2021-08-10 4042 瀏覽
搭的士🚕去雲泉食素,好耐無來食啦,發覺價錢貴左好多。先講下白飯同粥,覺得麻麻地,唔夠香。芋蓉卷:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好碎又熱辣辣又鬆化,一咬落去碎到有聲,入面芋蓉入口即容,點d甜酸汁超級好味😋豆苗扒菇🍄:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好有獲氣,豆苗好嫩好甜,菇好大塊好入味多汁,食豆苗食到停唔到口。春卷併西檸鴨:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻春卷好碎,有芋容又爽爽地,西檸鴨個汁好好味,甜甜酸酸,唔同出面既味。芽菜春卷:👍🏻👍🏻一個字爽鼓淑螺肉:👍🏻👍🏻無咩特別,唔夠野味。齋鹵味:👎🏻唔好食

芋蓉卷:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

豆苗扒菇🍄:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

春卷併西檸鴨:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

芽菜春卷:👍🏻👍🏻
一個字爽

鼓淑螺肉:👍🏻👍🏻
無咩特別,唔夠野味。

齋鹵味:👎🏻
唔好食

2021-08-08
午餐
2021-07-23 2735 瀏覽
食齋都可以食出好味👍 呢間去位於粉嶺坪輋雲泉仙館, 拜完神之後食個齋,仲可以行去後面佢有一個市集, 有林林種種嘅雜貨賣,我就試過喺呢度買新鮮蜜糖嘩呢個乳豬拼盤,唔知以為真係食緊乳豬呢個係椒鹽鮮魷,我都以為自己食緊鮮魷😂🤣溫室豆苗幾時都好幼嫩, 雞扒菇拼豆苗好味

嘩呢個乳豬拼盤,唔知以為真係食緊乳豬

呢個係椒鹽鮮魷,我都以為自己食緊鮮魷😂🤣

溫室豆苗幾時都好幼嫩, 雞扒菇拼豆苗好味
2021-07-19 2358 瀏覽
去年因為疫情的關係,所以素食中心暫停營業,今年再度往雲泉仙館看荷花,更可以品嚐美味的齋菜。平日好少吃齋菜的我們對齋菜沒有特別的期望,今日到此一遊順便試吓這兒的齋菜,有喜出望外的感覺。先到售票處點選自己喜愛的齋品,付款後工作人員會分配一個號碼牌,食物便會送到你的桌子上。自助式取碗筷和茶水,叫了齋菜,明火白粥和白飯可以自由添加。白粥好吃到不得了,香軟棉滑,朋友說要多吃兩碗。五柳素石斑 看上去已好吸引,酥脆的外皮包著棉棉的芋頭,很好的口感而且五柳汁不會太多,剛剛好,整體非常美味。海鮮扒時蔬 色彩繽紛,素蝦、素花枝、素蟹柳都有獨特的味道,我最喜歡素花枝,好有質感好像品嚐真正的花枝一樣,時蔬是菜心,清甜爽口,芡汁不會太多。雲泉羅漢齋 同樣美味,多種菇菌云耳雪耳都好入味,送白粥更一流。今日到這裏渡過一個寧靜舒適的週日和品嚐美味的齋品,下次一定會再來。

2021-02-15 3960 瀏覽
想食齋就唔好去,舊年年尾至而家都冇開。以為打電話問有冇齋食,點知長期拎起電話,今日入到去都冇開,問賣票附近員工,佢話就係冇齋食所以拎起電話喎………………………………冇言!
2021-02-03 3634 瀏覽
位於粉嶺坪輋嘅雲泉仙館,係一個好值得去嘅地方。本身個度嘅廟宇同埋庭園嘅設計非常優美,亦有好多人會去拜太歲。然後順便去坐低食返個齋先走。·雲泉仙館嘅餐廳,食嘅當然係中式齋。係以半自助嘅形式經營。首先你要去售票處嗰度落單俾錢(有相睇),可以喺雪櫃拎埋汽水或者飲品俾錢。然後行返去餐廳嗰邊坐低。白飯自己裝。然後侍應會上菜。·今次叫咗素春卷同素鵝雙拼同埋豉椒炒素田螺。一上菜真係嚇一嚇,因為超級大碟!春卷同素鵝料就 standard 嘢,但係炸同煎得香脆。豉椒炒田螺好惹味,不錯。
2020-06-13 5911 瀏覽
大家唔好以為我玩野,又寫雲泉仙館,利申先,我無收受任何利益,我亦都等緊做佢地嘅代言人,只係佢地無搵過我。今日係今年第三次來,由於已經係識途幼馬,但又未去到十幾廿人,於是就散叫一啲未食過嘅餸。鮑魚菇扒豆苗︰正常發揮。呢味生菜綱鮑甫,爽過真鮑,而且夠鮑魚味,可以以假亂真。五柳素石斑係唯一一款重叫嘅野食,同之前食嘅西檸軟鴨不相伯仲,平分春色,只係因為上次又食西檸鴨,所以今次食芋頭魚。佢一如以往咁好味,無敏感者必食。呢客椒鹽魚豆腐,絕對係顛覆我對豆腐嘅了解,因為佢超彈牙,Q彈Q彈,而且椒鹽味夠,食一舊就想食第二舊,簡直停唔到口啊﹗鴻運乳豬件:真係(似)乳豬,又有脆皮,絕對童叟無欺。其實呢樣先係主菜,喺度再介紹多次。經過我嚴謹精密嘅推論,再加上親自向餐廳姐姐求證,原來呢度嘅白粥之所以咁好味,係因為落咗腐竹同白果,令到平平無奇嘅白粥,隱約滲出一股香氣,呢股香氣係一個試煉,如果你唔係一個心平氣和嘅人,絕對食唔出呢股香氣。所以入來食齋,必先勞其筋骨,餓其體膚,清心寡欲,先至可以食多幾粥,清晒啲齋菜,唔會浪費食物。

