平時返工既lunch都係捱飯盒同外賣多,好開心姐妹們黎銅鑼灣搵我個lunch!霜月地點其實唔難搵,正正就係時代廣場後一條街,不過附近仲係未完工既地盤咁,全層都係for食中至高級既餐廳,要搵好野食,第時呢度樓下應該會排哂大隊!上到頂層就係霜月,呢棟大廈暫時唔多餐廳開左 所以升降機都唔洗等直上頂樓。座位甚闊落,帶有淺色調既日式味道,仲有啲吧台可以望住師傅親自料理 而lunch方面就有十幾樣可以揀,網燒牛肉,刺身,海膽呢啲當然唔少得啦!定食都包埋沙津、麵豉湯同日式海鮮燉蛋 好鍾意佢個沙津既汁除左麻醬好濃郁之外,仲有好多一粒粒既芝麻豐富口感同帶到個香味出黎,咬落脆卜卜同青瓜一樣咁爽口。 (左)麵豉湯就不過不失,咸淡適中,味道就未到好難忘(右)一開始睇碗都睇唔出係日式燉蛋,因為面頭多左層海鮮羹咁,有朋友好想食個蛋但因為個羹係上面要我幫佢食哂先-_-#對羹類唔係特別鍾意既我表示 下層個蛋係吸引過海鮮羹,如果可以俾客人揀加唔加果層會好啲。 先黎既係吞拿魚腩日本海膽飯 $350雖然呢碟係比我想像中細碟,但大堆頭海膽加分! 所以好快俾我地清哂,海膽新鮮唔會有腥味唔會食落好淋身,從顏色睇都見到好靚!另外呢

霜月地點其實唔難搵,正正就係時代廣場後一條街,

要搵好野食,第時呢度樓下應該會排哂大隊!

定食都包埋沙津、麵豉湯同日式海鮮燉蛋

好鍾意佢個沙津既汁除左麻醬好濃郁之外,

(左)麵豉湯就不過不失,咸淡適中,味道就未到好難忘

有朋友好想食個蛋但因為個羹係上面要我幫佢食哂先-_-#

對羹類唔係特別鍾意既我表示 下層個蛋係吸引過海鮮羹,

如果可以俾客人揀加唔加果層會好啲。

先黎既係吞拿魚腩日本海膽飯 $350

海膽新鮮唔會有腥味唔會食落好淋身,從顏色睇都見到好靚!
另外呢碟日本牛肉網燒定食都係好鬼正!

有得揀美國牛($200) 定日本牛($400),當然二話不說揀日本牛啦,雖然係貴一個double…

揀左medium熟度,唔會滲出血水之餘咬落仲非常軟腍

下面有燒汁係底,旁邊仲有青檸同沙津醬可揀選

我其實最好味係原味!第一舊先食牛本身陣味,之後先試加底下個燒汁

同點一下沙津醬都唔錯,不過同燒汁係最夾!試下唔同醬汁又好快食哂成碟了…值回票價!

接著都係牛肉為主,牛肉香味燒定食

同樣地有美國牛仔($140) 日本牛($380)揀,也必定首選係日本牛啦!

呢碟”香味燒” 果然同名一樣燒得好香,旁邊既洋蔥炒得超香滲入牛肉汁味,更加惹味

肉質雖冇日本牛肉網燒咁啖啖肉,但呢碟更好送飯!

而呢盤刺身($210) 既三文魚腩魚油味好重,而且切得厚身咬落啖啖肉

而甜蝦都係我最愛之選,肉質彈牙夠鮮甜,其他就交由朋友去試了~

最後以紅豆、綠茶兩款雪糕作結

綠茶味不過不失,但紅豆味卻有驚喜,入面有香甜紅豆粒,紅豆味濃郁

最後把綠茶x紅豆混合,一啖綠茶一啖紅豆剛柔並濟

題外話/補充資料: 地點優、座位寬敞,食物水平平均來說是屬中上 個人是給80分以上! 服務方面,由於不是太多客人,所以加水點餐收碟也非常頻繁, 而且大多有2位staff服務我們這台,一吃完就有人收走了。
  • 日本牛肉網燒定食
  • 吞拿魚腩日本海膽飯
  • 日本牛肉香味燒定食
2015-10-21 964 瀏覽
灣仔返工既我,有時會覺得灣仔食黎食去都係果幾間餐廳,好悶 ><難得happy friday, 所以就落左銅鑼灣同朋友食 lunch =]今次我地去左 "霜月 Shimo" ,位於鑼灣霎東街15-21號OLIV 24樓。    霜月 Shimo 既餐牌有好多選擇,價錢有點貴,不過如果食物 quality 係好既,我又覺得係值得既 =]我地點左個 ♥ 日本牛肉網燒定食 ♥ ($400)。牛肉雖然接近8成熟,不過仍然十分鮮嫩可口,而且有豐富肉汁滲出。碟上配有青檸、蘆筍、七味粉及沙律醬,可以令到牛肉既鮮味更加濃厚突出!  另外,亦點左個 ♥ 吞拿魚腩日本海膽丼 ♥ ($350)。真心喜歡這個丼,看到照片都會覺得賣相十分吸引,因為刺身真的太多了!吞拿魚腩及海膽十分新鮮,慢慢品嚐,覺得好滿足 =]至於套餐送上既抺茶蛋糕出奇地好食,想不到它的綠茶味帶點甜,不會太苦澀,而且十分鬆軟,很易入口!

