2018-10-22 355 瀏覽
今日同朋友係附近睇完戲,佢地突然心血來潮話:不如打冷!然後大家都同意, 我就上左openrice搵一搵附近有咩餐廳專食打冷,發現左呢間,d comment都ok😊不過可能係假期,所以都等左有少少耐呀。我地5個人係門口都等左差唔多半個鐘,估唔到呢間街邊鋪頭都可以咁旺,睇黎出品係唔錯。終於有位,一坐低我地就忍唔住即刻叫野食呀。比大家睇下我地叫左咩啦!其實成台野食都好味,特別想講蠔仔粥。估唔到食碗野咁多蠔仔,食極都仲有。d粥好鮮甜,配埋胡椒粉真係冇得頂。仲有蠔餅都好香口,又係好多蠔仔,食落又唔覺太肥。好想再叫多一個!住係附近既朋友一定要黎試呀!

蠔仔粥

住係附近既朋友一定要黎試呀!

蠔仔粥
2017-11-18 872 瀏覽
果位唔知係咪事頭婆既人士,態度其差,問矩拼三寶有咩,擺明唔想答你咁,態度差,整到冇咩胃口,食完就想走,雖然食物ok,但矩d 態度影響食慾,食過幾次,不過肯定唔想再黎(雖然態度差,不過點都叫有答人,所以服務俾兩粒星)
(雖然態度差,不過點都叫有答人,所以服務俾兩粒星)
2017-07-01 1233 瀏覽
繼之前講過返工地點柴灣冇啖好食,其實連我住的黃大仙區都係美食沙漠。除左詠藜園之外,都冇邊間特別標青。不過鳳凰新村都有一間質素唔差的潮州菜店「雄興打冷」。環境係好佬味的地踎店,菜單就寫晒係牆上,廿幾款選擇唔算好多,但我想食的都有齊。去潮州菜館必點當然係滷水鵝,一般人喜歡食啖啖肉的鵝片,我就比較鍾意帶骨的,因爲近骨的肉會嫩滑d。一人分量$68,三人以上$90,如果人少又想食其他菜式,點一人就夠了。肉質都算腍,滷水汁香而不鹹,都滷得幾入味,點埋醋酸酸地更加開胃。墊底的豆腐吸收左鵝油同滷水精華,不可錯過。蠔仔粥(小$30)非常有驚喜,蠔仔粒粒肥大飽滿,鮮度十足,個湯底都好惹味,但飲完又唔會口渴,係呢度必點的一味。大腸拼鵝腸($60)又邪惡又大碟,滷水汁同樣係比較清爽,豬腸有點肥膏但唔算過分,鵝腸爽口冇異味,佐酒一流。最後點個大排檔菜式豉椒炒蜆($60),雖然蜆肉都算大粒,但總係覺得唔夠鑊氣唔夠香,所以相對較失色,或者去潮州菜館唔應該食呢d。見到好多枱貌似熟客一坐低都會點一道火腩炆春菜($40),我未食過春菜,下次可以試試。順帶一提,好多人批評呢度的服務態度好差,我果日去又唔係咁,事頭婆幾熱情,
去潮州菜館必點當然係
最後點個大排檔菜式
順帶一提,好多人批評呢度的服務態度好差,我果日去又唔係咁,事頭婆幾熱情,有個伙記哥哥都好nice,可能好彩?
2017-05-06 1138 瀏覽
呢間最令我印象深刻吾係d野食,係侍應,好嘈,好惡!!!兩人食飯,叫吾倒好多,叫左支獅威,夠凍。叫左3併,有大腸,紅腸,鵝腸,大腸吾夠肥,其餘兩個都ok,吾差!鹵水鵝吾肥,不過有點硬,火候差點!呢間我幫襯左2次,上次叫炒蜆,都吾差,相比九龍城潮州菜館,呢間算吾差,價錢ok,做街坊生意!
2017-05-05
2017-02-21 880 瀏覽
太座心血來潮想食潮州打冷,不料幫襯開那間關了門,就另選了這間一試。閒日約7:00到未需等位,但見7:30左右已經full house。人不多,當晚又冇炒蜆和大眼雞,就隨便叫了幾個常吃菜色另加蠔仔粥:味道方面中規中舉,無驚亦無喜,味精不算重手,個人prefer 乾身一點點會較好。價錢算實惠,服務不過不失,畢竟傳統潮州鋪頭,what do you expect? 唔算無禮就當OK喇。Bottom line:  唔會於令人有衝動專程去食,但若然路過又想食打冷,都叫食得過嘅。
豬皮蘿蔔、紅腸墨魚、鵝片

