餐廳: 阿一海景飯店
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
餐廳: 阿一海景飯店
資訊:

2023-06-09 1380 瀏覽
與三五知己聚舊,欲舒舒服服的飲杯茶食個包,建議到尖沙咀這間名乎其實的阿一海景飯店,悠然享受個魚翅鮑魚午市套餐,幾百元一位,不但地方寬躺,服務一流,點心精美,菜式豐富(魚翅鮑魚冬菇蝦球全部不賴,詳見餐單),而且坐在落地玻璃窗旁,一面享受美食佳餚,一面欣賞維港無敵大海景,在炎熱的中午,吃過最後的一道甜品——蛋白杏仁茶後,大家懷着愉悅的心情,手持熱茶,坐在冷氣充足的座位,一起迎接剛剛下水的兩隻吹氣黃鴨子,不易樂乎。
而且坐在落地玻璃窗旁,一面享受美食佳餚,
水晶肴肉+麻辣牛𦟌

焗义燒餐包
蟹籽蒸燒賣
鮑魚花菇唐生菜
蛋白杏仁茶
I’ve been a regular patron at 阿一, most recently on Feb24 (Table 13), Feb17 (Table 39)and Jan18 (Table 20). I witnessed the restaurant right before and after the reopening of the border. Everything was fine before the border reopened. Food was good, service was attentive. But in last two visits after reopening of the border, it was the total opposite. In particular, yesterday’s visit was unacceptable. I went with 4 of my clients, order 2000 dollars worth of food. To my surprise, the food came very slowly, we had to chase repeatedly (and politely), the staff were annoyed - one of them even talked back and told us to be patient. And the worst of it, we order the crispy pork (燒腩仔), the restaurant either forgot or made a mistake, we had to chase repeatedly. And when it finally came after we finished all the food, it came out re-heated. Seriously, 翻叮燒腩仔 should not be the standard here. I told my clients how good the dish is, and it came reheated and soggy. Total disappointment. And I didn’t want to make a scene because I was with my clients. This restaurant was never like this. What happened ?
$1907
2023-02-21 1233 瀏覽
服務不似預期 阿一海景飯店Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station情人節當日諗住試吓中餐,當日7pm去到已經訂位,入座率一半,坐坐下就滿哂,成晚好似食法國餐咁😶加水上菜都好慢,問左幾次都未上菜😤最後10點先黎甜品,安排好差。隔離枱仲問點解收起左個7折餐牌,引導人地order貴餐🙄食物方面都唔錯,order一個極品鮑魚套餐同佛跳牆套餐😜南非鮑魚夠彈牙;和牛都好爽口,油脂味好濃;佛跳牆細細個咩都有,不過味道較啖😅杏汁蛋白燉官燕都唔錯,官燕好足料😍食物唔錯但當日既安排真係不能接受😡成$2000一個人唔expect 係咁既服務☹️服務不似預期 阿一海景飯店
服務不似預期 阿一海景飯店
Fb:下一站豬欄; IG@Pig7station

$2000 (晚餐)
2023-02-15 2733 瀏覽
師傅都好耐冇出手喇,平時通常都係出口(係咁食),但今次呢單真係不吐不快。話說情人節呢啲大日,師傅當然係約左小黃人撐枱腳,仲特登叫小黃人早啲收工。咁呢啲日子,師傅當然不敢怠慢,一定要訂位啦,所以一早就上網訂定位,晚上八時正。大節當日師傅和小黃人比預定時間早左十分鐘到達,結果眼見好多人仍在等位,到八點仍未能入座,細問下才知返唔切枱,期間接待員亦都叫有提議師傅可以過隔離間餐廳坐,話食嘅野都係一樣,因為嗰邊有位唔使等,但係細望完兩間餐廳之後,師傅當然拒絕啦,始終個環境氣氛都爭咗一大截,於是乎唯有不斷喺度等等等。。。等等等。。。等寂寞到夜深。。。終於到咗八點二十五分左右先能正式入座,咁就等左差不多半個鐘,不過值得一讚就係個接待員非常之有禮貌,仍不斷喺度話唔好意思,師傅亦都知唔太關佢事,雖然係灰機左,不過都算啦。坐低開完茶,等咗一陣餐牌都未有,著實令人有點兒失望 ,細問下才俾個餐牌師傅望下,原來是日淨係得套餐選擇,主餐牌內的食物係不會預備,幸好師傅都係打算食套餐,於是就柯打左兩個鮑魚套餐。另外想講下就係餐廳係冇confirm booking,如果有的話就可以講埋是日只提供套餐,唔會有種打死狗講價嘅

