2023-03-07 46 瀏覽
太耐冇去旅行突然好想食台灣野就去左阿木台灣生活百貨入貨😆呢間舖頭主打唔同類型既台灣貨品包括急凍食品、小食、甜品等等今次我買左三款急凍食品 整黎食超方便👍🏻⭐️麻辣燙豬肉水餃一盒共16隻以豬肉餡製作嘅水餃特別在麻辣味非常惹味😋水餃皮適中唔會太厚亦唔會太薄漏晒啲餡配個麵就very good🥳⭐️醬燒雞尾椎平時好少食到既部位用左秘製醬汁燒雞有咬口得黎又唔靭😊 估唔到又幾好食⭐️客家小炒利用醬汁炒豬肉絲、魷魚絲、三色椒及洋蔥等配料成包浸落熱水幾分鐘就食得好有煮家餸feel平時買黎加餸一流😍
太耐冇去旅行
突然好想食台灣野
就去左阿木台灣生活百貨入貨😆
呢間舖頭主打唔同類型既台灣貨品
包括急凍食品、小食、甜品等等
今次我買左三款急凍食品

用左秘製醬汁燒雞
有咬口得黎又唔靭😊
估唔到又幾好食

⭐️客家小炒
利用醬汁炒豬肉絲、魷魚絲、三色椒及洋蔥等配料
成包浸落熱水幾分鐘就食得
好有煮家餸feel
平時買黎加餸一流😍

2023-03-05
10 分鐘 (外賣自取)
2023-03-06 22 瀏覽
每次行過阿木台灣生活百貨都會走入去掃貨😆入面有好多台灣食品,今次就揀咗三款台式小食返去。 🍳阿木蚵仔煎估唔到阿木都有急凍蚵仔煎,加熱就食得,啱晒懶人。😆 用煎pan或者氣炸鍋整都得,夠晒方便。蚵仔煎入面有唔少蚵仔,每隻都幾大粒,仲有一包海山醬,同蚵仔煎一齊食好夾。😋🥟阿木剝皮辣椒鮮肉餃 $88呢款係阿木喺台灣嘅工場生產,一包有16 隻。餃子細細隻,剝皮辣椒唔會好辣,配埋豬肉好惹味。水煮大約10分鐘就食得。😋🍖阿木排骨酥嗰日見到有新返嘅阿木排骨酥就買黎試下,放入去氣炸鍋炸8-10 分鐘就食得。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 排骨酥香脆可口,肉質唔會嚡口,好香口。

🍳阿木蚵仔煎

🥟阿木剝皮辣椒鮮肉餃 $88

🍖阿木排骨酥

2023-02-19 39 瀏覽
剛剛去完日本旅行,而家又想去旅行,諗諗吓台灣都好耐冇去過。今日去旺角行街,見到有間買台灣嘢嘅小型超級市場,於是入去睇吓,望梅止渴。入到去貨物嘅種類好多,有好多急凍食品,麵食,醬料買飲品等等,我都忍唔住買咗三款台灣特色食品。剝皮辣椒高麗菜鮮肉餃$88大大盒,一盒有16隻,呢個餃係台灣自設工場手工制嘅,以新鮮高麗菜同埋台灣豬肉做及剝皮辣椒粒做餡料,餃子食落好Juicy,我餃子皮煙靭,剝皮辣椒豬肉辣辣地,好惹味。我用嚟煮米粉食,正。阿木排骨酥$59一包200g, 適合一至兩人食,我將佢送咗俾我爹哋媽咪,佢哋屋企有氣炸鍋,最適合整呢個排骨食㗎啦。食完之後佢哋話用氣炸鍋整呢個排骨超方便,出嚟效果好好,排骨香脆,內裏保持肉汁,肉質細嫩。佢地配麵線一齊食,好有台灣嘅味道,果然識食。蚵仔煎$55我好鍾意食台灣嘅柯仔煎,見到呢個即食版蚵仔煎就即刻買咗返屋企試吓,呢個又係超方便,用平底鑊返熱就食得,蚵仔煎蛋香十足,內裏超多蚵仔,好鮮甜,配埋佢個醬汁, 100%還原台灣味道。我見到呢間小型超市仲有好多團購可以買,有好多款台灣品牌嘅蛋糕,好吸引,下次再去可以試吓。

