最近好多新餐廳進軍太古這次新成員有大家都不陌生的阿叔泰麵阿叔泰麵店面小小 窗邊跟靠牆位置只有數個位置其餘都是中庭圓桌略為擠擁溫暖黃光跟木系色調打造溫馨感覺供應的各種泰國菜式亦相當地道來這邊當然要嚐一下他們的招牌船麵𓋪 香茅雞翼一份六隻的雞翼充滿泰國香料風味內裏熟得剛好 肉質帶鮮嫩不過外皮有點炸過頭了 有點可惜𓋪 阿叔牛肉船麵他們的招牌船麵果然不錯牛肉湯底超濃郁 湯汁也很掛麵配菜有牛腩 牛丸 豬皮等吃到後面麵條會吸收湯汁 店員會貼心補充湯底𓋪 醉貓豬頸肉炒河上次一嚐後 對泰式炒寬粉有點中毒豬頸肉份量很多 滑溜寬河粉具 ǫ彈有嚼勁不過辣度頗高 卻又忍不住一直吃是道惹味的一道主菜𓋪 椰汁西米糕本來想吃心心想念的千層糕但那天剛好售罄了 有西米糕也不錯芋頭跟玉米增添入口香氣 整體味道較甜𓎾 熱青檸蜜𓎾 熱蜂蜜菊花露當天也沒有椰青 (哭)養生派的我們點了檸蜜跟菊花露清津解渴又帶點點滋潤去泰國餐廳也不一定要點特飲雖然店面小小 但當天人流也不少也有不少客人到來外賣自取看來在該區也累積不少人氣呢
最近好多新餐廳進軍太古

但那天剛好售罄了 有西米糕也不錯
芋頭跟玉米增添入口香氣 整體味道較甜

𓎾 熱青檸蜜
𓎾 熱蜂蜜菊花露
當天也沒有椰青 (哭)
養生派的我們點了檸蜜跟菊花露
清津解渴又帶點點滋潤
去泰國餐廳也不一定要點特飲

雖然店面小小 但當天人流也不少
也有不少客人到來外賣自取
看來在該區也累積不少人氣呢
2024-09-13
3天前 0 瀏覽
呢間餐廳既泰國菜好特別,環境好泰國feel,上菜速度快,食物可以雙拼combo叫兩款食品都只係一個價錢,好滿足,泰國綠奶茶真係好好飲小編推介奶味香滑,仲有茶既香味,綠茶味濃豬頸肉小食必食推介,而且小食價錢唔貴,外脆內軟,而且份量超多,價錢超抵食,又彈牙又惹味。椰汁海鮮金邊粉好香椰子味,海鮮都好新鮮,有蜆肉,蝦,青口等等,金邊粉入味清甜,椰汁味清香濃郁。牛肉飯:牛肉好入味而且份量都唔少,配飯食好夾牛肉配香濃沙嗲汁。

4天前 0 瀏覽
今日放工一人嚟到太古城shopping, 順便食埋晚飯,見到有間食泰麵嘅專門店,就走入去試試先。➰ 阿叔牛肉船麵聽店員介紹佢哋嘅船麵係最出名,咁我當然食佢最出名嘅船麵喇!原來呢個船麵有不同麵底供客人選擇,我今日就揀咗最能索湯汁嘅金邊粉。未幾一碗熱騰騰嘅牛肉船麵就放在我面前,呢個湯底非常濃郁,融合咗多款泰式香料,令到湯底香氣撲鼻。船麵嘅另一主角當然係上等嘅半肥瘦牛腩,肉質非常嫩滑,充分吸收咗湯汁和香料嘅味道。爽滑嘅金邊粉又能索湯汁嘅味道,另外牛丸好彈牙,再配埋炸豬皮,令到呢碗麵嘅口感層次更豐富。➰ 香茅雞翼呢碟香茅雞翼充滿著香茅嘅香氣,而雞翼亦煎到外皮焦香而裡面嘅肉質重好鮮嫩。➰ 荔枝梳打呢杯荔枝梳打充滿著濃濃嘅荔枝香甜味,跟梳打水嘅結合,帶出一種清新甜美嘅口感。如果加點荔枝果肉,必定更加滋味。

➰ 阿叔牛肉船麵
聽店員介紹佢哋嘅船麵係最出名,咁我當然食佢最出名嘅船麵喇!

