2023-03-05 156 瀏覽
Spending my Sunday dinner at this warming cute restaurant definitely a perfect round up of last week and a good start of next week.I ordered Tai Tung Bee Tai Bak and Taro flavoured Milk Tea with Pearl and added Wheat Germ. Tai Tung Bee Tai Bak noodle was similar to silver needle noodle. Texture was just right but not chewy and soggy. It was served with half a marinated egg, mushroom pork ball, marinated pork and turnip. Soup was not too salty, so perfect to balance out all marinated toppings. Mu

Tai Tung Bee Tai Bak noodle was similar to silver needle noodle. Texture was just right but not chewy and soggy. It was served with half a marinated egg, mushroom pork ball, marinated pork and turnip. Soup was not too salty, so perfect to balance out all marinated toppings. Mushroom pork ball was meaty and juicy. Marinated pork wasn't oily and fatty. It was delicious.

Milk tea was nice, even they claimed unable to omit the sugar, it didn't taste that sweet.

Staff there were polite, patient and warming. They always bow after paying the bill. Even the restaurant was small, they were still willing to provide baby chair. A restaurant that I will definitely come back again.

2023-03-05
2023-02-23 1708 瀏覽
店名: 鐵花村地址: 北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖北角站B4出口,行3分鐘環境: 4/5價錢:4/5味道: 5/5北角有好多台式小店,今次就去左試係後街嘅鐵花村👍🏻店舖嘅面積就唔算好大,大家要預左坐迫少少😶入面掛左好多台灣嘅海報同資訊,尤其係台東嘅🤩綜合麵線$45綜合係有大腸同蚵仔兩款,如果大家想只係要一款,可以單叫,咁就收$40入面好足料,趁熱食嘅一啲都唔會話腥,係我目前係香港食過最似同最有台灣味道嘅麵線❤️店舖亦有提供醋,大家可以按自己喜好落🤩👍🏻台東米苔目$48米苔目有啲似我地食嘅銀針粉,唔知係咪同一樣嘢黎架呢不過個人覺得米苔目唔吸面,所以食落無咩味,叫做試過就算🙈🤨蚵仔煎$45呢到嘅蚵仔煎好出名,成塊面咁大以為咁大份,入面實好多粉漿,點知食落啖啖蚵仔煎,自己一個人食嘅話,食一份都多哂飽😍🥰綜合丸湯$35入面有貢丸,魚丸,花枝丸飲落無咩特別,唔會話太咸,下次可以留翻個胃試其他野🤣鳳梨乳酸$25飲落好假,下次都係唔試伏,飲翻普通嘅茶算☹️🥹五寶冰$59無諗過59蚊,會有咁大個冰,3個人食都食到好飽配料有紅豆,芋圓,仙草同芋頭全部都係啲好飽嘅配料,食落好滿足,而且又唔會話太甜,

