2024-12-03 49 瀏覽
Chef Ecy’s Dining Experience:🥰 Food | Ambience | Service | Price | Wheelchair | Restroom Cleanliness | Easy Access | Easy Parking🙂 😠 Pet Friendly | Cake Cutting Fee | Corkage FeeThis restaurant is a guangdong style Chinese restaurant with 2 branches - one in Wanchai the other in Pok Fu Lam. The one I went this time is in Wanchai. It is easy to access by different means of transport like tram, bus, minibus etc… MTR is Causeway Bay station Exit B and walk back to Wanchai area for 7-8mins. Parki
Chef Ecy’s Dining Experience:
🙂

This restaurant is a guangdong style Chinese restaurant with 2 branches - one in Wanchai the other in Pok Fu Lam. The one I went this time is in Wanchai. It is easy to access by different means of transport like tram, bus, minibus etc… MTR is Causeway Bay station Exit B and walk back to Wanchai area for 7-8mins. Parking is available too. There are both stairway and lift to go up to 2/F. The ambience is excellent with chinese style decoration. Service is good … We ordered a set menu with snake soup and shanghai crabs. Price performance is great. Let‘s see the food quality and taste. The snake soup is tasty and hot. But there is so little snake meat I can find. For the crabs, it is a bit small to me but the roe inside is relatively ok. They gave us all female crabs this time. Talking about the other dishes, I like the steamed eel the best, hot and delicious. The roast goose… Hmm I find the meat is not that tender but the skin is crispy with smokey flavor. The other dish I like is the fried sticky rice. It served hot and many ingredients like chinese sausage and pork meat. The dessert with ginger and longan is very nice too… not too sweet and with strong ginger flavor. Many other tables order the King Crabs. The price is very good too. Below $200 per catty. Overall, this restaurant to me is worth to come again. Restaurant is clean and is accessible.
  • 豉汁蒸白鱔
  • 生炒糯米飯
2024-11-21 390 瀏覽
今天我們準備在此酒家舉行生日宴會,到頭來發現所有要求都換來冷淡對待,服務人員態度非常差勁,打了幾次電話,每個都說同樣沒有辦法配合,非常失望!以後無論早、午晚餐也不再考慮稻香集團的菜館了!難怪香港人都喜歡北上消費,要受這樣的氣,不如不吃,所以我們最後決定改地方舉辦生日會!這麼沒有水準的食肆留在香港也是讓香港人丟臉!讓他早點執笠吧!
2024-04-09 4324 瀏覽
美國華僑老友全家到港一定要請我食飯,但係請我選餐廳。所以決定選一家跟熟客朋友常去的鍾菜館,以為性價比高。餐廳給我寫了一張菜單,是他們的撚手菜,如下午宴地址:北海中心鐘菜館人數:10位價錢:500元/位(另收茶芥加一服務費)小食:金沙南瓜小食:七味脆豆腐小食:沙姜無骨豬手小食:五香牛𦟌石斛響螺湯(位上)鍾家醬好味蝦(腸粉底)鮮花椒焗老虎斑黑蒜和牛粒古桐麻香雞(1只)蒜香水果芹菜鍾菜館炒飯陳皮紅豆沙一到步,部長認得我,立即說,嘩,原來係你!為什麼你不早跟我說是你呢?我感覺不對勁,立即說,你看看訂了的菜單有那些要改?她只說,為什麼你不跟我早說?搖頭跑開。先上一個椒鹽炸豆腐粒,不太好吃,但可接受。再上一碟炸南瓜片,好像加了一點威蛋,味道不錯。但上盤時油立立,碟底重全部油,好似游水池咁。嘩,廚房係味懶到咁呀!無骨豬手,因為去了骨頭,樣子好核突,睇見無食欲!再上一盤他们自認拿手的燒鵝,是在原本菜單上加的,結果,皮咬不開,肉過熟,又鞋,好似唔係今日做的。零分。再上的是大蝦煎腸粉。所有蝦都是梅的!!!和牛粒。菜多牛肉粒少。食落唔似和牛。沒有特別的菜式。花椒老虎班,原來唔係成條上,係起肉和骨用油泡,用細

餐廳給我寫了一張菜單,是他們的撚手菜,如下

午宴
地址:北海中心鐘菜館
人數:10位
價錢:500元/位(另收茶芥加一服務費)
小食:金沙南瓜
小食:七味脆豆腐
小食:沙姜無骨豬手
小食:五香牛𦟌
石斛響螺湯(位上)
鍾家醬好味蝦(腸粉底)
鮮花椒焗老虎斑
黑蒜和牛粒
古桐麻香雞(1只)
蒜香水果芹菜
鍾菜館炒飯
陳皮紅豆沙

先上一個椒鹽炸豆腐粒,不太好吃,但可接受。

無骨豬手,因為去了骨頭,樣子好核突,睇見無食欲!

