2024-08-02 595 瀏覽
去完太子做野又未食飯路過見到有間叫金記小食酸辣粉🍜就不如喺度食個快飯啦店舖面積唔大有個小空間可以俾我哋食野店員好有笑容有禮貌咁推介唔同食材✨腸粉,燒賣,魚蛋 三併🍡🍢魚蛋好有咬口燒賣食落唔霉而且甜醬豉油都好慷慨蓋過哂成隻碗面🧂食落每啖都有甜醬豉油襯托✨碗仔翅加魚肉🍵🐟店員好好人加咗胡椒粉🧂魚肉份量好多唔會霉,有咬口碗仔翅都好足料冬菇木耳全都唔吝嗇✨招牌酸辣粉🍜要小辣,加多隻煎蛋🍳首先欣賞好慷慨嘅芫茜因為我係芫荽控🌿其次碗酸辣粉,唔算好辣🌶️食落有少少麻辣🔥但唔會辣到流晒口水鼻涕另外薯粉好咬口👍🏻火喉煮得啱啱好,咬兩啖就咬得斷另外肉碎酸菜都好足料如果有時間,直頭想食埋碗湯🥳🥳✨招牌酸辣粉,加配菜🍜我拍擋好肚餓,加咗好多餸腸仔,娃娃菜,肥腸,豬紅,白蘿蔔,香菇貢丸🍢芫茜份量都好多佢呢碗係小辣🌶️聽佢分享,辣度都入到口而且肥腸浸落辣湯再食,好夾蘿蔔同埋娃娃菜好掛湯😋食落口又會有辣湯加菜嘅味道喺個口度係另類嘅享受🥳事後每人要多罐可樂🍺因為太熱同口渴,所以冇影相餐廳招呼好好店員親切有禮如果想食正宗酸辣粉👍🏻👍🏻呢間都係不二之選會再幫襯🥳
去完太子做野
又未食飯
路過見到有間叫金記小食酸辣粉🍜
就不如喺度食個快飯啦

店舖面積唔大
有個小空間可以俾我哋食野

店員好有笑容有禮貌咁推介唔同食材

✨腸粉,燒賣,魚蛋 三併🍡🍢

魚蛋好有咬口

唔會霉,有咬口
碗仔翅都好足料
冬菇木耳全都唔吝嗇

✨招牌酸辣粉🍜

要小辣,加多隻煎蛋🍳
首先欣賞好慷慨嘅芫茜
因為我係芫荽控🌿
其次碗酸辣粉,唔算好辣🌶️
食落有少少麻辣🔥
但唔會辣到流晒口水鼻涕
另外薯粉好咬口👍🏻
火喉煮得啱啱好,咬兩啖就咬得斷
另外肉碎酸菜都好足料
如果有時間,直頭想食埋碗湯🥳🥳

