2023-01-14 61 瀏覽
屋企人想食拉麵,土瓜灣附近無咩拉麵店,所以揀左呢間雞湯拉麵。入到去見原來唔係只得拉麵食,有飯有串燒,本身我都唔太鐘意食拉麵,最尾揀左食飯。屋企人揀左濃雞湯拉麵,比起一般豬骨湯無咁油膩,除左拉麵必有既叉燒,佢仲有兩舊雞胸肉,相對又無咁肥膩。雞湯味超級濃郁,但又唔會覺得「流」,而且有兩舊雞胸,想食拉麵又怕肥既黎呢到岩晒。我食左一d都覺得好好味。我就揀左咖哩吉列豬扒飯,咖哩係日式版本,唔辣少甜 ,吉列豬扒唔會炸到好燶,味道唔錯。但試左拉麵下次都可以選擇返食拉麵。除此之外,我地叫左個鹽燒五花腩,味道唔錯,食落唔太肥,而且火侯算岩岩好。呢到環境,食物質素都唔錯。下次可以再黎過。

呢到環境,食物質素都唔錯。下次可以再黎過。

2023-01-12 54 瀏覽
早前同媽咪去土瓜灣探親戚,果晚佢地介紹左土瓜灣新開一間叫金鶴拉麵,因為媽咪同我都十分熱愛食拉麵,係拉麵既支持者,所以我地聽完就即刻當晚去試下佢。我地去到見到門面已經感覺到好有日本既特色,入面既佈置更加有日本feel,全店既格局都係好高級,令我地坐得好舒服。服務員為我地推介左佢店舖既招牌拉麵~極濃白雞湯拉麵~媽咪最鐘意濃味既湯底,呢一款拉麵極之適合喜愛濃味既朋友,仲配有兩件一大一小既雞肉,肉味好鮮嫩。另一款就係極濃蝦湯拉麵,佈滿左好多櫻花蝦既湯底真係好好飲,充滿蝦既濃郁既味道,配有一隻鮮蝦,味道鮮甜,咬感爽滑,仲有大大塊既叉燒好好味,肉感鬆軟又有口感。我地仲叫左兩款小食,一款係~日式餃子~餃子鮮肉多汁。另一款係~唐揚炸雞~炸雞脆脆既口感,食落十分香口!下次一定會再來試更多唔同既拉麵同小食。

我地仲叫左兩款小食,一款係~日式餃子~餃子鮮肉多汁。另一款係~唐揚炸雞炸雞脆脆既口感,食落十分香口!

下次一定會再來試更多唔同既拉麵同小食。
2023-01-11 94 瀏覽
之前喺中環和旺角食過金鶴拉麵回味無窮,今次去土瓜灣再試一試是否一樣水準。門口以日式主題裝修,地下設有吧枱,樓上有大量用餐區,牆上有一大幅招牌金鶴掛畫。原本諗住食佢個期間限定極濃牛骨湯拉麵,點知原來已經完結左,聽到隔離枱個食客講佢已食過幾次覺得好好味,可惜可惜,期待下一次期間限定!極濃雞白湯拉麵$138拉麵內有兩塊慢煮雞肉、一大塊叉燒、半隻唐心蛋、炸牛蒡、筍、木耳絲等等,份量夠豐富。雞肉滑,叉燒香,牛蒡卜卜脆,至愛唐心蛋。拉麵較粗身,口感彈牙。雞白湯呈奶白色,起晒泡泡好正,極度濃郁雞湯味而不膩,食完夠哂滿足。黑蒜醬油拉麵 $98醬油拉麵份量夠大,有兩塊紫菜、半隻唐心蛋、兩塊雞肉、日本香叉燒等等。拉麵彈牙,湯底好濃郁勁香蒜味,個湯底都好好飲!日式餃子 (4隻) $38日式餃子煎得剛好,內餡肉嫩,咸度適中,肉菜同外皮比例剛剛好。