➰ 香茅雞翼

➰ 荔枝梳打

2024-11-20
  • 阿叔牛肉船麵
💼在太古上班的打工族對新開的阿叔泰麵店一定會陌生。🍜午飯時候吸引很多人等位,絕對是附近一帶的人氣之選。🕯️店鋪精緻溫馨風格裝修,🛋️溫暖柔和的黃光配搭天然木系色調餐桌,🪑很有溫馨家庭感覺。🇹🇭阿叔泰麵供應各種泰國菜式,招牌船麵亦是不可不吃。Asok Combo $118 🍛蛋炒咖哩帶子飯帶子小小粒易入口而且量多,加上炒碎蛋,配上香辣咖喱醬汁,令人越吃越開胃。🍜牛肉船麵來到阿叔太麵,🥘不得不點一個招牌菜試試。牛肉船麵麵底選擇金邊粉,雖然比較索湯,但船麵湯底濃郁,🥩牛肉口感煙韌,肉汁豐富,牛味偏重。配菜有牛腩,牛丸,豬皮等,招牌船麵果然出色。🍹凍蜂蜜菊花露一整頓飯又是咖喱又是炸雞翼,🍯建議點一杯清熱解毒的蜂蜜菊花露平衡一下,🌼菊花露味道甜而不膩,有淡淡菊花味。🍗香茅雞翼 $22🌿2隻充滿泰國香料風味的炸雞翼很好吃,內里熟得剛好,肉質鮮嫩,外皮炸的香脆。📍阿叔泰麵 (金殿台漢宮閣) 🏠太古太古城道26號太古城金殿台漢宮閣地下G409號鋪⏰11:30 - 21:00🚙港鐵太古站D1出口,步行約3分鐘#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn

Asok Combo $118
🍛蛋炒咖哩帶子飯

🍜牛肉船麵

🍹凍蜂蜜菊花露

🍗香茅雞翼 $22

📍阿叔泰麵 (金殿台漢宮閣)
🏠太古太古城道26號太古城金殿台漢宮閣地下G409號鋪
⏰11:30 - 21:00
🚙港鐵太古站D1出口,步行約3分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #太古美食 #香港食評 #香港美食指南 #香港探店 #新開餐廳 #打卡餐廳 #泰國菜 #泰國船麵 #泰式風味 #泰式咖喱 #打工仔午飯
2024-11-11
4天前 0 瀏覽
繼續跟老表去食飯😜今次佢帶咗我去食阿叔泰麵😇呢度個午餐Menu真係超啱我呢啲咁為食嘅人🥰一個價錢,食到兩款唔同泰式嘅食物😛街頭豬手飯 拼 牛肉船麵豬手滷得夠入味,豬皮位滿滿骨膠原✨全面湯底濃郁,金邊粉朔晒啲湯嘅精華😍裏面有幾舊入味嘅牛腩同埋豬肉丸😋香葉肉碎煎蛋飯 拼 椰子海鮮湯金邊粉打拋豬好香口又惹味😚 太陽蛋一齊食,成件事夠晒泰式🤓椰子湯底較杰身,不過好正🙌海鮮方便有蝦、青口、魷魚同蜆💖另外仲嗌咗個酸酸甜甜辣辣嘅泰式酸辣鳳爪😆唔使𦧲骨食得幾爽😌飲品叫咗好潤嘅熱蜂蜜菊花蜜同微甜微酸嘅熱青檸蜜🤗
繼續跟老表去食飯😜今次佢帶咗我去食阿叔泰麵😇

