2023-05-19 65 瀏覽
今日去荃灣工作,就喺沙咀道搵食行過見到餐廳澳洲肉眼扒$148,有湯有嘢飲就入去試一試入到去環境舒服,唔會有一種油淋淋嘅感覺今日天氣實在太熱,入到去冷氣足夠,坐低覺得好舒服待應落單細心,會問清楚牛扒幾多成熟我同朋友大家都係食澳洲肉眼扒我就要黑椒汁、朋友就要蒜蓉汁套餐跟咗白湯同蒜蓉包蒜蓉包夠脆凍飲叫咗少冰,真係少冰,感覺非常抵飲牛扒好大塊, 薯菜係薯角,薯味濃郁六成熟切開覺得生熟度剛剛好薇薇粉紅,而且成件都冇筋,啖啖肉食得好過癮另一個覺得幾好嘅位係,汁唔會淋喺肉上面可以食到牛扒嘅肉味朋友嗰份蒜蓉汁一樣係大大份原本都驚食薯菜唔夠飽最尾食極都仲有好大塊作為街坊扒房覺得值得推介
今日去荃灣工作,就喺沙咀道搵食
行過見到餐廳澳洲肉眼扒$148,有湯有嘢飲就入去試一試

入到去環境舒服,唔會有一種油淋淋嘅感覺
今日天氣實在太熱,入到去冷氣足夠,坐低覺得好舒服

待應落單細心,會問清楚牛扒幾多成熟

我同朋友大家都係食澳洲肉眼扒
我就要黑椒汁、朋友就要蒜蓉汁

套餐跟咗白湯同蒜蓉包

蒜蓉包夠脆

凍飲叫咗少冰,真係少冰,感覺非常抵飲

牛扒好大塊, 薯菜係薯角,薯味濃郁

六成熟切開覺得生熟度剛剛好
薇薇粉紅,而且成件都冇筋,啖啖肉食得好過癮

另一個覺得幾好嘅位係,汁唔會淋喺肉上面
可以食到牛扒嘅肉味

朋友嗰份蒜蓉汁一樣係大大份

原本都驚食薯菜唔夠飽
最尾食極都仲有好大塊

作為街坊扒房覺得值得推介

2023-05-19
2023-05-12 35 瀏覽
位於荃灣寶石大廈下面嘅型格西餐廳由門外到內都係一貫返傳統茶餐廳裝修型格路線 感覺舒服 入內坐位亦乾淨同老婆一齊食個晏 我地都想鋸吓扒見到百零蚊有個扒餐set連小食就決定入去試一試😁老婆叫咗個澳洲肉眼牛扒而我就叫咗烤西冷羊扒另加2隻雞翼同煙三文魚沙律牛扒上碟非常大塊性價比非常之高👍🏻熟程度切開亦見得到煎得唔錯👍🏻肉眼咬落肉感亦好好 有牛味 唔錯唔錯羊扒方面上碟見非常厚身開頭仲以為一定好硬好難切點知一切開 非常淋滑👍🏻👍🏻仲有配埋我超鐘意嘅香草一齊香煎口感飽滿 滿分 羊扒亦有羊味 唔會太蘇臭味份量亦大份 性價比高👍🏻小菜雞翼炸得香脆熱辣辣上碟 差啲辣親咀😂煙三文魚沙律份量偏大沙律菜新鮮 翠綠 爽甜冇黑邊👍🏻煙三文魚唔會太咸整體恰到好處我同老婆嘅扒餐都同樣配咗薯菜上碟薯條亦非常之大份旁邊仲配有小小沙律😋跟餐湯紅湯及牛角酥食哂成個餐都超飽超滿足😋👍🏻
位於荃灣寶石大廈下面嘅型格西餐廳

