2020-01-17 115 瀏覽
同同事farewell,揀左阿元菜市場試下佢有得揀一人一窩或者share我地揀左獨窩,每人揀返自己口味嘅湯底藥膳湯底幾香藥材味,但無任何料喺底令人好奇怪佢係點出味🤔食物味道正常唔同嘅豬牛肉食落分別不大😝蔬菜可以自己任拎,款式都幾多下醬汁都係任拎飲品要另外叫,唔係就拎水飲但個水杯細到呢,要不停出去拎其實價錢各樣都唔算貴但唯一不滿嘅係服務態度話說我係提早訂位嘅去到佢俾張十二人長大枱我入座前我見到有張六人細枱,咪想請佢轉枱佢就望一望本簿話有另一個6人訂左仲話人地係早訂啲嘅咁我就無勉強啦點知食左成晚,都無6人坐果枱只係俾左2枱各2位😒食食下又一對情侶入黎食唔想坐我地隔離,想坐張4人枱佢又重施故技,同情侶講有人訂左但最後又係食到對情侶食完走,張枱都無人坐咁嘅待客態度真係唔得囉唔係要你一定要滿足客人所有要求但係講緊一次又一次會被人踢爆嘅大話囉唔該店方正視返問題,審視返客人入座嘅安排
同同事farewell,揀左阿元菜市場試下
佢有得揀一人一窩或者share
我地揀左獨窩,每人揀返自己口味嘅湯底

藥膳湯底幾香藥材味,但無任何料喺底
令人好奇怪佢係點出味🤔

食物味道正常
唔同嘅豬牛肉食落分別不大😝

蔬菜可以自己任拎,款式都幾多下

醬汁都係任拎

飲品要另外叫,唔係就拎水飲
但個水杯細到呢,要不停出去拎

其實價錢各樣都唔算貴
但唯一不滿嘅係服務態度
話說我係提早訂位嘅
去到佢俾張十二人長大枱我
入座前
我見到有張六人細枱,咪想請佢轉枱
佢就望一望本簿話有另一個6人訂左
仲話人地係早訂啲嘅
咁我就無勉強啦
點知食左成晚,都無6人坐果枱
只係俾左2枱各2位😒

食食下又一對情侶入黎食
唔想坐我地隔離,想坐張4人枱
佢又重施故技,同情侶講有人訂左
但最後又係食到對情侶食完走,張枱都無人坐

咁嘅待客態度真係唔得囉
唔係要你一定要滿足客人所有要求
但係講緊一次又一次會被人踢爆嘅大話囉
唔該店方正視返問題,審視返客人入座嘅安排

2020-01-08
2020-01-08 76 瀏覽
一直都好鍾意食台式火鍋,得悉阿元來了開左間火鍋店,當然不能錯過啦🤪鋪頭嘅裝修有種懷舊嘅台灣風格,幾有特色。店內有個自助蔬菜醬料吧,特登擺設到好似菜市場咁。醬料應有盡有,有我鍾意既蒜泥同芝麻醬。菜嘅款式都有好多,寫住話係台灣直送🤪另外仲有其他打邊爐料,芝心丸蟹柳豆卜南瓜仲有菇,好多選擇👍🏻上菜速度很快,好快有得食😋 我嗌左個藥膳湯底同西班牙豚肉,湯底好正!!朋友嗌左個招牌現炒火鍋,店員準備好晒架撐係你面前"表演"炒牛肉,炒到好香,之後再加魚湯同豬骨湯做個湯底。呢個食法好特別,真係第一次見!最後嗌咗平時喺台灣打邊爐一定會嗌既鴨血同埋冰豆腐,都好有水準👍🏻👍🏻飲品方面亦有非常地道嘅台灣飲料提供。下次一定會再嚟!😋😋

鋪頭嘅裝修有種懷舊嘅台灣風格,幾有特色。

菜嘅款式都有好多,寫住話係台灣直送🤪

飲品方面亦有非常地道嘅台灣飲料提供。

下次一定會再嚟!😋😋
2020-01-05 88 瀏覽
西環真係越黎越多野食,呢家係openrice人氣好高既台式火鍋店,成日都要等位,想去食最好book枱。.坐低店員介紹一人揀一個套餐,有肉類如豬牛雞一碟,一個湯底,一份飯/冬粉,以及自助菜市場任取新鮮蔬菜及丸類。.我同朋友都係食肉獸,所以我地揀左牛小排 同埋 安格斯牛肉。.牛小排 雖然價錢貴d,但質量的確高好多,油脂分佈均勻且濃牛肉味。.而安格斯牛比較薄。.湯底就係新鮮蔬菜湯 同埋 藥膳養生湯.自助醬料區有台灣特色既蘿蔔泥、蒜泥、香油香菜等。.自助蔬菜類選擇好多!而且好多款我都未食過,好在餐廳好好將佢地逐一標名同寫佢既功效。.除左蔬菜,仲有丸類如九層塔丸、魚包蛋,同埋豆皮等等,食配菜都食飽!
我同朋友都係食肉獸,所以我地揀左牛小排 同埋 安格斯牛肉。

