2013-08-21 260 瀏覽
係上環見完客, 由於未食午餐, 於是就去左無限極廣場既鈴木咖啡館食番個下午茶先其實睇完個MENU之後, 都唔知食咩好, 小妹很喜歡三文魚, 但紅豆飯就真係未食過, 而其他菜式又唔吸引, 最後點了三文魚紅豆飯~~~~~先講三文魚:絕對係剛剛好熟, 一D都冇overcook, 內質十分嫩滑多汁, 絕對係上品至於紅豆飯:其實點之前都覺得唔係自己杯茶ga喇, 冇諗過個味咁唔夾, 個飯用左D醬汁煮, 甜甜地好怪, 可能真係日式西餐啦, 但係小妹真係不好甜, 所以真係覺得好一般
而其他菜式又唔吸引, 最後點了三文魚紅豆飯~~~~~
三文魚紅豆飯
三文魚紅豆飯
2013-08-09 299 瀏覽
約了兩名女士於上環吃飯,唯一要求好坐而又可以傾偈,本想去栢廷坊,不過因為心儀餐廳已經滿座,想好坐而又吃得不差的,想想四周,二話不說便選了於無限極的這個地方。十二時來到,人還不算太多, 地方十分闊落。而且裝修的確不錯,很適合三五知己來下午茶坐個下午。午餐選擇很多,有飯有意粉,西式日式韓式的fushion也有,多達十個的餐單值得一讚。我和其中一個朋友頗為貪心,想試不同的東西,於是一人叫了一個午餐share,我叫了一個沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉,朋友就叫了親子滑蛋雞柳飯鍋。餐包括餐湯和一杯蔬果汁。先來餐湯,是日精選是蜆肉忌廉湯。湯的忌廉味很濃,蜆肉有六七粒大的,而且湯中有蘿蔔蓉,口感層次豐富,如果以午餐餐湯角度來說,是很高水準了。先上沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉,外形賣相一流,很怕通常這類連鎖式的餐廳賣相一流通常都沒有好吃的份。上枱後立刻試試,質素比想像中好,煙肉很多,溫泉蛋也是新鮮和軟滑,與意粉一起撈,每條意粉都有忌廉和溫泉蛋的蛋黃,也算意想不到的不錯。唯一一個不好的對方就是意粉有點不夠熱,好像不是剛煮起而放了一會的室溫。相反親子滑蛋雞柳飯鍋就以熱鍋來上,每粒飯都是熱辣辣無比。滑蛋和雞柳的份量也

蜆肉忌廉湯
沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉
相反親子滑蛋雞柳飯鍋就以熱鍋來上,每粒飯都是熱辣辣無比。滑蛋和雞柳的份量也很多,雞肉很嫩滑,滑蛋份量剛配混上每一粒飯,不會令飯變得杰撻撻,味道認真不錯。
親子滑蛋雞柳飯鍋
唯一不滿應該是那杯蔬果汁,這杯是胡蘿蔔和蔬菜混合汁。其實是很新鮮的,因為是剛剛新鮮搾出,但是基本上飲一口已經滿口是蔬果的揸。解不到渴, 也不知道可不可以當做一杯飲品。
蔬果汁
一點吃完,餐廳已經全滿。吃得很滿足,所以在這個時候也不霸佔座位太久了。每人放低八十五元便離去。

