-蕃茄牛肉麵*角切($58+$3轉粗手工關廟麵)🍜上一次夜晚嚟多人到食唔到🥲,今次晏晝黎等咗15分鐘左右就入得啦😚。食台灣野又點少得牛肉麵呢🍜,今次就暫時放棄咗我最愛嘅飯先啦🍚。有follow開我嘅人都知道我好鍾意食澱粉😎,所以其實如果係台灣嘅話我係會叫淨牛肉麵😌(即係冇牛肉得麵🤪)。但係香港暫時仲未搵到一間可以咁做😗,所以我通常都會叫片切😌,因為我唔係咁鍾意食嗰啲牛筋同埋好似食落去冇咁滯口😝。點知片切竟然賣晒🥲,嗰陣已經有種不祥嘅預感🤥。嚟到都唔係好覺,食食吓先發現有超多舊牛肉😵,我諗鍾意食肉嘅人應該會覺得好正好抵haha🤣。牛肉好淋身唔會痴牙😋,其實都幾好食不過因為太多所以真係好滯😂。蕃茄湯都好濃郁好香但又唔係濃稠個d🍅,個人好鍾意😍。而且因為本身鍾意煙煙銀銀嘅質感😋,所以轉咗做手工關廟麵,配埋個番茄湯真係好好味👍🏻。雖然由細到大阿媽都會叫我食晒啲肉先因為貴啲🤑,但因為我最鍾意食係麵🤓,所以最後我係選擇剩咗幾個牛肉🥩。-冬瓜茶(跟餐凍飲+$4)🍹夏天熱辣辣飲杯凍嘅冬瓜茶都幾消暑☀️,如果比着平時我一定會叫珍珠奶茶🧋,但係可能我自己都預測到碗麵好大碗😂,所以好彩地叫咗呢杯😌,如果唔係真
-蕃茄牛肉麵*角切($58+$3轉粗手工關廟麵)🍜

-冬瓜茶(跟餐凍飲+$4)🍹
夏天熱辣辣飲杯凍嘅冬瓜茶都幾消暑☀️,如果比着平時我一定會叫珍珠奶茶🧋,但係可能我自己都預測到碗麵好大碗😂,所以好彩地叫咗呢杯😌,如果唔係真係會飽到痴線🤣。不過其實發現唔係個個鍾意飲冬瓜茶😗,因為通常甜到都冇得揀😌,所以唔係個個接受到甘甜😎。

-醬油豆苖($32)🥬
原先係念住叫蕃薯苖但冇就轉咗食豆苖,正正常常咁味道都唔錯。

-芝士肉鬆蛋餅 ($42)
一直聽人講呢間的蛋餅好好食🤪,咁岩屋企人唔食牛咁就叫咗呢個黎試下😙。蛋餅有幾隻款揀🥚,我地呢d選擇困難症嘅梗係楝推薦嗰款啦👍🏻。想講我一路食一路跌肉鬆🤣,證明非常足料😚。果然推薦得嘅都幾好食,比得上我上次露營自己整嗰啲😎(講笑唔好打我🤣)。

-玫瑰花烏龍($28)
唔係我飲,不作評論🤪。
2021-06-22 387 瀏覽
蛋餅怪又要出動周圍食蛋餅啦👹人人都話阿木好好食,我今次就去試下佢個蛋餅同埋麻辣撈麵👻•👅 芝士肉鬆餅餅其實自從自己買左塊蛋餅之後,就覺得出面食蛋餅好貴😂唔緊要,本住黎試新餐廳嘅心態去試,就唔會覺得貴嫁啦😂我覺得佢個蛋餅太淋了🤭好似蒸出黎咁,無煎過脆脆地個款質感,雖然料好足,但我有少少失望🤣🤣•👅 麻辣乾拌麵拼鹽酥雞/炸甜不辣/滷牛𦟌粒呢個係下午茶餐,所以可以叫一個主食另揀三款小食🤩·麻辣拌麵個麻辣醬係超級好食😋非常濃海鮮味,辣味又夠,拍得住譚仔小辣嘅程度😂但佢咁樣撈埋個麵度食係好野味,配埋杯凍檸檬四季春青茶☺️夏天食都透心涼🤩·鹽酥雞好夠脆,甜不辣夠煙in,下次大家食呢款一定要加佢旁邊個樽鹽酥雞粉😂我就係無加就食左一條甜不辣,浪費了!😂之後加返個粉成件事唔同晒,返返去台灣了😍·最不得了真係佢好出名嘅滷水牛𦟌粒🤩係勁淋,入口即溶,又滷得超夠味,難怪佢出名係個牛肉麵😂下次一定要黎食佢個紅燒牛肉麵!

