2021-11-10 56 瀏覽
以前開晌屋企樓下食過但最後店舖不敵投訴要結業,以前經常食下午茶,最愛紫薯麵! 重開後門口總是有長長人龍, 不過都唔算等得耐, 好快就可以安排入坐! 地方唔大, 坐位都比較迫, 不過食物質素依然保留! 係一個食住家飯既地方!! ⚫️雙蛋豬扒飯配例湯 HKD45 豬扒入味但不至於太咸, 肉質夠淋身又鬆化. 果然係名物 ⚫️慢煮豬軟骨配米粉 HKD46 有好多舊豬軟骨呀,都好淋身入味,甜甜地。食曬勁滿足

⚫️雙蛋豬扒飯配例湯 HKD45
豬扒入味但不至於太咸, 肉質夠淋身又鬆化. 果然係名物

⚫️慢煮豬軟骨配米粉 HKD46
有好多舊豬軟骨呀,都好淋身入味,甜甜地。食曬勁滿足

2021-11-09 81 瀏覽
出街食最怕有味精,這間標榜冇味精茶餐廳,最緊要注重健康但係又吾願煮飯嘅我🤣🤣堂食基本上都要排隊,諗住買返屋企外賣慢慢食啦😌😌香煎豬扒蓮藕餅飯蓮藕餅不時不食,冬天就最啱啦,正是蓮藕最靚時候😬豬扒鬆軟入味,好香香茅😌😌蓮藕餅非常厚切,外焦內嫩,十分足料,每一口都有大量蓮藕絲😋😋香茅雞翼朱扒飯亦係最多人點,配上蔥油和雪菜絲,下飯一流🥳🥳棒棒糖滷鴨飯滷鴨入味,完全去曬骨,很有台灣的味道每個飯都配有無味精靚湯,住家飯feel 不慚為必吃食店,果然有料!🤣🤣

堂食基本上都要排隊,諗住買返屋企外賣慢慢食啦😌😌

香煎豬扒蓮藕餅飯
蓮藕餅不時不食,冬天就最啱啦,正是蓮藕最靚時候😬
豬扒鬆軟入味,好香香茅😌😌

香茅雞翼朱扒飯亦係最多人點,配上蔥油和雪菜絲,下飯一流🥳🥳

棒棒糖滷鴨飯
滷鴨入味,完全去曬骨,很有台灣的味道

每個飯都配有無味精靚湯,住家飯feel

不慚為必吃食店,果然有料!🤣🤣
2021-11-07
15 分鐘 (外賣自取)
2021-11-08 788 瀏覽
歸 家 。🎈閏家 Homie/微 不 足 道 的 一 碗 熱 湯 ,給 人 不 禁 聯 想 起 家 的 溫 暖 和 滋 味 。/慢煮豬軟骨飯 Slow Cook Porcine Cartilage Rice ($48)豬軟骨平時都有食過 但呢種超級腍嘅真係未試過 筋腱軟骨位煲到好腍 入口即溶 唔洗點咬每嚿豬軟骨都好入味 撈飯一流👍蟲草花百合無花果煲豬展 Cordyceps Flowers Lily Bulb and Fig Soup自家製無味精湯好足料呀食到成大嚿豬肉 仲有紅蘿蔔同蟲草花飲完唔會口渴 其實一碗微不足道既靚湯真係會令你諗起家既味道🏠手剁香煎蓮藕餅 配菠菜麵 Pan-fried Lotus Root Patty with Salted Fish w/ Spinach Noodles ($45) 蓮藕餅口感脆身 有一住絲絲嘅蓮藕絲菠菜麵唔會過腍 食到有些少菠菜既味道整體感覺好天然健康 鍾意呢種感覺🥰涼拌海蜇手撕雞 Cold Jellyfish and Shredded Chicken ($38)手撕雞唔會鞋口 撈埋加左胡麻醬嘅海蜇夏天食涼浸浸 入口好清新🧊
歸 家 。

