上環站附近新開左一間個名幾親切既,叫做‘’阿爸鮮食 ABBA delicacy‘’,主要賣外賣湯麵。店面有一個男人,估計就係“阿爸”,好溫文有禮,由於第一次食,問下佢有咩推介,佢好有耐心解釋同推介,唔係淨係一味推介一d最貴既野,感覺佢好誠懇老實。同朋友share 2碗湯麵,樣樣都試下。湯底揀咗鮮濃骨湯,個湯底真心正!好濃好鮮味。係淆左好多個鐘既老火湯黎!果然好有家庭‘’阿爸”煲既住家靚湯感覺,相信真係無落味精,飲落無味精感覺,而且飲完唔會好渴。平時一碗靚湯都要幾十蚊,所以呢度以一碗質素咁高既湯打底,價錢公道既。欣賞佢呢度主食有好多選擇,個人最鍾意佢有得轉菜底,啱曬低醣減肥人士。餸方面試左好多,蠔仔、蜆:新鮮鮮味,份量都多。加咗蠔仔或蜆,令本身已經香濃嘅湯底更添海鮮鮮甜,更多味道層次!推介!🌟🌟🌟👍👍👍自製魚餅:係鯪魚餅金沙魚丸、胡椒豬肚貢丸:一般水平油豆腐串:由於個湯底正,油豆腐串索曬啲湯,超級好味!又係推介之選!🌟🌟🌟👍👍👍飲品方面都有一系列特色飲品,今次試咗‘’香橙去斑茶‘’,係橙片+橘葉,連個樽都高質加咗茶隔,‘’阿爸‘’果然細心,連啲飲品都係顧及健康之選!🥰相信呢個茶就算未能即
上環站附近新開左一間個名幾親切既,
叫做‘’阿爸鮮食 ABBA delicacy‘’,
主要賣外賣湯麵。

店面有一個男人,
估計就係“阿爸”,好溫文有禮,
由於第一次食,問下佢有咩推介,
佢好有耐心解釋同推介,
唔係淨係一味推介一d最貴既野,
感覺佢好誠懇老實。

同朋友share 2碗湯麵,樣樣都試下。
湯底揀咗鮮濃骨湯,
個湯底真心正!好濃好鮮味。
係淆左好多個鐘既老火湯黎!
果然好有家庭‘’阿爸”煲既住家靚湯感覺,
相信真係無落味精,
飲落無味精感覺,而且飲完唔會好渴。
平時一碗靚湯都要幾十蚊,
所以呢度以一碗質素咁高既湯打底,
價錢公道既。

欣賞佢呢度主食有好多選擇,
個人最鍾意佢有得轉菜底,
啱曬低醣減肥人士。

餸方面試左好多,
自製魚餅:係鯪魚餅
金沙魚丸、胡椒豬肚貢丸:一般水平

飲品方面都有一系列特色飲品,
今次試咗‘’香橙去斑茶‘’,
係橙片+橘葉,
連個樽都高質加咗茶隔,
‘’阿爸‘’果然細心,
連啲飲品都係顧及健康之選!🥰
相信呢個茶就算未能即時去到斑,
但至少有維他命c,都係增強抵抗力之選🥰
下次會試埋其他茶。

🌟建議:
鮮濃骨湯配海鮮,再加油豆腐串,
呢個配搭無敵!👍
要試健康茶飲👍
2023-04-19 91 瀏覽
上環開咗間外賣小店,專賣高質版車仔麵。佢哋嘅Menu簡單,有套餐同自選麵揀,套餐就包埋汽水,由$59起。我就揀咗個自選麵,都加咗唔少料,呢碗要$73😛。嗌咗鮮濃骨湯 + 紫薯粉絲,個湯飲落好清甜,飲完都唔會覺得口渴。日本蘿蔔片凍豆腐必嗌,個豆腐索曬啲湯汁超juicy。菜心金錢肚好厚身,又腍又入味👍羊肉卷香橙去班茶($12)- 佢哋嘅自家製花茶係必試,仲要係無糖。就連個樽都好有心思,個嘴可以隔埋渣。
上環開咗間外賣小店,專賣高質版車仔麵。

我就揀咗個自選麵,都加咗唔少料,呢碗要$73😛。

日本蘿蔔片
凍豆腐必嗌,個豆腐索曬啲湯汁超juicy。
菜心
金錢肚好厚身,又腍又入味👍
羊肉卷

2023-02-23 601 瀏覽
周圍的飲品,唔係檸檬茶,檸水,就係奶茶,咖啡!冇d新意!依度有黑杞明目飲,果樣雖然黑麻麻,不過真係幾好味,連小朋友都喜歡飲!又有玫瑰解鬱飲,聽個名都型到爆,酸酸味味,好好味!最特別係個設計,個係樽口有個隔,可以隔左渣,好窩心
周圍的飲品,唔係檸檬茶,檸水,就係奶茶,咖啡!冇d新意!