2017-02-16
2017-02-17 744 瀏覽
<< 打冷小知識 >>其實打冷唔係潮州話而其實係"打round"的中西合壁香港話,即係打個轉。原因係依種潮州食制係預先烹好食物,放係店前,食客要打個轉,選擇心儀食物,然後落單。五六十年代香港出現左這種潮州食制,而食客又會跟店主說打個冷...打冷打冷,我去打冷以打冷舖黎講,依間價錢一d都唔貴!!豉椒炒蜆,好野味,無沙,鮮甜!!椒絲腐乳炒通菜,陣陣腐乳香!!秘制鹵水鵝片,好入味,連墊底下既豆腐都好好食!!
<< 打冷小知識 >>

打冷打冷,我去打冷
以打冷舖黎講,依間價錢一d都唔貴!!
豉椒炒蜆,好野味,無沙,鮮甜!!
椒絲腐乳炒通菜,陣陣腐乳香!!
秘制鹵水鵝片,好入味,連墊底下既豆腐都好好食!!

由細食到大的好食抵食打冷,食物水平一貫保持新鮮,夠香夠熱夠鑊氣。本人係麻煩啲,唔食得蔥同芫茜,基本上次次食炸蠔餅都會走青,但每次只要係阿姐落單就一定漏咗走,講咗清清楚楚,今次又係佢落單結果又係唔走青,我話食唔到真係一食就反胃,竟遭姐姐粗口對待。唉,食咗咁多年帶咁多朋友去幫襯,真係心都淡了⋯
2016-12-29
宵夜
2016-10-17 884 瀏覽
今日老豆生日,知道佢鐘意食潮州菜,於是我地一行5人6點鐘到雄興等位,但已經坐左大半客人。 叫左鹵水鵝片,煎蠔餅,豬紅,咸雞同蠔仔粥。 首先係鹵水鵝片,都幾滑同有香味, 煎蠔餅都幾爽脆,份量也算多,豬紅同咸雞就不過不失,尚可以。最後是方魚芥蘭同蠔仔粥,方魚炸得好香口同爽脆,味道都不錯,個蠔仔粥就好出色,D蠔仔都幾肥,同埋方魚都不少,仲有D湯奶白色的,好鮮甜。整體食物質素都幾好,價錢又抵,加埋飲啤酒,平均每人都是百零蚊,下次有時間會再來的
鵝片
鵝片
2016-08-31 923 瀏覽
香港打冷舖買少見少 很多小店也相繼結業 打冷舖衛生環境一般是必然的但勝在味道好光顧多年店舖有人情味蠔仔非常肥美 蠔餅也很香口炒蜆是新鮮的很嫩滑的鹽焗雞很入味的鵝肉
香港打冷舖買少見少 很多小店也相繼結業

