2023-11-25 363 瀏覽
裡面裝潢簡約 有幾盞燈籠🏮 企理燈光舒服 主要黑色藍色格調記得去參觀吓佢哋嘅洗手間 勁有日本感覺雞白湯拉麵 套餐加配 $98慢煮赤雞 $20 套餐飲品 ZERO雞白湯濃郁鮮雞味 濃稠不油膩 搭配細麵條糖心蛋 炸牛蒡 日本叉燒 慢煮赤雞食得出嘅鮮嫩虎蝦(2串)$68蝦紅外殼上烤痕 虎蝦肉質有彈性且飽滿加入少許鹽和胡椒以突出虎蝦本身鮮味唐揚炸雞(3pcs) $38呈現金黃色 外皮酥脆 不會過於油膩 內部肉質鮮嫩三嚿都幾大嚿 啖啖肉啖啖蛋白質
裡面裝潢簡約 有幾盞燈籠🏮 企理

唐揚炸雞(3pcs) $38
呈現金黃色 外皮酥脆 不會過於油膩 內部肉質鮮嫩
三嚿都幾大嚿 啖啖肉啖啖蛋白質

2023-11-21 304 瀏覽
之前係旺角分店食過招牌嘅雞白湯拉麵,今次黎左佐敦店,店鋪係小街到,餐廳環境坐係吧檯更有高級感😉🔸香辣豚骨湯拉麵(HK$98)我就鍾意重口味啲,揀左呢款香辣湯底,湯底用左8個鐘煮,微辣幾開胃😎拉麵軟硬適中,有雞肉、叉燒同溏心蛋,食完好飽~🔸 醬油拉麵(HK$98)湯底係用日本直送醬油配鰹魚高湯,味道都幾濃,拉麵旁邊仲有即炸嘅脆牛蒡,好特別啊🍜🔸鹽燒五花腩(HK$48)鹽味好突出,五花腩偏肥,鍾意油脂感嘅可以試下😆🔸照燒黑豚肉腸(HK$48)味道食落甜甜地,咬落外脆內軟,幾好食😊

🔸香辣豚骨湯拉麵(HK$98)

🔸 醬油拉麵(HK$98)

🔸鹽燒五花腩(HK$48)
鹽味好突出,五花腩偏肥,鍾意油脂感嘅可以試下😆

🔸照燒黑豚肉腸(HK$48)
味道食落甜甜地,咬落外脆內軟,幾好食😊
2023-11-19 183 瀏覽
金鶴拉麵是一家非常有名的拉麵店,🤓分店都好多,最近我終於有機會去嘗試一下他們家的招牌雞白湯拉麵。✨雖然店面不大,但即使在平日也總是客滿。他們的雞白湯拉麵湯底非常濃郁,🐤雞湯的味道香濃,麵條口感細膩有彈性。慢煮的日本赤雞和叉燒,搭配得非常好,🍜整體來說我可以給滿分。面上的炸牛蒡更增添了許多美味,讓人回味無窮。店員非常細心地提醒我們,🔥炸牛蒡最好先吃,這樣會更脆口更好吃。拉麵的湯底真的非常濃郁,麵條也很好吸附湯汁,🥢還有兩片雞肉和一片豬肉,我更喜歡雞肉,它更嫩滑可口。

一早聽過金鶴拉麵但就未試過,見佢越黎越多分店,原來真係幾好食!叫左雞白湯拉麵同埋醬油拉麵,雞白湯顏色純白,口感比醬油湯rich,味道鮮甜😋配上脆卜卜招牌炸牛蒡同蔥花木耳絲一流。醬油湯質感薄而清澈,但啖啖都係醇香既醬油鮮味。慢煮豚肉叉燒無乜脂肪都做到好軟熟♥️肉香而不酥👍🏻慢煮雞肉嫩中帶爽口,雞味濃厚😋好味到我地叫多碗白飯同埋雞肉,變左雞肉泡飯飲哂所有湯‼️整體感覺哩度既湯底同食材都係真材實料,好似慢煮肉咁無需調味食番食材原味已經好足夠,有質素👍🏻

醬油湯質感薄而清澈,但啖啖都係醇香既醬油鮮味。

慢煮豚肉叉燒無乜脂肪都做到好軟熟♥️肉香而不酥👍🏻

2023-11-17 118 瀏覽
今日係佐敦附近行街,Lunch又想食拉麵,就試下呢間人氣爆棚既金鶴拉麵我地呢左兩個lunch set, 加 $20 轉為套餐 配小食及汽水雞白湯拉麵 $98配上以低溫慢煮的雞肉及豚肉叉燒,仲有好吸引糖心蛋,雞白湯夠哂濃夠哂香,仲配埋塊炸得好精美既炸牛蒡香辣豚骨湯拉麵 $98呢碗拉麵擁有豚骨湯的順滑而濃厚的口感及香辣味增的複雜辣味的衝擊,拉麵質感夠煙韌日式唐揚炸雞 2件日式餃子 2件小食新鮮炸起夠哂香脆鹽燒冬菇 2串 $28冬菇燒得唔會dry,夠juicy