鮑魚菇扒豆苗

鮑魚菇扒豆苗︰正常發揮。

生菜綱鮑甫

呢味生菜綱鮑甫,爽過真鮑,而且夠鮑魚味,可以以假亂真。

椒鹽魚豆腐

鴻運乳豬件

鴻運乳豬件:真係(似)乳豬,又有脆皮,絕對童叟無欺。

腐竹白果白粥

其實呢樣先係主菜,喺度再介紹多次。
題外話/補充資料: 今次應該係最後一次寫雲泉仙館,唔係佢唔再值得來,而係我唔希望吸引太多人入來食野,因為而家人潮漸多,差啲無位坐,太多人要坐出面實在太辛苦喇,雖然有瓦遮頭又唔會太熱。 當然最後重有一件重要野要做,就係買雜齋返屋企加餸。
2020-05-21
鮑魚菇扒豆苗
生菜綱鮑甫
椒鹽魚豆腐
鴻運乳豬件
腐竹白果白粥
2020-06-13 1208 瀏覽
今日見得閒,於是再來食齋。由於二月份來嘅時候叫過套餐,加上今日少人,於是就散叫兩碟齋菜,慢慢品嚐。再Encore呢碟西檸軟鴨,因為佢好味得來又唔滯,而且要再講多次,同出面食嘅齋鴨相比,完全係兩個層次。跟住呢款豉椒炒田螺,用仿制田螺嘅蒟蒻,爽口彈牙而不韌,配上鑊氣十足嘅豉椒,確實有避風塘嘅風味啊﹗好好味嘅白粥,襯托美味齋菜,䬲而不滯,相得益彰。
今日見得閒,於是再來食齋。

西檸軟鴨

豉椒炒田螺

軟綿白粥

好好味嘅白粥,襯托美味齋菜,䬲而不滯,相得益彰。
題外話/補充資料: 最尾難得來到,又叫咗個雜齋返屋企加餸,咁先係不枉此行。
2020-05-15
西檸軟鴨
豉椒炒田螺
軟綿白粥
2020-02-19 2578 瀏覽
近日為免交叉感染,減少了回公司的日子。由於在下並非任職行山銀行,故完成工作後,能名正言順的做有益身心的郊遊活動,第一站就是雲泉仙館。多年前來過食齋,已經覺得非常美味,今日再嚐,美味依舊。天清氣朗,吸引咗好多遊人到來用饍。一落車,就到左手面收銀處買野食。如果無特別喜好嘅話,一大班人,最簡單就叫一個套餐,按人數多寡來揀不同套餐。今次五個人來食,叫咗個D餐,每度菜嘅介紹喺相度寫咗。再簡單講一次,諗唔到食咩嘅,叫套餐最好,有啲套餐無嘅餸菜,下次再試。雖然呢度白飯白粥任裝,但係千祈唔好裝咁多,因為你會食唔晒啲餸啊。好似我今次剩係食一碗粥,跟住係咁食餸,都重有得打包拎走。不過在此非常時期都係好事來嘅,等我今晚唔使出去買餸,安心在家抗疫。

