2012-04-08 399 瀏覽
在葵芳上班,午市必爆,门面看來也極吸引女兒接放工,便一同晚飯,便試一試口水雞 - 完全冇雞味,必要點汁才有醋辣味鹽燒牛舌 - 份量超多,過燒得過乾,少少鹽咸香麻辣雞腳筋 - 推介推介,如果可以在溶雪過程處理好些,把雪味全去,麻油味重一些,那就更完美豬大腸、肥牛、海帶、蟹籽丸 米線 - 湯太濃,肉味太重,似車仔麵湯底。豬腸大入味,淋而欠豬腸味豬軟骨、豬脷米線 - 同樣湯太濃、肉味太重、還帶有少少酸菜味,配米線就...豬軟骨夠淋入味..GOOD凍奶茶、凍咖啡 - 當然吾多掂,可能有香濃紅茶和上等咖啡約130元2人
在葵芳上班,午市必爆,门面看來也極吸引

女兒接放工,便一同晚飯,便試一試

口水雞
- 完全冇雞味,必要點汁才有醋辣味

鹽燒牛舌
- 份量超多,過燒得過乾,少少鹽咸香

豬大腸、肥牛、海帶、蟹籽丸 米線

凍奶茶、凍咖啡
- 當然吾多掂,可能有香濃紅茶和上等咖啡

約130元2人

鹽燒牛舌
口水雞
豬大腸、肥牛、海帶、蟹籽丸 米線
2012-02-17
2011-11-07 116 瀏覽
因為突然間好想食酸辣紅薯粉,收工後臨返屋企前就去咗盛芳街呢間分店度買外賣。入到門口問個收銀員,佢就話個重慶酸辣粉暫停,OK都算數,我叫咗個小煱米線轉紅薯粉。由於時間關係,我拎咗外賣就直接行番屋企(大約10分鐘),返到屋企打開碗一 睇!竟然係米線!而唔係我想要嘅紅薯粉!真係太過份!記得之前喺佢度叫過一次外賣,佢都係比錯咗米線我!一次可以當冇事,兩次我覺得真係接受唔到!我以後都唔會幫襯雲桂軒喇!!!
竟然係米線!而唔係我想要嘅紅薯粉!
真係太過份!
記得之前喺佢度叫過一次外賣,佢都係比錯咗米線我!
一次可以當冇事,兩次我覺得真係接受唔到!
我以後都唔會幫襯雲桂軒喇!!!
外賣自取
2009-11-22 102 瀏覽
其實之前食過依間公司ge 尖咀及荃灣分店之前食過依一間ge "過橋米線" 無其他分店咁好食近來少左食依間今日路經葵芳又想食返佢ge "過橋米線" 點知價錢由$38 加到$48 蚊, 心諗有無搞錯之際睇真d 原來配料唔同左, 以前食開果隻已經改左名做"雲桂米線"咁就好奇叫左新既"過橋米線" 試下上菜果陣有d 失望, 因為配料好似比"雲桂米線" 少, 有蟹柳, 腩肉, 但係見到有生墨魚片, 生鵪鶉蛋就好驚訝原來佢跟足傳統過橋米線ge 造法用厚厚ge 雞油封住熱湯, 客人再自行將每一樣配料放入湯中所以keep 住溫度, 而生墨魚同鵪鶉蛋都熟得剛剛好, 成個米線好過癮不過食飯同過手癮兩件事, 味道方面挺好, 墨魚片放入湯後剛剛熟, 幾有口感腩肉預先煮熟(細心)湯底用ge 係雞湯, 由於加入生鵪鶉蛋, 湯味並唔單調, 而蛋黃帶返出少少好似鹹蛋黃ge 感覺而米線份量充足(飽飽)有朋友講過:依家成街都雲南米線, 佢覺得似車仔麵多d我覺得今餐好似單調, 但係食到個心思唔係太貴, 各位師兄不仿試下~
其實之前食過依間公司ge 尖咀及荃灣分店
之前食過依一間ge "過橋米線" 無其他分店咁好食
近來少左食依間

今日路經葵芳又想食返佢ge "過橋米線"
點知價錢由$38 加到$48 蚊
, 心諗有無搞錯之際

咁就好奇叫左新既"過橋米線" 試下
但係見到有生墨魚片
, 生鵪鶉蛋
就好驚訝
原來佢跟足傳統過橋米線ge 造法
用厚厚ge 雞油封住熱湯, 客人再自行將每一樣配料放入湯中

不過食飯同過手癮兩件事, 味道方面挺好,
墨魚片放入湯後剛剛熟, 幾有口感
腩肉預先煮熟(細心)
而米線份量充足(飽飽)

