餐廳: 雙辣屋
資訊:

2008-01-30 35 瀏覽
呢度d咖哩好正宗lunch: $26(學生)/$33湯+主菜可配飯/naan+飲品不錯...d咖哩好香呀我叫左香辣真係夠哂辣好正裝修都好別緻好鐘意佢d窗簾..好靚不過地方就細左d
呢度d咖哩好正宗

裝修都好別緻
好鐘意佢d窗簾..好靚
不過地方就細左d
2008-01-19 21 瀏覽
日前捉了兩老去屋企附近的雙辣屋食晚飯預祝老爸生日, 正好驅驅寒。之前來外賣食過vegetable masala 不錯, 是以今次又來食餐\辣的。老爸可是沒什麼主意, 反正有Set dinner for 2 ($175 + 10%) 就要一個啦。Soup of the Day –似是羅宋湯, 沒啥特別。Papadum 胡椒脆餅–夠惹味不過有點鹹, 但沾醬薄荷乳酪和mango chutney 我就好喜歡了。Vegetable Samosa 雜菜咖哩角–港式賣相, 味道算是一般。Chicken Tikka 串燒雞–以鐵板上桌, 熱辣辣; 雞肉是難得的不韌, 但其實伴碟的椰菜和洋蔥才是精華, 吸收了雞肉的油香和香料的薰香, 俾我清哂。Beef Curry/Mutton Masala –我不吃牛, 選了瑪沙拉羊腩, 咖哩真材實料, 見到一粒粒的香料在內。羊肉都算入味, 整體來說是多油的, 不過食得印度嘢就預咗, 用來點naan 或送飯就啱哂。Vegetable Korma 白咖哩雜菜–如樓下KC 兄所言, 是有急凍雜菜粒在內, 不過我們倒沒所謂, 反正它也是一味送飯佳品。Naan –不可不吃!

Soup of the Day –似是羅宋湯, 沒啥特別。
Naan –不可不吃! 全餐\我最滿意就係佢\! 暖暖軟軟的又充滿麥香, 唔點汁淨食都可以清哂成碟!
白飯–我不會期望它是印度米啦, 飯粒總算是粒粒分明, 合格。
Dessert –甜品是一種用麵粉、牛奶和糖做成的印度甜品, 嗯, 像是壓成一磚的龍鬚糖吧; 我問侍應姐姐此物之名堂, 她卻說此物是沒有英文名字的。

這個餐\份量不少, 我們3 人吃一個二人餐\都足夠有餘。我媽很欣賞這兒的佈置十分cozy, 最合三五知已聚餐\或情侶撐枱腳。另因餐\廳所處的大廈有不少賓館, 故有不少外籍人士光顧。
2008-01-14 27 瀏覽
本來係去對面間美心, but 臨過馬路時立眼見到呢間掛出面個招牌, 一來自己5 多like 美心, 二來自己不嬲都想印度茶, so 就算過一半馬路都行返轉頭。環境:1.) 由於點半關係, 一入去間都有一半吉位, but 檯都擺得幾密;2.) 張檯布有幾笪仔污漬, 相信係上一手汁滴落去; 而且應該先走關係, 佢執漏一張用過紙巾檯面;3.) 燈光都幾柔和, 食到一半仲有音樂聽;4.) 廁所都幾乾淨, 不過細, 一個廁所裡面再分男女格。服務:1.) 4 眼仔仔識聽5 太識講中文, 點食時主要講英文; 我問佢有咩特飲佢都答英文, 另都識講可樂雪碧橙汁囉~ hahahaaaaaaaaaaaaa;2.) 女侍應就only 英文溝通, 臨走我講一句「Very Good」, 佢笑住咁答「Thz」;3.) menu 上原本只得「酸辣汁(定甜畯汁?~) 咖哩豬肉」, but 5 想食豬肉, 問4 眼哥哥仔佢都肯俾我轉牛肉。食物:叫兩個lunch set, 再加$8 加兩隻咖哩角1.) 印式扁豆湯- 濃度適中, 有少少辣味, 幾好飲;2.) 港式外形咖哩角, 而餡料係印度式薯仔青豆, 味道一般姐;3.) 酸