✨招牌酸辣粉,加配菜🍜
我拍擋好肚餓,加咗好多餸
腸仔,娃娃菜,肥腸,豬紅,白蘿蔔,香菇貢丸🍢

芫茜份量都好多
佢呢碗係小辣🌶️
聽佢分享,辣度都入到口
而且肥腸浸落辣湯再食,好夾
蘿蔔同埋娃娃菜好掛湯😋
食落口又會有辣湯加菜嘅味道喺個口度
係另類嘅享受🥳

事後每人要多罐可樂🍺
因為太熱同口渴,所以冇影相

餐廳招呼好好
店員親切有禮
如果想食正宗酸辣粉👍🏻👍🏻
呢間都係不二之選
會再幫襯🥳
2024-08-02
2024-06-11 1012 瀏覽
《金記小食酸辣粉 - 太子》雖然我成日都周圍搵食,睇落好似成日都淨係食貴野咁,但其實我對於街頭小食都十分熱衷的😉除咗傳統嘅燒賣雞蛋仔之外,近年我仲特別鍾意食酸辣粉添😌最近,比我喺太子搵到一間無論係食物份量定係食物質素都好高嘅小食店,可以話係近期最愛🫶🏻係令我唔怕身水身汗都願意企喺街度食嘅酸辣粉店☺️小食店門口只有十分少量嘅位置俾人立食,所以基本上大部份人都係外賣的😉除咗酸辣粉之外,我發現佢嘅生菜魚肉同埋碗仔翅都係唔錯嘅選擇👍🏻仲有幾款食品都係我嘅私心推介💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $27佢呢度嘅酸辣粉有$27起計,老闆話如果比較大胃口嘅可以要大碗,另外都可以再加錢配埋不同嘅餸菜一齊食,我個人就推薦食豬腸、豬紅、同埋牛柏葉,呢一個配搭係我嘅favourite🫶🏻除咗肉類之外,仲有不少素菜可以揀㗎😉你仲可以按照自己食辣嘅能力選擇難度☺️我平時米線食開五少辣,呢度可以食到小辣至中辣㗎☺️我鍾意呢間小店嘅酸辣粉原因係佢嘅粉條係非常之彈牙煙靭,食落好有口感又嗦湯,又酸又辣又惹味💁🏻‍♀️生菜魚肉湯 $22/$26佢呢度嘅生菜魚肉湯魚肉都幾濃味,魚肉食落彈牙滑溜,就算係最大碗都只係$26咋,魚肉嘅份量非常多絕對唔
《金記小食酸辣粉 - 太子》

💁🏻‍♀️招牌酸辣粉 $27

💁🏻‍♀️生菜魚肉湯 $22/$26
佢呢度嘅生菜魚肉湯魚肉都幾濃味,魚肉食落彈牙滑溜,就算係最大碗都只係$26咋,魚肉嘅份量非常多絕對唔馬虎,平時行過我都會買返一碗返屋企食㗎

💁🏻‍♀️泡椒雞腳 $22
呢一款雞腳係凍盤嚟㗎,可以買返屋企睇住電視慢慢食,雞腳預先一開二剪短咗,所以食起上嚟唔會好論盡,不過食落有點辣,個後勁有啲強勁,但係越辣越想食🤣除咗泡椒雞腳之外,仲有泡椒雞翼尖可以選擇,同樣地都好惹味

💁🏻‍♀️自選麻辣燙
麻辣燙嘅餸菜可以按照自己喜好選擇,除咗餸之外,仲可以揀唔同嘅粉麵,作為煙韌控嘅我就梗係揀薯粉啦😉佢同酸辣粉嘅湯底味道唔同,酸辣湯會帶點微微甘香嘅醋味,而麻辣燙真係偏向四川嗰種辣味,如果鍾意食辣嘢嘅話應該喜歡自己選擇嘅麻辣燙多啲,仲有好多丸類同埋腸,可以加配放入麻辣燙入邊造成湯麵😉都係我私心嘅推介
2024-06-06
2024-10-20 143 瀏覽
太子酸辣粉要來這家試一下!下班後過來外帶回家,還得排一下隊!現場下單馬上煮!熱辣滾燙的,辣度可以選擇BB辣,小辣等,我就直接選了中辣!辣度夠爽呀!選擇好多😊鎮店麻辣燙鎮店必選,好多配菜可以選擇,我選了海帶、丸子、芝士腸、香煎荷包蛋等,好豐富,麻辣燙最重要就是它的湯味道,辣味夠,是香辣的,不是單單辣味,選了紅薯粉,搭配也很好👍酸辣粉酸辣粉也是必點,可以加不同的配菜,單點也不錯,有榨菜肉碎,酸酸辣辣的特別夠味道,很開胃呀最佳搭配經典搭配的蘿蔔、豬紅、韭菜和大腸,要加很多的胡椒粉,蘿蔔很甜,一點都沒有渣,豬紅也很爽,大腸是我最愛,很夠味~碗仔翅香港特色小食,味道還不錯👍
選擇好多😊

