2021-06-04 41 瀏覽
早放工所以同朋友出咗長沙灣食野,到餐廳既時候仲有茶餐食!點咗2樣野食加一個小食,包括招牌海南雞飯、乾炒牛河同埋咸蛋黃雞中翼配薯條,飲品就飲咗華田曲奇妙趣同樽仔奶茶。先講最鍾意既野食,就係咸蛋黃雞中翼配薯條。薯條選用粗身既,而雞翼size唔細,外層沾滿鹹蛋黃,咬落啖啖肉。海南雞飯比想像中大碟好多,配料超級豐富,另外本身雞肉都好嫩滑。乾炒牛河即叫即整,上碟時香噴噴充滿鑊氣,唔錯。華田曲奇妙趣賣相靚靚,而樽仔奶茶既茶味較香濃,係經典港式奶茶既口味。
早放工所以同朋友出咗長沙灣食野,到餐廳既時候仲有茶餐食!

點咗2樣野食加一個小食,包括招牌海南雞飯

乾炒牛河即叫即整,上碟時香噴噴充滿鑊氣,唔錯。

2021-05-31 56 瀏覽
長沙灣有唔少食肆,呢日想食下小菜,就黎到雪山冰廳,七點幾黎到都好多人了,好彩都仲有張吉檯。餐牌上食物同飲品選擇都多,出面黑板仲有是日鮮魚。每個餸加幾蚊就可以轉餐,跟餐飲同白飯。XO醬海中寶西蘭花。海中寶有魷魚、魚塊,同埋蝦。味道適中,唔會過鹹,XO醬惹味,送飯一流。蜜椒野菌薯角牛仔骨煲。上菜時熱辣辣,牛仔骨餣得好入味,亦好易咬,正啊。野菌同薯角亦都好多,甜甜地又香口,好好味。砂煲蝦乾生啫芥蘭。芥蘭係用BB芥蘭,撈埋啲蝦乾肉碎,好香口惹味,令本身唔太鍾意食菜嘅我都食咗好多。飲品叫咗樽仔奶茶,入口濃厚而且好滑,推薦,如果第日行過都會散叫買支黎飲。另外,仲叫咗華田曲奇妙趣,華田上面有厚厚的cream,都好飲。

飲品叫咗樽仔奶茶,入口濃厚而且好滑,推薦
  • 樽仔奶茶
2021-05-29 127 瀏覽
近年,長沙灣、深水埗都愈黎愈多唔同既cafe同港式冰室,今次就一於試下呢間1956年開業既老牌冰室,經過重新裝修,完全睇唔出歲月既痕跡,不過一間餐廳可以屹立咁多年,一定有過人之處😎-茶餐 - 經典芝蛋牛肉漢堡包 $35首先餐廳既茶餐價錢好抵,性值比好高👍🏻漢堡包既包係港式芝麻包,中間夾住芝士、流心蛋同免治牛扒,再加上麻醬,食落非常juicy,好滋味😋亦且流心蛋流出黎,賣相一流,一定要相機食先📸-始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) $62碟飯黎到已經聞到好大陣椒鹽豬扒香,整體既味道偏辣,豬扒非常入味鬆軟,配埋個大大碟既香辣炒飯,就算天氣熱都食唔停口🤗-波士頓龍蝦喇沙摻摻 $78喇沙配料好豐富,半隻開邊龍蝦🦞加埋魚片、雞蛋同豆卜,平時W小姐見到喇沙湯底面頭個d辣油都唔夠膽食,但係佢今次試完一啖之後,竟然差唔多食哂成碗😅-樽仔咖啡 (跟茶餐 +$9)本來想叫樽仔奶茶,不過當日去到晏就2點幾已經賣哂,所以就試下樽仔咖啡,估唔到有驚喜🤩因為我地本身唔鍾意飲有甜既咖啡,不過奇怪地佢有甜得黎又唔太甜,再配埋港式咖啡,mix得好好,直情想飲多枝😛-港式茶走紅豆冰 $25第一次見呢杯港式飲品,所以就試試佢😙奶茶加
茶餐 - 經典芝蛋牛肉漢堡包 $35

始祖椒鹽豬扒飯 (炒底) $62
始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)

