2008-02-09 10 瀏覽
味道OK食過幾次都不錯,多是要麻酸辣,覺得可以再辣D,上次食咖哩雞米線就普通D;但是服務一般;下次要試雙豬未試過
味道OK

2008-01-21 20 瀏覽
由於地段關係,我不常到元朗。但原來在元朗又新街/阜財街附近有很多食肆,從openrice的搜尋結果便可略知一二。上星期日(1-13)的晚上,又新街新順興潮州滷味專門店更是大排長龍等買滷味外店,不過我的目的是要找堂食,所以來了陸記。星期日晚上六時半,還可以輕易地找到位子。點了晚餐\(雞絲飯),賣相可以,味道不錯,最正難忘的是那隨晚餐\附送的水晶涼粉。雖然說是涼粉,但卻是半透明而不是黑色的,不加糖漿而加淡奶,沒有黑涼粉那種苦味,感覺比黑涼粉更上一層樓。

2008-01-03 39 瀏覽
今次叫左豬頸肉米粉,碗粉唔洗等好耐就到。豬頸肉質爽口,味道唔明顯,米粉煮得適中,湯底冇乜特別,全靠有香蒜片吊味。間唔中食下都ok既。地方係污糟dd。哩幾間鋪附近都係有陣怪味,唔知點解。
今次叫左豬頸肉米粉,碗粉唔洗等好耐就到。

間唔中食下都ok既。

地方係污糟dd。

哩幾間鋪附近都係有陣怪味,唔知點解。
2007-12-27 6 瀏覽
陸記的米線果然與眾不同,比一般的米線粗,好有口感..加上他的涼粉,不像街買的,黑色而是白色...口感有點像大菜糕....真係好好食哦!
陸記的米線果然與眾不同,比一般的米線粗,好有口感..
2007-12-25 21 瀏覽
一入去,好大陣"壓"味,要隔一段時間才可適應下來!味道一般,d豬好un,冇想像中好食!坐位太狹窄!態度麻麻地!
一入去,好大陣"壓"味,要隔一段時間才可適應下來!
味道一般,d豬好un,冇想像中好食!
坐位太狹窄!態度麻麻地!
2007-12-16 6 瀏覽
我同HONEY每個星期六日餐晏都會出去食,通常都近近地係屋企附近食就算!哩間係我地其中心水食店之一,因為貪佢平靚正,下午茶餐好掋食,我次次去到都係食蒜香豬扒/雞扒撈粉+甜品,佢D蒜香豬扒同雞扒炸得幾香,食落好香口又大件,D米線同出便果D唔同,係粗D架!我個人鐘意D味濃D既食物,所以唔揀湯米線改撈粉,D撈汁撈埋D米線既味道岩岩好,唔太鹽又唔太淡,GOOD! SUGGET ^O^ 反而我覺得湯米線好普通,唔建議揀!仲有個酸荀肉碎飯都好好味!不過會辣左D,唔食得辣就唔好揀LA! 因為舖面好細,所以D位座得唔係咁舒服,迫左D,尤其係下午茶時間!而服務就唔係咁好,有個短髮帶眼鏡有紋身果個呀姐好惡好串GA!
反而我覺得湯米線好普通,唔建議揀!
2007-10-29 10 瀏覽
 噚日瞓到點幾鐘,老肥一場嚟到,梗係去探吓好耐無幫趁既雙豬反加水晶涼粉. 雙豬反(肉燥底)$32跟餐有涼粉有嘢飲,是日因病到傻傻吓,都係食D清清地,嗌咗時菜冬菇雞絲米線$17(下午茶餐跟涼粉).雖然去到已經3點幾,但雙豬係熱賣,所以個燒肉皮都係脆卜卜,點都忍唔住食咗一嚿,好好味.至於我個米線都唔差,時菜係椰菜,本人好鐘意食啱晒口味,估唔到個冬菇雞絲整得都好有heart,食到有酒醃過,雞絲就算係雪藏過都處理得好好,兩樣都做得好香好味,米線粗身雖然唔夠滑身,但起碼夠稔但未到一口粉,都算合格.總括咁既價錢,算係物超所值,千祈唔好摺埋呀!!
2007-10-06 23 瀏覽
幾個月冇幫襯, 前幾日再訪陸記, 好彩唔多人有位!雞奕同雙豬飯依舊好有水準!熱檸蜜原來都幾好飲!真係元朗必吃餐廳之一呀!
幾個月冇幫襯, 前幾日再訪陸記, 好彩唔多人有位!