剝皮辣椒高麗菜鮮肉餃$88

阿木排骨酥$59

蚵仔煎$55

2023-02-15 760 瀏覽
阿木台灣生活百貨 (旺角)📍旺角白布街8號地舖-✈️雖然琴日宣布咗台灣即將開關,但飛台灣去夜市呢個節目有排都未輪到我🥹 -🍜聽細佬講咗幾次旺角有間阿木台灣麵好好食,本來都打算去試試,但可惜最近行動不便。😌🧊原來阿木係麵店附近有間生活百貨專營冷藏食品,仲要係主打台式小食,聽到都興奮!-🛍️入到去花多眼亂,基本上除咗冷藏食品,零食飲品調味料乜都有得賣,包羅萬有嘅小店,難怪佢自己都取名生活百貨啦!-🥳今次揀咗三款台式小食番去回味一下台灣夜市嘅味道-🍳阿木蚵仔煎 $55蚵仔煎係台灣夜市必食啲項目,估唔到阿木都有,當然要試吓!其實佢係已經煎好晒,加熱就食得啦!想做靚正又懶得洗碗,我地選擇咗用氣炸鍋焗番5分鍾,出黎嘅效果又香又脆!重點係真材實料,入邊有好多大隻蚵仔架!如果開火用pan煎相信會更加香口!-🥟剝皮辣椒鮮肉餃 $88呢款係豬肉餃子,一包有16 隻!剝皮辣椒係台東花蓮一帶嘅特產,剝皮辣椒經處理後可以提升口感,混合埋豬肉不但唔會有強烈辛辣味,更能夠提升鮮肉嘅甜味!餃子皮亦比較煙韌。-🐠阿木土魠風味魚塊土魠其實係鰆魚,而土魠就係台東統稱嘅名字。 又係另一款非常方便嘅小食!我哋放咗入去氣炸鍋,焗大約
阿木台灣生活百貨 (旺角)
📍旺角白布街8號地舖

🥳今次揀咗三款台式小食番去回味一下台灣夜市嘅味道

🍳阿木蚵仔煎 $55
蚵仔煎係台灣夜市必食啲項目,估唔到阿木都有,當然要試吓!
如果開火用pan煎相信會更加香口!

🥟剝皮辣椒鮮肉餃 $88
呢款係豬肉餃子,一包有16 隻!

🐠阿木土魠風味魚塊
土魠其實係鰆魚,而土魠就係台東統稱嘅名字。
又係另一款非常方便嘅小食!我哋放咗入去氣炸鍋,焗大約8-10 分鍾就有脆脆嘅炸魚塊新鮮出爐啦!
香脆可口,調味適當味道剛好,肉質柔軟唔會乾柴!
2023-02-11
2023-02-15 14 瀏覽
人氣台灣菜「阿木台灣麵」嘅副線「阿木台灣生活百貨」,門市為於旺角白布街,出售多款台灣地道美食,就連急凍食品都有供應! 今次就試咗幾樣急凍食品,都唔錯!阿木剝皮辣椒鮮肉餃 皮夠厚,口感夠煙韌,餡料有少少辣,味道相似灣仔碼頭嘅椒香鮮辣白菜豬肉水餃。阿木蚵仔煎超級方便嘅懶人包,只要加熱就食得,放咗入氣炸鍋,個邊帶少少脆仲好食,有不少蚵仔,再加埋醬汁,真係好似台灣夜市嘅蚵仔煎!阿木土魠魚風味魚塊 一個非常地道嘅台灣地道美食,用氣炸鍋翻熱,外皮酥脆,搭上鮮嫩魚肉,幾好味!
今次就試咗幾樣急凍食品,都唔錯!

