2024-05-24 983 瀏覽
行過鰂魚涌,原來呢一間隨心華人海南雞係喺另外一條街搬過嚟,啱啱新開張冇幾耐,店舖位置以卡位為主坐得都幾舒服。無骨海南雞飯 ($75)海南雞都好滑,配上三色醬汁,都幾乎冇乜嘢可以挑剔。另外,要讚油飯香口,但係望落唔油膩!平時我好怕出面見到油飯太多油,但呢個啱啱好。海鮮喇沙 ($85)海鮮Laksa湯底比較重椰香味,唔會太辣! 淨係睇個湯底顏色就知道,味道都好香濃,海鮮都一點唔馬虎! 配料有大蝦、帆立貝、魚片、蛋等,豆卜仲好大件!能夠完全吸收晒湯嘅精華。聽店員講,二人餐都幾好食又抵食,套餐包括主食、飲品和兩款餐廳著名的小食,不過因為今次想試墨魚餅,所以無點到!我覺得跟餐餸嘅小食都好正!不得不提,手打墨魚餅 ($68)真係要叫!見好夠人都有食,金黃色一睇就知正!炸香咗之後香脆非常,入邊仲食到淡淡的墨魚粒,彈牙可口,配上泰式酸甜醬,尤其開胃。呢一個熱氣之物真係夠邪惡!好好食!另外點了一個東南亞小食烏達 ($48),就咁睇好似唔知食乜,原來是辣魚肉。味道有點似泰式魚餅,不過質感比較腍身。幾特別,都值得一試!總括而言,呢一間小店實在有驚喜,喺附近返工嘅朋友可以一到訪。

無骨海南雞飯 ($75)
平時我好怕出面見到油飯太多油,但呢個啱啱好。

海鮮喇沙 ($85)

• 無骨海南雞飯
  • 手打墨魚餅
  • 海鮮喇沙
  • 烏達
2024-05-21 169 瀏覽
今日去咗位於呢一間係鰂魚涌嘅餐廳,餐廳地址距離地鐵站到非常近,行過去大概都只係需要5分鐘距離,話說呢間餐廳最近開咗新店喎!我先前試過佢哋既海南雞系列同特色小吃,不過最近去咗新店睇睇,發現餐牌非常有特色,就決定同朋友入去試下,果然整體都冇令到我失望,以下推薦幾款菜式!海南雞飯:雞肉依舊煮得唔錯,油飯嘅味道亦都非常夾!不過餐後杞子雞湯就好好喝,補充咗全盤味道。呢個價錢嚟講仲有湯飲,真係算非常抵食!海南雞喇沙:湯底濃郁夠味,好有滋味。麵條嘅質地又唔似一般油麵或米粉,有自己嘅特色。整體嚟講都幾好食。新加坡炒蘿蔔糕:真係好惹味!蘿蔔糕同雞蛋一齊炒,甜甜鹹鹹嘅咁令人非常開胃,真係令人垂涎欲滴。不過新店裏仍然維持咗高水準。手打墨魚餅:每塊墨魚餅都好大塊,又夠彈牙,真係好開心啊!上碟嗰陣都仲熱辣辣,新鮮程度夠高。希望新店開張後仍然能維持呢個標準。總之,呢間餐廳雖然開咗新店,但係各款招牌菜式同特色小吃嘅水準都超穩,真係唔錯!期待佢哋未來會進一步提升,為食客帶嚟更出色嘅用餐體驗!而且價錢都非常親民,推薦大家一試!有機會會再返嚟幫襯!

• 手打墨魚餅
  • 蘿蔔糕
2024-05-20 117 瀏覽
今日同朋友嚟咗呢一間位於鰂魚涌間餐廳食飯,喺地鐵站附近好方便。餐廳好新淨,坐位主要以卡位為主,好闊落,坐得好舒服,而且食物價錢亦都唔係好貴。餐廳選擇都好多有好多唔同嘅套餐可以選擇,而且亦都有好多小食點。而我們二個人就點了兩份套餐同埋一個小食。隨心海南雞飯,海南雞肉質很嫩滑多汁,不會乾柴,油飯亦都香,有三個醬汁,而且配埋杞子雞湯,雞湯味都很濃郁 。另外一份係點左馬來西亞肉骨茶配白飯,肉骨茶大約有四大舊,炆得好淋,肉骨茶亦都好入味,而且仲有有冬菇,同埋其他配料最正係有埋油炸鬼!而我地亦都點咗一份小食,就係手打墨魚餅,有四大粒,外脆內嫩,而且真係好紮實充滿墨魚,食落好有口感 。飲品方面,我哋就點咗兩杯熱飲,一杯係熱紅棗茶,好滋潤。另外一杯就係熱生薑茶,有少少辣,又有少少甜,驅寒一流。性價比高,值得再光顧!

