2011-02-07 338 瀏覽
阿妹小館呢個名聽落好老土,不過勝在親切。係土瓜灣呢個不斷老化既區內,俾到食客們一個親切既感覺。這店其貌不揚,十足十一間普過到不可能再普通既街坊食店,可是這裡既招牌菜就曾經嚮遍土瓜灣,一味鮮雞橫掃區內。不幸的是鮮雞已成絕響,原因就係因為禽流感,再沒有新鮮雞賣了,始終烹調方法及味道不會走樣,所以冰鮮雞都整得好好味。到現在,還有好多街坊到來斬雞加餸,通街都係冰鮮雞同雪藏雞既時期,烹調味道已經成為主要因素。雞皮有彈性,食落雞肉鮮嫩滑身,當然沒有鮮雞般可口,但都非常好,食時有陣陣咸味滲出,應該係處理雞隻既過程中,用左鹽及酒抹勻雞隻,風乾,所以雞味出眾且鮮甜,雞皮脆口彈牙,好味。呢到另一招牌 - 炸肉,係用煮熟左既五花腩先蒸,用鹽醃,再拎去炸,所以如果新鮮炸起時,皮係脆卜卜的,不過好多時預先炸起,所以D皮變靱,但也帶出另一種特別既質感,炸肉同切肉都鮮味十足,而且肉質好正,一層肥一層肉,層層疊著。雖然這裡地方簡陋,不過真係吸引好多街坊到來進食,價錢十分經濟,沒有因通脤,大幅加價,實在可讚,這間小店仍十分關顧低下收入的市民,食飯有湯不特止,還有豆漿或酸梅湯,味道就見仁見智啦,不過實在抵讚。更多資料:h

套餐
更多資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=1341
套餐
  • 切雞
  • 炸肉
2010-12-09 233 瀏覽
因為要番學,所以上完堂係呢頭搵食其實都食過幾間,之後食過間倫x我真係永遠都記得不過抱住試食心態~黎左搵阿妹(因為門口實在唔吸引)$14一餸粉面, $18一餸飯個人覺得都叫做平,點知一坐低,未叫野佢都比左碗雞腳蘿蔔咩咩菇例湯(記住係例湯唔係例水)本身我自己唔鐘意係街飲例湯,因為好多都係味精or 勁溝水但因為天氣乾燥,我都試飲左,發覺幾清,一d 味精都冇(因為飲完番屋企唔口渴)而我叫左炸肉米粉,份量都ok,d 肉味道夠,但又唔會太咸,又夠脆!因為太肚餓,所以冇影到相,不過一定encore(因為夠平又ok)下次影番最後我坐係度食野個時,佢係度整緊d 雞,發覺好香酒味!!!下次要試啦
因為要番學,所以上完堂係呢頭搵食
其實都食過幾間,之後食過間倫x我真係永遠都記得
不過抱住試食心態~黎左搵阿妹(因為門口實在唔吸引)
$14一餸粉面, $18一餸飯
本身我自己唔鐘意係街飲例湯,因為好多都係味精or 勁溝水
下次影番

最後我坐係度食野個時,佢係度整緊d 雞,
發覺好香酒味!!!下次要試啦
2010-12-08
  • 炸肉
2009-06-11 225 瀏覽
土瓜灣北帝街的阿妹,一直以價錢平見稱,如果堂食一個飯餐,有湯有豆漿,放下二十塊錢尚有找.當然如果要吃鮮雞的話,就另作別論.很久沒有來,是次就打包個炸肉飯,加個例湯回家.以影碟來送飯.什麼是炸肉?其實是同燒肉差不多而矣.但外皮則比燒肉齦,因為一早炸起.冷卻之後就是如此樣子.是日例湯為沙葛蘿蔔湯,沒有下味精,清甜好喝.燒肉又好,炸肉又好.好醜點都係肉,放在白飯上,加些豉油,嫌豉油單調?再加薑茸來撈飯吃,吃個不亦樂乎.差點連炸肉也不用吃.阿妹的豉油,應該是調教過,味道更為濃厚.炸肉皮雖齦,皮下肉仍然鬆化.經濟低迷下,好像阿妹這些小店,每日其門如市,外賣的客人更多.實在是窮鬼們的救世主.

是日例湯為沙葛蘿蔔湯,沒有下味精,清甜好喝.

