餐廳:金記小食酸辣粉地點:太子汝州街19-25號英來大廈地舖(太子站D出口約100米)菜式:川式外賣店餐牌:酸辣粉,多款小食招牌酸辣粉 $27招牌酸辣粉價錢$27,可以逐樣餸逐樣餸加,豐儉由人。個粉係薯粉,極度煙韌滑溜,可轉米綫可加菜。配有香脆花生,榨菜,芫荽同肉碎。可選辣度,我叫左小辣,食到我出左身汗,兩行鼻涕都出晒黎。麻辣燙 麻辣燙可以加$10加薯粉,米綫或者麵。配有芫荽。味道都頗麻同辣。其他料我加左:木耳 $8 爽脆海帶 $8 爽脆娃娃菜 $9 一大條,都好嫩口魚蛋 $11 有三粒,較爲實墨魚丸 $11 有三粒,都係較實碗仔翅 $22呢個係小碗,係一隻正常外賣飯碗。個翅夠杰身,味道唔錯。中間仲飲到醋味。好足料,食到唔少冬菇同雞絲。最佳搭配 $30呢個都係小碗。最佳搭配其實包括白蘿蔔,豬紅,韭菜同大腸。豬紅有5件左右,好爽脆。韭菜非常香嫩,好味道。大腸有8件左右,好淋。白蘿蔔墊底有三大件。呢個小食就唔算太辣啦。食物即叫即整,唔洗等好耐就有。平日午餐時份都有唔少客仔叫酸辣粉。
餐廳:金記小食酸辣粉
菜式:川式外賣店
餐牌:酸辣粉,多款小食
招牌酸辣粉 $27

最佳搭配 $30
豬紅

大腸
2024-01-12
10 分鐘 (外賣自取)
碗仔翅
🔥太子金記小食酸辣粉,麻辣燙,碗仔翅,豬紅蘿蔔!🍜酸辣粉是這家店的招牌美食之一,酸酸辣辣的口感非常開胃。粉條Q彈有嚼勁,搭配上香菜、花生米等配料,味道簡直絕了!如果你喜歡吃酸辣粉,一定要來嘗嘗!🍲麻辣燙也是這家店的另一道特色美食。湯底濃郁鮮美,食材新鮮豐富,口感麻辣爽口。在這裡你可以盡情享受麻辣燙的魅力,絕對讓你吃得停不下來!🥣碗仔翅也是這家店的招牌之一,口感細膩滑嫩,湯汁鮮美可口。翅絲搭配上香菇、木耳等配料,味道非常豐富。如果你喜歡吃海鮮類美食,碗仔翅絕對是你的不二之選!🐷最後再給大家推薦一道豬紅蘿蔔,這道菜品的口感鮮嫩爽口,豬紅口感嫩滑,搭配上清甜的胡蘿蔔,簡直是味覺的盛宴!如果你喜歡這種搭配,一定不要錯過這道菜品!#美食探店 #酸辣粉 #麻辣燙 #碗仔翅 #豬紅蘿蔔 #美食推薦 #小紅書分享#美食愛好者 #美食店 #味覺盛宴 #酸酸辣辣 #花生米等配
🔥太子金記小食酸辣粉,麻辣燙,碗仔翅,豬紅蘿蔔!

2023-12-24 30 瀏覽
位於太子地鐵站附近嘅麻辣燙外賣店《金記小食酸辣粉》,佢除咗麻辣燙仲有酸辣粉同埋碗仔翅,今日我就試咗碗仔翅同埋麻辣燙🥢中麻辣》薯粉海帶、豬紅、牛丸、芝心丸、豬腸今次揀左中麻辣,佢嘅湯底麻辣鮮香,辣味夠勁,啲香料同麻椒嘅比例啱啱好,薯粉唔會太腍,啱啱好吸收湯底嘅滋味有咬口,而豬腸入味,帶返陣陣濃郁川味,除咗豬腸仲揀咗豬紅同海帶,兩款都係爽滑而吸收晒麻辣燙嘅精華🥢生菜魚肉碗仔翅3溝碗仔翅湯底味道濃郁唔會太鹹唔油膩,魚肉部分選用新鮮魚肉無腥味,雖然舖頭係川菜麻辣但係碗仔翅嘅味道絕對係港式

