2024-03-25 145 瀏覽
午餐後,妹妹帶我們到這家糖水店,店舖小,人不多,很快便入座。我和妹妹點同一款椰汁香芋喳咋,我走椰汁怕太甜。老公點榴槤豆腐花。💥椰汁香芋喳咋 $27👉👉香芋粉綿,喳咋足料又軟淋,一般正常糖水。💥榴槤豆腐花 $45👉👉榴槤足料又香濃,敗筆在豆腐花,完全無豆腐味,口感似是吃那個杏仁豆腐的味道🙂‍↕️難吃。。。

我和妹妹點同一款椰汁香芋喳咋,我走椰汁怕太甜。
老公點榴槤豆腐花。

💥椰汁香芋喳咋 $27
👉👉香芋粉綿,喳咋足料又軟淋,一般正常糖水

💥榴槤豆腐花 $45
👉👉榴槤足料又香濃,

2024-03-23
2024-03-17 109 瀏覽
Being a fan of red bean soup, I always pick red bean soup as my Chinese dessert soup option. And this time, my companion was craving for Chinese dessert soup, we decided to try back my childhood favourite restaurant.We asked for herbal jello in red bean soup and walnut and black sesame mix. Chilled red bean soup was as amazing as it was in the old days. Red bean was holding in shape while so soft and velvety. Strong red bean taste instead of overpowered by the sweetness. Love the cube size herba

Chilled red bean soup was as amazing as it was in the old days. Red bean was holding in shape while so soft and velvety. Strong red bean taste instead of overpowered by the sweetness. Love the cube size herbal jello for easy spoonful. Well coating with the red bean soup.

Walnut and black sesame mix was very nutty. Smooth and thick. Perfect texture! Love that it was served hot! Neither too sweet nor bitter from over toasting.

As good as expected and recalling my childhood memory. Will always come back for some sweetness.
宵夜
今日放工又想食糖水😛嚟到北角呢間糖水小店✨雖然舖頭座位唔多 但係款式種類都好多選擇❤️由港式到西式都有 而且價錢都算平👍🏻上次我地食咗綿綿冰今次就買咗兩碗返屋企慢慢嘆☺️🌟香芋椰汁西米露 $25/碗冬天梗係要食啲暖笠笠嘅糖水,超足料 好多綿密芋頭粒同埋粒粒分明嘅西米 煮到岩岩好 拌上椰汁好食到停唔到口🥥📍鋒少甜品 (北角)北角書局街7號地舖

🌟香芋椰汁西米露 $25/碗

📍鋒少甜品 (北角)
北角書局街7號地舖
2024-01-01 96 瀏覽
北角的一家糖水店,這裡提供了豐富多樣的甜點選擇。我點了一碗桑寄生茶加清心丸,以及一份清心丸,這些點心絕對讓我晚上的甜食時光更加美好。首先讓我來評論一下桑寄生茶加清心丸。桑寄生茶是一種非常受歡迎的糖水飲品,它帶有淡淡的茶香和甜味,非常清爽宜人。清心丸則是這碗糖水的點睛之筆,它們是由糯米製成的小圓球,外皮Q彈有嚼勁。每一口咬下去,清心丸釋放出濃郁的麥芽糖香氣,令人愉悅。整碗糖水的搭配非常和諧,茶和清心丸的口感互相呼應,給人一種滿足的感覺。這碗桑寄生茶加清心丸絕對是一款適合晚上享用的甜點選擇。另外,我還點了一份單獨的清心丸。這些小巧的糯米球充滿了童趣和咀嚼的樂趣。它們的外皮Q彈有勁,咬感非常好,內部則是麥芽糖的香甜。每一顆清心丸都是一口的幸福,讓人難以抵擋。如果你只想享受輕盈的糖水點心,清心丸絕對是一個不容錯過的選擇。這家糖水店位於北角,地理位置非常方便。店內環境溫馨舒適,適合與朋友或家人一起品味甜點。無論是桑寄生茶加清心丸還是清心丸本身,店家對於食材的選擇和製作的用心可見一斑。