其實以食品質素和環境來說,真的是值得支持,特別是下午飯想坐得舒服一點同食物不太差,鈴木咖啡店應該是上環不錯的選擇。
2013-08-07
蜆肉忌廉湯
沖繩溫泉蛋煙肉忌廉汁意粉
親子滑蛋雞柳飯鍋
2013-07-29 128 瀏覽
上次光顧Suzuki 已是多年前的事,印象中份量比較少。所以除了和老公一人點了一主菜,再加了小食。老公揀了香草西京燒銀雪魚香草烏冬($86),西京燒又薄又咸,嚡霎霎。下次再惠顧的話,可選別的。而我見到餐廳推介"let's go green everyday", 儘管試試,來一客日式咖哩雜菜飯煱($78) 。味道不錯,辛辣中帶甜,口感豐富。雖然是素吃,材料充足,有紅蘿蔔、薯仔、雜菌、提子乾及菓肉, 混合起來比預期中好. 小食點了黑豚南瓜茄子薯蓉($38),物超所值,以為只有如咖啡杯大小,卻原來有湯碗那麼大。我喜歡此南瓜薯蓉, 它沒有一般加了超多牛油的薯蓉那種膩, 味道偏重,預期是甜甜地的,但卻剛剛相反, 黑豚碎似煙肉一樣,可惜豚肉碎的咸味令南瓜薯蓉的甜驅趕得冇掟企。其實依家飲食大趨勢已經改了,少甜、少油及少鹽。做間健康的食肆吧!
題外話/補充資料: Suzuki 也設有VIP會藉, $388現金可有以下優惠: - 4x$100現金券 (每惠顧滿$150可用一張); - 午市時段惠顧9折優惠 (不適用於上環分店) - 下午茶時段惠顧8 折優惠 - 星期一晚市,第2客主菜半價 - 晚市免費添飲一次 - 8折選購「優質鈴木珈琲豆」
2013-07-20
2013-07-20 123 瀏覽
這個上午因為要去西環海味街這邊找客戶辨理一些文件工作,所以順便來上環食一個早餐先,然後再去見客戶。行過上環地鐵站,見到Pret A Manager, 本應想光顧這店,入去看了一看,多數是麵包和三文治,本人對呢兩樣嘢作為早餐興趣不大。所以再上了一層,見到這間鈴木咖啡館,裝修相當唔錯,環境舒適而且非常寧靜。是日美中不足的是,商場外面裝修,所以影響了景觀。再看一看餐牌,一個早餐只是三十幾蚊,相當合理,便試一試呢間。早上時間人客不多,店員也很友善,為客人安排坐位和提供餐牌。早餐餐牌分開了A/B/C三項,各選一款,本人選了炒蛋、煙肉、蕃茄螺絲粉,飲品方面選了橙汁。呢個早餐的份量比想像中多,賣相也吸引,仲配埋多士和沙律,無諗過有咁多嘢食。炒蛋好滑,煙肉都好大塊,好好味,但係個蕃茄螺絲粉就麻麻地,只係得個酸字。下次一定再黎呢間,無論食物、環境、服務都比想像中好。
下次一定再黎呢間,無論食物、環境、服務都比想像中好。
2013-07-17
2013-06-12 46 瀏覽
其實,我对D日式飱廳有D偏愛!Suzuki 喜愛她份量不太大!環境光猛舒適,很適合和朋友傾計或獨自沈思的好地下!相比之下,特式飮品比食物貴!每款都想試,很有特式! Coffee ice matcha$48 :成品是綠茶,内有咖啡冰,當冰溶下時,每—囗都带点咖啡味,很有趣!芝麻鮮奶咖啡$39:這個加了点芝麻味咖啡,很香啊!田園沙律跟餐加$42:冇想到跟餐的沙律很足料,新鮮蔬莱,蕃茄,及菇菌,加上曰式芝麻汁,很yummy!蟹籽蟹肉煙肉蛋黃汁意粉$88: 中間隻蛋是温泉蛋,配埋蟹籽同蟹肉同彈牙意粉,好creamy!香芒軟殼蟹比薩$62:係好薄同好脆。多食都可以!浦燒三文魚紅豆飯鍋$86:上枱好熱又有红豆香味,很不錯!照燒雞肉野菌意粉$7X:這個没有汁!意粉用上照焼汁来煑,加上雞肉同野菌,囗感很丰富!
其實,我对D日式飱廳有D偏愛!

相比之下,特式飮品比食物貴!
芝麻鮮奶咖啡$39:這個加了点芝麻味咖啡,很香啊!
香芒軟殼蟹比薩$62:係好薄同好脆。多食都可以!
浦燒三文魚紅豆飯鍋$86:上枱好熱又有红豆香味,很不錯!
2013-06-08
2012-12-15 40 瀏覽
帶了手提電腦要找一個環境舒適的地方上網加醫肚,於是到了鈴木咖啡館隨意點了一個下午茶餐。愛爾蘭 白朱古力咖啡: 咖啡面上鋪了少許玫瑰花瓣,漂亮有特色,不過沒有玫瑰香。奶泡OK,味道一般偏甜。酥盒三重奏: 賣相一般,酥盒頂明顯燒焦了一點。薯仔蓉沙律太多沙律醬。 三個盒內分別載有粟米玉粒,蟹籽沙律,和肉醬意粉。三種料不是creamy就是多汁,感覺相類似。食一兩個ok,三個太漏。呢個下午茶幾飽滯!環境則很舒適,枱之間有點空間,和友人閒談不失為一個好地方。其實我有朋友頗喜歡鈴木咖啡館,稱讚食物可以一試,下次試下其他食物可能會有驚喜。

