2008-02-12 23 瀏覽
公司剛剛o係附近,食午飯前上黎睇下北角附近有咩好食,咁o岩就睇到呢間。普通一間茶餐廳咁,不過果d排骨真係幾好食...唔會太乾,有肉汁,麵同菜都幾好食知道係茶餐廳,都估到唔會話好整潔果d不過都比想像中好廿幾蚊杯麵都叫可以接受,起碼都食得飽...如果o係附近返工,可以黎食晏。聽日可以再去試其他款。
普通一間茶餐廳咁,不過果d排骨真係幾好食...
唔會太乾,有肉汁,麵同菜都幾好食

知道係茶餐廳,都估到唔會話好整潔果d
不過都比想像中好

廿幾蚊杯麵都叫可以接受,起碼都食得飽...
如果o係附近返工,可以黎食晏。

聽日可以再去試其他款。
2008-01-18 13 瀏覽
金祥排骨麵,自然要吃排骨,不用多講,有水準,好味!麵也好吃。我一定叫排骨麵加菜,這間舖的菜很好吃的。一如其他上海麵舖,味精都幾重,吃完會口渴。早幾年經濟差時,很多食肆無客,但金祥仍然客似雲來。那時覺得廿幾蚊一碗麵都幾貴。不過最近去過,都無加價。又係賣廿幾蚊。
金祥排骨麵,自然要吃排骨,不用多講,有水準,好味!
麵也好吃。
我一定叫排骨麵加菜,這間舖的菜很好吃的。
一如其他上海麵舖,味精都幾重,吃完會口渴。

2007-12-05 4 瀏覽
卒之等到太座收工。已係接近九點,唔想行咁遠,就近近哋去呢度攪掂餐晚飯...貪心D叫個炸排骨及紫菜腐皮卷雙併麵。排骨炸得皮脆,難得肉不韌之餘仍留有少許肉汁,亦不見得太油膩,絕對係水準之上嘅滬式炸排骨...其餘嘅嘢食味就普通...下次試吓齋叫一盒淨炸骨外賣,攞返屋企用嚟送酒睇波,大樂也..^_^

其餘嘅嘢食味就普通...

金祥十年沒有加價,最近「市好」都沒有加,皆因金祥做的是街坊生意。甫入金祥是普通的茶餐廳格局,地方略為不潔,有小強走動。但其招牌排骨麵真是一絕,排骨大大塊,十分足料,不似其他地方的排骨好像未發育,炸得剛剛好,不會太焦,金黃色,還保留肉汁,味道很香,其後買外賣回公司,都惹得同事食指大動。上海麵夠彈牙滑口,而且份量足,飽的程度與飯相約。其他的雲吞、魚卷也很好吃。每天早上也見到店員包雲吞,是菜肉雲吞,包得滿滿的,又是很足料,入口雲吞皮滑口。魚卷不腥,炸得很香口。只是廿多元一碗,實在抵。

只是廿多元一碗,實在抵。
2007-11-11 3 瀏覽
居住在近,肚餓二話不說的選擇。欣賞她們的排骨面花款倍搭也超過數十款。目不暇給。恐怕吃多久也不怕生厭.此外不得不承認該店潔淨程度有時教人吃驚,對於自己吃了多年事後末有事故,所以也叫本人不得介懷得多。當然仍需改善。看了此一頁的食家推介早餐之一沙嗲牛肉麵,肉真的很惹味,醬料應記一功了!

2007-09-26 6 瀏覽
諗住去隔離買外賣,諗全快快手手食完至去買。點知坐低時少人,越坐越多人,要了碗炸豆腐排骨麵,都要等了近十五分鐘才有得吃。炸排骨散滿一碗,似是忙中放下的,完全感受到廚房那份忙碌。炸得熱而不太脆,是沒有時間瀝乾油份的結果,作為「招牌」食物,應該可以再好一點。味道不錯,醃得入味,亦不會「死實實」,有點鬆化而有肉汁,也吃不到化學品的痕跡;炸豆腐是上了醬油的兩塊三角型豆腐,想像中的有一點差別。吃落實實吃,不太夠熱,溫溫吞吞的,配上一樣是不太夠熱的「師傅」湯,都是叫人棄之可惜。麵底是上海麵條,口感不錯,不會太腍,亦夠多,至少夠飽。唯一的加分位,是檯上的「一辣三傑」,辣油、豆瓣醬及辣椒粉都有,雖然不是什麼好品質或自家製,但至少有心。個人喜愛是辣椒粉,較香又不太油膩。埋單好像是32蚊,拿起外賣便走。快快手手一餐,亦無不可。