極濃雞白湯拉麵$138

黑蒜醬油拉麵

黑蒜醬油拉麵 $98

日式餃子 (4隻)

日式餃子 (4隻) $38
黑蒜醬油拉麵
日式餃子 (4隻)
  • 日式餃子(4隻)
2023-01-11 43 瀏覽
落雨濕濕最好就係可以食返一碗熱辣辣嘅拉麵朋友土瓜環公司附近有間白雞湯拉麵店《金鶴》朋友試過佢地其他嘅分店話呢一間係最好食而家午餐時間咁當然去試吓佢嘅推介啦餐廳位置喺橋底都幾容易搵入到去係全黑嘅裝修今次由朋友發辦佢分別點咗《極濃雞白湯》同期間限定嘅《極濃牛骨湯》仲有最喜愛嘅炸雞《極濃雞白湯》賣相討好 炸牛蒡聞到好香 偏油兩塊白雞胸肉軟林林旁邊有一塊半肥瘦叉燒 食落有啲似火腿湯頭好奶白飲落去膠膠地又有啲似忌廉口感味道濃郁 加上有淡淡既蔥香麵條係較幼麵粗少少嘅係喜歡既粗度《極濃牛骨湯》配A4西冷和牛店員未行到過嚟已經聞到好大陣牛香味大大塊粉嫩嘅A4和牛鋪喺牛骨上面一放低枱已經忍唔住放入口喺入口即溶嗰隻 正正子湯頭好香濃帶點胡椒味味道比白雞湯重一點nana比較喜歡呢個牛骨湯底出面比較少有係第一次試牛骨湯拉麵原來係可以咁夾咁好食🤤今日雖然天氣麻麻地但係食到一碗好食嘅拉麵真係好開心應該好快就會嚟試吓其他味道
落雨濕濕最好就係可以食返一碗熱辣辣嘅拉麵

今日雖然天氣麻麻地
但係食到一碗好食嘅拉麵真係好開心
應該好快就會嚟試吓其他味道
2023-01-03 56 瀏覽
土瓜灣隱世高質的日式拉麵店✨💓🦥以濃雞白湯為主打的拉麵店,全港都有幾間分店,那重點推介的濃雞白湯的確名不虛傳!湯底超濃郁美味!《極濃雞白湯拉麵》$138此湯底是用了原隻雞烹煮8小時以上的濃厚雞白湯,其精華就是天然的骨膠原,非常濃郁,口感creamy,雞香味很誘人,一定要先喝一啖湯,很惹味!而且,表面精美的脆脆是牛蒡,令整碗拉麵更加美麗,浸一浸湯底來吃牛蒡,很惹味!另外,此麵配了一塊半肥瘦叉燒、兩塊嫩滑的雞肉、橙黃色的半熟蛋,很豐富!《北海道-蟹湯拉麵》$138直接由日本北海道直送到店的濃厚花咲蟹湯,配上鮮味十足的蟹肉,每一口湯都能品嘗到蟹的精華,很豪華的拉麵,蟹味香濃鮮甜。《 明太子雞翼》$48小食方面也有很多串燒選擇。原來,店舖間中也會推出限定拉麵,今期好像有牛骨湯拉麵,是極濃牛骨湯拉麵配日本A4西冷和牛,很吸引!下次再光顧就點它吧!那塊美味和牛舖在拉麵上,很吸引!總結:拉麵有質素呀!👍🏻
土瓜灣隱世高質的日式拉麵店✨💓🦥