鎮店麻辣燙

酸辣粉

最佳搭配

碗仔翅
香港特色小食,味道還不錯👍
2024-10-16
2024-10-18 115 瀏覽
金記小食酸辣粉地址:太子汝州街21號英來大廈地打羽毛球好健康,局長們都叫市民打羽毛球。香港地book 場好難,朋友book 到叫埋我新手去打。打完波去搵地方食小小野醫肚。酸辣粉人氣之作,薯粉彈牙耐嚼,個湯夠酸辣,好濃味惹味,連埋香菜花生酸菜肉碎榨菜,你估幾錢?$27 only 麻辣燙可以自已點餸,像車仔麵,豬紅大腸韭菜蘿蔔港式小食燒賣魚蛋腸粉三拼,落好多甜醬醬醬同鼓油,多芝麻!醃青瓜做開胃小食,酸酸地好開胃。碗仔翅加醋同胡椒粉,足料多木耳絲#foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
金記小食酸辣粉
地址:太子汝州街21號英來大廈地

麻辣燙可以自已點餸,像車仔麵,豬紅大腸韭菜蘿蔔

港式小食燒賣魚蛋腸粉三拼,落好多甜醬醬醬同鼓油,多芝麻!

2024-10-08 176 瀏覽
今日lunch time諗住快買個外賣返公司食,去咗金記小食食酸辣粉,見到都幾多人賣👍🏿未諗到揀咩,店員熱情招呼,笑容滿面,勁nice咁推介唔同食材,仲話可以堂食添🫢!✨ 招牌酸辣粉🍜招牌酸辣粉當然唔少得,辣度適中,酸香開胃,粉條爽滑,辣度可以根據個人喜好調整😍酸香開胃,令人胃口大開🫶🏿加配料🍜腸仔爽口彈牙,海帶雲耳清甜爽脆,豬紅鮮嫩可口,白蘿蔔juicy💦牛丸彈牙爽口,香菇貢丸鮮香~每款配料都經過精心烹調,令酸辣粉更加豐富好味!✨ 碗仔翅加魚肉🍵🐟碗仔翅加魚肉係我嘅至愛🥰魚肉鮮甜,翅滑溜,湯底濃郁,仲有菜底🥬!每一啖都充滿鮮味✨魚肉份量十足🙋🏿‍♀️而且處理得非常乾淨,完全無腥味😝翅滑溜爽口,湯底濃郁鮮香,令人回味無窮😍💕店員真係好親切有禮,服務態度一流仲送咗張coupon俾我下次用,真係好窩心!價錢合理,絕對係一間值得回味的餐廳!好彩係公司附近~無幾耐一定會再嚟! 👍😍🥰

✨ 招牌酸辣粉🍜

每款配料都經過精心烹調,令酸辣粉更加豐富好味!

✨ 碗仔翅加魚肉🍵🐟

魚肉份量十足🙋🏿‍♀️而且處理得非常乾淨,完全無腥味😝
翅滑溜爽口,湯底濃郁鮮香,令人回味無窮😍

💕店員真係好親切有禮,服務態度一流
好彩係公司附近~無幾耐一定會再嚟! 👍😍🥰
2024-10-03
2024-10-05 108 瀏覽
太子有間主打四川料理嘅小食店,外賣為主,平日晚上好多人幫襯,見大家主要都係叫佢哋嘅招牌菜式,酸辣粉!可以自由選擇辣度,另可加配料。紅薯粉吸滿湯汁,口感Q彈滑嘟嘟,酸辣口味十分過癮,上面有滿滿嘅花生、榨菜、肉碎同芫荽,領導整體口感同味道更加豐富。自己加咗隻荷包蛋,香煎,好正。除咗酸辣粉都有麻辣燙,用辣椒、花椒等調料涮煮,簡單方便又快捷。配料有好多款,最鍾意應該係蘿蔔,因為朔晒啲汁🤣 另外貪得意叫多咗份餃子同埋碗仔翅,餃子大大粒脹卜卜,個皮唔算好厚身,而且餡料飽滿、碗仔翅都唔錯,做到港式嘅街邊小食Feel,下次經過又試吓其他款式先。