環境則很舒適,枱之間有點空間,和友人閒談不失為一個好地方。

題外話/補充資料: 店員很有禮貌和友善,制服上名牌印有店員自選的曰本名,非常特別。
2012-11-21
2012-12-08 43 瀏覽
新開無耐, 一於去試下, 朝早9:30AM去到, 好少人一坐低, 有侍應比杯水我, 唔錯 環境好舒服!!睇餐牌, 廿幾蚊, 然後再配其他野, 今日好餓, 一於揀哂佢, 都係多幾蚊啫十鐘就黎喇, 好豐富!!! 個三文魚飯又香又熱, 正, 不過得一小碗 要慢慢嘆!!!!面包好香軟, 腸, 煙肉, 蛋 , 炸魚都好好味!!!!!仲有個沙律添三十幾蚊早餐係幾貴, 但係值得!!!!!好回味, 一定會再去!!!!!
新開無耐, 一於去試下,

朝早9:30AM去到, 好少人

一坐低, 有侍應比杯水我, 唔錯
環境好舒服!!

要慢慢嘆!!!!
面包好香軟, 腸, 煙肉, 蛋 , 炸魚都好好味!!!!!
仲有個沙律添

2012-11-21
$35 (早餐)
2012-11-26 35 瀏覽
放工後, 決定和同事一齊吃晚飯, 但由於佢要返學, 所以食飯時間只餘下40分鐘,在速戰速決的情況下, 最終決定去上環無限極的Suzuki Cafe! 對Suzuki的認識不多,最深刻的新聞是甜品餐要杯清水要多比$16! 到現在, 每張餐枱上同樣也放了一樽價值$16元蒸餾水..雖然最近聽店子的劣評愈來愈多, 但小妹還是抱住"應該唔係樣樣都咁差呱"的心態去食..意想不到一次便中伏了。到步後, 剛好5:45分, 還可以叫Tea Set, 驟眼看到有一個芒果軟殼蟹法式吐司 $56, 身為軟殼蟹迷的小妹, 立即決定要這個! 配上是日餐飲: 青瓜蘋果檸檬特飲, 如要轉其他飲品要另加$20!先黎青瓜蘋果檸檬特飲, 飲落蘋果和檸檬味不重, 反而青瓜味比例較重, 入口感覺清新, 不錯。芒果軟殼蟹法式吐司 $56個主菜終於到喇, 賣相...剩係感覺一大堆沙律醬蓋過晒成個吐司, 真係"妹仔大過主人婆"!一開始小妹係用刀叉食吐司..不過發覺一切落去上面的材料都跌晒落黎, 成個感覺好蠢!!!!最後, 因為材料都已經跌晒落黎, 為免咁蠢的狀況重現, 最後唯有一件件材料分開食...一件件分開食都不是問題, 只是這個
Menu
Cute!
意想不到一次便中伏了。
青瓜蘋果檸檬特飲
芒果軟殼蟹法式吐司
沙律-妹仔大過主人婆!
芒果軟殼蟹法式吐司 $56

一件件分開食都不是問題, 只是這個所謂吐司真的有好呃錢的感覺, 兩件小型軟殼蟹...
(心想出去買一隻已炸好的軟殼蟹都不過是$15)..加上"幾粒"芒果肉, 兩大塊青瓜, 還有一塊生菜+吐司..
吐司係食奶油豬個隻, 整體感覺好無奈! 材料真係少得可憐, 食個麥記廿蚊餐都冇咁嬲.....
成個set最好味都是配菜....薯條.......但薯條都只是微熱!

不過值得一讚係服務態度唔錯, 因為我地趕時間, 同左個侍應落單後, 問佢會唔會等好耐,
佢都話會盡快幫我地上菜。雖然今次中伏, 但有機會應該都會再試下佢既甜品 & 意粉!