《極濃雞白湯拉麵》$138

《北海道-蟹湯拉麵》$138

《 明太子雞翼》$48
小食方面也有很多串燒選擇。

總結:拉麵有質素呀!👍🏻
2022-12-27 45 瀏覽
天氣咁凍 晚餐最好食一碗熱辣辣嘅湯拉麵金鶴拉麵主打以原隻雞熬煮8小時嘅雞白湯最近仲有新推出嘅極濃牛骨湯真係要去試下佢嘅濃厚湯底🥢極濃雞白湯拉麵($138*)👉🏻可選雞白湯或極濃雞白湯 黎到當然要試骨膠原最豐富嘅極濃雞白湯👉🏻拉麵份量大碗 雞白湯口感好creamy 拉麵口感彈牙又掛湯 👉🏻配料豐富 最鍾意酥脆嘅炸牛蒡浸雞白湯食一流 還有爽滑唔韌嘅慢煮雞肉 🥢極濃牛骨湯拉麵($98*)👉🏻新出嘅湯底 牛骨湯底濃郁 可以選配豬肉或貴啲配100g A4和牛👉🏻鍾意食牛味濃湯嘅朋友可以試下呢款拉麵 食完亦都無明顯口渴感🥢鹽燒五花腩($48*兩本)🥢黑椒牛舌串($68*一本)👉🏻食拉麵配串燒就完全飽到滿足了 除咗拉麵 呢到嘅串都好食👉🏻鹽燒五花腩香口 外表包圍著一層鹽香 口感唔油 咀嚼間出現脂香 鹹香美味👉🏻牛舌一串三片 厚切爽嫰 都好推薦
天氣咁凍 晚餐最好食一碗熱辣辣嘅湯拉麵
金鶴拉麵主打以原隻雞熬煮8小時嘅雞白湯
最近仲有新推出嘅極濃牛骨湯
真係要去試下佢嘅濃厚湯底

🥢極濃雞白湯拉麵($138*)

🥢極濃牛骨湯拉麵($98*)

🥢鹽燒五花腩($48*兩本)
🥢黑椒牛舌串($68*一本)
👉🏻食拉麵配串燒就完全飽到滿足了 除咗拉麵 呢到嘅串都好食
👉🏻牛舌一串三片 厚切爽嫰 都好推薦
2022-12-20 56 瀏覽
今日嚟到金鶴拉麵位於土瓜灣嘅分店,依間拉麵喺香港一向都幾有名氣,仲有唔少分店添。雞白湯拉麵拉麵入口爽口彈牙,軟硬程度啱啱好,加上拉麵本身都幾掛湯,所以每一啖都可以連埋湯汁一齊食。佢個湯有非常之香濃嘅雞湯味,入口唔會覺得太過油膩,所以都好好味。除咗拉麵之外,我哋仲嗌咗少少小食,包括叉燒等等,叉燒都煮得好入味,非常之好味呀。另外我亦都留意到原來佢依排有做緊北海道極濃蟹湯拉麵,我之前都有食過囉,蟹肉夠晒多之餘,仲有濃郁嘅蟹湯添。整體來講,金鶴拉麵嘅質素係每一間分店都維持得幾好,唔怪之得每一間都咁受歡迎啦。

雞白湯拉麵

超豪和牛拉麵呢幾日天寒地凍最岩食拉麵,所以去左金鶴拉麵土瓜環分店。土瓜環有左地鐵站之後出入好方便,而金鶴就係地鐵站一出站對面,行過去唔駛3分鐘,十分方便。呢間分店除左吧枱,後面仲隱藏左個Backroom, 私隱度十分高!今期限定有A4和牛拉麵,淨係睇相已經好吸引。我點左一個和牛拉麵,店員話可以幫我火炙。朋友就點左金鶴招牌雞白湯拉麵。和牛拉麵一上枱已經有驚艷嘅感覺。和牛連骨分開上,有三大塊咁多,經過左店員火炙黎,依然見到油花分明,淨係睇已經流晒口水!而湯或就用左牛骨熬製,雖然睇落去奶白色,但就唔係一般雞白湯湯底。店員解釋如果用雞白湯就會顯得同和牛有啲格格不入。我試左一擔湯,牛骨味果然十分濃郁,但又有啲白湯嘅creamy感覺,係平時出面好難試到嘅味道。飲完湯之後再試下和牛,火炙過之後嘅牛肉充滿油香,又不失牛味,真係好滿足呀!朋友嘅雞白湯拉麵一樣唔會失色,奶白色嘅雞湯充滿住雞油同creamy嘅豐富口感,再加上鮮嫩嘅雞肉同叉燒,一樣係令人一啖接一啖食唔停口。值得一提,呢度嘅拉麵每碗都有蔥、筍、洋蔥、糖心蛋同沙律菜作為配菜,雞白湯仲有炸牛蒡添。如果唔食落單前同店員講就ok!順帶一提,金鶴港九各地
超豪和牛拉麵