🥢中麻辣》薯粉
海帶、豬紅、牛丸、芝心丸、豬腸

🥢生菜魚肉碗仔翅
2023-12-22 33 瀏覽
冬冰冰嘅氣溫,一定要食啲熱辣辣嘅野太子站附近呢間小店主打外賣除咗酸辣粉之外仲有唔同嘅港式地道小食✨酸辣粉呢種美食令人又愛又恨食到標汗流鼻水真係好鍾意呢個煙煙韌韌嘅口感好似車仔麵咁加餸揀咗木耳.腸仔.肉丸配料再加花生.榨菜.芫茜仲有大量肉碎.大大碗好有份量✨最佳配搭蘿蔔.豬紅.韮菜.大腸豬紅又滑又彈.蘿蔔好入味呢4個餸配埋一齊真係好夾✨碗仔翅熱辣辣好足料唔會太浠,灑上胡椒粉更滋味整體味道同價格.性價比高以後外賣返屋企又多個選擇喇

冬冰冰嘅氣溫,一定要食啲熱辣辣嘅野

太子站附近呢間小店主打外賣

豬紅又滑又彈.蘿蔔好入味

呢4個餸配埋一齊真係好夾

✨碗仔翅
熱辣辣好足料
唔會太浠,灑上胡椒粉更滋味

整體味道同價格.性價比高
以後外賣返屋企又多個選擇喇

2023-12-21
5 分鐘 (外賣自取)
午餐
金記小食酸辣粉早幾日經開太子又去咗掃街,不過今次唔係食燒賣魚蛋,係食酸辣粉,佢哋酸辣粉好似車仔麵咁可以加餸,每樣餸大約$5至$13不等!1.招牌酸辣粉$25+$8+$8(9/10)配菜:海帶、豆卜、榨菜、炸花生、肉碎、薯粉呢碗酸辣粉揀咗中辣,麵揀咗薯粉,亦可轉米線,本身已經有榨菜、炸花生同肉碎,我就加咗海帶同豆卜,豆卜吸哂酸辣湯底嘅汁,越食越惹味,薯粉好煙韌彈牙,整體唔錯好食!2.麻辣燙$25+$10+$8+$8+$8+$8+$9+$10+$10(10/10)配菜:海帶、豆卜、芝士丸、蘿蔔、香菇貢丸、墨魚丸、魚蛋、薯粉呢碗麻辣燙揀咗小辣,同樣揀咗薯粉,唯一唔同 就係無酸辣湯咁濃味,呢個帶少少麻味,仲加咗好多配料,好飽肚好滿足!3.最佳搭配(小)$28(10/10)配料:蘿蔔、豬紅、韭菜、豬腸呢碗最佳搭配真係無改錯名,果4樣配料真係好夾,份量又多,蘿蔔好甜無渣,豬紅彈牙,韭菜好香,豬腸乾淨夠肥,超好味!4.泡椒雞尖$20(10/10)最後點埋呢個雞翼尖,辣辣地,一共有10隻!2人總共價錢$185個人口味總評分:9.75/10@lwq54888693地址:太子汝州街21號英來大廈地下C號舖
金記小食酸辣粉

1.招牌酸辣粉$25+$8+$8(9/10)
配菜:海帶、豆卜、榨菜、炸花生、肉碎、薯粉

3.最佳搭配(小)$28(10/10)
配料:蘿蔔、豬紅、韭菜、豬腸

4.泡椒雞尖$20(10/10)
最後點埋呢個雞翼尖,辣辣地,一共有10隻!

2人總共價錢$185

個人口味總評分:9.75/10

@lwq54888693

地址:太子汝州街21號英來大廈地下C號舖

#金記小食酸辣粉 #太子 #太子好去處 #太子美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 最佳搭配
前幾天天氣稍涼,尤其想吃辣太子站D出口走2分鐘 (約100米?) 左右就遇到這家,買好就順道回家👍 ✿ 招牌酸辣粉 (中辣) $25 (無加一)香煎荷包蛋 +$5木耳 +$8海帶 +$8貪心地加了好幾樣配料🤣分量都足,滿滿的一碗可能外賣回家過了一會,薯粉稍軟,下單時要求硬點的應該更好另外是我高估了自己可承受的辣度了😂 碗仔翅 (小) $20 (無加一)酸度、調味、稀稠度都不錯,解辣🤣 最佳配搭 (小) $28 (無加一)豬紅、蘿蔔、韭菜、大腸蔬菜吸汁,所以較辣;豬紅爽、大腸滑,無異味
前幾天天氣稍涼,尤其想吃辣

✿ 招牌酸辣粉 (中辣) $25 (無加一)
香煎荷包蛋 +$5
木耳 +$8
海帶 +$8

貪心地加了好幾樣配料🤣分量都足,滿滿的一碗
可能外賣回家過了一會,薯粉稍軟,下單時要求硬點的應該更好

另外是我高估了自己可承受的辣度了😂

碗仔翅 (小) $20 (無加一)

酸度、調味、稀稠度都不錯,解辣🤣

最佳配搭 (小) $28 (無加一)

豬紅、蘿蔔、韭菜、大腸
蔬菜吸汁,所以較辣;豬紅爽、大腸滑,無異味

2023-11-21 63 瀏覽
經過太子地鐵站,突然之間心郁郁想食酸辣嘢,就試左呢間小店外賣,整體唔錯,性價比幾高。🟩麻辣湯湯底濃郁,辣味十足,仲可以揀唔同嘅配料,包括娃娃菜、豬紅、海帶、蘿蔔等,不但辣味濃郁,仲帶有豐富香料,好有風味!🟪招牌酸辣粉湯底酸辣可口,仲有各種配料,例如花生、蔥花等等,增加左口感層次!🟧碗仔翅口感滑順,口感豐富,加埋調味料一齊食最好!🟩魚肉湯魚肉的質地柔嫩,滋味鮮美。蔬菜增加左口感層次同營養價值,啱晒補充蛋白質😚地址:太子汝州街19-25號英來大廈地舖

🟩麻辣湯

🟪招牌酸辣粉

🟧碗仔翅
口感滑順,口感豐富,加埋調味料一齊食最好!

🟩魚肉湯

地址:太子汝州街19-25號英來大廈地舖
2023-11-19 54 瀏覽
秋冬天來到正好吃辣。叫個外賣到朋友家吃。碗仔翅一開蓋就充滿麻油香,口感足,不會太稀,足料香濃。最佳配搭豬紅蘿蔔大腸韮菜。蘿蔔當造,入味好吃大腸甘香爽口不油膩,韮菜豬紅口感一如既往的好。麻辣燙小辣對於我來說是恰到好處,有辣風味又不嗆喉選配一些配料,其中韮菜餃芫茜餃好好吃,好大的餃子, 餡料豐富而且嫩滑,又充滿了韮菜和芫茜的香氣,必選!招牌酸辣粉配方是酸辣又微微滲出一點麻辣,我都點小辣口味。湯底酸辣適中,口感豐富。薯粉爽滑彈牙,與湯底的味道完美融合。配料方面,店家非常慷慨,有豐富的肉絲配菜。如果你正好在太子,不妨去一試。
秋冬天來到正好吃辣。叫個外賣到朋友家吃。

碗仔翅
一開蓋就充滿麻油香,口感足,不會太稀,足料香濃。

最佳配搭
豬紅蘿蔔大腸韮菜。
蘿蔔當造,入味好吃
大腸甘香爽口不油膩,韮菜豬紅口感一如既往的好。

麻辣燙
小辣對於我來說是恰到好處,有辣風味又不嗆喉

招牌酸辣粉

如果你正好在太子,不妨去一試。
2023-11-18 43 瀏覽
勁過太子想食酸辣野,見到有間---🌟金記小食酸辣粉🌟決定買個外賣返去試試佢._.| 招牌酸辣粉 |酸辣粉可揀辣度,勁惹味,酸度足夠,我叫咗小辣都唔算好辣,反而越食越惹味,薯粉夠曬彈牙,好食.| 麻辣燙 |(配菜:手打牛肉丸,香菇貢丸,芝士腸,腸仔,豆卜)幾特別,可自由選擇辣度同配料,我就同樣揀咗薯粉,同點咗唔辣,無酸辣粉咁濃味,略帶點麻味,夾配自己加嘅配料食,好飽肚滿足·| 碗仔翅 |碗仔翅濃結適中,材料都算多,味道啱啱好,有得揀大碗或細碗·| 最佳搭配 |(白蘿蔔,豬红,韭菜,大腸 )呢個好特別,每樣配料數量都算多,而且大腸同豬紅都好香濃,幾惹味,冬天食感覺仲正._.🍜「金記小食酸辣粉」📍太子汝州街19-25號英來大廈地舖(太子站D出口約100米)
._.
| 招牌酸辣粉 |
| 麻辣燙 |
(配菜:手打牛肉丸,香菇貢丸,芝士腸,腸仔,豆卜)
| 碗仔翅 |
碗仔翅濃結適中,材料都算多,味道啱啱好,有得揀大碗或細碗
| 最佳搭配 |
(白蘿蔔,豬红,韭菜,大腸 )
._.
🍜「金記小食酸辣粉」
📍太子汝州街19-25號英來大廈地舖
(太子站D出口約100米)
2023-11-17 19 瀏覽
酸辣粉最緊要個湯底真係唔係間間正宗~經過依間街坊酸辣粉店就俾個機會你啦都有好多餸選擇價錢有$8-$12不等~有:芫荽碎、肉碎、榨菜絲、花生粒~揀咗BB辣~所以唔係好辣~湯底醋多夠酸~味道都差唔多~不過比起旦王當然冇得比啦~酸辣粉份量適中~薯粉彈牙~不過個人鍾意食比較淋嘅~依間嘅酸辣粉唔同其他普遍係多油~有一層辣椒油喺上面嘅~呢間就冇咁油膩~睇落比較清淡~但係食落又夠味喎~唔知係咪冇咁多味精~食完唔會話好口渴囉
酸辣粉
2023-11-17
2023-11-15 28 瀏覽
太子呢條街不嬲都好多嘢食,尤其是係啲港式或者係小食嘢,次次見親呢間小食店排晒隊今次就嚟試吓佢個招牌酸辣粉酸辣粉夠麻辣,而且份量都好多,配料好足料,可以揀辣度,今次叫咗小辣,酸味都好夠,所以越食越過癮今次叫埋麻辣湯,最鍾意就係可以加多啲唔同嘅配料,加咗豆卜、蟹籽丸女豬紅、蘿蔔、海帶、香菇貢丸份量呢度碗仔翅都推介,好足料,食落啖啖肉,而且鍾意佢夠凋牛雜湯底都好出色,入面啲料又豐富,有牛腸牛柏葉蛋,好索汁

呢度碗仔翅都推介,好足料,食落啖啖肉,而且鍾意佢夠凋

牛雜湯底都好出色,入面啲料又豐富,有牛腸牛柏葉蛋,好索汁
2023-11-13 26 瀏覽
太子有間石磨芝麻糊出左芝麻雪糕好出名,專登去朝聖,經過發現有間金記酸辣粉都係太子名物!來開一定要來試一試!碗仔翅碗仔翅非常足料!有大量肉絲木耳,加一點醋和胡椒粉就是美味😋酸辣粉是正宗重慶酸辣粉的味道!薯粉QQ彈牙,把酸辣汁全部鎖住!有豆腐卜魚蛋豬紅一碗都唔洗$50叫埋麻辣燙有豬紅、大腸☺️天呀!仲平過返大陸食!真係無叫錯!搭地鐵返屋企時 呀姐都話 好香🥰這個太子名物是好吃的,門面是乾淨企理的!酸辣粉夠正宗!

碗仔翅
碗仔翅非常足料!有大量肉絲木耳,加一點醋和胡椒粉就是美味😋

酸辣粉
叫埋麻辣燙有豬紅、大腸☺️

天呀!仲平過返大陸食!真係無叫錯!
搭地鐵返屋企時 呀姐都話 好香🥰
這個太子名物是好吃的,門面是乾淨企理的!酸辣粉夠正宗!