霜月 Shimo 既餐牌有好多選擇,價錢有點貴,

我地點左個 ♥ 日本牛肉網燒定食 ♥ ($400)。

另外,亦點左個 ♥ 吞拿魚腩日本海膽丼 ♥ ($350)。

吞拿魚腩及海膽十分新鮮,慢慢品嚐,覺得好滿足 =]
至於套餐送上既抺茶蛋糕出奇地好食,

2015-10-15
2015-10-20 947 瀏覽
除了假日,BeautySearch 絕少於平日下午時份來到銅鑼灣這熱鬧的區域,早前,因出席活動而請了假偷閒半天,時間尚早,我們在附近找來一家上樓的日式店子,享受我們的優閒午膳,《霜月》在日本的由來或解說,BeautySearch 真的不太知曉,但在中國,《霜月》卻是唐代詩人李商隱一首充滿優美意境的詩詞,如此詩情畫意,即時令人有種閒息感覺,很適合這天的氛圍,於是決定嚐一嚐。《霜月》地點旺中帶靜,位處 Time Square後街,非常方便。裝潢方面,店子充滿日式感覺,以淺色木系為主,加上這裡樓底非常高,座位寬敞,空間感十足,既高雅又舒適,廚房是開放式的,想欣賞師傳的廚藝可隨時坐到Bar椅上。店內還設有兩間房子,地方寬敞、環境優美、私人度高,與大班朋友相聚時,不況可選擇這小天地喔!《霜月》是一間高級日本火鍋店,主打 Shabu Shabu同Sukiyaki,不過現在還是午膳時間,BeautySearch對於Shabu Shabu 提不起興趣來,而且,這裡的午餐也甚為吸引呢!有十多款定食選擇,我倆挑了當中的兩份。定食附有什菜沙律、日式燉蛋、日本米飯、味噌汁及甜品。什菜沙律的蔬菜非常新鮮,而伴隨
定食附有什菜沙律、日式燉蛋、日本米飯、味噌汁及甜品
什菜沙律的蔬菜非常新鮮,而伴隨的麻醬色澤似乎比平日常見的更為深色,唔咸,反而更香口,沙律內還帶有點點酸味,非常開胃!
日式燉蛋上,多了一層好像湯羹的東東,味屬清淡口感,把他與燉蛋拌勻同吃,令燉蛋添加了口感,份外滋味。
刺身定食
刺身定食顏色鮮艷、陳列點綴精緻,而且組合也非常豐富,包括有厚切鮮味的吞拿魚腩、魚油豐富的三文魚及劍魚、鮮甜味美的甘蝦,還有口感十足的金目鯛。
吞拿魚腩日本海膽丼
不過,BeautySearch 最愛還是這「吞拿魚腩日本海膽丼」,上桌時,看見海膽及呑拿魚的分量比例各半,而且把下層的日本米飯也差不多完全覆蓋,如此震撼的畫面,差點令我垂涎。
海膽方面就更味美,色澤奪目,入口即溶,鮮味無比,媲美馬糞海膽的質素,可見《霜月》對食材的要求非常講究,而且份量十分,食完真的大滿足!
吞拿魚腩紋理清,雖然切得薄薄的,卻非常肥美,咬下時魚油超級豐富,滑滑的,魚香滿盈。
是日甜品有「柚子雪葩」及「紅豆雪糕」,BeautySearch 選了「紅豆雪糕」,雖然紅豆不算濃郁,雪糕口感尚算細滑,而且內藏了不少紅豆碎粒,加添了雪糕的口感。
這裡的每一個細節都一絲不苟,非常講究,而且日系味濃,令人有置身日本高級食府的感覺。

午餐
刺身定食
吞拿魚腩日本海膽丼
又是Happy friday~ 新公司有個norms大家都出去happy lunch~ 這一次我們走了十多分鐘才到這裡吃一個美妙的lunch~ 看見很多食評說這裡的晚餐好吃,沒錢吃晚餐,所以就來這裡吃個set lunch吧~ 其實很多好的餐廳,set lunch 都很便宜~ 這裡就只在時代廣場旁~ 由於隔鄰是個地盤,所以很多人也會忽略這個好地方,而且很高級~ 話說霜月就在這棟大廈的頂樓~ 非常簡潔的裝修~ 少不免的是view 也很好~ 而且枱與枱之間的距離也很足夠~ 好了~ 我們來看看這個menu~ 其實來這裡應該是要吃刺身的,因為試一家日本餐廳的質素,最有效就是試這裡刺身的龍與鳳,不過今天沒怎麼大的心情~ 每客LUNCH SET 也有有機什菜沙律、日式燉蛋、日本米飯、味噌湯和甜品。還是普通吃喜歡的稻庭烏冬好了~ 不要小看這客有機什菜沙律,我本來抱著平時那些普普通通的日式前菜質素來看,但原來這裡的芝麻沙律醬,是自家調製呢! 不止吃得到那種芝麻一粒粒的口感,而且芝麻醬汁的味道相當濃厚,加上青瓜和蕃茄的爽脆,實在是道開胃前菜。之後是味噌湯,普普通通,只有豆腐作配料,很清淡讓我們等候了一會兒