🎈閏家 Homie

/微 不 足 道 的 一 碗 熱 湯 ,

慢煮豬軟骨飯

夏天食涼浸浸 入口好清新🧊

• 慢煮豬軟骨飯
  • 手剁香煎蓮藕餅 配菠菜麵
2021-11-06 72 瀏覽
下午茶都要等位,入到去位係好窄少 好奇怪的距離。「見字飲湯 」令我以為佢啲湯好好飲跟餐有碗湯仔 嘩 有陣收好大浸囉味~好肯定煲燶左啊,而且好鹹啊!鰻魚炒飯~有啲蔬菜,粒粒分明 如果鰻魚無禁燶就更好。 流心豬扒包~流心係指隻荷包蛋!豬扒有啲燶邊 薄薄一塊。質素都連續集團既味道接近。見枱枱都叫,唔執輸都叫左份仲T02, 美祿粉煉奶西多士。有4大磚,勝在即整。入面仲有少許花生醬。整體質素都係平平庸庸,價錢平都唔好太高期望。
下午茶都要等位,入到去位係好窄少 好奇怪的距離。

「見字飲湯 」令我以為佢啲湯好好飲

鰻魚炒飯~有啲蔬菜,粒粒分明 如果鰻魚無禁燶就更好。

整體質素都係平平庸庸,價錢平都唔好太高期望。
唔願煮飯又幫襯揀這間黃店,佢有湯水冇味精有粥了,秋冬啊當然要滋潤一下青紅蘿蔔豬骨湯,清甜,湯料非常足,連湯渣都食埋😜😜香茅豬扒雞翼飯有雪菜和 蔥油,非常下飯,朱扒入味鬆軟,雞翼嫩滑,外皮脆卜卜棒棒鴨飯,好入味呀,而且份量超多,伴有洋蔥🧅,減膩開胃麻辣雞腎 嘩!超大份,麻辣度十足,爽跪入味,足足有成大碗都係$28 真心抵食😍😍配左凍奶茶🥤凍檸茶都是茶餐廳水準之上街坊良心小店,服務又好,價錢又抵🥰一定回顧!

青紅蘿蔔豬骨湯,清甜,湯料非常足,連湯渣都食埋😜😜

香茅豬扒雞翼飯

棒棒鴨飯,好入味呀,而且份量超多,伴有洋蔥🧅,減膩開胃

配左凍奶茶🥤凍檸茶
都是茶餐廳水準之上

街坊良心小店,服務又好,價錢又抵🥰一定回顧!
2021-10-24
10 分鐘 (外賣自取)
老媽子沒煮飯 同爸爸簡單屋企附近覓食呢間閨家一到食飯時間 門口就大排長龍爸爸注重健康最愛住家菜 正好一試究竟大概等了十個人 餐廳環境比茶餐廳企理餐牌款式也頗多 招牌當然是無味精靚湯非常足料又平好抵食 難怪長期坐無虛席-柱侯牛筋腩飯 $58 + 溏心蛋 $6 爸爸叫的牛筋腩飯 牛腩件件都好大又多牛筋炆得好淋 他笑說八十歲甩牙都食倒醬汁濃郁裡面仲有入味白蘿蔔 合格有餘-老火湯(小) $ - 飯餐附送日日換款的無味精靚湯 用心熬煮四小時這天是禮拜二 蟲草花百合無花果煲豬𦟌能提升呼吸道免疫力 看到湯渣真材實料味道清甜又有益 為了這碗湯已值得再訪-花雕醉雞紫薯麵 $45我則被手工麵吸引 標榜新鮮即製無添加有紫薯麵甘筍麵菠菜麵可選 餸揀咗醉雞麵大大碗醉雞又係大大碗 先賣四十幾蚊選用雞脾位置嫩滑有咬口 仲好香花雕味紫薯麵質彈牙感覺幾健康 水準相當唔錯-麻辣雞腎 $28無諗過樣樣咁足料 眼闊肚窄仲叫咗小食入味惹味唔會好辣 份量多到食極都仲有-蠔油菜心 套餐+$12 凍咖啡 套餐+$7油菜夠大碟抵玩 飲品正常港式餐廳質素-整體性價比好高 屋企無飯開的健康選擇
老媽子沒煮飯 同爸爸簡單屋企附近覓食

