聖誕節除左約朋友相聚,另一個好節目就係食野啦,同屋企人嘆個精緻tea set都係令人好期待既事💖今次揀左灣仔利景酒店內的「陳家廚房」,就咁聽以為係食中菜既,但原來係一間充滿古典歐陸風既西餐廳,加上充滿聖誕氣氛既tea set🎅🏻 節日感滿滿。Afternoon tea set 共有鹹甜點共9款食物及兩杯飲品,週末另送意大利氣酒兩杯。甜品加入聖誕元素和造型,加上閃燈更有節日氣氛。鹹點🥟🔹椒鹽一口鮑魚🔹避風塘酥脆蝦餅🔹蝦多士配秘製酸甜醬🔹點心燒賣和鮮蝦餃飽魚用脆漿炸至外皮酥脆,咬落卜卜聲,肉質新鮮口感彈牙。蝦餅表層鋪滿避風塘脆炸蒜粒,香酥惹味,煙韌有口感。蝦多士鬆化,蝦膠多好足料,配上酸甜醬更多一種滋味。甜點🍰🔸百利甜酒朱古力蛋糕🔸夠‘薑’意大利芝士餅🔸開心聖誕泡芙🔸德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子果醬🔸傳統英式鬆餅(原味、特濃朱古力)配果醬、朱古力醬、奶油忌廉聖誕必食朱古力蛋糕🎂,聖誕老人造型好吸晴🎅🏻,加入Baileys輕滲出咖啡酒香🍾,令朱古力味道更有層次感,微濕潤口感creamy 幼滑。香濃的意大利芝士餅特別加入薑味,增加節日氣氛。聖誕泡芙營造聖誕樹嘅感覺,用上開心果忌廉,口感香滑,

甜品加入聖誕元素和造型,加上閃燈更有節日氣氛。

鹹點🥟
🔹椒鹽一口鮑魚
🔹避風塘酥脆蝦餅
🔹蝦多士配秘製酸甜醬
🔹點心燒賣和鮮蝦餃

蝦多士鬆化,蝦膠多好足料,配上酸甜醬更多一種滋味。

甜點🍰
🔸百利甜酒朱古力蛋糕
🔸夠‘薑’意大利芝士餅
🔸開心聖誕泡芙
🔸德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子果醬