店名: 鐵花村

地址: 北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
北角站B4出口,行3分鐘

環境: 4/5
價錢:4/5
味道: 5/5

北角有好多台式小店,今次就去左試係後街嘅鐵花村👍🏻
店舖嘅面積就唔算好大,大家要預左坐迫少少😶
入面掛左好多台灣嘅海報同資訊,尤其係台東嘅🤩

綜合麵線
店舖亦有提供醋,大家可以按自己喜好落🤩👍🏻

台東米苔目
米苔目有啲似我地食嘅銀針粉,唔知係咪同一樣嘢黎架呢
不過個人覺得米苔目唔吸面,所以食落無咩味,叫做試過就算🙈🤨

蚵仔煎
呢到嘅蚵仔煎好出名,成塊面咁大

綜合丸湯
入面有貢丸,魚丸,花枝丸
飲落無咩特別,唔會話太咸,下次可以留翻個胃試其他野🤣

鳳梨乳酸
飲落好假,下次都係唔試伏,飲翻普通嘅茶算☹️🥹

無諗過59蚊,會有咁大個冰,3個人食都食到好飽
配料有紅豆,芋圓,仙草同芋頭
全部都係啲好飽嘅配料,食落好滿足,而且又唔會話太甜,值得一試😝😚
2023-01-27 172 瀏覽
食物質素好,飲品味道也不錯。職員很有禮貌。炸排骨、柯仔麵線很好!店舖需小,但東主用心經營!已經不是第一次去此店,值得再去多次,尤其東台的裝修,很特別,令人感受到台灣風味…
食物質素好,飲品味道也不錯。
職員很有禮貌。
炸排骨、柯仔麵線很好!
店舖需小,但東主用心經營!
已經不是第一次去此店,值得再去多次,
尤其東台的裝修,很特別,令人感受到台灣風味…
2023-01-27
喺北角出發行山前,我哋先搵啲嘢食,平日好少行入內街。呢日發現原來港運城後面都有啲餐廳,其中一間係食台灣嘢️🇹🇼,叫做「鐵花村」。香港人對台北一定唔陌生,但對於台灣嘅後花園「台東」就未必,而我之前有幸去過,一直對呢個地方念念不忘。小店正好主打台東主題,好特別,亦令我喚起旅行嘅回憶🧳。店舖面積唔大,座位得廿幾個,不過人氣超高👏,客如輪轉。呢度裝修好靚,天花板掛上彩色燈籠,就如鐵花村一樣🏮;而牆身就用咗地圖同明信片作裝飾。台灣菜定價相宜,每款食物都係幾十蚊內有交易👍,但當然貴過喺當地食。食物即叫即整,賣相吸引,份量合理。香煎排骨飯($50),香煎排骨同飯分開上,🍚米飯用上珍珠米,軟硬同濕度適中;呢款飯可以同時試到滷肉飯嘅滋味。由於另配排骨,所以滷肉粒唔多,但都食得到入口即化嘅半肥瘦效果🐷,伴飯食一流,唔太鹹、亦唔覺膩。其他配菜仲有半隻滷水蛋同兩條白菜。另一主角係香煎排骨🍖,餐廳嘅豬扒設有兩款煮法,分別係酥炸同香煎。酥炸或許比較常見,但香煎更啱口味,因為食落油份較低,感覺輕盈得多,而且豬扒醃得更入味,肉質亦軟淋。台東米苔目($48),米苔目係台東一大特產🍜,麵底用上銀針粉(老鼠粉),口感又爽又滑
香煎排骨飯
台東米苔目
台東米苔目($48),米苔目係台東一大特產🍜,麵底用上銀針粉(老鼠粉),口感又爽又滑溜。湯頭滲出濃濃嘅柴魚同肉燥香氣,再加上大量木魚片同韮菜🐟,好好飲啊。餸料包括有滷水蛋、貢丸同蘿蔔等,還原地道風味。
蝦仁煎
蝦仁煎($45),蝦仁煎類似蚵仔煎,主要分別在於用蝦仁取替蠔仔,🦐蝦仁大約有五至六隻,新鮮爽彈。蛋奄列都幾大份,外圍富有煎蛋嘅燶邊🍳,而內裡就混入木薯粉,所以食落煙韌。蝦仁煎仲加入咗九層塔提升香氣,配海山醬食好夾。
綜合丸湯
綜合丸湯($35),每次飲呢個湯都覺得好頹,但又唔知點解會嗌🤣。綜合丸湯有三粒丸🍢,分別係貢丸、花枝丸同魚丸,佢哋無乜特別。我反而鍾意個湯帶芹菜香,但如果有嗌湯麵,我覺得就可以Skip呢個湯。
奶茶芋圓
奶茶芋圓($40),嗌依味可以一次過滿足飲嘢同食甜品兩個願望。🥛凍奶茶底又甜又香滑,甜度亦無黑糖咁強。配料幾豐富,包括Q彈嘅三色芋圓🍡、富嚼勁嘅珍珠、涼粉同紅豆等。
總括嚟講,呢間台灣食店水準好高,每一樣食物都好好味道😋。市面上愈開愈多同類型餐廳,不過鐵花村能喺從中突圍,加上店員親切溫柔,連呢一點都好似台灣,所以小店值得大家支持💪。
香煎排骨飯
蝦仁煎
奶茶芋圓
2023-01-26 297 瀏覽
•食物質素高👍下午茶時段,點了幾款小食,全部都好好味。臭豆腐香濃脆卜卜。綜合丸湯(牛丸/墨魚丸/肉心魚蛋)連湯底蘿蔔都好鮮味突出。九層塔令鹽酥雞香味大增,肉質嫩。肉鬆起司蛋餅充滿台灣地道風味,餡料足。牛肉麵好味,可惜只有蕃茄湯底,希望可加推紅燒/清湯選擇。馬告魷魚鬚好酥脆,而馬告香味比較清淡。•餐廳環境舒適充滿台灣感北角內街的餐廳,坐位不多,但坐得舒服唔擠逼。餐廳擺設和裝飾亦佈滿心思,特別在於門口位置的台東大地圖和掛滿天燈的玄關位。
•食物質素高👍
下午茶時段,點了幾款小食,全部都好好味。

