2021-08-15
07/08/2021 星期六真係好掛住可以返去日本大吃大喝既日子,希望疫情可以盡快減退,呢日為左治療我嘅思鄉病,帶左老婆黎到旺角嘅呢一間店舖食和牛其實之前同朋友已經嚟過一次,不過當時只係要一人前燒肉set,分開咁食,而今次就想要和牛二人前,見到有好多牛唔同嘅部位可以品嚐,而且價錢經濟啲點完餐之後就先嚟到嘅係前菜,糖浸黑豆,黑豆用蜜糖浸過一次,所以食落去甜甜地、幾開胃之後和牛拼盤就送到,分別有牛舌、A4同A5肉眼、A4同A5西冷、三角肋肉等等,睇落去全部部位嘅油脂分布都好平均,而且夠晒新鮮,我哋已經急不及待咁拎去火爐到燒首先燒嘅係肉眼位置,A4同A5真係有好大分別,A4比起A5更快熟透,而且油脂更加多,食落去入口即溶,牛肉味好重,A5就較為有咬口好彩個餐每人有一碗飯,可以將燒好既肉放上飯面,等d飯可以吸收肉嘅油脂,食落去嘅飯更加入味,而且上面仲有送飯嘅配料,唔會覺得好寡蔬菜方面,除咗生菜可以用嚟包住啲肉之外,仲可以燒山葵、雞髀菇同翠玉瓜,分量足夠兩個人食雞髀菇同翠玉瓜就算燒咗好耐,裏面都唔會好乾身,仍然有好多水份,點埋醬汁一齊食就更加滋味埋單兩個人加埋$500都唔使,可以真正品嚐到和牛,
埋單兩個人加埋$500都唔使,可以真正品嚐到和牛,感受一下日本嘅味道