香濃的意大利芝士餅特別加入薑味,增加節日氣氛。

聖誕泡芙營造聖誕樹嘅感覺,用上開心果忌廉,口感香滑,滿有空氣感,唔太甜,好好味。

聖誕果子蛋糕味道傳統,有很香的乾果味道,配上自家車厘子果醬🍒,酸甜莓香清新可喜。

英式鬆餅有我最愛的朱古力味,仲有三款醬可配搭,我最喜歡新鮮草莓果醬🍓,好fresh。

飲品點了Earl grey☕️和士多啤梨紅茶,天氣寒冷飲熱茶更添暖意🥰。
2023-12-22
下午茶
2023-12-29 85 瀏覽
上網做過research,見到呢到環境好靚,週末仲有送意大利汽酒送~ 即刻約埋知己放假一齊黎chill下🥂.💙傅統英式鬆餅原味&特濃朱古力配果醬、朱古力醬、奶油忌廉焗得夠脆~ size唔細,新鮮熱辣上枱,好好食🥹.💙懐舊錦鹵雲吞配秘製甜酸醬,個醬好開胃,炸雲吞香脆入面有原粒鮮蝦🦐.💙避風塘酥脆蝦餅避風塘幾惹味,蝦餅煙韌彈牙😛.💙椒鹽一口鮑魚鮑魚炸完唔會縮曬水,仲保持到水份,不錯~.💙龍哥點心(蒸燒賣,鮮蝦餃)燒賣口感厚實足料,蝦餸皮有咬口,蝦味夠鮮.💙百利甜酒朱古力蛋糕唔會死甜,食到啖啖百利甜酒味,但又唔會過濃,份量岩岩好!.💙夠“薑”意大利芝士餅薑味夠濃😍 愛薑味之人一定鍾意🥰.💙開心聖誕泡芙開心果醬cream好濃郁既開心果味,仲有開心果碎,配上脆脆泡芙,一流🤤.💙德國聖誕果子蛋糕蛋糕有糖霜係面,甜味較出~ 配少少自家製車厘子果醬,可以中和一下甜度~.☕️伯爵茶茶味香濃~ 值得一試👍🏻.☕️士多啤梨紅茶估唔到士多啤梨味幾出,但又唔會甜,不錯🙈
💙傅統英式鬆餅
原味&特濃朱古力
配果醬、朱古力醬、奶油忌廉
焗得夠脆~ size唔細,新鮮熱辣上枱,好好食🥹
💙懐舊錦鹵雲吞
配秘製甜酸醬,個醬好開胃,炸雲吞香脆入面有原粒鮮蝦🦐
💙避風塘酥脆蝦餅
避風塘幾惹味,蝦餅煙韌彈牙😛
💙椒鹽一口鮑魚
鮑魚炸完唔會縮曬水,仲保持到水份,不錯~
💙龍哥點心(蒸燒賣,鮮蝦餃)
燒賣口感厚實足料,蝦餸皮有咬口,蝦味夠鮮
💙百利甜酒朱古力蛋糕
唔會死甜,食到啖啖百利甜酒味,但又唔會過濃,份量岩岩好!
💙夠“薑”意大利芝士餅
薑味夠濃😍 愛薑味之人一定鍾意🥰
💙開心聖誕泡芙
💙德國聖誕果子蛋糕
☕️伯爵茶
茶味香濃~ 值得一試👍🏻
☕️士多啤梨紅茶
估唔到士多啤梨味幾出,但又唔會甜,不錯🙈
2023-12-24 71 瀏覽
週末去咗「陳家廚房」食下午茶,真係好滿足!🍵🍰「陳家廚房」係一間受歡迎嘅餐廳,我同朋友特登去食二人Tea set🥰 特別之處係我哋去嘅時候正好有個weekend優惠,可以免費飲意大利汽酒兩杯,好抵食!我推介大家可以weekend嗰陣去試試👍🏻 個聖誕Tea set 超靚呀❤️ 好啱打卡😍椒鹽一口鮑魚同避風塘酥脆蝦餅,鮮香多汁,口感酥脆。懷舊錦鹵雲吞配秘製甜酸醬,雲吞香脆,醬汁酸甜可口。龍哥點心都非常出色,蒸燒賣同鮮蝦餃都鮮美無比。蒸燒賣夠肉汁,鮮蝦餃鮮嫩多汁,一口咬落去真係好滋味。甜品方面,我最喜歡百利甜酒朱古力蛋糕同夠"薑"意大利芝士餅。朱古力蛋糕濃郁香甜,配上百利甜酒更加豐富口感;芝士餅濃郁滑順,非常特別。開心果聖誕泡芙同德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子果醬都好吸引。泡芙鬆軟甜美,果子蛋糕濃郁鮮甜,自家製車厘子果醬令味道更加豐富。最後,我哋享用咗傳統英式鬆餅原味同特濃朱古力,配上果醬、朱古力醬同奶油忌廉,絕對是一道經典而美味的組合。我哋點咗Mocha 同 Chocolate作為飲品,濃郁的巧克力味道加上咖啡的香醇,真係好正👍🏻仲享受到兩杯免費的意大利汽酒,哩個優惠真係太好啦!「陳家廚房
週末去咗「陳家廚房」食下午茶,真係好滿足!🍵🍰

仲享受到兩杯免費的意大利汽酒,哩個優惠真係太好啦!

「陳家廚房」嘅下午茶菜式精緻,聖誕tea set真係又靚又好味❤️ 悠閒地度過一個下午,享受美食同好朋友嘅時光,「陳家廚房」絕對係好選擇🍵🍰
2023-12-23 68 瀏覽
放假最鍾意就係同朋友去high tea,坐得舒服之餘又可以食住野慢慢傾偈今次依間仲有聖誕tea set,超有氣氛!個set好豐富,都係$438兩個人,weekend仲送意大利汽酒鹹點有椒鹽一口鮑魚、避風塘酥脆蝦餅、懷舊錦鹵雲吞、蒸燒賣同鮮蝦餃!炸野整得好好,入口唔會好油得黎又酥脆尤其個鮑魚炸完仲保持到柔軟嘅口感,好食個點心都夠哂熱辣辣,蝦餃仲要係皮薄好大粒蝦甜點就有百利甜酒朱古力蛋糕、夠“薑”意大利芝士餅、開心聖誕泡芙、德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子果醬同傳統英式鬆餅!賣相好有心思好有聖誕氣氛,幾款甜品都唔會太甜!特別鐘意個開心聖誕泡芙係用左開心果醬整嘅,味道特別之餘中間仲有粒莓令整體唔會太heavy仲包埋野飲,揀左伯爵茶消下濟今餐真係好滿足!
今次依間仲有聖誕tea set,超有氣氛!

