2019-09-26 212 瀏覽
知道阿元開左打邊爐就要嚟試下🍲🍲🍲佢有得揀一人一鍋 或者系一個湯底一齊食一人一鍋就每人底消$139 90分鐘一個湯底就底消$200 120分鐘我地四個就要左一人一鍋我同囡囡食就要左蔬菜湯 朋友要左藥膳 另外就點左現炒石頭火鍋(呢個湯應系魚湯拼豬骨)炒牛/豬都4成熟 夾起再利用豬/牛油加湯食我就要左安格斯牛肉 🐮蔬菜湯底配冬粉🍽可以選擇配一個白飯/冬粉 自己去夾菜同小小丸類同拎醬料(任食)🥒🥬🥦🌽🥕🌶🍆另外自己可以加配小食或其他例如鴨血甜不辣鹽酥雞😃叫埋嘢飲 🥤🥤🥤🥤一人一杯 本身以為會唔夠食 點知大家都好飽埋單人均$220 唔錯唔錯😚😋
知道阿元開左打邊爐就要嚟試下🍲🍲🍲

蔬菜湯底配冬粉🍽

另外自己可以加配小食或其他例如鴨血甜不辣鹽酥雞😃

埋單人均$220 唔錯唔錯😚😋
2019-09-22 3001 瀏覽
一路都好鐘意阿元知道佢新開左間火鍋店,就搵埋一樣鐘意阿元既朋友仔捧下場裝潢真係好有台灣風味不過依到都有一樣好入鄉隨俗既,就係冷氣好夠揀主食再揀湯底同副食另外有好多菜同丸都係自助任食飲品同有啲配料就要額外加錢我就揀左沙朗牛肉石頭火鍋 ($169)朋友好鐘意食辣,就揀左西班牙豬肉($159) 勁爆麻辣湯(+$15)沙朗牛肉石頭火鍋 ($169)石頭火鍋真係現炒,要讓個位比佢地炒佢就叫我地去拎醬料啊菜啊同埋其他配料醬料都係大路既選擇有我最鐘意既沙茶醬最震撼既一定係依到真係不愧為菜市場真係有好多好多好多既菜揀蔬菜類都起埋有成10款咁多仲有丸啊豆卜依啲選擇選擇真係超級多返到去都見到我既牛肉已經炒好左食既時候再淥一淥西班牙豬肉($159) 勁爆麻辣湯(+$15)見到依個色,我依啲清湯人都係唔好試為妙見到朋友食得好過癮就夠了蛋餃$39好鐘意蛋餃,薄薄既蛋皮帶住點蛋香滷肉飯(+10)最鐘意阿元既滷肉飯係香港難得食到既台灣風味蘋果西打 $15又係另一台灣風味既飲品飲住打邊爐夠晒爽埋單每人二百幾
一路都好鐘意阿元
知道佢新開左間火鍋店,就搵埋一樣鐘意阿元既朋友仔捧下場
裝潢真係好有台灣風味
不過依到都有一樣好入鄉隨俗既,就係冷氣好夠
揀主食再揀湯底同副食
另外有好多菜同丸都係自助任食
飲品同有啲配料就要額外加錢

我就揀左沙朗牛肉石頭火鍋 ($169)
沙朗牛肉石頭火鍋 ($169)
石頭火鍋真係現炒,要讓個位比佢地炒
佢就叫我地去拎醬料啊菜啊同埋其他配料

仲有丸啊豆卜依啲選擇

選擇真係超級多

返到去都見到我既牛肉已經炒好左
食既時候再淥一淥
西班牙豬肉($159) 勁爆麻辣湯(+$15)

見到依個色,我依啲清湯人都係唔好試為妙
見到朋友食得好過癮就夠了
蛋餃$39

好鐘意蛋餃,薄薄既蛋皮帶住點蛋香

滷肉飯(+10)