臭豆腐香濃脆卜卜。
臭豆腐

綜合丸湯(牛丸/墨魚丸/肉心魚蛋)連湯底蘿蔔都好鮮味突出。
綜合丸湯+紅豆奶茶

九層塔令鹽酥雞香味大增,肉質嫩。
鹽酥雞(椒鹽粉)

肉鬆起司蛋餅充滿台灣地道風味,餡料足。

肉鬆起司蛋餅

牛肉麵好味,可惜只有蕃茄湯底,希望可加推紅燒/清湯選擇。
蕃茄牛肉麵

馬告魷魚鬚好酥脆,而馬告香味比較清淡。
馬告魷魚鬚

•餐廳環境舒適充滿台灣感

2023-01-25
臭豆腐
綜合丸湯+紅豆奶茶
鹽酥雞(椒鹽粉)
蕃茄牛肉麵
馬告魷魚鬚
  • 鹽酥雞
  • 關山臭豆腐
2023-01-13 180 瀏覽
朋友嘅長期飯堂,我都好有興趣嚟試一試一入到去感覺好舒服,雖然店仔細細,但樓底好高,裝修都好新淨好靚,座位都ok好坐兩個人叫咗三樣嘢食,分別係滷肉飯、大阪燒味嘅蛋餅同埋蒜泥白肉滷肉飯夠多滷肉同肉鬆,飯唔會太爛,蒜泥白肉啲汁好香,唔係淨係得重蒜味,濕濕地令到啲肉好好入口,但又唔會濕到啲汁淡晒,而個蛋餅真係做到大阪燒味,好特別,又唔會唔夾,喺第二度未食過呢隻味店員都好有禮貌,食物嘅質素同招呼客人方面睇得出佢哋係用心做,有機會一定再幫襯
朋友嘅長期飯堂,我都好有興趣嚟試一試

2023-01-07 192 瀏覽
小編琴日返工搵晏仔去邊到食好🤲🏻搵搵下就見到距離office行遠多少少有間台式餐廳「鐵花村」😲食完之後就將呢間餐廳納入左小編既"恆常午餐地點"😼我同另一位同事都係第一次去,一共叫左3樣野🫡。1. 肉鬆起司蛋餅 (4.3/5) $35肉鬆起司蛋餅十間台式餐廳,9間都有提供🤭 小編想用「踏實穩重」嚟形容鐵花村既蛋餅👨🏻‍🍳蛋餅餅底有香濃蛋香味外,厚度都剛剛好,唔會厚到食到好滯,「踏實」。蛋餅入面d肉鬆食每一啖都多到就嚟跌出嚟,「穩重」。最淋上適量的香口燒汁,猶如一個識打扮又踏實穩重既oppa🫶。2. 古早味滷排骨便當 (3.9/5) $65同事問:「食鹽酥定古早味滷好呢?」小編答:「古早味滷啦。鹽酥成日都食,又熱氣。」雖然呢個便當係同事叫的餐,但小編當然都把握機會試食🙊果然,古早味滷排骨同鹽酥排骨一樣都有炸既程序,但古早味滷汁將炸既熱氣淡化左不小,唔會有食鹽酥那種香脆乾結的口感,古早味滷汁既鹹香味超好送飯😌 便當餐仲有台式飲品附送,飲品選擇絕不馬虎,有泡沫紅茶、烏龍茶冬瓜茶、芒果烏龍、鳳梨烏龍、百香果烏龍、百香果紅茶等。唔會好甜,真係加曬分。😍3. 擔仔麵 (3.6/5) $48想食清清地

1. 肉鬆起司蛋餅 (4.3/5) $35

2. 古早味滷排骨便當 (3.9/5) $65

3. 擔仔麵 (3.6/5) $48
想食清清地既朋友仔,叫擔仔麵就暇好不過☺️配餸分別有清甜白蘿蔔,入味滷水蛋,大隻鮮蝦,足料貢丸同古早味滷肉😆當中白蘿蔔比例比較多,多蔬菜有肉之選,非常適合女仔食😘。