波士頓龍蝦喇沙摻摻 $78
波士頓龍蝦喇沙摻摻

樽仔咖啡 (跟茶餐 +$9)
樽仔咖啡

港式茶走紅豆冰 $25
港式茶走紅豆冰
第一次見呢杯港式飲品,所以就試試佢😙奶茶加埋mix左煉奶既紅豆,好新鮮既配搭,不過如果再多d冰就更正,因為天氣真係好熱🤣
午餐
經典芝蛋牛肉漢堡包
始祖椒鹽豬扒飯 (炒底)
波士頓龍蝦喇沙摻摻
樽仔咖啡
2021-05-25 57 瀏覽
呢間懷舊風格嘅新式冰廳,淨係睇裝修已經覺得好吸引。除咗一般嘅港式冰室食物,仲有港式小菜可以選擇~叫咗砂煲生啫滑雞半隻($128),d雞啖啖肉冇雪味,分量十足!每嚿雞膠濃濃嘅醬香~最估佢唔到就係有老壇酸菜魚迷你份量都係$88,無論賣相定係味道都好唔錯,魚片新鮮滑溜,寬粉吸晒啲湯汁又煙煙韌韌!湯底唔會太辣~另外仲叫多一個招牌小菜-黑松露沙拉一字骨$78,好少中菜見到有黑松露。黑松露醬汁鋪滿響外脆內軟嘅一字骨上面,出奇意料地夾!整體來講,食物款式多,性價比高,食物質素都好好~

整體來講,食物款式多,性價比高,食物質素都好好~
2021-05-24 46 瀏覽
出開長沙灣,經過呢間餐廳見滿座咁滯,就同朋友入咗去試吓佢😆😆😆叫咗個椒鹽豬扒飯,一上檯,勁香!好有鑊氣呀!最開心係個飯係炒底😍😍好好味🤤個豬扒好入味,唔嚡,一啖飯一啖豬真係好正😋😋之後仲有咖喱吉列豬柳滑蛋飯😍🤤個咖喱好香呀🤤滑蛋好有誠意!一啖咖喱加埋蛋同飯,好正!塊吉列豬好大塊!一共有兩大塊!😍🤤好香脆,啖啖肉😆正👍🏻👍🏻最後見隔離檯都好多人叫嘅炸脾,我哋都忍唔住叫咗隻嚟食🤤勁脆卜卜,入面雞肉都好Juice😋,好味呀!-始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$58-南洋咖喱吉列豬柳蛋包飯 $65-避風塘生炸雞髀 $30-凍檸樂 跟餐加$15-凍檸茶 跟餐加$9

個豬扒好入味,唔嚡,一啖飯一啖豬真係好正😋😋

-始祖椒鹽豬扒飯(炒底)$58
-南洋咖喱吉列豬柳蛋包飯 $65
-避風塘生炸雞髀 $30
-凍檸樂 跟餐加$15
-凍檸茶 跟餐加$9
2021-05-23 1023 瀏覽
朋友就住在長沙灣真令人羨慕,這一帶出名食肆多且價廉。於是,於她家附近選了一間不錯的吃晚餐。一班人的話還是比較喜歡吃中式小菜。招牌海南雞(半隻) - $128海南雞己去骨,雞肉厚且有雞味,入口嫩滑充滿油香。雞皮亦比較薄,夾層的啫喱恰到好處,還有些開胃爽口酸溜溜的醃白蘿蔔及紅蘿蔔,配泰式辣椒醬及黑醬油更惹味。香煎黑松露蓮藕墨魚餅 - $82六大片墨魚餅充滿彈性又煎得香脆,裡面的蓮藕切粒帶有爽口感,有解膩作用,還帶點微微的黑松露香。流沙四季豆拼炸蝦球 - $78頗多的蝦球約大多隻,厚身又新鮮彈牙,又去殼去腸。整碟被濃濃甘香的咸蛋香完全覆蓋,好惹味。椒鹽腰果蝦乾鮮魷 - $78炸至酥香的魷魚配上椒鹽,帶點微辣,非常惹味。魷魚身柔韌多汁,觸鬚鮮甜爽脆。蝦乾味道香甜略帶嚼勁。忌廉朱古力薄荷 +$9華田曲奇妙趣 +$9面頭有一片片的OREO曲奇。港式茶走紅豆冰 +$9紅豆冰較特別,與一般的不同,以奶茶加煉奶作為基底,充滿茶醇香。燉湯 +$9是日靚湯是海底椰瘦肉雞腳湯,每盎都有一整隻雞腳,湯面充滿濃郁的雞油,入口好清甜,有助養陰清肺及益胃生津。