話說霜月就在這棟大廈的頂樓~ 非常簡潔的裝修~
之後是味噌湯,普普通通,只有豆腐作配料,很清淡
讓我們等候了一會兒的日式燉蛋,完全和普通的日式燉蛋不一樣,表層有點像翠塘豆腐打了個茨汁~
每一口也有海鮮在裡面,燉蛋非常幼滑,而且海鮮入口非常新鮮,真的相當好吃呢~
主菜來啦~~~ 我選了美國牛肉稻庭烏冬,不論是烏冬還是牛肉的份量來說也相當不錯,不過湯底不算太甜,而且牛肉煮得太老了~
烏冬還算是煙韌,但沒有把湯的味道滲進麵條,感覺好像乾吃清烏冬~ 而且煮成一糰而不是一條一條,完全沒有追吃的感覺。
登登登登~~~~~~~ 這一客柚子雪芭我真的十億個推介~~~~入口相當幼滑,而且每一口也有碎柚皮,不是純雪芭的甜,有點清新的苦澀感,同事明明不想吃冷東西,還是吃了一整球,你就知道這一球的魅力了~
最後,侍應生換了一大杯綠茶給我,予人的感覺是:「 你慢慢坐著傾偈吧~」 很貼心呢~ 可惜我和同事都吃得太久了,所以要趕著回去繼續工作。
2015-10-09
2015-10-17 737 瀏覽
好耐無黎銅鑼灣,約了好久不見的朋友午聚,黎到呢間幾精緻既日本餐廳吃個風花雪月的午餐。Lunch set的沙律及茶碗蒸-沙律幾特別,醬汁幾好幾濃郁,加上啲乾魚仔?撈埋啲菜一齊食,更加香口同開胃。茶碗蒸入面有蟹肉,都幾新鮮,蒸蛋超級無敵滑,幾中意呢個組合!吞拿魚海膽魚生飯-黎到覺得飯量係有啲少既,但魚生都幾多。海膽好滑好甜好新鮮,一啲腥味都無。吞拿魚都幾好,連我呢個本身唔食香港啲吞拿魚既人都食左幾塊,真係有入口即融既感覺。蒲燒鰻魚飯-鰻魚都幾大條丫,佢用既燒汁唔係太甜接受到,鰻魚好煙韌,咬落幾滑同有口感,亦唔會有腥味,撈埋飯食真係一流!柚子雪巴-係日本食落一試難忙,估唔到呢度都有得食而且幾好味!佢唔似出面好假既雪巴味全部都係糖精,呢個真係幾香柚子味,而且仲有一粒粒柚子肉,酸甜度適中,食完飯食簡單係完美既一餐!

2015-10-12
2015-10-16 567 瀏覽
女生飯局選高級日本餐廳最合適。食物精緻輕盈,環境優雅舒適。未點餐看到枱上的杯杯碟碟也對食物充滿期待。十多款午餐包括刺身丼,壽司,烤肉及烏冬定食等。全部跟餐均有有機沙律,茶壺蒸蛋,味噌湯及甜品。一號餐吞拿魚腩日本海膽丼($350)。太好了,刺身多過飯。吞拿魚腩切片很薄,很考工夫呢。海膽有大量,值回票價。三號餐北海道丼($250) 看起來更美味。有我喜歡的帶子刺身,不過薄切不夠過癮。而魚子卻是套餐的重點,晶瑩通透爽口。北海道丼也有大量海膽。八號的日本牛肉網燒定食($400) 賣相最吸引。那兩片紅葉令整體增添浪漫秋意。五成熟的牛肉端上時已將近熟透。肉質軟稔,有豐富肉汁,滲出淡淡的牛肉香。碟上有蘆筍,青檸,七味粉,還有BB 沙律醬。到底這些配菜是怎樣與牛肉配搭呢?其實我也不清楚,不過每様沾上一點,味道也不錯。甜品可選雪糕或綠茶蛋糕,甚至改選咖啡。綠茶蛋糕聽起來少有。原來是綠茶卷蛋。綠茶味夠濃,如果蛋糕層濕潤軟綿一點會更完美。
女生飯局選高級日本餐廳最合適。
食物精緻輕盈,環境優雅舒適。

未點餐看到枱上的杯杯碟碟也對食物充滿期待。

十多款午餐包括刺身丼,壽司,烤肉及烏冬定食等。

全部跟餐均有有機沙律,茶壺蒸蛋,味噌湯及甜品

一號餐吞拿魚腩日本海膽丼($350)。

太好了,刺身多過飯。
吞拿魚腩切片很薄,很考工夫呢。
海膽有大量,值回票價。

三號餐北海道丼($250) 看起來更美味。

有我喜歡的帶子刺身,不過薄切不夠過癮。
而魚子卻是套餐的重點,晶瑩通透爽口。
北海道丼也有大量海膽。

八號的日本牛肉網燒定食($400) 賣相最吸引。
那兩片紅葉令整體增添浪漫秋意。

五成熟的牛肉端上時已將近熟透。
肉質軟稔,有豐富肉汁,滲出淡淡的牛肉香。
碟上有蘆筍,青檸,七味粉,還有BB 沙律醬。
到底這些配菜是怎樣與牛肉配搭呢?
其實我也不清楚,不過每様沾上一點,味道也不錯。

甜品可選雪糕或綠茶蛋糕,甚至改選咖啡。
綠茶蛋糕聽起來少有。
原來是綠茶卷蛋。
綠茶味夠濃,如果蛋糕層濕潤軟綿一點會更完美。
2015-10-13
午餐
2015-10-15 564 瀏覽
下弦月下聚,為的當然是大快耳朵!日式裝潢,開放式厨房讓師傳能隨時展示厨藝。繁忙時間未到,室內顯得有點冷清。但也正好能享受這位處銅鑼灣心臟地帶高層的城市風景。>>片切魚生飯賣相與味道,整體滿分,粒粒分明的珍珠米飯上,是吞拿魚、三文魚、海膽與魚子等色彩吸引的搭配,沒多餘裝飾的魚生飯,反而更見平實中的精緻。味道方面,鮮成了它的最強優勢,當然,片片厚度適中且恰如其分的魚生,也令人更回味無窮!>>蒲燒鰻魚飯作為最深入民心的和食之一,學港人對蒲燒鰻魚的味道與口感並不陌生;事實上,它亦經常成為港式日本餐廳的「常餐」之一,所以今次這道蒲燒鰻魚,正正今我體驗慢工出細貨的道理!香軟的鰻魚煮得入味焾身,與蒲燒汁成為密不可分的一體,入口即溶,而且芳香濃郁!

下弦月下聚,為的當然是大快耳朵!

