ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 以北角區嘅台灣菜,除咗x個,仲有鐵花村!區內數一數二係得嘅台灣菜 ✌🏻𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 番茄牛肉麵個番茄🍅湯底係好飲到會飲哂成碗麵條弱硬適中得黎係索哂味!✨ 特濃起司蛋餅✨ 蒜味台灣香腸當零食咁食都幾正 😆✨ 芝士奶蓋白桃烏龍✨ 五寳冰新品!係伯爵茶加珍珠!綿綿冰🍧 真係夠哂綿仲要夠哂伯爵茶味爽!Tie Hua Cun 鐵花村 📍 18號 地下, 18 Tanner Rd, North Point

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

以北角區嘅台灣菜,除咗x個,仲有鐵花村!
區內數一數二係得嘅台灣菜 ✌🏻

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 番茄牛肉麵

個番茄🍅湯底係好飲到會飲哂成碗
麵條弱硬適中得黎係索哂味!

✨ 特濃起司蛋餅

✨ 蒜味台灣香腸

當零食咁食都幾正 😆

✨ 芝士奶蓋白桃烏龍

✨ 五寳冰

新品!係伯爵茶加珍珠!
綿綿冰🍧 真係夠哂綿
仲要夠哂伯爵茶味
爽!

Tie Hua Cun 鐵花村

2023-11-21 70 瀏覽
同豬媽食到間好食既台東菜,個老闆娘好健談😆餐廳內既裝飾都好特別,仲有好多天燈😍午餐便當🍱鹽酥雞便當老闆娘同我地講個飯有紅藜米,比較上健康啲啲鹽酥雞都好脆,而且食落唔會有陣油益味無骨鳳爪辣辣地而且個味好特別,老闆娘話係台灣運過黎既~而且煙燻過所以味道唔同啲🤤奶茶芋圓好大碗,啲料好足,芋圓、珍珠、仙草、紅豆~大碗到分到3碗😆飲品唔係好甜,問返先知原來無加糖,係純果汁既甜味,咁健康幾好幾好👍🏻
同豬媽食到間好食既台東菜,個老闆娘好健談😆
餐廳內既裝飾都好特別,仲有好多天燈😍

午餐便當🍱鹽酥雞便當
老闆娘同我地講個飯有紅藜米,比較上健康啲
啲鹽酥雞都好脆,而且食落唔會有陣油益味

人在遠方,蟬沒有和唱,呀!!!!!我覺得食台灣野有個重中之重係唔可以忽略,就係個氛圍,你試想下,如果間餐廳佈局成個冰室咁,你都覺得無Feel啦,根本都唔夾,好似呢間「鐵花村」,成個裝潢都有一種地道,姐係一入去你就好似飛左去台灣既感覺,就係咁好Feel。👇🏻📌便 當 -▪️ 酥 炸 排 骨 便 當 - $68▪️ 台 灣 香 腸 便 當 - $68▫️ 呢到既便當超抵食,一個飯包左蒜頭、滷水蛋、滷肉、貢丸、椰菜、蘿蔔漬,分別同friend揀左個「酥炸排骨便當」同埋「台灣香腸便當」。前者排骨炸到非常酥脆,而且分開上,呢點夠細心;而後者香腸鹹香十足,同滷汁好夾,送飯一流,便當仲包埋一杯野飲,我同朋友就揀左「冬瓜茶」同埋「荔枝烏龍」,無額外既加糖,入口好天然,而且唔會好甜膩,好清爽。📌小 食 -▪️ 大 阪 燒 蛋 餅 - $36▪️ 鹽 酥 雞 - $39▫️ 小食方面試左個新推出既「大阪燒蛋餅」,小食方面試左個新推出既「大阪燒蛋餅」,蛋餅裡面包住沙律醬、大阪燒醬,面頭仲加左d 木魚片,蛋香突出,呢個必試。▪️ 大 腸 麵 線 - $42▫️ 仲有呢個「大腸麵線」又係必食,大腸做到相當軟綿,質感好夠彈性,麵
人在遠方,蟬沒有和唱,呀!!!!!我覺得食台灣野