又有玫瑰解鬱飲,聽個名都型到爆,酸酸味味,好好味!

最特別係個設計,個係樽口有個隔,可以隔左渣,好窩心

2023-02-10 568 瀏覽
非常有驚喜的小店!老公同我分別撿咗懷舊車仔麵和鮮魚麵,搭配紅薯寬粉和烏冬麵。紅薯寬粉很彈,食材很新鮮而且極多餸。豬骨湯可以肯定沒有味精,飲完都唔會口渴。本來對車仔麵無咩期望,但估唔到原來可以好清!茶飲包裝好靚,特別係有茶隔可以阻擋茶葉,第一次見到咁貼心嘅設計。而且難得茶係無糖嘅,唔會感覺到heavy。尤其鍾意黑杞明目飲同老闆傾咗一陣,可以體會到佢嘅用心。很滿足很健康嘅一餐,會再幫襯。希望良心小店可以有更多人發現和欣賞!
非常有驚喜的小店!

同老闆傾咗一陣,可以體會到佢嘅用心。

• 懷舊車仔麵
2023-02-03 563 瀏覽
❤️《上環Sheung Wan – 阿爸鮮食 Abba Delicacy》Date of visit: 02.02.2023 ‼️只限外賣‼️路過見到幾吸引 就買黎試試🤓吸引我目光嘅係小丸子套餐&牛魔王套餐🤩兩個餐都係HK$59送可樂😌仲有自選任你點(好似車仔麵咁)🤓我揀左❤️小丸子套餐 – 八寳丸【墨汁墨魚、陳皮魚蛋、新加坡白魚蛋、鮮肉包心丸、北海章魚丸、金沙咸蛋黃魚丸、胡椒豬肚丸&黑椒牛丸】🌟好足料🤩 除陳皮魚蛋有3粒,其他各一 全部大大粒🤗全部丸都好彈牙好正 最深刻係金沙咸蛋黃魚丸&鮮肉包心丸🤤湯底我揀左basic嘅❤️大骨濃湯(餐廳話用8小時熬製)【的確好香濃👍🏼 食完面仲飲左湯 無眼訓無頭痛 應該無味精😆】麵底我揀左淮山麵 – 也不錯 係有少少”lum”左 🥹食到底仲有娃娃菜 好健康 好均衡😌套餐送可樂 但我+HK$12 轉左養生茶 – ❤️黑杞明目茶😇我同事就揀左❤️玫瑰解鬱茶(仲有其他養生茶)都好足料 飲完我再沖多左壺😇而且個飲品樽好貼心 有隔渣層 唔使一路飲一路食到渣☺️加上有金句:『你的話是我腳前的燈、是我路上的光。』詩篇119:105🤓結論: 整體非常滿意🤗 絕對係平靚正外賣之選🤭
Date of visit: 02.02.2023

仲有自選任你點(好似車仔麵咁)🤓

我揀左❤️小丸子套餐 – 八寳丸
🌟好足料🤩 除陳皮魚蛋有3粒,其他各一 全部大大粒🤗
全部丸都好彈牙好正 最深刻係金沙咸蛋黃魚丸&鮮肉包心丸🤤

湯底我揀左basic嘅❤️大骨濃湯(餐廳話用8小時熬製)
麵底我揀左淮山麵 – 也不錯 係有少少”lum”左 🥹
食到底仲有娃娃菜 好健康 好均衡😌

我同事就揀左❤️玫瑰解鬱茶(仲有其他養生茶)
都好足料 飲完我再沖多左壺😇
而且個飲品樽好貼心 有隔渣層
唔使一路飲一路食到渣☺️

結論: 整體非常滿意🤗 絕對係平靚正外賣之選🤭 美中不足係無湯麵分開 如果路程遠有機會麵底會”lum”🫢

——————————————————
阿爸鮮食 Abba Delicacy (上環永樂街87號2號舖)
小丸子套餐
黑杞明目茶
2023-02-02
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
小丸子套餐
黑杞明目茶
2023-02-01 418 瀏覽
今日試咗上年年尾新開既店舖,主要係比阿爸鮮食個名吸引左,究竟阿爸煮野有幾好食?如果唔想等,可以用QR CODE預先落單,重可以簡埋拎餐時間,相當方便要留意既係,網站只能在店舖營業時間落單,其他時間會顯示未營業既字眼今日試左個($75)雲耳 蜆 金錢肚 南瓜麵(蕃茄湯底)餸每樣味道都唔錯,印象深刻佢既蜆,有成七隻,而且食落冇沙,幾新鮮唯一係個湯有啲咸,其他野都唔錯另外個茶飲都相當足料,叫左個玫紅解鬱飲,內有玫瑰花、苿莉花、月季花、山楂,幾健康,健脾開胃

