2013-07-29 818 瀏覽
呢間素食館,我一定要提醒自己該唔可以再去幾年前去過一次,企堂大聲喧嘩,言語不甚雅致,叫一碟星洲炒米,辣味欠奉,算,可能素食點為素食人士或出家人,有可能需要戒辣,但星洲米最主要係咖喱味,咖喱味淡如無味,就似周星馳食神入面尐車仔咖喱魚蛋一樣,咖喱只在米粉表面,用筷子一夾,咖喱已經甩掉,最大件事係連鹹味都冇,唔好講其他材料事隔幾年,再次因為事情要到尖東,貪就腳上去食,都係蒲汗四蔬,完全冇改進,一樣係汁還汁,蔬還蔬,味道冇結合到,因為兩次都係一個人食,食咗飽肚就算,唔想再深究跟住2013年7月28號,又因事再去,今次因為同幾位朋友開會後,貪方便,到樓下呢間齋舖食,今次真係嚇親人先講干炒牛河大家享任何一間茶餐廳或者酒樓都應該叫過食過,可以話同星洲米一樣係廚房廚師嘅基本,可以話係食肆嘅兩大皇牌,點菜律之高,應該冇邊樣碟頭炒粉麵可以高得過佢,但係,呢度嘅干牛河差唔多可以話係冇色,干牛河最主要係老抽同生抽,炒到河粉上色,唔應該見到河粉本身嘅白色,但係佢呢碟干牛河,同星洲米米分上面嘅咖喱一樣無味同薄得見粉,一間食物館,如果呢兩樣炒嘢都做唔好,係咪可以評佢唔合格?另一碟賽螃蟹伊麵螃蟹無味已係意料之中,最特
呢間素食館,我一定要提醒自己該唔可以再去

先講干炒牛河

另一碟賽螃蟹伊麵
螃蟹無味已係意料之中,最特別係伊麵下一灘水,基本上呢個係一個炆餸,伊麵應該係用炆嘅方式做好,再加上炒好嘅賽螃蟹,灑上炸脆咗嘅素肉碎或者打碎嘅紅蘿蔔容,但係佢哋用素高湯將麵水煮,湯又冇味,再將伴碟嘅西蘭花水一齊放埋入碟,大家可以想像一下情況,合格嗎?

我問過網友,佢哋話呢間好食,我問點好食法,咁嘅水準都話好食?網友嘅答案非常咁精彩,佢話要撞啱師父至得

乜去一間餐館食飯要撞埋「師父到」至可以入去食???咁我點知佢哋幾時師父到!!!!!
我諗大家可能要去之前問問黃大仙或者觀音廟問下今日係咪適宜去食飯

@@"
2013-07-28
2013-04-27 646 瀏覽
參加了朋友的結婚註冊儀式後,想著一個人回家吃飯,倒不如在外吃過後才回家。尖沙咀有3間印度餐廳,其中一間在重慶大廈的已光顧過兩次。另外兩間卻未曾光顧過。可惜,這次也是沒有機會,因為午飯後這段時間休息……於是,我改為到尖東的阿善素食。原來我曾經到此吃晚飯,竟然忘記了!在Openrice看過網友的食評,推介牛蒡蘇野菌竹桶飯($60),我也來點一客。店員在我點餐後很快便捧上來。應該是預先已做好基本的炒飯,只是再將配料加進去,略略一炒。飯炒得很乾爽。可以吃到雜菌爽脆的口感。但,是甚麼菌便不能深究,因為切得很幼細。牛蒡味道則嚐不出來。這炒飯做得好的地方是油份不多。我一個人吃了全桶也不覺飽膩。(請不要取笑我!我只是不想浪費食才全部吃完。>//////<)
尖沙咀有3間印度餐廳,其中一間在重慶大廈的已光顧過兩次。
另外兩間卻未曾光顧過。
可惜,這次也是沒有機會,因為午飯後這段時間休息……

於是,我改為到尖東的阿善素食。
原來我曾經到此吃晚飯,竟然忘記了!