蠔油菜心 套餐+$12 凍咖啡 套餐+$7
油菜夠大碟抵玩 飲品正常港式餐廳質素

整體性價比好高 屋企無飯開的健康選擇
2021-10-19
15 分鐘 (堂食)
  • 老火湯
2021-10-23 55 瀏覽
舖頭雖然細細間,但次次經過都排哂隊,而且價錢超實惠,今次終於忍唔住排埋一份試下😆☑️香煎蓮藕餅豬扒飯 $50蓮藕餅大大塊,圓圓扁扁好似漢堡扒,煎到好香脆,食到一粒粒既蓮藕,好爽口👍🏻豬扒同樣都大大塊,冇骨食得好方便,肉質嫩滑。旁邊仲有啲蔥油同埋酸菜,飯面都有豉油,撈埋一齊食好香。☑️慢煮豬軟骨飯 $48豬軟骨全部都大大件,炆到好林,入哂味😋叫每個飯都會跟埋一盅老火湯,星期一至日既老火湯都唔同,飲完完全唔會頸渴,飲得出係冇加味精,好有阿媽煲既湯既味道👍🏻👍🏻☑️油菜 $12加$12可以有一份油菜,我揀咗蠔油生菜。☑️涼拌海蜇手撕雞 $38小食黎講真係好大份抵食,海蜇好爽口,撈埋胡麻醬一齊食😋整體黎講性價比好高,唔怪得之咁多人排隊❗️

☑️香煎蓮藕餅豬扒飯 $50

☑️慢煮豬軟骨飯 $48
豬軟骨全部都大大件,炆到好林,入哂味😋

☑️油菜 $12
加$12可以有一份油菜,我揀咗蠔油生菜。

☑️涼拌海蜇手撕雞 $38
小食黎講真係好大份抵食,海蜇好爽口,撈埋胡麻醬一齊食😋

整體黎講性價比好高,唔怪得之咁多人排隊❗️
2021-10-20 125 瀏覽
今日放工自己一個人唔想煮飯,又想食下啲中式野,於是放工去左近期好熱門既閨家。六點鬆啲已經full house,六點半已經開始要等位,走果陣好長龍,果然係熱門餐廳。餐廳門面好光鮮,行粉紅系,仲有幅屯門既壁畫。另外有個草牆寫住見字飲湯。入面以卡位為主,自己一個人食,店員都好好,唔洗搭枱。仲將一人枱分做一個區域,發覺都有好多人自己一個人食。餐牌款式都多,原來仲有早餐同下午茶餐,不過最出名都係佢既湯同蓮藕餅飯,所以都叫左個蓮藕豬扒飯試,每個飯餐都送個細湯。加錢有埋凍飲同菜。今日既例湯係海底椰湯,入面真係好足料,湯都好甜,有家既感覺!無幾耐就上埋飲品,檸茶大大杯!跟住就上埋飯,係典型港式既鼓油西餐,薑汁豬扒同蓮藕餅都好大塊,食得出係即煎的。飯既份量都好多,加埋旁邊大大份既蔥油、雪菜就岩岩好。豬扒薑汁味明顯,煎得剛好,不會過柴。加埋生菜一齊食,健康度Up。總結,依間餐廳一個人放工想食 家既感覺,依間餐廳都係好選擇,食物質素唔錯,餐廳環境舒服,唔會強逼搭枱👍🏿👍🏿高度推薦!

無幾耐就上埋飲品,檸茶大大杯!