唯一係個湯有啲咸,其他野都唔錯

2023-02-01 314 瀏覽
新年好多餐廳唔開,就試下呢間~餐廳得兩個人做野,出餐比想像中慢,但可能前一日我等外賣燒味等左半個鐘真係等到火….加埋收銀係咁唔好意思,話新年唔夠人手慢左,又送飲品,咁都明既….講番個外賣,我覺得餸既份量比想像中多,同埋都食料都新鮮+ 睇住師傅現場煮,麵既份量可以再多啲,我唔大食當時就剛剛好,但過左兩個鐘到就開始肚餓 咁男士就一定唔夠啦🫣湯底應該無味精,因為下午無眼瞓!有時飲完啲例湯/ 湯底會勁眼瞓架嘛,呢方面係讚既!
新年好多餐廳唔開,就試下呢間~
餐廳得兩個人做野,出餐比想像中慢,
但可能前一日我等外賣燒味等左半個鐘
真係等到火….
加埋收銀係咁唔好意思,
話新年唔夠人手慢左,又送飲品,
咁都明既….

講番個外賣,我覺得餸既份量比想像中多,
同埋都食料都新鮮+ 睇住師傅現場煮,
麵既份量可以再多啲,
我唔大食當時就剛剛好,
但過左兩個鐘到就開始肚餓
咁男士就一定唔夠啦🫣

湯底應該無味精,因為下午無眼瞓!
有時飲完啲例湯/ 湯底會勁眼瞓架嘛,
呢方面係讚既!

2022-12-30 405 瀏覽
舖頭裝修好特別, 好少見會咁鮮艷嘅舖面入面賣嘅係好似車仔麵, 但材料比較特別少見嘅餸同主食老闆話個湯係每日都新鮮淆嘅😮但都係忍唔住要㨂麻辣去試,餸方面叫咗最愛嘅萵苣!!!!!試咗好似係當日特別食材嘅蜆, 金菇同陳皮魚蛋, 仲有老闆推介嘅紫薯粉絲, 本身都驚粉絲外賣會好林芝, 因為最憎食啲林芝芝野, 但完全係驚喜!!個粉絲浸咗一陣又入味, 又唔爛!!!!!!不得了😍期待有機會再試其他麵同湯底🤤撐小店💚💚💚不過舖頭得老闆一個人, 就要少少時間等佢煮啦😆😆
舖頭裝修好特別, 好少見會咁鮮艷嘅舖面
入面賣嘅係好似車仔麵,
但材料比較特別少見嘅餸同主食
老闆話個湯係每日都新鮮淆嘅😮
但都係忍唔住要㨂麻辣去試,
餸方面叫咗最愛嘅萵苣!!!!!
試咗好似係當日特別食材嘅蜆, 金菇同陳皮魚蛋,
仲有老闆推介嘅紫薯粉絲,
個粉絲浸咗一陣又入味, 又唔爛!!!!!!
不得了😍
期待有機會再試其他麵同湯底🤤
撐小店💚💚💚
不過舖頭得老闆一個人,
就要少少時間等佢煮啦😆😆
2022-12-22 274 瀏覽
今天來到了中上環餐飲業兵家必爭之地,有本事開在一級戰區當然都有2把刷子,於是挑了一家新店,希望能發現新的好味道,阿爸鮮食的老闆也熱情的介紹他們的招牌餐點,最後我選了牛魔王套餐外加豬大腸,這是平常自己最常點的菜色,東西好不好,一吃就知道,果然有驚喜,鮮燉湯頭很順口,且因為天然無添加,吃完不會口渴,牛丸胡椒很夠味,老闆推薦的寬粉居然很像台灣鼎邊銼的Q彈口感…一桶(碗)的份量,2個人都夠吃,這家老闆也很實在,初次品嚐過後真心值得推薦!
2022-12-22
15 分鐘 (外賣自取)
  • 牛魔王套餐
2022-12-22 255 瀏覽
未見過啲蘿蔔係薄到一片片,啲蘿蔔好貴?又唔甜,又硬身,第一次食白蘿蔔係脆既。個辣蕃茄湯底係 *辣椒油only* ,半粒蕃茄都無,得個死辣,好似辣椒油撈湯。入面啲送又無味,全部雪藏野,唔知點樣「阿爸鮮食」?個紅薯粉痴到一餅野,得幾條,我100磅女人食都唔夠飽。叫可樂,又比枝茶,枝茶完全無味,成本一定仲低過可樂。超級唔掂,唔知啲好評係點黎?仲要$63,南記同譚仔都好食過佢10倍。相信呢個質素既食店,應該好快被淘汰。