👅 芝士肉鬆餅餅

👅 麻辣乾拌麵拼鹽酥雞/炸甜不辣/滷牛𦟌粒

呢個係下午茶餐,所以可以叫一個主食另揀三款小食🤩
2021-06-20 466 瀏覽
兩人共點了兩客lunch set和一客蛋餅,每人$80有找,食物好吃,十分抵食。鹽酥肉便當(滷肉飯)平時常常看到鹽酥雞,但是第一次看見有鹽酥肉吃,好奇心驅使下便決定一試。結果, 十 !分!好!吃!鹽酥肉的炸皮不會太厚,咬下去卜卜脆,內裏的豬肉10分鬆軟易咬開,炸皮和豬肉間還有一層非常薄的肥肉令整件鹽酥肉十分香口鬆軟🤤 其次,滷肉飯的份量非常足本,在餐牌上還可以選擇多少飯和多少滷肉,十分貼心。滷肉肥瘦亦適中,八成瘦肉,兩成肥肉吃下去不會太膩。除隨便當附送的熱冬瓜茶和三個前菜也不錯,有滷蛋,自家製菜甫和(應該是?)烤麩。蕃茄牛肉麵麵條彈牙,蕃茄湯底是台式湯底的味道🤣(可能受蔥和其他加入的香料影響?),牛肉不韌易咬開。吃了這個牛肉麵應覺自己又回到了台灣呢。(但吃完有點口渴)芝士肉鬆蛋餅🥞開頭以為是肉鬆混合芝士塗在蛋餅上,結果發現是蛋餅左邊卷了肉鬆右邊卷了芝士。肉鬆味濃,可是有點蓋過了芝士的味道。不過整體而言蛋餅味道ok,不會油膩。平時吃過不少蛋餅會煎得很油,而這個蛋餅不會,令人驚喜。平日午飯時間挺多人在此進餐,我和朋友也等了15分鐘才能入座。所以有興趣的話,可能要早點去排隊呢。

鹽酥肉便當(滷肉飯)

鹽酥肉

滷肉飯

芝士肉鬆蛋餅🥞

2021-06-17
15 分鐘 (堂食)
鹽酥肉
滷肉飯
2021-06-16 468 瀏覽
呢間超人氣台灣面,日日都排曬隊,門外有小賣部,全部台灣特產麻辣肉燥拌麵 麵質滑身夠彈牙,自家製麻辣醬辛香味濃,伴麵岩岩好,感覺唔算太辣喜歡辣朋友可以加自家製辣醬奶蓋四季春芝士奶蓋鹹香厚滑,茶底清香,四季春茶夠香濃,重點唔甜,超級好喝紅燒牛肉麵真係唔好講笑,一碗面勁多牛肉,牛肉大大塊,每塊都超淋身 一咬就化開👍🏻麵質滑身夠彈牙,連麵係岩岩好,麵份量足夠,呢間可以反食鹽酥雞 小食鹽酥雞正常份量,雞塊炸得皮脆肉嫩,夠香口,配埋自家鹽酥雞調味粉更惹味。