白飯與白粥
春卷拼西檸鴨
美果扒雙菇
碧綠排骨
七彩素拼盤
如意菇時菜
題外話/補充資料: 仙館內環境清幽,後門有又小販擺賣各式零食農產,而附近亦有農場開放,供遊人親手採摘士多啤梨、番茄、菜心等蔬果,所以食飽之後,唔好咁快走,入去行下先啦!
2020-02-18
5 分鐘 (堂食)
白飯與白粥
春卷拼西檸鴨
碧綠排骨
七彩素拼盤
如意菇時菜
  • 西檸鴨,五柳素石斑
2019-12-25 3566 瀏覽
聖誕節唔行商場 遊車河吸吓新鮮空氣耶誕食齋都唔錯 假期都多人 齋客食飽就走 冇hea 好快有枱 上菜極神速 餸菜唔熱羅漢齋~ $90 唔熱 味正常 份量比之前少咗可能大量制作 嗶倒咩就係咩 材料唔勻循大量粟米仔 草菇蘑菇1-2件 竹笙頭1細片白烚椰菜墊底 淡口酸齋併盤 ~ $90 凍盤 份量足冇減少但 酸齋唔夠汁 齊义燒粒硬 素鴨乾淡口 推介 春卷西檸鴨双併白粥~任食 米香但少米粒 唔飽肚唔覺有白果腐竹味 糊口似打咗芡🤔白粥要排隊攞 冇托盤提供 要續碗續碗攞要小心 有小孩走動 & 通道坐咗客好窄有烏蠅飛飛吓 都要注意被搶食
聖誕節唔行商場 遊車河吸吓新鮮空氣

要小心
有小孩走動 & 通道坐咗客好窄
有烏蠅飛飛吓 都要注意被搶食
2019-12-25
2 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節
2019-12-01 2393 瀏覽
秋高氣爽在和暖陽光底下最適宜到郊外走走,今日就帶了雙親來雲泉仙館秋遊,順道品嚐一頓豐盛素宴。在粉嶺火車站旁有綠色小巴可直達門口非常方便。這個天氣最好坐戶外,感受一下大自然空氣。我們一行五人就叫了一個 $440 套餐。齋滷味,五種口味各有特色。每次食素總會有芋頭魚出現🤣🤣!炸雙拼是我喜愛但又邪惡春卷及腐皮卷,同樣香脆出色。不想食套餐的可選擇單點菜式,數拾款總有適合自己口味!

在粉嶺火車站旁有綠色小巴可直達門口非常方便。
這個天氣最好坐戶外,感受一下大自然空氣。
我們一行五人就叫了一個 $440 套餐。

齋滷味,五種口味各有特色。

每次食素總會有芋頭魚出現🤣🤣!

炸雙拼是我喜愛但又邪惡春卷及腐皮卷,同樣香脆出色。

不想食套餐的可選擇單點菜式,數拾款總有適合自己口味!

2019-11-24
  • 鴛鴦卷雙拼
  • 芋頭魚
在香港食素,除了那些傳統的素食店之外,除了那些又中又西的新派素食之外,在新界離島,充滿著大大小小的寺院,當有有不少,會提供場地給善信們品味一餐齋宴。去年的一個星期天,突然心血來潮,由我主動說要去食齋,而我想起的,是一個集景點,花園,寺廟及飲食於一身的地方,是比較偏僻的,位於粉嶺至沙頭角半路路程,一個叫坪輋的地方內的一間寺廟《雲泉仙館》。一入來,寓意吉祥的福祿壽就迎接著大家。來參拜的,來參觀花園的,或像我們為了來食的,都會搶著與福祿壽合照。同福祿壽合照完,當務之急,是食。所以,我們的第一時間,就是去收鐵的地方,買飯票。買好飯票之後,基本上就是隨便霸位。我們就去了面積算是最大的南齋。安頓好之後,就要自行拿碗筷同茶水。而飯票就放在檯上,工作人員就會自動按飯票上的食物選項,一一把美食送到。南齋的內堂,就是一個很簡單的飯堂。在寺院茹素,不需要華麗,簡陋,帶有清靜的氣氛,能讓大家靜心地品味素食,就是來寺院食齋的主意。《雲泉仙館》的套餐,大多都由炸點開始。一份香脆的香卷,一份香口的西檸素鴨,是令不茹素的大人及小朋友都會愛上的素小點。香卷包的是芋頭,不過,饀料是什麼其實不太重要,重要的是每一層的春卷皮
《雲泉仙館》的套餐,大多都由炸點開始。一份香脆的香卷,一份香口的西檸素鴨,是令不茹素的大人及小朋友都會愛上的素小點。香卷包的是芋頭,不過,饀料是什麼其實不太重要,重要的是每一層的春卷皮,都香脆無比。