最鐘意阿元既滷肉飯
係香港難得食到既台灣風味

蘋果西打 $15

又係另一台灣風味既飲品
飲住打邊爐夠晒爽
埋單每人二百幾
2019-08-15
2019-09-15 166 瀏覽
台式火鍋一向都好正聽朋友介紹堅尼地城開左間阿元菜市場,我同男朋友就急不及待地黎打個靚靚火鍋啦~呢到裝修簡約又舒適,坐得好舒服,好有台灣的感覺。個set好吸引,每人一個鍋,可選擇自己鐘意的湯底,包埋一款副食同埋肉類。我揀左十全藥膳湯配白飯,男朋友就揀左鮮味墨魚湯配烏冬肉類方面揀左特質安格斯牛肉和西班牙黑豚豬肉。藥膳湯好足料,感覺幾健康,好啱女仔飲。鮮味墨魚湯就真係成個湯都係黑色,不過非常鮮,幾特別。西班牙黑豚豬肉特質安格斯牛肉兩款肉類都十分驚喜,新鮮到呢仲勁大份。入口嫩滑,配合我地各自既湯底,真係好好味!另外,個set更包左一個自助蔬菜吧,裡面有好多唔同種類嘅新鮮蔬菜,除左成日食到嘅金菇、冬菇、娃娃菜、蘿蔔等,有台灣好出名嘅A菜,最吸引係好多好少食嘅菜,例如紅莧菜、紅鳳菜、番薯苗等等。每一個菜名牌更有寫食療藥效,相當貼心。我地另外叫多左一個台灣鯛魚片,魚肉好厚切而且好新鮮,入口好滑好鮮甜。火鍋又點少得叫番杯冰飲,我地叫左一杯珍珠奶茶同一杯冬瓜茶,今次火鍋晚餐,認真寫意!
台式火鍋一向都好正

我揀左十全藥膳湯配白飯,男朋友就揀左鮮味墨魚湯配烏冬
肉類方面揀左特質安格斯牛肉和西班牙黑豚豬肉。

西班牙黑豚豬肉

特質安格斯牛肉

兩款肉類都十分驚喜,新鮮到呢
仲勁大份。入口嫩滑,配合我地各自既湯底,真係好好味!

2019-09-07 196 瀏覽
今日無所事事,約咗女朋友去咗西區行街,唔知係咪太耐無去,感覺煥然一新,完全脱離咗舊城市咁,好先進,環境又好,座立於地鉄站斜對面有間叫阿元菜市場嘅食店,人頭湧湧,好不熱鬧,就排隊等位,入座後,睇完餐牌,女友叫咗一個沙朗牛肉現炒石頭火鍋,我就要咗頂級牛小排配十全藥膳湯,發覺原來大廳啲配料可以任食,菜嘅選擇好多,飲品要咗珍珠奶茶和茉莉綠茶,侍應先將洋葱放落石頭火鍋慢炒,跟住再放沙朗牛肉,混合炒咗一陣就食得,牛肉好冧,洋葱香甜,跟住放上湯就可以加菜落去淥,可以慢慢嘆,我嘅牛小排就等個十全藥膳湯滾,跟住放小排落去,一陣就食得,牛味濃,又夠冧,配埋碗魯肉飯梗加冇得頂,飲埋杯珍珠奶茶,簡值完美,飽擦一頓後,就搭地鉄返女友回家。