順帶一提,金鶴港九各地都有分店,而且仲有外賣自取,就算坐係屋企都可以享用佢哋嘅招牌拉麵架!
2022-12-18 54 瀏覽
<讚👍🏻>.‼️期間限定‼️ #必食推介🥣極濃牛骨湯拉麵🥣:💰$98有兩大片慢煮豚肉叉燒,成隻手掌咁大!叉燒質地軟熟,口感嫩滑!配菜有木耳絲,荀條,半隻流心蛋,牛骨湯底雪白偏少稠,有驚喜呀🤩湯底超濃牛骨味!有啲似韓國牛骨湯味道,飲晒成碗就好似充滿骨膠原!拉麵軟硬適中👍🏽🥣北海道蟹湯拉麵🥣:💰$138碗面有兩片紫菜,一片慢煮豚肉叉燒,叉燒質地軟熟,口感嫩滑!真係慢工出細貨!碗上面有勁多白雪雪蟹肉,好足料呀!湯底較稠幾濃味,配菜有木耳絲,荀條,半隻流心蛋。🥣明太子手羽先(2隻)🥣:💰$48好貼心咁係雞翼尖位置包左錫紙,可以直接用手拎住食🫣雞翼外皮香脆,入面明太子+雞肉,呢款明太子都偏辣,咬落去啖啖肉!仲去晒骨,懶人至愛🤣⭐️餐廳除左堂食外, 仲有外賣自取服務‼️超方便呀👍🏽.好味程度:⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐💸人均消費:$100另收加1️⃣服務費:✅再食 ENCORE:✅
<讚👍🏻>

‼️期間限定‼️ #必食推介
🥣極濃牛骨湯拉麵🥣:💰$98

🥣北海道蟹湯拉麵🥣:💰$138

🥣明太子手羽先(2隻)🥣:💰$48

⭐️餐廳除左堂食外, 仲有外賣自取服務‼️超方便呀👍🏽
好味程度:⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐

💸人均消費:$100
另收加1️⃣服務費:✅
再食 ENCORE:✅
2022-12-16 33 瀏覽
今次係第二定唔知第三次食!覺得進步左喎!😋😋😋午餐有幾個餐有飯有拉麵🍜!我叫左A餐叉燒拉麵黎到原來係雞白湯既湯底!幾正喎!同我食過紅磡,另外一間差好遠!紅磡嗰間啲人出名好食,成日見到好多人排隊!我更令我非常失望!嗰間個湯底非常之杰仲特登打啲泡落去我食到後尾好似有嘢將住我個喉嚨勁想嘔!反而呢一間唔會,食完,覺得好舒服好想飲晒成個湯佢😋同埋入邊有兩塊大叉燒!食得出去慢煮嘅叉燒好淋,一咬就斷!進步咗好多!搞到又想再嚟過🤣
今次係第二定唔知第三次食!
覺得進步左喎!😋😋😋
午餐有幾個餐
有飯有拉麵🍜!
我叫左A餐叉燒拉麵
黎到原來係雞白湯既湯底!
幾正喎!
同我食過紅磡,另外一間
差好遠!
紅磡嗰間啲人出名好食,成日見到好多人排隊!
我更令我非常失望!
嗰間個湯底非常之杰仲特登打啲泡落去
我食到後尾好似有嘢將住我個喉嚨勁想嘔!
反而呢一間唔會,
食完,覺得好舒服
好想飲晒成個湯佢😋
同埋入邊有兩塊大叉燒!
食得出去慢煮嘅叉燒
好淋,一咬就斷!
進步咗好多!
搞到又想再嚟過🤣