阿木剝皮辣椒鮮肉餃

阿木蚵仔煎

阿木土魠魚風味魚塊
2023-02-11
午餐
2023-02-10 31 瀏覽
🧡🤍💛台灣餃子煙煙韌韌🥟台灣嘅美食真係令人食過返尋味,今次又嚟入貨啦!🤤❤️阿木剝皮辣椒鮮肉餃❤️ $88雖然內餡有剝皮辣椒,但佢辣度都幾容易接受,惹味又開胃!🌶️將餃子放入滾水煮8分鐘就食得,真係好方便!餃子嘅外皮煙煙韌韌,好有口感!🥟🤍阿木黑白切🤍 $65豬黑白切其實就係台灣豬內臟🤭一盒入面都幾豐富,仲有香腸同埋糯米腸呀!旁邊仲有醬油膏同埋辣椒醬添!🤤💛阿木蚵仔煎💛 $55台灣嘅蚵仔煎真係好好味!依個蚵仔煎份量十足,蚵仔肉粒粒飽滿🦪,煎完之後仲好香😌,蚵仔同蛋香完美結合,口感仲帶煙煙韌韌呀!😍呢度除咗有以上嘅嘢食之外,😚佢仲有甜品飲品同埋一啲日常生活嘅貨品,全部都好有台灣風味!🇹🇼行過嘅時候不妨留意一下😏話唔定有意外收穫呀!📍阿木台灣生活百貨📍旺角白布街8號地舖
🧡🤍💛
台灣餃子煙煙韌韌🥟

台灣嘅美食真係令人食過返尋味,今次又嚟入貨啦!🤤

❤️阿木剝皮辣椒鮮肉餃❤️ $88

🤍阿木黑白切🤍 $65

💛阿木蚵仔煎💛 $55

📍阿木台灣生活百貨
📍旺角白布街8號地舖
蚵仔煎
去台灣旅行一直都係每年嘅指定動作,直至近年因為疫情關係已經唔可以話飛就飛,咁如果掛住台灣美食咁點算呢~答案係……..阿木台灣生活百貨可以幫到你😆台灣地道美食,依家係香港都可以買到嚐到😎😎不同台灣地區嘅美食都可以係度搵到,宜蘭三星蔥、大甲芋頭等等,除咗乾貨、零食外,仲有幾個大雪櫃放住唔同嘅急凍台灣夜市小食,就嚟過年就連佛跳牆都有,加餸就無難度啦😆小妹就揀咗幾款夜市小食,諗住可以做宵夜看下門口😎紐奧良二節翅 $68細細一包有成14隻,二節翅已經預先醃製好,如果有焗爐嘅話就更方便,又或者煎香/半煎炸至外皮脆身,入面仲鎖住肉汁,蜜糖甜甜痴上調味微辣嘅秘製醬汁好滋味,下次要買多兩包做佐酒小食就💯阿木蚵仔煎 $55台灣夜市代表小食,有別於潮式蠔餅,台式蚵仔煎會加入木薯粉,所以口感會煙煙韌韌,蚵仔🦪細細粒但每粒都好飽滿,鮮味都唔錯,而且只需要解凍再煎香加熱就食得,記得要加埋附送嘅辣椒醬一齊食,台式風味即刻番哂嚟😎剝皮辣椒鮮肉餃 $88一盒有16粒,典型台式水餃,一口一粒方便食用,其實阿木有好多款手工水餃🥟,仲有兩款素菜餃啱哂素食朋友,而我今次記揀咗用上台灣地道食材嘅剝皮辣椒鮮肉餃,無需解凍放入熱水煮

