2019-01-28 196 瀏覽
今日又入大埔搵朋友,上次食完金記,感覺唔錯,今日再黎食多一次乾炒三絲米份量都算大,lunch 一人食岩岩好, 一送過來聞到陣陣香味,顏色也很吸引,食一口,米粉乾濕度岩岩好,味道都唔錯,加埋其他配料一齊食,銀芽爽口清甜,午餐肉都好味,食到一半再加辣椒醬食,又是另外一番風味西炒飯炒飯最緊要係有鍋氣,飯炒到一粒粒唔會黐埋一舊為之最好,金記炒飯就做到以上既野,炒飯當中還有蛋、火腿、菜粒等等其他材料,食起上黎香甜可口
今日又入大埔搵朋友,上次食完金記,感覺唔錯,
今日再黎食多一次

乾炒三絲米

西炒飯
2019-01-24 130 瀏覽
今日相約朋友於大埔食午餐,大埔是一個有好多餐廳可選既地方,最後和朋友二人決定起呢間頗有人氣既金記冰室食個午餐。根據介紹冰室雖然開業於1967年,但原來結業後經重新保育及包裝品牌重開,還介紹左早期冰室同茶餐廳既分別,前者係只可以賣十七種西式食物,不過現在已經沒有呢種限制啦。呢度食物選擇繁多,咁我哋一於揀過茶餐廳最常見,但唔易煮得好食既試下啦金牌乾炒牛河牛河要炒得好食,好考師傅功力,油唔可以太多,食材「走油」既時間要控制得準確,炒既時間唔可以太長。金牌牛河送到眼前,聞到香味,上面還有白芝麻。試食一口,河粉唔油,牛肉都算滑唔韌,芽菜爽口清甜,牛河炒得有鍋氣,色澤唔錯,有一定水準。XO醬豬扒炒公仔麵朋友叫左呢個餐,聽佢講麵質都算硬,冇over cooked,豬扒都腍同入味,整體黎講都可以。

XO醬豬扒炒公仔麵
2019-01-16 162 瀏覽
開業咁耐真心想試,今日終於有時間去食個午餐,去到門口好懷念以前嘅事物,去到雖然1點鐘不過好彩唔駛等位坐低之後裝修仍然係最新式餐具就喺枱邊,不過裡面嘅裝潢確實幾懷舊以電車為主題。餐牌裡面嘅食品都係茶餐廳嘅嘢!中午當然有午餐牌,我就叫咗個瑤柱土魷肉餅飯,另一個就叫咗馬來炒貴刁, 當然懷舊嘢唔少得, 茶走同雪山菠蘿冰 ( 即係雪糕菠蘿冰 ) 一嚟到嘩,個肉餅賣相唔錯都算大碟,一般女仔應該夠食有餘因為我都食唔嘥 , 食落去好肯定用咗半肥瘦嘅梅頭肉做肉餅,咁樣係最正,而另一個嘅炒貴刁則唔算太辣色水唔錯,不過味就唔太濃不過都可以嘅 ! 茶走嘅茶味可能落多咗奶唔算太濃.不過最特別嘅係佢地用號碟杯都非常有香港特色。總括嚟講唔差亦可以再嚟!
餐牌裡面嘅食品都係茶餐廳嘅嘢!

總括嚟講唔差亦可以再嚟!
茶走
馬來炒貴刁
雪山菠蘿冰
瑤柱土魷肉餅飯
茶走
雪山菠蘿冰
瑤柱土魷肉餅飯
2019-01-14 123 瀏覽
由金記進駩大埔那天,已經好想試了,可惜每次去到都係大排長龍,短短既Lunch時間就與它無緣了。今日有賴同事好早去排隊,終於可以一嘗,看看有甚麼吸引大眾^^選了"特濃羅宋湯鮮牛烏冬"來試,羅宋湯的確好濃郁,我忍唔住差唔多飲哂個湯底了,可能係我唔夠飽啦~但我身旁嬌小女同事就覺得份量剛剛好的。美中不足是價錢有少偏貴。店內設計有心思,modern得黎又有少少懷舊,喜出望外是天花旁有一架小火車會開動,很有趣。