很嫩滑的鹽焗雞
很入味的鵝肉
2016-08-20
2016-05-13 1139 瀏覽
超正宗潮洲打冷,家庭式營業,雖然坐位偏小偏窄,但正宗的確實買小見小火腩炆春菜~潮洲人只愛,春菜炆得夠淋,一點苦味都没有,火腩的肉味,已經入左春菜到,呢個菜本身就係要夠油先好食黎呢個店一定要叫仔粥,超多,D仔仲要超大隻,漲卜卜,入面仲加左尤魚,同大地魚,鮮味到不得了豬皮蘿白~甘既價錢大大碗,阿媽每次來,必叫,蘿白好淋好入味家鄉咸雞~阿媽覺得偏咸,我就覺得好咸香,雞味重好嫩滑甘既價錢甘溉質素,真係呢D家庭式小店先會有,潮洲人的正宗潮洲菜,每過一段時間總要來食一次
火腩炆春菜
名師仔粥(中)
豬皮蘿白~甘既價錢大大碗,阿媽每次來,必叫,蘿白好淋好入味
蘿白炆豬皮
家鄉咸雞~阿媽覺得偏咸,我就覺得好咸香,雞味重好嫩滑
潮洲咸雞半隻
火腩炆春菜
名師仔粥(中)
潮洲咸雞半隻
  • 名師仔粥
2016-04-11 1024 瀏覽
放工後,同事推介去呢間食飯,一於試吓,去到見到真係好多人爆晒,要等位,地方唔大,坐低即刻點嘢,潮州嘢一定要試嗰幾樣,鹵水鵝片、韮菜豬紅、豬皮蘿白、潮式蠔仔粥、潮州鹽水雞、香口咸牙帶、鹵水大雜拼、煎蠔餅和蒜茸炒芥蘭 至於味道,現在同大家分享:鹵水鵝片,鹅肉嫰滑,不過鹵水味唔夠 韮菜豬紅,分量足夠,韮菜唔老,豬红實正唔係細細粒碎晒 豬皮蘿白,就味道清淡,豬皮和蘿白好冧,潮式蠔仔粥好好味,好多蠔仔,好大粒味鮮甜,潮州鹽水雞,味道比較鹹,香口咸牙帶,價錢貴份量少,最好送粥或白飯,鹵水大雜拼,様樣都可以試吓,豬腸好冧、鵝腸好爽,煎蠔餅,好好味好脆好多蠔仔 蒜茸炒芥蘭,蒜茸味好正,d菜好夠鑊氣好味,不過,我覺得呢間比較普通,唯一係價錢比其他地方平少少
放工後,同事推介去呢間食飯
至於味道,現在同大家分享:
鹵水鵝片
鹵水鵝片,鹅肉嫰滑,不過鹵水味唔夠
韮菜豬紅
韮菜豬紅,分量足夠,韮菜唔老,豬红實正唔係細細粒碎晒
豬皮蘿白
豬皮蘿白,就味道清淡,豬皮和蘿白好冧,
潮式蠔仔粥
潮式蠔仔粥好好味,好多蠔仔,好大粒味鮮甜,
潮州鹽水雞
潮州鹽水雞,味道比較鹹,
香口咸牙帶
香口咸牙帶,價錢貴份量少,最好送粥或白飯,
鹵水大雜拼
鹵水大雜拼,様樣都可以試吓,豬腸好冧、鵝腸好爽,
煎蠔餅
煎蠔餅,好好味好脆好多蠔仔
蒜茸炒芥蘭
蒜茸炒芥蘭,蒜茸味好正,d菜好夠鑊氣好味,
不過,我覺得呢間比較普通,唯一係價錢比其他地方平少少
題外話/補充資料: 地方細,味道普通,份量不太多,價錢平少少,所以好多客
15 分鐘 (堂食)
潮式蠔仔粥
煎蠔餅
蒜茸炒芥蘭
鵝下莊 有隻脾食下 一睇顏色 就知出爐冇耐滷水飄香 隔住盒都遠遠聞到鵝肉咬落又香又軟 鵝油同滷水 係口腔內合奏 完美交響樂附送 滷水豆腐 花生 香到不得了 好食到停唔到鹹雞 真係唔識欣賞 自己問題雄興既滷水食品 絕對值得推薦
鵝下莊 有隻脾食下 一睇顏色 就知出爐冇耐
鹹雞 真係唔識欣賞 自己問題
雄興既滷水食品 絕對值得推薦
外賣自取
2015-01-19 735 瀏覽
我和朋友已係雄興既熟客. 因為食物平同好食, 男友今年生日指定話要食呢間個日叫左個羊腩煲後. 黎到既羊肉難咬到我地4個人全部都咬唔開吐在檯上. 之後我地就同佢地講咬唔爛喎. 食唔到. 佢就加左d湯話煮多陣就"林". 等左一陣食都係咁. 我地話都係咬唔爛點食? 個女人就話 "你以為呢d係豆腐呀?羊腩煲黎架! 緊係咁啦" 之後我地話真係食唔到喎. 你不如試下. 佢就行開. 我叫左10聲 唔該, hello, 唔該, hello ....都彩都唔彩人, 我叫到成間鋪d人望住我, 食店員工全部一樣扮聾. 我之後話要多支啤酒先話"好". 咁姐係選擇性聽人叫啦!!!! 最後要我行去佢身邊同佢講, 話想點架你地??? 唔想做我地生意都唔洗態度咁差呀?? o個o靚仔就話呢個女人員工不嬲係咁....下???? 咁我黎食野唔係要受你氣????生日換黎一肚氣, 以後都唔會再去呢間食野!