雞白湯拉麵 $98

香辣豚骨湯拉麵 $98

日式唐揚炸雞 2件
日式餃子 2件
小食新鮮炸起夠哂香脆

鹽燒冬菇 2串 $28
冬菇燒得唔會dry,夠juicy
2023-11-11 133 瀏覽
近年興起食雞白湯拉麵,呢間喺香港都有好幾間分店,去開佐敦順便試吓~🔘極濃。雞白湯拉麵 $138 個湯底真係非常濃厚,雞味極濃,杰身creamy,滿滿骨膠原嘅感覺,雞肉同豚肉叉燒因為係低溫慢煮,肉質細緻柔軟,配菜嘅炸牛蒡絲都幾好食~🔘蟹湯拉麵 $138一樣用上招牌雞白湯底,但就加咗唔少蟹肉,拆晒肉方便食,蟹肉鮮甜好味,拉麵口感都軟硬適中,唔錯唔錯~鍾意食雞白湯拉麵嘅朋友可以嚟試吓呢間,個湯底值得一試~

🔘極濃。雞白湯拉麵 $138

🔘蟹湯拉麵 $138

鍾意食雞白湯拉麵嘅朋友可以嚟試吓呢間,個湯底值得一試~

2023-10-29 145 瀏覽
内外環境都幾有日本格調,就算位置處於閩街街尾,都吸引到幾多人去食。menu都幾多野簡,拉麵以外還有串燒,飯等。即場做會員有飲品送,之後儲分就可以換到更多,做法幾好。黑蒜醬油拉麵係l佢嘅口感同味道都好出色。拉麵嘅麵條彈牙有嚼勁,帶有啲彈性。而黑蒜醬油嘅味道濃郁而香甜,有濃郁嘅大蒜味同醬油嘅鮮味,味道非常豐富。食落去,嘴裡面好快就會充滿迷人嘅蒜香味同醬油嘅滋味,令人回味無窮。辛味拉麵配食落去非常過癮,拉麵麵質口感煙韌有勁,辛味湯底有辣味同香味,係一種辣得剛剛好嘅味道,夠辣夠味非常惹味。糖心蛋入口滑嫩,蛋黃流心,好濃郁,令拉麵更加添味道同豐富層次感。豚肉亦帶嫩嫩的唔會乾。鰻魚串燒即叫即燒,鰻魚肉質鮮嫩多汁,入口即化,口感非常滑嫩。經過炭火燒烤後,鰻魚表面燒得金黃焦脆,內裡仍然保持著鮮嫩的質感,這種口感的反差驚艷。鰻魚的味道濃郁而鮮美,帶有微微的甜味和燒香。

即場做會員有飲品送,之後儲分就可以換到更多,做法幾好。

每次落大雨,最想食嘅就係一碗又濃又熱嘅拉麵☔️而家來呢間拉麵店即時down app做會員🐓極濃雞白湯拉麵$138/全份原隻雞烹調熬製8個鐘以上,所有嘅精華同骨膠原去曬個湯底到,飲落超黏超濃🍜雞塊好嫩,完全唔dry❤️🦀北海道蟹湯拉麵$138/全份加入蟹肉之後,湯底瞬間變得更有鮮味同層次🫢將濃郁入味嘅溏心蛋加埋湯底一齊品嚐,滋味十足😋 呢度仲有好多串燒選項任你揀,下雨天嘅晚餐可以來嘆翻碗熱辣辣嘅拉麵同即烤嘅串燒實在太寫意太有feel

🐓極濃雞白湯拉麵$138/全份

🦀北海道蟹湯拉麵$138/全份

2023-10-26 78 瀏覽
鐘意食拉麵嘅真係唔可以錯過依間,無論湯底、配料、麵底都幾好!而且除左拉麵之外,仲有日式串燒,味道都唔錯首先試左北海道蟹湯拉麵($108),依到有得揀全份同小份,因為想試其他嘢食,所以我就叫咗小份,無論湯定麵都係全份嘅一半!但女仔黎講我覺得份量都幾夠,配料又足,除咗好多蟹肉仲有蛋同一大塊慢煮豚肉。湯底濃厚,入口已經好香蟹味麵質軟硬適中,都幾彈牙另外仲叫左汁燒安格斯牛柳($68),牛肉味道濃郁,入口柔軟又多汁,正!依間整體質素都幾好!