而安格斯牛比較薄。

湯底就係新鮮蔬菜湯
同埋 藥膳養生湯

自助醬料區有台灣特色既蘿蔔泥、蒜泥、香油香菜等。

2019-08-16
2019-12-28 93 瀏覽
喺香港西區,日日落街食其實食到唔知食咩好。發現咗呢間喺堅尼地城地鐵站對面嘅火鍋店每日有十幾款蔬菜任食,蘿蔔豆卜芋頭粟米任食,每人揀一個主食(豬,牛,雞,鴨,海鮮,初一十五)$129-369,一人一鍋限時制90分鐘,豐儉由人,吾洗為咗揀餸你推我讓吖嘛😜今次我同一個吾食肉嘅女仔朋友去撐枱腳,點左海鮮主食加藥膳湯底,外加冰豆腐,最喜歡係個菜市場,有好多特別既菜平日少見,而且好新鮮,啱晒啲樣樣都想試少少既人!杯百香果紅茶追加左兩次,寫到呢度我又想飲番杯😆真心同個邊爐好夾😍帶過幾次女仔朋友去食佢地都爆like呀,平時拍拖可以去吖!食肉嘅朋友可以試吓鴨血吖,老闆很推介!
喺香港西區,日日落街食其實食到唔知食咩好。
帶過幾次女仔朋友去食佢地都爆like呀,平時拍拖可以去吖!
食肉嘅朋友可以試吓鴨血吖,老闆很推介!

2019-12-24 3009 瀏覽
餐廳位置極度方便,係堅尼地城站一出地面行一分鐘就到🙂🙂餐廳裝修好有台式風味,坐得舒服😌有唔同鍋底同配料比食客選擇,都係一d台式d既口味上菜速度好快,order左十分鐘就成枱野🙂招牌現炒石頭火鍋配沙朗牛肉🥓$169店員現場即炒牛肉,先爆香洋葱同蒜再炒肉,好香😋炒完肉既肉汁再加上湯打邊爐,湯底清得黎有肉味,之後食既火鍋配料唔會太油膩👌🏻牛肉份量都唔少,咬落好軟熟,牛味都幾香,有d似吉野家牛肉🥰麻油雞鍋 (半隻) 🐔 $178好香濃既黑蒜麻油味🥰入面有半隻雞,感覺份量唔少好足料! 雞件肉質好滑,完全吸曬湯底既精華好夠味👍🏻呢個湯底之後再打邊爐既配料,尤其係肉類,唔使點䜴油都已經好香口☺️另外加左個桂冠蛋餃($39 四隻)、台式三星葱醬爆貢丸($49 五粒) & 麻吉燒 ($39 四粒),價錢唔平,但味道不錯,醬爆貢丸好彈牙,索曬個湯底🤤麻吉燒有兩粒芝麻味兩粒花生味,好似流心湯丸☺️ 好surprise將甜既麻吉燒擺落咸既邊爐湯底係零遺和感 🤣👍🏻話明係菜市場,餐廳有大量自選蔬菜選擇🥰 仲好有風味到比個「哩」人裝菜😂菜有十款、菇有三四款、仲有南瓜冬瓜蘿蔔木耳等等重點係有任食芝士丸同幾款丸類😍😍😍食

