2022-07-08
金記冰室以前係apm都有食過, 食物質量同服務都算唔錯。上星期行過見到皇室堡pastaholic變咗金記,反正要快食,就即管試吓先。入座時門前檢測嚴謹,感覺唔錯。但入座後基本上無人理,掉低個QR CODE就自己攪掂。座位偏窄,檯同檯之間只可勉強側身行過,連主要通道都只可一人穿過。檯同櫈自然都唔大,但最攪笑係舖頭嘅碗碟係全部都不規則形狀,碟邊出奇地闊。全程食嘢要非常小心謹慎,唯恐推咗碗碟落地😳!好啦!係時候入正題講返食物。當日叫咗兩個常餐,早餐一樣嘅炒蛋同火腿通粉,總算對號入座。炒蛋算係滑身。但另外生炸髀公仔麵🍜同沙律就真係攪唔掂。首先,menu寫明生炸雞髀,但係隻髀好明顯係煮熟後,係咁姨炸一陣,塊皮得條邊係脆邊,成塊雞皮都似鹵水咁,咬落去淋身嘅🤔沙律食落有少少變咗,應該唔太新鮮。另外,公仔麵嘅湯底只係有色,但係無味嘅。明白新開要d時間去fine tune,但廚房整嘢就真係有啲偷懶啦、希望公司管理層留意吓
好啦!係時候入正題講返食物。
但另外生炸髀公仔麵🍜同沙律就真係攪唔掂。
沙律食落有少少變咗,應該唔太新鮮。
另外,公仔麵嘅湯底只係有色,但係無味嘅。