豬扒薑汁味明顯,煎得剛好,不會過柴。

加埋生菜一齊食,健康度Up。

2021-10-19 63 瀏覽
估唔到次次星期六日黎閏家都要大排長龍,今次仲長到企埋人地個門口位。可能因為等得太耐嘅關係,搞到都冇咩胃口,所以我地三個人每人食一個手工面就夠,我最鐘意嘅依然係呢度嘅手剁香煎蓮藕餅,好有媽媽整嘅味道而新出嘅呢個柱候牛筋腩味道都唔錯,每一舊牛腩都相當大舊,牛味十足,再加埋已經炆到入晒味嘅蘿蔔,真係睇見都流晒口水。香茅雞翼依然都keep 到外脆內嫩,而三款手工面亦都係無可挑剔,唔怪之得到而家每次黎食都係咁多人,係有原因嘅。依家仲可以喺HKTVmall買到閨家嘅湯包添

手剁蓮藕餅甘筍面

手剁蓮藕餅甘筍面
牛腩紫薯面
雞翼波菜麵
2021-10-19 61 瀏覽
今日放工唔歸家,去閨。家工作很累,不想煮飯,公司附近呢間「閨家」很人氣,門口經常有人等位,舖仔細細,但光猛整潔!餐牌選擇貴精不貴多,晚市價錢亦算經濟豬扒同蓮藕餅都係招牌,之前試過蓮藕餅好好味,今次就試下豬扒!半隻溏心蛋+$6油菜+$12凍飲+$7埋單$73已經相當豐富豬扒果然是招牌,夠淋唔乾又夠味,邊位帶點脆最欣賞佢炒烏冬一d都唔油,真係好難得,唔油得黎但又炒得有鑊氣食落沒有油膩感及味精,食完完全不會口乾,絕對有驚喜
今日放工唔歸家,去閨。家

餐牌選擇貴精不貴多,晚市價錢亦算經濟

半隻溏心蛋+$6
油菜+$12
凍飲+$7
埋單$73已經相當豐富

豬扒果然是招牌,夠淋唔乾又夠味,邊位帶點脆

食落沒有油膩感及味精,食完完全不會口乾,絕對有驚喜

2021-10-19 50 瀏覽
佢地岀名食物唔落味精,真係住家飯咁!我地都已經食過兩三次,次次水準都一樣👍🏻😆___________香煎蓮藕餅豬扒飯 $50最岀名一定係係地嘅蓮藕餅😚煎得靚超大塊好足料!係食到入面一粒粒嘅蓮藕🤤而且佢唔會一咬就散開👍🏻___________涼拌海蜇手撕雞 $38第一次食閨•家嘅時候,我見差唔多每枱都有叫一碟🤔咁我都唔執輸啦!味道唔係好岀眾,用咗胡麻醬去撈,但勝在好大碟份量好足,海蜇同雞一樣好多,雞都算嫩👍🏻___________咖哩牛腩飯 $50當日想食嘅嘢有兩款,但都咁啱當日都冇供應....所以就叫左咖哩,覺得有少少失色,咖哩味冇咁濃,牛腩比較"鞋"同韌😣___________評分:8/10____________地址:閨•家(屯門)屯門河傍街148號美基樓地下A號舖
涼拌海蜇手撕雞 $38
咖哩牛腩飯 $50

評分:8/10
____________
地址:閨•家(屯門)
屯門河傍街148號美基樓地下A號舖
2021-10-18 54 瀏覽
閨家係平靚正既茶餐廳,屯門呢間開左半年, 依舊人氣不滅, 食物質素keep住水準。叫飯送無味精老火湯,每日都唔同的,今日星期五係五指毛桃淮山煲雞,飲落好舒服,味道好似椰子湯,好清香,仲有幾粒紅蘿蔔, 胡蘿蔔素對眼好。香煎蓮藕餅豬扒飯 $50肉餅食到有粒粒蓮藕,清脆口感。 豬扒冇用鬆肉粉,切薄片,人手剁,鬆化入味。有蔥油酸菜伴碟,正。客家炆豬手 $48今日終於食到豬手,上兩次來都冇曬。有四大舊豬手,炆得好淋,豬手皮同筋好q彈,好香南乳味,低下仲有粒粒花生。油菜 $12錄得啱啱好,菜心口感爽脆, 配甜豉油。麻辣雞腎 $28雞腎係每次來都會叫的小食, 超大份,凍凍地,香蒜麻辣味十足,越食越開胃。