招牌海南雞(半隻) - $128

椒鹽腰果蝦乾鮮魷 - $78
忌廉朱古力薄荷&華田曲奇妙趣

忌廉朱古力薄荷 +$9
華田曲奇妙趣 +$9
面頭有一片片的OREO曲奇。

港式茶走紅豆冰 +$9

燉湯 +$9
2021-05-22
2021-05-22 330 瀏覽
天氣太熱,阿媽話懶得煮飯,所以就近近地,去咗屋企附近呢間餐廳食。平時都有食開佢地d早餐,估唔到晚餐都不錯,都算大碟抵食。.招牌海南雞 -半隻雞肉肉質嫩滑,有彈性,雞皮亦都夠爽。特別嘅係呢間海南雞有啲醃青紅蘿蔔同青瓜伴碟,好似平時食韓式炸雞咁,酸酸地幾醒胃。仲有隻好靚心形碟裝住d豉油薑蓉同辣醬,俾你點下啲雞肉。.流沙四季豆拼炸蝦球 (季節小菜)流沙其實係鹹蛋黃,新鮮蝦球同四季豆,包住金黃色的鹹蛋,口感酥脆,配上金黃色澤同香味,係一道好岩送飯的開胃菜。.香煎黑松露蓮藕墨魚餅 (季節小菜)分量十足,有成六帶塊肉餅,表面煎得甘香。墨魚肉餅加蓮藕增加口感層次,爽脆又帶有墨魚肉餅和黑松露嘅香氣。.椒鹽腰果蝦乾鮮魷椒鹽鮮魷雖然膽固醇較高,不過又真係好難令人抗拒。椒鹽鮮魷外皮香脆,魷魚又夠淋身不會啃,零粉感。配上腰果同蝦乾,味道更加提升。.燉湯燉湯用料十足,原盅上,入邊有肉粒、椰子片同雞腳,味道清甜,夠晒滋潤。.飲品:港式茶走紅豆冰知佢呢間啲樽仔奶茶幾出名,見佢呢杯飲品係餐牌有寫推介,所以就叫左。點知味道又幾夾,奶茶味又夠香濃,但不會互搶。華田曲奇妙趣賣相好靚,上邊有忌廉、Oreo曲奇和七彩嘅朱古力
招牌海南雞 -半隻

流沙四季豆拼炸蝦球 (季節小菜)

香煎黑松露蓮藕墨魚餅 (季節小菜)

飲品:
華田曲奇妙趣
賣相好靚,上邊有忌廉、Oreo曲奇和七彩嘅朱古力針,但個華田味就不太濃,如果可以再濃點就更好。
  • 招牌海南雞
Looking for a good cha cha Teng in Cheung Sha Wan area? I recommend checking out 雪上. First off, this place is quite spacious and clean for a CCT. Which is always a plus. 🤩 This CCT offers a lot of experimental, fusion types of choices. Such as, red bean milk tea, Nutella french toast, and salted egg chicken wings. I had to try it all. My favourite was the salted egg chicken wings and the red bean milk tea - would definitely come back for it. If you’re a salted egg yolk fan, I’d guarantee you’ll like it too! They do afternoon tea as well, so if you’re around the area I’d suggest to visit to check it out!
2021-05-22 413 瀏覽
朋友心情不好,所以就去了他家附近找他聊天,順便吃一頓,沒什麼是吃解決不了的,有的只是吃不到喜歡的!滋潤燉湯二人套餐(168元)這個套餐真的是超划算的,還包括了燉湯,真的非常推薦!招牌海南雞(半隻)這個海南雞真的是挺特別的,上面撒上了炸蒜,還有很多的酸蘿蔔,非常豐富的樣子!我也是第一次看到有這個配合!酸蘿蔔酸酸甜甜的,很開胃!雞有半隻,份量非常可以,雞肉吃起來挺嫩滑的,雞味挺香的,配上海南雞的醬汁,挺不錯!大馬站班腩煲—特色小菜(+10元)這個比想像中的還要豐富,不只有班腩,還有燒腩和豆腐,滿滿的一大煲,而且剛送到的時候還是超熱的!味道方面,能吃得出他用上了蝦醬去調味,所以吃起來挺香的,拌飯吃很好!班腩經過油炸,再炒的,吃起來非常嫩滑!燒腩也炸過,吃起來很香!豆腐也非常嫩滑!整個份量很足!兩盅滋潤燉湯今天的燉湯是花旗蔘燉赤肉,湯非常清澈,喝起來淡淡的花旗蔘的清香和甜,而且應該沒加了味精那些,所以真的挺好喝的,而且配料還給得挺多的,有雞腳和瘦肉!單賣這個就可能幾十元了,這個套餐直接包括了,真的非常好!避風塘生炸雞髀(30元)這個是即叫即炸得,炸得非常香脆,內裡雞肉仍然非常嫩滑,果然生炸有生
滋潤燉湯二人套餐(168元)
這個套餐真的是超划算的,還包括了燉湯,真的非常推薦!