,人頭湧湧,好不熱鬧,就排隊等位,入座後,睇完餐牌

,女友叫咗一個沙朗牛肉現炒石頭火鍋

跟住再放沙朗牛肉,混合炒咗一陣就食得,牛肉好冧,

洋葱香甜,跟住放上湯就可以加菜落去淥,

可以慢慢嘆,我嘅牛小排就等個十全藥膳湯滾,

,簡值完美,飽擦一頓後,就搭地鉄返女友回家。
2019-09-05 150 瀏覽
之前成日都去觀塘食阿元來了,一知道佢開左間新野-阿元菜市場,都一直好想黎食,今次特登過黎試一試!裝修都係一樣好花心思,好靚好有味道,好似啲舊式街市咁。每人一鍋打邊爐,唔洗怕因爲朋友唔食得辣而冇得食麻辣!只要叫一個湯底,就可以任食菜市場嘅配料,又有菜又有丸類!仲會配個冬粉或者白飯!湯底有5款,我地揀左鮮味墨魚湯同埋!勁爆麻辣燙!麻辣湯幾惹味!墨魚湯再濃啲會更好!肉類揀左梅花豬肉同埋特級安格斯牛肉!啲肉都幾靚,脂肪分佈平均!另外仲叫咗蟹棒鑫鑫腸同埋鴨血,鑫鑫腸幾特別,唔同芝士腸!細細條,一啖食曬幾爽!鴨血都幾大舊但未算好味!如果再麻辣啲會更加好食!價錢都算合理,種類都唔少,下次會再黎試下其他湯底!
裝修都係一樣好花心思,好靚好有味道,好似啲舊式街市咁。
鴨血都幾大舊但未算好味!如果再麻辣啲會更加好食!
價錢都算合理,種類都唔少,下次會再黎試下其他湯底!
2019-09-03 128 瀏覽
第一次踏足堅尼地城地鉄站,感覺交通實在太方便,好多未去個嘅地方,都好容易去到,出咗地鉄站行咗一陣,見前面有間叫阿元菜市場嘅食店,自己又有啲肚餓,就入去睇吓有乜嘢食,侍應見我一個人,就比我座係近門口位置,又比餐牌我睇,我叫咗一個頂級牛小排配十全藥膳湯,又有白飯同大廳嘅菜可以任食,鍾意食菜就一流啦,先嚟係藥膳湯,只要湯一滾,就可以放牛小排落去,只係十零秒就食得,肉質好冧,又放埋啲菜落去索吓啲湯,藥味濃厚,需然牛小排唔係太多,但大廳嘅配菜都好夠我食,飲品要咗一杯冬瓜檸檬水,今餐令我好驚喜,居然可以係堅尼地城都有咁好嘅食店,下次可以再來一次。

,又有白飯同大廳嘅菜可以任食,鍾意食菜就一流啦

,先嚟係藥膳湯,只要湯一滾,就可以放牛小排落去

2019-08-31 151 瀏覽
相信唔少朋友仔都應該食過阿元來了😂前排就同朋友去咗堅尼地城食佢既副牌- 阿元菜市場🥘感受到老闆在設計上花了不少心思,菜市場裝修加上懷舊嘅擺設,好似去咗菜市場打邊爐咁😆我同朋友各自揀左西班牙黑豚豬肉($159)同安格斯牛肉($179)作主食🥩湯底就揀左麻辣同蔬菜牛肉好鮮嫩,肥瘦適中👍🏻牛肉味亦都非常濃黑豚豬肉肥既部分比較多 但係食落去好滑😋至於蔬菜同丸類方面 每人可以拎一個籃出去任揀新鮮蔬菜🥬店員會為你推介台灣直送既蔬菜,叫你試下👍🏻蔬菜係可以不斷出去拎㗎💜另外我哋仲加咗一份蛤蜊($49)😄好大隻而且冇沙☺️唔錯👍🏻_飲品方面,當然主打台式飲料,我哋就叫咗百香果紅茶同綠茶 感覺很清新亦都唔會話太甜另外仲有其他特色台式小食😄大家下次黎都可以試吓😚
湯底就揀左麻辣同蔬菜
牛肉好鮮嫩,肥瘦適中👍🏻牛肉味亦都非常濃