炸野整得好好,入口唔會好油得黎又酥脆
尤其個鮑魚炸完仲保持到柔軟嘅口感,好食

個點心都夠哂熱辣辣,蝦餃仲要係皮薄好大粒蝦

賣相好有心思好有聖誕氣氛,幾款甜品都唔會太甜!

仲包埋野飲,揀左伯爵茶消下濟

今餐真係好滿足!
2023-12-22 775 瀏覽
銅鑼灣利景酒店有多年歷史,不過去就真系第一次去,「陳家廚房」就咁聽個名系食中菜,點知有high tea食咁頂癮?兩個人平日只系講緊$388,質素仲有吾錯又有聖誕裝飾🎄好有氣氛😍✿ 𝑺𝑨𝑽𝑶𝑼𝑹𝑰𝑬𝑺⭐️ 椒鹽一口鮑魚鮑魚用椒鹽烹調方法真少見,椒鹽本身又夠香口,事先廚房又將鮑魚切片,所以更易咬,鮑魚新鮮清甜。⭐️ 避風塘酥脆蝦餅避風塘即系帶點辣味🔥蝦餅蝦膠部分打得不錯,口感夠實在🦐香脆吾油膩。⭐️ 懷舊錦鹵雲吞配秘製甜酸醬炸雲吞相信系吾少人同屋企人飲茶會食嘅點心🥟炸得香脆可口,裡面蝦肉又爽口彈牙,果然好有港式風味🇭🇰⭐️ 龍哥點心 (蒸燒賣·鮮蝦餃)點都估吾到high tea會有點心食🤭燒賣表面嘅蝦仔好精緻🦐✨蝦餃又做得幾好👍🏼皮薄餡靚。✿ 𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻𝑺⭐️ 百利甜酒朱古力蛋糕模仿聖誕老人著嘅鞋仔造型十分有趣🎅🏼𝑩𝒂𝒊𝒍𝒆𝒚𝒔朱古力算系吾太苦,朱古力味吾系死甜🍫⭐️ 夠“薑”意大利芝士餅有薑餅人作點綴更增添聖誕氣氛,𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖咖啡味不俗☕️朱古力味ok,但整體黎講薑味真系西利🫚⭐️ 開心聖誕泡芙一聽個名就知系開心果泡芙,表面有雜莓,或下就綠色,真系好似棵聖誕樹咁😆🎄開心果忌廉部分亦比想像中濃郁細滑

✿ 𝑺𝑨𝑽𝑶𝑼𝑹𝑰𝑬𝑺

⭐️ 椒鹽一口鮑魚

⭐️ 避風塘酥脆蝦餅

⭐️ 懷舊錦鹵雲吞配秘製甜酸醬

⭐️ 龍哥點心 (蒸燒賣·鮮蝦餃)

✿ 𝑺𝑾𝑬𝑬𝑻𝑺

⭐️ 百利甜酒朱古力蛋糕
模仿聖誕老人著嘅鞋仔造型十分有趣🎅🏼
𝑩𝒂𝒊𝒍𝒆𝒚𝒔朱古力算系吾太苦,朱古力味吾系死甜🍫

⭐️ 夠“薑”意大利芝士餅

⭐️ 開心聖誕泡芙
一聽個名就知系開心果泡芙,表面有雜莓,或下就綠色,真系好似棵聖誕樹咁😆🎄開心果忌廉部分亦比想像中濃郁細滑💚

⭐️ 傳統英式鬆餅
講到𝒉𝒊𝒈𝒉 𝒕𝒆𝒂相信吾少得𝒔𝒄𝒐𝒏𝒆,有原味、特濃朱古力🍫配果醬、朱古力醬、奶油忌廉,完全冇諗到𝒔𝒄𝒐𝒏𝒆大個到咁😂味道亦吾錯啊,朱古力味🍫朋友表示好似食緊朱古力曲奇咁😆🍪

2023-12-18
2023-12-16 128 瀏覽
又到聖誕🎄又到聖誕🎄陳家廚房推出抵食聖誕Tea Set ,星期六、日及公眾假期更奉送意大利汽酒兩杯🥂Christmas Afternoon tea set($438/2人)🍴椒鹽一口鮑魚鮑魚質感煙靭👄以椒鹽調味,味道夠鹹香。🍴避風塘酥脆蝦餅蝦餅薄薄一片,口感幾彈牙👅🍴懷舊錦鹵雲吞配秘製甜酸醬雲吞炸得香脆,沾上甜酸醬更開胃,食落冇咁油膩👐🏻🍴龍哥點心有蒸燒賣同蝦餃,燒賣肉質爽彈,蝦餃外皮煙韌,餡料幾鮮味👅🍴百利甜酒朱古力蛋糕朱古力味道濃郁🍫帶酒香🥂質感軟滑。🍴夠薑意大利芝士忌廉芝士有淡淡既薑味,味道幾夾😋幾輕盈~🍴開心聖誕泡芙聖誕樹造型既泡芙🎄夾住開心果味既忌廉,開心果味幾突出👅甜度適中👌🏻🍴德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子醬果子蛋糕口感幾煙韌👅食到果乾粒粒,配上酸酸甜甜既車厘子醬,味道幾夾😋🍴傳統英式鬆餅有原味同朱古力味🍫鬆餅外脆內鬆,幾香牛油味,配埋士多啤梨果醬🍓朱古力醬、同奶油忌廉,食落冇咁乾~