地點:
北角丹拿道內街餐廳聚集地,唔屬於大馬路,感覺會比較偷閒。

環境:
裝修非常用心,注入大量台東文化特色: 天花掛上了滿滿的熱氣球,台東地圖的高牆,一大片插畫牆,其他牆身亦掛滿了代表台東文化的物件。絕對是"打卡able" 🤗。

價錢:
午餐便當set $65蚊🫡份量同出面餐廳無異,仲送台式飲品,相信都不必再評論了。

服務:
態度良好☺️ 聽取客人意見,小編反映餐廳有d焗,服務員立刻非常樂意地開多一部冷氣同風扇,很感動🥹。
2023-01-07 155 瀏覽
今次去北角覓食~想推介大家呢間台東美食小店👍🏻呢到鋪面細細但裝修好靚好有心思掛滿花燈同台灣明信片 又有台東地圖令人好想即刻飛去台灣🥲食物款式好多又好食~值得介紹俾大家希望可以多啲呢啲台灣美食既餐廳🤩🤩▪️蚵仔麵線 $40比想像中好食好濃既湯汁 入面都好足料麵線同湯底撈埋好開胃▫️細滷肉飯 $29雖然叫左份量係細碗,但都鋪滿左肉鬆同滿滿嘅滷肉,滷肉肥瘦適中,佢地用珍珠米之餘碗飯仲撈左紅藜麥好食~成碗好快就食哂 ▪️麻辣臭豆腐鴨血冬粉 $50呢個都推介😂 因為比較少臭豆腐同鴨血呢個組合鍾意食辣既大家要試麻味比較重既辣 冬粉索哂啲汁就好開胃▫️另外佢既臭豆腐係朋友推介我地要試既所以單叫左一碟 關山炸臭豆腐 $39好似係我第一次食臭豆腐🤔唔識形容😂食落去好臭😂(愈臭愈香?)但呢啲特色小食我都幾鍾意😂聞就聞得多 食落幾得意😂上面有酸菜 加落舊豆腐再撈埋佢既醬汁一齊食好惹味 有少少乾身希望下次可以多汁!🌞由於酷熱天氣真係太熱太渴我地再加左凍甜品🤤▫️九份凍芋圓😻😻 $35食啲凍野即刻爽哂 有仙草 芋圓 紅豆唔甜 好透心涼 跟著我地仲叫左三個台灣挫冰 上枱時發現好大兜😂😂😂😂▪️招牌五寶冰有芋頭仙草珍珠紅豆芋圓
今次去北角覓食~
想推介大家呢間台東美食小店👍🏻

麻味比較重既辣 冬粉索哂啲汁就好開胃

▫️另外佢既臭豆腐係朋友推介我地要試既
所以單叫左一碟 關山炸臭豆腐 $39
好似係我第一次食臭豆腐🤔
唔識形容😂食落去好臭😂(愈臭愈香?)
但呢啲特色小食我都幾鍾意😂

見到冰藍色已經覺得好靚
入面仲有藍莓醬又有啲啫喱又有啲紅豆

▪️芋頭牛奶冰
超多芋頭 驟眼望仲好似午餐肉🤣

總結黎講挫冰是但一款都好多料建議同多幾位朋友share🤣🤣🤣一齊食會開心啲
同埋咁就可以試多啲野🤤🤤
  • 蚵仔麵線
  • 五寶冰
  • 關山臭豆腐
  • 滷肉飯(小)
住北角咁耐,最近先知原來有間幾有水準嘅台灣小店,每款食物平均都係$30-60,CP值好高!店內佈置亦非常有心思,好有去左台灣嘅感覺~✨蚵仔煎($45)- 賣相幾吸引,入面係超多芽菜,粒粒蠔仔肥美新鮮,好味得來唔油膩✨大阪燒蛋餅($35)- 真係幾獨有嘅款式,同其他地方不同嘅係,蛋餅外層係薄薄一層蛋香,入面包住超多菜,感覺好健康✨蚵仔麵線($40)- 粒粒蠔仔好肥美,麵質都唔錯。🐔鹽酥雞飯- 每舊鹽酥雞外層都好脆口多肉,肉質嫩香,配上蒜粒調味好惹味。飯用上珍珠米,粒粒軟香。⭐️⭐️⭐️必點之選- 九份芋圓($38)- 芋圓可以話係必食,無諗過咁有水準!本身味道微甜配淡淡菊花香,芋圓煙煙韌韌得來好多粒,完全滿足到我嘅芋圓癮~~😍😍另外飲品可以自選甜度,真係可以食得好健康。已bookmark會再來~~