2023-09-12 170 瀏覽
之前食過芒果糯米卷好好食,今日特登去北角買黎食,點知個糯米皮酸左,重要一打開就聞到陣酸味,死唔信邪,諗住可能芒果酸,一食就吐返出黎⋯⋯跟住諗住打去同佢講,點知電話長期唔通,好失望⋯⋯夏天真係要檢查下甜品有無變到呀⋯⋯
外賣自取
2023-06-10 250 瀏覽
今日經過呢間糖水店自己一個人冇嘢做,入去試吓甜品啦,出名芝麻糊,於是就嗌咗你,一碗芝麻糊,因為佢啲芝麻係有咬口一粒粒,而且佢個感覺好又話好好食,糖水真係有質素,價錢仲要好平$25,佢個味道唔會好甜,所以唔會覺得好漏,個人覺得感覺好健康,好出色。
個人覺得感覺好健康,好出色。
芝麻糊
芝麻糊
話說我買西瓜汁見$30杯,佢收我$31,我問佢點解收$31,佢話膠袋,我都無話要膠袋,問都無問,都算,杯西瓜汁好似溝水咁,無味嘅!淡到阿媽都唔認得!以後都吾會幫襯!
2023-05-18
$30 (宵夜)
2023-01-23 341 瀏覽
呢日食完飯朋友帶左我過北角食甜品✨呢間細店仔價錢都唔算貴,平民美食,食落又幾好食😋我叫左碗熱嘅香芋椰汁西米露🥰超足料!好多好綿密嘅芋頭粒😋啲西米煮到岩岩好,焗到好透無白點,又唔會腍啤啤過哂龍!仲有淡淡嘅椰香,而且唔會過甜,正!朋友叫左榴槤豆腐花上邊有新鮮榴槤肉打成嘅醬汁🤓唔少得仲有榴槤蓉!配上滑嘟嘟嘅豆腐花!榴槤控嘅朋友唔好錯過😆朋友仲好推薦菜乾蠔豉豬骨粥🤣我都食左少少,感覺係屋企人煮咁😚平凡又美味,真心唔錯👍不過細店仔係有啲性格😂香港特色呀!鋒少甜品 (北角)北角書局街7號地下
呢日食完飯朋友帶左我過北角食甜品
呢間細店仔價錢都唔算貴,平民美食,食落又幾好食😋

我叫左碗熱嘅香芋椰汁西米露🥰
超足料!好多好綿密嘅芋頭粒😋
啲西米煮到岩岩好,焗到好透無白點,又唔會腍啤啤過哂龍!
仲有淡淡嘅椰香,而且唔會過甜,正!

朋友叫左榴槤豆腐花
上邊有新鮮榴槤肉打成嘅醬汁🤓
唔少得仲有榴槤蓉!
配上滑嘟嘟嘅豆腐花!
榴槤控嘅朋友唔好錯過😆

朋友仲好推薦菜乾蠔豉豬骨粥🤣
我都食左少少,感覺係屋企人煮咁😚
平凡又美味,真心唔錯👍

不過細店仔係有啲性格😂香港特色呀!

鋒少甜品 (北角)
北角書局街7號地下
  • 香芋椰汁西米露
  • 榴槤豆腐花
  • 菜乾蠔豉豬骨
2023-01-04 218 瀏覽
毫不起眼的小店隱身於北角巷角1- 味道很不錯, 唔會過甜, 死甜, 叫左碗陳皮紅豆沙,嚐到陳皮味; 芝麻糊一上來就聞到滿滿的芝麻香~2- 環境普通卻也乾淨俐落3- 小店服務很好 有講有笑 很是溫暖
毫不起眼的小店隱身於北角巷角
2- 環境普通卻也乾淨俐落
3- 小店服務很好 有講有笑 很是溫暖
2022-12-15 205 瀏覽
同友人喺附近飯局之後,想食甜品,呢條街有兩間甜品,我哋就望吓有咩食先決定入邊間。一睇之下,我已經即刻決定咗入呢間,原因係佢有清心丸食。香港唔係好多間甜品舖有清心丸,平時想食,只可以過海去合成甜品。如果呢度好食嘅話,我以後就唔使過海,所以即刻決定入去試。大部份人食清心丸,都係食清心丸綠豆爽,但係我就鍾意食清心丸馬蹄露。一般清心丸配熱嘅糖水食會好啲,但係呢間嘅馬蹄露只有凍食,但係我因為太想食清心丸,所以都照加。的確,如果有熱馬蹄露會更加好,不過唔使過海就有得食,基本上我都滿意