🍴椒鹽一口鮑魚
鮑魚質感煙靭👄以椒鹽調味,味道夠鹹香。

🍴避風塘酥脆蝦餅
蝦餅薄薄一片,口感幾彈牙👅

🍴懷舊錦鹵雲吞配秘製甜酸醬
雲吞炸得香脆,沾上甜酸醬更開胃,食落冇咁油膩👐🏻

🍴龍哥點心
有蒸燒賣同蝦餃,燒賣肉質爽彈,蝦餃外皮煙韌,餡料幾鮮味👅

🍴百利甜酒朱古力蛋糕
朱古力味道濃郁🍫帶酒香🥂質感軟滑。

🍴夠薑意大利芝士
忌廉芝士有淡淡既薑味,味道幾夾😋幾輕盈~

🍴開心聖誕泡芙

🍴德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子醬

🍴傳統英式鬆餅
2023-12-12 798 瀏覽
超強反差感的酒店下午茶🫖看餐廳名字 #陳家廚房 還以為是中菜廳由酒店大堂沿樓梯往下走到B1見到水晶吊燈 雲石餐枱 鏡面牆身 梳化座位根本就是傳統浪漫宮庭風✨完全癲復我想像😲下午茶不只食物精緻 餐具更是 特別喜歡它的熱茶壺🫖和茶杯套裝 看著已很開心😚食物方面鹹甜點各半 份量又大又多尤其是英式鬆餅 (很大件😍) 原味和朱古力味各2件熱烘烘香噴噴的 水準不錯👌🏻另提供 果醬/奶油忌廉/朱古力醬 3款醬料配搭鹹點以 #一口鮑魚 最出色 建議最先食蝦多士、串卷、春卷都ok 即使凍了也很脆口唯獨脆脆帶子的外層麵粉有點太厚🤔甜點方面整體都平均個人較喜歡 #青蘋果白朱古力乳酪杯清新不甜容易入口 食完極杯都不有負擔相反 #黑松露特濃朱古力撻 較重口味黑松露味真的超級濃郁!連特濃朱古力🍫也被搶Focus🫣特別一提Weekend 前往會送每位1杯意大利汽酒🥂 而且星期日可以由12點坐到4點🙌🏻🙌🏻 在舒適又寧靜的環境,非常適合相約姊妹們,邊嘆茶或咖啡,邊食精美點心,邊傾計💬Savouries 鹹點:椒鹽一口鮑魚精緻懷舊港式蝦多士豬肉及雞肉串燒金盞脆脆帶子容姐越南春卷Sweets 甜點:清香檸橘瑪德蓮蛋糕青蘋
超強反差感的酒店下午茶🫖

尤其是英式鬆餅 (很大件😍) 原味和朱古力味各2件
熱烘烘香噴噴的 水準不錯👌🏻
另提供 果醬/奶油忌廉/朱古力醬 3款醬料配搭

鹹點以 #一口鮑魚 最出色 建議最先食
蝦多士、串卷、春卷都ok 即使凍了也很脆口
唯獨脆脆帶子的外層麵粉有點太厚🤔

甜點方面整體都平均
個人較喜歡 #青蘋果白朱古力乳酪杯
清新不甜容易入口 食完極杯都不有負擔
相反 #黑松露特濃朱古力撻 較重口味
黑松露味真的超級濃郁!
連特濃朱古力🍫也被搶Focus🫣