,於是就柯打左兩個鮑魚套餐。另外想講下就係餐廳係冇confirm booking,如果有的話就可以講埋是日只提供套餐,唔會有種打死狗講價嘅感覺。

落完單後,有趣的事又發生左,就係侍應同師傅講唔好意思,今日啲乳豬買曬改叉燒得唔得?師傅想問其實仲有乜嘢選擇呢?老老實實大時大節明知今日booking爆得咁緊要,竟然預嘅份量都可以唔夠,只不過係第二輪啱啱入座就已經冇晒,比師傅仲遲入嗰啲相信都冇乜嘢可以食,有可能樣樣都話賣曬,呢個感覺真係令人好差,好失望,咁出名的一間餐廳竟然有咁嘅質素,渣!

等等下終於可以有嘢食,其實個套餐嗰啲食物有啲乜嘢好出色,師傅又講唔出,有啲乜嘢比較差,又唔多覺喎,總言之就係不痛不癢嗰隻。如果叫師傅話佢邊樣嘢好食,師傅覺得龍蝦肉係唔錯,同埋個鮑魚花菇都扣得幾好食,唯獨呢兩樣,要彈一定係個炒飯,飯底太濕口感其差,應該唔係隔離飯炒啦,其他嘅嘢比較中規中矩,冇特別!

呢間餐廳唯一好處就係唔會將啲餸菜好快咁樣放曬出黎,真係比時間你慢慢食,享受埋個view。師傅都差唔多食咗三個鐘,十一點前走啦,走之前當然要埋單。師傅行出去同個經理話要埋單,個經理佢話好,但係長期都唔印張單俾師父,唔知咩原因喎,跟住師傅第二次再問佢,佢話等緊部卡機
,師傅話俾現金得唔得,佢話得跟住先至慢吞吞咁去印張單出嚟,老老實實食完嘢想畀錢埋單都咁難,一係就唔好收啦,你又唔係,真係阻鬼住曬 ,令師傅一肚氣

總括嚟講食物質素都係普普通通,呢個價位唔算出色,坊間應該仲有好多更好嘅選擇 ,至於服務質素真係非常之差,感覺唔到佢地好想做,亦感覺唔到佢地想做好佢,今時今日香港好多間都冇乜服務態度,嚟得呢度食當然知道價錢唔會係平,但係呢個價位呢個服務質素同呢個食物水準,真係似乎有啲貨不對版,淨係靠佢個朵嚟賣,似乎有啲誇張咗。是次平均消費差不多八舊,但真係笑唔出,又等又冇服務,差!

是日除左係情人節外,亦係和小黃人嘅1000日紀念日,師傅諗住食餐好,可以留個美好回憶,可惜的是這個回憶不是師傅想要的
,唯有向小黃人晒個冧,希望遲下食過餐好啲啦!
2023-02-14
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
情人節
2023-02-14 954 瀏覽
快三个小时都没上完套餐的菜,一堆人都在等上菜没东西吃,内部管理极度混乱,以后都不会再来了!实在是不理解如果没有能力接这么多人就不要接,让所有人都吃两三个小时,气都气死了,还偏偏是情人节这天,实在太夸张!