呢度個午餐Menu真係超啱我呢啲咁為食嘅人🥰

一個價錢,食到兩款唔同泰式嘅食物😛

街頭豬手飯 拼 牛肉船麵
豬手滷得夠入味,豬皮位滿滿骨膠原✨

全面湯底濃郁,金邊粉朔晒啲湯嘅精華😍

裏面有幾舊入味嘅牛腩同埋豬肉丸😋

香葉肉碎煎蛋飯 拼 椰子海鮮湯金邊粉
打拋豬好香口又惹味😚 太陽蛋一齊食,成件事夠晒泰式🤓

椰子湯底較杰身,不過好正🙌

海鮮方便有蝦、青口、魷魚同蜆💖

另外仲嗌咗個酸酸甜甜辣辣嘅泰式酸辣鳳爪😆唔使𦧲骨食得幾爽😌

飲品叫咗好潤嘅熱蜂蜜菊花蜜同微甜微酸嘅熱青檸蜜🤗
  • 牛肉船麵
  • 椰子海鮮湯金邊粉
青咖哩雞撈米線$78雖然係青咖喱,但係配合咗香港人嘅口味,所以唔算好辣,食開小辣嘅我都食到,咖喱汁唔算好稠,啱啱好掛到米線,雞ge份量都好多,食完好滿足☺️椰子海鮮湯金邊粉$88非常地道嘅泰式椰汁海鮮湯,有冬陰功嘅感覺,酸酸地,非常開胃,不過金邊粉比較吸水,令到個湯得返好少,但係店員好好願意幫我加湯😃海鮮種類都多,有蜆、花枝、青口、蝦…飛天通菜 $65同埋都唔算辣,充滿着蒜蓉同蝦乾味,如果有埋碗飯就一流啦!地道炸雞棗$62新鮮即炸,除咗雞肉仲有少少雞軟骨同埋粉絲,非常惹味
青咖哩雞撈米線$78

椰子海鮮湯金邊粉$88

飛天通菜 $65
同埋都唔算辣,充滿着蒜蓉同蝦乾味,如果有埋碗飯就一流啦!

地道炸雞棗$62
新鮮即炸,除咗雞肉仲有少少雞軟骨同埋粉絲,非常惹味
2024-11-12
2024-11-20 0 瀏覽
今天去太古城探朋友,然後我們來到這家泰國菜小餐館食晚飯。店舖小小,非常熱鬧。生炸蝦餅$92新鮮炸起,金黃香脆,蝦餅厚身,夠彈牙。泰式炸魚餅$60魚餅軟滑爽彈,蘸少少泰式酸辣醬,微辣更惹味。阿叔牛肉船麵$88我地揀了金邊粉,個湯底好濃厚,牛肉好腍,牛丸爽彈。金邊粉好吸湯汁,加上爽口芽菜一齊食,超正。個船麵好大碗,食咗一陣之後湯汁被麵吸了不少,店員好貼心會為每枱食船麵的客人加熱湯。香葉肉碎煎雙蛋飯(小辣)$72呢個香葉肉碎飯由不辣到辣有五個程度可以選擇。我哋唔係好食得辣,揀咗小辣,食落肉碎好惹味連埋雙蛋嘅蛋汁撈勻一齊食,好快就食晒。飛天通菜$65通菜幾爽嫩,不會好油膩。