餐廳位置極度方便,係堅尼地城站一出地面行一分鐘就到🙂🙂

餐廳裝修好有台式風味,坐得舒服😌

有唔同鍋底同配料比食客選擇,都係一d台式d既口味

上菜速度好快,order左十分鐘就成枱野🙂

招牌現炒石頭火鍋配沙朗牛肉🥓$169
店員現場即炒牛肉,先爆香洋葱同蒜再炒肉,好香😋

牛肉份量都唔少,咬落好軟熟,牛味都幾香,有d似吉野家牛肉🥰
招牌現炒石頭火鍋配沙朗牛肉

麻油雞鍋 (半隻) 🐔 $178
好香濃既黑蒜麻油味🥰
入面有半隻雞,感覺份量唔少好足料!
雞件肉質好滑,完全吸曬湯底既精華好夠味👍🏻
麻油雞鍋

台式三星葱醬爆貢丸

麻吉燒

菜有十款、菇有三四款、仲有南瓜冬瓜蘿蔔木耳等等
重點係有任食芝士丸同幾款丸類😍😍😍
食材仲要由台灣直送到港,唔使去台灣都食到真正既台灣食材🤣

2019-12-18
招牌現炒石頭火鍋配沙朗牛肉
麻油雞鍋
台式三星葱醬爆貢丸
麻吉燒
2019-12-23 1379 瀏覽
阿元來了一直主打台灣菜,食過佢哋嘅滷肉飯鹽酥雞等到令人回味無窮!最近原來喺西環開咗一間涮涮火鍋,有多種台灣直送嘅蔬菜,仲有任食套餐絕對值得一試!裝修好有台灣舊市場風味,色彩繽紛,好特別!我哋一人叫咗一個主鍋套餐,主鍋有豬/牛/雞/鴨/海鮮可以揀,套餐包括:一款主鍋+湯底+自助菜籃+副食(白飯/冬粉/烏冬$5/雞絲麵$10)。落單之後就可以去菜市場嗰度自行揀選蔬菜,蔬菜款式好多而且全部都好新鮮!而且每個菜牌上面都有介紹該蔬菜嘅益處!自助醬料區非常乾淨👍🏻1. 主鍋套餐☀️現炒石頭火鍋(配豬骨湯魚高湯)+沙朗牛肉現炒石頭火鍋由阿姐於上火鍋時係我地面前即炒,好有鑊氣,仲準備咗屏風擋油,好貼心!火鍋炒香過後就會夾翻起啲肉,再加豬骨湯同魚高湯準備開始火鍋。沙朗牛肉份量多,而且肉質非常嫩滑👍🏻2. 主鍋套餐☀️十全藥膳湯+西班牙黑豚豬肉十全藥膳湯,有清香嘅藥材味,湯底清清地而且感覺好養生好健康。西班牙豚肉,肉質好有彈性,油脂甘香!副食我哋加咗$10要個雞絲麵同冬粉。我哋仲加咗個蟹肉棒,味道鮮甜😋鹽酥雞外脆內軟,肉質juicy,而且冇多餘油份。呢度當然有台式飲品可以選擇啦!冬瓜茶清甜,胚芽奶茶甜度適中!

裝修好有台灣舊市場風味,色彩繽紛,好特別!

自助醬料區非常乾淨👍🏻
1. 主鍋套餐
☀️現炒石頭火鍋(配豬骨湯魚高湯)+沙朗牛肉
2. 主鍋套餐
☀️十全藥膳湯+西班牙黑豚豬肉
西班牙豚肉,肉質好有彈性,油脂甘香!
副食我哋加咗$10要個雞絲麵同冬粉。

我哋仲加咗個蟹肉棒,味道鮮甜😋

鹽酥雞外脆內軟,肉質juicy,而且冇多餘油份。
2019-12-23 148 瀏覽
俗話說門可羅雀是形容沒人光顧的意思。今天着實體驗了一回,一盤生意做得好不好產品服務及價格都環環相扣。一個禮拜有兩三天從阿元菜市場門口路過,在這麼繁華的街道經常得三兩枱客已知一般但中伏總是在好奇心驅使下的后悔。三個人入座已被告知限時,朋友堅持試一試,我差點回頭就走了,招呼我們的啊姨有服務熱忱各項菜式都講了,可惜不懂台灣料理的她遇上我這個土生土長的台灣人。薑母鴨是湯灼鴨完全沒有炒得透,當然沒有入味,鴨子的羶味令人反胃🤢。海鮮拼盤中的三隻蝦子全部紅頭的,是冷涷不足或解涷時間過長導致的。人均二百多真的不值,難道開業那麼久了生意還是這麼差。順帶一提,用餐期間服務生幫你收拾桌面上的空盤子會把筷子也收走的搞笑事件是當天用餐的愉快體驗。想問一句您是如何做到這樣走神的呢?
俗話說門可羅雀是形容沒人光顧的意思。