2023-01-01 1487 瀏覽
聖誕節前夕,為咗避開人潮,就去咗呢一間中菜食聖誕午餐可能冬天嘅天氣真係比較少霧霾,上到去見到一覽無遺嘅維港景色,心情好咗唔少唯獨係正午嘅時候,窗邊座位真係幾曬跟OpenRice訂座,餐廳提供左一個七折優惠嘅套餐因為之前都嚟過好幾次,心裏面都大概對食物質素有個期望餐廳有標準高級中菜有嘅嘢,譬如鮑魚、魚翅等等,個套餐都有餐廳個名叫得阿一鮑魚,最洒家嘅鮑魚又真係住得好腍,啲汁好入味我哋食到佢哋差唔多嘅時候,雖然侍應有時比較忙,但係態度好好,加分除開每人$500左右,整個感覺好舒服,食物質素亦都維持到良好
聖誕節前夕,為咗避開人潮,就去咗呢一間中菜食聖誕午餐
唯獨係正午嘅時候,窗邊座位真係幾曬
跟OpenRice訂座,餐廳提供左一個七折優惠嘅套餐
因為之前都嚟過好幾次,心裏面都大概對食物質素有個期望
餐廳有標準高級中菜有嘅嘢,譬如鮑魚、魚翅等等,個套餐都有

水晶餚肉 五香牛展

3️⃣服務:⭐️⭐️⭐️
4️⃣價格:⭐️⭐️⭐️⭐️
5️⃣環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
6️⃣回頭率:50%

又一米之蓮中菜食府推介-阿一海景飯店。

自從認識咗HSBC dining week, 總是滿心期待好想試嘅食府會在名單上出現。阿一海景飯店就是其中之一。自從今年5月品嚐過dinning week的指定晚餐,就期待著它的指定午餐。

🌃餐廳位於iSquare 29樓景觀眺望維港, 一邊望住維港美景,一邊品嚐美食,人生樂事。

💲Dinning week 指定午市套餐HKD198/位,價格算是物超所值。

🫔蟹籽燒賣、香煎蘿蔔糕、雞絲春卷
好肚餓,一到埗,燒賣同蘿蔔糕已經直送肚裡,相中只剩下的雞絲春卷,香脆可口,忍唔住熱騰騰送進口裡,好味。

🐷西班牙豚肉叉燒
如果你係叉燒控,西班牙或加拿大食料才能滿足你的要求,西班牙豚肉肥瘦參半帶甘香,加拿大豚肉叉燒油脂較豐盈,油香四溢。香港食府太多臥虎藏龍,阿一在叉燒方面未能稱霸。