招牌海南雞(半隻)
大馬站班腩煲—特色小菜(+10元)
大馬站班腩煲
兩盅滋潤燉湯
花旗蔘燉赤肉
避風塘生炸雞髀(30元)
這個是即叫即炸得,炸得非常香脆,內裡雞肉仍然非常嫩滑,果然生炸有生炸的好,剛送到的時候還熱到吃不到!再配上那些特別調味,吃起來非常惹味,單吃雞髀也很好吃!推薦!
避風塘生炸雞髀
榛子醬西多士(30元)
花生醬的西多吃多了,就想試一下別的口味!這裡將它改為了榛子醬,吃起來香甜濃香幼滑,配上脆脆的多士,還有牛油和蜜糖,整個邪惡度真的是爆表了!
榛子醬西多士
滑蛋鰻魚潛艇(35元)
我們都很喜歡吃鰻魚,看到這個就想試一下!剛送到的時候,看到滿滿的滑蛋,真的很吸引!麵包都是有烘過的,所以吃起來有麵包香,外面又脆脆的。麵包包了一整體鰻魚,上面放了大量滑的,吃起來既有鰻魚香,又感受到滑蛋的嫩和蛋香,挺好吃的!
滑蛋鰻魚潛艇
港色茶走紅豆冰(+15元)
茶走即是不加奶,而是加煉奶的,所以這杯喝起來會特別香甜,再配上香甜幼滑的紅豆,真的不錯,甜黨的一次大勝利!重點的是這個紅豆冰的紅豆給的量也很多,完全不怕很快吃完!
港色茶走紅豆冰
港口味雜果賓治(+15元)
這個也是滿滿一大杯的雜果賓治,雜果的份量很多,都有半杯了,喝起來香甜酸爽的賓治梳打,真的特別清爽!
港口味雜果賓治
2021-05-21
大馬站班腩煲
避風塘生炸雞髀
滑蛋鰻魚潛艇
港色茶走紅豆冰
港口味雜果賓治
講起茶餐廳,其實我都幾鍾意食常餐嫁😍 最鍾意食滑溜嘅炒蛋同埋充滿牛油香嘅多士!而前排同屋企人去咗幾出名嘅雪山冰廳食下午茶,真心覺得好唔錯🤤見到有常餐,當然嗌咗先!嗌咗我平時都好鍾意食嘅沙牛麵🍜 炒蛋同多士當然跟埋,但佢唔同嘅係,多咗塊午餐肉同跟丹麥多士比我哋🙆🏻‍♀️ 沙牛麵湯底好濃沙茶醬味,牛肉好滑,公仔麵軟硬適中,啱啱好,頗高質😆 炒蛋亦都好滑溜,而午餐肉同丹麥多士都正正常常,常餐嚟講咁多嘢食都幾抵!而蛋牛治亦係我嘅favourite嚟,見到佢寫住「爆餡」,即刻都嗌咗份😍 意想不到嘅係佢加咗蔥花入去炒,即刻令到個炒蛋嘅香味提升咗唔少!炒蛋好厚身,咸牛肉嘅份量亦都唔少,呢份蛋治嘅性價比好高😋 不過唯一美中不足嘅係佢個多士唔夠脆,可以再烘耐少少就perfect啦!呢個漢堡包都係見到好多人嗌,所以我哋都嗌埋一份💁🏻‍♀️ 漢堡包烘到少少脆,唔係軟腍腍嗰種texture👍🏻 咬落牛肉漢堡都幾厚身,幾juicy,不過牛味就無乜🙈 隻蛋好流心,配埋芝士一齊食,呢個組合無敵!港式漢堡包平時真係好少食,見佢呢個價錢但係份量咁大,覺得性價比真係好高,值得一試呀🤣🔸 忌廉薄荷朱古力 +$9我哋跟常餐加咗杯

