2023-06-19 645 瀏覽
柚子拉麵做得非常之出色,夠清新,適合夏天食,麪底軟硬度適中,隻蛋係流心蛋,個湯底唔太唔鹹入味,所以連個湯底都飲埋價錢合理,環境衛生ok。去開尖沙咀,可以值得一試。
價錢合理,環境衛生ok。去開尖沙咀,可以值得一試。
2023-06-12 732 瀏覽
近排好似迷上左拉麵,走訪了好幾間店,而位於尖沙咀The One商場內的阿夫利係其中之一。記得初開業時,據聞要排長龍,依家熱潮已過,所以完全唔洗等位。店門口用點麵機選好自己想食的食物,然後乖乖坐在位置等候。柚子辣湯拉麵 - 第一啖湯頭係有柚子味,但唔係個種好fresh既感覺。至於只有一塊的炭燒叉燒都尙算合格,半隻流心蛋,而拉麵份量也比較少。柚子甘露沾麵 - 沾麵汁係用咗秘製醬汁加柚子汁混合,凍凍地,味道酸酸醎醎甜甜,只有小半碗仔,配個拉麵食,要慳住用。炸豚肉餃子 - 炸得香脆,咬落都有豐富肉汁,很不錯。沖繩特飲(洛神花、椰子🥥、茶)- 出乎意料地難飲,有d藥水味。

店門口用點麵機選好自己想食的食物,然後乖乖坐在位置等候。

炸豚肉餃子 - 炸得香脆,咬落都有豐富肉汁,很不錯。

2023-05-27
2023-05-29 725 瀏覽
認識阿夫利,是由杯麵開始。有一期見到網上不斷有人推薦,某些平台更賣到40元一個。所以在日本見到時,就買了嘗嘗。杯面的味道很不錯,所以一直想試試店鋪版本的!柚子鹽味拉麵拉麵是幼款彈牙有嚼勁,湯頭清爽,帶有很淡很淡的柚子香氣。相對杯麵版本來說柚子味道是更淡的,並沒有像預期的那樣濃郁。另一賣點是它的叉燒是帶有炭香味的!出奇的是,杯麵版本反而是明顯食到炭香味,而堂食就不太感覺得到。小總結❤️❤️❤️📌湯頭清新可一試📌杯麵版本更值得一試