2024-10-05 94 瀏覽
依一間嘅酸辣粉實在太抵啦!佢一碗酸辣粉,淨係需要27蚊,仲可以額外加餸,非常之抵我個人會比較推薦加個煎蛋,咬完一啖煎蛋之後 ,再放入酸辣湯吸收完湯汁之後,就會變成一個酸辣煎蛋。又或者加魚蛋都唔錯,因為佢嘅魚蛋非常之彈牙。我個人仲好鍾意佢嘅碗仔翅,好足料。再加埋胡椒粉同醋就更加惹味。當然佢係餃子都唔錯,佢係餃子可以要韭菜餃又或者芫荽餃,而佢餃子都好大粒,好足料!另外,佢嘅麻辣燙都多選擇,建議大家都可以試吓。

依一間嘅酸辣粉實在太抵啦!

佢一碗酸辣粉,淨係需要27蚊,仲可以額外加餸,非常之抵
又或者加魚蛋都唔錯,因為佢嘅魚蛋非常之彈牙。

另外,佢嘅麻辣燙都多選擇,建議大家都可以試吓。
2024-09-29 169 瀏覽
酸辣粉夠麻辣,份量多,今次叫咗小辣,酸味都好夠,特點是麻、辣、鮮、香、酸且油而不膩。酸辣粉主粉由紅薯,紅苕,豌豆按比例調和,然後由農家用傳統手工漏製而成。最鍾意反而係個碗仔翅,好足料,食落啖啖肉,而且鍾意佢夠凋,而且好多料,是魚翅羹小吃,其材料以粉絲為主,以澱粉將湯煮至濃稠,並加入老抽和生抽成棕色,冬菇絲、雞肉絲,相當好味!麻辣燙的口感可以形容為麻辣鮮香,口感純正,唇齒留香。豬紅韭菜蘿蔔貴為潮洲地道小食,豬肉同蘿蔔嘅甜味,加埋韭菜清香,三者完美融合!
麻辣燙的口感可以形容為麻辣鮮香,口感純正,唇齒留香。
2024-09-27 133 瀏覽
太子小食店,交通都方便,地鐵站D出口過對面馬路向右行少少就到,店舖不大,但食物都多款,有酸辣粉有麻辣燙有餃子有腸粉魚蛋燒賣碗仔翅魚肉湯有牛雜,味道都很好,大腸韭菜豬紅好味,酸辣粉夠酸夠辣,配菜都唔貴,見到menu有漢堡扒,還有拌麵,麵可轉米線薯粉,好似好特別,下次要試吓,最主要價錢便宜,可能食到飽都係50左右,雖然是外賣店,店舖也貼心準備了一個冷氣小房間可以站着吃,下次叫多幾個朋友一起去吃,或者外賣返屋企開麻辣餐派對
2024-09-27 139 瀏覽
香港人一直都喜歡吃酸辣粉,而香港市面上有不少吃酸辣粉店或慢慢研發了不同種類的酸辣粉。而太子汝洲街、柏樹街交界有不少美食店,而我們也過來吃過好幾家餐廳,而其中一家不停有人點外帶的就是 — 金記小食酸辣粉.🌶️ 鎮店麻辣燙湯底辣味香濃加上紅薯粉Q彈,可額外加配料.🍜 招牌酸辣粉酸味較辣度濃,紅薯粉Q彈配合不同配搭另有一番風味.🫕 碗仔翅足料碗仔翅,濃稠度適中.🪿 泡椒鵝腸冰凍爽脆鵝腸,蒜薑十足.⭐️推薦⭐️雖然店舖小小,但美食選擇多,也有冷食,泡椒鵝腸真的是有小驚喜🤩 總之我是挺喜歡吃的😋 但環境上未能提供座位,只能在店內裡面小角落或外面邊邊站著吃,吃辣會出汗的朋友需要冷氣會比較辛苦一點☝🏻 不過大家都選擇外帶比較多