跟餐湯紅湯及牛角酥
食哂成個餐都超飽超滿足😋👍🏻

2023-05-12
2023-05-12 58 瀏覽
Fri 5th May 天陰Le French May 呀,今個月多啲食鬼佬嘢先。法國西餐多舊魚。呢間嘢屹立喺荃灣都一段日子,附近同佢一爭長短嘅就只有 莎樂美。論環境呢度好好多,而家乾淨企理播啲音樂悠揚樂韻又啱聽,門面玻璃較大,採光自然明亮。佢有$15隻生蠔(疫情前都見到有啲$10隻,不過今時唔同往日啦,乜嘢都貴晒),其實都算抵食㗎。自己買返屋企開都要呢個價錢。不過今日心情喺食肉嘅。麵撈忌廉湯,texture 係OK 㗎,不過係冇乜味囉。反而更湯唯嘅蒜蓉包就幾好囉。澳洲肉眼。叫咗5成熟,佢哋真係做到喎。舊扒嘅質素,同餐廳嘅格調價錢係匹配嘅。選擇咗跟意粉,唔錯 火候適中 少少彈牙 掛汁。另外三文魚扒牛脷,呢個組合就應該係呢啲餐廳先至有。呢個就麻麻哋啦。唔多講。地道港式絲襪奶茶 ok的。咖啡亦都唔好講啦。我覺得佢哋食材受制於成本,同埋價錢。平價嘅配菜類做得算係唔錯。我諗佢哋都盡咗力架啦。
Fri 5th May 天陰

澳洲肉眼。叫咗5成熟,佢哋真係做到喎

地道港式絲襪奶茶 ok的。咖啡亦都唔好講啦。

2023-05-05
2023-05-09 51 瀏覽
蒲燒原條鰻魚飯$80好足料!足足有一整條原條鰻魚,鐘有麻醬沙律伴碟。餐廳比左差唔多2碗飯添。佢係個餐黎嘅,包餐湯、餐包同埋野飲。個湯係西式白湯,飲落去有淡淡黑松露味。餐包有整返熱,茶埋牛油。香煎澳洲肉眼牛扒$123 塊扒都好大塊,冇根。有得揀黑椒醬定蒜蓉醬。伴碟嘅薯菜份量都好多。食嘅時候有麻醬沙律refresh 下。同樣都有餐湯、湯包同野飲。煙三文魚沙律$20煙三文魚沙律份量好多,都有5/6款沙律菜食。煙三文魚都比左5/6塊架。特色焗蠔$12 用左芝士、白汁、煙肉同洋蔥去焗。食落去芝士同白汁嘅奶油味配上蠔嘅鮮味,好值得叫黎食。
蒲燒原條鰻魚飯$80

香煎澳洲肉眼牛扒$123

煙三文魚沙律$20

特色焗蠔$12

2023-05-09 1623 瀏覽
適逢表哥星期六放假,同佢行轉短山,再落荃灣食晏,講明短山盡量兩個鐘頭之內完成,等佢輕輕鬆鬆舒展下筋骨,再搵個舒舒服服嘅地方食晏就最妥貼,所以,揀咗嚟「雅高·33」食餐豐富午餐。 餐廳環境幾唔錯,左右兩邊好多卡位,而且啲卡位好闊落,絕對唔似有啲茶餐廳嗰啲逼逼夾夾咁,就算我哋兩個人嚟到都安排咗張四人枱,再者呢度樓底高,所以,空間感十足,對街一邊喺大玻璃窗,透進陽光,感覺非常舒適,無怪乎午市時段見到唔少家庭客、街坊客嚟幫襯。 午市主要都係供應套餐,基本上有兩大系列,一個喺基本嘅午餐系列($50-$80),另一個喺商務午餐系到($101-$123)。睇個名你就知道一個平啲,一個貴啲而已,所以,豐儉由人。而午餐包咗餐湯、餐包、餐飲,如果想轉特飲加$18,又可以加配小食,最好嘅喺午餐唔收加一。 另外,門口有啲外賣單張攞,就貼埋出嚟俾大家參考,有齊晒早餐、午餐、下午茶、晚餐,以及各類散點菜式,如餐前小食、主菜、意大利飯、意大利麵、薄餅……等等,仲有多款紅白餐酒。餐湯、餐包前者喺港式羅宋湯,味道酸酸香香,酸味嚟得自然,帶微微辣,但口感比較清爽俐落,唔似一般茶記用茄膏去推嘅過濃,大熱天時飲都幾唔錯;後者
。
,無怪乎午市時段見到唔少家庭客、街坊客嚟幫襯。
餐湯、餐包