小妹就揀咗幾款夜市小食,諗住可以做宵夜看下門口😎

紐奧良二節翅 $68

阿木蚵仔煎 $55

剝皮辣椒鮮肉餃 $88
一盒有16粒,典型台式水餃,一口一粒方便食用,其實阿木有好多款手工水餃🥟,仲有兩款素菜餃啱哂素食朋友,而我今次記揀咗用上台灣地道食材嘅剝皮辣椒鮮肉餃,無需解凍放入熱水煮8分鐘道食得,唔好以為剝皮辣椒會好辣,加埋鮮肉嘅肉汁,超惹味,下次仲可以加埋入油蔥麵一齊食就perfect 💯
  • 阿木蚵仔煎
  • 阿木剝皮辣椒鮮肉餃
2023-02-06 37 瀏覽
仲未去得台灣旅行,有時候好懷念台灣美食。最近就去左【阿木台灣生活百貨】買左D冷凍食品返屋企食、順便懷念一下台灣味道。 阿木剝皮辣椒鮮肉餃:本身會怕剝皮辣椒辣或者有類似青椒既味道,點知加左落水餃又唔會。微辣反而可以帶出水餃鮮味,唔會太鹹,皮好軟糯,非常不錯!下次有機會可以再試下其他口味。 阿木黑白切:包括好多種豬内臟、香腸同糯米腸等等。都幾特別,而且包埋D醬,方便食用。 鐡三娘鷄翅:可以凍食熱食物都得,同樣都係用秘製鐵蛋鹵汁整成。非常入味、而且已經骨肉分離,食用非常方便。 另外鋪頭每個月都有團購,呢兩張就係今次可以團購既產品。
另外鋪頭每個月都有團購,呢兩張就係今次可以團購既產品。
2023-02-05 35 瀏覽
🎈阿木台灣生活百貨小店位於旺角,地點方便📍最正係佢地時不時都會有團購,可以買到台灣空運到港嘅蛋糕🍰follow佢地IG就睇到有咩款式揀喇😍另外佢地有齊全嘅百貨,一站式買到台灣地道小食、調味醬料、零食、飲品等等,今次就揀咗幾款特色台式食品試一試🎈剝皮辣椒鮮肉餃一包有16粒,性價比相當高,唔需要預先解凍,煮熱就食得,懶人友好🥟剝皮辣椒本身有少少辣,食落帶點辣椒香,豬肉餡感覺實在,食到粒粒有口感嘅豬肉而且餡料juicy,幾多湯汁,皮薄餡靚,好好味🎈阿木蚵仔煎真空包裝嘅蚵仔煎十分方便,用微波爐加熱食又得,煎香嚟食更加正🍳包裝入面已經跟埋甜辣醬🥫享受台式風味蚵仔煎無難度🎈河小田老滷筍乾河小田係台灣品牌,滷筍乾配飯、配麵或者配酒都非常適合,加熱之後就食得,簡單方便,買定一包看門口就啱晒
🎈阿木台灣生活百貨

🎈剝皮辣椒鮮肉餃
而且餡料juicy,幾多湯汁,皮薄餡靚,好好味

🎈阿木蚵仔煎

🎈河小田老滷筍乾
2023-02-03 188 瀏覽
台灣仲未開關🥲🥲🥲等到頸都長😫真係好想念台灣嘅美食!最近有朋友推介💛小店有售各式各樣嘅台灣貨品,當中包括零食、甜品、急凍食品,真係應有盡有🥰🥰一解思台灣之愁😍今次揀選三款急凍美食,岩哂我忽然想食嘢,屋企附近又冇岩食嘅時候🤣💬 阿木蚵仔煎我就最鍾意食蚵仔,去到台灣一定會食蚵仔煎!依家係屋企都可以食到熱辣辣嘅蚵仔煎😍真係超方便,仲可以選擇用氣炸同油煎方式去烹調! 依次我就選擇咗氣炸,食落熱辣辣、香脆可口,加上佢跟配嘅蚵仔煎醬汁,提升咗蚵仔嘅鮮味,而且蚵仔份量都唔少👍👍正!回頭食: ⓨⓔⓢ💬 阿木剝皮辣椒鮮肉餃入口咬落好juicy,微微嘅辣椒香唔會搶咗鮮肉味,就算我唔太食得辣,都可以一口氣食五粒🤭🤭 假日早餐煮幾粒嚟食都幾方便✌🏼要再入手!!!回頭食: ⓨⓔⓢ💬阿木黑白切台灣小食仲有依款黑白切都唔錯架😍,鍾意食內臟、米腸嘅朋友可以常備家中雪櫃啊!唔同部位各具特色,加埋醬油 同 辣醬食再惹味啲!回頭食: ⓨⓔⓢ總結一下,貨品種類繁多,喺旺角位置都算方便,價錢都合理,大家都可以去購買下台灣貨品,撐下小店!🤭💛阿木台灣生活百貨💛旺角白布街8號地舖▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍@hamm.eat.al