午餐
  • 羅宋湯
2019-01-06 167 瀏覽
行完街肚子非常餓,就去搜尋餐廳尋覓食物,記得之前在社交平台見到朋友大讚金記冰室嘅食物一流有水準,今次就特意去試下。知道金記在香港各區都有很多分店,原來大埔早幾個月前新開張的,已經有很多人排隊到訪。餐牌上多款食物選擇,而且更有食物圖片供參考,望到食物圖片都非常吸引!先叫了一些飲品,我就點了兩杯熱華田和媽媽一齊享用,朋友就叫了一杯凍檸茶,他也大讚茶味香濃!突然好想食公仔麵,我就點了一個套餐。最後我揀選了沙嗲牛肉即食麵的套餐,當中還附送火腿奄列油多。沙嗲牛肉即食麵湯底好濃郁嘅牛肉味道,而且牛肉嘅份量都幾多,即食麵唔會太林,反而有口感,好難得有煮得好食嘅即食麵!媽媽和朋友就點選了炒蛋叉燒飯及鮮茄濃汁焗豬扒飯。估唔到焗豬扒飯有質素,即叫即整新鮮出爐,不過要小心唔好掂到碟邊,因為好熱的!食落去豬扒肉質彈牙鮮嫩,飯配以鮮茄汁簡直係送飯一流之選!還有叫了兩款小菜,包括菠蘿生炒骨同埋欖菜肉鬆四季豆,隨即還叫了兩碗白飯!總括而言,冰室嘅食物質素果然有保證,難怪在香港有多間分店屹立不倒,原因就是食物有質素,而且非常新鮮,難怪全場滿座。

突然好想食公仔麵,我就點了一個套餐。
最後我揀選了沙嗲牛肉即食麵的套餐,當中還附送火腿奄列油多。

媽媽和朋友就點選了炒蛋叉燒飯及鮮茄濃汁焗豬扒飯。
食落去豬扒肉質彈牙鮮嫩,飯配以鮮茄汁簡直係送飯一流之選!

四人行一齊去醫肚,之前見到呢間新開嘅冰室好多人排隊等食飯,我哋就趁着黃昏時間唔使排隊提早食飯,就去試一試。餐廳的位置空間頗大而且寬敞,更附設有卡位、梳化位置等座位選擇,環境感覺舒適。小朋友最開心見到餐牌上有兒童餐,兒童餐上有一架車仔,裝住一些食物,即刻吸引我嘅寶貝要求我為他order。果然兒童餐係用一架紅色的車仔裝住幾款食物,當中包括粟米粒、肉醬意粉、雞翼、薯格同埋煙肉卷等,每一款食物份量少但種類多,我嘅寶貝唔夠10分鐘就食晒,可見兒童餐吸引小朋友。兒童餐還附送橙汁和甜品,難怪我的寶貝食完後非常滿足。我們三個大人都不約而同地各叫了幾款食物一齊Share。當中最欣賞就係金記生炸雞髀配沙律🥗,賣相吸引,雞髀和沙律分開兩邊盛載,雞髀炸到金黃色,食落去外皮香脆可口,而且雞肉肉質滑嫩,好鬼滋味!最後唔夠喉,我哋還encore了一份!另外金牌乾炒牛河即叫即炒,好有鑊氣!另外還Order了鐵板香煎雞扒薯菜配黑椒汁等,太多食物,不能盡錄,同樣地非常美味!估唔到我哋四個人食咗咁多野,不過最後埋單都只係$600有找,平均消費一人$150就可以食到咁豐富、而且即叫即做、好有鑊氣嘅食物,難怪一開張已經咁多人排

兒童餐還附送橙汁和甜品,難怪我的寶貝食完後非常滿足。

我們三個大人都不約而同地各叫了幾款食物一齊Share。

最後唔夠喉,我哋還encore了一份!

另外金牌乾炒牛河即叫即炒,好有鑊氣!