有個重中之重係唔可以忽略,就係個氛圍,你試想下,

好似呢間「鐵花村」,成個裝潢都有一種地道,

姐係一入去你就好似飛左去台灣既感覺,就係咁好Feel。👇🏻
📌便 當 -
▪️ 酥 炸 排 骨 便 當 - $68

▪️ 台 灣 香 腸 便 當 - $68
台灣香腸便當

▫️ 呢到既便當超抵食,一個飯包左蒜頭滷水蛋滷肉貢丸椰菜蘿蔔漬

📌小 食 -
▪️ 大 阪 燒 蛋 餅 - $36

▪️ 鹽 酥 雞 - $39

▪️ 大 腸 麵 線 - $42
大腸麵線

▫️ 仲有呢個「大腸麵線」又係必食,大腸做到相當軟綿,
大腸麵線

質感好夠彈性,麵線又夠幼軟,絕對拍得住台灣當地夜市質素。
2023-11-20
15 分鐘 (堂食)
台灣香腸便當
2023-11-11 707 瀏覽
呢晚友人帶咗我嚟北角呢間台灣小店 餐廳名係以台東嘅一個地方 鐵花村命名 主打食原味健康嘅台式料理🥰鐵花滷肉飯滷肉飯係食台式餐廳必點嘅菜式 滷肉肥瘦適中🐷 有肉嘅香味 但絕對唔會係成口肥膏 白飯溝咗紅藜麥 多多一份健康嘅感覺 最鍾意係佢仲有肉鬆喺面 有更多口感😛番茄紅燒牛肉麵牛肉麵用咗台灣直送嘅刀削麵🍜 麵質彈牙 湯底用上新鮮蔬菜熬成 冇加味精 飲落好鮮甜 牛肉都煮得好入味🐮 南瓜起司蛋餅係個比較特別 第一次食南瓜做餡嘅蛋餅🥞 外層都幾乾身 入面嘅南瓜味道偏甜 加上多到瀉出嚟嘅芝士 味道幾特別🎃台東鹹豬肉呢個係店舖新推出嘅菜式 呢個鹹豬肉用上五層肉去處理☺️ 外層嘅味道有少少似鹽酥雞嘅鹹味 呢個製作方法仲保留到好多豬肉嘅肉汁🐷 餐廳仲附上一個用上鮮蒜蓉同埋白醋製成嘅醬汁 點埋一齊食更加有風味同埋可以解膩 飲品芝士奶蓋烏龍 奶蓋幾細滑 配埋烏龍茶底香淳就唔會好膩啦🍵 鳳梨乳酸酸酸甜甜咁幾開胃🍍呢間餐廳嘅口味有台灣特色得嚟 食材都幾健康新鮮 估唔到北角有間高質嘅台灣小店😉

鐵花滷肉飯
鐵花滷肉飯

飲品
鳳梨乳酸  芝士奶蓋烏龍

2023-11-09 101 瀏覽
店舖雖小但好有心思嘅裝潢 , 環境好舒適, 一貫台灣小店嘅感覺. 樓底好高特意天花掛有滿迷你小天燈(好似仲係手女繪家) . 牆壁仲畫滿台東地理圖同裝飾 好靚.  台灣店主好親切友善, 仲會介紹唔好食品. 好似置身台灣小店一樣.1) 鐵花鹵肉飯 $48    必食之選.  好傳統台式味道, 五花肉肥瘦均勻 , 鹵肉份量好多. 滿滿油香味道, 一口接一口, 手停不了. 2) 南瓜起司蛋餅  新產品  $36南瓜加芝士的搭配很特別,比起內鬆蛋餅沒那麼油膩,很好入口。但都好包肚. 一定要同人SHARE .  勁多南瓜. 好香甜嘅南瓜. 用料新鮮. 3) 蚵仔煎 $45 蚵仔好大粒份量多再配有芽菜同生菜,煎蛋配合薯粉口感煙韌又爽脆嘅皮4) 台東鹹豬肉   另一新產品  $40又一功夫菜,   好香脆, 肥肉分佈幾好仲有啲軟骨位,唔會死鹹燒到有D脆皮唔會柴,配左個蒜蓉醋汁 解左個油膩感。5) 芋香珍珠奶茶$296) 胚芽珍珠奶茶$29兩杯都好好飲, 唔會死甜, 珍珠有咬口. 選擇有好多而且價格親民, 仲有好多樣未食到, 一定會再去試. 特別係甜唔, 佢地仲有冰食.  應該好快又會再黎. 鐵花村北角
1) 鐵花鹵肉飯 $48    必食之選.

