2020-10-27 370 瀏覽
第一次去錦壽築地吃晚飯,這間日本料理給我的感覺非常好,食物超級新鮮,味道也很好,有壽司,刺身,各款熟食,適合一家大細,職員服務態度一流,而且價錢合理,絕對值得推薦的食店,一定會再去幫襯
2020-10-26
2020-10-23 342 瀏覽
不可一不可再!打卡送甜品是雪糕糯米糍.竟然係食完壽司後就直接送上?但仲有幾樣熱食未食.簡直令人費解.已經跟店員表示可否用餐完畢才送上?但店員冇即時收走.結果店員過了一段時間才收走.用餐後再送上那雪糕糯米糍已經溶化.......再食應該有肚痛風險....感覺太差了吧
這間食店的食材很新鮮,食物質素very good,服務水準一流👍👍👍,連續幾晚去幫襯,皆因D野真係好食,又多款式,正正幾日都有不同的朋友慶生,同佢地食慶生飯,個壽司蛋糕味道超正,又唔漏,食足三日壽司蛋糕都未厭就知點解喇😋😋,因為真係好味囉👍👍蛋糕仲可以為客人為上祝福字句。仲有鎮店之寶『海龍卷』好好味,性價比高既一間日本餐廳,真的要推介一下,環境舒適,當然仲有待應服務非常好!老闆好 nice 添😊
  • 海龍卷
  • 刺身拼盤
  • 燒茄子
  • 燒菠蘿
  • 燒牛舌
2020-10-13 428 瀏覽
首先是見到海龍卷賣相吸引了我.. 早在9月想去試. 點知當日book位都冇. 就book了生日後一日中午食. 本人生日Staycation在黃金海岸酒店玩了2日1夜再出去食.我們一家2大1小點了8-9款食物包括海龍卷 拉麵 魚生丼 壽司 炸物. 食物質數很新鮮. 全單加一共$950
2020-10-10
慶祝紀念
生日
我本身勁鐘意食刺身,全香港幾乎有刺身店都會去試食,食刺身首要條件一定要新鮮!唔新鮮一食落口就知!呢間錦壽真係令我好失望!D刺身真係唔新鮮不特止,放入口又腥又臭!即時吐返出嚟!再試下其他刺身,D肉係霉架……咬落去一D彈性都冇,真係好嬲呀!同佢地D職員講返,佢地仲話冇可能,又話今日先送嚟,咁我真係食到有問題呀,你估我好想出聲架?我咪叫佢地自己試下囉,之後唔出聲話換俾我,我真係唔要囉!我唔想再試果陣腥味呀!之後成盤刺身我都冇食到,照埋單,費事佢地話我呃食啦!我好少負評餐廳,但今次真係好失望!佢地D野唔平架!雖然我亦唔介意俾$,但唔好俾D垃圾俾客食囉!另外佢地D坐位好迫,坐得好唔舒服,日本餐廳嚟講呢方面都係敗筆!
2020-10-11 2875 瀏覽
#朋友仔 講咗好幾次要帶 #小秘書 嚟 💙錦壽築地 Oishi Sushi 撐場,不過原來佢嘅fans都唔少... 我哋好幾次想上去都full house🤪 好彩 #皇天不負有心人,最終今日比我哋試到🤩 餐廳嘅位置都幾隱蔽,不過如果乖乖地依照指示,喺「佐敦港鐵站B1出口」再過對面馬路就好易搵到。大廈大堂有盞好大嘅 #水晶燈,感覺都幾grand㗎。搭lift上到一樓就係 #錦壽築地 大門,服務員幫我哋量過體溫,就帶我哋坐低。張枱比較細,但係個餐牌又好鬼大本,加埋枱上面嘅調味料,仲要豎起塊紙板用嚟同隔離枱嘅客人分隔... 可想而知係幾咁逼夾🤪 不過服務員都好細心嘅,喺我哋落單嘅時候,已經講定會將食物分開上,咁就唔使一窩蜂咁堆喺面前啦😉打開餐牌我已經比 8吋長嘅 #三文魚 #壽司 吸引住🤩 之後就再加咗個 #彩虹卷、#燒菠蘿🍍、#辣牛肋鍋燒手打烏冬 做我哋嘅 #午餐🥢 佢哋嘅食物原來都幾大份,長長嘅三文魚肉,未食已經興奮😉 彩虹卷有八件,師傅將佢哋擺到成盆花咁、好精美。每件都各有特式,#牛油果 上面嘅 #黑魚籽、三文魚上嘅 #海膽、仲有 #鮮甜 嘅 #蟹羔... 加上有少許甜味嘅飯粒、