雪山沙茶牛肉公仔麵常餐

爆餡蛋牛治

🔸 忌廉薄荷朱古力 +$9

我哋跟常餐加咗杯薄荷朱古力,冰廳嚟講都好少見有薄荷朱古力飲,估唔到呢度有😆 不過薄荷味較淡,飲落朱古力味會多少少,面頭仲有一堆彩虹糖,打卡幾靚,味道就不過不失啦!

🔸 華田曲奇妙趣 $25

另一杯因為唔係跟餐,所以單點$25,個外表除咗面頭塊Oreo之外,幾乎同薄荷朱古力一樣🤪 飲落係普通凍華田,味道正常,不過撈埋啲cream飲又幾好味😳 仲有塊餅食,不過單價嗌一杯就有啲傻仔,有啲少貴🤣

總括而言,️呢間冰廳雖然個環境幾新淨,但估唔到啲嘢食都幾懷舊,彩虹糖絕對係兒時回憶呀😳 不過另一方面,佢啲嘢食又幾新派喎,見到佢仲有酸菜魚食,幾追得上潮流🤣 而且嘢食嘅性價比都算幾高,值得一再encore😋
雪山沙茶牛肉公仔麵常餐
爆餡蛋牛治
  • 雪山沙茶牛肉公仔麵
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑更多餐廳分享可到以下平台追蹤訂閱____________👉 不專業食評🍽️.【經典芝蛋牛肉漢堡包】HK$32【榛子醬西多士】HK$28【椒鹽豬扒飯炒底】HK$62【芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯】HK$108【是日燉湯】跟餐 +HK$15【華田曲奇妙趣】跟餐 +HK$15.(🐥) 高CP值【波士頓龍蝦海鮮焗飯🦀】果然名不虛傳!除咗有半隻手掌🖐️咁大size嘅龍蝦之外,仲有龍脷柳片、青口、鮮魷、鮑片,份量都多,必try👍 另一個招牌菜【椒鹽豬扒飯炒底】嘅豬扒真係幾好食,肉質偏厚身鬆化,食落微辣而且夠惹味😋小食方面,【芝士煎蛋牛肉漢堡包】係港式茶餐廳味道,包身都好多芝麻好香口,而且大大份,牛肉亦好厚好滋味,加埋隻流心蛋真係冇得輸😍 另一款【榛子醬西多士】啱哂鍾意食甜嘢嘅我!入面嘅榛子醬餡甜得嚟又唔會太漏🤗 而且口味幾特別,可以一試!🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)---
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️