環境:
3.) 燈光都幾柔和, 食到一半仲有音樂聽;
4.) 廁所都幾乾淨, 不過細, 一個廁所裡面再分男女格。

服務:

食物:
叫兩個lunch set, 再加$8 加兩隻咖哩角
1.) 印式扁豆湯- 濃度適中, 有少少辣味, 幾好飲;
3.) 酸辣汁(定甜畯汁?~) 咖哩牛肉配白飯- 牛肉有四舊, 飯比較快凍, 牛肉5 un, 佢咖哩中間落芒果jam, 咖哩5 太辣, 仲有少少甜甜地, 佢又落番茄, 好好味呀~~
4.) 蒙古咖哩羊肉- 究竟係用印度方法煮隻蒙古羊, 定係蒙古式煮法咖哩羊呢?~ hahahaaaaaaaaa~ 不過咖哩都好好味呀, 比較辣(我好鍾意食辣), 有四舊羊肉, but 我絕少絕少絕少食羊肉, so 冇乜特別感覺, 只係覺得羊肉冇羶味, & 5 係太un;
5.) 烤餅- 有三塊, 有少少, 都幾「林」, 不過我都係覺得尖咀重慶間新德里烤餅好食。

兩人埋單都係$89, 我覺得都好抵食~

可惜我5 係呢頭住& 返工, 如果5 係我一定會成日落去食呀~
2008-01-14 14 瀏覽
這裡的位置頗偏僻,不是大廈外的招牌,敢說是不大可能會留意到在這個小小的大廈商場內,會有一間印度餐館在內。但見裝修佈置幾對辦,台前幕後也是印巴籍人士主理,應該還不差,就獨個兒來吃了個晚餐。餐牌內選擇不少,除了海鮮、雞肉、羊肉及蔬菜外,也有牛肉的菜色供應,不想吃其他,就由咖哩雜菜開始。先來的例牌小吃是胡椒脆餅papadum,烘得夠薄夠脆,亦暖暖的。沾醬用上了薄荷醬及甜酸醬,有點怪。再來的是炸薯仔咖哩角,以為是平常慣見的金字塔形,原來是港式咖哩角般的三角型。也是熱辣辣卜卜脆,內裡的咖哩薯仔餡味道對辦,不過這個港式咖哩角賣相就是敗筆;餐湯是香草豆湯,香草味香,口感濃郁,及格;咖哩雜菜跟naan也隨之上檯,咖哩對辦,不太辣,香料味十足,亦有層次,茴香籽、丁香、芫茜籽、香葉也下足,有水準。材料除了有一點椰菜花及磨菇外,還有的竟然是雪藏「三色」雜菜,即是紅黃橙色的紅蘿蔔粒、粟米粒及綠豆,有點敗興。其實下新鮮菜蔬也不用花幾多成本,但印象分卻高很多。Naan有水準,夠乾身,熱辣辣,內裡也保持了濕潤及柔軟的口感,用來醮咖哩汁,十足不錯。餐後的甜品,是一粒凍甜湯丸Rasbari,這個是Gulab Jamun

餐後的甜品,是一粒凍甜湯丸Rasbari,這個是Gulab Jamun的南印白色凍吃版本,不過Rasbari是用米做的,加上糖及練奶,同樣是甜到痺,在香港見到,還是第一次。