呢間超人氣台灣面,日日都排曬隊,門外有小賣部,全部台灣特產
麻辣肉燥拌麵

奶蓋四季春

紅燒牛肉麵
麵質滑身夠彈牙,連麵係岩岩好,麵份量足夠,呢間可以反食

2021-06-15 279 瀏覽
𝗠𝘂 𝗻𝗼𝗼𝗱𝗹𝗲𝘀 - 𝚀𝚞𝚊𝚕𝚒𝚝𝚢 𝚃𝚆 𝚛𝚎𝚜𝚝𝚊𝚞𝚛𝚊𝚗𝚝 ✍️ 就愛台灣味#良心小店❶ 𝙀𝙜𝙜 𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡 𝗹 𝟴.3 /𝟭𝟬#台灣蛋餅 #encore It goes without saying that the egg pancake roll here is so yum. A must (x10) try !!! I super (x10) like the flossy pork wrapped with cheese inside the pancake, reminds me of the breakfast I had in Taiwan trips ❷ 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙣𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝗹 𝟴/𝟭𝟬#台灣牛肉麵 TBH, its hard to find TW food with price setting matching its quality. This is surprisingly good, given the price it charged. Like the meaty and springy texture of the
✍️ 就愛台灣味
#良心小店

❶ 𝙀𝙜𝙜 𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙧𝙤𝙡𝙡 𝗹 𝟴.3 /𝟭𝟬
#台灣蛋餅 #encore

❷ 𝘽𝙚𝙚𝙛 𝙣𝙤𝙤𝙙𝙡𝙚 𝙨𝙤𝙪𝙥 𝗹 𝟴/𝟭𝟬
#台灣牛肉麵
TBH, its hard to find TW food with price setting matching its quality. This is surprisingly good, given the price it charged. Like the meaty and springy texture of the noodles (muahahaha), and beef is jeng! Like sharing it with friends, the portion is a bit too much for me if I have it on my own.

_ _ _ _ _ _ _ _ _

🪴 𝗘𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁 & 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲
A bit crowded and nearly full all the time. Sometimes need to wait for quite long outside. But the staff is friendly and the food worths the queuing time keke.
  • 芝士肉鬆蛋餅
  • 紅燒牛肉麵
2021-06-13 441 瀏覽
1. 紅燒牛肉麵有四塊又大又厚既牛肉湯底係濃味 不過食完後口渴左半日應該係因為太重味 太多鹽了2. 麻辣牛肉麵有四塊又大又厚既牛麻辣個湯底超多辣油,但又唔覺得特別好味。如果再食一定食普通紅燒,但由於紅燒都只係一般,都係唔食了3. 芝士肉鬆蛋餅 暫時黎講 阿木既蛋餅係我喺香港食過最好味既,本身呢個配搭已經無得輸 😹啲肉鬆應該係靚野黎,食落真係好鬆脆啲芝士味都濃4. 鹽酥雞非常普通,寫唔到更多評語總結 食左以上三樣,覺得蛋餅係可以encore.👍🏻 但係價錢略為太貴了另外聽到有食客指明碗麵只要三塊牛,我覺得唔想食太多肉既朋友可以跟佢咁叫,因為塊牛真係幾厚,少食多滋味啦~
1. 紅燒牛肉麵
有四塊又大又厚既牛肉
湯底係濃味 不過食完後口渴左半日
應該係因為太重味 太多鹽了

2. 麻辣牛肉麵
有四塊又大又厚既牛
麻辣個湯底超多辣油,但又唔覺得特別好味。
如果再食一定食普通紅燒,但由於紅燒都只係一般,都係唔食了

3. 芝士肉鬆蛋餅
啲肉鬆應該係靚野黎,食落真係好鬆脆
啲芝士味都濃

4. 鹽酥雞
非常普通,寫唔到更多評語

星期一1900到達,排隊半個鐘就等到位入場,心諗好彩只係等咗一陣。以為有驚喜,實質真係嚇死!我知道要撐同路人,亦都知道好少黃店有好食嘅,但係呢一間真係絕頂難食!我唔明白點解有咁多人要花咁多時間去排呢間囉!其實仲有好多小店等緊大家支持㗎!。。。今晚二人菜單分別有肉燥拌麵、芝士肉鬆蛋餅、台式炸大腸、鹽酥雞、話梅紅茶、蜂蜜四季春。首先嗰兩杯嘢飲,蜂蜜四季春真係飲落去只有蜂蜜糖水味。話梅紅茶,簡直係唔知飲到啲乜嘢,可以講係好難飲。我哋兩條友試飲一啖之後,都異口同聲話轉頭出去旺中買個杯手搖茶好過。肉燥拌麵,第一次見有青瓜,新配搭。但成個麵嘅味道係甜嘅,好特別,好奇怪好嘢!再嚟試過芝士肉鬆蛋餅,芝士已經乾晒,冇拉絲。個肉鬆係甜嘅,連蛋餅嘅醬油都係甜嘅,好嘢!鹽酥雞,完全係冇味道㗎,可能因為要搭配佢哋自家嘅鹽酥雞粉啦,所以自行調整味道,算數!最驚喜就係個雞好似冇咩炸過咁嘅,無可否認豪大大雞排及KFC炸雞粒都重口味過呢到,好食過呢到好多噃,而且仲一定係熱辣辣上枱。台式炸大腸,冇特別唔使講。總之呢間野,奉勸大家唔好去試啦,浪費時間!