小總結❤️❤️❤️
📌湯頭清新可一試
📌杯麵版本更值得一試
2023-02-18
10 分鐘 (堂食)
2023-05-23 604 瀏覽
夏日炎炎, 除咗想食壽司同雪糕之外, 亦都想食碗清新嘅拉麵阿夫利亦係日本過江龍拉麵, 東京有九間分店, 香港店位於尖沙咀The One i.t orange forest佢哋馳名柚子鹽味拉麵, 用上幼身麵條, 鹽醬, 雞湯, 竹筍, 水菜, 叉燒, 半熟蛋, 紫菜, 柚子汁; 甫上枱已經聞到好香嘅鹽醬味, 第一啖食落有一種清新嘅柚子味, 令人增加食慾; 而特別值得一題嘅係佢哋嘅叉燒燒燶邊, 非常香口, 令整體感覺加分跟住再點咗一客羽根豚肉煎餃子, 底邊比較淋唔夠脆口, 但入面材料十足, 有豬肉, 姜, 椰菜, 青蔥, 京蔥同醬油, 水準還可接受整體感覺: 以日本過江龍拉麵嚟講, 算係達到水準, 價錢亦算合理; 夏天可以再去光顧
夏日炎炎, 除咗想食壽司同雪糕之外, 亦都想食碗清新嘅拉麵
羽根豚肉餃子
羽根豚肉餃子
我尋日一開門就去左呢間拉麵舖。我見呢度俾嘅分數都唔錯所以就膽粗粗帶阿媽第一次去食。我阿媽叫左豚肉拉麵我食素叫左素餃同素擔擔麵。我阿媽碗拉麵唔熱。同行友人碗麵同我阿媽一樣唔熱但佢話佢本身食唔到太熱嘅野但我同佢講你食唔到同佢嚟到熱唔熱係無關係架喎。我碗唔熱,啲素肉同湯仲有一種好聽啲叫木瓜味唔好聽叫嘔味,連素餃都一樣有呢種木瓜味。三個人食左七百。怕怕😱好處係無service charge. 最高分就係環境。順帶一提呢間拉麵舖係無人幫你點餸而係要自己出去門口三部機其中一部自己點。店員都好好態度教客人用部機。
對於拉麵的印象一直是濃味的,標配奶白色的湯底;而這間拉麵一改我對拉麵油膩重鹹的刻板印象😬 它的湯底是清爽+清澈的,不添加味精的獨創雞湯底,搭配清香柚子汁; 在東京一炮而紅果然不同凡響,十分適合口味清淡的人士~餐廳位於尖沙咀樓上鋪位,採用落地大玻璃及開放式厨房,而且使用自助點餐機,現代感撲面而來;我們分別點了一個柚子鹽味及柚子醬油拉麵,每碗有一大片炙燒過的叉燒;柚子口味的湯底確實平衡了油膩感但可以再重些👍🏻 加配的角煮豚肉包十分出色!10分裏的10分  ᐅ 角煮豚肉包 $45 選用西班牙栗飼豚肉;咸甜的醬汁、厚身的豬肉配上甜甜的麵包,一開始還以爲是台灣菜式🤣 ᐅ 柚子醬油拉麵 $98 比起鹽味較重口味,柚子和醬油意外地很搭  ᐅ 柚子鹽味拉麵 $98 口感清爽;由於較淡口味,柚子味比較突出,拉麵會有輕微苦澀味;加上黑椒粉或者七味粉能夠遮蓋苦味,但也破壞了原本的清香味.. ᐅ 唐揚炸鷄 $68 雞件分量很足,啖啖肉 柚子味很清香,整體味道有苦澀感 配菜的分量不多,但也需要接近百元一碗,性價比不高 但是角煮豚肉包的實力被低估了,吸引力比起拉麵還要多🤓 據説東京本店的更好吃,期待東京店的柚子拉

[推薦菜品]
ᐅ 角煮豚肉包 $45
角煮豚肉包

ᐅ 柚子醬油拉麵 $98
比起鹽味較重口味,柚子和醬油意外地很搭

[Others]
ᐅ 柚子鹽味拉麵 $98

ᐅ 唐揚炸鷄 $68
雞件分量很足,啖啖肉 柚子味很清香,整體味道有苦澀感 配菜的分量不多,但也需要接近百元一碗,性價比不高 但是角煮豚肉包的實力被低估了,吸引力比起拉麵還要多🤓 據説東京本店的更好吃,期待東京店的柚子拉麵
2023-03-19
角煮豚肉包
  • 柚子醬油拉麵
2023-05-15 301 瀏覽
首試柚子味沾麵唔記得左影埋個汁🚬🥺落單係自助落單要揀既野都唔多個流程感覺上都幾岩毒毒(笑)麵底揀左暖既無附加其他配料麵底軟硬適中幾岩我味味柚子醬都幾岩初夏醒一醒胃(先5月, 已經好熱)幾舊肥肉食落又唔太肥夾係清新柚子味中間都幾夾整體黎講都唔錯
首試柚子味沾麵
唔記得左影埋個汁🚬🥺

落單係自助落單
要揀既野都唔多
個流程感覺上都幾岩毒毒(笑)

麵底揀左暖既
無附加其他配料

麵底軟硬適中
幾岩我味味

柚子醬都幾岩初夏醒一醒胃
(先5月, 已經好熱)