打開餐牌我已經比 8吋長嘅 #三文魚 #壽司 吸引住🤩 之後就再加咗個 #彩虹卷、#燒菠蘿🍍、#辣牛肋鍋燒手打烏冬 做我哋嘅 #午餐🥢 佢哋嘅食物原來都幾大份,長長嘅三文魚肉,未食已經興奮😉 彩虹卷有八件,師傅將佢哋擺到成盆花咁、好精美。每件都各有特式,#牛油果 上面嘅 #黑魚籽、三文魚上嘅 #海膽、仲有 #鮮甜 嘅 #蟹羔... 加上有少許甜味嘅飯粒、肥美嘅 #魚生刺身 喺飯卷上面,豐富我 #味蕾🤤 燒菠蘿超甜,正好用嚟清清個喉嚨,再食個手打烏冬煱。因為朋友仔怕辣,所以服務員吩咐廚房改咗個清湯底比我哋,嫩滑嘅 #牛肋肉 好入味,烏冬都好爽口彈牙呀🤤

#錦壽築地 整體嘅服務同食物水準都令人滿意,怪不得長期爆滿啦🤩 行到出面口,原來佢哋星期一至五仲有特價lunch set,搵日 #小秘書 要再嚟試吓先💙
2020-10-10
2020-10-02 808 瀏覽
唔明點解間鋪會有咁多正評。叫左碟蟹柳壽司,件蟹柳貌似係普通超級市場買既蟹柳,整體黎講壽司質素係差過爭鮮。你再比我揀我真係寧願食爭鮮。叫左個鰻魚炒飯,食落覺得有種似係燶味,食左幾啖之後,口腔充滿個種味道,我想話我真係好後悔吞左佢落肚。就食物份量黎講,屬於一般,同價錢比較黎講叫勉強可接受,不過唔好食都無用。總括黎講,係價錢唔平既劣食。你要我搵d正面既野講既話,就係佢d侍應態度係好既,係會主動幫你加茶。
2020-09-20 838 瀏覽
男朋友一直想吃這間店~ 終於可以去嘗嘗了~ 我們這次是因為有BOOKING 取消了,所以才補到位置~  算蠻好運的這次點了很多的熟食類(本人不吃生食),點餐後店家很貼心的說,先上壽司和沙拉類的,其他東西後上可以嗎~我們當然很可以啦~這會更好,熱食來了後不會因為要吃其他而冷掉~首先是先來特長三文魚壽司,看上去蠻不錯的~再來是玉米蟹籽沙律蟹籽算蠻多的,再來是玉米和生菜,最低是蟹柳和青瓜沙拉,我們不太喜歡很多醬的沙拉,但這個把所以東西弄在一起後,沙拉醬不會太大,剛剛好的感覺~在吃沙拉的中間,它來了~京蔥鵝肝,很香很熱呢。。。它把一邊鵝肝半煎炸的處理,讓它的油香都跑出來後~另一邊還是軟軟的,超好吃的。。。。再來的壽司是牛油果鰻魚反卷,這也超對我的胃口的,本來以為牛油果吃完會很飽很膩,但反而沒有~放進口時,只吃得到鰻魚的軟軟和青瓜的爽脆~再多吃一塊才吃得到有玉子在裡面接下來就是叫了一堆的燒物~燒羊架~一來就嗅到很久都沒有嗅到羊油的香氣,但我覺得它太熟了~口下去後就覺得普通~嗅起來是香的燒菠蘿~菠蘿本身沒有太熟,所以不算甜,還帶了一點點酸呢,菠蘿熟一點會更好的燒牛舌~它本身是一串5件,由於太心急了

首先是先來特長三文魚壽司,看上去蠻不錯的~
挪威特長三文魚
再來是玉米蟹籽沙律

粟米蟹籽沙律(細)
另一邊還是軟軟的,超好吃的。。。。
京蔥鵝肝

牛油果鰻魚反卷

接下來就是叫了一堆的燒物~
燒物 - 羊架

燒物 - 菠蘿

燒牛舌~它本身是一串5件,由於太心急了,記得拍照時,已經是吃了一塊。。。
它牛舌用了黑胡椒調味,咬著咬著就有牛舌的香味出來了~蠻不錯的~
燒物 - 牛舌

雞軟骨棒~這比較普通的感覺,但醬汁不錯~有點咸甜再加上一隻蛋,用來點它剛好~
燒物 - 雞軟骨棒

炸蝦野菜天婦羅~裡面有:秋葵,青椒,冬菇,南瓜,蕃薯,3件蝦
我吃的蝦子粉有點多,但蝦子本身不錯~南瓜,蕃薯也很好吃,但吃完很飽。。其他就比較普通了
炸蝦野菜天婦羅