台式炸大腸,冇特別唔使講。

總之呢間野,奉勸大家唔好去試啦,浪費時間!
2021-06-02 887 瀏覽
星期日1145分直接入座過左15分鐘就full 曬1.牛肉麵牛肉麵係招牌,所以一定要試吓湯底偏鹹,唔夠清麵正常牛肉嘅份量好多,而且半牛筋半牛展食得多其實都幾漏本人唔係咁鍾意食麻辣 但係建議大家食牛肉麵一定要用舖頭嘅招牌麻辣醬為咗配合香港人嘅口味佢嘅麻辣醬味道麻,但係唔辣如果加咗麻辣醬,成碗面會冇咁漏2.芝士肉鬆蛋餅超級多肉鬆如果係肉鬆愛好者,一定唔可以錯過但係由於我唔係肉鬆愛好者所以我都將啲肉鬆撩左出嚟食唔到芝士味蛋餅少少煙韌3.鹽酥雞一定要加椒鹽冇咩特別我覺得同好大大雞扒嘅香香雞差唔多+$17 黑糖珍珠鮮奶
星期日1145分直接入座
過左15分鐘就full 曬

1.牛肉麵
牛肉麵係招牌,所以一定要試吓
湯底偏鹹,唔夠清
麵正常
牛肉嘅份量好多,而且半牛筋半牛展
食得多其實都幾漏
為咗配合香港人嘅口味
佢嘅麻辣醬味道麻,但係唔辣
如果加咗麻辣醬,成碗面會冇咁漏

2.芝士肉鬆蛋餅
超級多肉鬆
如果係肉鬆愛好者,一定唔可以錯過
但係由於我唔係肉鬆愛好者

冇咩特別
我覺得同好大大雞扒嘅香香雞差唔多

+$17 黑糖珍珠鮮奶
2021-06-02 485 瀏覽
哩排落雨唔知食乜行到哩間鋪頭好多人排隊,捻住試下,冇捻到最後結果會令我失望我叫左碗麻辣牛肉麵,上來碗麵唔係好熱,牛肉好幾塊但係冇乜牛味仲有陣腥味,咬落去仲有紅色生生嘅feel(起初以為係新鮮冇留意,依家覺得唔係幾熟)第二日朝早肚痛痛醒,吐左半粒鐘,一直反胃,下晝去睇醫生話輕微食物中毒跡象....亦價錢都好貴下嘅...麵$65 杯嘢半價 $17 加埋都82蚊個餐,唔新鮮吃到第二日嘔,唔會再有第二次真係好失望
真係好失望
2021-05-29 631 瀏覽
#旺角#黃店#人氣#台灣菜⏬《阿木台灣麵 》🪵🍲🧋 💜紅燒牛肉麵💜💬食過咁多牛肉麵 ⏩呢個價位,首先個湯底真心算唔錯👍🏻,有牛肉的鮮甜味 ,唔會好清淡但又唔膩,係有層次的。幼麵都算有口感帶些紮實,份量足夠。然後,啲肉好大舊❗️好厚❗️好軟腍❗️真係食肉都半飽。一路食一路心諗使唔使咁足料啊💓(有唔少餐廳份量都係好少同細塊),🧏🏻‍♀️平時食牛肉麵就係為左食啲肉🙊,所以係絕對滿足到👏👅:8.7/0☑️💰:$65 💛鹽酥肉便當 💛其實係用豬頸肉,幾大條下,外脆內juicy Q彈👍🏻,但相對脂肪比例多,會較肥膩。其他肉燥小菜味道正常吧。👅: 8/10💰: $59 💚鹽酥雞💚炸粉食落唔夠脆口,肉都唔算好滑,調味普通,食完會無印象。👅:7.8/10💰$38
🤎炸花枝丸🤎幾香口同彈牙。👅:8.2/10💰:$29 💙起司肉鬆蛋餅💙內饀份量都夠,係甜咸嘅肉鬆配上蔥花蛋既古早味,芝士味唔突出。呢個餅皮我就唔識欣賞喇🌚,太軟身冇口感,佢嘅存在好似發揮唔到作用🧐 👅:7.8/10💰:$42🖤台灣小香腸🖤正常如一般甜甜肥肥的台灣腸貨色。
👅:8/10💰:$29