再上的是大蝦煎腸粉。所有蝦都是梅的!!!

和牛粒。菜多牛肉粒少。食落唔似和牛。沒有特別的菜式。

花椒老虎班,原來唔係成條上,係起肉和骨用油泡,用細煲上菜,魚骨在底層。可以的,但無花椒香味,賣相不佳。

環顧出席的外國華僑們,談得很開心,卻沒有什麼人起筷!真失禮!

結果,幾大袋沒有人想吃的菜式,一包包拿回家。

今天香港的經濟低迷,港人又大舉上深圳消費,咁樣嘅餐廳會點?自己反省一下吧。

服務無問題。

2024-04-06
2024-02-10 3925 瀏覽
鍾菜館:真·龍蝦伊麵 |一流燒鵝=========================是日公司春茗,不計卡路里豪食😂由於食咗太多道菜,只選部分推介菜式=龍蝦🦞伊麵=兩大原隻龍蝦,啖啖肉、超彈牙,加埋吸滿龍蝦汁的伊麵很入味=燒鵝=皮脆肉滑,有些部位較肥美,半肥瘦;鵝脾反而精瘦=咖啡糕=不太甜,濃濃咖啡味=紅棗糕=新鮮蒸起出爐,煙韌足糕==============================#團年飯 #香港美食 #香港中菜 #
鍾菜館:真·龍蝦伊麵 |一流燒鵝
=========================

=龍蝦🦞伊麵=

兩大原隻龍蝦,啖啖肉、超彈牙,加埋吸滿龍蝦汁的伊麵很入味

=燒鵝=

皮脆肉滑,有些部位較肥美,半肥瘦;鵝脾反而精瘦

=咖啡糕=

不太甜,濃濃咖啡味

=紅棗糕=

新鮮蒸起出爐,煙韌足糕

#團年飯 #香港美食 #香港中菜 #

2024-02-08
2024-02-09 2329 瀏覽
成日中午去鍾菜飲茶,價錢偏貴,點心尤其離地,十幾蚊一粒燒賣蝦餃,但其實無咩花樣都係正正常常發揮。芝麻雞推薦,香脆芝麻覆蓋在雞皮上,香味四溢,口感也很好,雞很新鮮很滑溜,是全餐飯最好的菜。上湯菜有些太鹹太重味,鹹蛋黃四季豆太膩(多些人share應該好一些),炒飯油膩,腸粉滑溜好吃,炸豆腐香脆可口。整體價格偏高,點心一件一件叫很不方便,其餘菜式不過不失。手機下單的網頁也比較落後,經常漏單或者重複左,茶水係自己煲,滾得比較慢,配套一般般。

2023-12-07 2612 瀏覽
今晚吃了这些石乳豬全體跟(蝶蝴餅)- 摆盘好有特色,皮脆,超正石斛響螺位上 -中规中矩鹽燒鮑魚伴沙律菜(位上)-有特色,鲍鱼外脆里软鮮花椒焗東星斑 -中规中矩上湯焗西澳龍蝦伊面 - 正,龙虾够新鲜煙燻燒鵝1只 - 正,而且上埋鹅头,是真烧鹅蒜茸炒豆苗-正鍾菜館炒飯-正杏仁蛋白茶-正份量很足,吃不完有下次
今晚吃了这些
石乳豬全體跟(蝶蝴餅)- 摆盘好有特色,皮脆,超正
石斛響螺位上 -中规中矩
鹽燒鮑魚伴沙律菜(位上)-有特色,鲍鱼外脆里软
鮮花椒焗東星斑 -中规中矩
上湯焗西澳龍蝦伊面 - 正,龙虾够新鲜
煙燻燒鵝1只 - 正,而且上埋鹅头,是真烧鹅