💬 阿木蚵仔煎

@hamm.eat.alot
ʕ⁠っ⁠•⁠ᴥ⁠•⁠ʔ⁠っ
  • 阿木蚵仔煎
2023-02-02 34 瀏覽
最近見身邊既朋友都有去台灣旅行,搞到我都好掛住台灣既野食😍😍前排就去左呢間主打台灣產品的生活百貨店掃貨, 佢地專售台灣蔬菜、水果、冷凍食物、零食、生活用品等~超多野買!!📍阿木黑白切第一次試呢個台灣地道小食🤩🤩裡面有啲豬內臟🐷、腸仔同糯米腸🥓等,輕輕煎香後就食得~~味道都幾特別,蘸秘製醬汁食更惹味👍🏻👍🏻📍阿木古早味蚵嗲用麵粉漿包住蚵仔、韭菜、椰菜等,然後拎去油炸🔥🔥外皮口感酥脆,餡料好豐富!仲食到蚵仔既鮮味🦪,整體唔錯~~今次用左氣炸鍋翻熱,都keep到酥脆口感~正🤤🤤📍阿木剝皮辣椒鮮肉餃皮薄餡靚,粒粒外型飽滿~~剝皮辣椒味道微辣🌶️,豬肉餡爽彈鮮甜🐷!!煮法都簡單,只要放入滾水煮8分鐘左右就得啦♨️~懶人必備❤️❤️

📍阿木黑白切
第一次試呢個台灣地道小食🤩🤩
裡面有啲豬內臟🐷、腸仔同糯米腸🥓等,輕輕煎香後就食得~~
味道都幾特別,蘸秘製醬汁食更惹味👍🏻👍🏻

📍阿木古早味蚵嗲
用麵粉漿包住蚵仔、韭菜、椰菜等,然後拎去油炸🔥🔥
外皮口感酥脆,餡料好豐富!仲食到蚵仔既鮮味🦪,整體唔錯~~
今次用左氣炸鍋翻熱,都keep到酥脆口感~正🤤🤤

📍阿木剝皮辣椒鮮肉餃
皮薄餡靚,粒粒外型飽滿~~
剝皮辣椒味道微辣🌶️,豬肉餡爽彈鮮甜🐷!!
2023-01-20 41 瀏覽
一直都好想去台灣旅行✈️阿木有超多唔同類型嘅台灣食品未去到之前先買黎食下先☺️阿木 剝皮辣椒鮮肉餃🥟第一次食以種口味嘅餃子🤣幾鐘意個餃子皮有d厚度 有咬口每一粒都好飽滿 真材實料😍辣辣地 唔太食辣嘅我都接受到豬肉唔係打到好碎 食落有d口感無香菜味就更啱我口味🙈阿木蚵仔煎🍽️方便簡單咁就食到台灣風味😘餅皮煎至金黃 外脆 煙煙靭靭 可惜急凍過無左新鮮蚵仔嘅鮮味😅點埋甜甜酸酸嘅醬汁 過下口癮先阿木土魷魚風味魚塊🐟用氣炸鍋炸一陣就食得🤣脆卜卜 好香口😝
一直都好想去台灣旅行✈️