2022-12-22
2022-12-15 297 瀏覽
今天,很冷,路過上環禧利街,被這間新開的食店吸引:它的裝修很時尚,乾淨,明亮,很是吸引,尤其是店外閃著「陪你好好吃飯」的燈帶,很溫暖,決定踏著發光梯級上去覓食。只上了2級,香氣撲面而來,濃濃的香味,原來是老闆自豪的無味精濃湯。隨即點了我最愛的麻辣湯底,南瓜麵,金錢肚,肥牛,流沙丸一試。果然有驚喜,真的沒有味精,喝完整碗湯也不口乾,而且湯非常鮮,第一次食麻辣燙竟然可以連湯喝,好正。細問老闆,才知他們的湯真的8小時大骨滶制,雖然成本高,數量也有限,但,客人食得健康才是最重要。這樣的良心店,值得支持!

這樣的良心店,值得支持!
麻辣濃湯麵
麻辣濃湯麵
  • 流沙丸
  • 酒香金錢肚
  • 麻辣濃湯
2022-12-13 238 瀏覽
阿爸鮮食🤔個店名好特別,行過被橙色外牆吸引,以為是乜東東,原來車仔麵是也。一位叔叔很有耐性地介紹他們的食物,湯底不落味精用上好幾小時熬製,既然咁有誠意,即管試下。麻辣燙加肥牛、蝦、魚鰾、烏冬,+$12送埋養生茶。先講湯底,確實有驚喜,吃得出精心製作,蝦很新鮮彈牙,而烏冬也不會因浸住湯底太耐而變糊,本人喜歡吃辣,所以這個只是BB程度的辣,吃完確實沒有口乾想飲可樂的感覺😆總括來說,上環附近的食店來去也是那些,估不到這間有意外收穫,下次要試清湯及羊肉👍
阿爸鮮食🤔
麻辣燙加肥牛、蝦、魚鰾、烏冬,+$12送埋養生茶。
2022-12-11
8 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
  • 麻辣湯、蝦、烏冬
2022-12-12 144 瀏覽
阿爸鮮食,冇改錯名,的確材料新鮮,老闆堅持用優質食材,強調要過得自己過得人,咁有誠意嘅舖頭實在買少見少,所以值得支持。個人最欣賞番茄🍅湯底特別叫老闆加微微辣,配上新鮮魚鰾、羊肉片、午餐肉加上烏冬麵底,叫人一試難忘,特別一提的是食完完全冇口渴嘅感覺,足見老闆話絕對冇加味精係真嘅。另一個我個人好欣賞嘅地方係清潔程度,老闆堅持每日收爐時徹底大清潔,務求讓客人食得放心,自己也安心,原來老闆同我一樣有少少潔癖,這一點絕無有加分作用!
2022-12-05
5 分鐘 (外賣自取)
  • 鮮魚鰾、凍豆腐、微辣番茄湯
2022-12-12 118 瀏覽
用心製作食完唔口渴,最後一啖湯都飲清,食慣咗返唔到轉頭,問過老闆,湯頭材料日日新鮮入貨,晚晚煲足八個鐘頭預備第二日開檔,而且老闆堅持每日收工時徹底清洗廚房,乾淨、新鮮、好味😋自然食得放心又開心😃連筷子🥢同器皿都特別用心,非一般一次性餐具可比,你買過就知道,細心程度一定加分。不可錯過的還有他們的手工茶,健康無糖有茶味,老闆係福建人,直接從福建入茶葉,所以茶味香濃清新。個人最欣賞清湯肥牛蜆仔默丸寛粉,一試難忘,好容易食上癮!
用心製作食完唔口渴,最後一啖湯都飲清,食慣咗返唔到轉頭
個人最欣賞清湯肥牛蜆仔默丸寛粉,一試難忘,好容易食上癮!
2022-12-10
10 分鐘 (外賣自取)
  • 海鮮肥牛寬粉
2022-12-12 277 瀏覽
好奇見到新舖開張,主打新派麻辣燙,有幾款濃湯底,喉嚨小小痛所以揀左個蕃茄濃湯,配金錢肚,蜆,同鮮蝦🍤食好d!估唔到蜆同蝦都鮮甜吸到濃湯味,無腥味,夠新鮮!金錢肚賣相麻麻,出奇地夠冧,都入味,幾款餸都有驚喜。食到咁上下,飲一飲個湯,一飲就知個湯真材實料,忍唔住將湯底一飲而盡,飲到底見到店家附送左舊豬骨,真熬湯,份量夠哂飽!大滿足!要讚下個外賣桶自帶手柄,一個鐘車程都滴湯不漏,加埋支養生茶有個窩心設計隔渣濾嘴,正👍🏻下次試埋個麻辣湯底先😋

下次試埋個麻辣湯底先😋
2022-12-11
5 分鐘 (外賣自取)
午餐