店內佈置亦非常有心思,好有去左台灣嘅感覺~

蚵仔煎

✨蚵仔煎($45)

大阪燒蛋餅

✨大阪燒蛋餅($35)

蚵仔麵線

✨蚵仔麵線($40)
- 粒粒蠔仔好肥美,麵質都唔錯。

鹽酥雞飯

🐔鹽酥雞飯

九份芋圓

⭐️⭐️⭐️必點之選- 九份芋圓($38)

另外飲品可以自選甜度,真係可以食得好健康。

已bookmark會再來~~

鹽酥雞飯
2022-12-30 1156 瀏覽
21.12.2022 星期三鐵花村 (愛群商業中心)開始三日兩夜Staycation ,第一站就是到鐵花村,這間台灣小店是家人極力推薦,稱讚地方漂亮而且食物美味,於是到酒店check in後就直往餐廳。從遠處已經看見餐廳,木系的外表加上發亮的店名和彩繪熱氣球,十分搶眼吸引。餐廳雖然不大,但處處用心佈置,簡直覺得自己置身於台灣,一個個彩繪熱氣球高高掛,屋型設計的小廚寫上「台東冰品」,很有家的溫暖感覺;牆上佈滿台灣各地的介紹,又掛上一張屏東縣的地圖,就見到鐵花村。原來台東「鐵花村」原是鐵路局舊倉庫,在2010年由台東音樂人和藝術工作者改建成音樂聚落,每逢假日有市集和表演,是台東著名的文創景點,也是晚上必訪好去處,有美麗的彩繪熱氣球照亮夜空,漂亮又好拍。到達餐廳時剛好在下午茶時段,只需$39,一款美食加一杯飲品,很化算,供應時間星期一至五 15:00-18:00。選擇不少,有起司蛋餅、鹽酥雞 /炸花枝丸 /椒鹽甜不辣/酥炸排骨、九份芋園/擂沙芋圓、大腸麵線和小滷肉飯等;飲品有各款紅茶、烏龍茶、冬瓜茶等。九份芋園(溫)份量比想像中多,甜度適中,芋圓永遠是至愛,百吃不厭。玉米起司蛋餅這個蛋餅推介

21.12.2022 星期三
鐵花村 (愛群商業中心)

九份芋園(溫)
份量比想像中多,甜度適中,芋圓永遠是至愛,百吃不厭。

玉米起司蛋餅
這個蛋餅推介必食之選,一咬下去,口腔豐富,有滿滿的芝士和粟米,非常美味。

泡沫紅茶、茘枝紅茶
飲品正常,凍飲好大杯,而且寫明果汁類飲料没有額外添加果糖。

泡沫紅茶、茘枝紅茶

餐廳充滿台灣的味道,員工親切有禮,部分說上普通話,客人彷彿旅遊一般,心情特別輕鬆愉快,誠意推介給大家試試。
2022-12-21
  • 九份芋圓
2022-12-17 871 瀏覽
餐廳漂亮溫馨,牆身貼上台灣地圖和照片介紹台東著名景點,天花吊著各式各樣天燈,好可愛。台東老闆非常熱情好客,會耐心介紹菜式。大部份食材都購自台灣,讓你唔身處台東也食到原汁原味既台東味道。關山臭豆腐 $40材料來自台灣既臭豆腐配上酸菜,味道非常夾。臭豆腐入口非常香脆,係香嘅臭豆腐味,超好食,令我邊食邊想起以前去台灣旅遊時買臭豆腐食相似既味道。大阪燒蛋餅 $35新菜式,其他台灣餐廳都無見過,比較特別既口味---大阪燒!雞蛋和蔬菜做餡製作而成嘅蛋餅,蛋餅上鋪左木魚和加上沙律汁,食落蛋味濃,亦食到日本大阪燒餅既味道,大阪燒x蛋餅cross over,效果唔錯,值得一試。番茄紅燒牛肉麵 $69最新推介新品上市--蕃茄紅燒牛肉麵!湯底香濃蕃茄味,仲有好冧嘅牛肉和Q彈而不硬嘅麵條,好食。蚵仔麵線 $40麵線幼滑,肥美蚵仔濃鮮蠔味。芝士奶蓋烏龍 $25芝士奶蓋鹹鹹地,配埋微甜烏龍,好鍾意飲烏龍奶蓋既我覺得幾好飲。無糖烏龍茶 $20好香濃嘅烏龍茶味,因為無糖所以的確唔甜,,係健康飲品之選。