客家炆豬手 $48

油菜 $12
錄得啱啱好,菜心口感爽脆, 配甜豉油。

麻辣雞腎 $28

2021-10-16 54 瀏覽
呢間小店「閨・家」屯門店轉左新地址,經常保持人龍,果然有吸引之處,價錢抵食,份量十足,而且主打湯品健康有益,食物都有住家飯嘅味道。今次食午餐,點左個人氣之選,發現抵食飽肚好味,另外,下午茶餐都好吸引。香煎蓮藕餅豬扒飯 $50超大塊豬扒,蓮藕餅亦厚身,配料仲有酸菜同蔥油,惹味得黎有住家飯嘅味。豬扒除左大過手掌,仲醃得入味,肉質鬆化軟腍,咬落香口惹味,配埋蔥油同豉油調味,好香口。蓮藕餅都好厚身大塊,見到手剁蓮藕粒係肉餅內,咬落更添口感,而且多蓮藕少肉,感覺更健康,若再煎香口d會更可口。配料的酸菜微辣,咸中帶酸甜,拌勻米飯同食,已經好正,食唔停口,加埋蔥油同食或配豬扒,味道仲正。加溏心日本蛋(半隻) $6蛋黃味道濃,溏心效果好,柔軟香濃又滑溜,配飯一流,半隻唔夠喉。加油菜 $12有生菜或菜芯,配蠔油或豉油可選,我揀左生菜配豉油,新鮮乾淨,煮得剛好,翠綠清甜爽脆,而且係甜豉油,唔會過咸,味道好。天氣太熱揀左加錢轉凍飲,呢度嘅湯品都好吸引,下次要揀返湯。

加溏心日本蛋(半隻) $6

加油菜 $12

天氣太熱揀左加錢轉凍飲,呢度嘅湯品都好吸引,下次要揀返湯。
2021-10-16
20 分鐘 (堂食)
午餐
2021-10-10 46 瀏覽
手剁香煎蓮藕餅甘荀面蓮藕餅同個面係分開上嘅 咁就唔怕D湯會浸濕左個手剁蓮藕餅,令蓮藕餅可以保持微脆嘅表面,蓮藕餅蓮藕都幾多,咬落幾爽口,而甘荀面面質幾滑,暫時我都仲未可以喺其他唔錯🍠 湯底帶 d豬肉味 似豬骨湯 但比較清甜🐷. 蓮藕餅 蓮藕比較多同爽口 juicy豬肉幾軟林 煎得啱啱好 帶 d 脆招牌豬扒菠菜面豬扒醃得鹹左少少,同時亦都燶左少少,但手工菠菜面依舊係無得彈。香茅雞翼煎得外皮酥脆,雞肉嫩滑得黎味道亦醃得唔錯。
手剁香煎蓮藕餅甘荀面

香茅雞翼煎得外皮酥脆,雞肉嫩滑得黎味道亦醃得唔錯。
2021-10-10 141 瀏覽
有時想飲淡湯食煮家飯就會嚟依度餐廳主打冇味精湯水, 一星期七日都有唔同款式!湯非常足料,好清甜! 之前都係外賣多所以冇試過佢嘅手工麵! 今次終於堂食可以試下! 我就揀咗菠菜麵~麵團用純麵粉&雞蛋人手搓,賣相幾吸引,口感都唔錯, 比平時嘅麵更加飽肚! 蓮藕餅幾好食,差不多每次嚟我都會嗌~ 唔會好肥但有蓮藕嘅爽口! 另外就叫咗一個柱侯牛腩飯 牛腩牛筋都好入味,蘿蔔超淋食飯餐就會跟一小壺湯~ 價錢真係好抵! 食飯時間都幾多人可能要排一陣~
有時想飲淡湯食煮家飯就會嚟依度

另外就叫咗一個柱侯牛腩飯
牛腩牛筋都好入味,蘿蔔超淋