海鮮拼盤中的三隻蝦子全部紅頭的,
是冷涷不足或解涷時間過長導致的。
人均二百多真的不值,難道開業那麼久了生意還是這麼差。

鴛鴦湯底
2019-12-22 83 瀏覽
去到見到個名,阿元菜市場。點解菜市場會係打邊爐呢?去到就發覺原來呢間餐廳好大,可以每人一鍋,但係因為我哋四個人,我哋就揀咗一個大鍋,鴛鴦湯底,一邊麻辣另一邊要豚骨。我哋叫咗個巨無霸海蝦,呢個餐會配一個沙朗牛肉,另外叫左個頂級牛小排下,牛肉超好味,海鮮超新鮮,巨無霸海蝦其實唔止有海蝦,仲有海鮮,例如生蠔。跟餐仲會有冬粉同埋烏冬俾你配搭。另外我哋叫咗麻辣鴨血,炸油炸鬼,呢兩個配菜都超好味,食直到要encore 。打邊爐當然要有好味嘅丸啦,我哋叫咗一個台式三星蔥爆貢丸。最後要介紹嘅當然係佢嘅菜市場啦,有超多新鮮嘅菜俾你揀,一個餐有一個籃,食幾多出去拎幾多,食完再拎過。

打邊爐當然要有好味嘅丸啦,我哋叫咗一個台式三星蔥爆貢丸。

2019-12-14
2019-12-21 92 瀏覽
週末特意來到堅尼地城試試阿元最新出品,火鍋味道還不錯,一人一鍋,價格算比較實惠,還有很多阿元來了的鹽酥雞,奶茶,都好出色,這邊有一個蔬菜自助,隨便拿,感覺很好吃很新鮮!
見到又有既新台灣火鍋店好似仲好好打卡添所以又走去試下先成個meun就係呢到餐紙到見到成間鋪都好特別 都係跟台灣既懷舊風仲係每人一鍋添 唔洗就大家 可以嗌自己想食既湯底雖然就因為間鋪唔係甘大 但係就想放晒所有野 所以d野就有少少壓縮我地坐既隔離就係登報區 仲有個掛既電話可以比你即刻扮電話添呢個就係自選菜區 有好多唔同既蔬菜全部都係台灣直送架仲有寫咩款式 有咩益處我地幾個嗌左唔同既肉類 大家share黎食其他地方無見過既櫻桃鴨安格斯牛肉我地仲嗌左真台灣貢丸同埋蛋餃同排骨酥 十全養生湯D肉都幾滑
見到又有既新台灣火鍋

同排骨酥
十全養生湯

D肉都幾滑

2019-12-11 123 瀏覽
冬天最啱就係打邊爐,今日收工同朋友黎左堅尼地城呢間阿元菜市場,貪呢度夠曬抵食,最平$129已經可以任食。呢度裝修好有台灣夜市攤檔感覺。我地叫左一份現炒石頭火鍋($169),揀左沙朗牛肉,係先用麻油炒起牛肉,之後再加豬骨湯加魚高湯,變做邊爐。我就揀左藥膳鍋,要特選安格斯牛肉($179)。藥膳味唔會過龍,幾香幾健康。我地跟餐都係揀左冬粉。另外加左桂冠蝦餃($39)。原本以為係一件好似餛飩咁,黎到原來係一條條長條。入面係蝦蓉,食落都彈牙既。另外揀左啲小食。鹽酥雞($37),炸得比較細粒,都脆口,雞既份量唔算多。芋泥蛋黃卷($30),原來係炸物,係芋泥條,中間有少量蛋黃。呢度有大量蔬菜,仲有啲丸。不過好受歡迎既芝士丸好快就被搶曬。蔬菜有比較少見既空心菜、皇帝菜、番薯苗。每款蔬菜,都有寫明功效,感覺健康。呢餐都食得好飽,人均$250左右。

我地跟餐都係揀左冬粉。

呢餐都食得好飽,人均$250左右。
2019-12-11
10 分鐘 (堂食)
2019-12-09 80 瀏覽
因為今日只有12度,又係時侯打邊爐。食番個暖暖的晚餐。啊元菜市場真是第一次食,非常有趣的一次體驗。餐牌上有不同鍋,先選鍋,再選湯底,然後自助選蔬菜,再有一個副食(可選飯、雞絲麵、冬粉、烏冬等等)。 而餐廳的設計都很像一間菜市場,有設計上花了不少心思。鍋底今天選了海鮮總匯及現炒牛肉火鍋。 這個現炒牛肉火鍋真是好特別,從來沒有試過將牛肉炒香再吃。叫了這個鍋之後,職員很快就到,上前為你炒牛肉。牛肉加上了蔥及蒜等等,炒得香,但不會到全熟,只是取其香味,火鍋時才把牛肉煮熟。 這樣一炒,同平時火鍋食到的肥牛又不一樣了。現炒牛肉火鍋是配搭魚湯的,所以就不能選湯了。 海鮮總匯,一個有很多種類的海鮮盤。有蠔、魚、蜆、蝦、鮑魚等等。海鮮用料新鮮,肉質都是很彈牙,爽口。其實相當不錯。湯底的選擇其實很多,選了一個藥膳湯底。藥膳湯底並不常見,很少火鍋會見得到,試了之後,果然不錯。 所謂的菜市場,就是這個自助選蔬菜的地方。裡面有不同種類的青菜,而且很貼心,都有職員一直補,確保有菜。除了青菜、還有不同菇類。有秀珍菇、冬菇、南瓜,栗米都有,還有不同丸!!!! 這個菜市場是任食,記住食得曬先好拎了。 這裡的菜都很新鮮,
因為今日只有12度,又係時侯打邊爐。
食番個暖暖的晚餐。
啊元菜市場真是第一次食,非常有趣的一次體驗。