黑豚豬肉肥既部分比較多 但係食落去好滑😋

_
另外仲有其他特色台式小食😄大家下次黎都可以試吓😚
一直以來都鍾意係西環影啲偽文青相既我,呢排打卡都發現唔少新鮮好食肆幾吸引。今日去到堅尼地城,正正地鐵站嘅對面就搵到阿元菜市場😍裝修好有心機嘅擺設到好似大排檔甘,有個人火鍋枱嘅選擇同埋大檯既包間,略帶少少私人感😇我哋當日點左個現炒石頭火鍋、一份海鮮總匯、一份美國沙朗牛、一碗滷肉飯、一份麻辣鴨血、一份芋泥蛋黃卷、鹽酥雞同炸甜不辣!上菜好快,熟食陸續都上枱等我哋食住等佢地預備個火鍋👍滷肉飯恰到好處,係冇得輸嘅選擇!唔會係只係比碎肉做嘅滷肉飯👍炸甜不辣同芋泥蛋黃卷都唔錯!性價比係高嘅,因為佢哋平均都係30幾蚊就食到啦!呢兩款係會個個都啱食又好啱食住傾計💦甜不辣比嘅份量同種類都得剛剛好同算多🥰如果鍾意食唔芋頭類同蛋黃類嘅嘢就可以叫呢個混合體試吓啦,因為佢芋泥含量都幾多,蛋黃份量就還好啦🙈係幾飽肚既選擇😂鹽酥雞炸得幾好,雞肉嫩滑但外面鬆脆,食台灣野一定唔少得鹽酥雞配搭珍珠奶茶😈食下食下都唔記得咗要為個火鍋留肚添😂現炒石頭火鍋係有專人同你炒嘅,由落油落蒜嘅步驟開始將沙朗牛肉炒到剛剛好嘅狀態 上碟,俾我哋享用🤗個人覺得有少少似肥牛,而且份量都比較少,如果係食肉獸既朋友我會建議叫多啲其他唔同款嘅肉類啦😂

火鍋炒完後之後,職員就會將魚高湯倒入鍋度俾我哋開始火鍋啦😁呢個時候我哋最適合係出去逛下佢嘅菜市場啦!

菜市場嘅蔬菜種類好多好多,有好多都係台灣空運過來嘅,有好多都係稀有嘅蔬菜品種而且係會不斷更新好多唔同款式,鍾意食菜嘅朋友一定唔好放過同留意,建議每隔一陣就好出去行下街,睇吓有咩更新啦!而除咗蔬菜之外,其實佢會擺放好多唔同嘅丸子等同埋其他火鍋料嘅,我發現當中佢有唔少款都係未見過㗎 !

我哋嘅收割成果有...

當中我要特別推介嘅就係呢粒九層塔丸啦😎雖然唔係特別喜愛直接食九層塔,但係都攞咗嚟試🙈出奇地真係不枉一試!丸子咬落去有一片一片嘅魚片可以食得到(p.s.但係完全唔使怕有魚骨架,因為你記住佢真係一粒丸嚟😂) 如果小朋友唔太食魚甘家長可以借呢個愛的謊言嘅機會叫佢哋食多兩粒啦😂😂因為佢咬落去係好似魚蛋咁🥳而九層塔既味亦唔需要怕話接受唔到,因為佢係好多台灣料理都其實有落嘅,如果鍾意食台灣料理嘅你就一定唔會怕佢淡淡的調味作用啦😋因為你完全唔會覺得係草青味或者係怪味👍所以見到就試吓啦!

第二樣覺得要推介嘅就係海鮮總匯啦😁佢每一樣嘅海鮮都真係幾新鮮,你可以睇得到佢嘅蠔係好飽滿、蜆係新鮮到粒粒都開到口、蝦都偏大隻,一個字 正!