麵質軟硬適中,都幾彈牙

依間整體質素都幾好!

2023-10-23 90 瀏覽
-知道咗呢間拉麵好耐 不過一直都冇機會去試今日收工過咗佐敦搵朋友一齊去佢話平時喺屋企都會嗌呢間拉麵嘅外賣 今次同我第一次堂食 🍜 極濃龍蝦湯拉麵 $198見到有限定Menu 即點‼️期間限定 想食就要快啦用龍蝦殼熬湯 將味道濃縮到極致 🦞開半龍蝦尾同Menu 一模一樣 彈牙大大條 無揸流攤 份量十足拉麵麵質係我中意既果種 偏硬😍👍🏻而且非常掛汁仲有一大塊叉燒 味道都唔錯 啖啖肉😋🍜 北海道花咲蟹湯拉麵 $138採用由日本北海道直送 被譽為「幻之蟹」 蟹王花咲蟹🦀鮮味十足既蟹肉湯 🤩超香 完全唔會油膩 大量已拆殼蟹肉撈埋拉面一齊食 鮮味 up up呢款亦都配埋一大塊叉燒😋 爽除咗拉麵 我地都叫咗三款小食🥢唐揚炸雞 $38 🥢多春魚 $58 🥢免治雞肉棒 $48🤩炸雞外脆內軟 勁juicy 多春魚 有5條 炸完一啲都唔油膩雞肉棒有少少軟骨都唔錯 如果有埋隻蛋點下就更好😝...

知道咗呢間拉麵好耐 不過一直都冇機會去試

🤩炸雞外脆內軟 勁juicy
多春魚 有5條 炸完一啲都唔油膩
雞肉棒有少少軟骨都唔錯 如果有埋隻蛋點下就更好😝

2023-10-23 59 瀏覽
金鶴拉麵-佐敦閩街3號是一家獨特的拉麵店,它以其高級的環境和濃郁的湯底而聞名。這家店位於佐敦閩街3號,店面的裝潢非常精緻,給人一種高級感。.進入店內,你會被舒適的座位和溫暖的燈光所吸引,這使得用餐環境更加愉悅。 金鶴拉麵的湯底非常濃郁,讓人回味無窮。特別推薦他們的雞白湯拉麵,這道湯底是以雞肉熬煮而成,味道鮮美。湯底濃郁卻不過於油膩,每一口都能感受到鮮嫩的雞肉味道。配上彈牙的拉麵麵條和新鮮的配料,這碗拉麵絕對能讓你一試難忘。 .除了雞白湯拉麵,金鶴拉麵還提供龍蝦湯拉麵,這是他們的新的拉麵之一。龍蝦湯底濃郁豐富,帶有龍蝦的鮮味,給人一種奢華的感覺。每一口都能品嚐到龍蝦的鮮甜,搭配上鮮嫩的拉麵和其他配料,這道拉麵絕對是一個美味的選擇。 金鶴拉麵的食物不僅味道出眾,還注重食物的儀式感。他們的湯底經過精心熬煮,每一碗拉麵都是由經驗豐富的廚師現場調製而成。.他們將食物呈現在精心設計的碗中,每一碗都像一件藝術品一樣,讓人不禁感到尊重和欣賞。 總的來說,金鶴拉麵是一家值得一試的拉麵店。無論是環境還是食物的味道,都能給人帶來滿意的體驗。.如果你想品嚐濃郁的湯底和具有儀式感的食物,這裡絕對是一個不

如果你想品嚐濃郁的湯底和具有儀式感的食物,這裡絕對是一個不容錯過的地方。
!!
2023-10-19 1486 瀏覽
佐敦美食攻略2023拉麵,天價拉麵真係好食喎,貴得有道理雖然我一年去住幾個月日本但係香港都會試唔同日本拉麵店香港普通因為租金問題都會比較貴但呢間真係出色先黎一個限定龍蝦湯拉麵再黎一個雞白濃湯拉麵鮮味濃郁既龍蝦湯先係呢碗麵既主角,如果好似西餐加返少少烈酒或清酒,個味道應該會更香,麵已經唔係主角,湯先係,麵身彈牙但印像不深叉燒薄而嫩滑有口感,蛋夠入味雞湯反而出奇地清新,一般以為打成濃湯會好油膩,但出乎預期咁清爽呢度賣湯都得,湯底真正主角評分8/10消費$300金鶴拉麵 (閩街)#金鶴拉麵 (閩街) 地址 佐敦閩街3號地舖G/F, 3 Min Street, Jordan港鐵佐敦站 C2 出口, 步行約4分鐘 #夜繽紛 #香港夜繽紛 #開心香港 #HAPPYHK#HELLOHONGKONG #你好香港#EOSRP #35MM18 #canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger#food
佐敦美食攻略2023
拉麵,天價拉麵真係好食喎,貴得有道理
雖然我一年去住幾個月日本
但係香港都會試唔同日本拉麵店
香港普通因為租金問題都會比較貴
但呢間真係出色