鍋底今天選了海鮮總匯及現炒牛肉火鍋

現炒牛肉火鍋是配搭魚湯的,所以就不能選湯了。

海鮮總匯

所謂的菜市場,就是這個自助選蔬菜的地方。裡面有不同種類的青菜,而且很貼心,都有職員一直補,確保有菜。除了青菜、還有不同菇類。有秀珍菇、冬菇、南瓜,栗米都有,還有不同丸!!!! 這個菜市場是任食,記住食得曬先好拎了。 這裡的菜都很新鮮,栗米超甜呢。

到了主食的部分,選了冬粉再加雞絲麵。食得飽飽,我地亦叫了2杯飲品,是鳳梨綠茶及百香果綠茶,叫了少甜,又真是不甜。配火鍋真是不錯。

海鮮總匯
2019-12-08 102 瀏覽
食過阿元來了都會被阿元菜市場吸引住,咁啱午飯時間經過,梗係要捉埋同事入去食!中午12點唔駛等位直入,午餐推介一人前火鍋啱哂冇食早餐嘅我!呢個綜合火鍋蔬菜拼盤套餐可揀: 湯底 : 勁爆麻辣湯/ 養生蔬菜湯 /十全藥膳湯 肉: 梅花豬 $69/ 培根牛 $89 / 去骨雞腿排 $79 麵:雞絲麵/ 王子麵/ 冬粉 /烏龍麵     我點了 : 十全藥膳湯+去骨雞腿排+雞絲麵,藥膳湯好香唔會全部食物變哂味,雞腿排好多份量,又滑又好味,雞絲麵好似福麵咁不過碎嘅冇乜特別。同事點了:   養生蔬菜湯 +培根牛+冬粉 ,成個湯都係綠色好清甜 ,培根牛有肉味唔肥!冬粉煮完超大碗 ! 初初以為會”唔夠飽” 但店員建議套餐食左一半再決定加餸,果然… 蔬菜拼盤真係好多菜,肉嘅份量都好多,仲有D台式魚旦,加上跟餐一個麵,超飽!下次冇食早餐嘅日子又可以過黎大吃一餐!

呢個綜合火鍋蔬菜拼盤套餐可揀:

培根牛
雞腿排
十全藥膳湯
  • 去骨雞腿排
Taiwanese hotpot with all u can eat vegetables and assorted fish balls. Quality beef. Good choice of sides. Various choices on broth, I picked the spicy broth. There is a time limit to dine in (90 mins), we were there a little over that but staff were cool about it, but since it wasn’t on weekends so they were totally lenient about it.
2019-11-26
2019-11-28 168 瀏覽
#阿元菜市場 台式涮涮鍋,極盡台式懷舊裝修,特別是懷舊大菜檔,放置很多款新鮮蔬菜、供客人無限享用🥕🍆🥦🌽都是台灣直送,我最喜歡吃紅鳳菜、台灣芋頭,超粉軟😉😉每人一鍋非常好,可以自私選湯底😍 客人首先選擇主肉,有豬、牛、雞、海鮮,之後再選心水湯底,再加副食,如冬粉、台式麵、白飯等。最後就每人一個小菜籃任選菜檔裡的蔬菜,很捧喔!🔹美國頂級小牛排 $189 肉質不錯,有口感,油脂分配也很平衡😋😋😋🔹海鮮總匯 $269 這個海鮮拼盤很大,有台灣鯛、大蝦、鮮蚵、鮑魚、蛤蜊等,台灣鯛滾熟後相當鮮味、鮮蚵都大大隻😍😍😍我勁吃🤗湯底我選了十全藥膳鍋,感覺很保身,味道也🆗😉店蛙還有其他配料可散點,如蛋餃、鴨血等等。阿元菜市場地址:西環堅尼地城科士街40號地鋪電話:29101320

湯底我選了十全藥膳鍋,感覺很保身,味道也🆗😉
店蛙還有其他配料可散點,如蛋餃、鴨血等等。

阿元菜市場
地址:西環堅尼地城科士街40號地鋪