最後,因為我哋成枱都係芋圓粉😂所以就叫咗個擂沙芋圓黎做ending啦🥰🥰🥰針下針下成枱都傾到佢凌晨12點收工先走😎唔洗轉場既選擇👍
2019-08-09
2019-08-22 211 瀏覽
餐廳位置好方便,堅尼地城地鐵行幾步就到。店名叫阿元菜市場,被佢一人一鍋吸引,好似幾特別就約左朋友去食。間舖裝修好有台灣風格,有好多台灣小食可揀。我地叫左鹽酥雞,甜不辣,魯肉飯⋯味道正常,不算正宗,始終主打火鍋,小食只是配菜。起初想試一人一鍋,但原來有2小時時間限制。我地幾個朋友傾偈,最後坐左沒有時間限制,但只有一個大鍋的卡位。坐低後店員有詳細解釋,大家要留意餐單上的步驟選菜。最特別係第四步的自助式菜市場。原來店名叫菜市場是有原因的。每叫一份主鍋都有一個小滕籃可到旁邊的小市場任拎配菜。配菜有好多唔同種類既丸同菜。 我地揀左石頭火鍋做主鍋,石頭鍋的湯底冇得揀。店員會將肉炒至七成熟後加入雕魚豬骨湯。石頭鍋湯底不太突出,大家可試其他5款湯底。見隔離枱叫左個黑色既墨魚湯底幾特別。另外叫左海鮮,蝦同蠔都幾大隻,味道鮮甜。個人覺得海鮮比肉類好味。店員好耐心解釋,但可能人手唔多,有時佢地執枱,舉手叫店員要等一陣先有人。呢度幾適合人數少。可以自己去菜市場自助夾餸,都幾好玩,而且一定夠飽。係一人一鍋打邊爐想食好D既選擇。

餐廳位置好方便,堅尼地城地鐵行幾步就到。

2019-08-19 204 瀏覽
喜歡一人一火鍋的我,就同朋友食左豬肉火鍋同牛肉火鍋,吸引我的就是菜可以任食,超多選擇,環境做到好似有好多攤檔咁,比較特色,而且有好多服務員,服務很好,另外叫左蜆,好大粒
2019-08-15 305 瀏覽
西環既阿元來了,相信無人唔識啦今日放工有事要黎西環,一出地鐵站行左陣就見到呢間阿元菜市場,原來係打邊爐黎架!店舖裝飾一貫阿元作風,好多得意野一坐低侍應就作簡單介紹,我同朋友各自揀左海鮮拼盤同安格斯牛作主菜,湯底就系藥膳同蔬菜。食物一上到黎,眼前一亮,望落好新鮮食落都真系好新鮮,牛肉好鮮嫩,肥瘦適中。鮑魚同海蝦肉質彈牙👍蔬菜同丸類就可以自己揀,種類非常多。調味料都有好多款,實有一款岩心水!飲品方面,當然主打台式飲料,珍珠奶茶唔少得啦😍打邊爐最緊要食材新鮮,平平地,阿元系個唔錯既選擇。特別既系,我留意到整晚播既音樂,都系台灣歌曲,五月天,she,蔡依林,周董等,全部都系我果個年代架🤣掛住食,唔記得影個"菜市場",人地收哂檔先記得影🤪
西環既阿元來了,相信無人唔識啦
店舖裝飾一貫阿元作風,好多得意野
掛住食,唔記得影個"菜市場",人地收哂檔先記得影🤪
早前一直都想去試阿元來了, 不過未試到就開左呢間阿元菜市場, 所以就尼試下阿元菜市場先啦~一早係OPENRICE訂左位,去到可能早,7點未夠,都幾空,直接入座,之後都開始多人,加上佢冇限時離座所以都係訂定位會好D~台式裝修首先一人揀左一個鍋一個牛小排,一個石頭火鍋因為石頭火鍋係最出名,話係台灣傳統先有,香港好少,所以就點都要叫番個試下石頭火鍋就冇得揀湯底,其實就可以揀蔬菜湯底/藥膳湯底,今次就揀左藥膳湯底_成個藥袋係入面,越煲越出味,食到之後都幾苦現炒石頭火鍋,店員會幫你炒睇唔到佢炒,不過聞到好香食落都好香,好香油味都唔油膩佢話唔會炒得太熟,等你再放落去個鍋度涮下牛小排非常有肉味,好好味,唔會un叫個鍋會包埋冬粉,即係粉絲,都好味不過配藥膳湯就稍為苦左少少亦可以配白飯每人可以拎一個籃出去任揀新鮮蔬菜店員會為你推介台灣直送既蔬菜,叫你試下另外仲有4 5款丸,都好味網上見到有D話係只拎一次,不過唔係,係可以不停出去拎後加鯛魚片,好有魚味,唔腥,亦唔太鞋叫左兩杯飲品,草莓多多同檸檬多多非常好飲雖然肉唔係任食,但蔬菜同有幾款丸任食都唔錯,而且冇限時,可以慢慢食,都食到非常飽慢慢傾下計唔洗趕住食