最後一道是三文魚頭連鮫,本身在網路上看到的是分開賣的,現在是加在一起~但沒關係,有人吃頭就行
除了頭和鮫外,還多了一小塊的骨頭,這肉也算多~味道也很好,肉也嫩嫩的,不會到老的感覺
三文魚頭連鮫

總結:這家的食物,我個人是很滿意的啦~東西基本上都是好吃的,但下次會記得要先訂位,不一定每次都可以後補得到。。。。

個人食物推薦:京蔥鵝肝/牛油果鰻魚反卷/燒物/三文魚頭連鮫 (要有人吃頭喔)
2020-09-19
25 分鐘 (堂食)
挪威特長三文魚
粟米蟹籽沙律(細)
京蔥鵝肝
牛油果鰻魚反卷
燒物 - 羊架
燒物 - 牛舌
燒物 - 雞軟骨棒
炸蝦野菜天婦羅
三文魚頭連鮫
  • 京蔥鵝肝,牛油果鰻魚反卷,燒物,三文魚頭連鮫
2020-09-20 593 瀏覽
因疫情關係已經好耐冇去日本食當地新鮮魚生,最近聽聞呢間錦壽築地又好評,在昨午大風大雨之下由港島南區遠赴佐敦。先選左五樣刺身,感覺好似喺日本築地市場食一樣咁新鮮,再encore左一輪之後就是熟食,燒牛脷和燒蒜香茄子真係回味無窮。香港日本食肆好多,但一般唔係質素唔掂就價錢偏高,呢一間我個人覺得價錢同質素成正比,所以亦忍唔住要立即加入左佢哋個白金會員系列。仲想一提係佢哋嘅服務質素,尤其是一位叫亞賢嘅女服務員,態度好之餘戴住口罩都感覺到佢嘅笑容😊
服務態度非常親切友善!刺身新鮮!我最中意食羊架同牛油果軟殼蟹壽司好好食!羊架又嫩又多汁!仲有大大個嘅花之戀超級正!我會再去幫襯,因為太好食啦!我下次一定要搵錦師傅合照!
好好食!羊架又嫩又多汁!仲有大大個嘅花之戀
2020-09-16
15 分鐘 (堂食)
  • 什錦刺身
  • 鵝肝壽司
  • 雞泡魚干
2020-09-11 841 瀏覽
佐敦區平,靚,正仲要食到飽到上心口的日本餐廳非位於德興街的錦壽築地。午餐有多款選擇,刺身飯, 壽司,或者湯麵餐都有 餐跟湯和小食壽司set最吸晴是這條長長的三文魚,所有材料都非常新鮮刺身飯特別加上此店獨有的脆脆,刺身粒也特別大粒,多款。

午餐有多款選擇,刺身飯, 壽司,或者湯麵餐都有

餐跟湯和小食

壽司set最吸晴是這條長長的三文魚,所有材料都非常新鮮

刺身飯特別加上此店獨有的脆脆,刺身粒也特別大粒,多款。

2020-09-11
周末難得3人一齊放假,可以book早點食飯,餐廳位於恒豐酒店後面一幢住宅嘅1樓,吾係朋友介紹都吾知樓上有間餐廳。6點到左餐廳已經有好幾枱,之後陸續有人入座,都好熱鬧,好耐無呢d感覺啦點左10樣食物,佢地會先上剌身,同壽司,食完會先問會吾會再加點生食,先至會上熟嘅食物,好講究😅油甘魚鮮甜肉彈牙原條鰻魚飯鰻魚肉新鮮,醬汁美味,如鍾意食魚嘅可推介我無食到,但食果位大讚甜蝦,話三文魚就好一般,元氣貨式。餃子雞亦好味,我reorder 左多碟。串燒牛舌又係要re order 好正,燒烤都吾乾,保留到肉汁。叉燒拉麵呢個可以吾駛叫蕃薯天婦羅都可以,但不特別出色。南瓜蟹肉餅呢個好味燒鯖魚我地一致讚好呢個,魚肉keep到吾乾好滑,夠油脂,好味!埋單7百幾,每人2百幾蚊嘅晚餐,抵