埋單好像是32蚊,拿起外賣便走。快快手手一餐,亦無不可。
某日午間,十二點鐘有多,Papanana 行經金祥。金祥:“Papanana 先生,看您還未吃飽的樣子,不如來我這裏吃碗馳名排骨面罷!”Papanana 望了望金祥,是在一橦舊樓的一間小地鋪,裏面用光管照明,好像光綫不足的,也沒幾個人在裏面,正猶疑之際,金祥說:“非常好味的,包您一試難忘啊。”抵不過金祥的密語,味蕾的驅使,走進去,眼睛適應了,店內也沒這麽暗了。只見兩面墻都裝上了玻璃,小小的店鋪感覺頓變成無限闊落,十數張檯頓變成了數十張。看見墻壁上的食品牌,明明只是排骨,雞球,牛腩,雲吞等四五種麵食,加埋菜膽,雪菜,竹笙,冬菇等四五種配料,配來配去,變出了幾十種的配搭,Papanana一下子眼花繚亂,不知如何叫食才好。金祥見Papanana毫無頭緒,便說:“可以來個菜膽排骨面,我d野好好食架,尤其是排骨同菜膽。”“好吧。”解决了食乜的問題,Papanana 環顧四周,突然發覺圍繞著他的,是一團糟的污穢物,皺起眉頭便跟金祥說:“嘩,金祥先生,您看看您的鋪子,檯面都是濕瀝瀝的,抹檯布又周圍放,報紙,用過的紙巾,牙籤,之前客人吐出的骨頭,檯面椅子地下,到處都是……..”還未說完,金祥便打斷說:
某日午間,十二點鐘有多,Papanana 行經金祥。

“好吧。”解决了食乜的問題,Papanana 環顧四周,突然發覺圍繞著他的,是一團糟的污穢物,皺起眉頭便跟金祥說:“嘩,金祥先生,您看看您的鋪子,檯面都是濕瀝瀝的,抹檯布又周圍放,報紙,用過的紙巾,牙籤,之前客人吐出的骨頭,檯面椅子地下,到處都是……..”還未說完,金祥便打斷說:“不打緊的,我間鋪雖然污糟,但我d野好好食嘛。”接著便端上一碗熱辣辣的菜膽排骨面。

又是啊,那排骨新鮮炸好的肉香,馬上便隨麵湯霧出的蒸汽滲進了Papanana 的鼻孔裏,導致他一口都是不自覺的濕潤。那是一塊厚厚的猪排,肉質本身好,也經適度的槌鬆,腌得入味,處理得宜,鬆軟得來也保留肉的質感,蘊藏著原味肉汁,沾了麵包糠炸起來,分外香脆。那幾根白菜也真是够‘膽’,鮮甜淋軟。白色的麵條是用了一種較粗身的,挺爽滑,賣相也吸引。那湯底是一個菜清湯,略加了小量鹽,沒有味精,沒有雞粉,淡淡的,特別能够襯托起猪排的濃香。

正陶醉中,要轉轉身位,撑了撑脚,一個不小心,Papanana 跣了一跣,差點打翻了碗筷。原來踏上了地面的一塊猪骨。

無奈,找來了金祥說:“您d野好好食,但間鋪好污糟。”
2006-09-02 4 瀏覽
I could say, the 排骨is quite good.BUt the soup is 冇味.It is a big bowl of noodle, only $22. However, it is extremely dirty. The floor is dirty, the waiter's nail has 黑邊ALSO, I saw the cook, 把一件剛炸好的魚卷跌落地執番再度放入油浸一浸就上碟....the oil is polluted! The person who eat that must 中毒...the floor is extremely dirty! If you dun mind eating dirty food. That's OK
BUt the soup is 冇味.
ALSO,
2006-04-30 5 瀏覽
經老公仔推薦,試過呢度嘅排骨麵,真係好好味呀,啲麵好味,湯比較淡,不妨加3蚊加榨菜同埋食嗰陣如果加埋啲豆板醬就會更加好味啦.....其他小食都好抵食,好炸豆腐、炸腐皮卷、煎餃子等......仲有,飲品order凍檸都係5蚊,勁抵。服務方面,態度殷勤、親切,一入舖頭,就叫你靚仔、靚女,直至你埋單出門口,都係咁好口
2006-03-21 2 瀏覽
之前係北角返學,聽個老死講話這裏的排骨麵好好食,於是專登去試下~~~~~去到我叫左一碗排骨雲吞麵加荳漿,排骨肉夠厚而且炸得非常鬆化,雲吞就一般,麵由於是粗麵的關係,勁有口感,美中不足是個湯底比較清冇乜味道,荳漿都係淡左少少(可能我食開濃味),我睇見人地食既炒麵都幾好,下次試下~~~~~
2005-11-29 4 瀏覽
因有學員極讚此店排骨麵,今晚返學前順便行過黎試試.要左碗排骨雲吞時菜麵$25.碗麵份量比日式拉麵還要多!排骨的確做得相當不錯!同大埔世紀一樣系高質素!雲吞則吾多掂,上海粗麵口感一般啦!白菜菜心份量亦夠多!$25其實吾系貴!但普通女仔無咩可能食得晒!環境及服務跟一般上海小店差不多啦!可以一試.