台式裝修

首先一人揀左一個鍋
一個牛小排,一個石頭火鍋
成個藥袋係入面,越煲越出味,食到之後都幾苦
藥膳湯

現炒石頭火鍋,店員會幫你炒
睇唔到佢炒,不過聞到好香
食落都好香,好香油味都唔油膩
佢話唔會炒得太熟,等你再放落去個鍋度涮下

牛小排
非常有肉味,好好味,唔會un
牛小排

叫個鍋會包埋冬粉,即係粉絲,都好味
不過配藥膳湯就稍為苦左少少
冬粉

亦可以配白飯

每人可以拎一個籃出去任揀新鮮蔬菜
店員會為你推介台灣直送既蔬菜,叫你試下
另外仲有4 5款丸,都好味
網上見到有D話係只拎一次,不過唔係,係可以不停出去拎

後加鯛魚片,好有魚味,唔腥,亦唔太鞋
鯛魚片

叫左兩杯飲品,草莓多多同檸檬多多
非常好飲

檸檬多多
草莓多多

慢慢傾下計唔洗趕住食,係個好選擇,而且只係百幾蚊一個鍋,可以任食菜都幾抵~
出面另有醬汁吧
店員非常親切、熱情,講解非常詳細
2019-08-06
冬粉
鯛魚片
檸檬多多
草莓多多
作為半個西環街坊嘅我,對阿元來了一定唔會陌生,未搬之前直頭係我食堂🙈,但搬咗之後就要坐叮叮去食少咗好多。前排經過西環尾見到有間新開嘅餐廳叫阿元菜市場🥬,再上網搵下,原來係阿元嘅分身食打邊爐嘅🍲。我決定拉埋另一個西環友星期五晚嚟食下,因為食飽啲都有時間消化,唔使咁早訓第朝又返工😪。8點鐘嚟到見到坐滿哂人,但好彩都有張二人枱😙,坐位都算幾闊落,而且冷氣夠哂勁(呢樣對34度嘅天氣嚟講真係好好好重要!!!)。餐廳裝修好正好有心思,有好多台灣夜市檔啲廣告燈箱,又有舊電話☎️同郵筒📮等等,勁啱打卡🙈。大部分坐位都係一人一鍋,見到係啲大枱先有一個大鍋。一坐低店員已經好細心咁介紹有乜食,個組合係點樣(主鍋+湯底+副食+自助菜市場),並推介招牌石頭鍋♨️,而呢款係無得揀自選湯底,因為set好咗配豬骨湯。之後我再研究🧐一下個餐牌,見到肉類海鮮等都有唔少選擇,湯底就約四至五款,另外仲有其他打邊爐嘅配料,花多眼亂😍。最終兩個鍋底分別叫咗沙朗牛肉石頭火鍋($169),同埋特選安格斯牛肉配鮮味墨魚湯($179+$10),另加了一份蛤蜊($49)。無叫到其它食物係因為有得拎住個菜籃🧺去菜市場任拎蔬菜🥬同丸子😁。無幾耐個