先黎一個限定龍蝦湯拉麵
再黎一個雞白濃湯拉麵
叉燒薄而嫩滑有口感,蛋夠入味

呢度賣湯都得,湯底真正主角
評分8/10
消費$300
金鶴拉麵 (閩街)
#金鶴拉麵 (閩街) 地址
佐敦閩街3號地舖
G/F, 3 Min Street, Jordan
#HELLOHONGKONG #你好香港
#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #香港自由行 #香港旅行 #香港探店
2023-10-17 80 瀏覽
🎏金鶴拉麵🍜🦩(佐敦店)去左位於佐敦閩街「金鶴拉麵」🍜食午餐,呢度環境舒適 ,裝修雅緻,見到Menu 有限定極濃龍蝦🦞湯拉麵,好吸引呀,即刻Order 一碗嚟食😋期間限定,想食要快啦😆🎏極濃龍蝦🦞湯拉麵🍜($198)賣相幾乎同Menu 一樣👍,大大碗,份量十足、見到已流晒口水,湯底極濃郁😍,龍蝦🦞啖啖肉,麵條煮得軟硬適中,非常掛汁,配埋隻溏心蛋同可樂,PERFECT 👏🏻👏🏻🎏汁燒🔥雞肝($48/2串)見到有好多唔同嘅款式串燒選擇,最後揀咗汁燒雞肝,雞肝淋上甜甜的燒汁嚟燒,特別香口軟熟,正😋😋😋👍@kanetsururamen
🎏金鶴拉麵🍜🦩(佐敦店)

🎏極濃龍蝦🦞湯拉麵🍜($198)

🎏汁燒🔥雞肝($48/2串)

@kanetsururamen
2023-10-17 84 瀏覽
~金鶴拉麵~我已經食過好幾次,呢度既拉麵係自己覺得數一數二好味。 突然又好掛住佢啲超極濃湯拉麵,所以即刻走去食返碗。佐敦分店雖然地細鈿,但坐得舒服,店員又好好禮貌。人氣No.1嘅北海道蟹湯拉麵,一大堆蟹肉,夠曬鮮味。香辣豚骨湯拉麵,微辣香口惹味,好開胃, 唔會嗆喉。拉麵彈牙,索曬同掛滿濃湯😍 呢種感覺係我最鍾意。兩款拉麵都配合低溫慢煮豚肉,豚肉用湯浸一陣,口感就剛剛好,夠哂嫩。個拉麵都好豐富,除咗豚肉,仲有配料,木耳、生蔥、筍有流心蛋添。啲湯真材實料,飲完都唔會口渴。見佢依家有小份拉麵,係專登設計比小朋友嘅份量,好貼心。照燒黑豚肉腸,熱辣辣,又好味。

佐敦分店雖然地細鈿,但坐得舒服,店員又好好禮貌。

人氣No.1嘅北海道蟹湯拉麵,一大堆蟹肉,夠曬鮮味。

香辣豚骨湯拉麵,微辣香口惹味,好開胃, 唔會嗆喉。

個拉麵都好豐富,除咗豚肉,仲有配料,木耳、
生蔥、筍有流心蛋添。

啲湯真材實料,飲完都唔會口渴。

見佢依家有小份拉麵,係專登設計比小朋友嘅份量,好貼心。

照燒黑豚肉腸,熱辣辣,又好味。

2023-10-16 55 瀏覽
極濃雞白湯拉麵🐔店長極力推介!雞白湯湯底非常濃郁,而且湯生也打至起泡,可見材料是非常豐富,湯底最後還可以喝光!另外我也很喜歡面上的條狀食材,吃下去非常脆卜卜,沾上湯汁也是很好吃!雞肉和叉燒的肉身亦非常嫩滑!.北海道濃厚蟹湯拉麵🦀蟹肉是日本直送,人氣No.1!這款湯底是較濃濃的海鮮味!配上新鮮的蟹肉,更是滋味!.鹽燒五花腩🍢即叫即燒,五花腩比較肥美,略嫌肉量比較少,若果肉量多一點整體就可以比較平均!
極濃雞白湯拉麵🐔
北海道濃厚蟹湯拉麵🦀