2) 南瓜起司蛋餅  新產品  $36

3) 蚵仔煎 $45

4) 台東鹹豬肉   另一新產品  $40

5) 芋香珍珠奶茶$29
6) 胚芽珍珠奶茶$29
兩杯都好好飲, 唔會死甜, 珍珠有咬口.

鐵花村
北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
2023-11-07
2023-11-08 124 瀏覽
🧭美食體驗:北角美味台灣小店。我覺得有少少難搵,因為佢係個半山坡位度,唔係特意去搵黎食.....基本上唔會路過果個位。📸攝影打咭:鋪頭有啲細,打唔到咭🍳食物搭配:非常好。麵好好食,鹽酥雞都係。店員又熱情。但的確係有少少唔就腳,不然都可以多啲去幫襯🍗必食:鹽酥雞💰人頭費:100

📸攝影打咭:鋪頭有啲細,打唔到咭

🍗必食:鹽酥雞

💰人頭費:100
  • 鹽酥雞
2023-11-07 70 瀏覽
今晚約了朋友一起去位於北角的鐵花村,店舖的裝修充滿台灣特色,天花掛著的燈籠也是小朋友繪畫的。店員有禮熱情,不停向我們推介食物,雖然是小店,但食物質素很好,絕不馬虎,值得推薦給大家。
2023-11-07 63 瀏覽
踏進這間小店已就像置身於台東的鐵花村一樣,天花板上掛着彩色的燈籠、牆身的地圖及明信片等,好特別。不期然令我想起數年前到台東旅行的回憶。職員殷勤地介紹幾款特色美食,我們就叫來試試:關山炸臭豆腐~炸得香脆可口,而且一點也不臭,醬汁也很特別。蚵仔煎~這個美食非常地道,蠔仔亦非常大隻。肉鬆起司蛋餅~蛋餅皮煙煙韌韌,用肉鬆及芝士做餡非常夾配。夜市鹽水雞~雞肉嫰滑,職員說這是期間限定,之前未有這個美食的。台東米苔目~這是台東獨有的麵條,在香港很少地方有得吃,有點像銀針粉。飲品叫了蜂蜜鮮檸烏龍及芝士奶蓋東藍,2杯也可以按自己的甜度選擇,味道不錯👍🏻我們還點了蒜味台灣香腸、綜合丸湯、九份芋圓這些台食,也很出色,真的像去了一次台灣美食之旅!

職員殷勤地介紹幾款特色美食,我們就叫來試試:
關山炸臭豆腐~炸得香脆可口,而且一點也不臭,醬汁也很特別。

蚵仔煎~這個美食非常地道,蠔仔亦非常大隻。
肉鬆起司蛋餅~蛋餅皮煙煙韌韌,用肉鬆及芝士做餡非常夾配。

• 關山炸臭豆腐
  • 肉鬆起司蛋餅
2023-11-06 103 瀏覽
九份芋圓(溫)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧芋圓色彩鮮豔奪目,圓潤有光澤,十分誘人。咬落口感煙韌軟糯,帶有淡淡的芋頭香氣,配合溫熱的甜湯一起食用,甜蜜滿分,令人食指大動。隨湯附有珍珠、紅豆、仙草等配料,令整體味道口感更豐盈,滋味更佳。🐧❣️芋圓亦可選擇凍食,同樣美味又出色🥴 南瓜起司蛋餅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳創新之作,少見地採用新鮮南瓜和起司作為內餡。南瓜的甘甜滋味意外地與芝士的鹹香十分契合,食落味道既濃郁又鮮甜,輕盈不膩,加上蛋餅的蔥蛋香味,更是惹味非常,驚喜之選。台東米苔目賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧由於食材運送有限制,餐廳採用口感類近的銀針粉取代米苔目,但食落同樣地道出眾。米苔目湯頭充滿濃濃的柴魚香氣與肉燥,再加上清爽脆口的豆芽菜、韭菜,滿滿一碗非常饜足😋 炸花枝丸賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧花枝丸大大粒十分足秤,火喉控制極佳,炸得金黃酥脆,內裡丸肉扎實爽彈,嚼勁十足,鮮美甘香,油而不膩,令人回味無窮,邪惡滋味小食必點。百香果紅茶配芒果星星蜂蜜鮮檸烏龍賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧果茶們少見地不採用果味糖漿,反而選擇新鮮台灣果汁加入茶中作調味,令果茶的甜味更自

