2022-07-08 229 瀏覽
金記冰室以前係apm都有食過, 食物質量同服務都算唔錯。上星期行過見到皇室堡pastaholic變咗金記,反正要快食,就即管試吓先。入座時門前檢測嚴謹,感覺唔錯。但入座後基本上無人理,掉低個QR CODE就自己攪掂。座位偏窄,檯同檯之間只可勉強側身行過,連主要通道都只可一人穿過。檯同櫈自然都唔大,但最攪笑係舖頭嘅碗碟係全部都不規則形狀,碟邊出奇地闊。全程食嘢要非常小心謹慎,唯恐推咗碗碟落地😳!好啦!係時候入正題講返食物。當日叫咗兩個常餐,早餐一樣嘅炒蛋同火腿通粉,總算對號入座。炒蛋算係滑身。但另外生炸髀公仔麵🍜同沙律就真係攪唔掂。首先,menu寫明生炸雞髀,但係隻髀好明顯係煮熟後,係咁姨炸一陣,塊皮得條邊係脆邊,成塊雞皮都似鹵水咁,咬落去淋身嘅🤔沙律食落有少少變咗,應該唔太新鮮。另外,公仔麵嘅湯底只係有色,但係無味嘅。明白新開要d時間去fine tune,但廚房整嘢就真係有啲偷懶啦、希望公司管理層留意吓
金記冰室以前係apm都有食過, 食物質量同服務都算唔錯。

好啦!係時候入正題講返食物。

但另外生炸髀公仔麵🍜同沙律就真係攪唔掂。

沙律食落有少少變咗,應該唔太新鮮。

另外,公仔麵嘅湯底只係有色,但係無味嘅。

2022-07-07 697 瀏覽
金記冰室終於開到銅鑼灣啦,仲要喺皇室堡2樓勁方便!門面同室內都好光猛整潔,職員都好快手同有禮貌,第一個印象唔錯!室內環境都幾寬敞,入到門口分咗兩邊空間,落單係用手機自助落單,介面清楚易明,操作簡單,而且上菜都幾快。呢度嘅套餐可以自選中式老火湯或者西湯,而月老火湯每日都唔同,今日星期三就有雞腳雪耳南瓜湯。《 無骨海南雞(套餐)油飯 $80 》(配中/西湯 及 餐茶) 餐湯揀咗老火湯,香濃冇溝水,用雪耳同雞腳煲入口好滑,有飲骨膠原嘅感覺。海南雞賣相唔係特別吸引,但係入口有驚喜,雞有調過幾入味,同埋都算滑;油飯都香,而且夠爽唔會油膩;加$10 配特飲 《 薄荷雜果冰 》 朋友話唔似藥水味都幾好飲,而且高薪大杯,感覺幾抵。《 鐵板西冷牛扒 $ 108 配 意粉 燒汁 》(配中/西湯 及 餐茶) (選擇西湯、自選五成熟 及 醬汁另上)然後西冷牛扒用鐵板上夠晒新鮮熱辣,見到都已經好吸引~ 切開雖然已經係八、九成熟,但係肉質鬆軟而且肉味夠濃,加埋燒汁夠提味,整體令人滿意。西湯係羅宋湯,味道好香濃,微微地辣幾開胃。開頭以為係普通茶餐廳冇調味嘅意粉,點知係一大碟蕃茄味意粉,又幾好味喎。半碟有西蘭花、

加$10 配特飲 《 薄荷雜果冰 》
朋友話唔似藥水味都幾好飲,而且高薪大杯,感覺幾抵。

(選擇西湯、自選五成熟 及 醬汁另上)

西湯係羅宋湯,味道好香濃,微微地辣幾開胃。

半碟有西蘭花、車厘茄同埋粟米,成個牛扒餐夠份量好豐富!

餐飲配香滑奶茶 (自選多奶轉煉奶少甜)
奶茶杯好有特色,熱奶茶幾香滑有驚喜。

身為冰室當然有晚餐,我就叫咗一個《 豉汁蒸倉魚晚餐 $98 》即叫即蒸所以需時等待。

倉魚好大條,其實夠2個人食,自選多汁所以特別多豉汁俾我撈飯~話咁快就食晒成碗飯!

職員仲好細心拎咗個大骨碟俾我。

飲品我就加$3要咗~《 凍檸檬咖啡(少甜)》
估唔到係冰室都有得飲Cafe嘅飲品,而且我仲見到餐牌上面有爸爸媽媽後生年代嘅飲品,例如蛋白杏仁茶、滾水雞蛋、牛肉水、荷蘭谷古 等等,下次再嚟試吓先!

*注意: 因為冰室喺商場入邊,所以9:00就會last order ,9:30就閂門㗎啦!*

2022-07-06