客人不多,店員服務亦很好。連凍飲一杯,埋單72蚊。食物有水準,環境也算舒適,加上附近印度菜的選擇不多,也可以一試。
2007-12-13 19 瀏覽
住北角竟然一路唔知有呢間印度餐\廳, 幾日前經過先苙到個招牌, 昨晚興祝生日的第三晚, 近近地就去左試啦!間鋪位置唔起眼, 舊式得來非常地道, 一入去已見到數位印度客人, 我好怕d印度"香味"沖積成間鋪, 但好彩佢地無呢種味! 個餐牌有好多選擇, 有中文字但唔知叫咩好, 佢地另有set dinner, 有photo睇, d菜式有12款選擇, 牛羊雞魚什菜等主菜, 另包括小食胡椒餅, 咖哩角, 湯, 餐茶及甜品, 都係$65再加1, 幾合理! 第一次光顧我地叫左2個set, 老公食咖哩牛肉, 我食茄汁燴雞, 另外再叫多個牛油烤餅, 好豐富!胡椒餅香口, 咖哩角外形港式, 而餡料係印度式薯仔青豆, 配上香濃的印式扁豆湯, 個女侍應話咖哩牛肉會較辣, 但唔食得辣既我都食到呢, 而茄汁燴雞真係好好好好味, 好香既炭燒味!! 流晒口水!! 我地食晒d飯, 將另外叫既牛油烤餅點汁食, 全部掃清光, 真係好飽! 餐茶係著通檸茶檸水, 而甜品細細件(1粒), 四四方方一口一啖, 口感似花生酥, 味道帶薑味, 我好鍾意想order多幾件, 但原來餐牌中無list既, 想食下次要再叫set先有啦! 不過個

胡椒餅香口, 咖哩角外形港式, 而餡料係印度式薯仔青豆, 配上香濃的印式扁豆湯, 個女侍應話咖哩牛肉會較辣, 但唔食得辣既我都食到呢, 而茄汁燴雞真係好好好好味, 好香既炭燒味!! 流晒口水!! 我地食晒d飯, 將另外叫既牛油烤餅點汁食, 全部掃清光, 真係好飽! 餐茶係著通檸茶檸水, 而甜品細細件(1粒), 四四方方一口一啖, 口感似花生酥, 味道帶薑味, 我好鍾意想order多幾件, 但原來餐牌中無list既, 想食下次要再叫set先有啦! 不過個女侍應教我去印度小商店搵搵, 就可以買到, 佢真係好nice! 唔該晒! ^_^ 住得咁近, 我下次一定會再去! 佢地原來lunch仲平d, 普通個飯(牛羊雞什菜)加野飲, 都係$20, 而學生只係$16, 而weekday set lunch多些選擇再配其他小食, 都係$33, 學生$25, 價錢算抵架!

2007-10-23 23 瀏覽
今日同阿叔去o左北角一間印度餐\\\廳食午飯,入到去之後就叫o左檸檬飯同果仁雜菜咖喱,個檸檬飯一入口就有一陣檸檬o既酸味同一D印度香料o既味,非常香同可口!然後個果仁咖喱都幾好食,D咖喱辣得o黎有D甜同果仁o既香,超正!但係佢\\\D Bo餅就麻麻喇,有一塊入面好似重未夠熟咁,口感又唔夠Curry in a hurry咁鬆脆。食完o野之後就叫o左杯芒果乳酪飲,幾好飲。下次一定會再去,因為今餐\\\都冇叫肉~~
2007-09-07 56 瀏覽
見食評講呢間印度菜好食, 終於走去一試. 地下由側門入, 避開左正門果班好煩既派傳單人.係呢度食預左冇環境同招呼, D枱幾密.叫左mixed tandori同羊咖哩同黃薑飯, nan. 碟飯好細冇乜味, 薄餅好多燶焦, 好唔掂, 燒烤都可以, 但成$61唔好搭舊炸魚啦, 羊肉好un, 個汁普通啦. 送果塊胡椒餅食食下有條短毛@_@.唔算貴但亦唔係話抵. 如果我冇食過正宗印度菜又或者比較港式茶餐廳有點新鮮感先會覺得ok. 其實水準大概只比印度街邊小店.不過我未灰心, 會去其他店再試!
係呢度食預左冇環境同招呼, D枱幾密.
不過我未灰心, 會去其他店再試!