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️芋圓亦可選擇凍食,同樣美味又出色🥴

賣相:🐧🐧🐧🐧

百香果紅茶配芒果星星
蜂蜜鮮檸烏龍

賣相:🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

果茶們少見地不採用果味糖漿,反而選擇新鮮台灣果汁加入茶中作調味,令果茶的甜味更自然和諧,果味果香更實在,值得一試。

🐧❣️餐廳表示食材大部分都是由台灣空運到港,務求將台灣地道風味完美呈現,誠意十足。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳務求還原台灣小店的風味,店內所有裝飾設計全部來源於台灣,令人彷如在台灣渡假一般,十分悠閒寫意。

天花板上掛滿漫天天燈,每一盞都是人手用心製作,獨特又精美,打卡一流。

🐧❤️結語:九份芋圓滋味純正可口,衷心推薦。
下午茶
2023-11-05 111 瀏覽
週末於家裡盡情休息,晚上於附近小店解決餐廳裝修有心思,融入台東特色,打造出藝文小角落天花掛滿小朋友繪畫的熱氣球,感覺置身嘉年華品嚐台灣美食店名取自台東地標,店主希望將台東美食帶到香港肉鬆起司蛋餅餅皮煙韌不會過厚,餡料量多阿鍾大腸麵線用料實在,配料豐富,稠度及調味一級棒貢丸湯湯頭加入蘿蔔相當清爽,貢丸口感紮實Q彈炸物炸花枝丸炸粉不會太厚,外皮香脆惹味小吃燙青菜健康好味,淋上熱一熱的肉燥增添香氣夜市鹽水雞肉質嫩滑,帶點淡淡的鹹味,風味十足手搖特調百香果烏龍茶加珍珠,可選甜度及冰塊數量熱賣推薦胚芽珍珠奶茶珍珠煙韌度適中,口感豐富
週末於家裡盡情休息,晚上於附近小店解決
餐廳裝修有心思,融入台東特色,打造出藝文小角落
天花掛滿小朋友繪畫的熱氣球,感覺置身嘉年華品嚐台灣美食
店名取自台東地標,店主希望將台東美食帶到香港
肉鬆起司蛋餅餅皮煙韌不會過厚,餡料量多
肉鬆起司蛋餅
阿鍾大腸麵線用料實在,配料豐富,稠度及調味一級棒
大腸麵線
貢丸湯湯頭加入蘿蔔相當清爽,貢丸口感紮實Q彈
貢丸湯
炸物炸花枝丸炸粉不會太厚,外皮香脆惹味
炸花枝丸
小吃燙青菜健康好味,淋上熱一熱的肉燥增添香氣
燙青菜
夜市鹽水雞肉質嫩滑,帶點淡淡的鹹味,風味十足
夜市鹽水雞
手搖特調百香果烏龍茶加珍珠,可選甜度及冰塊數量
百香果烏龍
熱賣推薦胚芽珍珠奶茶珍珠煙韌度適中,口感豐富