西檸素鴨,就是炸素食加上檸檬汁,酸酸甜甜的味道,也是很吸引的,會令人覺得,齋,原來可以咁好食。
主角之一,就是芋頭魚。平時在素食館食飯,未必會叫上這樣的一個菜式。但既然是套餐包,也是《雲泉仙館》的名物。外皮炸到非常酥香,內心是微紫色,軟綿綿的芋泥,再加上甜酸汁,十分之惹味。
如意菇時蔬,據說,這是坪輋一帶的本地農產品。大大份的如意菇,用上了素蠔油去炆去扣,啖啖菇舶營造了素肉感。茶心大大條,而且鮮甜爽口,大家食粥食飯,都係靠佢。
雲泉羅漢齋,以竹笙,木耳,草菇,粟米仔加上麵筋等等的材料炒成,味道落得夠,鑊氣也夠。我們配過飯,也配過粥,感覺上,這一個齋,配粥食更佳。
四餸一湯的套餐,湯就是一個竹笙如意翅。以竹笙,冬菇,荀,同素翅入羹,味道也多了少許的菇油香,不需要用醋了,這樣咸咸地的羹,已經夠可口。
再說就是粥,是《雲泉素食中心》的招牌。來用餐的善信,十個有九個都是專程來食這一個充滿白果香的白粥。帶點甜味的粥,是白果的功力,而且粥底十分之香滑,綿綿的粥,人人都可以吃好幾碗。
吃好,就是遊花園的時間了。《雲泉仙館》的荷花池,是著名的景點。許多香港的古裝劇,古裝電影都會借用這一個取外景。春夏,荷花盛開時,更是《雲泉仙館》每年吸引大批遊人同信眾遠道前來參拜、賞花及食素的大日子。

《雲泉仙館》,對許多香港人來說,這是一個山長水遠的的地方。但每一次來,總是人山人海。可以說,美麗的花園,美味的素食,而且交通尚算方便直接,是《雲泉仙館》吸引之處。(從上水港鐵站,及粉嶺港鐵站都有巴士及小巴到門前。)
2019-08-13 2001 瀏覽
踏入農曆七月,為咗安心都會去食一食素,去除累積咗嘅戾氣! 呢間雲泉仙館並唔近任何地鐵站, 要刻意搭的士入嚟先至會去到, 咁先至可以顯出我嘅誠意!佢係自助形式地去添飯同粥,食幾多盛幾多,唔好浪費! 不得不提,白粥有用腐竹,所以比一般白粥更為有味綿密。炒素螺~ 素螺真係誠意之作,不論係外型、口味同埋顏色,像真度極高,配埋豆豉去炒,非常惹味!芋頭魚~ 炸漿非常之薄,而當中包住嘅芋頭蓉係非常之creamy易入口,加上酸酸甜甜橙色嘅汁, 真係非常之開胃!西檸素雞春捲拼盤~ 雞嘅肉質唔係似真嘅雞,但西檸汁就非常夠味!春捲係非常之抵讚嘅一個item! 夠曬脆口,餡都好好食!

2019-07-10 1816 瀏覽
今日和朋友K參加了香港一天遊。團餐在這裡食午餐。所以可以試一試這裡的素餐。我唔係經常參加一天遊的。更加很少機會到這些地方。所以都很好奇和期待。曾經參加過去天壇大佛的一天遊,那裡的素餐本人都好滿意。所以我對這些地方出品的素食都好有信心。今日的天氣很熱,其實都好影響心情。一到食飯時間,餐廳的職員就邀請我們到室內坐下食佢地準備好的白粥。因為太熱,姐姐都明白我們在外面會很辛苦。當然佢地的冷氣真係⋯⋯很弱⋯講回食物:白粥真係很美味。因為佢無味⋯天氣熱,只要清淡夠綿,已經係一碗好粥。芋頭魚汁比較酸。賣相也不太特別。但都算係一門功夫菜。這個酸齋真係唔夠味,里面有幾款,但只覺得食緊一大團麵筋。這個菜式大家都很喜歡。唔太油膩。其實今日這餐午餐。有幾款菜式很相近很近似。十二人份量剛剛好。菜式都比較淡味。團餐都算可以。中規中矩。如果和出面素菜餐廳比較。真係會失望。不過天氣熱。其實可以飽肚已經很開心。
今日的天氣很熱,其實都好影響心情。
講回食物:
芋頭魚