>>片切魚生飯

>>蒲燒鰻魚飯

5 分鐘 (堂食)
2015-10-12 760 瀏覽
有朋自遠方來當然要「食豪DD」啦!位於霎東街OLIV 24 樓既「霜月」交通十分四通八達,喺正時代廣場後面,地鐵、巴士、小巴、電車等等全部都係within walking distance,就算要去晒全港九新界都冇難度!一出電梯只見彎彎曲曲既走廊將餐廳分為兩部份,左邊係壽司/魚生 bar枱,而右邊就係用餐區同VIP房,格局分明。枱與枱之間非常闊落,一貫高級日本餐廳格局,同果D「扮高級野」之流絕對唔可同日而語!午市定食套餐非常多元化,由百幾蚊既牛肉鍋、烏冬定食以至四百大元既和牛定食都有。值得留意既係不論價錢,所有set lunch一律配有機雜菜沙律、日式燉蛋及味噌汁。有機雜菜沙律、日式燉蛋及味噌汁︰雜菜沙律落左平時食牛肉飯時經常使用既味粉,所以令到感覺非常開胃醒神,連平時唔鍾意食菜既我都忍唔住清晒佢。日式燉蛋方面,喺白滑既蒸蛋上面果層薄薄既茨汁令到個蛋唔會好似坊間果D既味道咁寡,誠意推介!吞拿魚南日本海胆丼 ($350): 幾塊中指咁長既吞拿魚鋪滿晒喺魚生飯上面,講份量真係一D都唔姑寒!味道方面,吞拿魚除左鮮甜之外,更加可以喺咀嚼時感受到佢既質感,口感非常特別。海膽方面感覺亦都好清新,唔

有機雜菜沙律、日式燉蛋及味噌汁
吞拿魚南日本海胆丼 ($350): 幾塊中指咁長既吞拿魚鋪滿晒喺魚生飯上面,講份量真係一D都唔姑寒!味道方面,吞拿魚除左鮮甜之外,更加可以喺咀嚼時感受到佢既質感,口感非常特別。海膽方面感覺亦都好清新,唔似坊間好多將貨就價,「腥到爆」既質素之流,放喺甜蛋上面一啖咬落去既感覺真係超正!
吞拿魚南日本海胆丼
月見碎吞拿魚腩片 ($250): 除左上面已經介紹過既海膽之外,特別要提一提呢度一片片好似凡立貝(sorry,我唔係好知係乜野魚!)既魚。非常鮮甜唔在講,入口亦都非常爽口同埋清新醒神,絕對係除左吞拿魚以外既另一佳選!
月見碎吞拿魚腩片
日本牛肉網燒定食 ($400): 網燒定食分美國牛肉 ($200)同埋和牛。都係果句,「一分錢一分貨」,和牛入口時非常鮮嫩,一D鞋口既感覺都冇,加埋青檸酸酸的口感更加可以中和返和牛因為油脂而黎既油膩感。所謂「越好的食材就應用越簡單的烹調方法」,我覺得碟邊的沙律醬完全可以放埋一邊,「原汁原味」一啖和牛、再一啖白飯就可以完完全全食到和牛juicy既感覺!
日本牛肉網燒定食
甜品分別係「綠茶roll」及「柚子雪糕」。綠茶卷的味道十分清新,中間的cream亦都唔算太濃味,十分適合好似我呢D鍾意食「少甜」既朋友。柚子雪糕方面應該係自家製的,因為裏面既柚子真係非常足料!味道方面甜甜地之餘又帶少少酸,非常適合喺食完好似和牛呢D咁濃味既食物之後淺嘗,再配埋玄米茶就可以解晒口腔既油膩感啦!
綠茶roll同埋柚子雪糕
除左食物質素同用餐環境之外,特別要讚一讚呢度既服務水準。侍應們非常細心,經常幫我地加茶不特止,重會主動幫我地收碟,同埋喺每道菜上枱之前為我地介紹食材既資料同埋食用方法等等,服務完全係高級日本食肆既水平。整體黎講,呢度絕對係陪客食飯或者casual fine dining既不二之選!
2015-10-11
有機雜菜沙律、日式燉蛋及味噌汁
吞拿魚南日本海胆丼
月見碎吞拿魚腩片
綠茶roll同埋柚子雪糕
2015-10-11 700 瀏覽
是日同朋友們返完教會後就黎到開張無耐既「霜月」一試。餐廳位於銅鑼灣霎東街OLIV既24樓,地鐵站行過去都只不過係2分鐘,環境寛躺優雅,裝潢都相當日式。坐低之後侍應好快就為我地端上熱茶,我地亦都好快落左單。每個是日午餐都會包一個沙律,一個蒸蛋,一個味噌湯同埋一個甜品既。沙律菜好新鮮同爽脆,除左加左胡麻醬之外,仲加左少少飯素,味道好特別,我都係第一次咁樣食,至於醬汁比例適中,令人好開胃。味噌湯味道唔會過重,可惜湯料相對較少,建議加多少少豆腐同海帶。日式蒸蛋有別於平時食到果D,呢到既蒸蛋內有蟹肉,蝦肉同魷魚,口感非常滑溜,值得推介。吞拿魚腩日本海膽丼: 吞拿魚腩新鮮而唔膩,海膽油油甘香,軟滑甘甜而肥美,彈出鮮鹹香味,加埋又大又厚既玉子,配上日本珍珠米煲出黎既飯,點上少少Wasabi同豉油,真係令人一試難忘。北海道丼:所謂既北海道丼,除左係由上面已經提及過既海膽,玉子,同埋日本珍珠米煲出黎既飯整食之外,仲有唔少得既三文魚籽。呢到既三文魚籽晶瑩剔透又大粒,粒粒飽滿豐郁,味道一D都唔腥,唯一美中不足既係飯既份量比較少,男仕們可能會唔夠食。日本牛肉網燒定食:牛肉網燒定食可以揀日本牛肉或者係美國牛肉,
是日同朋友們返完教會後就黎到開張無耐既「霜月」一試。