2023-11-04
肉鬆起司蛋餅
貢丸湯
燙青菜
夜市鹽水雞
百香果烏龍
胚芽珍珠奶茶
【台東老細主理🥸 濃厚台灣情懷小店】-一見到間鋪個名已經覺得好台灣加上天燈 postcard 地圖等嘅佈置 真系有一下覺得自己返咗轉台灣🤣🔍起司肉鬆蛋餅 $36 <👅👅👅👅.5/5>蛋皮好煙韌好好食🥹(抗拒不了煙靭東西的me)加上芝士肉鬆呢個perfect match真系好正!可惜食到最後先發現到碟邊pat辣醬 end up剩系食到一舊有辣醬嘅蛋餅🤣 🔍 鹵肉飯 $32 <👅👅👅.8/5>比較中規中矩的鹵肉飯五花肉肥瘦均勻 肉鬆比一般台式食店闊綽😛略嫌個汁偏稀咗少少少少(不過味道係夠的!) 🔍擔仔面 $49 <👅👅👅.5/5>有齊哂鹵蛋、蘿蔔、蝦仁、貢丸、鹵肉 份量合理~絕對要贊一下佢個蘿蔔 無根好好食!📍鐵花村 (北角)北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodies #香港美食 #美食推薦 #北角美食 #北角 #台灣菜 #香港食評
【台東老細主理🥸 濃厚台灣情懷小店】
一見到間鋪個名已經覺得好台灣

🔍起司肉鬆蛋餅 $36 <👅👅👅👅.5/5>
蛋皮好煙韌好好食🥹(抗拒不了煙靭東西的me)
加上芝士肉鬆呢個perfect match真系好正!

🔍 鹵肉飯 $32 <👅👅👅.8/5>
比較中規中矩的鹵肉飯
五花肉肥瘦均勻 肉鬆比一般台式食店闊綽😛
略嫌個汁偏稀咗少少少少(不過味道係夠的!)

🔍擔仔面 $49 <👅👅👅.5/5>
有齊哂鹵蛋、蘿蔔、蝦仁、貢丸、鹵肉 份量合理~
絕對要贊一下佢個蘿蔔 無根好好食!

📍鐵花村 (北角)
北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖

2023-10-29 183 瀏覽
雖然已經買咗12月機票去台灣,但係對台式美食嘅熱情,我哋係從來唔會減退!🥰朋友介紹北角有間幾正嘅台式美食,趁今日放假就去品嚐一下!唔係好嘢又點會有人排隊?我哋等咗成20分鐘先至入座…好彩有個靚窗口吧枱位!即刻點餐~老細話唔食粉麵飯,主力叫夜市小食~好!就叫小食啦~大腸麵線🍜:麵線嘅味道一入口即刻有曬回憶!唔會太鹹,但係有豬油嘅香味大,腸滷得好淋好入味,加上芫茜同蒜蓉粒,十分好味!綜合丸湯🥣:湯底係白蘿蔔湯加芹菜,呢兩樣食物嘅配搭係冇得輸,三種丸都係台灣入口,彈牙又惹味,而且唔會死鹹,每款一粒啱啱好!炸花枝丸🍡:每粒都炸到好香脆,上枱熱辣辣,灑上椒鹽,基本上係夜市必食!炸臭豆腐🧆:佢嘅臭豆腐上枱嗰種香味…如果你鍾意食臭豆腐,你一定忍唔住!🤤佢炸得比較香脆,配上一個酸酸地嘅醬汁,最重要係面頭嘅泡菜~👍🏻老闆娘話係用咗台灣入口嘅菜自己醃製,所以好清新,配臭豆腐好夾!台灣香腸蛋餅:又想食台灣腸,又想食蛋餅,一次過滿足曬兩個願望!😋蛋餅加咗九層塔,鍾意九層塔嘅味道一定要試!!蒜泥白肉🥓:上海嘅蒜泥白肉就食得多,台灣嘅蒜泥白肉,蒜蓉味比較清淡~佢用咗薄身豬腩片,個醬汁調配得好好味,酸酸甜甜好開胃!