幾舊肥肉食落又唔太肥
夾係清新柚子味中間都幾夾

整體黎講都唔錯
2023-05-01 505 瀏覽
以🍜柚子拉麵係東京起家嘅AFURI,黎到香港做過江龍依然keep返水準👍🏻👍🏻窗外對住九龍公園景色唔錯,餐廳內部空間都係以白色同木色做主調,光猛得黎夠開揚,難得係尖沙咀鬧市有咁令人放鬆嘅空間☺️☺️坐低之後要出返去門口點餐機自助落單,同男朋友各自揀左唔同款嘅拉麵,可以交換試下口味😛上菜速度都好快,有得食喇~首先叫左碗經典柚子鹽拉麵,同係東京旅行嘅時候一樣❤️湯底嘅陣陣柚子清香中和左叉燒嘅油膩感,食完一啖又一啖👍🏻👍🏻🤣,拉麵係幼款,少少似米粉嘅感覺,但食得出餐廳標榜係用全麥顆粒製作嘅特別口感,加$18可以轉蒟蒻麵,下次有機會再試下🤭🤭另一碗叫左豚骨鹽味拉麵,比起柚子湯底重口味,湯底加入黑蒜油,上枱嘅時候香氣四溢😤,半熟蛋都煮得岩岩好,不過份量黎講男仔可能會覺得有d少🫣🫣唔似得一蘭有得加麵底,可能唔夠食的話就要加小食/餃子整體黎講都係舒服嘅體驗,一大早食都唔會覺得有負擔🌞

首先叫左碗經典柚子鹽拉麵,同係東京旅行嘅時候一樣❤️
豚骨鹽味拉麵

柚子鹽味拉麵

整體黎講都係舒服嘅體驗,一大早食都唔會覺得有負擔🌞

豚骨鹽味拉麵
2023-04-30 382 瀏覽
偶然來到THE ONE的AFURI拉麵店,就試試吧!第一次食呢間!首先由店員帶位,及提供menu,然後於門口位置自助下單及付款。拉麵很快就熱騰騰上桌啦!本身不是特別鍾情柚子拉麵,所以點了豬骨濃湯拉麵,穩陣之選😁湯底濃淡適中,很香!拉麵質地煙靭,和在日本吃到的有點相似呢!另外一碗試試柚子甘露沾麵!有驚喜呢!柚子甘露汁很清新!配上拉麵味道非常開胃可口。豚角和叉燒各有千秋,都很好吃!價錢也不貴!會再來的
偶然來到THE ONE的AFURI拉麵店,就試試吧!

第一次食呢間!
拉麵很快就熱騰騰上桌啦!

本身不是特別鍾情柚子拉麵,所以點了豬骨濃湯拉麵,穩陣之選😁
湯底濃淡適中,很香!
拉麵質地煙靭,和在日本吃到的有點相似呢!

另外一碗試試柚子甘露沾麵!
有驚喜呢!柚子甘露汁很清新!
配上拉麵味道非常開胃可口。

豚角和叉燒各有千秋,都很好吃!
價錢也不貴!會再來的
豬骨醬油,濃湯拉麵
柚子甘露沾麵
豬骨醬油,濃湯拉麵
柚子甘露沾麵
2023-04-29 214 瀏覽
從未遇過一間正宗日式餐廳啲服務態度可以咁差!明明要客人響門口部自助點餐機度落單,個待應大可以同你講個枱號,點完餐再入去坐底。但係個待應死都要我哋入去坐低咗先,以為可以用手機點餐啦… 點知佢嗰陣先肯講個枱號係幾多,跟住叫你出返去部自助點餐機度落單!跟住明明匯豐信用卡做緊9折,咁我點餐嗰陣問個待應洗唔洗響部點餐機度入code啦… 但條友好串咁話:「我唔會知㗎喎,其他客人係匯豐特選客戶先有coupon,你show到張coupon我咪做俾你囉!」咁我上返匯豐個website,剩係見到所有信用卡都有折,都冇話要coupon!我show個網頁俾個待應睇,佢先話你show到呢個website就得㗎啦!我即刻講,呢個係website嚟咋喎,邊係coupon呀?只要用匯豐信用卡俾錢就得㗎啦?佢仲要死撐話總之你要show到呢個website出嚟先得…總之呢餐真係貼錢買難受!唔會有下次!
從未遇過一間正宗日式餐廳啲服務態度可以咁差!