坐低之後侍應好快就為我地端上熱茶,我地亦都好快落左單。

蒸蛋+ 沙律+ 味噌湯

北海道丼
日本牛肉網燒定食
日本牛肉網燒定食:牛肉網燒定食可以揀日本牛肉或者係美國牛肉,當然價錢上都好大分別,反正今日都諗住豪返次,最後都係揀左比較貴既日本牛肉。日本牛肉肉質非常腍滑,肉香濃郁,肉汁都可以話一流水準,配埋又大碗又熱騰騰既日本飯真係完美配搭。

食完主菜之後就係上甜品既時候,甜品可以揀雪榚同綠茶卷,如果唔揀甜品既話都可以改要咖啡或茶既。我地三人最後要左一個柚子雪榚同埋兩個綠茶卷。
柚子雪榚口感有D似雪葩,裡面有少少柚子顆粒,果味重而帶出清新既感覺。
綠茶卷既海錦蛋榚同滑滑既忌廉都滲透濃濃而清新既綠茶味,入口甘香而不膩,賣相仲好吸引添。

3位埋單最後都要成$1100,的確有點兒貴,但係呢到環境優美,服務一流,仲有侍應不斷加茶,唯一美中不足既就係女洗手間入口比飛機既更窄,真係肥少少都入唔到去呀。
  • 吞拿魚腩日本海膽丼
  • 北海道丼
2015-10-11 548 瀏覽
放假又是時候四處走走今次來到時代廣場後街的大廈試一試日本料理幾喜歡這裡的名字先來了一些前菜有沙律 麵豉湯 及豆腐蟹肉豆腐淡中帶來少許鮮味用心之作跟朋友每人點了一份午市定食Cyn點來的是海膽呑拿魚海膽及呑拿魚的比例各一半海膽入口即溶鮮味無比另外朋友點了鰻魚定食鰻魚燒得十分惹味鰻魚汁都十分香甜最後以一個柚子雪芭作結十分清新的口味
放假又是時候四處走走

最後以一個柚子雪芭作結
十分清新的口味
2015-10-11
2015-10-09 545 瀏覽
野蠻女友是空姐,她出差後我變得很自由,所以决定揾死黨去吃日菜,呀傑話我知有一間在銅鑼灣的高級日夲餐廳,所以我們便出發了!在24樓的霜月果然一望無際,下午一時己滿滿的,等了三分鍾,經理安排了窗口位坐下,呀傑他己急不及待叫了日夲牛肉香味燒定食,我自己叫了吞拿魚腩日夲海膽丼,我們兩兄弟開始談天說地,先吃了沙律,吃了蒸蛋杯和喝了麵鼓湯,這裏的餐具和待應的服務真不錯,女友在的話一定超開心和滿意!呀傑的日夲牛肉香味燒定食真的很香,原來用上A級上乘的和牛及洋葱炒,太香了,我也忍不住夾了一塊,牛肉真的很香,濃濃的肉汁在口裏化不開,呀傑大口大口的看,他說真的很夠味,而且飯也很香!這時我的吞拿魚腩日夲海膽丼,我己等到很餓了,看到賣相真不錯,況且海膽也很多,色澤也很光鮮,咬了一口,嘩一声,感到好像在北海道的感覺,超級鮮! 另外吞拿魚腩紋理清,咬下去滑滑,好像魚香味也瀉出來,超級讚!我一定要帶女友吃這個海膽定食,而且下次我也想試一試這裏的北海道丼,今天真是大滿足!
日夲牛肉香味燒定
吞拿魚腩日夲海膽丼

2015-10-09
3 分鐘 (堂食)
日夲牛肉香味燒定
吞拿魚腩日夲海膽丼
  • 日夲牛肉香味燒定食
2015-10-09 518 瀏覽
剛做到一單大生意,要好好獎勵自己,當然要到最好的日夲餐廳吃刺身,我放了一天假自己,朋友們跟我說半年前開了一間很正宗的日式料理,我决定自己去探究竟!原來在銅鑼灣的霜月真優雅,和風味濃厚,感受到很舒服之餘,外面的風景亦可俯首,而家還有兩間VlP房,真舒服!十二時己有不少顧客,待應小姐奉上的Lunch Set, 我最有興趣的當然是刺身定食,包括有麵豉湯,salad, 蒸蛋和甜品,没想到才210 元,真的很值,我立刻叫了一客!不得不提,綠茶真的很正宗,也很地道,尤如京都品茶!麵豉湯很香,蒸蛋有蟹柳,真鮮甜!主角出場了,賣相真漂亮,而且每件刺身也是特大版,包括吞拿魚腩2件,吞拿魚2件,油甘魚2件,甘蝦2件,鮭魚2件,北海道帶子2件,輕咬一口,鮮味十足,不但新鮮,而且很有口感,很有魚香也有非常濃烈的醇味,令你在口中慢慢品嘗,捨不得把它吃完!最後的柚子雪巴,真的柚子清香,凍凍的很解喝,今天的刺身定食,我感到無比的幸福,也祇能說那有一天不想你!
不得不提,綠茶真的很正宗,也很地道,尤如京都品茶!
麵豉湯很香,蒸蛋有蟹柳,真鮮甜!
Assorted Sashimi Set
2015-10-08
2 分鐘 (堂食)
Assorted Sashimi Set
2015-09-16 1213 瀏覽
九月已來到一半了,還在寫8月的生日飯,話說上次我請Mentor食天婦羅 Omakase,令到某些同行想打死我,暗指厚此薄彼,好啦!我生日點到要屈佢請返我,當扯平!兩個人來到銅鑼灣新開沒久的霜月,人不多所以我地就被安排了坐Bar 枱,看著師傅整壽司,食Omakase 識坐一定係坐壽司吧,可以滿足我好奇之心,同埋我最鐘意近廚得食的感覺!Metor 的前菜係法國銅蠔,是法國蠔中的皇者,以海水味濃郁而見稱,其實我覺得餐廳好大手筆,這蠔少見而價錢不菲,只是開始的選才已經令我好有期待!因為我是不吃蠔的,所以餐廳安排令一個前菜給我,同樣精彩萬分!我的前菜是溫泉蛋伴海膽,就是一幅美麗的圖畫海膽及溫泉蛋兩者伴勻一點也不腥,入口滑溜,海膽甘甜肥美,加埋紫蘇花,味道提升至另一個層次,食材好調味簡單也出色薄切黑豚肉有機菜沙律一開波黑豚肉做沙律,感覺都幾有趣,黑豚肉沒有太多的調味,入口有微微的豬燥味,肉質清爽不靭,有機菜包括牛油果,椰菜,蕃茄等等,面層再灑上紫菜飯素,盡量突出食材原有的食味牛油果軟硬適中,椰菜爽口,飯素及胡麻醬汁入口有點微辣,開胃又破格吃罷沙律就大執枱,放上紫蘇花,芥辣等, 接著就是刺身上場,第
九月已來到一半了,還在寫8月的生日飯,
暗指厚此薄彼,好啦!我生日點到要屈佢請返我,當扯平!