【椒鹽豬扒飯炒底】HK$62
【芝士焗波士頓龍蝦海鮮飯】HK$108
【是日燉湯】跟餐 +HK$15
【華田曲奇妙趣】跟餐 +HK$15

🐥總分評價:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 服務:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
(👦)
 👦有驚喜嘅係店舖推薦嘅波士頓龍蝦海鮮焗飯!上枱時啲芝士鋪滿哂喺成個焗飯表面上👍👍 而且食落都真係幾足料又好味😋
另外餐廳晚市嘅時候會提供單點小菜😍😍 🧒今次就試咗個中式燉湯,跟餐點叫更加會有優惠價😄
味道方面真係好清甜,煲內睇到足料花咗好多時間燉咗好耐,餐廳基本上每個客人都會叫一壺。整體👦或者會話呢個價錢食的話
CP值OK親民,經過附近的話可以一試💪
今次都點咗餐廳好幾款菜式☺️☺️ 其中燉湯又係見到好多客人都會必叫所以先試下!開頭問價錢先知單叫燉湯需要$HK35 🙈🙈 但餐廳點單系統好好,會自動幫改成跟餐價,務求幫你張單計到最平😂👍
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐(3/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐(3/5)
____________
2021-05-16 39 瀏覽
好友約我Tea,餐廳裝潢懷舊,牆上掛有色彩繽紛的畫,食客坐滿九成。我們點左波士頓龍蝦叻沙摻摻$78,有豆腐卜、炸魚片、雞蛋、芽菜等⋯大大隻龍蝦肉質爽口彈牙,叻沙湯底少少辣和椰奶味很香,配米粉和油麵,真不錯👍👍👍海南雞飯$62+樽仔奶茶$9,無骨雞肉很嫩滑,油飯很可口,伴碟糖醋紅、白蘿蔔,解膩最岩,樽仔奶荼非常香滑又有回甘,甜度剛好。避風塘生炸雞髀紅豆冰$36+$8什果沙律,雞脾炸得皮脆肉嫩又多汁,香噴噴。頗多紅豆的紅豆冰好正,什果沙律香甜很好吃😋干炒牛河$42+奶茶,河粉炒得夠香夠乾身,味道不錯,真抵食。雪山冰廳長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
我們點左
  • 海南雞飯
  • 避風塘生炸肶
  • 干炒牛河
2021-05-14 44 瀏覽
#長沙灣美食 ♡雪山冰廳♡☕️性價比高的隱世冰室位於長沙灣比較入既位置但食物就有特色而且價錢吸引😋😋𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧❥凍Oreo華田:可以好似廣告咁將成塊oreo浸落奶度,如果有oreo碎就更好❥樽仔奶茶:奶茶控必點,茶味香濃有水準👍🏻❥避風塘炸雞髀:餐廳王牌特色小食之一,雞髀夠大隻啖啖肉,皮脆加上避風塘蒜碎,香口唔太辣,個人認為多d辣更好👍🏻❥咸蛋黃炸雞翼:整得好出色既一道小食,好香咸蛋黃味又分佈得好均勻🥺,同個雞翼勁夾🥺,唔明點解唔係王牌菜❥榛子醬夾心西多士:傳統既西多士加入朱古力榛子醬,啱晒鍾意食甜野既人🤔❥酸菜魚配寬粉(迷你):比較冇諗過係茶餐廳叫酸菜魚,但都有水準,寬粉口感幾彈牙,話就話迷你,不過好大碗夠晒兩個人食,鍾意食酸菜魚既可以挑戰土豪size🤪𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧雖然好多特色既茶記菜式,但價錢唔會貴過出面普通茶記,甚至平過,不過地點關係應該唔多區外人專誠幫襯,應該都係附近街坊既飯堂黎,誠意推介係附近返工或者經開長沙灣既人😊📍 雪山冰廳 (長沙灣)長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
#長沙灣美食 ♡雪山冰廳♡

☕️性價比高的隱世冰室
位於長沙灣比較入既位置
但食物就有特色而且價錢吸引😋😋
𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧

❥樽仔奶茶:奶茶控必點,茶味香濃有水準👍🏻

𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧𓏧

📍 雪山冰廳 (長沙灣)
長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖
長沙灣呢排真係多左好多餐廳 上次去左個頭見到好多都想試所以今次就同媽媽試下呢間特色茶餐廳啦😆✅雪山冰廳深水埗店已經有多年歷史 最近長沙灣開左新店主要以懷舊茶餐廳菜式為主但都有唔少新派特別既菜式👍🏻🔆酸辣魚片嫩雞米線 $36下午茶30幾蚊有個麵餐 真係幾抵又有我鐘意既米線 梗係要試試佢😋佢有幾塊魚片同雞肉片 米線略為有點腍 但佢既份量都幾多 好飽肚👍🏻酸菜係咸酸菜 味道咸咸酸酸咁但辣度可以再多啲味道: 3/5賣相: 3/5🔆榛子醬西多 $32花生醬西多就食得多 都係第一次食榛子醬一食落口好重nutella既味道 有一大塊牛油係面啱啱炸起好熱好香牛油味 加埋榛子醬意外地夾!😋唔太甜又可以帶出榛子醬既味道👍🏻好食!以前唔使再成日食花生醬西多了~味道: 3.5/5賣相: 3.3/5🔆波士頓龍蝦喇沙摻摻 $78無錯🤣我又食喇沙了 其實我都真係幾鐘意食新加坡菜😝呢個賣相勁吸引😍 有好大隻龍蝦係面龍蝦肉好結實 有少少海水味道 咸咸地好夠味個喇沙湯都好濃郁👍🏻又要豆卜,蛋做配料今次既摻摻份量超多 食極都仲有咁😂😂😂個米粉幼到好似粉絲咁 我自己就幾鐘意啦😋味道: 3.2/5賣相: 3.