關山臭豆腐

關山臭豆腐 $40

大阪燒蛋餅 $35

番茄紅燒牛肉麵

番茄紅燒牛肉麵 $69

蚵仔麵線 $40
麵線幼滑,肥美蚵仔濃鮮蠔味。

芝士奶蓋烏龍 $25

無糖烏龍茶

無糖烏龍茶 $20
好香濃嘅烏龍茶味,因為無糖所以的確唔甜,,係健康飲品之選。
關山臭豆腐
番茄紅燒牛肉麵
無糖烏龍茶
◻️鐵花村◻️北角◻️台灣菜◻️最近好想食台灣菜,就同同事搵左間係北角嘅台式料理小店度試試!見到佢裝修好靚,有滿佈嘅小天燈、台灣地圖,仲有台灣旅行資訊!來自台東嘅老闆娘同我地傾計先講起,佢地一年前開店,除左係堅持用台灣入口產品,亦同台灣經貿處台作擺放旅遊單張,就係想同其他人推廣台灣美景~ 佢地真係超有心~台東棒棒~我同同事就叫左:🔲 小碗滷肉飯,肥瘦均勻嘅滷肉配上豬肉鬆,再加上紅糙米飯,好健康!$29🔲 新推出的蕃茄紅燒牛肉麵~牛肉份量超多,燘得好稔身,一件大大舊,可以餵飽兩個人~刀削麵底好Q彈,唔會有太多粉~ 湯底有紅蘿蔔同蕃茄,配偏濃嘅湯頭~ 因為係新推出,老闆娘都好熱情咁問我地覺得好唔好食點改善好,又話佢地試左個麵一年,先決定推出面市~我覺得好食,而且個牛肉真係做得出色$69🔲 鹽酥雞起司蛋餅~絕對適合貪心嘅人類試下,既有鹽酥雞嘅炸雞口感,又有蛋餅兩層蛋漿同酥皮嘅層次感,所以都好食!佢會配上醬油同 平時配蚵仔煎嘅甜醬,兩個都夾,我覺得醬油會咸少少,所以都中意點甜醬~$38🔲 關山炸臭豆腐! 呢一個係必叫~ 中意食台式臭豆腐一定會覺得好懷念~佢個炸係超正,豆腐係硬身多層峰巢豆腐,配上酸菜同
◻️鐵花村◻️北角◻️台灣菜◻️

我同同事就叫左:

🔲 關山炸臭豆腐! 呢一個係必叫~ 中意食台式臭豆腐一定會覺得好懷念~佢個炸係超正,豆腐係硬身多層峰巢豆腐,配上酸菜同醬料,超好食!

🔲 招牌珍珠奶茶 - 茉莉茶香好濃,珍珠硬度剛好,我地叫左少甜少冰,都唔錯~

食物高水準,極重台灣風味,絕不馬虎~ 所以都覺得好正!

我後來之先知,原來依家拎外國passport可入境台灣,我都好掛住我嘅鄉下!但去唔到去食下台菜都好~

鐵花村 (愛群商業中心)

網址: https://s.openrice.com/QrbS0CZOB00~uZ5MGAA
地址: 北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
電話: 28612468
=====================
#北角美食 #北角 #北角好去處 #hkig #hkfoodie

2022-12-05 183 瀏覽
已經係二訪呢間鐵花村啦,呢間小店有好多自製嘅天燈喺天花板,周圍都印哂好多台灣嘅名勝,真係好似去咗台灣咁呀!🔸鹽酥雞(💰36)(7.5/10)呢度嘅鹽酥雞好大塊,啖啖肉👍🏻唔會好似出面嘅細細粒鹽酥雞,炸粉仲多過雞。味道剛好😋🔸肉鬆起司蛋餅(💰35)(8/10)蛋餅好乾身,充滿蛋香。好味!🔸古早味滷排骨便當配芒果烏龍(💰65)(7.5/10)滷排骨好入味,係正宗嘅古早味。好大塊!滷肉飯好大碗,有蛋、腸、菜、魚角。都幾豐富。芒果烏龍唔會太甜,烏龍茶味香濃。🔸九份芋圓(💰35)(7.5/10)好大碗嘅三色芋圓,好多粒,大大粒,好煙韌!仲食到芋頭粒!另外仲有紅豆、珍珠、涼粉!抵食!鐵花村真係食到正宗台灣嘅味道!而且價錢合理,性價比高👍🏻Overall評分: 7.5/10