無幾耐個石頭火鍋率先嚟到💁‍♀️,店員預熱個爐後,會喺我面前用油同洋蔥爆香啲牛肉,到咁上下拎返啲肉出嚟,再倒啲高湯同豬骨湯🦴落個鍋到,店員話如果驚太濃味可以之後叫佢哋加水,重口味嘅我一於試啖先,又覺得OK👌喎,仲好正添🙈,我朋友都有同感。

另外,我屈個朋友叫咗另一款鮮味墨魚湯🦑試下,其實個湯底應該叫墨汁湯啱啲,因為成個湯都係黑色🖤的,火鍋湯嚟講幾罕見,不過味道就唔突出無咩特別,我成程都係食返我個豬骨湯👻。至於牛肉方面,石頭鍋果份就比較普通,但特選安格斯牛肉就唔同,牛肉味🐂勁正,夠大碟,每人食到好多片,而每片好大、油脂亦好均勻😋。蛤蜊亦都幾唔錯唔算細隻,有十隻到,但建議快啲放落鍋,唔好擺太耐,因為墊底啲冰喺爐邊好快溶。

跟餐副食叫咗一份冬粉,同一碗魯肉飯(+$10)。冬粉最後先落,因為想索哂啲精華🤤。魯肉飯比較的骰,但味道都同阿元來了本店差不多。👍🏻

講返菜市場🥬🥦🍆🌽🥕,嗰邊同時放埋醬油同各式各樣嘅丸,我基本上每樣丸都試哂🙈,實在太胃食。其中有幾樣真係超正,啪咗勁多位。第一位係九層塔丸☘️,呢個我喺第到無食過,一食落已經勁香,而且仲有啲好似墨魚嘅嘢好爽口😍😍😍。第二位係魚包蛋,尖尖嘅造型,已經估到係包芯,但原來入面係爆漿蟹籽🦀。其他蟹柳、魚卵卷、魚板、蝦味球等等,全部都唔錯。

🥬菜方面,都有好多選擇(包括菇類🍄),而且有好多菜喺香港都好少見,例如A菜同水蓮,我想講呢兩樣用嚟打邊爐真係好正,好吸湯,而且我勁鐘意佢好爽,食咗好多轉,真正食到飽🤰。另外啲🌽粟米好甜,而且個size食落好方便,又食咗幾嚿。

我真係勁飽好滿足😌,本身想食埋甜品都食唔落。題外話食到尾段發覺個湯真係有啲咸🙈,因為每次加湯都係加豬骨湯,而且淥完咁多嘢食愈來愈入味,所以食最後一round菜同冬粉前叫店員幫手落啲清水,咁就啱啱好👍🏻。飲品方面,叫咗一杯凍胚芽珍珠奶茶💣($29),正正常常唔會太甜。另外叫咗分解茶🍵($25),原來係枝裝的,有黃薑成份I like it,又真係幾消滯。