雞奕同雙豬飯依舊好有水準!
熱檸蜜原來都幾好飲!
真係元朗必吃餐廳之一呀!
2007-10-01 17 瀏覽
前牌叫左三次外賣, 分別係紅燒排骨粉, 麻辣雞絲粉同麻辣豬耳粉. 紅燒排骨粉- 排骨好入味, 但係略為份量小do羅!麻辣雞絲粉同麻辣豬耳粉- 麻辣味夠麻, 但係唔夠辣!佢地所謂既桂林米粉只不過係比米線粗d既粉, 但係值得一讚係就算隔夜再叮番黎食, d粉都好彈牙, 唔錯唔錯!

紅燒排骨粉- 排骨好入味, 但係略為份量小do羅!
麻辣雞絲粉同麻辣豬耳粉- 麻辣味夠麻, 但係唔夠辣!

(非會員)
本身住元朗, 又唔中意煮野食, 所以就會成日落街打包,我都幾鐘意呢間d野食,因為d野食幾抵同埋又飽肚,同埋d野食又唔會太過spicy, 對我黎講岩岩好,有時都仲可以加埋包紅色既辣粉食,仲正! 我既心水推介係酸豆角肉碎粉,無咩肉既(因為我唔係太鐘意食肉),酸酸死,又辣辣地,仲有好多花生呀配菜咁既野, d粉又幾彈牙。其他飯呢,都食過一次,食garlic 雞扒飯, 飯就麻麻地啦我覺得,d飯太林,唔係好熱,又無咩飯香,仲要得舊肉同少少garlic 汁送飯, d 雞勁多油,整走晒d皮都舊肉都仲好多既~~ 整體我推介都係食粉~~
整體我推介都係食粉~~
2007-09-20 3 瀏覽
上星期日本想去吃雙豬飯,哪知道一坐下才發現又加價了@0@雙豬飯(全日)現在都$32 (飲品+涼粉/例湯) 凍飲+$2可謂一點都不便宜~"~所以就叫個下午茶飯餐,蒜香雞翼飯+凍華田=$23 (假日+$1 凍飲+$2)價錢已經不太像下午茶感- -"坐位越來越逼,差不多都可以碰到背後的人,到飯來了,跟以前一樣,飯不夠"熱"!對我來說只能用"溫"來形容@"@雞翼很脆很香口,但不會太乾,而且那天的飯好像有點煮生米的感覺,咬下去怪怪的,下次可能真係想吃雙豬飯才會去吧(嘆
上星期日本想去吃雙豬飯,
哪知道一坐下才發現又加價了@0@
可謂一點都不便宜~"~

所以就叫個下午茶飯餐,
蒜香雞翼飯+凍華田=$23 (假日+$1 凍飲+$2)
價錢已經不太像下午茶感- -"