黑松露特濃朱古力撻
原味及特濃朱古力傳統英式鬆餅

Drinks 飲品:
6款茶、4款咖啡☕️、2款非咖啡類

Afternoon Tea Set (二人份)
💰星期一至五: $388 +10%
週末/假期: $438 +10% #送意大利🇮🇹汽酒2杯
時間:星期一至六 2:30-5:30pm
星期日 12:00-4:00pm
2023-12-11 508 瀏覽
餐廳位於利景酒店, 環境闊落, 枱與枱之間有舒適距離, 張張枱都有梳化座位, 坐得好舒服。𓊈Afternoon Tea Set $𝟺𝟹𝟾 ✧ 𝟸pax𓊉餐廳推出咗聖誕 tea set, 賣相好精緻, 可以提早過聖誕! Weekend 仲會送2杯Prosecco, CP 值好高!𓆹 椒鹽一口鮑魚鮑魚外層炸得好酥脆, 內裡嘅鮑魚好爽口, 完全唔會韌, 好好食!𓆹 避風塘酥脆蝦餅蝦餅壓成薄薄一片, 有少少避風塘風味但唔會覺得辣。𓆹 懷舊錦鹵雲吞雲吞炸得好香脆, 裡面嘅蝦好彈牙, 配埋側邊嘅甜酸醬一齊食, 酸酸甜甜好開胃。𓆹 龍哥點心蝦餃同燒賣都蒸得剛剛好, 2款都好爽口彈牙, 好好食!𓆹 百利甜酒朱古力蛋糕聖誕老人衫仔造型非常可愛, 外層比較甜, 裡面蛋糕軟綿綿。𓆹 夠 ✧薑✧ 意大利芝士餅迷你嘅薑餅人真係好 cute, 食落有唔同層次, 上面好 creamy, 中間有少少酒香, 口感幼滑。𓆹 開心聖誕泡芙開心果泡芙好鬆軟, 中間嘅cream 味道唔會太甜, 另外仲有d 朱古力粒粒喺裡面, 味道好豐富。𓆹 德國聖誕果子蛋糕蛋糕可以配側邊嘅自家製車厘子果醬, 酸酸地幾特別。𓆹 傳統英式鬆餅鬆餅

𓆹 椒鹽一口鮑魚

𓆹 避風塘酥脆蝦餅
蝦餅壓成薄薄一片, 有少少避風塘風味但唔會覺得辣。

𓆹 懷舊錦鹵雲吞

𓆹 龍哥點心
蝦餃同燒賣都蒸得剛剛好, 2款都好爽口彈牙, 好好食!

𓆹 百利甜酒朱古力蛋糕
聖誕老人衫仔造型非常可愛, 外層比較甜, 裡面蛋糕軟綿綿。

𓆹 夠 ✧薑✧ 意大利芝士餅

𓆹 開心聖誕泡芙

𓆹 德國聖誕果子蛋糕
蛋糕可以配側邊嘅自家製車厘子果醬, 酸酸地幾特別。

𓆹 傳統英式鬆餅
鬆餅有2種味, 包括原味同特濃朱古力, 側邊仲配有果醬, 朱古力醬同奶油忌廉。

𓆹 Cappuccino ✧ Mocha
Tea set 可以揀2杯飲品, 我地揀咗Cappuccino 同Mocha, 2杯咖啡味都香濃。
2023-12-10 160 瀏覽
星期日早上放下忙碌節奏工時長 啟航對自己 好一場來到陳家廚房八時開始的陽光伴隨咖啡香橙汁不冰炒麵只是涼 幾好食 頻補倉 吐司太大片 入口角度要提妨滿手牛油果醬牛角包 轉眼無 第一回合記住搶茶葉蛋 剝殼忙 嘥gas留番個胃裝其他各樣有穀物 我瘋狂 回家寫文章讚美連連個朵響干蒸燒賣跑沒影 最神傷 番薯和我不對付走在一起沒商量乳酪太甜 煙肉太硬 炒蛋放洋腸仔預咗咸 茄汁豆有湯番茄最啱我伯娘沙律菜最健康 水果長在旁魚肉燒賣 辣汁強這個自助早餐幾銀兩?七十一元和幾毫卜在平台有五折 萬丈光芒吃了萬壽無疆
星期日早上
腸仔預咗咸 茄汁豆有湯
番茄最啱我伯娘
沙律菜最健康 水果長在旁
魚肉燒賣 辣汁強
這個自助早餐幾銀兩?
七十一元和幾毫
卜在平台有五折 萬丈光芒
吃了萬壽無疆