前者喺港式羅宋湯,味道酸酸香香,酸味嚟得自然,帶微微辣,但口感比較清爽俐落,唔似一般茶記用茄膏去推嘅過濃,大熱天時飲都幾唔錯;後者雖然餐牌話喺牛角包,但依家喺港式餐包,裡面已搽咗牛油,亦都烘到暖笠笠,口感好鬆軟,不過唔食牛油嘅客人就要預早揚聲。
餐湯、餐包
香煎澳洲肉眼牛扒 $123

之前都睇過人哋嘅食評話呢度啲份量好大,果然真喺份量十足,你睇件肉眼大塊到遮住大半隻碟,而且,有番咁上下厚度,表哥話肉質非常之軟腍,又足肉味,果然喺澳洲貨色,配上香蒜汁更喺份外滋味。此外,啲蕃茄汁底嘅意粉都做得唔錯,煙韌有口感,又掛滿醬汁,一啲都無hea做,仲多到佢話差啲食唔晒。
香草烤西冷羊扒配法式芥末醬 $123

難得有羊扒供選擇,小弟梗喺揀佢啦,唔喺講笑 ,件烤西冷羊扒成舊磚頭咁大嚿,真想磅吓佢有幾重,估計都有10安士呀!最正就喺烤到好多燶邊位,又非常有炭香嘅感覺,落刀已感受到嗰份軟熟感,睇見裡面仲帶少少嫩粉紅色,烤得恰到好處,食落有羊嘅獨特香氣,但唔喺好羶,相信大部分人都接受到,再沾上芥末醬,食味更上一層樓。我就唔想食太飽,所以配薯菜,薯條炸得金黃香脆,沙律菜拌上胡麻醬,有個平衡。
雜果賓治 +$18

今日天氣有啲熱,所以,我哋兩個都揀凍飲。表哥就點咗特飲嘅雜果賓治,橙紅色嘅石榴糖水OK,無過甜,飲落又夠晒冰涼清爽,底下有好多雜果粒粒,有得飲又有得食,讓人暑氣全消。
雜果賓治
凍咖啡 +$3

雖然再嗌甜品,但我就一樣嘆返杯凍咖啡。佢哋嘅咖啡都喺啲即磨貨色,所以唔差得去邊,入口幾醇香,仲帶少少甘苦味,真喺唔錯。
凍咖啡
見門口都有人等位,所以,我哋食完就走,無謂掗住人張張枱。綜合而論,環境舒服,招呼妥貼,食物具質素,定價同一般西餐廳差唔多,所以性價比都相當高
2023-05-08 46 瀏覽
今日去荃灣行街食飯餐廳相當方便就腳座位都幾寬敞😆👍🏻我哋一行二人叫左兩個set dinner及半打生蠔🦪😋⭐️餐湯及餐包:餐湯係羅宋湯,湯入面好多配菜,味道都唔錯。餐包係蒜蓉包,好香牛油及蒜蓉味😊,配埋餐湯食好夾。⭐️忌廉汁藍青口海鮮焗飯:首先係見到一層芝士係面,焗得啱啱好有焦香,芝士有拉絲效果,忌廉汁好香濃😁,而藍青口好新鮮,食落唔似冰鮮,仲有魷魚、蝦等等配料,非常滿足。⭐️香草烤春雞半隻配意粉:雞肉用香草醃過,再去烤熟,所以外脆內軟,雞肉非常有肉汁🥳,吸收晒香草味,加埋秘製醬汁,非常好食,而意粉用茄汁煮過,唔會好淡,仲有沙律菜,份量十足。⭐️生蠔🦪:叫咗半打生蠔試下,晚市跟餐優惠$15一隻,上枱相當有睇頭,每隻都好鮮甜,肉質唔錯,性價比高😍,加埋檸檬汁更好食。
今日去荃灣行街食飯

⭐️忌廉汁藍青口海鮮焗飯:

⭐️香草烤春雞半隻配意粉:

⭐️生蠔🦪:
2023-05-06
10 分鐘 (堂食)
  • 生蠔
  • 蒜蓉包
2023-05-07 421 瀏覽
適逢今日星期五放假一天便約親友到荃灣寶石大廈~雅高・33 來一個豐富的午餐!📌位置: 荃灣沙咀道寶石大廈地下21號🏩 環境介紹: 午餐時段已經見到人來人往幸運的我們有一張枱職員馬上安排入座, 餐廳內有卡位亦有長枱,坐得夠哂舒服!📜 餐牌介紹: 午餐都有好多選擇亦都有商務套餐, 仲有追加小食,價錢仲好抵!兩個午餐set包有: 餐湯🍵🍵+餐包🥖🍞+主莱🍝🍛+餐飲🥤🍹仲可以追加小食+兩個煙三文魚田園沙律🥗🥗 + 兩隻特色焗蠔🦪🦪+ 法式田螺焗薯蓉🐚🐚🥔🥔~ 呢個午餐真係特別豐富主菜・香煎加拿大西冷牛扒配黑椒汁意粉 $123 🍝西冷扒七成熟,肉質新鮮彈牙!下次要試下6成熟,我諗剛剛好!牛扒有肉味,再加黑椒汁更惹味! 意粉份量極多,軟硬度適中!主菜・ 蒲燒原條鰻魚飯 $80 🍛原條鰻魚很新鮮,加上鰻魚汁送白飯一流! 整碟飯配埋芝麻汁生菜更健康!小食:🥗 煙三文魚田園沙律+💰💰20沙律份量大大碗,內有四五片煙三文魚!沙律菜夠新鮮,配埋芝麻醬汁冇得輸!仲想 encore加多一個!小食: 🐚🥔法式田螺焗薯蓉+💰💰28呢個焗薯蓉冇得彈因為 上層鋪滿厚厚的芝士蓉, 田螺口感彈牙,拮起上嚟連埋焗好嘅芝士真係

📌位置: 荃灣沙咀道寶石大廈地下21號

主菜・香煎加拿大西冷牛扒配黑椒汁意粉 $123 🍝

主菜・ 蒲燒原條鰻魚飯 $80 🍛

小食:🥗 煙三文魚田園沙律+💰💰20

小食: 🐚🥔法式田螺焗薯蓉+💰💰28
呢個焗薯蓉冇得彈因為 上層鋪滿厚厚的芝士蓉, 田螺口感彈牙,拮起上嚟連埋焗好嘅芝士真係有拉絲的效果, 我至愛這種場面!抵到想繼續食!

小食:🦪🦪 特式焗蠔兩隻+💰💰24
熱辣辣的焗蠔最安全,因為熟透曬! 好鮮味及冇沙!

總括來說:雅高真是平、靚、正、抵食的! 如經過荃灣寶石大廈不妨入去試一試!🎈🎉🎈🎉🎈🎉🎈🎉🎈🎉🎈🎉🎈🎉🎈🎉🎈

2023-05-05
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 法式田螺焗薯蓉
收工同同事一齊享受下happy Friday,行過寶石大廈,見到呢間西餐廳環境舒適,不久前新裝修過,好多沙發卡位,咁就入去放鬆一下啦!白湯及蒜蓉包白湯個不過不失,有大量粟米火腿粒粒,口感豐富,蒜蓉包新鮮香脆,點湯食好正!鹽燒牛舌芯伴挪威三文魚配飯 $148牛舌芯香脆,牛脂濃厚,很出色!挪威三文魚皮脆肉香,不過略為瘦削,比較健康,女仔食啱啱好!另外,拌碟嘅沙律菜新鮮爽口,清爽解膩,欣賞!香煎澳洲牛肉眼五成熟配意粉 $148香煎的氣味的確不負眾望,入口也是香脆多汁,也的確做到五成熟的效果,雖然肉質本身並非什麼高級貨色,但食落過癮,很滿足食肉獸的慾望!意粉干身爽口,帶有酸甜的蕃茄香味,絕不欺場熱奶茶濃郁順滑,茶底夠香即磨咖啡奶香味重,不過不失整體而言,環境舒適,算是附近性價比高的好選擇!如果想找個安靜一點,方便傾計嘅餐廳,不妨一試!