同埋我最鐘意近廚得食的感覺!
我的前菜是溫泉蛋伴海膽,就是一幅美麗的圖畫
溫泉蛋伴海膽
海膽及溫泉蛋兩者伴勻一點也不腥,入口滑溜,海膽甘甜肥美,
加埋紫蘇花,味道提升至另一個層次,食材好調味簡單也出色
盡量突出食材原有的食味
薄切黑豚肉有機菜沙律
吃罷沙律就大執枱,放上紫蘇花,芥辣等, 接著就是刺身上場,
第一個刺身左口魚薄切,透光的左口魚卷著細蔥味道清淡,肉質爽口帶嚼勁
左口魚
之後是帶子刺身,厚切下配合黑松露使其鮮甜味迫出來,
因本人甚愛黑松露的香味,自然非常喜歡這個刺身
亦可因應喜好點旁邊的岩鹽,淡淡的咸味同樣可以使帶子的鮮甜味更突出。
帶子刺身
金目鯛先被灸燒過,把魚油脂肪逼出,入口自是香而不膩,微微的魚油令香氣更突出,
可謂未入口已經覺得色香味俱全。
金目鯛
配上辣蘿蔔蓉及蔥花更可以驅除入口時的腥味,魚皮少靭,留有少量的咬口,
整體配合得天衣無縫,非常出色
金目鯛
之後就是吞拿魚腩位,即是拖羅 !
今晚有大小兩款,大拖羅油脂佔了大部份,入口就感到油脂在口中爆發,
因為油脂分佈極多,雖然我發夢都掛住也只能輕嚐,小小一片已感覺少少膩了!
小拖羅
油脂方面明顯比大拖羅為少,入口即溶的感覺自然較弱,口感爽身,
配合岩鹽可以令鮮味更加突出
拖羅
刺身過後就是壽司的部份,極喜歡食日式omakase 的主要原因,
就是我愛魚生之餘更需澱粉質,而壽司部份,往往配搭都會非常特別,食飯也有趣(金句)

先來的是醬油漬呑拿魚壽司
因為師傅已在魚生上切了三刀,紫蘇葉醬油漬早已滲透在魚生中,每口是吞拿魚的香甜,
味道豐腴,吃完大拖羅的油脂,再食這個。強烈感受到同一條魚都可以有不同口感,
全憑師傅的工架去表現!
醬漬吞拿魚壽司
之後就是以火槍燒過的壽司,目的是令其魚油更加突出,少少焦感覺更吸引!
先來的是燒拖羅
在這兒已吃了三件拖羅,喜歡拖羅的我真係成晚好似飲左酒咁,HIGH左!
燒過的拖羅微微焦身,單看已感到油脂在流出來,未食已感到香味在滲出來,
拖羅蓋在壽司醋飯上,大小一口剛好,入口筋位不甚明顯,而且近乎即溶,正!
燒拖羅
之後就是赤鯥,味道相對拖羅就來得平淡一點,沒有太多的油份,
不過上面的蟹膏挺鮮甜的,味道又濃郁,一濃一淡配合也算不錯的啦!
赤鯥
三文魚籽海膽杯
師傅在忙著把食材放進高身的酒杯中,我也以為到了尾聲,已是甜品環節,
原來是三文魚籽和海膽 crossover 的刺身杯,
海膽的軟滑配合粒粒圓滾滾的魚籽入口即破口感,配合已磨碎的紫蘇葉及壽司飯團,
再加上紫蘇花作裝飾,美得不捨得吃喔!用匙羹一口一口吃著有如吃雪糕,太爽了!
最後還有壽喜燒
我已經飽到要走先,加上鼻傷不想吃牛肉,所以只吃了一點配菜而已!
配菜有豆腐,冬菇,大蔥,芋絲,金菇,菜等等~
壽喜燒-配菜
除了蔬菜也美國牛一件及日本A5和牛兩件
美國牛味比較濃而且油脂分佈比較少,日本A5和牛的油脂分佈成雪花狀,好吸引!
壽喜燒-A5和牛,美國牛肉
師傅在面前以牛油燒紅個鍋,放入蔬菜及自家製的壽喜燒醬汁,
之後再放入牛肉輕輕一碌,大概幾秒就見到牛肉由生變成半熟,
可因應個人喜好加入北海道的生蛋中,一嚐兩者所併合的火花!

我也吃了一少片(破戒,唉!)真的好鮮,湯底好甜,
媽呀!我究竟幾時先可以食牛肉呀!生日都咁玩我的!~
壽喜燒
甜品我從四款內挑選了柚子雪葩,淡淡的柚子清香,間中會嚐到絲絲的柚子肉,
甜度不高正好作為一餐的句讀!
柚子雪葩
呢句係打俾某人睇的!呢餐飯係Mentor請,唔關我事!
不過老實講幾抵食的,因為餐廳在銅鑼灣中心地段,某些房間仲可以望到馬場的景色,
人頭也是剛好千元,Omakase 來說抵食啦!係未先?