2023-12-10
5 分鐘 (堂食)
$71 (早餐)
慶祝紀念
聖誕節
陳家廚房 (灣仔)12月除左係媽咪既生日🎂,仲係慶祝聖誕節🎄既月份🥰 週末book左銅鑼灣利景酒店既陳家廚房聖誕節下午茶❤️,同媽咪率先嘆聖誕餐😆🌲記得至少提早1日book 下午茶,讓餐廳預早準備食材~ 🌲另外星期五、六、日仲有2杯意大利汽酒🥂送,增添節日氣氛🍾🌲$438/2位性價比好高喔😍 層架用左聖誕裝飾品同埋小燈泡💡佈置,甜點同鹹點好高質睇得又食得😆值得一讚係傳統英式鬆餅,唔係凍冰冰而係暖笠笠,而其中朱古力🍫口味係用左黑朱古力,啖啖粒粒半融黑朱古力粒,再蘸少少酸酸甜甜既果醬,好夾😍平時鹹點都係三文治🥪,但呢個set係有中式點心同菜式,有蒸燒賣、蝦餃,仲有椒鹽一口鮑魚,中西合璧😋而甜點賣相充滿聖誕元素,例如泡芙係聖誕樹🎄造型,唔好以為係抹茶口味,而係開心果口味😍仲有開心果碎真材實料💚 而tiramisu 除左加左薑餅人造型朱古力片,mascarpone cheese加左薑味,好特別喔~仲有德國聖誕果子蛋糕配自家製車厘子果醬,果醬係食到啖啖車厘子🍒果肉,配果子蛋糕好match~而飲品有唔同口味既茶同埋咖啡☕️可以揀~ 今次揀左伯爵茶同埋latte~地址:灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利
陳家廚房 (灣仔)

🌲記得至少提早1日book 下午茶,讓餐廳預早準備食材~

🌲另外星期五、六、日仲有2杯意大利汽酒🥂送,增添節日氣氛🍾

地址:灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓
2023-12-06
下午茶
2023-12-05 115 瀏覽
搵到個好地方食下午茶,真係一個讓人放鬆心情的時刻。《陳家廚房》精緻嘅下午茶套餐,有好多款好味嘅小食☺️首先傳統英式鬆餅,呢款鬆餅焗得好香,有原味及朱古力味。內裡鬆軟,配埋果醬同奶油忌廉,係下午茶嘅經典配搭。咸點椒鹽一口鮑魚,炸到香脆。然後就係精緻懷舊港式蝦多士,金黃酥脆嘅多士,面上有蝦肉,真係勾起懷舊嘅味道。豬肉同雞肉串燒配黑松露醬,加上香濃嘅黑松露醬汁,帶出好多層次嘅風味🍢金盞脆脆帶子,外層炸至金黃酥脆,入面嘅帶子鮮味。容姐越南春卷,呢款春卷以越南風味為主,入面填滿咗新鮮蔬菜同有彈牙嘅米粉,加埋特別嘅醬汁,好清爽嘅口感。甜點方面:清香檸橘瑪德蓮蛋糕,呢個蛋糕輕盈香濃,同時帶有檸橘嘅清新香氣。黑松露特濃朱古力撻,滿滿嘅特濃朱古力醬,與黑松露配搭非常特別🍫🧁青蘋果白朱古力乳酪杯,呢杯乳酪杯結合咗青蘋果嘅酸甜口感同白朱古力嘅濃郁滋味,一口接一口都好好味。紐約芝士餅,呢款芝士餅香濃濕潤,有濃厚嘅奶味,絕對係芝士控嘅最愛🧀呢度環境唔錯,可以慢慢悠閒地食個下午茶🫖

金盞脆脆帶子,外層炸至金黃酥脆,入面嘅帶子鮮味。

呢度環境唔錯,可以慢慢悠閒地食個下午茶🫖
2023-12-04 116 瀏覽
投入於瑰麗下午茶,坐在金光閃閃樹下,度過優雅温馨的週末! 鳥籠層架盛載著鹹甜美點,加上氣泡酒,拼湊出迷人的下午茶。SAVOURIES✨椒鹽一口鮑魚✨精緻懷舊港式蝦多士✨豬肉及雞肉串燒配 黑松露醬✨金盞脆脆帶子✨容姐越南春卷薄脆粉漿包裹煙韌的鮑魚,金黃酥脆,鮑魚帶嚼勁,品嚐到鮑魚的鮮香,香口吸引。薄脆多士炸至甘香鬆化,配上彈牙蝦肉,十分惹味。雞肉串燒肉汁油潤,配上黑松露醬,肉香加倍誘發出來。越南春卷油香四溢,即使是素春卷,沾上酸辣醬汁,也不失風味。SWEETS✨清香檸橘瑪徳蓮蛋糕✨青蘋果白朱古力乳酪杯✨紐約芝士餅✨黑松露特濃朱古力撻✨傳統英式鬆餅配果醬、朱古力醬、奶油忌廉瑪徳蓮蛋糕鬆軟可口,淡淡牛油香中洋溢清新檸檬味,清爽酸香。朱古力撻酥脆,內裡注滿濃郁朱古力醬,加上黑松露幽香,香甜邪惡。芝士蛋糕口味順滑,芝香濃郁,配搭雜果忌廉,誘惑味蕾。鬆餅厚實,塗上細滑果醬及鮮奶油、奶香及莓香十分搭配,朱古力鬆餅十分香甜。士多啤梨紅茶☕️草莓果茶放在咀邊,已經聞到誘人果香,草莓甜香充滿口腔,喝後解膩清爽。奉送 意大利汽酒 (2杯)氣泡酒濃度不高,呷一口輕盈的氣泡,清新花香滲入味蕾,非常清爽。