生炸蝦餅$92
新鮮炸起,金黃香脆,蝦餅厚身,夠彈牙。

泰式炸魚餅$60
魚餅軟滑爽彈,蘸少少泰式酸辣醬,微辣更惹味。

阿叔牛肉船麵$88

香葉肉碎煎雙蛋飯(小辣)$72

飛天通菜$65
通菜幾爽嫩,不會好油膩。

2024-11-19 0 瀏覽
因為親戚住在太古城這邊,所以我經常都會來到這裡,見到住宅地下一向有很多小店都非常有特色,不過平常和親戚吃飯,由於人數太多都是吃酒樓,所以這天我約了朋友前來這裡試一試心儀的餐廳。 這間泰國餐廳好像是新開的,所以也很有興趣來試一試,餐牌簡潔易明,我們很快便選擇到想吃的。 我們這天是閒日的晚上前來,餐廳都幾乎坐滿客人,很受歡迎。 阿叔牛肉船麵($88)本身都很喜歡船麵,因為用料豐富,牛肉份量都多,肉吸收了湯汁,湯汁帶微辣。可以選自己喜歡的粉麵,我們選了河粉(+$8),這與平常吃的河粉有不同,更闊身及煙韌,更能吸收湯汁味道,亦有炸豬皮和肉丸配搭。 蝦功拌飯($138)愛蝦人士必吃!蝦有7至8隻之多,大大隻,鮮甜及爽口彈牙,最喜歡是面頭淋上滿滿蝦膏造的醬汁,非常香口,拌飯一流。 小食拼盤(細)($88)小食拼盤就可以每款小食都試一試,我們兩個人,點份細的剛剛好。泰式炸魚餅外面炸得金黃酥脆,肉質柔軟,帶有泰式香料風味。地道炸雞棗,在泰國餐廳比較少見這道小食,炸得金黃酥脆,雞肉juicy。泰式酸辣鳳爪帶微辣,很香口,肉質軟嫩。香茅雞翼表皮輕輕烤過,沒有用炸粉,更加令吃到雞翼的味道,口感外脆內軟。炸豬

我們這天是閒日的晚上前來,餐廳都幾乎坐滿客人,很受歡迎。

阿叔牛肉船麵($88)

蝦功拌飯($138)

小食拼盤(細)($88)
小食拼盤就可以每款小食都試一試,我們兩個人,點份細的剛剛好。泰式炸魚餅外面炸得金黃酥脆,肉質柔軟,帶有泰式香料風味。地道炸雞棗,在泰國餐廳比較少見這道小食,炸得金黃酥脆,雞肉juicy。泰式酸辣鳳爪帶微辣,很香口,肉質軟嫩。香茅雞翼表皮輕輕烤過,沒有用炸粉,更加令吃到雞翼的味道,口感外脆內軟。炸豬皮炸得非常酥脆又爽口,不會油膩。

熱蜂蜜菊花露($22)
有菊花的清香味,配上甜甜的蜂蜜,口感舒服,吃完帶辣和香口的小食後飲用非常適合。

泰式綠奶茶($32)
都知道泰式奶茶和我們平常喝的有不同,所以綠奶茶也想試一試。甜度適中,有綠茶的香氣,加入了泰式香料別有一番風味。

2024-11-14
📍阿叔泰麵(太古)💥阿叔牛肉船麵($88)湯底係偏藥材嘅牛骨湯有濃郁嘅牛肉味 都幾易入口配料好豐富有牛腩牛丸同豬皮配金邊粉索晒啲湯好正!💥炭燒豬頸肉(套餐追加$25)有好香嘅炭燒味豬頸肉燒到焦香惹味💥飛天通菜(套餐追加$35)炒得好有鑊氣口感爽脆蝦醬同蒜味濃郁小小辣令通菜更惹味💥芒果糯米飯(套餐追加$35)芒果食落好甜糯米飯煙煙韌韌椰汁好香💥凍斑斕薏米水飲落幾清甜薏米口感煙韌唔錯👍💥泰式奶茶茶同奶嘅比例岩岩好冇叫少甜甜度都岩岩好岩晒香港人口味🤣
📍阿叔泰麵(太古)

💥阿叔牛肉船麵($88)

湯底係偏藥材嘅牛骨湯
有濃郁嘅牛肉味 都幾易入口
配料好豐富
有牛腩牛丸同豬皮
配金邊粉索晒啲湯好正!