估唔到我哋四個人食咗咁多野,不過最後埋單都只係$600有找,平均消費一人$150就可以食到咁豐富、而且即叫即做、好有鑊氣嘅食物,難怪一開張已經咁多人排隊等位食飯!
身為一個地道既香港人又點可以唔食茶餐廳既呢? 今日就聽講有一間大埔新開既金記茶餐廳 幾大都要入去試下啦 入到去環境尚算寬敞舒適 燈光柔和跟住叫野食 叫左個西冷牛扒餐 叫左六成熟 雖然佢整左個全熟但都唔緊要啦 肉質都幾鮮嫩軟滑 西冷既脂肪亦都有油甘香 牛肉味較濃 幾好食之後就叫左個霸王雞 同出面食到既切雞差唔多 係有薑蔥版跟住就叫左個黑醋排骨 呢道菜係驚喜 因為黑醋既酸甜味道剛剛中和左炸排骨既油膩感 並且將肉味帶出 非常開胃好食最後飲埋跟餐既熱朱古力 為今次茶記之旅畫上句號

之後就叫左個霸王雞 同出面食到既切雞差唔多 係有薑蔥版

最後飲埋跟餐既熱朱古力 為今次茶記之旅畫上句號

2019-01-04 1685 瀏覽
入咗大埔探朋友,佢話要拉我去佢屋企附近新開張嘅<金記冰室>試下,聽個名就覺得同普通茶餐廳冇乜分別,呢度除咗新裝修所以格局份外乾淨光猛之外,所有擺設同埋餐具都富有七/八十年代嘅港式情懷,令人懷舊一番。 嚟到咁老牌嘅港式茶記,當然要一人叫一份經典大廚嘅鐵板套餐滿足一下啦!!! 鐵板西冷牛扒餐($88蚊):鐵板整份送上往往係茶餐廳最令人感動嘅,尤其是係醬汁另上,喺你面前淋落塊扒度"滋滋炸炸"呢幾秒,確實應該係每一個八十後嘅成年人年少時嘅回憶,爸爸媽媽話帶你去食大餐,永遠就係記住呢一個moment,標哂煙,香噴噴嘅一塊鐵板餐實在吸引。牛扒唔係話乜嘢頂級級數嘅類別,不過就勝在size夠大,啖啖肉好滿足,配埋炒香咗嘅意粉仲有荷蘭豆做配菜,女士理應就冇理由唔飽囉~ 鐵板美式雜扒餐($80蚊):雜扒永遠都受人歡迎因為就係裡面超級豐富,有牛扒+雞扒+豬扒仲有腸仔同煙肉,配埋薯菜仲有炸薯條食,本身唔係有番咁上下肚餓都真係唔好叫喇$80蚊呢個價錢喺而家咁嘅環境真係好難得,明正言順「抵食夾大件」!!!價錢雖然話係平,但味道又有水準喎,起碼啲肉扒都分別悉心調味過,煎香過,睇嚟我下次都要帶阿肥幫襯
鐵板西冷牛扒

鐵板美式雜扒

$80蚊呢個價錢喺而家咁嘅環境真係好難得,明正言順「抵食夾大件」!!!價錢雖然話係平,但味道又有水準喎,起碼啲肉扒都分別悉心調味過,煎香過,睇嚟我下次都要帶阿肥幫襯一下啦!~
金粒西多配雪糕

飽心未盡,食慾又起
我朋友話不如叫個甜品開心share下啦~金粒西多配雪糕($36蚊):餐牌上面話<圖片只供參考>但食物嚟到嘅時候我覺得實物比圖片更漂亮呀
被炸到金黃色表面嘅西多士切成小正方磚塊方面入口,另外配上一小碟煉奶本身已經足以教我尖叫
唔點煉奶嘅話就連同雲尼嗱雪糕一齊食,呢種冰火嘅感官刺激真係不得之了囉
熱檸蜜+凍檸樂
羅宋湯
2018-11-30
鐵板西冷牛扒
鐵板美式雜扒
金粒西多配雪糕
羅宋湯
2018-12-26 106 瀏覽
一早已聽聞金記冰室,原來已經開到黎大埔啦,岩晒我以D 新界人,今日放工之後就同埋老婆黎食,7:30到達,已經要排隊了,排了20分鐘就有得食啦!餐廳裝潢好特別,座位不算好逼,牆上仲有架叮叮車會郁,小朋友見到好興奮。餐牌有好多選擇,有小菜、咖哩、焗飯、沙律、通粉、小食、扒餐、兒童餐等等。XO醬海鮮炒即食麵($55)即食麵炒得乾身入味,海鮮有蝦仁,魷魚。鐵板美式雜扒($80)有3款汁可選擇,黑椒汁、蒜蓉汁、燒汁,入面有牛扒、豬扒、雞扒、腸仔及煙肉,份量好大塊,牛扒,豬扒好軟腍,一點都不柴口,而雞扒亦好滑,好抵食金記炸雞脾($28)用醬油醃過,雞脾不算炸,應該是煎,所以食落冇咁香口。懷舊飲品:黑牛($24)熱檸水