2015-08-19
壽喜燒-配菜
壽喜燒-A5和牛,美國牛肉
柚子雪葩
2015-08-13 1337 瀏覽
霜月,看相字立即令我想起韓國一套情慾電影《霜花店》,那套電影的服裝,化妝,美術指導,全部都係出色都細緻入微,看名字都已經感受到呢度係一間講究形式特色的日本料理店,再睇價錢個range,應該唔係普通貨色。再做功課看到幾位出名食家在這裡的食評,看到這類的和牛極度吸引,不同的刺身精緻如點綴品和裝飾,形象如我曾經到過的台灣一間日本壽司店,魚道生。那裡以花道的藝術放在日本料理上,每一舊刺身,壽司都以最漂亮的形式展現,就如香港小姐的水著環節,最能令你有反應,哈唔係唔係,不要想錯的意思,我指係吸引你目光的反應。上到黎就更確認呢度係走高檔路線,位置不多,樓底高,裝修簡約,可以遠眺馬場景,不過,由於今晚同三兩知己吃omakase關係,坐了bar枱,睇住師傅的魚道生,也是吃的一種享受。生蠔係第一個驚喜,相信係omakase唔係多見的法國銅蠔,這個法國蠔之皇者,自己買番去食都唔平,雖然唔係好似美國蠔般大隻,其大小較為的的骯骯,但海水味濃,肉質鮮甜,鹹度不等高,蠔身還帶有不少嘅juicy嘅水份,餘香滿佈整個口腔。薄切牛肉沙律,牛肉,生菜,牛油果夾著點點酸酸辣辣地嘅沙律味道,開胃無疑,不過,用薄切牛肉來吃呢個前

再做功課看到幾位出名食家在這裡的食評,看到這類的和牛極度吸引,不同的刺身精緻如點綴品和裝飾,形象如我曾經到過的台灣一間日本壽司店,魚道生。那裡以花道的藝術放在日本料理上,每一舊刺身壽司都以最漂亮的形式展現,就如香港小姐的水著環節,最能令你有反應,哈唔係唔係,不要想錯的意思,我指係吸引你目光的反應。

薄切牛肉沙律,牛肉,生菜,牛油果夾著點點酸酸辣辣地嘅沙律味道,開胃無疑,不過,用薄切牛肉來吃呢個前菜,的確幾hardcore,也是一個特別經驗。
刺身上場的一刻,開響頭炮的就係以淡味為主的左口魚,肉質色澤淡淡,左口魚薄切配合那個配菜,去調那點點的魚腥味,但肉質實,彈牙,鮮味也慢慢散發出來,我在想,如果呢條左口魚邊之後出現就好了。
當然,沒有左口魚邊,隨之而來係帶子刺身,簡單的3L size分成兩份,用黑松露來迫出其鮮味,滑滑的表面,層層遞進的層次以帶子面的鮮味最甜,是松露的關係吧。
金目鯛,一點的蔥花和一點辣辣的蘿蔔容和在魚皮上散發出極大的幽香,驅除腥味外,還吊出了金目鯛的鮮味,我最喜歡係其魚皮,煙煙韌韌的魚皮具有非常強烈的濃郁香醇。
細拖羅,深色的外表配合較粗糙的外層表面,魚味較為重,全部的鮮拖羅魚味都散發係那個方形的位置,滑滑的在口中不停散送那濃烈激昂嘅拖羅鮮。
大拖羅,放入口中的感覺可以用極致來形容,外層是溫暖的羅表面,有點像一塊滑滑的絲輕柔地在與你的舌頭交流,外表較爽口,但咀嚼起來慢慢在口裡面溶化,裡面係冰冷拖羅的內層,那感受完全係難以形容的複雜,也是無比的美味。

醬油漬呑拿魚壽司,完全不用醬油的感受,呑拿魚用了簡單三刀將其魚面劃上,用醬油滲透其呑拿魚的每個角落,呑拿魚色澤鮮明,一看便知新鮮無比,當然沒有拖羅咁正,但的確味道豐腴,魚味質地彈牙。
黎緊都係油份重的壽司,全都用火槍將其狀態作出最佳發揮。而且全部都有師傅調較過的方式去體現其味之藝術。
赤鯥,大概我們沒有什麼緣份吧,我們相遇到分開只有幾秒,一放入口已溶化的赤鯥,師傅輕輕把魚用火槍一燒,加上蟹膏係赤鯥上,味道濃,油膩感不重。
燒過的大拖羅,樣子沒有剛才刺身漂亮,師傅將其燒一燒,香味更濃郁,而拖羅裡面的筋像被火燒得灰飛煙滅,最後用黑椒粉和岩鹽放於大拖羅的天空中,油份冇咁澎湃。
三文魚籽和海膽crossover 聯手合作促成呢杯美得醉人嘅刺身杯,將裝飾的紫酥葉磨碎,散落於魚籽和海膽之間,三文魚籽新鮮度不行,看樣子都知道係新鮮無比,一啖就在口中輕輕爆破,海膽的澎湃就如你擁有全個海洋,在世界中心呼喚愛,兩種的混合相互制衡,誰也不搶誰的鏡。
刺身時間完結,日本和牛A5 同美國和牛上場,樣子一看已經知道日本佳麗勝幾條街,不過美國牛的色澤也是不錯,應該也不是等閒之輩。
師傅在你面前燒紅個鍋,枱面的一碟豆腐,冬菇,大蔥,芋絲,金菇,菜等等,配合自家製的壽喜燒醬汁,當湯底滾熱的時候已經香氣撲鼻,甜甜的感覺依附在空氣間,那個和牛輕輕放入鍋中三四秒,粉紅色的和牛在冷靜與熱情之間,不多不少四秒鐘的相遇,漂亮的和牛樣子精美絕倫,放上北海道生蛋的懷抱中,那個味道是無限的可愛,無限的美味。
當然美國和牛的肉味濃,質地沒有那麼嫩滑,但口感刺激也是不錯的,而且油脂沒有和牛咁重,相對冇咁易飽,也輕鬆一點的,不過我實在太喜歡和牛的感覺,幾飽都再食多舊,完整今晚的體驗。
放下已感受到香氣撲鼻的柚子雪葩,幸好沒有選擇其他的雪糕,柚子雪葩是真材實料,粒粒柚子在清甜的雪葩中散發香氣,甜度適中,在完美的Omakase 後吃個令人快慰的甜品,大概比看那套什麼情慾韓國電影更有快感。
最令人驚喜的係價錢,在寸金尺土的銅鑼灣,有景有服務有美食,都只係一千蚊的omakase,仲要每件食物都像用華麗的方式如花道在盤中呈現,吃一口刺身壽司,心情都非常振奮滿足,如果你愛花道,愛漂亮,愛藝術,請來感受下壽司刺身之花道吧。