題外話: 6點後, 燈光會調暗, 每張枱都有一個小蠟燭! 滿浪漫的~
10 分鐘 (堂食)
Cute!
青瓜蘋果檸檬特飲
2012-09-04 29 瀏覽
試完豐富的全餐後,今次試下佢地的脆皮飛碟餐$28,睇下有咩特別先黎吞拿魚,原來所謂的脆皮,係麵包外加一塊類似春卷皮的的東西,食下去時很脆,很特別,是出面見唔到的,夠創意吞拿魚的味ok,不過我覺得落得太多沙律醬了如果可以少d更好伴碟的沙律亦是一貫的好,d汁很好食原來呢個餐還有薯條,仲要係即炸,good之後再黎,試了火腿芝士,今次飲橙汁,火腿芝士比吞拿魚好食,冇咁漏。呢度的服務幾好,記得有日想試一些咖啡特飲時,問個男侍應有冇skimmed milk,佢話有,但跟住廚房話用哂,佢都即刻講唔好意思,第二日我再來時,佢好似認得我,因為我聽到佢問廚房今日有冇skimmed milk,雖然都係冇,但佢ge服務態度真的值得嘉許。

吞拿魚的味ok,不過我覺得落得太多沙律醬了
如果可以少d更好

伴碟的沙律亦是一貫的好,d汁很好食

原來呢個餐還有薯條,仲要係即炸,good

2012-09-04
$28 (早餐)
2012-09-03 18 瀏覽
繼上次的抵食早餐,今次試埋奄列、炸魚柳和麥皮,要凍咖啡都係熱咖啡好飲d塊奄列好厚,起碼有兩隻蛋,而且好滑,中間仲有d流心,熱辣辣,正!魚柳都好大年,入面都幾滑,上面淋佐d醬,好好味,本來怕肥,唔想食哂,但最後都忍唔住食哂麥皮係無味ge,應該無落糖,都好,夠健康!!唯一唔好ge都你塊多士,冇烘過,硬!!
繼上次的抵食早餐,今次試埋奄列、炸魚柳和麥皮,要凍咖啡
都係熱咖啡好飲d

麥皮係無味ge,應該無落糖,都好,夠健康!!

唯一唔好ge都你塊多士,冇烘過,硬!!
2012-09-01
2012-08-30 31 瀏覽
有日早上上班時行過無限極廣場,發現這家鈴木咖啡館原來有做早餐,價錢OK,而且唔收加一。見咁抵,入去幫襯下先。早上時段,不是太多人,店員都好好招呼,一入來,就放下餐牌和水。我叫了個早晨全餐,A、B、C各選一款:A: 烚蛋/炒蛋/奄列B:炸魚柳/火腿/腸C:三文魚泡飯/牛奶麥皮/蕃茄螺絲粉配即磨咖啡一杯我選了炒蛋、火腿和三文魚泡飯當店員端上食物時,我真的嚇了一跳,因為很豐富,除了炒蛋、火腿和三文魚泡飯外,還有炒雜菇、沙律和多士炒蛋很滑、火腿有成3片、三文魚泡飯亦很好味、飯是用珍珠米還會再來的。全部材料都很新鮮,除了多士烘得唔夠脆和吸了炒蛋的油
見咁抵,入去幫襯下先。
我叫了個早晨全餐,A、B、C各選一款:

A: 烚蛋/炒蛋/奄列
B:炸魚柳/火腿/腸
C:三文魚泡飯/牛奶麥皮/蕃茄螺絲粉

配即磨咖啡一杯

我選了炒蛋、火腿和三文魚泡飯

當店員端上食物時,我真的嚇了一跳,因為很豐富
,除了炒蛋、火腿和三文魚泡飯外,還有炒雜菇、沙律和多士

炒蛋很滑、火腿有成3片、三文魚泡飯亦很好味、飯是用珍珠米

還會再來的。

全部材料都很新鮮,除了多士烘得唔夠脆和吸了炒蛋的油
2012-08-29
2012-07-31 22 瀏覽
同事最近儲開呢間餐廳既lunch set 印仔, 所以就邀請左我地一齊幫手食同儲喇! Lunch 既選擇不少, 我地有3個叫左 carbonara, 1 個叫果茸咖哩牛肉飯Appetiser: 薯仔湯, 唔夠熱, 同事話有d咸, 但口味各有不同, 我覺得ok!溫泉蛋carbonara: 意粉好硬身, 有質感, even 食完哂個意粉仲好有咬口, 而個汁就比起其傳統carbonara 稀, 食之前要將溫泉蛋汁撈勻果茸咖哩牛肉飯: 甜甜地, 因為有果茸&果粒, 幾特別, 飯睇落好軟果汁: 跟餐, 甜, 但果味唔夠抺茶+榛子: 加錢轉, 同事覺得抺茶味濃, 同榛子味夾, 賣相都ok食一餐咁就儲左4個印喇, 我相信好大機會冇幾耐又會再嚟食過!