有朋友講過:依家成街都雲南米線, 佢覺得似車仔麵多d
我覺得今餐好似單調, 但係食到個心思
唔係太貴, 各位師兄不仿試下~
2009-11-22
2009-10-09 46 瀏覽
今日有事出了葵芳一趟,順便吃過午飯才回公司因為太久沒吃味精米線就來了這兒打開餐牌見到有很多從未出現過的菜名,好奇心之下就試了個腩肉雲吞QQ薯仔面腩肉就是一貫風格,味濃帶點甜甜辣辣雲吞其實又厚皮又不算好食,但不知道為什麼自己會叫,可能我就是喜歡它的皮吧到了主角QQ面,口感不錯,又滑又彈可能就是太滑的關係,有點難夾,吃得好辛苦湯底只可以要清湯,不能選辣味,幸好都算有點甜味,不是淡而無味總括來說都算是值得讚的,下次來的時候我一定會再試其他不同面的!
今日有事出了葵芳一趟,順便吃過午飯才回公司
因為太久沒吃味精米線就來了這兒
腩肉就是一貫風格,味濃帶點甜甜辣辣

到了主角QQ面,口感不錯,又滑又彈

可能就是太滑的關係,有點難夾,吃得好辛苦
2009-09-29
2009-09-23 45 瀏覽
前晚同貓男友黎食米線,因為想食酸辣米線,所以又再黎喇~入到黎坐低發現加左價(加2蚊),因為次次黎到食2餸米線係26蚊,今次要28蚊佢有個小鍋米線,但就無辣既,所以加左價都照叫酸辣米線我要左個牛展同腩肉,小辣男友本身想叫豬小肚,但果個伙計話賣晒,聽日先有,上次黎食又係無,所以最後叫左豬軟骨同魚腐,中辣樣樣餸都幾好,係魚腐麻麻,但當我地食到6-7成時,突然好似廚房有把聲話有豬小肚呀,之後仲話成袋O係度呀有無搞錯呀,D伙計點同廚房溝通架,點解D伙計問都唔問就可以答無架,唉...
前晚同貓男友黎食米線,因為想食酸辣米線,所以又再黎喇~

佢有個小鍋米線,但就無辣既,所以加左價都照叫酸辣米線

我要左個牛展同腩肉,小辣
所以最後叫左豬軟骨同魚腐,中辣

有豬小肚呀,之後仲話成袋O係度呀

2009-08-17 14 瀏覽
本人對米線可算是有一份情意結,但這間米線的質素真的愈來愈不堪。由最初在尖沙咀及荃灣分店吃過後,就喜歡上這米線。亦產生了一種心癮。8月16日,機緣巧合下,到了這間店子吃米線。我知道這店子是它們的其中一間分店,亦叫了一碗平時我必吃的腩肉米線。雖然我吃了這碗腩肉米線很多次,但一次比一次不濟。不知道是否太多分店的關係,令到它們的質素很難保持。現在已没有了米線的心癮,希望以後有機會能夠吃到好味的米線。

2009-08-16
2009-06-22 8 瀏覽
呢個差係俾葵芳分店的6月1號(星期1)的正午12點來到當時店裡約有7成人照理應不算太忙但我同lg企左係門口1陣都冇人問我地幾多位唯有自己走入去搵位坐低如果係總店的話你未踏入門口已經有人企係外面問你幾多位了此乃第1個差其次係食物質素,芽菜多過米線我真係以為自己食緊芽菜煲,好似冇野落過肚咁咁都唔緊要,最恐怖係lg碗米線竟然有條好似係d竹籮甩出黎既竹條(見圖)最慘係食左6成先發現,廢鬼事同d 服務生講此乃第2個差再黎就係個環境/衛生呢間分店好痴立立,燈光又唔夠,好暗,感覺好似好污糟仲要食食下有隻大烏蠅不斷係度徘徊!!此乃第3個差最後1個差係俾d店員既waiter冇笑容都算啦,佢地要走黎走去又要落單又要執枱但係收錢個個真係好差囉係咁點人做野之餘自己1直坐係個cashier度唔郁收錢個時又好似d人奉旨要俾錢佢咁,1手拎過d錢連多謝都冇聲..呢間分店真係俾我blacklist左好彩荃灣有總店撐住如果唔係我對對呢個招牌好失望戀之以後只會去荃灣既總店或者分店葵芳呢間1定無下次

呢個差係俾葵芳分店的
6月1號(星期1)的正午12點來到
當時店裡約有7成人
照理應不算太忙
但我同lg企左係門口1陣都冇人問我地幾多位
唯有自己走入去搵位坐低
如果係總店的話你未踏入門口已經有人企係外面問你幾多位了
此乃第1個差
其次係食物質素,芽菜多過米線
我真係以為自己食緊芽菜煲,好似冇野落過肚咁
最慘係食左6成先發現,廢鬼事同d 服務生講
此乃第2個差
再黎就係個環境/衛生
呢間分店好痴立立,燈光又唔夠,好暗,感覺好似好污糟
仲要食食下有隻大烏蠅不斷係度徘徊!!