阿木土魷魚風味魚塊🐟
用氣炸鍋炸一陣就食得🤣
脆卜卜 好香口😝

2023-01-19 37 瀏覽
🍽️ 阿木台灣生活百貨 📍地址: 旺角白布街8號地舖之前只排隊排過阿木台灣麵 但一經過才發現原來開了阿木百貨店🙀店舖商品琳瑯滿目 全部售賣台灣產品 十分驚喜 貪吃的我 忍不住走進店舖,買了兩三包來試試看🤣👉🏻 阿木剝皮辣椒鮮肉餃 $88用熱開水煮8分鐘 剝皮辣椒 香辣鮮甜 地道台灣特產豬肉嫩滑 皮薄餡靚 十分開胃 吊味又好吃 連我這個不太食吃得辣的人都忍不住吃了數顆😂👉🏻 阿木黑白切 $65台灣豬內臟 入有腸仔和糯米腸清理乾淨 安心食用附有兩包醬汁 沾上份外出色👉🏻 阿木蚵仔煎 $55蚵仔🦪大粒 足料 蛋香 附有醬汁 台灣夜市風味濃厚👍🏻好味指數: 3.8/5 性價比: 3.8/5 無加一 附有冰袋 方便拿走環境: -/5 外賣🥡

🍽️ 阿木台灣生活百貨

好味指數: 3.8/5
性價比: 3.8/5 無加一 附有冰袋 方便拿走
環境: -/5 外賣🥡
2023-01-15 24 瀏覽
📍阿木台灣生活百貨 最近女朋友🐹暗示想去台灣旅行👯🏻‍♂️無奈公司要我去工幹🥲短期內都陪唔到女朋友出國🙈求生力強嘅我🦭決定工幹前買啲道地台灣小食😋俾女朋友過住口癮先😆阿木係一間專售台灣產品嘅生活百貨!無論係台灣道地小食定係空運台灣蔬果都有得買!喺官方網站訂購 再喺門市取貨/送貨 非常方便快捷👍🏻剝皮辣椒鮮肉餃 (16粒/盒)本身怕剝皮辣椒會好辣🌶但係食落又唔算好辣!反而味道會香而不辣,而且入面都幾多湯汁!食落唔會乾爭爭😌皮薄餡靚,好好味😆蚵仔煎 (約300g)蚵仔煎蚵仔好多而且好乾淨冇沙,蚵仔煎食落蛋有蛋香🥚蚵仔還算新鮮,加埋上面甜甜嘅醬!都係好有創意嘅配搭,最重要係夠方便,開完煎返熱佢加醬就食得😋easy job!黑白切 (約250g)黑白切聽個名好得意,其實佢係唔同嘅腸!不過啲腸唔係普通腸仔🤣而係包左唔同內臟部位或者糯米嘅香腸,煎返佢變脆口就食得!香腸包住大腸食落口感好過癮🤤包住潤嘅香腸食落又特別香,一包有晒唔同風味,幾好😆
📍阿木台灣生活百貨

剝皮辣椒鮮肉餃 (16粒/盒)

蚵仔煎 (約300g)

黑白切 (約250g)
2023-01-09 53 瀏覽
近排疫情仍然嚴重,好耐都冇出去旅行,有一間雜貨鋪有齊好多唔同種類嘅台灣食物,即刻買咗幾樣嘢返屋企。阿木黑白切黑白切主要是豬隻的內臟、器官各部位組合而成的小菜,酸酸甜甜既汁用獨立包裝,仲有包辣醬可以沾。咬落去口感煙靭,吃進嘴裡大有滋味,真係好似喺台灣食既一樣。煮法亦好簡單,用滾水加熱,再用附送嘅汁煮一煮就食得。三星蔥鮮肉水餃用左宜蘭蔥同埋台灣豬肉,餡料飽滿,有肉汁,極致入味,可以蒸/煮/煎,就咁食或者配麵食都得。烏龍茶蜂蜜蛋糕南蠻堂出品,超過50年歷史,嚴選台灣頂級高山茶葉,今次試咗烏龍茶味,蛋糕要係微波爐/焗爐加熱,蜂蜜嘅甜味濃,同時食到茶香味。

阿木黑白切

• 阿木黑白切