環境及服務跟一般上海小店差不多啦!

可以一試.
2005-08-15 5 瀏覽
哈哈~~~今日lunch又同同事出黎搵食,大家都唔熟呢頭, 所以想間間都試下我同個女同事都係叫左時菜雲吞排骨麵,$25wa~~~大大碗,嚇死我地$25好似貴左少少,不過水準的確有番咁上下,排骨唔會話太肥,唔錯,雲吞只係菜肉雲吞,不過都係大大粒,味道算幾好,時菜即係白菜,幾新鮮,不過大大棵好難咬碗麵真係好大碗,所以我地都食唔晒, 同埋o個度都幾迫,坐得好辛苦,而且食食下就覺得好熱...我地著住套裝黎食...真係有d唔方便...p.s. d 筷子好鬼死污漕
我同個女同事都係叫左時菜雲吞排骨麵,$25
wa~~~大大碗,嚇死我地

p.s. d 筷子好鬼死污漕
2005-06-09 5 瀏覽
以前係北角返學時成日都去食排骨麵架!大大碗都係$20,好抵食!!次次去都食唔晒!排骨即叫即炸,正!下次去西環個間試下先!
以前係北角返學時成日都去食排骨麵架!
大大碗都係$20,好抵食!!
次次去都食唔晒!
排骨即叫即炸,正!
下次去西環個間試下先!
2005-02-13 3 瀏覽
麵身彈牙,湯底很普通,不值一提。豬扒果真夠軟,大大碗麵都幾抵食。其實都幾好食,仲可以試下小食,又平又即整,唔錯。
2004-10-27 4 瀏覽
食晏, 少左個麻煩佬, 就過黎食下d湯麵. 我要左個雪菜肉絲雲吞麵, 麵係上海麵, 有d厚度, 粗幼適中, 吃時有咬感. 雲吞係菜肉雲吞, 菜既份量幾多, 唔想多肉既都幾"urm"食! 雪菜味道唔係咁濃, 亦唔係好鹹, 本來都覺得食得下既, 所以我都食晒d麵至發覺唔對路! 當我正想食埋d雪菜之際, 我發現一顆貌似雪菜但size較大既物體浮緊, 我仲以為係雪菜tim! 點知撈起就見到有腳既, 睇真d, 烏蠅黎既! 仲幾大隻下!! 我無大叫, 亦無叫人過黎, 但變臉, 同事見到, 老闆亦見到! 我地都未出聲, 老闆已將麵拿走, 同事們都食完麵, 只差飲品order左未到. 我起初心諗, "老闆, 你唔係想毀滅證據呀?" 過左無耐, 老闆返黎拿走我地張單, 笑笑口又唔好意思咁樣. 同事估佢取消我個麵唔計, 亦有估佢全部都唔計. 未黎既飲品陸續黎齊, 我地飲完都諗住睇下老闆想點! 同事估中左, 佢唔收我地錢呀! 呢餐個個都free, 同事們就拍拍我膀頭話, "難為左你喇!"雖然我見到隻咁大既烏蠅係麵度係好反感, 但老闆咁識做, 就放佢一馬啦! 不過, 希望佢地留意下, 唔好再有同類事件發生,

雖然我見到隻咁大既烏蠅係麵度係好反感, 但老闆咁識做, 就放佢一馬啦! 不過, 希望佢地留意下, 唔好再有同類事件發生, 咁先至得ga!!