🌶️ 鎮店麻辣燙
湯底辣味香濃加上紅薯粉Q彈,可額外加配料
🍜 招牌酸辣粉
酸味較辣度濃,紅薯粉Q彈配合不同配搭另有一番風味
🫕 碗仔翅
足料碗仔翅,濃稠度適中
🪿 泡椒鵝腸
冰凍爽脆鵝腸,蒜薑十足
⭐️推薦⭐️
2024-09-24
10 分鐘 (外賣自取)
  • 碗仔翅
  • 麻辣燙
  • 泡椒鵝腸
2024-09-26 114 瀏覽
⭐️評分:4/5-將簡單食材化成高質菜餚,推介👍🏻有驚喜!有水準值得被收藏💥但注意,暫時只有立食的位置,沒有提供店內坐著用膳,稍為可惜-✳️金記招牌酸辣粉 👍🏻👍🏻👍🏻1️⃣豬腸陣陣油香,軟熟有彈性!完全無異味,好出色2️⃣豬紅入味,質地爽口滑溜,皮面有張力3️⃣魚蛋👍🏻平時我好少吃,但這裡還不錯,有驚喜,彈牙爽身,咬下乾淨利落,淡淡魚蛋特有油香4️⃣蘿蔔!👍🏻👍🏻用高湯先煮,放在酸辣湯底,外面刺激,內裡輕柔香口,帶蘿蔔甜味,熟度剛剛好5️⃣重點紅薯粉👍🏻👍🏻質地煙韌有軔度,滑溜有彈性,配搭地道酸辣湯底,讓不太能吃辣的我都越食越過癮!!--⭐味道 4.5/5⭐️特色 4.5/5⭐️環境 1/5⭐️性價比 4.5/5 ⭐️服務 4/5
⭐️評分:4/5
將簡單食材化成高質菜餚,推介👍🏻有驚喜!有水準值得被收藏
✳️金記招牌酸辣粉 👍🏻👍🏻👍🏻
1️⃣豬腸
陣陣油香,軟熟有彈性!完全無異味,好出色
2️⃣豬紅
入味,質地爽口滑溜,皮面有張力
3️⃣魚蛋
⭐️環境 1/5
⭐️性價比 4.5/5
⭐️服務 4/5
2024-09-19 100 瀏覽
我做完gym之後經過呢一間舖頭,就買咗個酸辣粉同水餃返屋企食☺️我覺得呢個酸辣粉,都OK喎😝,個麵幾煙靭,配料都幾足料,我鍾意食肉碎,鹹香味十足,裏面仲有啲木耳,海帶,牛丸,海帶木耳好爽口,牛丸食落去會爆汁😍,又有牛味,食完一碗都幾有飽肚感🤣我仲叫咗個水餃係韭菜味😎,我覺得都OK,個水餃皮好薄,餡料都好足👍🏻,韭菜嘅味道唔會太過勁,加埋啲肉碎都幾嫩滑多汁,仲有啲生菜配料,個湯都幾清甜☺️下次經過可以試吓🤣🤣