白湯及蒜蓉包

• 餐湯
  • 田園沙律
  • 香煎澳洲肉眼扒
2023-04-30 63 瀏覽
荃灣性價比一流西餐今日星期日約左朋友行下荃灣,經過呢間餐廳,佢格局似茶餐廳,但提供唔小西餐選擇,而且幾好食,性價比一流我地叫左兩個主菜🔸 蒲燒原條鰻魚飯 $80🔸 煎澳洲肉眼牛扒 $123- 鰻魚原條上,伴美味鰻魚汁,送飯一流- 肉眼扒好淋及多汁,有手掌咁大塊主菜包餐湯(羅宋湯)、牛油麵包、餐茶,仲可以加錢追加小食我地追加左2 個小食🔸 特式焗蠔2 隻 $24🔸 法式田螺焗薯蓉 $28- 焗蠔既蠔都有咁上下份量,唔係蠔仔黎- 田螺幾爽口,配軟滑薯茸一流整體黎講,呢個餐廳性價比一流,同屋企人黎食都岩,大家咩都叫啲,多人share 而且叫多左,價錢都唔會令人心痛。
荃灣性價比一流西餐

我地叫左兩個主菜

🔸 蒲燒原條鰻魚飯 $80
🔸 煎澳洲肉眼牛扒 $123

- 鰻魚原條上,伴美味鰻魚汁,送飯一流
- 肉眼扒好淋及多汁,有手掌咁大塊

主菜包餐湯(羅宋湯)、牛油麵包、餐茶,仲可以加錢追加小食

我地追加左2 個小食
🔸 特式焗蠔2 隻 $24
🔸 法式田螺焗薯蓉 $28

- 焗蠔既蠔都有咁上下份量,唔係蠔仔黎
- 田螺幾爽口,配軟滑薯茸一流

鰻魚飯
澳洲肉眼扒
焗蠔
薯茸
2023-04-29 57 瀏覽
係荃灣行完一大輪都揀唔到食咩好見到門口幾對情侶睇緊餐牌,我又八卦睇下見都幾多選擇門面就決定試佢一試!餐廳座位寬敞~有卡位亦都有長檯,乾淨企理!食物方面,真心好多唔同選擇,不過大肚婆好多野都要戒口🥹最後揀左set dinner 既黑松露帶子risotto同澳洲Ribeye!芝士控加薯仔控既我仲忍唔住加左個芝士忌廉焗西蘭花薯蓉不過野食黎到之後就……..份量好大呀😂套餐又有餐湯餐包同野飲,好彩要戒甜冇叫埋甜品咋。 而家唔食得生野又想食牛,本身好擔心叫well done會好un…最後好驚喜喎!完全冇哩個問題仲好有牛味!!配碟既蕃茄意粉都好好食呀!完全唔係平時個啲hea爆白烚意粉🥲推薦推薦👍🏻至於riscott 都一樣好出色!黑松露味好香好出!個飯唔會好水好濕,仲做到有咬口唔會淋patpat咁!👍🏻講到我最期待嘅芝士焗薯蓉西蘭花!呢個真係冇得頂呀,啲薯蓉好滑好香西蘭花唔算多既不過,大概5大舊咁😂不過佢絕對唔係主角😂至於餐湯同包包同野飲就真係正常standard 啦!其實見到佢甜品都好吸引,仲可以開酒飲~希望下次黎可以試一試呀!題外話~ 見到餐廳貼左一張指導員工既memo,好可愛~有教員工既禮拜同
係荃灣行完一大輪都揀唔到食咩好

見到門口幾對情侶睇緊餐牌,我又八卦睇下
見都幾多選擇門面就決定試佢一試!

餐廳座位寬敞~有卡位亦都有長檯,乾淨企理!

食物方面,真心好多唔同選擇,不過大肚婆好多野都要戒口🥹
芝士控加薯仔控既我仲忍唔住加左個芝士忌廉焗西蘭花薯蓉

推薦推薦👍🏻

西蘭花唔算多既不過,大概5大舊咁😂不過佢絕對唔係主角😂

至於餐湯同包包同野飲就真係正常standard 啦!