🔸鹽酥雞(💰36)(7.5/10)
鹽酥雞

🔸肉鬆起司蛋餅(💰35)(8/10)
蛋餅好乾身,充滿蛋香。好味!
肉鬆起司蛋餅

🔸古早味滷排骨便當配芒果烏龍(💰65)(7.5/10)
芒果烏龍唔會太甜,烏龍茶味香濃。
古早味滷排骨便當

🔸九份芋圓(💰35)(7.5/10)
九份芋圓

鐵花村真係食到正宗台灣嘅味道!而且價錢合理,性價比高👍🏻

Overall評分: 7.5/10

鹽酥雞
古早味滷排骨便當
2022-12-05 106 瀏覽
位於北角愛群商業中心< 𝐓𝐢𝐞 𝐇𝐮𝐚 𝐂𝐮𝐧 >, 一間正宗台東餐廳, 由台東人主理, 為客人慢活地享受餐點及飲料。台東米苔目 $⁴⁸面層放有柴魚片、肉燥、白蘿蔔及韭菜, 再配搭魚丸和滷蛋, 非常豐盛, 而且整體味道濃厚入味。綜合滷味拼盤 $⁵⁹包括滷蛋、牛肚及豆腐乾, 份量十足, 每口都是滷水醬汁的味道。薯餅蛋餅 $³⁶是全新推出的產品, 香脆薯餅遇上滑溜蛋餅, 意想不到的那麼夾!台東海浪冰 $⁴⁹以都蘭大海的造型登場, 粉藍色的沙冰面層放有鹹鹹奶油, 旁邊配有酸爽檸檬, 內層餡料為甜甜蒟蒻, 頗特別的。焦糖奶蓋烏龍奶茶 $²⁸茶味濃郁, 配上焦糖奶蓋更好喝。朱古力 $²²正常發揮。鐵花村 (愛群商業中心) (北角)📍北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖

台東米苔目 $⁴⁸

綜合滷味拼盤 $⁵⁹

薯餅蛋餅 $³⁶

台東海浪冰 $⁴⁹

焦糖奶蓋烏龍奶茶 $²⁸
茶味濃郁, 配上焦糖奶蓋更好喝。

朱古力 $²²
正常發揮。

鐵花村 (愛群商業中心) (北角)
📍北角丹拿道18號愛群商業中心地下6號舖
2022-12-02
2022-12-01 160 瀏覽
𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝘀𝗽𝗼𝘁 𝗳𝗼𝗿 𝘁𝗵𝗼𝘀𝗲 𝗹𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴 𝗳𝗼𝗿 𝗮𝘂𝘁𝗵𝗲𝗻𝘁𝗶𝗰 𝘁𝗮𝗶𝘄𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗳𝗼𝗼𝗱🤩 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝘀𝗶𝗹𝘃𝗲𝗿 𝗻𝗲𝗲𝗱𝗹𝗲 𝗻𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀, 𝗯𝗿𝗮𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗽𝗼𝗿𝗸 𝗿𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗵𝗮𝘃𝗲𝗱 𝗶𝗰𝗲 𝘄𝗲𝗿𝗲 𝗷𝘂𝘀𝘁 𝗮𝗺𝗮𝘇𝗶𝗻𝗴!.雖然香港好多台灣餐廳,但主打台東美食嘅唔多,北角地鐵站附近原來有間台東人開嘅小店,米苔目、麵線同炸臭豆腐等等地道菜都有~ 必點嘅有米苔目,湯底穠稠充滿魚香勁鮮甜,配埋煙煙韌韌嘅銀針粉超好食🤤 另外鴨血冬粉夠惹味,滷肉飯多汁入味,最尾食埋個五寶冰有齊仙草、芋圓、珍珠、紅豆同芋頭大滿足~
馬告酥炸魷魚鬚
鹽酥雞蛋餅