2022-10-26 196 瀏覽
食完飯想食個甜品就黎到呢度,夜晚10點都坐滿,都幾好生意~ 芒汁什果西米露 ($36) ✨芒汁有自然既芒果味,唔會加好多糖漿或者有好化學既甜味,幾好~🥭 ✨什果就係西瓜、哈蜜瓜同蜜瓜,無話好甜,同埋如果可以多幾種生果就更好,例如芒果咁,依家得瓜好似有d dry~🍈🍉 ✨西米露就味道、口感都正常,係份量幾多,食完真係飽到傻!🤭 .呢間甜品都ok又唔算好貴,食完飯黎食個甜品都幾開心,佢仲有d傳統糖水廿幾蚊好似幾抵食,下次可以黎再試試佢!
食完飯想食個甜品就黎到呢度,夜晚10點都坐滿,都幾好生意~

芒汁什果西米露 ($36)

✨西米露就味道、口感都正常,係份量幾多,食完真係飽到傻!🤭

$35 (宵夜)
2022-08-23 210 瀏覽
𝟙𝟟.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚📌鋒少甜品 (北角)北角書局街7號地下💸人均消費: $50內🌿評分: 4/5🈚️加一服務費好耐冇食過啲中式糖水所以嗰日就拉住男友去食🥣呢間糖水舖之前都食過一兩次質素都幾高😻店面唔係好大而當日8點幾都坐滿哂客人✨不過如果介意要同其他人冇隔板咁坐埋一枱可能要早少少去🍃❦ 芒果西米露 ($32) 一望嗰碗芒果西米露嗰陣以為淨係得啲芒果醬喺面🥭點知一搞碗嘢即刻發現佢啲芒果其實好足料😋只不過係比啲西米遮住咗🤣食落都算幾甜唔會酸🍁而價錢嚟講亦算適中~❦ 榴槤班㦸 ($38)因為男友唔食榴槤所以當日外賣咗翻屋企食就冇影低🥹但極力推薦呢個班㦸💗榴槤味唔止香而且仲好甜好綿滑🌥啲忌廉完美咁同佢blend埋咗😲而且個皮都好香同埋勁煙韌🔥
𝟙𝟟.𝟘𝟠.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌鋒少甜品 (北角)
北角書局街7號地下

💸人均消費: $50內
🌿評分: 4/5
🈚️加一服務費

❦ 芒果西米露 ($32)

❦ 榴槤班㦸 ($38)
芒果西米露
芒果西米露
2022-07-01 170 瀏覽
唔該包外賣個姐姐可唔可以包好少少?個外賣鬆飄飄,返屋企途中行行下啲糖水漏咗出嚟。個膠袋仲要穿窿嘅,搞到我邊行邊漏。已經唔係第一次,上次又係咁。啲糖水唔洗食喇。唉。
唔該包外賣個姐姐可唔可以包好少少?
2022-07-01
外賣自取
2022-01-02 306 瀏覽
一家四口夜晚附近食完飯,打算搵糖水食個位又坐得窄,勁唔舒服,但打算都試試叫左兩碗蛋白杏仁茶,一碗椰汁紫米露,一個粟子西米焗布甸侍應態度極差,以為焗布甸要耐少少,等20分鐘都未上,追問先知唔記得間店勁細,得三枱客,又唔忙,咁都漏單?跟住又話而家即刻焗,問點解漏單,回答係「唔想食就幫你退單,唔好食」簡直心諗咩事,本身啲糖水已經唔算好食,態度又咁差不過都算了,無謂嘈,已經無心情食,其他人食完就即刻起身走真心無必要食糖水成肚氣,唔會再黎
一家四口夜晚附近食完飯,打算搵糖水
個位又坐得窄,勁唔舒服,但打算都試試
叫左兩碗蛋白杏仁茶,一碗椰汁紫米露,一個粟子西米焗布甸
間店勁細,得三枱客,又唔忙,咁都漏單?
簡直心諗咩事,本身啲糖水已經唔算好食,態度又咁差
不過都算了,無謂嘈,已經無心情食,其他人食完就即刻起身走

真心無必要食糖水成肚氣,唔會再黎
2021-08-27 353 瀏覽
雖然「鋒少甜品」沒有任何近期「香港」流行的日韓甜品,「鋒少甜品」餐牌裡面提供給食客享用的甜品種類,主要還是一般的港式甜品為主,但是我卻找到配料份量甚多的紅豆冰飲品。我在「北角」「書局街」接近「錦屏街」後街部分的位置,找到一間港式甜品店,甜品店的實際名稱叫做「鋒少甜品」。「鋒少甜品」賣的甜品,都是一般港式甜品店都有提供的「雪花冰」、「心太軟」、「窩夫」跟中式甜品。我在「鋒少甜品」裡面點了一杯被食店價目表稱為「雪糕系列」甜品,甜品的實際名稱有點長,叫做「雪糕紅豆涼粉冰」,雪糕口味我選擇了「芒果」。至於「雪糕涼粉紅豆冰」表面的雪糕球,「鋒少甜品」廚房提供的雪糕其實都只是一般廉價品牌雪糕而已,所以「芒果」雪糕味道雖然是甜,但是沒有夾雜雪糕原材料的口感,難以媲美名牌雪糕。至於「雪糕涼粉紅豆冰」裡面除了雪以外的其他配料實際份量也都非常之多,足以擠滿「鋒少甜品」盛載「雪糕涼粉紅豆冰」的所有材料,令飲品底部原本的甜味淡奶實際份量,也被飲品材料壓縮到變得非常之少。不過,「鋒少甜品」「雪糕涼粉紅豆冰」甜味材料,例如「紅豆」、「涼粉」的而且確十分足料,如果食客只抱着食甜品的心態享用「雪糕涼粉紅豆冰」,理應可

我在「鋒少甜品」裡面點了一杯被食店價目表稱為「雪糕系列」甜品甜品的實際名稱有點長,叫做「雪糕紅豆涼粉冰」,雪糕口味我選擇了「芒果」。

雪糕紅豆涼粉冰

不過,「鋒少甜品」「雪糕涼粉紅豆冰」甜味材料,例如「紅豆」、「涼粉」的而且確十分足料,如果食客只抱着食甜品的心態享用「雪糕涼粉紅豆冰」,理應可以食得盡興而回。但是食客只想喝甜味淡奶「紅豆冰」的話,就未必能夠接受到了。

「紅豆雪糕涼粉冰」底層的甜味淡奶,最後還被正在融化的「芒果」雪糕球跟甜味「紅豆」所影響,淡奶最後的甜味反而變成了略帶「芒果」甜味的「芒果紅豆奶」。「涼粉」外層口感有少許硬,需要吸收「芒果」甜味才變得比較易入口。

至於價錢方面,「鋒少甜品」「雪糕涼粉紅豆冰」賣港幣三十二元,淡奶份量雖然不多,但是甜味配料份量卻多得有點出乎意料之外,我覺得下次光顧,「雪糕涼粉紅豆冰」配料份量可以稍減一點點了。
2021-08-26
雪糕紅豆涼粉冰