此乃第3個差
最後1個差係俾d店員既
waiter冇笑容都算啦,佢地要走黎走去又要落單又要執枱
但係收錢個個真係好差囉

差 - 烏蠅
差 - 米線裡發現有條好似係d竹籮甩出黎既竹條
2009-06-01
2009-06-08 7 瀏覽
已經係上2星期前既食評喇,同男友去左葵芳,忽然之間好想食米線,又記得呢間食過1次,覺得幾好味,而我同男友都鐘意食酸辣米線,咪再黎囉。男友叫左腩肉+墨魚丸,要左中辣(26蚊)試左腩肉,幾好味,墨丸就都係普通味小貓叫左雲吞+牛丸,要左小辣(26蚊)雲吞就穿左既,所以食得麻煩左d,牛丸都係無咩特別未落單時d冷氣吹到正,凍到震,但食米線時,已經無呢種感覺喇,食落好似第1次好味d,可能係今次唔夠酸卦特別要提既係,埋單比錢時,明明應該係52蚊,但唔知點解個阿姐o係counter 度另外拎左張紙,話應該係53蚊先岩,話外賣加1蚊喎,但明明我地只係堂食,所以要等佢check返先收我地52蚊。

男友叫左腩肉+墨魚丸,要左中辣(26蚊)
試左腩肉,幾好味,墨丸就都係普通味

小貓叫左雲吞+牛丸,要左小辣(26蚊)
雲吞就穿左既,所以食得麻煩左d,牛丸都係無咩特別

2009-05-28
2009-04-12 12 瀏覽
因為呢間野就再鐘意食米線咋自從尖沙咀個間星xx水準下降 就試下呢間野平時食開腩肉+豬小肚米線 今日就試下豬軟骨酸辣粉!好正牙 夠酸又夠辣!
因為呢間野就再鐘意食米線咋

自從尖沙咀個間星xx水準下降 就試下呢間野

平時食開腩肉+豬小肚米線 今日就試下豬軟骨酸辣粉!

好正牙 夠酸又夠辣!

2008-10-31 17 瀏覽
估唔到咁快就嚟 encore!噚日下晝都係諗唔到食乜嘢,唔想諗就決定去呢間質素最有保證嘅米線舖食午飯!過咗飯市先去就冇咁多人,今日咁啱未過,入面爆晒,阿姐搵咗張近門口嘅單人圓枱比我坐,張枱好精緻,不過門口位人多出入冷氣唔得,頂得順先好坐!雖然平時好鍾意食腩肉,但係佢啲豬軟骨其實都好好食! 今日就揀佢啦!叫咗豬軟骨小鍋米線小辣,加一杯凍鴛鴦。米線仍然係水準之作,唔會又稔又斷,湯底勁濃勁好味,不過真係要叫杯嘢飲吓,因為好難唔清吓個口再飲啲湯!豬軟骨條骨真係整到稔晒透晒,咬落仲有啲脆,連大嚿嘅都食得到!杯茶都算濃,而且夠大杯,碗米線真係好多,次次食完都要坐一陣先行得,因為實在太飽啦!

雖然平時好鍾意食腩肉,但係佢啲豬軟骨其實都好好食!

是日午餐!
豬軟骨小鍋米線
嚿骨都唔細,但係都食到,好嘢!
過咗飯市可以冇咁多人咁迫!
是日午餐!
豬軟骨小鍋米線
嚿骨都唔細,但係都食到,好嘢!
  • 小鍋米線
2008-10-03 4 瀏覽
這家是我在葵芳吃米線的第二選擇這裡的米線比小雨天的好多了!不過我個人覺得味精重了一點,每次吃完很很渴=..=我和火欣都是米線的大好者,所以不時到處尋覓吃米線的地方之前吃過旺角分店的,比起這裡遜色一點我每次都是指定菜式,豬軟骨,腐竹外加一樣即興的酸辣和麻辣都試過,都是酸辣好吃一點米線的軟硬適,而且每次水準都差不多豬軟骨很入味,腐竹不會煮得過時,還有咬口不怕味精多的不妨一試
這家是我在葵芳吃米線的第二選擇
這裡的米線比小雨天的好多了!
不過我個人覺得味精重了一點,每次吃完很很渴=..=
我和火欣都是米線的大好者,所以不時到處尋覓吃米線的地方