題外話~ 見到餐廳貼左一張指導員工既memo,好可愛~有教員工既禮拜同埋衛生~

難怪我覺得佢地每個都好好禮貌同笑容,效率都👍🏻👍🏻

• 香煎澳洲牛肉眼
去了一家在午餐時段非常熱鬧的餐廳,坐位寬躺,樓底高,氣氛非常舒適。我品嚐了一些美味的菜餚。我首先點了一份56hkd黑松露火腿奄列配鮮茄濃湯通粉。這道菜還附送了紅湯、蒜蓉包和熱檸水,真係西式套餐。黑松露火腿奄列是用特級香滑的3.5北海道牛奶烹調的,這種牛奶的口感非常滑順,搭配黑松露和火腿的風味,讓這道湯的味道更加豐富和濃郁。接著,我品嚐了一份123hkd 香煎黑椒8成熟澳洲肉眼牛扒配意粉還附送了紅湯、蒜蓉包和加18hkd 特飲雪糕紅豆冰。這道菜的肉質非常嫩滑,而且煮得剛好,口感非常好。搭配上意粉更是增添了層次感,讓整道菜更加豐富。在小食方面,我點了焗蠔一隻、法式田螺焗薯蓉、煙肉洋蔥芝士焗大蘑菇和煙三文魚田園沙律。這些小食都非常美味,尤其是焗蠔和焗大蘑菇,口感非常豐富,非常適合作為前菜來享用。煙三文魚田園沙律也非常清爽,是一個很好的沙律選擇。焗蠔一隻12hkd是我點的第一道小食,這道菜的焗蠔非常新鮮,而且焗得剛剛好,肉質鮮嫩多汁。它配上了一種奶油和芝士的醬汁,這種醬汁的味道非常豐富,讓整道菜的口感更加豐富。法式田螺焗薯蓉28hkd是一道非常特別的小食,它的味道非常獨特,田螺帶有一種淡淡的海

焗蠔一隻12hkd

法式田螺焗薯蓉28hkd
是一道非常特別的小食,它的味道非常獨特,田螺帶有一種淡淡的海味,而薯蓉則非常濃郁。它們一起焗過之後,產生了一種非常完美的味道組合。

煙肉洋蔥芝士焗大蘑菇28hkd
是我非常喜歡的一道小食,這道菜用大蘑菇做成了一個小碗,然後放入了煙肉、洋蔥和芝士。焗過之後,這道菜的味道十分豐富,而蘑菇的口感也非常嫩滑。

煙三文魚田園沙律20hkd
是一道非常清爽的小食,它的味道非常清新,適合作為前菜來享用。沙律中的煙三文魚非常新鮮,而且味道非常鮮美,和其他蔬菜搭配在一起,讓整道菜的口感更加豐富。

2023-04-26
10 分鐘 (堂食)
  • 生蠔
2023-04-26 80 瀏覽
男人有時都可以一個人的浪漫一個人想食扒,可以試下我今日去嘅依間街坊級低調嘅港式西餐平時經過嘅你可能都唔會望多眼menu 都好港式,大家識睇嘅語言是日餐湯 及 蒜蓉包跟餐嘅正正常常,蒜蓉包係烘完先出比你有誠意fruit punch特飲要加錢,不過值得嘅咁大杯勁多生果,食得唔好浪費103.法式田螺焗薯蓉餐前小食 $52唔算太大份,不過新鮮焗比你,所以係勁熱田螺都有6~7 隻都算係咁B9.香煎澳洲肉眼牛扒(薯菜/飯/意粉)主菜 $148入黎係為左佢,滿足一下肉望淋,唔會un, 入口咬幾下就ok肉味濃,咁大塊,都算足料仲有d 沙律菜心太軟跟餐可以-$10又係新鮮焗比你,又有雪糕又熱又凍,有敏感牙齒嘅你要小心,未有嘅就唔嘅稔,叫個開心下先
男人有時都可以一個人的浪漫
一個人想食扒,可以試下我今日去嘅依間街坊級低調嘅港式西餐