2022-12-16 865 瀏覽
❄️最近好多人都追緊Nefelix嗰套「First Love」❤攪到未去過北海道嘅我都蠢蠢欲動✈️朋友仔知道左我想去北海道玩😜就即刻帶我黎呢度食番個好正嘅「北海道蟹湯拉麵」頂下癮先😛😛🇯🇵餐廳氣氛唔錯🥰我哋今次安排坐樓上❤環境充滿着日式風情🥳比我一個簡單舒適溫暖嘅感覺呢👍而且餐廳員工服務態度真係非常之好💯讚讚讚💯🦀️北海道蟹湯拉麵 $138🌈呢個「北海道蟹湯拉麵」絕對冇令我失望💯🈶️好蟹肉放咗係拉麵嘅上面🦀️用筷子一下夾起🥢啖啖蟹肉夾埋拉麵同埋濃湯嘅味道🍜真係超級正👍呢個好推介喔🥳🥳🧄黑蒜醬油湯拉麵 $98🌈呢個黑蒜醬油湯拉麵蒜香味濃🧄我覺得好啱呢個涼涼地嘅天氣食呀👍拉麵軟硬度適中🍜麵質又夠滑身彈牙🔥雪雪聲一啖麵一啖湯🍜好享受呢🥳🥳🥟日式餃子(4隻) $38🌈煎過餃子外型飽滿圓潤❤ 餃皮薄柔軟又脆卜卜🔥而且內餡仲好多汁又豐富😋餃子控一定唔會失望喔🥳🥳

🦀️北海道蟹湯拉麵 $138

🧄黑蒜醬油湯拉麵 $98

🥟日式餃子(4隻) $38

• 北海道蟹湯拉麵
又再次去金鶴拉麵食拉麵啦!今次就去到九龍城道嘅分店!餐廳環境相當闊落👍🏻一定要去佢地嘅廁所,有電視可以睇😂餐廳嘅職員服務好好👍🏻把聲又溫柔🥰⭐️極濃牛骨湯拉面 $98佢哋最近出左新湯底👍🏻就係極濃牛骨湯拉麵🍜🐮🐄🐃🐂,作為牛肉控嘅你牛千萬唔好放過❤️牛味非常濃郁,原來餐廳的極濃牛骨湯用上40公斤牛骨經過10小時烹調成,務求逼出牛骨內的所有精華及味道於湯底中😋😍超正👍🏻而極濃牛骨湯拉面會配慢煮豚肉叉燒,叉燒食落去都軟腍腍🐷🐖又入味👍🏻每一碗拉麵都有半粒流心蛋😋橙紅色嘅蛋黃🍳🥚超好食❤️加多$100就可以有一塊100g A4和牛西冷🥩🥩,享用西冷時可自行選擇把生和牛浸於熱湯輕微灼熟或要求店員為其火炙再享用。🥩🐮‼️極濃牛骨湯這個款式係期間限定兩個月(由11月25日至1月20日),如果想試試就要把握時間啦!‼️

⭐️極濃牛骨湯拉面 $98
每一碗拉麵都有半粒流心蛋😋橙紅色嘅蛋黃🍳🥚超好食❤️

• 特濃牛骨湯拉麵
2022-12-11 48 瀏覽
這天和BB去了土瓜灣分店一嚐慕名已久的拉麵,距離地鐵站只須幾分鐘路程。餐廳日系裝修格局,配上燈光十分柔和,一入門口有吧枱,而上層很寬敞舒適,掛上一幅十分吸睛的金鶴畫,環境十分適合三五知己啤一啤🍻期間限定 極濃牛骨湯拉麵 配豚肉🐷配有豚肉 食落口嫩滑可口,湯底濃郁,聞起來牛骨味道濃厚,拉麵口感爽口同有咬口。 芥辣八爪魚🐙鹽燒秋葵鹽燒冬菇🍄日本三得利啤酒🍺芥辣八爪魚鮮味可口,另外鹽燒串燒味道恰到好處,一人一串唔洗爭,乾身又有肉汁,送酒很棒。 環境高尚,令人放鬆,侍應相當有禮及高品質的食品,會再回頭。。。。。。#foodie #food #foodpic #foodphoto #yum #yummy #delicious #tasty #相機食先 #手機食先 #hkfood #香港美食 #美食 #hkig #ighk #金鶴拉麵#土瓜灣#拉麵#日式

