2021-06-23
-蕃茄牛肉麵*角切($58+$3轉粗手工關廟麵)🍜上一次夜晚嚟多人到食唔到🥲,今次晏晝黎等咗15分鐘左右就入得啦😚。食台灣野又點少得牛肉麵呢🍜,今次就暫時放棄咗我最愛嘅飯先啦🍚。有follow開我嘅人都知道我好鍾意食澱粉😎,所以其實如果係台灣嘅話我係會叫淨牛肉麵😌(即係冇牛肉得麵🤪)。但係香港暫時仲未搵到一間可以咁做😗,所以我通常都會叫片切😌,因為我唔係咁鍾意食嗰啲牛筋同埋好似食落去冇咁滯口😝。點知片切竟然賣晒🥲,嗰陣已經有種不祥嘅預感🤥。嚟到都唔係好覺,食食吓先發現有超多舊牛肉😵,我諗鍾意食肉嘅人應該會覺得好正好抵haha🤣。牛肉好淋身唔會痴牙😋,其實都幾好食不過因為太多所以真係好滯😂。蕃茄湯都好濃郁好香但又唔係濃稠個d🍅,個人好鍾意😍。而且因為本身鍾意煙煙銀銀嘅質感😋,所以轉咗做手工關廟麵,配埋個番茄湯真係好好味👍🏻。雖然由細到大阿媽都會叫我食晒啲肉先因為貴啲🤑,但因為我最鍾意食係麵🤓,所以最後我係選擇剩咗幾個牛肉🥩。-冬瓜茶(跟餐凍飲+$4)🍹夏天熱辣辣飲杯凍嘅冬瓜茶都幾消暑☀️,如果比着平時我一定會叫珍珠奶茶🧋,但係可能我自己都預測到碗麵好大碗😂,所以好彩地叫咗呢杯😌,如果唔係真
-冬瓜茶(跟餐凍飲+$4)🍹
夏天熱辣辣飲杯凍嘅冬瓜茶都幾消暑☀️,如果比着平時我一定會叫珍珠奶茶🧋,但係可能我自己都預測到碗麵好大碗😂,所以好彩地叫咗呢杯😌,如果唔係真係會飽到痴線🤣。不過其實發現唔係個個鍾意飲冬瓜茶😗,因為通常甜到都冇得揀😌,所以唔係個個接受到甘甜😎。
-醬油豆苖($32)🥬
原先係念住叫蕃薯苖但冇就轉咗食豆苖,正正常常咁味道都唔錯。
-芝士肉鬆蛋餅 ($42)
一直聽人講呢間的蛋餅好好食🤪,咁岩屋企人唔食牛咁就叫咗呢個黎試下😙。蛋餅有幾隻款揀🥚,我地呢d選擇困難症嘅梗係楝推薦嗰款啦👍🏻。想講我一路食一路跌肉鬆🤣,證明非常足料😚。果然推薦得嘅都幾好食,比得上我上次露營自己整嗰啲😎(講笑唔好打我🤣)。
-玫瑰花烏龍($28)
唔係我飲,不作評論🤪。