就話 "你以為呢d係豆腐呀?羊腩煲黎架! 緊係咁啦"

下???? 咁我黎食野唔係要受你氣????

生日換黎一肚氣, 以後都唔會再去呢間食野!
2015-01-03
慶祝紀念
生日
2014-06-05 765 瀏覽
今次係我等2次黎,上一次經朋友推介,叫左蠔餅,炒蜆等,當然吾少得鹵水食品啦,真係好好食,當中最值得推介o既係炒蜆,好夠火候,而且好夠味,蜆都好新鮮,家庭經營,服務態度好好,會再去
2012-06-19 809 瀏覽
最近忽然想起好少去食潮州打冷, 因為現在好吃的打冷店巳買少見少,雖然潮州餐館在香港仍有不少, 但很多都是較高級店子, 質素雖然不錯, 但價格又貴得驚人.今天在黃大仙找到這家打冷店, 晚上人來人往, 不少人更是大排檔式坐在店外行人路上,雖然是有點阻路, 但遠望上去整條斜路都是人, 十分壯觀.我們晚上7時多去, 老闆和員工都超忙著下單, 送菜, 也無暇會派紙給你叫號碼等位的,去到門口就要醒目一點不時跟店員說有多少位, 他們見有位就會叫你入去.我們等了差不多15分鐘才有位, 店子不大, 座位通道都較迫, 搭枱是當然的了.看看餐牌, 仍是基本的潮州打冷菜式, 價格不算很貴.食潮州菜無可能不配啤酒吧. 先來一枝大啤點菜也要眼明手快, 侍應阿姐也不會站著等你慢慢想的. 所以必須要先想好哂, 跟著一輪咀的快快說出.我們2個人小試幾款:鹵水大雜併 (HKD$50)鹵水不是太入味, 墨魚比較薄, 但大腸算淋軟甘口, 份量都算幾多.豉椒炒鮮蜆 (HKD$55)份量不少, 但炒得沒什麼味道的, 連微辣也說不上. 另一半吃得不過癮, 但不吃辣的我就可以放心吃了. 雖然味道不太夠, 但每隻殼都有蜆的, 又沒什麼
雖然是有點阻路, 但遠望上去整條斜路都是人, 十分壯觀.
看看餐牌, 仍是基本的潮州打冷菜式, 價格不算很貴.
食潮州菜無可能不配啤酒吧. 先來一枝大啤
我們2個人小試幾款:

鹵水大雜併 (HKD$50)

豉椒炒鮮蜆 (HKD$55)
份量不少, 但炒得沒什麼味道的, 連微辣也說不上. 另一半吃得不過癮, 但不吃辣的我就可以放心吃了. 雖然味道不太夠, 但每隻殼都有蜆的, 又沒什麼沙, 都幾乾淨.

煎家鄉蠔餅 (HKD$45)
價格比廟街的貴一點, 不過份量好多, 有2大片. 而且炸得香口, 粉漿不算多, 蠔仔超級多而且好大隻, 暫時我吃過香港的蠔餅, 這家做的蠔仔最多. 感覺做得比廟街的更好吃!!

蒜蓉炆竹荀 (HKD$30)
屬前菜冷盤, 但好大碟. 竹荀很淋帶有點點蒜蓉味, 不太濃, 十分清新.

蠔仔粥 (HKD$25)
吃潮州菜沒理由不吃潮州粥. 這裡的蠔仔粥十分多蠔仔, 而且隻隻都很肥美, 粥內的米煲得很淋, 內裡還加了魷魚及大地魚粒, 味道很夠而且很香很惹味.

2個人4個菜2碗粥1支大啤, 吃得十分飽, 埋單HKD$230左右,
算是十分相宜.
食物質素不錯, 尤其蠔餅實在值得一試, 點菜上菜也十分快.
老闆雖然忙, 而且聲氣有點粗, 但其實也頗親切的.
15 分鐘 (堂食)
  • 蠔餅
  • 蠔仔粥