平時經過嘅你可能都唔會望多眼

menu 都好港式,大家識睇嘅語言

是日餐湯 及 蒜蓉飽

是日餐湯 及 蒜蓉包
跟餐嘅

正正常常,蒜蓉包係烘完先出比你
有誠意

fruit  punch

fruit punch
特飲要加錢,不過值得嘅
咁大杯
勁多生果,食得唔好浪費

餐前小食 $52
唔算太大份,不過新鮮焗比你,所以係勁熱
田螺都有6~7 隻都算係咁

主菜 $148

入黎係為左佢,滿足一下肉望
淋,唔會un, 入口咬幾下就ok
肉味濃,咁大塊,都算足料
仲有d 沙律菜

跟餐可以-$10
又係新鮮焗比你,又有雪糕

2023-04-21
是日餐湯 及 蒜蓉飽
fruit  punch
2023-04-25 37 瀏覽
消費券到手,梗係要約好友擦餐勁啦!經過呢間西餐廳好多人等位,加上見到menu午餐好抵食又多款,就同朋友試下啦!為咗獎勵自己,我哋嗌咗兩個商務午餐一齊share,送咗是日羅宋湯配牛油餐包。美式BBQ醬烤豬肋骨意粉好足料🍗🍝,未食過咁多肉嘅ribs、香草味濃郁!德國咸豬手配蜜糖芥茉醬配薯條超抵食🍖🍟,豬手大大份、勁多薯條仲要好好味!兩個餐都有胡麻醬做配菜🥗🥗,可以balance一下!跟住我哋睇飲品list,見到人氣特飲跟餐都只係加$18,就想盡情放肆一下!我叫咗杯日本紅豆雪糕冰🍨,呍呢嗱雪糕非常之甜滑、好好飲好爽呀、底層紅豆超多!我朋友就叫咗杯黑牛🍫🥤,朱古力雪糕加可樂真係無得彈!其實我哋食完正餐已經好飽,但見到menu有好多小食可以追加,焗蠔都係$12🦪🦪,我哋就叫咗兩隻試下,即叫即焗熱辣辣!

2023-04-22
15 分鐘 (堂食)
2023-04-17 69 瀏覽
上星期六帶mami行荃灣 行到寶石大廈果邊 揀左間西餐廳試 lunch time都好多款揀 價錢好抵 馬來咖哩牛腩飯$65mami點左呢個餐 好足料 好多牛腩同薯仔 黑松露火腿奄列配鮮茄湯牛肉通粉$56見好多人都點左呢個 我都跟風點左呢個 大件夾抵食 跟餐有餐湯同餐包 炸吉列大蝦(2隻)$18大大隻好香夠脆 特色焗蠔(1隻)$12都幾鮮 重點真係好抵食 香煎雞翼(2隻)$14又香又脆 煙三文魚田園沙律$20mami最鍾意食呢個沙律 話d菜好好食 我就食晒d三文魚黑牛+$18細時回憶 竟然有黑牛 凍檸檬橘蜜+$10 mami都幾鍾意飲Overall, 大件夾抵食 又多款,店員都nice,估唔到荃灣都有平民西餐,good,最緊要mami滿意
上星期六帶mami行荃灣 行到寶石大廈果邊 揀左間西餐廳試

黑牛+$18

細時回憶 竟然有黑牛

凍檸檬橘蜜+$10

mami都幾鍾意飲

身為食肉獸,最愛四處搜尋平靚正的牛排餐🥩但優質牛排餐價錢昂貴,總讓我的荷包落淚,聽聞荃灣這家小店的排餐性價比不錯,便來試試☺️🍖香煎澳洲肉眼牛排配薯菜牛排甫上桌,精緻的擺盤便教我們眼前一亮。點了五成熟的牛排,剛好不會滿是血水,肉質軟稔,朋友說牛排缺點肉味,但整體而言已是不錯,屬性價比之選🫶🏻🍝鹽燒牛舌伴挪威三文魚意粉這份意粉著實叫人驚喜🫶🏻牛舌煎得外脆內軟,咬下去濺出濃濃鮮味的肉汁,牛舌的肉質鮮爽,和常脆的冰鮮薄片完全不同,三文魚也是鮮香可口,教人一吃便上癮🤩這家小店最加分的是店員十分友善,常會查看我們的需要,在其他餐廳被人冷待得多,可真受寵若驚🤣

🍖香煎澳洲肉眼牛排配薯菜

🍝鹽燒牛舌伴挪威三文魚意粉