有下次

• 盐烧鲍鱼伴沙拉菜
  • 石乳猪全体
2023-09-07 6362 瀏覽
為答謝蕃薯uncle陪伴受傷中嘅媽咪等小肥收工,晚餐就任由佢揀公司附近間高級版稻香「鍾菜館」,張單當然係細佬搞掂啦!升咗呢嘅中餐廳嘅磚頭內牆、鋁頂天花、木樑設計都流露出濃厚嘅中國色彩。右邊走廊有多個魚缸養住不少時價海鮮。不過都唔及關公照住咁有氣勢!用餐大堂比從前更為寬廣舒適,餐桌明顯隔得開咗。蕃薯uncle勁欣賞每枱客都有一部私家茶車同個紫砂茶壺,第一次玩車上嘅電動加水及煲水系統好似小朋友咁興奮,果然童心未泯。四人用餐從兩頁晚市推介餐牌點菜,掃掃二維碼即可電子落單,簡易衛生。涼拌海蜇($68):微辣嘅海蜇冷盤爽脆醒胃。七味脆豆腐($68):金黃橙美嘅豆腐方磚新鮮熱辣辣,層炸皮香脆不油膩,豆腐心幼嫩軟滑,超!晚市組合C($488)之私房菜豬骨大芥菜煲:細佬一向怕骨兼唔鍾意食菜菜,煲品明顯係老人家點選。晚市組合C($488)之半隻脆皮燒鵝皇:燒鵝皮薄且肥膏不多,食落其厚厚嘅肉身香濃鬆潤,肉汁豐沛,四口子都覺得比中環老字號美味得多。上湯米粉($68):餐牌上冇瀨粉所以就叫咗個清清地嘅米粉配濃味嘅燒鵝皇。清湯牛坑腩($268):煲仔上嘅清湯腩熱力十足又夠火候,牛坑腩件厚潤軟腍,一啲都唔嚡,配菜
為答謝蕃薯uncle陪伴受傷中嘅媽咪等小肥收工
右邊走廊有多個魚缸養住不少時價海鮮。
不過都唔及關公照住咁有氣勢
,果然童心未泯。
涼拌海蜇($68):微辣嘅海蜇冷盤爽脆醒胃。
,超
七味脆豆腐
晚市組合C之私房菜豬骨大芥菜煲
晚市組合C($488)之半隻脆皮燒鵝皇燒鵝皮薄且肥膏不多,食落其厚厚嘅肉身香濃鬆潤,肉汁豐沛,四口子都覺得比中環老字號美味得多
晚市組合C之半隻脆皮燒鵝皇
上湯米粉($68)
清湯牛坑腩($268):煲仔上嘅清湯腩熱力十足又夠火候,牛坑腩件厚潤軟腍,一啲都唔嚡,配菜嘅蘿蔔仲入哂味。
清湯牛坑腩
稻香集團走高檔路線嘅「鍾菜館」環境光鮮企理,服務生樂於助人且效率高,傳統粵式小菜味佳有水準,價格合理,下個月公司有同事生日,已經約好咗去飲茶試埋啲點心
2023-07-14
七味脆豆腐
晚市組合C之半隻脆皮燒鵝皇
上湯米粉($68)
清湯牛坑腩
我食嘢好麻煩好腌尖?唔算;要樣靚身材正(即係環境)?唔拘,但無特別要求;性價比要高?食落肚的我又唔會吓吓計住算住;一定要有特色?創新和踏實要取得平衡;地點要就腳?有路到的我都ok。其實,我都應該唔難服待,我講我啫。但如果你有齊上述的所有要求,我會提議你去鍾菜館試試。「鍾」字頭的餐廳試過好幾次,實在、老實、傳統優質,簡單幾句便形容了。今次第一次來這一間「鍾」字頭,上樓梯已經被其宏偉門面設計嘩一嘩:樓底高,古色古香有氣派,威!餐廳佈局貫徹古色古香的設計但又不失親和感,長方形樓面單邊是包房,大堂擺枱不算密密麻麻,感覺是開揚的。第一次來朋友包房請食午飯,房間寬敞還夠位擺放泡茶枱,合晒和我同行愛茶的朋友合尺。而我,當然專注食物啦!一煲老火例湯,已經飲得我心滿意足。再來一隻燒鵝,水準不遜於市場上馳名燒鵝的餐廳。驚喜的反而是那味咸豬手,炸得剛剛好,皮脆肉嫩,吃過燒鵝再吃豬手都不覺肥膩,好!點心來了蝦餃燒賣,一人一籠獨立上,這種自成一格的感覺真係好適合我這種獨家村性格😬另外一鍋酸菜魚帶著他們自己獨特的味道,跟慣常食開的有點不同,也很不錯。大芥菜煲的芥菜很鮮甜,美中不足的是排骨過瘦,否則也是完美。落戶在灣仔正中,食物水準穩打穩紮,包房夠靚夠派頭,最重要的是:價格絕不高昂!所以請客或家庭聚餐都很適合,會常來!
2023-07-18
午餐
平時放假最中意飲茶嘆下, 今次黎灣仔北海中心<鍾菜館>試試~!環境好高檔,係舊稻香酒家嘅位置重新裝修咗成高檔中式設計,好有氣派。服務方面,呢度有手機點餐同自助沖熱水,上菜速度都好快,而且服務態度都好好。至於食物方面,呢度嘅XO醬腸粉好好味,煎蘿蔔糕都好香脆,鹹水角皮薄餡多,勁大隻蝦餃都好新鮮,而且大大碟嘅星洲炒米亦都好好味。整體黎講,味道都好唔錯,值得一試。唯一嘅缺點就係價錢比稻香貴3成,不過呢度嘅環境同服務質素都好好,食物亦都好味,所以如果唔介意價錢嘅話,嚟呢到食飯都係一個唔錯嘅選擇。
整體黎講,味道都好唔錯,值得一試。
勁大隻蝦餃
XO醬腸粉
鹹水角
煎蘿蔔糕
2023-06-17
2023-06-17 1841 瀏覽
Compliment to the Chef.We had sesame chicken ( their signature ),shrimp salted egg tofu, live maine lobsters, stir fried vegetables. Superb.Buddha jumps over the wall soup's so yum!Ms. Ann Wong took care of us. Very friendly with a big smile. She took her time to explain specialties. Ann is professional!We enjoyed our anniversary celebration 😊😊
Compliment to the Chef.