店員在我點餐後很快便捧上來。
應該是預先已做好基本的炒飯,只是再將配料加進去,略略一炒。

飯炒得很乾爽。
可以吃到雜菌爽脆的口感。
但,是甚麼菌便不能深究,因為切得很幼細。
牛蒡味道則嚐不出來。

這炒飯做得好的地方是油份不多。
我一個人吃了全桶也不覺飽膩。

2013-04-27
2013-03-29 451 瀏覽
本來諗住去食佐敦果間齋鋪,但要去尖咀買野又懶行出去,就地見到有間素食店,就上左去食喇〜一家五人,叫左齋老味,炸芋頭魚,炒鮮奶,菜旁蟹依麵,叉燒加大蝦〜 齋口唔齋心 每樣野都好大碟〜 叉燒同沙律蝦都好好味〜 估唔到做得咁似〜 盧薈炒鮮奶唔太油〜我估真係用鮮奶炒,但唔知鮮奶算唔算係齋呢 〜〜 條芋頭魚我最like ~ 比之前食開的大條 & 厚身 〜

2013-03-29
  • 叉燒大蝦,五柳鮮班
2013-03-24 300 瀏覽
最近快餐連鎖店的咖哩漢堡成了城中熱話, 有一種說法, 是那個漢堡像把漢堡扒沾滿咖哩魚蛋的咖哩汁。有素食同好貼過這裡的圖, 說這裡有咖哩魚蛋賣 (當然是齋魚蛋了), 近日經過竟然給我遇上了。原來除了魚蛋, 還有燒賣, 都是六元四粒, 可能比在街邊篤魚蛋還要便宜。質感跟味道其實跟真魚蛋差不多, 雖然我很久沒有吃過咖哩魚蛋, 但近年吃到的, 印象中魚蛋都已經是腍腍的, 沒有小時候吃的那種彈牙感覺,所以這個素魚蛋的質地偏軟反而比較像真。咖哩不算很辣, 也夠香, 不論大家吃葷吃素, 都可以來篤串抵食魚蛋過過癮, 當然這類食物是少吃多滋味, 偶一為之好了。

外賣自取
2012-06-21 198 瀏覽
因為朋友介紹既關係來到<<阿善素食>>晚膳當晚和朋友首先點一個牛蒡蘇野菌竹桶飯$53 飯有中芹, 青豆, 牛蒡蘇和野菌味道有點像蒜香炒飯份量亦都足夠二人食飯很乾身, 所以我們再點多一個蘆薈三絲翅$25三絲有南瓜, 金菇, 蘆薈湯底味道好清甜
因為朋友介紹既關係
來到<<阿善素食>>晚膳
當晚和朋友首先點一個牛蒡蘇野菌竹桶飯$53
飯有中芹, 青豆, 牛蒡蘇和野菌
味道有點像蒜香炒飯
份量亦都足夠二人食
飯很乾身, 所以我們再點多一個蘆薈三絲翅$25
三絲有南瓜, 金菇, 蘆薈
湯底味道好清甜
新年伊始,帶同未婚妻和我的朋友,一行五人一齊看電影後,來到這間素食館吃晚飯。其實選擇這間都有點不得已,原本打算找酒樓的,但剛好心目中的酒樓當晚有人擺結婚酒,原來才知道是好日子(2012.1.2),最後我和未婚妻努力下,選擇了這間素食館,點了一個四人套餐,另加一碟齋滷味。因之前聖誕和新年吃了太多肉食,因此我們很期待這頓全素的飯局,而菜式整體水平都令我們滿意,尤其是套餐的素翅和素賽螃蟹伊麵,簡直係「爭住食」!餐後還有糖水免費供應,來的是南瓜西米露,很清潤。我們食的時候,見到有僧人上這館子吃,可見這店是一間上乘的素菜館,值得我們再去品嚐。