油甘魚鮮甜肉彈牙

原條鰻魚飯
鰻魚肉新鮮,醬汁美味,如鍾意食魚嘅可推介

我無食到,但食果位大讚甜蝦,話三文魚就好一般,元氣貨式。

餃子雞亦好味,我reorder 左多碟。

串燒牛舌
又係要re order 好正,燒烤都吾乾,保留到肉汁。

叉燒拉麵
呢個可以吾駛叫

蕃薯天婦羅
都可以,但不特別出色。

南瓜蟹肉餅
呢個好味

燒鯖魚
我地一致讚好呢個,魚肉keep到吾乾好滑,夠油脂,好味!
埋單7百幾,每人2百幾蚊嘅晚餐,抵

2020-09-04 658 瀏覽
琴日收到陰性檢測結果,即刻 book 咗今日嚟 #錦壽築地 食晏晝 😍。落單時伙計姐姐話做返個統計,問我點知道佢哋舖頭,我話梗係知啦,你哋舖頭咁出名!🤣🤣試咗「秘製豬軟骨炒飯套餐」,包熱青檸甘桔、麵豉湯同兩件三文魚刺身🍣。青檸柑桔似係金皇鋒嘅柑桔蜜加青檸🍊🍯,巿售一罌 500 gm 好似都要大約$50,要沖一杯馬克杯份量,大約要落 2 匙。而佢呢杯大約只有三分二杯馬克杯份量,但味道仍然非常濃郁,可見係落重本之作!麵豉湯有豆腐粒同昆布🥣,味道正常。三文魚刺身🍣咪睇佢細細件,但其實係厚切卷埋。雖然唔會係特別肥嘅腩位,但肉質都好爽脆,味道新鮮。嚟到重頭戲嘅「秘製豬軟骨炒飯」🍛,原來秘製係喺個醬汁度!食得出似係用咗蒲燒鰻魚嘅照燒汁去炒,甜中帶鹹而且好鮮味,珍珠米飯亦粒粒分明彈牙。至於配料都唔執輸,豬軟骨、甘筍、洋蔥、蛋粒全部切到好細粒,粒粒大細均勻,絕對巧師傅刀工。而主角豬軟骨就全部採用半透明軟腍腍嘅啫喱軟骨,一啲白色脆骨都冇,唔會哽牙,令成碟飯嘅口感一致,可見選料花咗唔少心思。👍👍👍 不過個人口味習慣咗清淡,若然再減一丁點鹹,咁食落就會更加舒服。總結,$78 食到咁優質又咁豐富嘅日本菜,性價

麵豉湯有豆腐粒同昆布🥣,味道正常。

總結,$78 食到咁優質又咁豐富嘅日本菜,性價比確係高。呢度逢星期一至五中午都有午巿優惠套餐,嚟之前記得預約呀!☎️

同場加映驚喜,無意中發現錦師傅同部份伙計手上都戴住藍色👮‍♂️【勁揪】護腕呀!🤩🤩🤩 可惜午巿太繁忙,否則實捉住佢影相!🤣🤣
2020-09-04
  • 秘製豬軟骨炒飯
2020-08-24 1099 瀏覽
今日黎到錦壽食個early dinner ...雖然唔算平 但食野幾好味長長的三文魚壽司! 好味 !打卡一流😀豬軟骨拉麵湯底濃郁 豬軟骨淋淋der ~ 好入味!拉麵可以揀粗幼 海鮮烏冬 有蝦有魷魚有帶子有蠔牛舌10分出色!最好味嘅就係呢一個牛油果軟殼蟹卷!食嘅時候仲有軟殼蟹炸完既餘溫! 服務員好有禮貌! 食完一碟野會即刻有人埋黎收走d野~最後仲有芒果糯米糍送!
今日黎到錦壽食個early dinner ...
雖然唔算平 但食野幾好味

長長的三文魚壽司! 好味 !
打卡一流😀

豬軟骨拉麵
湯底濃郁 豬軟骨淋淋der ~ 好入味!
拉麵可以揀粗幼

海鮮烏冬
有蝦有魷魚有帶子有蠔

牛舌10分出色!

最好味嘅就係呢一個牛油果軟殼蟹卷!
食嘅時候仲有軟殼蟹炸完既餘溫!

服務員好有禮貌!
食完一碟野會即刻有人埋黎收走d野~

最後仲有芒果糯米糍送!
(服務): 服務員非常主動留意我們有無茶,然後知道個度上網收得唔好,主動問我有無需要密碼。離開時老細仲問我地食得夠唔夠飽個下好warm(食物): 生蠔同刺身都好新鮮,賣相一流,見到食物的擺放方式都好有心機(環境及衛生): 地方同其他日本餐廳差唔多,但係餐具方面好乾淨總結 *** 餐牌有好多特色嘢出面係食唔到,大家真係可以試下。。我覺得整體上所有野都係滿分,所以專登開個讚下呢間野 ***

2020-08-23