2024-05-20 80 瀏覽
隨心華人喇沙海南雞今日同朋友去鰂魚涌做運動後就去食晚飯,鰂魚涌都有好多食店,我個朋友就話記得附近有間好食又抵食嘅東南亞餐廳,有星加坡菜嘅海南雞,亦有馬來西亞菜嘅肉骨茶,這間餐廳叫隨心華人喇沙海南雞,位於鰂魚涌海堤街6-16號龍景大廈地下4號舖,港鐵鰂魚涌站B出口,行幾分鐘就到,非常方便,我同朋友都好鍾意食海南雞,當然要入去食啦。這間餐廳室內裝修都好靚好整潔,而地方亦寬敞,牆壁上有條海調魚非常可愛,座枱有餐枱同卡位,座位都係梳化,令人坐得舒服,餐廳員工有禮貌,服務態度好,來這裏食都唔錯。這間餐廳有午餐、下午茶、晚餐提供,而午餐及晚餐價錢都唔貴,仲加幾蚊就可叫埋杯飲品,好有價值,而二人餐同四人餐更正,尤其是二人無骨海南雞餐,有半隻無骨海南雞配油飯及肉骨茶,仲可選一款小食或甜品,還有兩杯凍熱飲品。餐牌入邊嘅食物相都影得靚,令人見到都好想食,餐牌仲有好幾種食物推介,有肥牛喇沙、無骨海南雞飯、馬來炒麵、咖央多士、星加坡炒貴刁,亦寫明本店食物不添加味精,這間餐廳真係有好多好正嘅食物選擇。我哋當然要點叫二人無骨海南雞餐配油飯及肉骨茶,亦選咗一款甜品班蘭椰子球,同飲品嘅柚子茶和檸檬薏米水。首先上枱係熱
隨心華人喇沙海南雞

我哋當然要點叫二人無骨海南雞餐配油飯及肉骨茶,亦選咗一款甜品班蘭椰子球,同飲品嘅柚子茶和檸檬薏米水。首先上枱係熱辣辣嘅肉骨茶,這間餐廳嘅燉湯材料好豐富,湯嘅材料有冬菇、玉竹、黨參、當歸、紅棗、甘草、胡椒粒,肉骨茶真係好有藥材味道,但唔苦唔鹹,飲起來令口感好香濃好味好飲,連埋幾片油炸鬼一齊食非常夾。

跟住半隻無骨海南雞來,份量都唔少,睇落都見到皮滑肉嫩,海南雞用上文昌雞,雞皮香濃,冇乜肥油,仲好爽滑,雞肉質嫩滑多汁,雞肉真係煮得好夠滑,連雞胸肉都唔覺得乾硬,件件雞肉都避開咗雞骨,亦可加上三種特製醬汁來加味,特製醬汁是經典的辣椒醬、蠔油和薑蓉,可以更加突出雞肉的雞味,令整道海南雞餸菜味道更加香濃,真係令人鐘意食。而飲品柚子茶同檸檬薏米水都好好飲,柚子茶有獨特誘人嘅酸甜香氣,而檸檬薏米水有香檸嘅酸香味,令人飲落心情放鬆,亦好配合來食海南雞,最後甜品班蘭椰子球來了,像雪球一樣漂亮,班蘭椰子球嘅材料有糯米、椰漿、班蘭汁、木薯粉及椰糖,糯米糍般煙韌,椰漿班、蘭汁好有香甜味道,真係唔錯嘅甜品

這間東南亞餐廳食物質素都高,令人食得好滋味,而且價錢又唔貴,真係值得推薦比大家,特別係佢嘅無骨海南雞,真係好好食。