齋滷味
素翅
上湯竹笙草菇小棠菜
合桃炒淮山
荷蘭豆炒鮮菇
炸魔芋配以菜汁獻
素賽螃蟹伊麵
2012-01-02
5 分鐘 (堂食)
齋滷味
素翅
上湯竹笙草菇小棠菜
合桃炒淮山
荷蘭豆炒鮮菇
炸魔芋配以菜汁獻
素賽螃蟹伊麵
2011-10-30 69 瀏覽
本來想食素食車仔面,但去到無門口入,只好亂走走到見到阿善素食, 咁出名,當然要去試下入到去無咩人,即有位啖啖面,真係好好食,我本身係唔鐘意食面,但佢個湯少少spicy,又清清地,又香香地,D面又彈彈地,真係好得抄米,都幾ok.,幾多料,但有D濕,唔干身,抄年糕,佢抄到黑黑地,但食落又幾有口感,都係有小小spicy,但好開胃個抄飯其實幾普通,但抄得干身,香,味道ok最後有糖水餸,係綠豆沙,但味道一般個啖啖面係重點推介,真係要食多次
抄飯
抄年糕
抄米
啖啖面

本來想食素食車仔面,但去到無門口入,只好亂走
走到見到阿善素食, 咁出名,當然要去試下

入到去無咩人,即有位

抄米,都幾ok.,幾多料,但有D濕,唔干身,
個抄飯其實幾普通,但抄得干身,香,味道ok

最後有糖水餸,係綠豆沙,但味道一般

個啖啖面係重點推介,真係要食多次
2011-10-30
啖啖面
抄米
抄年糕
抄飯
2011-08-25 59 瀏覽
5月10日, 下午行過尖沙咀, 呀菲忽然齋癮起, 想食齋, 好彩附近搵到呢間素食! 由於我地去到時間都已經大概2點半, 過咗lunch time時間, 冇乜人~::: 自選點心 x 6 ::: $18 x 2點心除開都係$6一件, 仲有好多選擇添, 真係分分鐘比茶樓更平~ 叉燒酥 – 有叉燒嗰隻汁, 加埋豆乾, 味道幾好. 可惜表皮凍咗, 淋咗, 欠決香酥感…南瓜餅 – 煙煙韌韌, 但係太清淡… 裏面南瓜茸唔夠味. 只係似食緊冇炸嘅煎堆.炸春卷 – 餡料都幾豐富, 有蘿蔔絲, 雲耳絲, 冬菇絲, 味道濃郁~ 炸春卷皮都仲有少少脆, 不過又係凍咗…葡汁野雞卷 – 呢個算咁多樣之中最特別又最好味, 用腐皮包住葡汁素雞, 葡汁味濃素雞又有咬口~ 雖然都係凍嘅, 不過個腐皮凍咗又唔會話好差.香滑馬拉糕 – 呢個就真係比茶樓遜色, 可能要素製, 味道就係怪怪的, 冇乜蛋味又冇乜糖味… 質地亦唔夠鬆軟.白菜煎餃 – 中規中矩嘅一件, 煎過嘅外皮仲有dd脆, 不過餡就冇乜特別.點心整體最差都係凍咗, 味道唔錯嘅, 但如果熱食應該會更好.::: 鮮竹什菌炒麵 ::: $50點心可能過咗出爐時間, 所以

::: 自選點心 x 6 ::: $18 x 2

::: 鮮竹什菌炒麵 ::: $50
點心可能過咗出爐時間, 所以只剩番d凍野. 不過呢個炒麵即叫即製, 非常熱辣辣仲好大碟! 份量足夠3-4人食, 好彩我地叫咗一個咋! 炒麵香脆, 獻汁香濃, 用料新鮮, 已經足夠形容晒呢個炒麵! 炒麵有剛好嘅脆口度, 唔會太硬, 浸一浸d獻汁又索得到d味. 好怕炒麵有嗰種油臆味同鹼水味, 好彩呢個又冇~ 鮮竹好夠淋, 又好索汁, 正~ 翠玉瓜夠新鮮好爽口, d什菌都一樣咁好味~ 個獻汁就係整個炒麵嘅精髓, 簡簡單單一個蠔油獻唔會過鹹過淡, 味道適中, 唔會搶咗素菜d鮮味, 又冇浸淋晒d炒麵~ 唔怪得有幾枱人都叫呢樣~