💥炭燒豬頸肉(套餐追加$25)
有好香嘅炭燒味
豬頸肉燒到焦香惹味

💥飛天通菜(套餐追加$35)
炒得好有鑊氣
口感爽脆
蝦醬同蒜味濃郁
小小辣令通菜更惹味

💥芒果糯米飯(套餐追加$35)
芒果食落好甜

冇叫少甜
甜度都岩岩好
岩晒香港人口味🤣

2024-11-18 0 瀏覽
阿叔泰麪每次經過太古,這兒總是排長龍,今晚竟然有空位,馬上想試試。🍄蛋炒咖喱帶子飯成碟都係帶子,非常惹味,如果咖喱味再濃一點我更喜愛☺️🍄炭燒豬頸肉燒得好肉汁多外皮脆,加分位就係佢嘅醬汁酸酸辣辣,好正。🍄肉碎生菜包嘩!從未見過咁大片嘅生菜包,而且脆同埋爽甜,調味調得好好。🍄芒果糯米飯配雪糕上碟好得意,用一個細細嘅碗裝住。糯米飯係暖嘅,連埋雪糕食好好味,呢個甜品咁出色😘😘😘除了店舖比較少之外,呢間係無可挑剔🥹性價比高!
阿叔泰麪
每次經過太古,這兒總是排長龍,今晚竟然有空位,馬上想試試。

🍄蛋炒咖喱帶子飯
成碟都係帶子,非常惹味,如果咖喱味再濃一點我更喜愛☺️

🍄炭燒豬頸肉
燒得好肉汁多外皮脆,加分位就係佢嘅醬汁酸酸辣辣,好正。

🍄肉碎生菜包
嘩!從未見過咁大片嘅生菜包,而且脆同埋爽甜,調味調得好好。

🍄芒果糯米飯配雪糕

除了店舖比較少之外,呢間係無可挑剔🥹性價比高!
2024-11-18 0 瀏覽
見到咁多好評便專程去試下!點知好失望! 今次係我人生第一次寫評語!為咗表示真係比一般般還要一般!牛肉超「 鞋」, 配料冇特別! 根本唔值呢個價錢! 地方細, 但又坐好多人! 泰式奶茶還可以的! 魚餅就麻麻!好難令我再返轉頭食!
見到咁多好評便專程去試下!

點知好失望! 今次係我人生第一次寫評語!
為咗表示真係比一般般還要一般!
牛肉超「 鞋」, 配料冇特別!
根本唔值呢個價錢! 地方細, 但又坐好多人!

泰式奶茶還可以的! 魚餅就麻麻!
好難令我再返轉頭食!

2024-11-18
2024-11-17 0 瀏覽
🐱🍖 醉貓豬頸肉炒河 ($88)今次試咗呢道菜,河粉炒得香脆,豬頸肉嫩滑,味道融合得非常好。每一口都有濃郁嘅醬汁,真係非常過癮!🥥🌶️ 青咖喱 配飯(雞) ($72)青咖喱嘅香味撲鼻而來,雞肉吸收咗咖喱嘅濃郁味道,配上白飯食落去,令人一口接一口,唔想停手!🍤🌶️ 泰式酸辣鳳 ($60)呢道菜酸辣味道剛好,蝦肉新鮮,搭配啲香料,食落去真係好醒胃,令人想多食幾口,回味無窮!🥬✨ 飛天通菜 ($65)呢道菜清新又健康,通菜炒得恰到好處,保持咗脆口感,帶有一絲蒜香,食完後整個人都覺得清爽!🥤 7up ($10)整體而言,呢餐真係唔錯,值得一試!
🐱🍖 醉貓豬頸肉炒河 ($88)

🥥🌶️ 青咖喱 配飯(雞) ($72)

🍤🌶️ 泰式酸辣鳳 ($60)

🥬✨ 飛天通菜 ($65)

🥤 7up ($10)