SAVOURIES

✨黑松露特濃朱古力撻
✨傳統英式鬆餅
配果醬、朱古力醬、奶油忌廉

士多啤梨紅茶☕️

奉送 意大利汽酒 (2杯)
陳家廚房💮@charterhouse_restaurant放假想去歎個tea,下下都要成800蚊埋單,點知港島酒店都有價錢親民嘅選擇🤩傳統嘅層架上放滿地道同西式嘅滋味鹹甜美點,每款兩件,配埋咖啡茶,Weekend仲奉送兩杯意大利氣泡酒Prosecco,儀式感更加分🥂Afternoon Tea Set👑椒鹽一口鮑魚🧂原隻鮑魚連殼上,清洗乾淨,連唔食得嘅內臟都處理好,炸得酥脆惹味🐚精緻懷舊港式蝦多士🍞港式小食嘅代表🎖️ 外表沾滿芝麻,蝦滑彈牙鮮甜,有埋蝦尾就外型更美觀✨豬肉及雞肉串燒 配黑松露醬🍢細細粒好易食,加埋黑松露醬係一種奢華嘅享受🤑金盞脆脆帶子🦢做法有啲似潮州菜嘅芋蓉香酥鴨,鬆化/綿密蒸熟壓成蓉嘅芋頭包住原粒帶子,配搭創新🎏容姐越南春卷👩🏽Curious邊個係容姐😂 原來真係取自酒店越南藉廚師🇻🇳 自家製嘅梗係正宗保證✔️ 春卷皮夠薄,餡料飽滿🤙🏼清香檸檬瑪德蓮蛋糕🍋貝殻形狀帶有天生嘅高貴感💋 要做到紥實濕潤嘅口感係唔簡單🥠青蘋果白朱古力乳酪杯🥛玻璃杯身望到一層乳酪搭配一層水果穀物,濃郁稠身,透心涼又冇咩罪疚感🍏紐約芝士餅🧀藍色嘅食用花,同士多啤梨粒為淡黃嘅cheesecake加上色彩
陳家廚房💮
@charterhouse_restaurant

Afternoon Tea Set

Prosecco

Afternoon Tea Set👑

椒鹽一口鮑魚🧂

精緻懷舊港式蝦多士🍞

豬肉及雞肉串燒 配黑松露醬🍢

細細粒好易食,加埋黑松露醬係一種奢華嘅享受🤑

金盞脆脆帶子🦢

容姐越南春卷👩🏽

清香檸檬瑪德蓮蛋糕🍋

清香檸檬瑪德蓮蛋糕

貝殻形狀帶有天生嘅高貴感💋 要做到紥實濕潤嘅口感係唔簡單🥠

青蘋果白朱古力乳酪杯🥛

紐約芝士餅🧀

藍色嘅食用花,同士多啤梨粒為淡黃嘅cheesecake加上色彩,賣相好精緻🪻

黑松露特濃朱古力撻🍫

加入法國Valrhona 70% Dark Chocolate焗製👨🏼‍🍳 唔識呢個著名嘅朱古力品牌? 連Ritz Cartlon Cafe 103同Grand Hyatt都同過Valrhona合作推出過下午茶,來頭唔細🇫🇷
朱古力迷一定大滿足🤤 粒粒黑松露加上金箔,甜中帶微鹹,高貴嘅黑金配搭👸🏻

傳統英式鬆餅 原味特濃朱古力🇬🇧

傳統英式鬆餅

Afternoon Tea嘅MUST HAVE!! 圓形厚實,原味嘅有層薄薄油亮嘅酥皮係面,牛油香味突出,口感鬆化🧈而朱古力味嘅就係糖霜係面,朱古力粒係中間,特濃嘅可可味帶點微甜🍫 掰開幾份試完原味,再配上奶油忌廉、朱古力醬、同自家製嘅果醬😋