下次經過可以試吓🤣🤣
2024-09-05 353 瀏覽
今日去開太子附近買東西,天氣熱又少少肚餓,見到間食酸辣粉既都幾多食物選擇,佢有張堂食既枱仔,不過咁熱♨️,最好都係買個外賣返屋企食。✨招牌酸辣粉🔥🔥🔥(辣度)✨我今次叫左小辣,對我黎講都係有D勁,不過佢後期就麻哂,食得就好輕鬆,個粉好滑身,索哂D汁好惹味😋。✨麻辣燙🔥(辣度)✨佢地可以任配食材,好多選擇😱,而且每樣份量都幾多,開頭見到以為好辣,原來個湯可以直接飲,DD辣就好爽。特別推介豬腸🤩,夠肥夠乾淨,鍾意食內臟既一定鍾意🐷。✨碗仔翅✨落辣菜脯!落辣菜脯!落辣菜脯!重要的事要講三次😂。本身個翅係偏甜,個菜脯少少辣少少酸,就更加有風味,唔洗落醋咁寡👍。做得平民嘅小店,味道正正常常,份量大件夾抵食就足夠,今次金記小食酸辣粉就係其中之一。講真味道唔係話咩驚為天人,但係合格有餘💯,又食得滿足,今次呢間值得推介畀大家!地址:太子汝州街21號英來大廈地下C號舖@金記小食酸辣粉#chillchill_aloye#金記小食酸辣粉#酸辣粉#麻辣燙#碗仔翅#太子美食#平民小店#街坊小店

✨招牌酸辣粉🔥🔥🔥(辣度)✨

#太子美食
#平民小店
#街坊小店
2024-08-26 296 瀏覽
天氣悶悶熱熱,好想食啲酸辣嘢開下胃,經過太子站見到有間食酸辣粉就行過去望下。望住張菜單見到呢度有招牌酸辣粉亦都有麻辣燙食,仲有水餃、碗仔翅……好多款小食真系花多眼亂老闆問我食唔食得辣,我話食少少都OK,於是佢推介我食酸辣粉,之後再加餸,加了海帶、蟹籽丸、貢丸、牛丸,大腸、豬紅、蘿蔔,另外再嗌鴛鴦餃(韭菜餃和芫茜餃)配菜底。等左大約10分鐘,有得食,呢度有個bar枱位可以立食,老闆好貼心,立食位嗰度系有啲涼風吹出嚟,喺嗰度現場食都唔怕太熱👍🏻酸辣粉本身有花生、榨菜、肉碎同埋有啲芫荽,個湯底調校得好好,偏酸程度比偏辣的多,食得十分開胃又唔會把食物被辣味蓋掩曬,個薯粉我不斷系咁啜啜,平時好怕食到彈曬啲汁出嚟,但系呢一個薯粉系好掛汁,真系非常食得安心😂另外韭菜餃和芫茜餃足料大大隻,六隻也夠飽👍🏻自己好少食酸辣粉,因為真的實在怕太辣,但老闆很好,只要你講出你的需求,他也會為你調教到最適合你的辣度👍🏻下次再嚟試埋其他小食😋金記小食酸辣粉 (太子)太子汝州街21號英來大廈地下C號鋪🚇太子站D出口轉右邊

另外韭菜餃和芫茜餃足料大大隻,六隻也夠飽👍🏻

下次再嚟試埋其他小食😋

金記小食酸辣粉 (太子)
太子汝州街21號英來大廈地下C號鋪
🚇太子站D出口轉右邊
2024-08-26
10 分鐘 (堂食)
2024-08-18 321 瀏覽
最近佢個friend屋企行過見到呢間新開嘅酸辣粉,咁啱個friend搬咗屋諗住買上去食就試一試呢間新嘢。首先揀咗個餃子雙拼,一個係芫茜餃一個係韭菜餃,各三粒加埋六粒,嘩真係每一粒都拳頭咁大真係有啲誇張,大大舊肉起超級薄十分推薦佢哋嘅餃子。然之後都試咗個兩溝都真係幾足了,勁多魚肉,碗仔翅嘅味道都唔錯。酸辣粉都好有重慶嘅味道,應有嘅配菜都夠花生肉碎炸菜都有,薯粉都好煙煙靭靭。酸辣粉呢即是唔食得辣,我都建議叫少辣真係會特別香口啲。再加埋麻辣燙,麻辣湯嘅湯底有盡量都叫少啦因為真係好驚太辣食唔到,味道呢個真係比較適中,都有好多款配料揀應有盡有。

• 韮菜餃芫茜餃
  • 碗仔翅