而我們二個人就點了兩份套餐同埋一個小食。

性價比高,值得再光顧!
2024-05-20 80 瀏覽
隨心華人喇沙海南雞今日同朋友去鰂魚涌做運動後就去食晚飯,鰂魚涌都有好多食店,我個朋友就話記得附近有間好食又抵食嘅東南亞餐廳,有星加坡菜嘅海南雞,亦有馬來西亞菜嘅肉骨茶,這間餐廳叫隨心華人喇沙海南雞,位於鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖,港鐵鰂魚涌站B出口,行幾分鐘就到,非常方便,我同朋友都好鍾意食海南雞,當然要入去食啦。這間餐廳室內裝修都好靚好整潔,而地方亦寬敞,牆壁上有條海調魚非常可愛,座枱有餐枱同卡位,座位都係梳化,令人坐得舒服,餐廳員工有禮貌,服務態度好,來這裏食都唔錯。這間餐廳有午餐、下午茶、晚餐提供,而午餐及晚餐價錢都唔貴,仲加幾蚊就可叫埋杯飲品,好有價值,而二人餐同四人餐更正,尤其是二人無骨海南雞餐,有半隻無骨海南雞配油飯及肉骨茶,仲可選一款小食或甜品,還有兩杯凍熱飲品。餐牌入邊嘅食物相都影得靚,令人見到都好想食,餐牌仲有好幾種食物推介,有肥牛喇沙、無骨海南雞飯、馬來炒麵、咖央多士、星加坡炒貴刁,亦寫明本店食物不添加味精,這間餐廳真係有好多好正嘅食物選擇。我哋當然要點叫二人無骨海南雞餐配油飯及肉骨茶,亦選咗一款甜品班蘭椰子球,同飲品嘅柚子茶和檸檬薏米水。首先上枱係熱
隨心華人喇沙海南雞

我哋當然要點叫二人無骨海南雞餐配油飯及肉骨茶,亦選咗一款甜品班蘭椰子球,同飲品嘅柚子茶和檸檬薏米水。首先上枱係熱辣辣嘅肉骨茶,這間餐廳嘅燉湯材料好豐富,湯嘅材料有冬菇、玉竹、黨參、當歸、紅棗、甘草、胡椒粒,肉骨茶真係好有藥材味道,但唔苦唔鹹,飲起來令口感好香濃好味好飲,連埋幾片油炸鬼一齊食非常夾。

跟住半隻無骨海南雞來,份量都唔少,睇落都見到皮滑肉嫩,海南雞用上文昌雞,雞皮香濃,冇乜肥油,仲好爽滑,雞肉質嫩滑多汁,雞肉真係煮得好夠滑,連雞胸肉都唔覺得乾硬,件件雞肉都避開咗雞骨,亦可加上三種特製醬汁來加味,特製醬汁是經典的辣椒醬、蠔油和薑蓉,可以更加突出雞肉的雞味,令整道海南雞餸菜味道更加香濃,真係令人鐘意食。而飲品柚子茶同檸檬薏米水都好好飲,柚子茶有獨特誘人嘅酸甜香氣,而檸檬薏米水有香檸嘅酸香味,令人飲落心情放鬆,亦好配合來食海南雞,最後甜品班蘭椰子球來了,像雪球一樣漂亮,班蘭椰子球嘅材料有糯米、椰漿、班蘭汁、木薯粉及椰糖,糯米糍般煙韌,椰漿班、蘭汁好有香甜味道,真係唔錯嘅甜品

這間東南亞餐廳食物質素都高,令人食得好滋味,而且價錢又唔貴,真係值得推薦比大家,特別係佢嘅無骨海南雞,真係好好食。
2024-05-15 106 瀏覽
喇沙海南雞喇沙湯底香味濃郁,見到都食慾大增。海南雞非常滑溜,雞油十足,食落唔會覺得肥膩,皮下脂肪厚度適中,必食推介!叻沙湯麵!湯底非常濃郁,熱辣辣!有兩種面底,口感特別,仲有豆卜同蔬菜。古法燒雞扒飯:充滿泰式嘅風味,味道唔錯,份量十足。沙嗲串燒:有雞肉串同豬肉串各3串,燒得幾均勻,唔佢太乾配埋沙嗲醬味道一流。熱薑茶,甜度適中,有好多薑皮,喝落暖笠笠。凍馬拉拉茶:茶香十足,甜度適中,頗有驚喜。總結:小店嚟講頗有驚喜特別係海南雞同拉茶。

古法燒雞扒飯:充滿泰式嘅風味,味道唔錯,份量十足。

熱薑茶,甜度適中,有好多薑皮,喝落暖笠笠。

凍馬拉拉茶:茶香十足,甜度適中,頗有驚喜。

總結:小店嚟講頗有驚喜特別係海南雞同拉茶。