Ann is professional!

2023-06-16
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • Sweet and sour prawns
  • Sesame chicken
2023-05-29 1997 瀏覽
環境5分:樓上酒樓裝修到好似個古城咁好有氣勢同霸氣,D位闊落又舒服,比以前稻香高級多多聲,畀佢五分。衛生4分:碗碟餐枱茶水都好乾淨,電子掃瞄點菜免接觸,點心大部份一人一籠,衛生可以畀四分。服務4分:服務員唔多,但上菜快,肯幫老人家,可以畀四分。味道4分:1)    燉湯孖寶個花生眉豆雞腳煲豬骨湯味夠濃,好足料同夠火候。2)    孖寶個雪菜肉絲炆米都幾大碟,濕爽好味。3)    廚鮮孖寶個咕嚕肉非常爽脆,果D菠蘿新鮮切出黎,又甜又多汁。4)    孖寶個和風櫻花蝦炒飯嘢味夠乾身。5)    南翔小籠包皮就夠薄,不過就唔夠湯汁。6)     生拆鮮蝦餃入面隻蝦就好爽,係個蝦餃皮太厚出事。7)     原蝦燒賣皇大大隻又好味。抵食3分:點心價逐粒計好似仲貴過D酒店中餐廳,茶錢都要成十六蚊,似係食新裝修,見好食先畀三分。
環境5分:
衛生4分:
服務4分:
服務員唔多,但上菜快,肯幫老人家,可以畀四分。