💛鹽酥肉便當 💛
👅: 8/10
💰: $59

💚鹽酥雞💚
炸粉食落唔夠脆口,肉都唔算好滑,調味普通,食完會無印象。
👅:7.8/10

💙起司肉鬆蛋餅💙
 👅:7.8/10
💰:$42

🖤台灣小香腸🖤
正常如一般甜甜肥肥的台灣腸貨色。
👅:8/10
💰:$29
已經聽聞尼間良心小店好耐,今日終於有機會一試!但估唔到受歡迎到平日12點烈日當空下都要排隊等位好彩唔使等好耐😌等位等到好餓,所以2個人叫左4款食物,最後食到飽到行唔郁( ´▽`)蕃茄牛肉麵。 8.5/10好出色既蕃茄湯!外表望落去以為冇咩蕃茄味,同埋以為上錯左碗麻辣牛肉麵(因為湯底有層紅紅地既油脂)😅但一飲啖湯就會食到蕃茄同牛肉既完美結合另外角切牛肉半筋半腩非常有口感同入味必食!鹽酥雞便當。 8/10鹽酥雞香脆,冇令人失望😋配魯肉飯非常飽足!而且三款台式伴菜好有特色好地道!芝士肉鬆蛋餅。 8.5/10蛋味超香濃!!滿滿既肉鬆💕反而芝士味唔特出╮(╯▽╰)╭食多幾件會覺得肉鬆有啲咸😅黃金泡菜。 9/10唔係間間台菜餐廳都有尼款醃菜!唔會辣又唔會太酸👍🏻好開胃!檸檬四季春青茶(走甜)。 9/10清新茶香~再加新鮮檸檬,超消暑!冬瓜茶。 8/10冬瓜茶一般都怕太甜,但佢唔會~正常甜度剛剛好
好彩唔使等好耐😌

蕃茄牛肉麵。 8.5/10
另外角切牛肉半筋半腩非常有口感同入味
必食!

鹽酥雞便當。 8/10

芝士肉鬆蛋餅。 8.5/10

黃金泡菜。 9/10
唔係間間台菜餐廳都有尼款醃菜!唔會辣又唔會太酸👍🏻好開胃!

檸檬四季春青茶(走甜)。 9/10
清新茶香~再加新鮮檸檬,超消暑!

冬瓜茶。 8/10
冬瓜茶一般都怕太甜,但佢唔會~正常甜度剛剛好

鹽酥雞便當
檸檬四季春青茶
冬瓜茶
  • 蕃茄牛肉牛筋麵
2021-05-10 999 瀏覽
之前冇準備下打算去食阿木,點知等好耐都冇位就放棄,今次醒目禁定飛,第二張就到喇。揀左蕃茄牛肉麵,蕃茄味唔重但勝在酸菜俾得好多, 台灣牛肉麵其中一樣重要配料。最值得一讚係主角牛肉,用左半筋半腩,咬落有彈性又唔會韌,重點係好大舊。食完好滿足。另外嗌左杯金鑽鳳梨茶,略略甜左少少,揀微糖應該就完美。
  • 紅燒牛肉麵
2021-05-04 915 瀏覽
呢間台灣麵次次去都好多人,所以都係食唔到,今日同朋友5點幾就去到餐廳真係冇咁多人,都係等左一枱就入得喇,座位唔算闊落兩個人叫左四樣嘢食梅子地瓜條(叫左多梅粉)好好味呀,同梅粉好夾不過我覺得唔洗多粉,因為佢地真係無手軟,加左勁多,到最後都冇食晒啲粉,有啲浪費左鹽酥雞炸得啱啱好,唔會太乾,仲有少少肉汁起司肉鬆蛋餅內饀好多,每啖都係滿滿肉鬆,好正紅燒牛肉牛筋麵呢碗麵啲牛肉好大塊呀,成大半個手掌咁大,同埋配料都唔少,肉好軟淋,湯都好飲
兩個人叫左四樣嘢食