🦆韮皇瑤柱火鴨絲羹
鴨絲切成幼條,配上韮黃的獨特香味,令整個湯羹更添鮮味。

🦐千島汁蝦多士
蝦多士巧妙地運用了千島汁,帶點點香甜,加上蝦多士炸得乾身,可口突出。

🥬上湯雲吞浸莧菜
雲吞粒粒飽滿,鮮蝦爽口彈牙,莧菜鮮嫩冇渣,放上幾粒杞子,橙紅翠綠象牙白,清淡中帶點點生氣。

🐓瑤柱蛋白雞粒炒飯
越簡單的菜色,越顯大廚功架。瑤柱蛋白炒飯加上雞肉切粒,中正下懷,我添了兩碗。

🫘紅豆沙或芝麻糊
我選擇了紅豆沙,紅豆大大粒,淡淡陳皮香味。

#hkig #ilovefood #hkfoodie #foodie #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hsbcdinningweek #dinning #dinningweek
#香港美食 #香港食評 #中菜食府 #米芝蓮食府 #豚肉叉燒 #蝦多士 #雲吞 #瑤柱蛋白炒飯 #紅豆沙
2022-12-14 833 瀏覽
星期六嘅下午竟然冇乜人我哋預購左dining city 嘅套餐目測其餘2枱都係用呢個優惠因為見職員拎出一大窩食物然後分俾我哋3枱其實咁樣會唔會唔係太好🤔傳說中嘅米芝連🥲🥲🥲食物水準真係言之過實同普通酒樓點心冇乜分別如果要用正價食,我覺得食環境佔大多數對住個海,天氣好的確係開心嘅叉燒偏油蘿蔔糕最失望,一pat 粉,一夾就散蝦多士脆身嘅個雲吞莧菜一上枱真係唔開胃,因為職員分得好肉酸😨瑤柱蛋白炒飯反而幾好,唔會好鹹糖水應該揀曬紅豆沙好d 其中一碗要左芝麻糊真心失望,好水,同自己沖包裝粉果d差唔多靜靜地食嘢當睇景都算係唔錯嘅🥲
星期六嘅下午竟然冇乜人
我哋預購左dining city 嘅套餐
目測其餘2枱都係用呢個優惠
因為見職員拎出一大窩食物然後分俾我哋3枱
其實咁樣會唔會唔係太好🤔

傳說中嘅米芝連🥲🥲🥲
食物水準真係言之過實
同普通酒樓點心冇乜分別
如果要用正價食,我覺得食環境佔大多數
對住個海,天氣好的確係開心嘅

叉燒偏油
蘿蔔糕最失望,一pat 粉,一夾就散
蝦多士脆身嘅
個雲吞莧菜一上枱真係唔開胃,因為職員分得好肉酸😨
瑤柱蛋白炒飯反而幾好,唔會好鹹
糖水應該揀曬紅豆沙好d
其中一碗要左芝麻糊真心失望,好水,同自己沖包裝粉果d差唔多

靜靜地食嘢當睇景都算係唔錯嘅🥲
環境係寬敞既,唔會好迫好吵。個套餐$416另+每位茶+10%服務費。見到可以儲里數,食完埋單話「套餐」唔可以儲🥲上菜其實可以快d,呢個lunch食左2個鐘😫好喇,講食物:第一:脆皮燒腩併五香素鵝係無通知我既情況下,轉左牛展+肴肉,牛展微辣,肴肉幾好食第二:鮮菌如意餃,好普通….第三:蟹籽蒸燒賣:d肉都彈牙既第四:焗叉燒餐包:呢個真係好好食😋不論個包/入邊啲餡料/d汁都好好食,可以話成個套餐最好食😂第五:竹笙雞絲燴翅:真係有翅既,唔好期望係好多,只能講有囉,個餐$416渣想點呀😆不過有d咸…第六:鳳梨蝦球:呢個都好食,本人超怕沙律醬既酸味,但呢個唔酸,隻蝦幾好食第七:鮑魚花菇唐生菜:鮑魚同花菇都好淋,個汁普通,幾可以既。第八:荷葉飯:呢個都係普通到似淘大果d囉食完個餐,另叫左咸水角和灌湯餃咸水角:呢個真心好食,熱辣辣外脆內軟😋灌湯餃:個餃可以,但個湯比餃出色,個湯我飲曬😆
環境係寬敞既,唔會好迫好吵。

個套餐$416另+每位茶+10%服務費。

見到可以儲里數,食完埋單話「套餐」唔可以儲🥲

上菜其實可以快d,呢個lunch食左2個鐘😫

好喇,講食物:

第二:鮮菌如意餃,好普通….