之前吃過旺角分店的,比起這裡遜色一點
我每次都是指定菜式,豬軟骨,腐竹外加一樣即興的
酸辣和麻辣都試過,都是酸辣好吃一點
米線的軟硬適,而且每次水準都差不多
豬軟骨很入味,腐竹不會煮得過時,還有咬口
不怕味精多的不妨一試
  • 豬軟骨
2008-10-03 12 瀏覽
雖然開左譚仔,但都好鐘情呢間米線每次黎到都會嗌豬軟骨腐竹或者加多樣豬潤要酸辣小辣(食米線永遠都唔會食麻辣既我:P)豬軟骨夠" lum " , 都好入味,腐竹吸到湯d 味當然好好食啦 !豬潤唔會過熟搞到鞋哂 ! 而且份量都好多添。30 幾蚊算係咁 , 又夠哂飽 !其實最鐘意就係佢個湯底,不過略嫌唔夠熱食完其實都幾口渴。冇計 .... 永遠都止唔到自己既米線癮 *環境其實有D 唔乾淨, 好似好"立痴痴"咁服務態度一般,不過我都係為求食物姐
雖然開左譚仔,但都好鐘情呢間米線

每次黎到都會嗌豬軟骨腐竹或者加多樣豬潤
要酸辣小辣(食米線永遠都唔會食麻辣既我:P)
豬潤唔會過熟搞到鞋哂 ! 而且份量都好多添。
30 幾蚊算係咁 , 又夠哂飽 !

其實最鐘意就係佢個湯底,不過略嫌唔夠熱
食完其實都幾口渴。
冇計 .... 永遠都止唔到自己既米線癮

*環境其實有D 唔乾淨, 好似好"立痴痴"咁
服務態度一般,不過我都係為求食物姐
2008-09-28 22 瀏覽
同男友0係諗唔到食咩既情況下﹐又忍唔住黎左食酸辣米線...(之前試過荃灣同尖沙咀的分店﹐都覺得很不錯 ^ ^ ) 男友照舊嗌左腩肉米線﹐我就試下豬軟骨米線﹐兩碗都係小辣豬軟骨唔錯﹐整得幾淋! ^ ^腩肉份量好似比出面多同大舊﹐但係味道好似其他分店好食 D小辣感覺同無辣無咩分別﹐湯唔夠濃仲有呢間既肉碎好似比較少﹐芽菜就好多感覺ok 啦﹐普通水準﹐服務一般!
同男友0係諗唔到食咩既情況下﹐又忍唔住黎左食酸辣米線...
(之前試過荃灣同尖沙咀的分店﹐都覺得很不錯 ^ ^ )
男友照舊嗌左腩肉米線﹐我就試下豬軟骨米線﹐兩碗都係小辣
豬軟骨唔錯﹐整得幾淋! ^ ^
腩肉份量好似比出面多同大舊﹐但係味道好似其他分店好食 D
小辣感覺同無辣無咩分別﹐湯唔夠濃
仲有呢間既肉碎好似比較少﹐芽菜就好多
感覺ok 啦﹐普通水準﹐服務一般!
2008-09-26 4 瀏覽
一個快嘅午餐,十分鐘,ok啦!最好味係湯底,但荃灣店仲好味,因為夠濃,不過少辣都好辣,呢間不但料多而且少辣真係冇咁辣!叫咗我成日叫,次次都叫嘅腩肉小窩米線,再加埋一杯凍鴛鴦,咁就夠嘞!腩肉其實唔係咁肥,但幾滑,又夠稔,所以我次次都 encore!不過間鋪真係好多人,都幾嘈,食完就好閃!
一個快嘅午餐,十分鐘,ok啦!

不過間鋪真係好多人,都幾嘈,食完就好閃!
正!腩肉!
配凍飲7蚊!
正!腩肉!
配凍飲7蚊!
  • 腩肉,豬軟骨,大腸,油渣
2008-07-03 2 瀏覽
平時都有食開米線,個人都幾鐘意食行過葵芳見到呢度有間分店~就去左試試保持到水準,不過不失呢間分店開得比較夜,雖然寫住十二點就關門但係上次去十二點幾都做生意~仲要係堂食~抵讚!!!小辣既腩肉真係好好味佢既調味做得好好唯一美中不足就係個湯.....唔要辣既話個湯真係麻麻
平時都有食開米線,個人都幾鐘意食

行過葵芳見到呢度有間分店~

就去左試試

保持到水準,不過不失

呢間分店開得比較夜,雖然寫住十二點就關門

但係上次去十二點幾都做生意~仲要係堂食~抵讚!!!

小辣既腩肉真係好好味

佢既調味做得好好

唯一美中不足就係個湯.....

唔要辣既話個湯真係麻麻
$32 (宵夜)