芋頭魚汁比較酸。賣相也不太特別。但都算係一門功夫菜。
甜酸齋

這個酸齋真係唔夠味,里面有幾款,但只覺得食緊一大團麵筋。
炸春卷
這個菜式大家都很喜歡。唔太油膩。
羅漢齋
炒菜心
2019-06-09
午餐
芋頭魚
  • 白粥
2019-05-28 1148 瀏覽
郊遊去粉嶺摘士多啤梨,必經雲泉仙館,摘完士多啤梨就留在雲泉仙館食個午飯。當日假期好多人,用餐地方都好廣,設有室內、戶外,當日室內滿座,唯有坐戶外,好在當日天氣幾好,不太熱,又有少少風。坐戶外仲可以邊食邊賞花。先去售賣處落單及付款,再拎住個有號碼牌仔自行搵位,坐定定之後,就會有職員望下邊張枱既號碼牌,就會派遞齋菜畀你。茶水、白飯、白粥自行任添,特別要讚白粥非常綿滑,仲有好香既白果腐竹味道,好食到一碗接一碗。2個人食,叫咗3碟,每碟份量都好多,最終食唔晒要打包返屋企。五柳素石斑  $90五柳素石斑即係芋頭魚,由細到大都好鍾意食,雲泉仙館既芋頭魚一向都是必叫照牌菜,芋蓉份量十足,食得出真材實料,芋味香濃,而且炸得好鬆化可口。如果不愛吃醬汁,可以落單時都特別要求汁另上,咁就可以自行點幾多醬都得。西檸軟鴨  $90食齋菜最鍾意食齋鴨,用腐竹一層層製成,口感有層次,表面亦煎炸得金黃。雲泉鼎上素  $90 味道較淡有D遜色,略嫌木耳太少。
郊遊去粉嶺摘士多啤梨,
必經雲泉仙館,
摘完士多啤梨就留在雲泉仙館食個午飯。

當日假期好多人,
用餐地方都好廣,
設有室內、戶外,
當日室內滿座,
唯有坐戶外,
好在當日天氣幾好,
不太熱,又有少少風。
坐戶外仲可以邊食邊賞花。

先去售賣處落單及付款,
再拎住個有號碼牌仔自行搵位,
坐定定之後,
就會有職員望下邊張枱既號碼牌,
就會派遞齋菜畀你。

茶水、白飯、白粥自行任添,
特別要讚白粥非常綿滑,
仲有好香既白果腐竹味道,
好食到一碗接一碗。

2個人食,叫咗3碟,
每碟份量都好多,
最終食唔晒要打包返屋企。

五柳素石斑  $90

五柳素石斑即係芋頭魚,
由細到大都好鍾意食,
雲泉仙館既芋頭魚一向都是必叫照牌菜,
芋蓉份量十足,食得出真材實料,
芋味香濃,而且炸得好鬆化可口。
如果不愛吃醬汁,
可以落單時都特別要求汁另上,
咁就可以自行點幾多醬都得。

西檸軟鴨  $90

食齋菜最鍾意食齋鴨,
用腐竹一層層製成,
口感有層次,
表面亦煎炸得金黃。

雲泉鼎上素  $90

味道較淡有D遜色,
略嫌木耳太少。

2019-05-19 2423 瀏覽
今天勞工假,本想到粉嶺採摘士多啤梨,可惜原來已過了採摘的時候,真掃興。時間已近十二時,於是我倆便到了附近的雲泉仙館吃齋菜。到售票處選了菜後,拿了一個號碼牌和發票,便進入了食堂。內裏已坐滿了八成食客,服務員為我們安排好座位後,便等待我們的食物到來。這裏的飯和粥原來是任添的,全是自助形式。拿好碗筷,食物便送到了!~羅漢齋 ($90)材料豐富,計有滑滑的草菇、磨菇、冬菇和雲耳;爽囗的紅蘿蔔片、粟米仔和雪耳;還有好物沈歸底的鮮揶菜。整個餸都好清淡,味道不會太鹹或淡,獻汁薄簿有光彩又不肥膩。~七彩素拼盤 ($90)顏色討人,有橙色的酸齋和齋叉燒、黃色的咖哩齋和素雞,淡啡色的豉油齋和齋燒鵝粒,最脆口的還是放在頂的素鵝,外脆內軟。這裏的齋菜對二人來説是大了些,所以我們最後還是要打包剩餘的食物回家。不可不提的是這裡的粥煲得綿綿的,內裏還有腐竹,非常美味。相比之下,白飯只是一般。平日多吃肉,間中吃吃素可清清腸胃,確是好選擇!飯後便遊遊園,賞賞花,非常寫意。

~羅漢齋 ($90)

~七彩素拼盤 ($90)

平日多吃肉,間中吃吃素可清清腸胃,確是好選擇!
飯後便遊遊園,賞賞花,非常寫意。
2019-05-01