長沙灣呢排真係多左好多餐廳 上次去左個頭見到好多都想試

花生醬西多就食得多 都係第一次食榛子醬
一食落口好重nutella既味道 有一大塊牛油係面
啱啱炸起好熱好香牛油味 加埋榛子醬意外地夾!😋
唔太甜又可以帶出榛子醬既味道👍🏻
好食!以前唔使再成日食花生醬西多了~

味道: 3.5/5
賣相: 3.3/5
榛子醬西多

🔆波士頓龍蝦喇沙摻摻 $78
無錯🤣我又食喇沙了 其實我都真係幾鐘意食新加坡菜😝
呢個賣相勁吸引😍 有好大隻龍蝦係面
龍蝦肉好結實 有少少海水味道 咸咸地好夠味
個喇沙湯都好濃郁👍🏻又要豆卜,蛋做配料
今次既摻摻份量超多 食極都仲有咁😂😂😂

🔆蛋碎牛治 $28
睇落平平無奇 食落嚇你一跳
用蔥 咸牛肉 熱辣辣炒成既蛋治
味道咸道適中 又帶到蔥花既香味
鐘意食蛋牛治既朋友唔好錯過!

味道: 3.3/5
賣相: 2.8/5

🔆紅豆冰 (跟餐的)
飲落比較淡 啱哂媽媽口味
紅豆超腍又夠甜!可以中和下花奶既淡

🔆茶走紅豆冰 (+$9)
呢杯係奶茶茶走加紅豆 比較特別

賣相: 3.2/5

地址: 長沙灣青山道413號東景大廈地下4-5號舖

榛子醬西多
2021-05-11 40 瀏覽
本身打算搵間茶記食個晚餐🌝 見到呢間冰室比較企理就試一試😛 叫左個二人套餐試下 咩都有 水準感覺非常不錯💕 比起一般茶記高質不少🤣 仲有D懷舊既小食過下口癮🤩 非常值得一試⭐️ 招牌海南雞 🐔一試雞肉好滑嫩🍗 充滿油香但唔會太肥太多脂肪😈 雖然加左蔥蒜🧄同辣醬🌶️ 但係配上蔬菜食感覺仍然好清爽🤗⭐️ 流沙四季豆拼炸蝦球 🍤超級邪惡‼️每一塊蝦球同四季豆都被鹹蛋黃慢慢咁包裹住🤤見到都流沙口水 炸得乾身每一口都咁香口💥 食得出師傅既技巧😚⭐️ 大馬站斑腩煲 🐟豆腐斑腩煲都係幾經典既小菜🥘但係一D都唔平凡 每一塊斑腩都充滿火候入曬味🔥 加埋腩肉香口而不膩🥓送飯一流🍚⭐️ 海底椰燉赤肉 🍲食完鑊氣咁重既小菜 飲返個燉湯清熱🥥 飲得出真材實料唔會口渴🤗好有誠意⭐️ 榛子醬西多士 🌰金黃色既西多超級吸引💛 加上牛油同糖漿🧈傳統既食法一定有保證😍內餡呢度加上榛子醬 添了一份濃郁既果仁香但係唔會太膩👍🏻⭐️ 港式茶走紅豆冰 🧋好少試好懷舊既凍飲🥳 紅豆大大粒固然好甜😊加上茶走好Smooth ☕️茶既層次令紅豆冰提升左一個Level

⭐️ 招牌海南雞 🐔

⭐️ 流沙四季豆拼炸蝦球 🍤