2日係銅鑼灣行街 有啲想食拉麵 就行左去登龍街睇下有咩拉麵食 求其揀左間入去(因為已經好餓了)🦦雖然本人唔係咩拉麵控 但個人認為哩間真係好普通🥲 黑豚叉燒唔好食 腩肉叉燒稍為好少少🤧 但好薄 無乜口感 溏心蛋睇落偏熟但食落都ok 最重要係佢無辣芽菜比我加🥺(小妹勁鐘意辣芽菜的說) (´△`)

2021-06-06
柚子辛口拉麵Price:$98📌呢個湯底好特別,飲落去柚子味好突出,之後仲有小小辣味,好開胃😍啲拉麵索哂湯底,食落有小小柚子酸味👍🏻有三舊大大塊嘅豚肉,豚肉薄切好淋身,油脂位一咬就入口即融😋揀咗硬嘅拉麵,食到最後都唔淋哂,仲keep到好爽口🤓黑豚拉麵 + 溏心蛋Price:$98 + $14📌一嚟到就嚇親,啲豚肉圍住哂個碗邊,已經好值得打卡😎呢個湯底豚骨味好濃郁,油膩感比較重,但一飲就停唔到🤩豚肉都係一樣,但分量再多啲,有成五大塊㗎🥳
柚子辛口拉麵
Price:$98

黑豚拉麵 + 溏心蛋
Price:$98 + $14

2021-05-10 376 瀏覽
濃豚骨拉麵 ($83)正常發揮水平,湯底係奶白色,夠濃,而且掛湯力都強,重口味朋友仔完全可以一試!呢款麵可以簡軟硬度,隨自己喜好去選擇。腩肉叉燒砌成薄片,減少個油膩感,但份量可以再多D!好食指數︰7.5/10 雞白湯豚骨拉麵(曲麵) ($88)因為係曲麵,餐牌上都寫明不設選擇硬度,本人略嫌麵身硬左少少;湯底都以清甜為主,冇豚骨湯咁濃膩!好食指數︰7.5/10 大將餃子 ($35)坦白講,本人對餃子有D失望!餡少、外皮又唔夠脆好食指數︰6.5

濃豚骨拉麵 ($83)
好食指數︰7.5/10

雞白湯豚骨拉麵(曲麵) ($88)
好食指數︰7.5/10

大將餃子 ($35)
坦白講,本人對餃子有D失望!餡少、外皮又唔夠脆
好食指數︰6.5

2021-05-08