2008-06-25 151 瀏覽
禽流感肆虐,大家正討論以後有沒有鮮雞吃之際,小弟卻是不置可否。無可否認,新鮮雞的滋味是冰鮮雞永遠無法可以替代的,但小弟一向對如白切雞之類菜式都不是有太大興趣,故此就算政府的决定如何,對我來講,倒是沒有甚麽大所謂....這裏的賣點是有自家醃製的新鮮切雞吃。是日專程為此而來訪,但竟全數售完,撲了個空。最後唯有只吃冰鮮的。肉質當然係鬆散之餘且又嚡sup得多,食味當然大減。所謂特製嘅醃料,吃落又不覺得有何過人之處,只是普通白切雞一隻...附加的炸肉,將五花腩酥炸之後切片奉客,本應十分滋味,但是日吃到的只是一層極嚡口嘅瘦肉,而且炸得極乾。雖然外皮炸得頗脆,但始終瘦肉部份真的太難吃,整體還是普通....對小弟來講,真正的賣點就是個件頭。飯的份量真的很多,單吃飯已極飽,兩樣餸連飯連例湯只賣二十七大洋,貫徹土瓜灣一帶食肆嘅特色 --- 抵食夾大件是也....

2007-11-06 125 瀏覽
星期六好晏至同老婆食午飯,響北帝街附近,應該有唔少選擇,見呢間未食過又想試。叫個食友推薦鮮雞飯($23)及炸肉米下午茶餐($10). 先講鮮雞飯,打正旗號賣鮮雞果然名副其實,D雞好滑及有D鮮味,而家都好少有。至於個炸肉米都幾正,D皮浸落湯仲係脆,好難得。其實呢間舖唔係幾起眼,平平凡凡一間舖,估唔到咁好味。做人都係一樣,有時平凡過日亦可以快樂。
2007-05-02 123 瀏覽
賣雞賣到在土瓜灣出晒名的"阿妹",有分冰鮮雞同新鮮雞兩種選擇.冰鮮雞用上美化名字"切雞",一碗$16,新鮮雞就$23一碗.雙拼,三拼,再加錢.酸梅湯,豆漿,是日例湯任添.添到你飲到飽為止.新鮮雞肉味濃郁,此店的雞並不肥.肉質亦算嫩滑.薑荵任加,配上白飯相得益彰.只是吃過冰鮮雞就說一般的人,付多少少再試個鮮雞才下定論吧.如果在後面街的老字號麵廠- 蝦記買些生麵,拿來阿妹度加工.將鮮雞放上已碌起的麵上,再加薑荵,應該會很美.

只是吃過冰鮮雞就說一般的人,付多少少再試個鮮雞才下定論吧.

2007-04-12 136 瀏覽
看了歐陽應霽的書,好像只有這裡名不見經傳,好奇,才來。清明節翌日,下午一時許來到,想在店內找三個相連座位亦不能,望到不少人面前碗碟全無,大概都是剛來,速退出店外搭枱。未寫單,阿姐先問是否吃飯,答「是」,轉頭她便先放下三碗湯。三個人,只點了半只鮮雞($75半只.$150全只),兩碗白飯($5/碗),也無附送白眼。雞確是鮮雞,有雞味,不算太滑,沒太多脂肪但不算韌,也許奉客前先用湯淋過,骨頭內沒有血水,阿爸讚好。阿媽覺得普通──沒法子,若跟她平日做的白切雞相比,單是雞已略好一點,味道更是合乎自家要求。但我個人覺得這裡的不差,雖略淡但那一碟薑葱可以補救,因為那雞味所以喜歡這裡的多於好時沙嗲的。店是小店,味是阿媽煮的味,湯無味精,薑葱份量大方。看完書專誠來是不必,若在附近過來吃個飯就不錯。阿姐招呼粗中有細──來時正值人多做不停手,沒有招呼,咱們是自行找位、搬櫈,但坐下以後又曉得適時出現寫單,又自動多給一只碗讓咱們分白飯。而男女廁所,是出奇地乾淨整潔。已瞄準炸肉,待機再來。
看了歐陽應霽的書,好像只有這裡名不見經傳,好奇,才來。

已瞄準炸肉,待機再來。
2006-09-05 86 瀏覽
又一間北帝街的食店,相信係差不多平通街的食店,就是在鬍鬚安隔離的阿妹小館.粉麵$12,雙併比多$2,飯類14起,全部送無味精例湯,豆獎任添.當中店中最熱賣的,就是鮮雞.此店的雞用上湯浸煮,有鮮雞同冰鮮雞揀,前者當然貴一點,好多人為吃鮮雞,係唔介意比多幾皮.廿幾銀吃到一碟鮮雞飯,的確抵.其他的炸肉,切肉,牛展.又係店中最賣得果幾味.炸肉外型同燒肉相似,但比較硬,放湯配米線就最適合.一碗炸肉飯,包例湯,豆漿,包你吃得叫飽,$14可解決一餐晚飯,去邊度搵?