2020-03-10
大埔友食飯,經過八號花園嘅金記冰室,個門面喺大埔區嚟講算係大,放滿餐牌喺門口,睇啱野入,GO~【老火湯】都算有啲湯料,又唔會太咸,OK啦。【無冰奶茶】我自己就最鍾意,茶味夠,又用冰鎮方法,保持奶茶濃度。朋友就大讚【綿滑蛋白杏仁茶】,清香杏仁茶再加上滑滑蛋白,唔係度度有得飲!【滑蛋非王炒蝦仁】 竟然可以滿足到我奄尖朋友嘅要求:走韭王! 蛋炒得非常嫩滑,最值得讚係個蝦仁好大隻,有蝦味又彈牙又無蝦屎,照計應該係急凍蝦仁,但估唔到有鮮蝦味道,有驚喜喎。【白胡椒豬肚雞煲】呢個有啲失色,雖然材料唔少,但豬肚同雞件都偏硬,唔太入味。 個湯嘅胡椒亦唔太突出。最後叫左【金粒西多配雪糕】做甜品,即炸西多粒配埋雪糕球,YUMMY~~員工服務同態度都唔錯,執枱收碟勤快。 枱面亦貼紙寫住啲防疫措施,食得放心!
【老火湯】都算有啲湯料,又唔會太咸,OK啦。