期間限定 極濃牛骨湯拉麵 配豚肉🐷
配有豚肉 食落口嫩滑可口,
湯底濃郁,聞起來牛骨味道濃厚,
拉麵口感爽口同有咬口。

芥辣八爪魚🐙
鹽燒秋葵
鹽燒冬菇🍄
日本三得利啤酒🍺

環境高尚,令人放鬆,侍應相當有禮及高品質的食品,會再回頭。

#金鶴拉麵#土瓜灣#拉麵#日式
️喺日本食過雞白湯拉麵之後一試難忘,好想喺香港搵返嗰種味道,見到呢間金鶴拉麵咁多分店,相信佢有一定實力一於試吓。🥢濃雞白湯拉麵$138第一時間就點我最期待嘅雞白湯拉麵,普通版$98濃湯版$138 ,標榜用原隻雞烹煮8小時以上嘅濃厚雞白湯,其精華就係天然嘅骨膠原,對健康及美顏非常好,係女士嘅天然護膚補品,奶白色嘅濃厚湯底盛載著香脆炸牛蒡、低溫慢煮嘅超滑叉燒同雞肉、煙燻蛋,拉麵十分掛湯,每一口都可以嚐到鮮雞熬製濃郁嘅湯,食完都覺得好養生。🥢香辣豚骨湯拉麵$98嗜辣嘅朋友試咗呢款用過十款以上香料提煉出嚟嘅秘製香辣味噌配上經過8小時烹調嘅豚骨湯底,豚骨湯順滑口感濃厚,香、濃、辣嘅味道交集埋一齊衝擊味蕾。🥩黑椒牛舌串$68即叫即燒,牛味香濃,牛舌好厚身,食落軟淋淋好嫰滑。🌟呢間拉麵嘅湯頭用心,麵質彈牙,仲有蟹湯/蝦湯可以選擇,亦有鰻魚飯、多款串燒等,仲有得外賣自取,下次會再試埋其他湯底嘅拉麵。

🥢濃雞白湯拉麵$138

🥢香辣豚骨湯拉麵$98

🥩黑椒牛舌串$68
即叫即燒,牛味香濃,牛舌好厚身,食落軟淋淋好嫰滑。

• 極濃雞白湯拉麵
2022-11-26 103 瀏覽
金鶴拉麵呢個名就成日聽,今次就一於同朋友去試下啦😛😛 地理位置非常方便,鄰近地鐵站出口,6分鐘到達🤩 店舖分兩層,下層係吧枱,而上層就係雅座😆北海道蟹湯拉麵 $138食蟹最怕就係拆蟹😖 點呢碗北海道蟹湯拉麵就啱晒我心水啦😝 滿滿嘅蟹肉包圍住拉麵😌 認真足料🥰 啖啖拉麵都蘊藏住蟹肉蟹風味😗😗 蟹肉鮮甜濃味真係食得好盡興呀🤣 鹽味拉麵 $88呢款鹽味拉麵,以鹽作為調味搭配湯底,清澈的湯頭配上清爽的味道真係唔錯呀🤪 為咗突顯鹽味拉麵清爽的湯頭,拉麵嘅配料大部分是叉燒、雞肉、細蔥、筍片、等等較為簡單嘅配料😜 雞肉肉質細嫩可口😗😗 又大大塊,真係好抵食😜鹽燒五花腩 $48簡簡單單嘅鹽燒五花腩,但惹味程度令人如此食慾大開😋 真係忍唔住叫多幾串😛
北海道蟹湯拉麵 $138

鹽味拉麵 $88