食物水準唔錯, 大大碟好抵食~ 不過點心就可能要揀啱時間. 可能係3點鐘冇乜人, 冷氣開大咗d, 不過只收$5茶錢任飲, 呢個時間可以當係中式café坐低靜靜地傾下計都幾好~
叉燒酥 炸春卷 葡汁野雞卷
2011-05-10
葡汁野雞卷
鮮竹什菌炒麵
2011-08-15 34 瀏覽
十五齋期,獨個兒在尖沙咀打轉,時間是傍晚六時,肚子大餓,一早已知道漆咸道南有一家素食店,不多考慮便進入~踏進店內,店員都主動幫忙,還禮貌地詢問我需要什麼茶。因時間尚早,我只單點了一個日式海鮮湯烏冬,便靜靜地坐下來。"轟轟轟轟"連綿的冷氣機噪音,沒有窗子,封閉的環境,令人有壓迫感。不一會,烏冬呈上來,樣子蠻好,但心裡還暗怕它跟其他店一樣,是沒有味道的湯麵。來來來!吃一口吧!吃下清清淡淡,但卻不是想像之中的淡而無味,吃不出是哪種醬汁,還挺滋味的(是我太餓的關係嗎?)。彷魷魚很像真,像車行麵店那種通透,卻沒有味道的魷魚,沒錯,車仔麵的魷魚不就是沒有味道的嗎~?很快給我吃光,份量還剛好,如果我是男生,一定不能滿足!
十五齋期,獨個兒在尖沙咀打轉,時間是傍晚六時,
肚子大餓,一早已知道漆咸道南有一家素食店,不多考慮便進入~

踏進店內,店員都主動幫忙,還禮貌地詢問我需要什麼茶。

因時間尚早,我只單點了一個日式海鮮湯烏冬,便靜靜地坐下來。

吃不出是哪種醬汁,還挺滋味的(是我太餓的關係嗎?)。

彷魷魚很像真,像車行麵店那種通透,卻沒有味道的魷魚,
沒錯,車仔麵的魷魚不就是沒有味道的嗎~?

很快給我吃光,份量還剛好,如果我是男生,一定不能滿足!
日式海鮮湯烏冬
2011-08-14
日式海鮮湯烏冬
2011-06-09 43 瀏覽
相隔多時才寫食評,可見此餐廳真是............我看見門外貼上午市套餐,每款$35,連白飯,是日例湯.(是日例湯:蓮藕赤小豆冬瓜湯)見唔貴,咪試下,點知......1.一入座冇人理,等到差不多十多分鐘才有人送茶壺,餐單,餐具.反而隔離枱講流利英文的男女(ABC)得到快捷周到的服務.2.我order的沙爹素蝦煲套餐,一等就二十分鐘, 心想: 連套餐都慢工出細貸,抵讚! 呢餐一定好食. 當食物上枱後,點知......嘩!,我一生人第一次見到............0禁差的沙爹素蝦煲. 想知點樣,看相!大家好像忘記一樣東西.........right! 就係例湯la! 等待呢例湯連影都冇!但係我趕時間無追單.....Blacklist 呢間野!

相隔多時才寫食評,可見此餐廳真是............
見唔貴,咪試下,點知......
嘩!
無沙爹味,無香味,味道負分!
嘩! 90%係水,10%係餸, 稀過陳冠希!!!
一片汪洋
Blacklist 呢間野!

2011-06-01
  • 一肚氣
2011-05-21 31 瀏覽
相約吃素的朋友在尖沙咀吃飯,友人便介紹了阿善素食,到步後看見座無虛席,幸好預先訂了位還只等了十分鐘便有位老友叫我一定要試這裡的桶飯子薑欖角海鮮桶飯 55元一大桶的飯.足有四五碗的份量,濕濕地易入口,帶微微的薑味和有好多不同"海鮮"做料好豐富燒汁雜菌金錢片 52元泰汁素羊串6 串 65元非常香口惹味的素羊串,實在像極在街邊吃到的串燒一樣還有值得一提這裡的餐前小吃咸花生和這裡的茶也沖得香也夠熱想不到在尖沙咀這個旺區竟然能吃到如此價廉物美的素食份量足,而素食的款式也有很多

相約吃素的朋友在尖沙咀吃飯,
友人便介紹了阿善素食,
到步後看見座無虛席,
幸好預先訂了位還只等了十分鐘便有位
老友叫我一定要試這裡的桶飯
子薑欖角海鮮桶飯 55元
一大桶的飯.足有四五碗的份量,
濕濕地易入口,帶微微的薑味和有好多不同"海鮮"做料
好豐富