整體而言,呢餐真係唔錯,值得一試!
2024-11-15
5 分鐘 (堂食)
2024-11-17 0 瀏覽
位於太古嘅阿叔泰麵,主打食船麵,另外仲有其他招牌嘅泰國菜式。餐廳主要採用木系既餐桌同餐椅,環境簡約。🍴肉碎生菜包($68)肉碎炒得幾香,夠乾身,味道濃郁,如果再辣啲就更加惹味。生菜大大塊,新鮮爽口,包肉碎一齊食可以中和油膩感。🍴阿叔牛肉船麵($88)船麵麵底揀左金邊粉,麵係新鮮即煮,比較容易索湯,店員會主動幫忙加湯,湯頭清甜,另外更有醬料提供,可以自行調配適合自己嘅口味。船麵配料包括有:牛腩、牛丸同炸豬皮等,個人特別鍾意牛腩,肉質夠腍,帶點牛香。🍴泰北金麵($78)湯底濃郁鹹香,唔會太辣。麵條闊而扁,好容易掛到湯汁。部份麵條炸過,脆脆哋,令口感多個層次。雞髀大大隻,肉質幾嫩。🍴泰式奶茶($30)食泰國菜點少得飲泰奶,奶味較為突出,質感幼滑。🍴泰式綠奶茶($32)綠茶味道清香,甜度適中。

🍴肉碎生菜包($68)

🍴阿叔牛肉船麵($88)

🍴泰北金麵($78)

🍴泰式奶茶($30)
食泰國菜點少得飲泰奶,奶味較為突出,質感幼滑。

🍴泰式綠奶茶($32)
綠茶味道清香,甜度適中。
星期日唔知去邊好,老公話不如去太古城行下!話嗰度有間泰國菜食船麵好正🍜想去試下!一出太古城站D1出口,5分鐘左右就到喇!岩岩過左午飯時間,唔駛排隊!轉河粉+$8碗麵一上黎就聞到好香!望落超多料!店員拎左個調味架,介紹左泰國人食船麵係兩匙糖,醋、辣椒、魚露各半匙!我地先唔落調味料,飲一飲個湯好香濃既牛肉味!!然後再試下跟店員指示落調味料,再飲一飲個湯!估唔到個湯既味道更加有層次!好難形容,大家要過黎試下😂😂 初初覺得加河粉要$8有少少貴!但係食落就知完全係值得!店員話河粉係用上泰國既新鮮河粉!十分掛湯!每一啖都吸晒湯汁既精華!😋😋 牛肉煮得夠淋好入味!炒河好有鑊氣!河粉加上金不換炒!少少辣!正😋😋 豬頸肉份量好多,口感爽口!美好既假日當然唔少得甜品!蛋糕泰奶味香濃!配上香草雪糕,😋😋😋好似好少見有泰式綠奶茶飲!連個杯套都泰有feel喇! 好清新,唔會好甜!可以試下!總結,呢度既船麵真心令我難忘!其他野食都好有水準!!值得一提,店家提供比客人既係青檸水,泰國菜味比較濃,食完飲一飲杯水感覺好refresh! 印象分💯 !!

阿叔牛肉船麵

醉貓豬頸肉炒河
泰式奶茶蛋糕配雪糕
綠奶茶
2024-11-17 0 瀏覽
我女友是住太古。所以搵食係太古街坊最容易不過的。更是必備。美味佳餚。應有盡有。見到一間餐廳食泰菜。二話不說衝了入去**阿叔牛肉船麵**無疑是最令人期待的主角。這碗船麵的湯底清澈而濃郁,散發著誘人的香氣,牛肉經過精心燉煮,肉質鮮嫩,入口即化,與彈牙的金邊粉相得益彰。湯頭的鮮美與牛肉的醇厚交織在一起,讓每一口都充滿了層次感,搭配上新鮮炸起豬皮。讓整碗麵的風味更加獨特。令人陶醉。小食拼盤更是讓人驚喜,包含了「地道炸雞棗」、「泰式酸辣鳳爪」和「香矛雞翼」。炸雞棗外酥內嫩,香氣四溢,咬下去的瞬間,肉汁四溢,令人垂涎欲滴。泰式酸辣鳳爪則是另一番風味,酸辣的醬汁讓人感受到泰國的熱情,搭配上鳳爪的Q彈口感,香矛雞翼外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩,搭配特製的醬汁,更是美味無窮**泰式咖啡**,這杯咖啡香氣濃郁,帶有淡淡的甜味,讓人感受到泰國咖啡的獨特魅力。入口順滑。

2024-11-14
5 分鐘 (堂食)