坐位越來越逼,差不多都可以碰到背後的人,
到飯來了,跟以前一樣,飯不夠"熱"!
對我來說只能用"溫"來形容@"@

雞翼很脆很香口,但不會太乾,
而且那天的飯好像有點煮生米的感覺,咬下去怪怪的,

下次可能真係想吃雙豬飯才會去吧(嘆
2007-09-03 8 瀏覽
1) 時菜冬菇雞絲粉($23 / 包一杯飲品或水晶涼粉)好多料喎!粉好有口感,唔錯!幾抵食!水晶涼粉即係透明粉+ 花奶我唔食花奶,我冇試到,我同事話幾好味。2) 絶代雙豬飯($29 / 包一杯飲品及水晶涼粉)嘩!個名勁型!雙豬係脆皮燒肉& 豬頸肉我同事話好味,脆皮燒肉勁脆,半肥瘦,再加埋滷水汁,絶配!套餐凍飲加$2舗頭細細間,一般茶餐廳服務,份量都算大,O,K,架!
1) 時菜冬菇雞絲粉($23 / 包一杯飲品或水晶涼粉)

好多料喎!粉好有口感,唔錯!幾抵食!

水晶涼粉即係透明粉+ 花奶
我唔食花奶,我冇試到,我同事話幾好味。

2) 絶代雙豬飯($29 / 包一杯飲品及水晶涼粉)

嘩!個名勁型!
雙豬係脆皮燒肉& 豬頸肉
我同事話好味,脆皮燒肉勁脆,半肥瘦,再加埋滷水汁,絶配!

套餐凍飲加$2

舗頭細細間,一般茶餐廳服務,份量都算大,O,K,架!
2007-08-13 6 瀏覽
今晚路經,先食過飯才回家,聽同事說好似這間的米線唔錯向招牌嘢中挑,就秘制鍋燒肉粉啦+凍飲。碗粉來到都幾好樣而且炸過的蒜片香味不斷撲來,試了1口湯底,鹹度適中,自然。雪白的粗身米線入口幾有咬口,以中式粉麵來講甚為少見。很多時食pasta要求廚師煮硬d,都無料到,反而這個中式米線好有咬勁,不過食到尾,就略嫌中心硬咗d麵還是其次,燒肉是炸過,有芝麻皮嗰隻,大致是薄切,頭尾除外。肉多脂肪少,入口出奇的"un",尤其是炸過肉嗰part,唔多咬得開,有d同佢角力feel。去到中心薄切部份就好少少,但d肉質仍是"鞋",好粗今天是4肢疲累的1天,"滕"出"滕"入,件衫濕完乾咗,又來濕過.無得點坐,企到腰都直埋。估唔到夜晚連棚牙都要做運動見網友幾個月前的食評都有讚,莫非我唔好彩?服務就好似入咗茶餐廳咁攞,笑容免問,但咁唔代表無效率
今晚路經,先食過飯才回家,聽同事說好似這間的米線唔錯

見網友幾個月前的食評都有讚,莫非我唔好彩?

服務就好似入咗茶餐廳咁攞,笑容免問,但咁唔代表無效率

2007-06-24 4 瀏覽
以前住元朗, 呢間必是我首選飯堂, 我最愛是他的酸筍枌, 在hk 不容易找到有大陸風味的菜式, 有都會是香港式的大陸菜, 這個算是令我可以懷念一下鄉下的騾絲枌的味道! 其他如雙豬枌/飯, 雞奕都好好味~
2007-06-19 7 瀏覽
以前已試過它的絕代雙豬粉, 今次就試其他口味.星期日下午茶時間, 好多人, 因地方細, 所以很迫, 不過要食好嘢無辦法啦.老公叫了麻棘五香牛展粉+凍檸茶, 因是招牌餐, 所以要$29, 無下午茶特價. 老公話牛展好腍好入味, 米粉夠彈牙, 好味道, 只是稍為不夠棘, 他要再加棘醬才滿足.我叫了蜜汁叉燒粉+凍檸茶, 這個有下午茶特價, 才$18, 好抵食, 米粉真是好彈牙, 叉燒合格, 整體都好味食得過. 老公話下次不須叫招牌餐, 因不算太特出, 反而價錢不算抵, 普通的下午茶餐就真是好抵食.
以前已試過它的絕代雙豬粉, 今次就試其他口味.