XO醬海鮮炒即食麵($55)
即食麵炒得乾身入味,海鮮有蝦仁,魷魚。

鐵板美式雜扒($80)

金記炸雞脾($28)
用醬油醃過,雞脾不算炸,應該是煎,所以食落冇咁香口。

懷舊飲品:黑牛($24)

熱檸水
2018-12-18 146 瀏覽
同朋友入左去大埔踩單車,夜晚就去左食金記,入左去無耐就已經開始多人排隊了,好彩早入去!呢間金記行懷舊路線,裝修都有懷舊味道!食物種類都好多元化,由鐵板、常餐,小菜,焗飯都有,總有一款岩口味!海南雞套餐 $62
第一樣係海南雞飯,有得揀油飯同白飯,要瘦就揀白飯,好開心佢比左個雞脾位我地,皮滑肉嫩,海南雞要有水準一定要見到有一層啫喱係皮同肉之間,已經係好基本,仲好入味,仲有海南雞必脩醬料,咁嘅價錢真係性價比高!仲有中式老火湯,好足料!芝麻黑糖醋骨 $58
第二樣係芝麻黑糖醋骨,外皮炸到脆卜卜,唔會好厚粉,入面好juicy,食落唔會好油,又唔會好乾,加上好惹味嘅黑糖,配飯食一流呀,好啱我嘅口味!金銀蛋肉碎浸時蔬 $52
仲叫了金銀蛋肉碎浸時蔬,食完頭兩樣肉類,有個菜中和下,均衡飲食嘛!今日個時蔬係勝瓜,平時無咩點食過,見人通常係煲湯,原來咁食都幾好食,好爽口,而且仲好入味,又有咸蛋同皮蛋吊下味。跟餐飲品
最後飲品就叫左一杯熱朱古力同蛋白杏仁茶,蛋白杏仁茶夠味得嚟又唔會好甜,仲有一粒蛋白,夠晒滋潤!
🍽金記冰室🔎大埔安慈路2號八號花園地下8號舖

海南雞套餐 $62

芝麻黑糖醋骨 $58

金銀蛋肉碎浸時蔬 $52

跟餐飲品

🍽金記冰室
🔎大埔安慈路2號八號花園地下8號舖
2018-12-13 121 瀏覽
初試金記早餐,套餐比附近翠字餐廳貴,但有豬潤通粉及鮮牛肉米粉之類,這不是很多餐廳有的款式,必須一試。這餐廳一般都要排十幾分鐘,眼見即使入面客人已離開,但因為人手不足未能清理,所以外面客人只有呆等。入座後即點了豬潤通粉餐,先上多士,很香很脆,值得一讚。煎蛋亦不錯,沒有太多油。豬潤通粉薑味夠,起初幻想湯底會像「維X」那種用豬潤餚製,但似是快熟通粉湯底加豬潤,較為失色,不過仍可接受,會再來的。餐廳另有一特點是那小火車,每隔一段時間會向前向後移動,只是車火軌有點短,而且只有某幾枱客人可以欣賞。

2018-12-12 90 瀏覽
呢日放工陪媽咪入去大埔行一田,因為已到食飯時間,我地就決定食完野先行,正當我地唔知食咩時,落巴士就見到呢間好似係新開既金記冰室。睇到menu 好似唔錯,所以就決定係度食,等左5分鐘就入到去啦。Menu 設計好新穎,感覺清新,同我認知既冰室好唔同。我叫左一個咖哩吉列豬扒飯,媽咪就叫一個牛扒。另外仲要左個炸豆腐。正式菜名叫做金磚風沙炸豆腐,落左炸蒜調味,炸皮係我食過既最薄亦都係最脆,內裡豆腐非常滑!我認為係必食媽咪既鐵扒西冷牛扒落左黑椒汁後好惹味,冇揀到生熟,睇落去似7成,牛味濃又夠淋。我既咖哩吉列豬扒飯,份量非常之大,兩個人Share 都得,岩晒學生哥同藍領。豬扒炸得香脆,唔會皮同肉分開晒,肉厚但唔韌,咖哩汁係東南亞風,有椰香。餐廳環境幾好,裝修有落心思,服務都好好,落單哥哥同收銀姐姐有笑容,親切。有推介大埔友尼食呀!
呢日放工陪媽咪入去大埔行一田,
因為已到食飯時間,我地就決定食完野先行,
正當我地唔知食咩時,落巴士就見到呢間好似係新開既金記冰室。
睇到menu 好似唔錯,所以就決定係度食,
等左5分鐘就入到去啦。

Menu 設計好新穎,感覺清新,同我認知既冰室好唔同。
我叫左一個咖哩吉列豬扒飯,
媽咪就叫一個牛扒。
另外仲要左個炸豆腐。
正式菜名叫做金磚風沙炸豆腐,
落左炸蒜調味,炸皮係我食過既最薄亦都係最脆,
內裡豆腐非常滑!我認為係必食

媽咪既鐵扒西冷牛扒
落左黑椒汁後好惹味,
冇揀到生熟,睇落去似7成,
牛味濃又夠淋。

我既咖哩吉列豬扒飯,
份量非常之大,兩個人Share 都得,
岩晒學生哥同藍領。
豬扒炸得香脆,唔會皮同肉分開晒,
肉厚但唔韌,咖哩汁係東南亞風,有椰香。
餐廳環境幾好,裝修有落心思,
服務都好好,落單哥哥同收銀姐姐有笑容,親切。
有推介大埔友尼食呀!
2018-11-30
5 分鐘 (堂食)
  • 炸豆腐
2018-12-11 72 瀏覽
前排大埔新開幾間冰室,一到週末就好多人排隊,路過幾次都因為太多人而放棄。今次特登提早未夠六點就去食。叫左最普通嘅芝麻黑糖醋骨同金銀蛋肉碎浸時蔬,轉套餐加十五蚊先有白飯、湯同野飲,價錢略貴。芝麻黑糖醋骨比較濃味,太重口味,即使撈飯食都仲係覺得咸。金銀蛋肉碎浸時蔬有驚喜,好足料,成大碗滿滿嘅。湯係老火湯葛湯,好味道。

2018-12-10 90 瀏覽
大埔都算幾多野食但我都係鐘情於冰室一黎選擇多二黎價錢唔貴! 金牌乾炒牛河要試一間餐廳好冇食,就必須食佢個乾炒牛河!呢度既炒河份量都幾大份,肉片既數量都唔少,油量都控制得幾好,因為乾炒牛河係要多油先好食,但太油又會影響口味同會好快食濟!呢度就岩岩好,有油既光澤,又未至於太油!都好夠鑊氣,正雪糕紅豆冰嗌埋杯野飲就岩岩好,一球大雪糕食落凍得黎又幾爽,紅豆冰d紅豆超多,先食個雪糕再慢慢食哂佢d紅豆,勁full!
大埔都算幾多野食

但我都係鐘情於冰室
一黎選擇多
二黎價錢唔貴!

金牌乾炒牛河
要試一間餐廳好冇食,就必須食佢個乾炒牛河!

呢度就岩岩好,有油既光澤,又未至於太油!都好夠鑊氣,正

雪糕紅豆冰
2018-12-04
午餐
2018-12-10 74 瀏覽
都好一段時間冇來大埔,如果要數大埔最多嘢食嘅地方,就一定係八號花園附近!可能因為我太耐冇黎嘅關係,最近見到呢度新開嘅呢間餐廳,而且又排長長嘅人龍,就想嚟呢度試吓。入面嘅裝修風格,無論係餐牌的設計或是桌椅的佈置,都是參照舊式的香港,係呢度用餐的確有一陣陣獨特的香港風味~惹味黑椒牛舌粒炒飯原本我對食牛舌冇咩特別好感,但女朋友話好想試下,一上枱香到我地都嘩咗一聲,牛舌切粒,好易入口,咬起上來好爽口,加上黑椒的配合令到個炒飯更加香口~金牌乾炒牛河係餐牌見到金牌兩個字,又諗起自己都好耐冇食過乾炒牛河,就突然好想食~果然冇令我失望!整體來說比起出面的唔算好油膩,食起上來有種以前港式牛河的味道,牛肉唔太韌,抵讚!

惹味黑椒牛舌粒炒飯

2018-11-20