綜合丸湯

炸臭豆腐

台灣腸煎蛋餅

蒜泥白肉🥓:上海嘅蒜泥白肉就食得多,台灣嘅蒜泥白肉,蒜蓉味比較清淡~佢用咗薄身豬腩片,個醬汁調配得好好味,酸酸甜甜好開胃!😋
蒜泥白肉

微辣無骨鳳爪🐔:齋睇名個腦會諗到係白雲鳳爪嗰種,點知佢上枱係鹵水咁嘅顏色,而且配少少麻辣汁,好爽脆,送啤酒一流!🍺
微辣滷水無骨鳳爪

鹵水豆乾🫘:上枱熱辣辣,配埋鹵水汁同埋特製醬汁,豆香四溢,又係飲啤酒嘅好朋友!🍻
滷水豆乾

食台灣嘢又點可以唔飲台式手搖呢?🧋我哋點咗芝士奶蓋百香果同胚芽珍珠奶茶,老闆娘強調佢哋嘅手搖全部冇另外加糖,百香果直接用果汁,所以唔會好甜(但成本高好多呢!😅)奶蓋好香濃好滑;胚芽珍珠啲胚芽好香,珍珠比較軟濡,同一般響街上飲嘅連鎖手搖飲品好唔同,呢啲就係地道台東味道呢!!🥤🧋

芝士奶蓋百香果

店內最吸引我嘅係天花板嘅熱氣球裝飾,每一個都係手繪嘅作品,老闆娘係台東人,佢仲推介我哋一定要去參與台東每年嘅熱氣球節呢!!🥰🤭

2023-10-29
20 分鐘 (堂食)
綜合丸湯
滷水豆乾
芝士奶蓋百香果
  • 關山炸臭豆腐
2023-10-24 237 瀏覽
和朋友到此間餐廳晚飯。此間餐廳的裝修充滿台灣味,店子不是很大,但牆上滿佈台東特色的字句及圖片,天花上掛滿了特色小天燈,每個小天燈的圖案都不一樣,十分漂亮,令人恍如到台灣一樣。我們點了很多東西。怎知道原來份量十足,我們都嚇了一跳:1. 蕃茄紅燒牛肉麵:蕃茄湯頭非常濃郁,配上微微辣的配菜,酸甜可口。牛肉肉質鮮嫩多汁,麵條十分彈牙口。我們都讚不絕口。2. 酥炸排骨飯:排骨外皮炸得酥脆,內部多汁嫩滑。配上點點肉醬和台式滷蛋,每一口都充滿了豐富的口感和美味。3. 台東鹹豬肉配蒜蓉醋汁:這是店員極力推介我們的小食。鹹豬肉切成薄片,配上蒜蓉醋汁,帶有濃厚的鹹香和微酸的口味。果真是十分出色。4. 鹽水雞:鹽水雞的肉質鮮嫩,口感細膩,並且吸收了充分的鹽水,非常入味。5. 南瓜起司蛋餅:店員還極力推介這款小食。我們不知道份量那麼大,就一試無妨。蛋餅內包裹著南瓜泥和融化的芝士,口感鬆軟且味道豐富。南瓜的甜味和芝士的鹹香完美結合。6. 我們還點了兩杯台式飲品,朋友點了充滿了白桃香的白桃紅茶。我點了芝士奶蓋芒果烏龍。芝士奶非常濃郁,質地棉密,芒果很甜,配上地道的烏龍茶,非常好喝。這次台灣之旅給我們100分驚喜。
我們點了很多東西。怎知道原來份量十足,我們都嚇了一跳:

這次台灣之旅給我們100分驚喜。首先,食物份量非常大,我們太貪心了,點了三個小食,兩個主食,兩杯飲品,肚子實在裝不下!第二,所有食材都充滿台灣味,味道亦十分好。第三,這裏服務很好,店員願意主動介紹新菜式,態度亦非常有禮,讓人吃得舒服。所以,理所當然地要在這裏分享一下!
  • 蕃茄紅燒牛肉麵
一向鍾意台灣又鍾意食台式菜嘅我,又發現咗一間喺北角嘅高質好味又抵食嘅台灣菜😆 大大帶咗我去咗依間以台東菜式為主題嘅小店。 小店裝飾充滿台灣感,天花都吊滿咗小天燈同白雲好有心機,而牆身都有當地鐵花村鐵路牌同景點塗鴉,仲貼滿明信片海報地圖咁相當有心思。店內嘅服務員都係台灣人,聽到佢哋都在講台語😆,送餐都很親切友善就閒談咗幾句,原來老闆係台東人,醬料跟做法都係台灣嘅口味😛係充滿溫度感嘅小店。 落單可以用劃紙仔方式嘅、我哋兩個人食到好飽飽都只係$262🥰5款菜款1杯嘢飲同1款甜品~ 🟡無骨鳳爪(幾特別佢嘅鳳爪係有煙燻過再滷的,又唔會太咸有少少辣幾惹味,而且好貼心咁有切開,唔會話太大隻會難咬,可以一口一啖作為前菜小食一流而且無骨真係好方便🥰)🟡台東鹹豬肉 (配左個蒜蓉醋汁) 一落枱就好香😍肉肉分佈幾好有肥有嫩同有啲軟骨位,雖然話係鹹豬肉但唔會死鹹燒到岩岩好唔會柴,食果陣配搭個汁恰恰好不會覺得好重油膩感。鍾意蒜嘅人士一定要豬肉點少少汁再連埋堆蒜一齊擺入口真係好正🤤🤤🟡鹽酥雞,做得夠酥脆而肉身唔會乾幾juicy,夠香口不太油膩做得不錯。🟡大板燒蛋餅 👍👍台日風混合😛口感一流,蛋皮包住紫椰菜