自由選擇兩款鍾意嘅茶品或咖啡☕️ 英式下午茶嘅傳統選擇 Earl Grey,同埋異國情調嘅果茶Raspberry Indulgence🫖 一壺茶為一人份量,大概斟上5-6杯,份量足夠又茶味夠濃🍂

Raspberry Indulgence

Menu寫住二人份量,睇落份量唔多,但吃起嚟就發現根本食唔曬🫢 捧住個肚埋單之餘,仲有得打包返屋企🧺 賣相精緻性價比高,環境夠靜好啱傾計,打吓卡影多幾張相都唔會尷尬😉

Afternoon Tea Set
Prosecco
清香檸檬瑪德蓮蛋糕
傳統英式鬆餅
Raspberry Indulgence
2023-11-28 63 瀏覽
Weekends mean tea time vibes 🫖 + two complimrntary glasses of Prosecco! 🥂 Christmas tea sets loading... 🎄 Afternoon tea set $438/ 2 personsThe afternoon tea, with the theme of blending Eastern and Western elements, includes 5 varieties of both savoury and sweet delicacies, encompassing Chinese, Vietnamese, British, and more cuisines.以中西合壁為主題,下午茶包括鹹甜美點各5款,涵蓋中、越、英式等多國料理。Savouries 鹹點-Deep-fried abalone with spicy pepper salt in one bite 椒鹽一口鮑魚-Seasame prawn toast in Hong Kong style精緻懷舊港式蝦多士-Roasted

Savouries 鹹點
-Roasted pork and chicken skewers with black truffle sauce 豬肉及雞肉串燒配黑松露醬
-Wok-fried scallop in crispy basket 金盞脆脆帶子
-”Thanh Chi” cha nem容姐越南春卷
Sweets 甜點
-Citrus Madeleine 清香檸橘瑪德蓮蛋糕
-Yogurt delight (green apple🍏 and white chocolate)青蘋果白朱古力乳酪杯
-New York Cheesecake 紐約芝士餅
-Black truffle dark ganache 黑松露特濃朱古力撻
-Scones 傳統英式鬆餅 (Plain/ Valrhona 70% dark chocolate)(原味/ Valrhona 70%黑朱古力味)
-Served with seasonal jam, chocolate sauce and clotted cream) 配自家製果醬、朱古力醬及奶油忌廉

Monday - Friday 星期一至五| $388
Saturday, Sunday, Public Holidays 星期六、日及公眾假期 $438

The Charterhouse 陳家廚房 (灣仔)
Address 地址:209-219 Wan Chai Road, Hong Kong 灣仔灣仔道209-210號銅鑼灣利景酒店地庫1樓

#afternoontea #hongkong #causewaybay #銅鑼灣利景酒店 #銅鑼灣酒店 #灣仔酒
店#陳家廚房 #灣仔美食#銅鑼灣美食#酒店下午茶 #私
房菜

2023-11-23 88 瀏覽
呢間已經食過好幾次tea,高質又抵食👍🏻weekend 去食仲🈶free drinks ➡️意大利汽酒兩杯,大家黎之前記得book定位啦🤗餐廳黎緊仲會有聖誕tea set,真係好期待💕飲品叫左紅桑子紅茶➕黑加侖子紅茶,兩款都好好飲,紅桑子口感有輕微酸甜,黑加侖子入口香甜,兩款就算浸得耐啲再飲都唔會澀鹹點:椒鹽一口鮑魚已預先切開兩件,外層炸到好香口,鮑魚咬落好彈牙精緻懷舊港式蝦多士係我至愛❤️,多士入口香酥,仲有啖啖香滑嘅蝦肉豬肉及雞肉串燒配黑松露醬食落有淡淡嘅黑松露香味,我就鍾意食雞肉多啲金盞脆脆帶子外層香脆,帶子好juicy容姐越南春卷咬落外脆內香口甜點:清香檸橘瑪德蓮蛋糕食落好香綿青蘋果白朱古力乳酪杯口感豐富紐約芝士餅入口細滑香濃黑松露特濃朱古力撻整得好好味😋香甜而不膩呢度嘅Scones真係數一數二好味,🈶原味➕特濃朱古力配士多啤梨🍓果醬、朱古力醬及奶油忌廉,我就最愛食朱古力Scone,朱古力🍫味香濃得黎又唔會過甜
餐廳黎緊仲會有聖誕tea set,真係好期待💕

鹹點:
椒鹽一口鮑魚已預先切開兩件,外層炸到好香口,鮑魚咬落好彈牙
金盞脆脆帶子外層香脆,帶子好juicy
容姐越南春卷咬落外脆內香口

甜點: