2023-02-09 212 瀏覽
人氣懷舊鐵板餐, 餐廳有十多款鐵板餐, 選擇主打牛扒🐮(牛柳、西冷、肉眼等)另有羊架、雞扒、豬扒和小食供應。餐廳另一特色, 鐵板餐可以加$2, 一大堆蒜蓉放在扒上面, 超惹味🤘🏻記得早點拎位, 好多人排...(可以在GULU app 拎飛)🫃🏻美國德州頂級西冷餐 ($192)西冷五成熟, 較多筋位, 有嚼勁, 牛扒中間部分熟度剛剛好, 口感軟嫩😋但頭尾有部分則未夠熟, 顏色鮮紅, 幸好只有一部分較生。黑椒汁香辣, 可口多汁👍🏻而且醬汁可以再添加, 店員服務態度都非常好, 會主動問「夠唔夠汁?唔夠可以再加」👅 配菜有薯格, 少量翠肉瓜和紅蘿蔔。🫃🏻鴛鴦扒(豬扒+雞扒) ($124)蒜蓉汁再加$2蒜蓉, 感覺令整個扒餐都提升左一個層次, 味道層次豐富🤤兩塊扒都超大塊, 而且厚身, 性價比之王, 味道亦表現不俗, 大滿足超飽💯配菜有薯條, 少量翠肉瓜和紅蘿蔔。🫃🏻忌廉湯(跟餐)餡料有洋蔥, 紅蘿蔔, 味道比較普通, 見扒質素都不錯, 感覺碗湯有點跟不上整體的質素😅🫃🏻餐包 (跟餐)意想不到, 餐包外脆內軟, 跟湯相比之下更出色, 喜出望外🤩🫃🏻凍檸茶(跟餐)茶底Ok, 正正常常🤣整體質素都幾

🫃🏻美國德州頂級西冷餐 ($192)

🫃🏻鴛鴦扒(豬扒+雞扒) ($124)

🫃🏻忌廉湯(跟餐)
🫃🏻餐包 (跟餐)

🫃🏻凍檸茶(跟餐)
茶底Ok, 正正常常🤣

整體質素都幾好, 尤其係鴛鴦扒餐, 好抵食🤪至於頂級西冷於性價比上則相對遜色少少, 總括黎講都係會再幫襯的港式鐵板餐, 下次會選擇試下招牌牛柳餐☺️
2023-02-04 159 瀏覽
聽講呢間茶餐廳係香港四大茶餐廳之一,尤其是扒餐,所以今日特登嚟拜會一下,午餐嘅時候就揀咗A餐牛扒加雞扒配沙律,by default喺蒜蓉汁,賣相叫做有誠意,不過嗰塊所謂嘅牛扒簡直靭過擦子膠,但係雞扒就還算可以夠大塊,而且塊皮係煎過嘅跟餐仲有餐包,微暖,一般啦另外揀咗紅湯飲落去有啲辣其他冇乜特別,淨係張枱太過細我哋兩個人坐所謂嘅卡位,根本放唔落所有嘅食物,而且一間餐廳有一浸廁所味,呢間嘢試過一次就算啦
午餐A

跟餐仲有餐包,微暖,一般啦

另外揀咗紅湯飲落去有啲辣

2023-02-02 121 瀏覽
金鳳大餐廳 屯門屯順街1號屯門市廣場1期地下G076-G080號舖經典嘅味道 要有得食 都要有得睇回味相當重要 裡面裝修係幾有心思 有一種60 70年代扒房既感覺成功營造到果種想當年氣氛棗紅色既坐位 泛黃燈光 善用玻璃製造出多重反射效果食扒前 attention!食個牛油🧈餐包 紅白湯揀其一扒到 主角進場店員叫你拎餐巾 做咩? 準備淋汁汁呀 滋滋滋。小心汁汁彈到成身都係開飯 0.0招牌牛柳餐—黑椒汁——叫左7成熟 紅紅地上場 有5成熟 我自己玩下煮飯仔煎煎下已經7成熟 啖啖肉 我是食肉狂徒西冷牛扒餐—蒜蓉汁——西冷同意有料到 大大塊 朋友都讚好係有啲筋位 不過點都係有D 整體都唔錯
金鳳大餐廳
屯門屯順街1號屯門市廣場1期地下G076-G080號舖

經典嘅味道 要有得食 都要有得睇
成功營造到果種想當年氣氛
棗紅色既坐位 泛黃燈光 善用玻璃製造出多重反射效果

食扒前 attention!
食個牛油🧈餐包 紅白湯揀其一
扒到 主角進場
店員叫你拎餐巾 做咩?
準備淋汁汁呀 滋滋滋。小心汁汁彈到成身都係
開飯 0.0

招牌牛柳餐—黑椒汁
——叫左7成熟 紅紅地上場 有5成熟 我自己玩下煮飯仔
煎煎下已經7成熟 啖啖肉 我是食肉狂徒

西冷牛扒餐—蒜蓉汁
——西冷同意有料到 大大塊 朋友都讚好
係有啲筋位 不過點都係有D 整體都唔錯
2023-01-27 1945 瀏覽
成日見到市廣場這家金鳳大餐廳都大排長龍一於今日試下 用the gulu攞定位😎😎餐廳座位都算多,所以就算排都唔會太耐🤪主要扒餐為主 鐵板上滋滋聲好有氣氛呀😝😝點咗美式什扒餐配黑椒汁 另上,好有驚喜!第一次食佢嘅豬扒 厚身夠淋 又有豬肉香 非常有驚喜 🤤🤤仲配埋牛扒 腸仔火腿同埋蔬菜粟米薯條添🥳🥳真係滿足曬好多願望 呢個牛扒都唔錯,薄切少少啦 勝在火侯處理得剛剛好 牛味濃郁, 仲有雞翼添😋😋特別一讚黑椒汁好惹味濃稠適中 點扒配白飯都非常好👍所以忍唔住叫咗碗白飯哈哈🤣🤣跟餐配有餐湯、餐包羅宋湯非常足料,蔬菜好多,酸酸甜甜好開胃 餐包熱辣辣 配埋牛油 真係冇得輸🤩🤩另外老公叫咗西冷牛扒 五成熟 好高質估唔百幾蚊 有呢個質素,size大份,五成熟剛剛好,完全冇血水 同樣配有薯條 蔬菜 牛味濃郁得嚟非常有咬口😌😌臨走見到原來美式雜扒餐做外賣仲抵食呀,下次一於打定電話過嚟先難怪六點鐘排隊排到閂門啦呢個價錢 食到高質嘅扒真係冇幾多間😝😝
成日見到市廣場這家金鳳大餐廳都大排長龍
一於今日試下 用the gulu攞定位😎😎

餐廳座位都算多,所以就算排都唔會太耐🤪

主要扒餐為主 鐵板上滋滋聲好有氣氛呀😝😝

點咗美式什扒餐配黑椒汁 另上,好有驚喜!

跟餐配有餐湯、餐包

另外老公叫咗西冷牛扒 五成熟 好高質

難怪六點鐘排隊排到閂門啦
呢個價錢 食到高質嘅扒真係冇幾多間😝😝

10 分鐘 (堂食)
❤️❤️❤️今日好開心同屋企人去咗屯門一間鋸扒餐廳,呢間餐廳好出名㗎,好多分店,簡直鋸扒嘅人一定要食晏,頭先地理位置,位置要響屯門巿廣場,地點超級方便,可達到高,如果住屯門嘅人一定要來試吓呢一間啦,而家嘅食物質素好高,有好多鐵板選擇,有牛扒,豬扒,羊扒,雞扒,,任君選擇,所以適合一家大細嚟食呀,而且佢嘅鐵板真係好有鑊氣,而且所有扒類食物都係肉質鮮嫩,好好食,加埋蒜蓉汁或者黑椒汁,簡直一流呀,仲有呢度嘅侍應服務真係好好,有笑容,好有親切感,好有賓至如歸的感覺!👍👍👍而且佢哋嘅餐廳空間都好大,裝修唔錯,好有格調,所以呢一間都係好推介👍👍我哋叫咗一個西冷牛扒,呢度係好出名,而且價錢合理,尤其是佢個餐湯餐包都係好好食,個餐包加埋我有簡直係一流呀,即叫即整,全部都係好新鮮,麵包外脆內軟啊,所以一定要嚟食呀!
2023-01-12 158 瀏覽
今日心思思想食扒,但又唔係大日子唔想花咁多錢,就諗起呢到😊香港人想用平民價食扒仲有呢個選擇🥰今晚叫左兩個餐- 🐮帶子牛柳餐 💲168勁抵🥺🥺兩大粒帶子企係牛柳上面🤩7成熟做得剛剛好,好軟好好咬口,個人認為係必點之選😋- 🐂西冷牛扒餐 💲133另外加左💲2蒜蓉,因為見到餐牌有句「加蒜蓉更好味」所以好好奇想試下😂😂果然成座山咁多蒜蓉,真係超香口🥰🥰廚房既7成熟真係控制得好好!每個餐嘅價錢都包埋餐包、餐湯、餐飲,百幾蚊真係好抵!👍🏻餐廳唔算好大,但有間細房仔,初初坐入去都擔心點餐、搵侍應會好麻煩,但超級值得讚係:間房仔人唔多,但不斷有侍應望入來睇吓有冇客舉手,我一餐飯45分鐘見到超過10次有侍應望入來,好想大大力欣賞餐廳既員工,好盡責!👏🏻👏🏻👏🏻整體係性價比好高既一餐😊

今晚叫左兩個餐
- 🐮帶子牛柳餐 💲168

勁抵🥺🥺兩大粒帶子企係牛柳上面🤩
7成熟做得剛剛好,好軟好好咬口,個人認為係必點之選😋

- 🐂西冷牛扒餐 💲133

每個餐嘅價錢都包埋餐包、餐湯、餐飲,百幾蚊真係好抵!👍🏻

整體係性價比好高既一餐😊
2023-01-11 174 瀏覽
咖哩香燒羊扒(飯/意粉) $108Curry Lamb Chop w/ Rice or Spaghetti轉套餐 加$20(配牛油餐包、餐湯及餐飲)Upgrade to Set $20(w/ Butter Bread w/ Butter, Soup & Drink)好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭{羊扒有兩大件 兩件都好厚身多肉 羊羶味好少 肉質軟熟 咖喱有點像平時食咖喱魚蛋既咖喱 味道好濃好香 喜歡濃味既朋友 可以試下}美國牛小排餐 $193US Short Ribs配: 牛油餐包、餐湯及餐飲w/ Bread w/ Butter, Soup & Drinks好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬{牛小排一份有2條長型 2條都好厚身 點了五成熟 熟度剛好 肉汁豐富}貴族牛扒 (美國牛肩肉) $208Noble Steak (US Chuck)配: 牛油餐包、餐湯及餐飲w/ Bread w/ Butter, Soup & Drinks好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬{貴族牛扒油脂各方面都好平均 吃起來軟嫩適中 但感覺牛味較淡}T骨牛扒餐 $168T-Bone Steak
咖哩香燒羊扒(飯/意粉) $108
轉套餐 加$20
(配牛油餐包、餐湯及餐飲)
Upgrade to Set $20
好味指數 4/5 🍭🍭🍭🍭

美國牛小排餐 $193
US Short Ribs
好味指數 4.5/5 🍭🍭🍭🍭🍬

貴族牛扒 (美國牛肩肉) $208
Noble Steak (US Chuck)
好味指數 3.5/5 🍭🍭🍭🍬

T骨牛扒餐 $168
T-Bone Steak
好味指數 5/5 🍭🍭🍭🍭🍭
{上枱時真令我驚訝😱 超級大塊 超級多肉 而且好腍 牛味好香 一個人真係食唔晒 好抵食}

每個扒餐都配有牛油餐包、餐湯及餐飲 牛油餐包微暖 入口鬆軟香口 真係好好味 餐湯方面可以選擇忌廉或羅宋湯 兩款味道都好好 羅宋湯還配有很多雜菜

每個餐都有好多雜菜同薯條或薯格 令整個餐既豐富又飽肚
  • T骨牛扒
2023-01-08 197 瀏覽
今日嚟咗屯門市中心既金鳳大餐廳,店內裝潢新穎,而且都幾乾淨金鳳大餐廳其實是一間開業於1969年的扒房,九歷史相當悠久😳我地大約7點左右到😏 大約等15mins左右就可以入座啦😗我地叫左一份美式什扒餐同一份鴛鴦(豬扒、雞扒)扒餐店員會先上餐包同餐湯😍😍餐湯方面有羅宋湯或忌廉湯比你揀😚今次我就揀忌廉湯🤪忌廉香濃而且creamy加埋餐包一齊食,真係最佳拍檔😌登登登😉終於輪到主角出場😜熱呼呼嘅鐵板美式什扒餐配上黑淑汁更加惹味😗底下仲有薯菜😗而朋友叫嘅鴛鴦扒餐配上蒜蓉汁,果然係另一風味,肉質鮮嫩餐飲方面,叫左一杯雜果賓治雜果配上雪碧,非常解渴整體滿意😗食物唔錯 🧐價格合理可以再encore🥳😝😝
今日嚟咗屯門市中心既金鳳大餐廳,店內裝潢新穎,而且都幾乾淨

我地大約7點左右到😏 大約等15mins左右就可以入座啦😗
我地叫左一份美式什扒餐同一份鴛鴦(豬扒、雞扒)扒餐
店員會先上餐包同餐湯😍😍
餐湯方面有羅宋湯或忌廉湯比你揀😚
今次我就揀忌廉湯🤪
忌廉香濃而且creamy
加埋餐包一齊食,真係最佳拍檔😌

登登登😉終於輪到主角出場😜

熱呼呼嘅鐵板美式什扒餐
配上黑淑汁更加惹味😗
底下仲有薯菜😗

而朋友叫嘅鴛鴦扒餐配上蒜蓉汁,果然係另一風味,肉質鮮嫩
餐飲方面,叫左一杯雜果賓治
雜果配上雪碧,非常解渴
整體滿意😗食物唔錯 🧐價格合理
可以再encore🥳😝😝
2023-01-04
8 分鐘 (堂食)
2023-01-04 114 瀏覽
❄️❄️凍冰冰❄️❄️ 好想飲熱湯🥣,求求其其揾間餐廳食個快飯🍽️,揀咗套餐,因為有熱騰騰嘅湯🥣同包🥯,主菜同飲品,全包宴🤩牛油餐包 ~好軟熟,港式西餐嘅風味,牛油🧈係精粹,好正👍🏻南瓜忌廉湯 ~ 好香好滑嘅忌廉,大大碗,熱騰騰🔥鐵板西冷牛扒拼法蘭克福腸 ~ 牛扒🥩軟腍腍,接近筋嘅部位,咬唔開😌,其他尚算ok👌🏻,配上傳統紐紋薯條🍟,呢款薯條🍟好味好多👍🏻雜菜絲黑胡椒司華力腸意大利粉🍝 ~ 賣相可以😌,意大利粉🍝份量算多,司華力腸得4片,好珍貴啊😆

牛油餐包 ~好軟熟,港式西餐嘅風味,牛油🧈係精粹,好正👍🏻

南瓜忌廉湯 ~ 好香好滑嘅忌廉,大大碗,熱騰騰🔥

2022-12-18 196 瀏覽
天氣凍冰冰最啱食熱辣辣😬😬成日都打邊爐好冇新意 食個熱辣辣鐵板餐 屯市金鳳大餐廳 八點鐘到依然要等位呀 😅😅其實可以The Gulu 羅定嘅,下次醒目啦好熱鬧!全場鐵板吱吱聲 ,好香呀 基本上都係鐵板扒餐或者焗飯焗意粉之類,仲有小食添揀咗T骨餐 一上枱 真係大過我塊面呀 🤣🤣牛味好濃沃,五成熟剛剛好 外焦內嫩 最好食嘅部位 可以揀黑椒汁或者蒜蓉汁 汁另上,健康啲呀嘛😌😌鐵板底仲有薯條和雜菜薯條脆卜卜 熱辣辣蒜蓉牛油餐包羅宋湯非常足料👍👍酸酸may may好開胃另外老公揀咗雜扒餐 豬牛雞各一塊,份量超級充足 ,仲有大量配菜薯條添 !豬扒特別有驚喜 外皮煎得焦脆 而且有肉香 雞扒當然都嫩滑啦 黑椒汁好惹味忍唔住嗌咗碗白飯,份量超級多 兩個人share啱啱好 😆😆百零蚊一個人絕對抵食 難怪成日都full house啦 下次過嚟試下羊架先😋
天氣凍冰冰最啱食熱辣辣😬😬
成日都打邊爐好冇新意

可以揀黑椒汁或者蒜蓉汁 汁另上,健康啲呀嘛😌😌

鐵板底仲有薯條和雜菜
薯條脆卜卜

忍唔住嗌咗碗白飯,份量超級多 兩個人share啱啱好 😆😆

2022-12-17 163 瀏覽
屯門市廣場地下既餐廳🍴冰室既野佢都有e.g 焗飯。。。不過黎得都系食扒❗️❗️留意 紅色兩頁既扒 上菜都系用碟 ❌鐵板 堅持要鐵板既可能要轉一轉啦 因為我覺得用碟上嘅扒少頹,所以就叫左另一款(白色餐牌) 餐包、紅湯、白湯紅湯足料,味道夠香,但未夠辣白湯不過不失,唔會好水,淡而無味,食扒黎講 唔會令你飲完好飽好溜,但個人偏好濃厚 杰身d 1) 羊架 黑椒 五成熟切落去真係啱啱好!唔會太山又唔會太韌‼️肉質燒得唔錯👍🏻羊亦唔會太酥配菜薯條都係一港 唔會淋哂帶子牛柳(加$2生蒜)蒜蓉汁有兩粒帶子,夠鮮甜五成熟🙌🏻🙌🏻 廚師拿捏到個熟到👍🏻👍🏻一上枱勁香最後兩個人埋單$367嗰日好大風又有少少雨,所以冇乜人排隊,平時我見荃灣/荔枝角都分店都好多人好彩好彩性價比不錯🌟🌟🌟🌟可再試

屯門市廣場地下既餐廳🍴
冰室既野佢都有e.g 焗飯。。。
不過黎得都系食扒

餐包、紅湯、白湯
紅湯足料,味道夠香,但未夠辣

1) 羊架 黑椒 五成熟

一上枱勁香

最後兩個人埋單$367
好彩好彩

性價比不錯🌟🌟🌟🌟可再試
招牌牛柳餐🥩牛柳2大塊有一定厚度,鐵板熱力十足,一淋汁即刻咋咋聲,回憶返晒嚟,牛柳叫咗5成熟,鐵板上就會再慢慢煮熟多少少,不過都好容易切開🍴香燒羊扒餐🥩羊架就有3塊,叫咗7成熟,同樣係好易切得開,唔會因為鐵板上就變到好老,經典滋味~~醬汁有蒜蓉汁或者黑椒汁,侍應都好細心,喺淋汁之前會提醒我地打開餐巾,同埋等我地拎走附近嘅野先至淋汁,唔會話趕住做,值得一讚👍底下有薯條、翠玉瓜、紅蘿蔔、粟米等配菜,稍為隔開塊肉同埋鐵板,無咁容易燶或者痴底🔥套餐有牛油餐包、湯、飲品,湯有羅宋湯或者忌廉湯,成個套餐都夠飽肚!
招牌牛柳餐🥩

香燒羊扒餐🥩

2022-12-06 1282 瀏覽
金鳳,於1969年創立,老字號港式扒房品牌,近年於多區開設分店。60-70年代起,金鳳這類港式鐵板餐的出現打破當時人們眼中,西餐是高級消費享受的觀念,令西餐變得港化、貼地,大眾不需花大額金錢都可以享用。臨近聖誕節,特別容易勾起兒時慶祝的回憶。小時候大時大節,家人喜歡帶小編到金鳳的太子總店鋸扒慶祝一番,今晚小編嚟到就係想重溫舊時嗰種溫暖又平凡的儀式感覺。😊🍞 是日餐包🥣 是日餐湯 : 羅宋湯 / 忌廉湯羅宋湯,以前的是味道偏酸的雜菜羅宋湯,現在供應的是加了辣椒粉的酸辣口味羅宋湯忌廉湯,保持到兒時味道及口感,不同的是以前忌廉湯味偏淡,需自行加胡椒粉調味,現在供應的是早已放入適量胡椒粉🥩 野菌牛柳餐 (五成熟) $155選了五成熟,固定燒汁,味道甜甜哋,估唔到同菇菌都幾夾!牛柳,厚身,極淋,餐刀只要輕輕一拉已經可以好易切開,覺得比起以前供應的更軟更腍🥩 西冷牛扒餐 $135加蒜茸 +$2必加生蒜!蒜茸牛扒是招牌! 選了五成熟,選配黑椒汁西冷牛扒,一樣咁大塊,非常淋,覺得現時的西冷牛扒比起以前供應的多一份牛味☕️ 餐茶 : 熱朱古力 +$0🥤 餐茶 : 凍檸檬茶 +$0冷/熱餐茶唔需要加錢,凍飲

🍞 是日餐包

🥣 是日餐湯 : 羅宋湯 / 忌廉湯

🥩 野菌牛柳餐 (五成熟) $155
選了五成熟,固定燒汁,味道甜甜哋,估唔到同菇菌都幾夾!

🥩 西冷牛扒餐 $135
加蒜茸 +$2
必加生蒜!蒜茸牛扒是招牌!
選了五成熟,選配黑椒汁

☕️ 餐茶 : 熱朱古力 +$0
🥤 餐茶 : 凍檸檬茶 +$0

冷/熱餐茶唔需要加錢,凍飲大杯過以前好多!

_______________

金鳳大餐廳 (屯門)
屯門屯順街1號屯門市廣場1期地下G076-G080號舖

_______________
野菌牛柳餐
西冷牛扒餐
2022-12-05
2022-12-06 196 瀏覽
係尖沙咀同太子都食過金鳳,印象都不太差。阿女生日話想据扒,貪近去呢到,點知伏到不得了😅牛柳比粉拿到無味,無肉感,都唔知食緊乜肉;皇室牛扒話5成,比咗7成,硬崩崩😭服務差,d樓面阿哥阿姐自己係到吹水,好似去咗茶記咁款得碗湯及凍檸茶係合格
係尖沙咀同太子都食過金鳳,印象都不太差。
阿女生日話想据扒,貪近去呢到,點知伏到不得了😅
服務差,d樓面阿哥阿姐自己係到吹水,好似去咗茶記咁款
得碗湯及凍檸茶係合格

2022-11-29 198 瀏覽
屯門開咗金鳳之後,間唔中都會去食下,平日下晝過咗Lunch後,先致唔駛點排隊,旅行後特別掛住港式懷舊餐廳,又可以懷舊一下。港式鋸扒餐廳嚟講,金鳳都確係價廉物美,屯門呢間裝修亦都不錯,服務態度次次去都好好,忙中都能禮貌待客,值得一讚👍👍而且呢間有卡位坐又幾舒服👍👍今日見到有人點了一份有薯格嘅扒餐,先知道原來佢哋嘅扒餐,除咗有薯條之外,仲有薯格。老公就點咗份貴族牛扒餐(美國牛肩肉),我就繼續食返我嘅雞扒餐😍😋最鍾意佢哋嘅羅宋湯好多菜,配埋個厚厚嘅餐包👍👍呢份貴族牛扒餐,待應專登介紹叫5成熟就最啱,咁就照跟,估唔到佢嘅水準都確係唔錯,以呢個價錢嚟講,確係價廉物美👍👍軟硬適中,唔會有筋,好味😋我就食返我鍾意食嘅雞扒餐,仍然都係咁嫩滑大份又好味同埋次次都加多蒜,正😄而呢個價錢嚟講,呢間都確係不錯👍👍
最鍾意佢哋嘅羅宋湯好多菜,配埋個厚厚嘅餐包👍👍
同埋次次都加多蒜,正😄
而呢個價錢嚟講,呢間都確係不錯👍👍