2023-11-11 25 瀏覽
今日去太子探朋友,見到附近有間酸辣粉舖,又咁多人幫襯去試一試,估唔到係有驚喜!同埋佢地理位置好方便,太子站D出口,過條馬路,行一分鐘左右就到,地點非常方便!1.酸辣湯薯粉(加左豆卜、腸仔、豬紅、木耳、手打牛肉丸、香菇貢丸、芝士腸、墨魚丸)首先,紅薯粉口感煙韌,同埋食酸辣粉最緊要係個湯底,我同朋友都唔係太食得辣,佢調校嘅酸辣味係啱啱好,更重要醋唔會過重,亦食得出有好多配料,最欣賞有足夠份量嘅榨菜同花生!而配料方面,豬紅真係必點,食得出好乾淨,而腸仔都好細心咁𠝹開左,同埋配料份量都唔少,啲丸好大粒,加埋紅薯粉,一個人食係好足夠!2.牛雜(細)朋友唔食牛雜,得我自己食就叫咗細碗,好少見到有細碗嘅牛雜叫!當中入面最欣賞牛肚,好爽口,整體份量夠,又乾淨,係好抵食!白蘿蔔都好甜,不過浸耐啲再入味啲會更加正!而叫牛雜可以揀辣或者唔辣,佢嘅辣椒油都大推,好香又唔會太辣,好夾牛雜!!!

2.牛雜(細)
2023-11-09 23 瀏覽
【太子•金記小食酸辣粉】———————————————————————出色嘅川辣味道 啱曬鍾意食辣嘅你同我🍯|最佳配搭(蘿蔔、豬紅、韭菜、大腸)|HKD 28大腸煮得非常入味,口感軟嫩,每一口都能吃到豐富的肉汁和調味料的香氣。大腸的質感和其他配料搭配在一起,更讓整道菜成為一個美味的組合。🍯|碗仔翅|HKD 20碗仔翅上還加入了一些配菜,如木耳、豆芽等,讓整道菜更加豐富多樣。這些配菜的口感和碗仔翅的口感形成了一種絕佳的搭配!🍯|招牌酸辣粉(中辣)魚蛋及手打魚肉|HKD 48湯底酸、辣味十足,非常開胃。辣椒粉的香氣讓人垂涎欲滴,帶來了一種火辣的感覺,而醋則增添了一絲酸味,讓味道更加豐富。配上彈牙的魚蛋和滑嫩的手打魚肉,讓整道菜品的口感更加豐富。🍯|麻辣燙薯粉中辣 (香煎荷包蛋腸仔娃娃菜木耳海帶香菇貢丸)|HKD 56辣度剛剛好,除了能夠很好的表現出辣椒的香辣味道外,還能保留食材的原汁原味。腸仔和娃娃菜的加入為這道菜增加了一點清爽的口感,同時還有多種蔬菜如木耳、海帶、香菇等,使得整個菜品更加豐富。而貢丸的彈牙口感更是增加了一絲的嚼勁。
【太子•金記小食酸辣粉】
———————————————————————
出色嘅川辣味道 啱曬鍾意食辣嘅你同我

🍯|最佳配搭(蘿蔔、豬紅、韭菜、大腸)|HKD 28

🍯|碗仔翅|HKD 20

🍯|招牌酸辣粉(中辣)魚蛋及手打魚肉|HKD 48

配上彈牙的魚蛋和滑嫩的手打魚肉,讓整道菜品的口感更加豐富。

2023-11-08 24 瀏覽
今日天陰陰,想食酸辣🤔 分享一間比想像中好食嘅金記。豐信餃子店行過幾步有間金記新開,就買埋嚟食。好幸運前面無人排隊,師傅用心製作比我咁🤣 紅薯粉都幾煙韌彈牙之餘,又屬於咬得開的質感。這種平衡幾好食🤤 我本身譚仔都好少食辣,但風聞👃 麻辣、就叫咗少少辣。我講句出聲,話自己平時唔食得辣。結果恰到好處😛 有麻辣感但不致於辣到要飲甜野~ 🥳🥳配料上都正常發揮🙂 蘿蔔有surprise ~ 浸住湯底都唔會辣,保持清甜地址:太子汝州街19-25號英來大廈地舖地鐵:太子站D

紅薯粉

地址:太子汝州街19-25號英來大廈地舖