2019-03-17
夜晚約左男友去太古康怡睇戲,見放工後仲有時間,我地就係康怡行左陣街,到八點先落康怡food court 搵食。見鐵板燒好吸引,又得十個人排隊,唔算好長龍,所以就去排埋一份。入座都算快,我地等左十五分鐘已經有位,但今次坐正個鐵板前面對到正,個爐既抽氣又做得唔係太好,令到啲衫同頭髮好大陣油煙味😔。我地叫左一份單人海陸套餐,再加跟餐優惠價$168一份澳洲和牛,裡面有兩隻大蝦配蒜香牛油帆立貝,香煎龍鯏魚扒,肉眼豬扒,澳洲和牛,前菜係螺肉,餐湯係羅宋湯,仲有炒油麥菜同白飯。和牛雖然係澳洲來源,但我地叫左五成熟,軟硬岩岩好,又夠牛味,$168 好抵食。但肉眼豬扒就唔夠豬味,食落鞋左啲,佢跟左個汁點豬扒架,但個汁好咸,唔建議點個汁,我地寧願點和牛旁邊既鹽同黑椒好過。香煎龍鯏魚唔錯,夠厚身又夠滑,有魚味又唔腥,餐廳餣得唔錯,味道岩岩好。帆立貝直徑都有4cm ,唔算太細隻,但兩隻大蝦連殼,所以食果陣要用手去殼,整污漕隻手,如果餐廳師傅可以煎果陣去埋殼會更加好。三百幾蚊既鐵板燒夠晒兩個人食飽飽又味道唔錯,價錢合理,衣間鐵板燒又平又靚又正,可以再encore。