🟡大板燒蛋餅 👍👍台日風混合😛口感一流,蛋皮包住紫椰菜同高麗菜絲非常有咬口配埋芝士同大板燒醬汁,蛋餅面舖有木魚碎🤤🤤係帶有點飽肚感又好味嘅選擇。

🟡洋蔥燒肉便當 🍱 除咗有洋蔥嘅甜味配埋燒肉好香之外仲伴有半隻滷蛋同台灣腸及魚旦相當豐富嘅味道👅仲有西蘭花同黃瓜一齊平衡返肉同蔬菜。燒肉係有夾埋軟骨片係入面而且飯方面仲有少少紅米配埋肉汁相當好味好好送飯。真係好鍾意佢哋會保留脆骨相當有口感🥰嗰種咬口感相當唔錯👍

🟡台式奶茶芋圓(冷)💜💜👍
作為芋圓狂人嘅我相當鍾意佢依個甜品,佢嘅芋圓係又Q又好味而且係有芋頭肉架!!食得出嘅功夫嘢,喺香港一般出面好多嘅芋圓係食唔到芋頭肉嘅但佢哋家嘅就食到芋頭肉有咬口但肉身唔係硬嘅、心思真係都在細節裏呢👍奶茶本身唔會太甜配埋紅豆、仙草同珍珠嘅甜就啱啱好💜就好似係手搖同甜品嘅結合版😆鍾意台式珍珠奶茶嘅好推介試依款~如果唔係食咗飯先食甜品我諗會食多款甜品😆😆

食完依次依間小店係我會推介比朋友仔黎試嘅店,相信我都會再黎幫襯試埋其他嘢食🤤雖然店面唔大但性價比高。仲有嘅就係果種台灣感係會令我回頭同一解暫時未去到台灣嘅小癮嗰陣開餐嘅地方🤤
夜市無骨鳳爪
洋蔥燒肉便當
台式奶茶芋圓(冷)
大板燒蛋餅
夜市無骨鳳爪
洋蔥燒肉便當
台式奶茶芋圓(冷)
大板燒蛋餅
  • 大阪燒蛋餅
2023-10-16 113 瀏覽
這間店舖仔細細,座位二三十個左右,掛左好多好靚既天燈,佈置充滿台灣味道,店員服務都有禮,由北角地鐵站B4出行幾分鐘就到,就係港運城後面條街大腸麵線 $42好食,份量足,幾有台灣味道蚵仔煎 $45算幾好食既蚵仔煎,味道幾好,蠔仔不少亦不太細粒招牌珍珠奶茶 $28唔錯啊,珍珠都有嚼勁,有茶香味,不過個人就唔鐘意用紙杯上呢區台灣食店,呢間我覺得數一數二,各樣都唔錯,價錢都台式一貫親民,食物環境服務各樣都唔錯💕

大腸麵線 $42
好食,份量足,幾有台灣味道

蚵仔煎 $45
算幾好食既蚵仔煎,味道幾好,蠔仔不少亦不太細粒

招牌珍珠奶茶 $28
唔錯啊,珍珠都有嚼勁,有茶香味,不過個人就唔鐘意用紙杯上

蚵仔煎
招牌珍珠奶茶