2016-06-10 478 瀏覽
其實好耐冇黎過LI間野,大概3年前吧,但奶茶到宜家仍記憶猶新!而且這間茶餐廳係香港都算有名氣, 好似有成10家分店!環境都不錯,感覺比一般的茶餐廳乾淨得多!同FD 叫左兩樣野食,馬來咖喱(牛腩筋),配意粉,50元,加熱奶茶7元!咖喱味道一般,偏淡,但是餡好足,好鬼多牛腩筋,沒有薯仔,得幾塊洋葱,其他都是牛腩,而且很嫩,應該煮得夠耐。不過這裡的燈籠椒比較生,可能同牛腩係分開煮既!意粉好爽(個人喜歡靱的口感),整体OK啦!奶茶好鬼香滑而且很香濃,哇哈,回味無窮啊!FD叫左個魚皮餃河粉,28元,佢都話個粉唔錯,河粉很嫩滑,湯的味道也很鮮美!係魚皮餃D皮略縑原左少少。食個日見到都好多遊客, 好在銀龍D 質數都唔錯, 得D鬼佬可以試下香港地道美食=)

同FD 叫左兩樣野食,
奶茶好鬼香滑而且很香濃,哇哈,回味無窮啊!
2016-06-09
2016-05-30 184 瀏覽
好肚餓,成日,係成一整日都冇食嘢,真係餓到想食左自己,所以一見完客就去食個飯,見到d介紹咁吸引就食lee個cheese汁焗魚飯點知,汁冇味,魚好食,都有魚味,肉質小小結實但唔鞋,不過煎過嘅魚就一d都唔脆,因為皮好淋,比汁浸淋了但飯係炒飯底軟硬剛好,冇比汁整淋,因為中間放左魚

但飯係炒飯底軟硬剛好,冇比汁整淋,因為中間放左魚
2016-01-28 335 瀏覽
今日在九龍區上課,在朗豪坊下車,走在彌敦道上,還真的在那裡吃早餐完全沒有頭緒。到了接近上課地點,然後抬頭一看竟看到了銀龍的招牌,那就一看究竟吧。從地下上一層樓梯,走過窄窄的走廊,竟然有種別有洞天的感覺,重點是.....顧客不多,店面清潔,感覺出奇的安靜。是時間尚早的關係嗎﹖此外,侍應姨姨出奇的有禮貌,與我之前對銀龍的印象大異其趣。早餐選擇不少,價位算是合理。我叫了一個沙爹牛通$27,另付$7追加香腸煎蛋。沙爹牛通:沙爹汁香辣惹味,牛肉算鬆軟,不曉得是否鬆肉粉的效果﹖ 通粉份量足,熱度足夠。香腸煎蛋:煎蛋有熱度,脆邊有流心,香腸味道如一般的雞肉腸,大致上OK的。餐飲熱檸茶:味道正常。連最後往櫃台結賬,收銀員姨姨態度也是出奇的極有禮貌。一切讓人出乎意料。有緣的話,也許有機會再來。