果汁: 跟餐, 甜, 但果味唔夠
2012-07-27
2012-06-29 26 瀏覽
由於在中環上班的緣故,來來去去都是在附近的地方搵食,其中一間就是Suzuki了,一來方便返office,二來大部分女同事對這餐廳情有獨鍾,喜歡它們的咖啡&抺茶! 上網一查,原來此餐廳跟主打咖啡的Habitu大有淵緣,難怪水準ok!Lunch set 約$80-90,包括主菜 (可選意粉,麵,飯等飽肚食物),另有餐湯及果汁,個人偏愛咖啡,所以寧願加錢都必點! 翻看過前人的comments,對咖啡的評語寥寥可數,看來,真正懂得欣賞咖啡的香港人確實不多。本人最愛Suzuki的冰滴咖啡,貪其制作花工夫! 一般需要8小時才滴好一杯,還要冷藏1-2天,讓味道更為成熟。離遠聞到已經覺得很香,一喝下去,感覺有點像苦茶,但沒有苦茶的澀,千萬別加糖加奶調味,否則會影響原有香味。最令我意外的是,冰滴咖啡完全沒有酸味,反而感覺到咖啡精華內相當多層次的味道! 飲完一杯,抖擻精神,又回到公司繼續搏殺!

飲完一杯,抖擻精神,又回到公司繼續搏殺!
2012-06-26
  • 冰滴咖啡
2012-02-17 16 瀏覽
間中都會去鈴木食午飯, 但係一直都覺得無乜特別, 心諗午餐唔可以要求高既...算啦! 嗰日同同事又去揾食, 不過今次就有驚喜喇! 個牛肉飯夠熱又有味, 生蠔意粉個汁同蠔都好好味, 只係可惜其中一隻生蠔唔係咁新鮮, 不過都無所謂啦! 因為覺得有進步, 所以都讚一讚!
2012-02-10
2012-02-12 48 瀏覽
隱約記得第一次到 Suzuki 是 2007 年在禮頓道的店,當時試了 hot dog and coffee,很不錯,可惜後來禮頓道店 closed 了,但就到過上環舊維德廣場的店,那時 sell 的是日式西餐,有烏冬、pasta, cakes and coffee,但巳冇我的至愛 hot dog 了!早幾個月,Suzuki 又由維德廣場 (現叫無極限廣場,就在上環永安公司對面) 的地下搬至樓上,這天早上冇事,就到 Suzuki 食早餐。這是我第一次來,店內環境整潔光亮,兩邊是落地大窗,俯視電車路及永安公司只是不喜歡莫名其妙的在店中心加了婑 counter或 partition,擺放碗碟,變了冇咁開揚,可惜早餐款式不少,$28 - $32,不貴我們選了三款Portion 超大,沙律新鮮,麵包鬆軟,只是魚柳炸得過了点火,但整体質素亦不錯,就這樣 在 SUZUKI hea了一個懶洋洋的早上,埋單結賬,竟是免加一,有驚喜,有下次早餐後在中、上環左踱右踱,晚飯時間竟然又踱回 無極限廣場,旣是有緣,why not 重聚,So, SUZUKI, here we come again 這次點了咖哩天

這邊外望永安公司, counter 減低了開揚感
外望電車路
早餐款式不少,$28 - $32,不貴
我們選了三款
炸魚 panini,跟沙律
魚柳、磨菇、炒旦、三文魚泡飯,配沙律
火腿、炒蛋、麥片,配沙律

這次點了咖哩天婦羅炸蝦飯,及香草西京燒銀鱈魚崧子烏冬
兩味都不錯,咖哩是 typical 日式口味,甜多於辣,飯是日式軟糯黏口的 short grain rice, 銀鱈魚香滑,烏冬彈牙,very good, 只是份量是太小了,日與夜有強烈的對比,

日的 portion 大,夜的份量小;
日主打西式早餐,夜變身和洋 fusion;
日早餐免加一,夜 add 10%;
但日、夜 service 都 okay;
質素亦保持;
价錢嘛?
日超抵,夜 just okay.

這天 試了 SUZUKI 的日與夜,感覺不錯,will encore

2012-01-21
$55 (其他)
這邊外望永安公司, counter 減低了開揚感
外望電車路