味道4分:
花生眉豆雞腳煲豬骨湯
2)    孖寶個雪菜肉絲炆米都幾大碟,濕爽好味。
雪菜肉絲炆米
咕嚕肉
4)    孖寶個和風櫻花蝦炒飯嘢味夠乾身。
和風櫻花蝦炒飯
5)    南翔小籠包皮就夠薄,不過就唔夠湯汁。
南翔小籠包
南翔小籠包
生拆鮮蝦餃
7)     原蝦燒賣皇大大隻又好味。
原蝦燒賣皇
咕嚕肉
和風櫻花蝦炒飯
原蝦燒賣皇
2023-03-31 2357 瀏覽
鍾菜館是稻香集團旗下就高級路線的酒家,價錢較高,提供的食物質素也較高。我們被廣告「$198一斤東星班」吸引,決定一試。涼拌海蜇:海蜇質地較淋,但調味很好。清蒸東星班:新鮮、肉滑、味好,$198 ,價錢較街市買到的更便宜,性價比高!(星期一至五: $198 ,星期六日及公眾假期: $298)蒜香和牛粒:這道菜很好味,和牛粒肉質嫩滑有牛香,用蔥蒜配合燒汁炒,惹味非常。XO醬炒珊瑚蚌:珊瑚蚌質素及味道正常,而這味菜最好吃的是西蘭花,西蘭花很入味,本身質素也不錯。整體用餐感覺良好,食物質素不錯,服務可以,但味精較重,吃後較口渴,對味精敏感的可能要注意。

我們被廣告「$198一斤東星班」吸引,決定一試。

涼拌海蜇

涼拌海蜇:海蜇質地較淋,但調味很好。

清蒸東星班

蒜香和牛粒

XO醬炒珊瑚蚌

清蒸東星班
蒜香和牛粒
XO醬炒珊瑚蚌
一直是有光顧其他的稻香食肆,昨天剛路過灣仔才知道已改為鍾菜館,看了食評原本也不相信服務奇差,但現在卻十分認同,因為奶奶偏好卡座但暫時滿座,特意要求職員安排,當家人看到一對坐在卡位的母女的女兒拿著記錄卡離座並走向台前正準備結帳後,隨便問婆婆是否會繼續坐?婆婆客氣的說不是,家人也示意叫她慢慢坐,婆婆也隨後其收拾離座,卻沒有料到那位黑色套裝職員刻意地走過來站在我旁邊破口大罵我們騷擾客人超過一分鐘,令我們十分尷尬及不悅,也令我對這間看似稻香集團較高檔的品牌大打折扣,也沒有心情去品嚐食物,食物沒有問題,但管理階層居然接受並認同像這樣漫罵客人職員的服務質素卻令我們很詫異,難怪就算連下午茶時段低至六折優惠也未能吸引顧客前來!

2023-03-23
10 分鐘 (堂食)
2023-02-26 1439 瀏覽
稻香質素,利苑價錢,態度差。星期日下午茶,環境古色古香,地方闊落。食物正常,畢竟價錢偏貴。稻香集團旗下。但一極大缺點,部分職員態度其差。我們一家2:50入座,都預咗傾下偈食一陣嘢就走。但,菜剛剛上完。職員就話4點清埸,我明白。但未到3:30,已經不耐煩態度,開始講「我地就收工,快手食完」,過多3個字,3:45已經問「點解你地仲未走?」「阻住哂」黑口黑面,手指指我地老人家。大佬吖,我地俾成千銀食嘢,系營業時間內坐多15分鐘,冇超時,竟然俾說話我地?
稻香質素,利苑價錢,態度差。

星期日下午茶,環境古色古香,地方闊落。
食物正常,畢竟價錢偏貴。稻香集團旗下。

2023-02-26
15 分鐘 (堂食)
2023-02-17 1310 瀏覽
上網睇過呢度嘅菜牌覺得都幾多嘢食,專登走嚟試下,裝修就真係好靚,有中國色彩,古色古香,座位闊落,每張台旁邊都有個自助水吧,這是稻香集團的特點。另一特點就是人手極少,大廳只見到一個侍應。🙄 我哋點咗兩個餸試下先,啲價錢一啲都唔平,炒碟西蘭花都要$128蚊,半隻鹽香雞要$168, 貴啲都唔緊要,最緊要好食。 兩個人坐卡位,真係幾舒服,一路慢慢飲茶等送到,幸好呢度係有自助沖茶,否則搵個人都難。好快就有野食,份量不差,西蘭花炒得好香,蒜係炸到金黃色,有啲水準,鹽香雞都幾好味,雞肉有咬口,不是又肥又林哪種。 整體嚟講啲食物係唔錯,但係啲服務就真係認真差,問佢問題嘅時候,一係就唔想答,一係就好似嗌交咁樣覆你,今日咁樣嘅服務態度點得㗎 。

鹽香雞都幾好味,雞肉有咬口,不是又肥又林哪種。