梅子地瓜條(叫左多梅粉)
好好味呀,同梅粉好夾
梅子地瓜條

鹽酥雞
炸得啱啱好,唔會太乾,仲有少少肉汁

起司肉鬆蛋餅
內饀好多,每啖都係滿滿肉鬆,好正

2021-04-11
5 分鐘 (堂食)
下午茶
梅子地瓜條
  • 牛筋牛腩麵
今日同朋友行街行到忘形,轉眼間已到了下午茶時間,於是就決定去食臺灣出名的肉燥飯和鹽酥雞飯,雖然三點幾都仲要攞飛排隊,實在好多人食。 下午茶都好抵食,套餐包括有一碗肉燥飯和三個小食(兩件鹽酥雞、三件炸甜不辣和一條臺灣腸)再加一杯嘢飲,分量絕對夠飽。肉燥煮得夠入味而且非常香,配上白飯同吃絕配。 而另外一個餐麻辣拌麵,味道夠曬香辣,非常之可口,如果唔夠辣可以任添加自家製麻辣醬,加多加少悉隨尊便,食得非常過癮。套餐仲包括(兩件鹽酥雞、一粒滷水貢丸一些滷水豬耳)貢丸和豬耳都滷得入味,不會死鹹很有臺灣的味道,而每個餐都跟一杯飲品。因為實在太抵。所以下次會再找朋友一齊來試其它口味。

因為實在太抵。所以下次會再找朋友一齊來試其它口味。

2021-04-24
💛旺角人氣大熱台灣菜 阿木台灣面▫️#五一懲罰祭 呢一間位於旺角嘅人氣台灣菜,一向都大受歡迎,門口一向都大排長龍,旺角廣華街同豉油街都有分店,為食兔係好耐之前都有食過,不過都唔記得咗啲味道🤣今次就試吓豉油街嘅分店,呢間分店喺門外都有售好多唔同嘅台灣產品。▫️紅燒牛肉牛筋面($69)湯底清甜,個面底好有𡁻口,而個牛肉牛筋質感好軟淋,份量又好多,味道不錯~▫️鹽酥雞($38)炸得表面好乾身,一啲油都冇,但係裏邊就唔會好鞋,落左鹽酥雞粉之後,味道有少少似豪大大😂▫️炸甜不辣($29)即係好似炸魚糕咁,魚肉入口黏口且好有彈性,幾好食!😋▫️芝士肉鬆蛋餅($42)蛋餅好大份,不過肉鬆反而有啲多覺得,太過慷慨😂一夾嘅時候好容易散,同埋食落個口有啲乾。▫️滷肉飯($35)明明係叫滷肉飯,感覺好似嚟咗肉燥咁🤨係瘦肉多個肥肉,比較似兩溝多啲,食落好dry冇啲油咁,好難撈到飯🥲▫️地址:旺角廣華街8號地舖。旺角豉油街60- 102號鴻都大廈地下3-4號舖。▫️
💛旺角人氣大熱台灣菜 阿木台灣面
▫️
紅燒牛肉牛筋面($69)
▫️
鹽酥雞($38)
▫️
炸甜不辣($29)
即係好似炸魚糕咁,魚肉入口黏口且好有彈性,幾好食!😋
▫️
芝士肉鬆蛋餅($42)
▫️
滷肉飯($35)
地址:
旺角廣華街8號地舖。
旺角豉油街60- 102號鴻都大廈地下3-4號舖。