2007-09-07 20 瀏覽
我呢D食素o既15歲小朋友我諗真係好少見,其實我食素都係因為唔想肥,所以我就去o左聲稱話:「唔肥膩」o既雙辣屋,而且我中意食印度菜,真係估唔到!個餐牌竟然有素菜食譜,真係o岩呀!之後我就叫o左一個黃咖喱暑球同埋印度薄餅,之後又叫o左一杯印度雜果乳駱,我食o左一口之後覺得真係好正!佢o個D暑球係有D凐韌o既感覺,真係好食到…唔知點形容,同埋佢o晒印度黃咖喱又香濃惹味,配合鬆軟o既薄餅真係好食,而o個杯乳駱都幾好飲,同我o地o係出去飲o既乳駱有D唔同,呢度o既乳駱有種真係用牛奶去做o既感覺同埋佢加入o左芒果,波羅等雜果令到杯o野飲好有口感呀!今次都算係我食素以o黎食得最好o既一餐喇!
我食o左一口之後覺得真係好正!佢o個D暑球係有D凐韌
2007-07-18 21 瀏覽
這家indian開的雙辣屋位於隱蔽的五洲大廈,北角的價錢, 正宗的口味especially the nann- 鬆化curry 的range也有很多, except the classical favour:Massala, Korma, Madras...也有其他special dish(ie pineapple,mango curry...)個人喜歡佢個lamb rib massala. 夠香口,massala 不辣不甜,suitable for ppl can't eat too hot but want to eat curry =P
這家indian開的雙辣屋位於隱蔽的五洲大廈,
北角的價錢, 正宗的口味
especially the nann- 鬆化
2007-01-21 39 瀏覽
如果......最好的咖哩在「新德里」;最好的Paratha在「喀什米爾」;最好的咖哩角在「巴基斯坦喀什米爾」(一間完全不起眼的小鋪)地址:深水步醫局街218-220號志豐樓地下最好的薄餅就一定在此屋!他們的薄餅(naan)鬆香軟熟,是我食過最好的。基本工做得好不在話下,最難得的就是有一陣麥香!Naan我食過不少,但有麥香的還是第一次!不蘸咖哩,淨食更有風味。此屋的咖哩選擇雖多,但味道沒有什麼特別。最好還是要一個咖哩,多配幾塊薄餅。"妹仔大過主人婆"可謂此屋特色!
如果......
地址:深水步醫局街218-220號志豐樓地下

最好的薄餅就一定在此屋!
他們的薄餅(naan)鬆香軟熟,是我食過最好的。

"妹仔大過主人婆"可謂此屋特色!
2006-12-25 39 瀏覽
想吃印度皇飯,才叫Vegetable Biryani(因為set 係用menu 標到明的"Chinese Steamed Rice"):印式雜菜炒飯用銀器上,不算很大份,濕濕潤潤得像risotto 而又不是稔pat pat,第一印象已不錯;入口,面頭的腰果,是未炒過的,很新鮮很香;飯是紅花飯,色澤、香味、用料十足,飯呈乾身;飯裡的「雜菜」,並不是想像中的雜豆,而真的有蕃茄、胡蘿蔔、提子乾、椰菜絲,還有強勁的allspice...火爆十足。幸而沒有薯仔- 一個很「搶角」的食糧。降火之作是Gulak Schubert Rose(Ice Rose Tea),是凍檸玫瑰茶:茶色澤的而且確是嬌紅色,但喝罷像加檸檬的山楂水;Papadam 呈塔型,特別,且存放用心。又一應記錄在案的隱蔽小店(在五洲大廈內)。

幸而沒有薯仔- 一個很「搶角」的食糧。

又一應記錄在案的隱蔽小店(在五洲大廈內)。