總之呢餐真係貼錢買難受!唔會有下次!
2023-04-29
用餐優惠
信用卡優惠
2023-04-23 590 瀏覽
日本人氣柚子味拉麵店——阿夫利拉麵,出產地源於日本神奈川,希望以各種天然食材、自然水源打造頂級拉麵,當中柚子鹽味拉麵令拉麵店一炮而紅,湯底完全無加入味精,但秘製雞湯同樣香濃入味,所以大受歡迎!今次試左柚子味拉麵配以辣湯、醬油湯,同樣濃味中帶有清甜口感,而且兩款食材口味出乎預期地夾同好味😋 而自家製小食餃子,外層煎得金黃香脆,餡料屬於較清淡既口味~ 整體而言,呢間拉麵間係一間名不虛傳既特色拉麵店🍜🧡
2023-04-17 424 瀏覽
📍尖沙咀 阿夫利拉麵彌敦道100號THE ONE2樓 i.t orange forest柚子甘露沾麵 💰108 ❤️‍🔥6.5/10分麵幾煙韌,個醬係凍嘅,所以建議個麵揀翻熱會好啲🫡半熟蛋蛋味幾濃,撈麵食幾正🫶🏻角煮豚肉一係肥到好似豬腩肉咁,一係就好韌😵‍💫醬得好少柚子味,幾鹹下,而且好水,整體麻麻🫠
📍尖沙咀 阿夫利拉麵

柚子甘露沾麵 💰108 ❤️‍🔥6.5/10分
角煮豚肉一係肥到好似豬腩肉咁,一係就好韌😵‍💫
醬得好少柚子味,幾鹹下,而且好水,整體麻麻🫠
2023-03-27 509 瀏覽
尖沙咀 The One I.T 行街旁邊有間拉麵店原來是過江龍“阿夫利”柚子醬油拉麵 (清淡柚子湯味)豚骨濃湯拉麵(有燒外層厚切义燒)唐揚炸雞 (外脆多汁配沙律醬)自家制餃子(煎得好靚脆卜卜)炸軟殼蟹包(軟殼蟹炸得好脆)值得推薦,環境清靜舒服
尖沙咀 The One
I.T 行街
旁邊有間拉麵店
原來是過江龍
“阿夫利”
柚子醬油拉麵 (清淡柚子湯味)
豚骨濃湯拉麵(有燒外層厚切义燒)
唐揚炸雞 (外脆多汁配沙律醬)
自家制餃子(煎得好靚脆卜卜)
炸軟殼蟹包(軟殼蟹炸得好脆)
值得推薦,環境清靜舒服
  • 唐揚炸雞
  • 自家製煎餃子
2023-03-23 416 瀏覽
This time we are trying Afuri, the ramen shop that focuses on yuzu ramen. I might be a bit biased since I’m a huge yuzu flavour fan, but this is definitely one of my top 3 ramens in hk. The broth feels very clean, refreshing but still super flavorful at the same time. The char siu is a little too fatty for me tho, maybe that’s why they have the greens to balance it out. Overall the ramen still feel very refreshing. In terms of service even though this is the semi self service restaurant, the staff was still very friendly and helpful. Very good overall!
2023-01-23
  • 柚子鹽味拉麵
  • 自家製煎餃子
2023-03-18 441 瀏覽
老公同囝都鍾意食拉麵,好難得喺九龍搵到一間有葷有純素選擇😍雖然只得一款主食同少量小食不過已經夠啦👍🏻最重要係可以全家一齊食飯🥳純素擔擔麵$92-個肉係腰果!正呀,健康whole food! 辣味剛剛好,不過好似冇花生醬🤔 柚子醬油拉麵$92豚骨醬油拉麵$92仔食柚子醬油拉麵,清碟好老公豚骨醬油辣拉麵,佢話比十小辣更小辣。水都唔使飲點餐要行返出門口用機下單,仲要記住自己枱號。呢樣有啲麻煩。不過當小任務訓練小朋友記憶力ok既😝

純素擔擔麵$92

柚子醬油拉麵$92
豚骨醬油拉麵$92
仔食柚子醬油拉麵,清碟好
老公豚骨醬油辣拉麵,佢話比十小辣更小辣。水都唔使飲