2023-12-30
聖誕節除左約朋友相聚,另一個好節目就係食野啦,同屋企人嘆個精緻tea set都係令人好期待既事💖今次揀左灣仔利景酒店內的「陳家廚房」,就咁聽以為係食中菜既,但原來係一間充滿古典歐陸風既西餐廳,加上充滿聖誕氣氛既tea set🎅🏻 節日感滿滿。Afternoon tea set 共有鹹甜點共9款食物及兩杯飲品,週末另送意大利氣酒兩杯。甜品加入聖誕元素和造型,加上閃燈更有節日氣氛。鹹點🥟🔹椒鹽一口鮑魚🔹避風塘酥脆蝦餅🔹蝦多士配秘製酸甜醬🔹點心燒賣和鮮蝦餃飽魚用脆漿炸至外皮酥脆,咬落卜卜聲,肉質新鮮口感彈牙。蝦餅表層鋪滿避風塘脆炸蒜粒,香酥惹味,煙韌有口感。蝦多士鬆化,蝦膠多好足料,配上酸甜醬更多一種滋味。甜點🍰🔸百利甜酒朱古力蛋糕🔸夠‘薑’意大利芝士餅🔸開心聖誕泡芙🔸德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子果醬🔸傳統英式鬆餅(原味、特濃朱古力)配果醬、朱古力醬、奶油忌廉聖誕必食朱古力蛋糕🎂,聖誕老人造型好吸晴🎅🏻,加入Baileys輕滲出咖啡酒香🍾,令朱古力味道更有層次感,微濕潤口感creamy 幼滑。香濃的意大利芝士餅特別加入薑味,增加節日氣氛。聖誕泡芙營造聖誕樹嘅感覺,用上開心果忌廉,口感香滑,
甜品加入聖誕元素和造型,加上閃燈更有節日氣氛。
鹹點🥟
🔹椒鹽一口鮑魚
🔹避風塘酥脆蝦餅
🔹蝦多士配秘製酸甜醬
🔹點心燒賣和鮮蝦餃
蝦多士鬆化,蝦膠多好足料,配上酸甜醬更多一種滋味。
甜點🍰
🔸百利甜酒朱古力蛋糕
🔸夠‘薑’意大利芝士餅
🔸開心聖誕泡芙
🔸德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子果醬
香濃的意大利芝士餅特別加入薑味,增加節日氣氛。
聖誕泡芙營造聖誕樹嘅感覺,用上開心果忌廉,口感香滑,滿有空氣感,唔太甜,好好味。
聖誕果子蛋糕味道傳統,有很香的乾果味道,配上自家車厘子果醬🍒,酸甜莓香清新可喜。
英式鬆餅有我最愛的朱古力味,仲有三款醬可配搭,我最喜歡新鮮草莓果醬🍓,好fresh。
飲品點了Earl grey☕️和士多啤梨紅茶,天氣寒冷飲熱茶更添暖意🥰。