第三:蟹籽蒸燒賣:d肉都彈牙既

不過有d咸…

第八:荷葉飯:呢個都係普通到似淘大果d囉

食完個餐,另叫左咸水角和灌湯餃

咸水角:呢個真心好食,熱辣辣外脆內軟😋

灌湯餃:個餃可以,但個湯比餃出色,個湯我飲曬😆

2022-10-30 901 瀏覽
呢間米芝蓮一星嘅阿一出名食鮑魚,不過我就無食啦🫣今日趁restaurant week,去試下佢嘅午餐。🔸香港餐廳周午餐(💰198pp)▫️蟹子燒賣: 蝦爽口新鮮▫️香煎蘿蔔糕: 蘿蔔糕臘腸好香,有蘿蔔條▫️雞絲春卷: 新鮮炸嘅,熱辣辣,足料,略嫌鹹咗少少▫️西班牙黑豚肉叉燒: 半肥瘦叉燒▫️韮皇瑤柱火鴨絲羹: 超多料,好多瑤柱同火鴨絲,不過都係有啲鹹▫️千島汁蝦多士: 蝦一樣爽口,多士外脆內軟▫️上湯雲吞浸莧菜: 莧菜好嫩好翠綠,雲呑又係爽口彈牙▫️瑶柱蛋白雞粒炒飯: 超級大碟嘅炒飯,好多大大粒雞粒同蛋白。炒飯乾身唔油膩。▫️香滑芝麻糊 或 陳皮紅豆沙: 唔會太甜。芝麻糊磨得好細滑。紅豆沙都好重陳皮味。每款食物都足料,就係以量取勝,味道穩陣,唔會有咩特別驚喜,有啲失望。招呼正常,勝在有個海景,傾計食嘢都舒服。不過我預期米芝蓮一星係會好好味架嘛😐Overall評分: 7.5/10📍 阿一海景飯店 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場29樓

🔸香港餐廳周午餐(💰198pp)
▫️蟹子燒賣: 蝦爽口新鮮

▫️香煎蘿蔔糕: 蘿蔔糕臘腸好香,有蘿蔔條

▫️雞絲春卷: 新鮮炸嘅,熱辣辣,足料,略嫌鹹咗少少

▫️西班牙黑豚肉叉燒: 半肥瘦叉燒

▫️千島汁蝦多士: 蝦一樣爽口,多士外脆內軟

▫️上湯雲吞浸莧菜: 莧菜好嫩好翠綠,雲呑又係爽口彈牙

Overall評分: 7.5/10

📍 阿一海景飯店 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號iSQUARE國際廣場29樓
2022-10-14 3349 瀏覽
今日和mother in law 慶祝生日,因她擔心疫情,選擇到了比較少人的餐廳。這餐廳位於I square 高層,高樓景緻盡入眼廉,加上單邊有全景玻璃,所以感覺十分開揚舒適。魚翅南非鮑魚午市套餐脆皮燒腩及五香素鵝:燒腩的皮脆卜卜,加上半肥瘦腩肉,充滿脂香,啖啖肉;素鵝其實是腐皮包冬茹,有蠔汁風味,味道ok.鮮菌如意餃這素餃素而不寡,滿有茹菌香,加上餃子皮十分透薄滑溜,感覺輕盈無負擔,蟹子蒸燒賣這燒賣用上手切肉,大大粒,有肉味,格外爽口彈牙。焗叉燒餐包這餐包的麵包十分鬆軟,內𥚃有甜香的叉燒饀料,感覺比平日的酒樓精緻一點點。竹笙雞絲燴翅這燴翅稠厚度十足,翅的份量也不少,啖啖有料,口感香滑之中又夾有爽口竹笙,加上鮮美的高湯,十分滿足鳳梨鮮蝦球這jumble 蝦球大大隻,炸衣很薄,完完全全鎖住蝦汁,口感彈牙爽牙,好吃。原隻南非鮑魚及唐生菜估唔到這鮑魚軟得比冬茹還要軟!鮑魚炆得極之入味,那鮑汁非常鮮甜,加埋軟滑生菜索哂汁,好滋味!迷你荷葉飯這荷葉飯軟硬適中,飯粒唔會太過稔身,陣陣荷葉香,又十分足料,感覺清新。旦白杏仁茶這杏仁茶是水感的,有唔少的滑滑旦白,杏仁味唔太濃,但口感順滑甜度低,健康風味