此外,侍應姨姨出奇的有禮貌,與我之前對銀龍的印象大異其趣。

早餐選擇不少,價位算是合理。

我叫了一個沙爹牛通$27,另付$7追加香腸煎蛋。

餐飲熱檸茶:味道正常。

連最後往櫃台結賬,收銀員姨姨態度也是出奇的極有禮貌。

一切讓人出乎意料。

有緣的話,也許有機會再來。

2016-01-28
$35 (早餐)
2015-05-03 249 瀏覽
今次朝頭早就出左旺角,就試左呢間銀龍既早餐,叫左沙爹牛肉餐肉麵,同埋炒蛋,已經要三十幾蚊,味道方面,炒蛋唔太熟有d蛋汁幾好味,但係牛肉就有d太熟,沙爹汁太咸,味道只係一般。但係咁樣就收三十幾蚊唔係咁抵不太推介
不太推介
2015-04-21 233 瀏覽
其實呢間銀龍個地點都算方便既,但就要行樓梯上一樓,所以平時都好少留意,但係今日經過登打士街,就見到佢出面掛住好大塊banner上面有公司三文治,但結果上到去就帶咗個飯可能因為嗰陣時係夜晚,叫咗個營養餐粟米豆腐魚柳飯,個飯要$50,個飯就真係好普通啦啲魚柳唔新鮮,豆腐冇豆味,果汁仲要鬼咁死稀,所以試過一次下次無事都唔會上去食。
早上的旺角並沒有平日的喧鬧,各處店鋪還在為午後的繁榮作準備。九時,與友人碰面相約早餐 @旺角。尋尋找找,在轉角處找到一間茶餐廳——銀龍。走上樓梯,是一間裝修不錯的餐廳。點了一個普通的早餐榨菜米線、沙爹牛肉公仔面、煎腸蛋、柚子蜜和柯華田。 Overall 味道一般,就是一般的早餐。有點失望,不過在旺角清晨,也算是一個吃早餐的地方
榨菜米線
柯華田
沙爹牛肉公仔面
柚子蜜
煎腸蛋
2015-03-10
  • 沙爹牛肉公仔面
2013-10-21 55 瀏覽
食完真係想飲泣...the drinks are okbut 真係好難整得難飲紅湯冇酸味冇菜味但係個湯嘅味竟然係...wait for itwait for it....登登登登!甜嘅白汁焗海鮮飯D飯硬過未煮白汁味淡到痺海鮮亦冇味...又係甜...點解你要咁對我?茄汁魚柳+腸仔+蟹鉗茄汁佢真係用樽裝茄汁...我真係想...腸仔咸到苦...蟹鉗...多粉到死魚柳反而ok~!nice and crispy!
食完真係想飲泣...
the drinks are ok
but 真係好難整得難飲
紅湯
冇酸味
冇菜味
但係個湯嘅味竟然係...
wait for it
wait for it....
登登登登!

甜嘅

白汁焗海鮮飯
D飯硬過未煮
白汁味淡到痺
海鮮亦冇味...
又係甜...
點解你要咁對我?

茄汁魚柳+腸仔+蟹鉗

茄汁佢真係用樽裝茄汁...
我真係想...
腸仔咸到苦...
蟹鉗...多粉到死
魚柳反而ok~!
nice and crispy!

2013-09-01 115 瀏覽
自從銀龍位於旺角的旗艦店不敵地產霸權而搬遷到尖沙咀後 (有關故事可參考尖沙咀店的食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2292850&tc=sr2&con=rvw ), 還以為會從此放棄旺角這個市場 (現只剩下通菜街一家較小的分店), 想不到事隔只有數個月, 便於登打士街這條人流極高的街道尋找到一個好位置, 再戰江湖。銀龍旺角新分店, 位於登打士街近彌敦道位置, 即家樂坊側, 中間只相隔一個小公園, 位置相當顯眼。沿著樓梯上去, 發覺店子面積不算大, 至少比尖沙咀店小, 格局沿用該集團的一貫茶餐廳模式。將店子名字押上去的銀龍奶茶, 保留一貫濃郁而突出的茶味, 回甘自然少不了, 不過細心品嚐之下, 這裡的奶茶質素卻略遜於尖沙咀店。這裡的沙嗲牛肉麵屬早餐的極品, 從賣相看來湯底比較清澈, 至少沒有犯上一般茶餐廳有過於油膩的毛病, 喝起來卻依然味濃。最驚喜的, 莫過於所用上的牛肉, 是新鮮弄出來的「鮮牛」, 而不是弄好多時 (甚至多日) 的貨色, 以茶餐廳水準來說, 肉質非常嫩滑, 亦帶有一定肉味
銀龍奶茶
沙嗲牛肉麵
最驚喜的, 莫過於所用上的牛肉, 是新鮮弄出來的「鮮牛」, 而不是弄好多時 (甚至多日) 的貨色, 以茶餐廳水準來說, 肉質非常嫩滑, 亦帶有一定肉味。

以後來到登打士街一帶 (尤其週末), 又多了一個「茶記」下午茶的好選擇。

題外話/補充資料: 服務水平尚可接受, 卻未及尖沙咀分店。
$23 (早餐)
銀龍奶茶
沙嗲牛肉麵