除咗食物同環境,餐廳嘅服務都好好,每個店員都好好禮貌好細心😇,主動幫我哋收碗碟同加湯,而且熟悉餐牌。無意中仲見到佢地好認真咁清潔🧽爐頭,抵讚。

總括嚟講,阿元無令我失望,食物環境服務衛生都無得彈👍🏻👍🏻👍🏻,真正食到飽的一餐😍。但價格就中等啦,因為平均一個餐再叫飲品連加一都差不多$200,但勝在有自助嘅菜市場,令性價比高返😆。嚟西環又想食好西打邊爐嘅你,絕對唔可以錯過👍🏻。
2019-08-09
2019-08-09 172 瀏覽
阿元菜市場主打涮涮鍋,主鍋+湯底+副食或火鍋類,另外可點熟食。餐廳員工特別推店內的現炒石頭火鍋,咁一於食呢個(本身配合魚湯混豬骨湯)再加個嫩滑去骨雞腿排+麻辣湯。Total 兩個鍋。副食我地簡左滷肉飯熟食 簡左甜不辣 飲品一個綠茶多多 一個草莓多多菜單如下: 環境幾不錯,好懷舊feel, 裝修設計就好似入左台灣乾淨的菜市場咁。側邊有卡位,仲有圓檯。石頭火鍋會有人過黎即時落蒜頭和洋蔥加沙朗牛肉現炒俾你食, 牛肉炒到5成熟就上碟,可以留到轉頭火鍋時再享用,即時享用都可以。落左蒜頭和洋蔥的火鍋,加完湯後變得更鮮甜。滷肉飯超好食,是半肥瘦的滷肉😍😍好想追加,但又想留肚食下其他野。雞腿排份量很多,食唔曬,我地放入麻辣湯底入面,麻辣滲左入雞排度,又滑又辣,不需添加調味料,麻辣湯配豆卜又係絕配。麻辣湯內竟然仲有鴨血,香港好多打邊爐地方都不會有,感覺呢度真的好台灣。鍾意食鴨血的朋友,仲可以追加呢,正! 現炒鍋個湯底本身都甜甜地,因為是魚湯混豬骨湯,由於「菜市場」內的蔬菜都是自助的,我係咁用黎煮菜,湯變得更好味,仲有好健康的菜味😋阿元菜市場最值得一讚的地方,就是它的蔬菜,距既蔬菜種類勁多之餘,仲要勁新鮮

阿元菜市場
主打涮涮鍋,
主鍋+湯底+副食或火鍋類,另外可點熟食。

Total 兩個鍋。

副食

一個綠茶多多
一個草莓多多

菜單如下:

石頭火鍋

落左蒜頭和洋蔥的火鍋,加完湯後變得更鮮甜。

鍾意食鴨血的朋友,仲可以追加呢,正!

阿元菜市場最值得一讚的地方,就是它的蔬菜,距既蔬菜種類勁多之餘,仲要勁新鮮,好多種類香港係買唔到滯,上網睇左睇,原來係台灣直送。

每人order一個火鍋就送一個竹籃,可以拎個竹籃去refill 蔬菜類。出面放滿各式的台灣直送蔬菜,水蓮、紅莧菜、冬瓜、A菜,菠菜。

仲用紙仔寫埋每種菜的功效,勁細心。

2019-08-08 1434 瀏覽
侄女與我在西環吃台灣火鍋,地鐵出來蠻方便的,有自助蔬菜,與台灣直送丸子。侍應告知如何點餐 ....先選想吃的肉類,然後選湯底,吃飯或是粉絲,蔬菜與丸子在另一角落,自助任取,價錢已包括醬料 ,個人認為單吃丸子與蔬菜也可吃個飽了。西班牙黑豚豬肉 $159看上去有點小肥,灼熟後晶瑩,薄身,腍滑,有豬味,雖然是豚肉,感到油脂在口中融化。美國頂級小牛排$189小牛排,腍軟嫩滑的肉,油脂輕微,有十多片,送飯或配蔬菜吃也足夠了。養生蔬菜湯用了西蘭花與菠菜肴煮而成,向侍應查詢過,這兩款蔬菜不太寒涼,放下牛肉有清菜的味道。十全藥膳湯用了秘制的藥材放在小布袋中,邊煮邊釋放藥材味,湯底越來越濃郁。蔬菜區: 每一款都寫上名稱與蔬菜的功效,還有些蔬菜,如水蓮是從臺灣直接運來,香港是沒有的,現在還有專職姐姐即時補充蔬菜等食物。我們喜愛的丸子有魚包蛋(魚肉軟軟,餡料流心) ,九層塔丸(有香味,肉軟) 與長形龍蝦丸。
侄女與我在西環吃台灣火鍋,地鐵出
來蠻方便的,有自助蔬菜,與台灣直送丸子。

西班牙黑豚豬肉 $159

美國頂級小牛排$189