燒汁雜菌金錢片 52元
泰汁素羊串6 串 65元
非常香口惹味的素羊串,實在像極在街邊吃到的串燒一樣

還有值得一提這裡的餐前小吃咸花生
和這裡的茶也沖得香也夠熱
想不到在尖沙咀這個旺區竟然能吃到如此價廉物美的素食
份量足,而素食的款式也有很多

10 分鐘 (堂食)
2011-05-15 30 瀏覽
叫了搖柱金姑扒時蔬,薺拼一碟,五柳魚,素翅炒旦白鮮奶,海鮮炒飯 少油,味道夠,五柳魚好好味,炒旦白鮮奶,清淡又滑....可惜...我們訂了6時半枱 ,點了菜,bangbang聲上哂菜,7時05分食完派糖水.糖水剛到人就要人埋單!太過了吧,我糖水食了一啖佢就収哂枱上d碗碟!!仲快過食快餐,好難再來
2011-05-15
2011-03-08 38 瀏覽
平日一班人到處飲飲食食,今次搞手安排了一餐不一樣的齋宴,大家都贊不絶口。齋宴一般吃的東西,相信大家心裡有數,今次竟然有炸年糕、蘿白糕,仲好好味添。真係要多謝搞手,給我們這個不一樣的齋宴,印象中吃了超過十款食品,可惜未有全部影相。大家邊談邊吃,今次的話題加多了齋宴的菜式,都忘記了拍照。搞手說還有一個南瓜翅最值得推介,但今天選擇了例湯,未有安排南瓜翅。說得我們心癢癢的,找一天要自己再過來,試試平常的菜式跟這次有何不同?炸年糕,薄薄的粉槳,外脆內軟,口感一流,又唔太甜雖然蘿白糕都唔錯,但年糕太有驚喜,兩者之間還是年糕好吃。齋鹵味唔知係羅漢齋粥定係粟米粥?粥料有粟米、木耳之類的材料,又係好好味。腐竹好有豆味,白菓則不是我杯茶,唔知好唔好食?有兩款义燒,另一款應該是四季豆欖角义燒,和這一款,個人更喜歡四季豆那款,但忘記影相。义燒的味道和口感俱佳,真想叫師傅整碟义燒飯試試,未知感覺會如何?擔擔麵 - 差點忘記裡面沒有肉末呢!

炸年糕,薄薄的粉槳,外脆內軟,口感一流,又唔太甜
雖然蘿白糕都唔錯,但年糕太有驚喜,兩者之間還是年糕好吃。
齋鹵味
腐竹好有豆味,白菓則不是我杯茶,唔知好唔好食?
擔擔麵 - 差點忘記裡面沒有肉末呢!
2011-02-02 39 瀏覽
地方簡約舒適服務OK食物色香味全, 份量夠無加味精, 對食物有信心之舉, 巿面好少有, 尤其素菜本身無肉味, 好似三德素食, 味精好重, 好睇唔好食價錢超值,下午茶套餐仲抵食, 附近返工的人值得食菜普新穎, 非舊式或豪華之菜我們今次係食套餐的.
地方簡約舒適
服務OK
食物色香味全, 份量夠
價錢超值,下午茶套餐仲抵食, 附近返工的人值得食
菜普新穎, 非舊式或豪華之菜
我們今次係食套餐的.
2011-01-14
2011-01-24 35 瀏覽
阿善素食上午茶 特價食品 00:00am to 00:01am 啫啫粉腸 $120 泰汁羊串(50串) $20嗲沙餃水(36隻) $20家鄉銀針粉 $23 牛蒡崧蓮藕餅 $25 鮮冬菇雞煲仔飯 $25 銀杏杞子鮮竹浸菜苗 $10 茄子咖喱香 $20 干迫牛蒡崧粉絲年糕 $23 雲耳杞子浸鮮淮山 $23 齋鹵味 $20 欖角紫菜海鮮桶飯 $28
阿善素食
京式擔擔麵 $15
百寶粟米粥 每碗$50
藥膳湯 每碗$10
加$100服務費

$100 (宵夜)
  • 嗲沙餃水