所以感覺十分開揚舒適。

魚翅南非鮑魚午市套餐

鮮菌如意餃

蟹子蒸燒賣

這燒賣用上手切肉,大大粒,有肉味,格外爽口彈牙。

焗叉燒餐包

原隻南非鮑魚及唐生菜

旦白杏仁茶

這杏仁茶是水感的,有唔少的滑滑旦白,杏仁味唔太濃,但口感順滑甜度低,健康風味。

這-天mother in law 很滿意。

午餐
2022-10-10 947 瀏覽
七折咗之後嘅商務套餐,食物質素真係唔錯,黎呢度主要係食環境,每一款食物嘅份量都相對比較細,但茶係好飲嘅。嚟呢度個原因都係因為知道佢係米芝連,所以就帶朋友去,整體個體驗都幾唔錯。

2022-09-30 923 瀏覽
好難搵到一間海景餐廳點心可以咁普通😓除咗燒味叉燒夠鬆、味道可以,廚房撈面重梘水,鮑汁菜心鮑汁完全無味😓😓😓完全無諗過會咁失望,海景環境當然可以😌服務亦可以😌每位350食海景午餐都算低食,希望點心真係提升少少質素💪💪今時今日香港疫情下做生意真係辛苦,一個咁好品牌真係要加油💪💪
叉燒好食
2022-09-16
2022-09-13 946 瀏覽
今日黎了這家佔盡地利的餐廳在無敵海景下飲茶,真係令人食得暢快。蝦餃大細適中,因為我自己本人真係好怕嗰D超級大粒標榜隻蝦好大甚至乎係要用幾隻蝦整嘅蝦餃,咬落去跌晒D餡出黎為乜呢,好似呢一間一啖一粒咪幾好law。燒賣同樣美味,我都係鍾意呢D傳統舊式嘅燒賣。XO醬腸粉嘅重點當然係個XO醬啦,辣得黎又食到瑤柱嘅香味,加埋面的幾條韭黃,真香。鮑魚撻聽講係呢度的鎮店之寶,佢個鮑魚當然好食啦,不過連個撻皮都好食,真係難得。鮮竹卷的腐竹好薄,入面D餡料好新鮮,唔錯。呢碟就真係勁,有氣勢,打卡一流。

燒賣同樣美味,我都係鍾意呢D傳統舊式嘅燒賣。

鮮竹卷的腐竹好薄,入面D餡料好新鮮,唔錯。
呢碟就真係勁,有氣勢,打卡一流。
放假先嚟落雨🌧要搵個坐得耐嘅地方消磨時間🤣今次食中餐!訂咗1130ᴀᴍ餐廳係ɪsǫᴜᴀʀᴇ 被安排了ᴡɪɴᴅᴏᴡ sᴇᴀᴛ 可以望住海景慢慢食☺️適逢ʀᴇsᴛᴀᴜʀᴀɴᴛ ᴡᴇᴇᴋ點咗sᴇᴛ ʟᴜɴᴄʜ 有6道菜 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · • 午市套餐💲𝟷𝟿𝟾/人 +sᴄ • ✿ 蟹子燒賣✿ 香煎蘿蔔糕✿ 雞絲春卷✿ 西班牙黑豚肉叉燒✿ 韮皇瑤柱火鴨絲羹✿ 千島汁蝦多士✿ 鮑汁海參扣天白花菇伴唐生菜✿ 迷你荷葉飯✿ 香滑芝麻糊 / 陳皮紅豆沙 𝘼𝙙𝙙-𝙤𝙣✿ 一哥鮑魚酥 $𝟼𝟾 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 食物還好 有海景搭夠下甜品我哋2樣都有叫但唔好食12點幾人開始多就熱鬧啲💬🗣加咗嘢食 結帳人均~💲290
放假先嚟落雨🌧要搵個坐
得耐嘅地方消磨時間🤣