2017-07-06
九龍塘呢個地方真係好耐未去過,嗰陣時候讀書仲會經過大學,但係而家就少去咗好多。又唔會想去隔離嗰個浸會醫院架哈哈。呢間金記係附近比較多人食嘅食肆,我去到嘅時候可能係晚宴時間,門口都需要等位先至可以入去。一行三人就叫咗三個小菜,菜圃炒蛋,豆豉鯪魚油麥菜,金菇肥牛煲,全部都係一啲比較常見嘅小菜。個菜圃炒蛋煎得好金黃色,係全熟一種。菜圃炒蛋亦都唔適宜炒半熟,要全熟先至會煎得出菜圃嘅香。豆豉鮻魚油麥菜,而家自己屋企反而好少煮呢一個餸,因為買一罐豆豉鯪魚都要20幾蚊仲貴過出去食。所以出到嚟嘅時候咁梗係要喺呢度食啦,豆豉鯪魚又多,炒個菜又夠火喉。金菇肥牛煲一定係會撈飯嘅首選,又有肥牛嘅香,又有金菇吸左沙嗲味夠爽口。一個送食到一碗好似山甘高嘅白飯,正。好彩金記仲有好多間,去到其他地區都有得開飯。
好彩金記仲有好多間,去到其他地區都有得開飯。