2015-08-06
2015-08-05 1146 瀏覽
人生每個階段總會遇些好友或過客!若想捉緊好友當然是要約約聚餐,若你只當他是過客也不必多理吧!小妹的人生階段剛升了一層,小妹也應學會改變點吧!對了,工作後認識了不少朋友。每逢月頭總會有些聚餐的,小妹多數也會出席的!小妹:今夜我們吃點甚麼? 友人A:甚麼?不太清楚!友人B:今日是師傅發板原來我們是要到高級日本餐廳,有一款東東名為「Omakase」,即是由師傅發板,挑選當日最新鮮及最能代表餐廳的食材供顧客品嚐。Omakase,這家餐廳大概分了三個價位,有八百元的、一千元及一千二百。這可算是豐儉由人的說!這夜選了個一千元的Omakase,因為是老闆請客所以貴貴也不怕!好吧,七點多小妹已在銅鑼灣逛完。這幢大廈是新建成的吧,在時代廣場後面,找路原來不難,但小妹跟友人卻行了點冤枉路,不打緊找到了便可!友人們早早訂了枱,我們坐在師傅前的吧枱,不但可以欣賞師傅的廚技更可以偷偷看食材呢!今晚為我們主理Omakase的師傅是陳師傅,及兩位師傅!好了,說了這麽久應說說食物了!率先出閘的是銅蠔belon0000,陳師傅用蠔中之王打響頭彩!法國銅蠔 被譽為『蠔中之王』,外形圓而扁,每一個0代表它的年齡,0的數目越

小妹:今夜我們吃點甚麼?
友人A:甚麼?不太清楚!
友人B:今日是師傅發板

今晚為我們主理Omakase的師傅是陳師傅,及兩位師傅!

法國銅蠔 被譽為『蠔中之王』,外形圓而扁,每一個0代表它的年齡,0的數目越多,代表蠔的年紀越大,肉質會更結實,味道更濃更突出。(網上資料)
法國銅蠔0000
,色澤呈淡泥巴色,因為長時間在海中吸引礦物質,肉質是比較爽口,餘韻極強,不單是海水味還有一份重金屬味,餘韻也長達一段時間。
田園沙律
田園沙律

黑豚肉有機菜沙律,黑豚肉焯過沒有太多調味,有機菜包括牛油果,椰菜,蕃茄等等
牛油果的熟成度剛好,軟硬感適中,椰菜頗爽甜的,蕃茄較生甜味不太重!最後加上胡麻醬及紫菜脆粒,清新感又帶點不同!
左口魚薄切
左口魚薄切

繼蠔中之王後第一個刺身是左口魚薄切,左口魚卷著日本細蔥。師傅刀工一流,左口魚透光入口帶嚼勁,根位帶爽。師傅建議可以蘸上酸汁,將淡淡的魚味加上酸汁,味道會所不同!
帶子

帶子飽滿富彈性,若要嘗嘗帶子的鮮甜味就要沾點岩鹽,岩鹽是由鹹水湖經由長期的蒸發乾涸後堆積成鹽礦,把這些鹽礦磨碎後就是岩鹽。小妹對岩鹽沒有太大喜好,所以小妹還是愛原汁原味!
金目鯛經微微燒過魚油香氣更加突出
金目鯛

師傅先把金目鯛灸燒過,原意是把魚油脂肪逼出,金目鯛經微微燒過魚油香氣更加突出!魚肉上的辣蘿蔔蓉更可以調味,帶點點辣嗆辣感
拖羅

吞拿魚腩位,前是小拖羅,後是大拖羅小拖羅魚味相對重些,入口須咀嚼。大拖羅的油脂分佈跟大理石般勻稱,入口油脂較重,入口立馬溶化。
吞拿魚壽司

師傅地吞拿魚切了三刀,為的是醬漬能夠滲透在魚中。醬漬用了紫蘇菜及其他食料浸過,味道帶甜且不膩。
燒拖羅

拖羅油脂是最引人入勝的地方,師傅先灸燒能拖羅油脂帶出,拖羅微微焦身,蓋在粒粒飽滿的醋飯上。一入口已經溶化得七七八八,灸燒過味道較不一樣!
三文魚籽海膽杯

師傅先把海膽放在廚房紙巾隔水,從飯桶中手握一球飯團放在酒杯底,放上海膽及預先醃製過的三文魚籽,最後加上紫蘇葉的花蕊作裝飾。
海膽飽滿豐腴,入口細滑鮮甜,配上醋飯味道又是不同。三文魚籽比外家的多了份醬漬味,師傅再三文魚籽先調過味,粒粒圓潤飽滿的三文魚籽一咬破,鹹鮮味也爭相湧入口中!
壽喜燒

湯底甜而不膩,師傅先把和牛牛油起鍋,再放上牛蒡,洋蔥,大蔥炒香,再加上壽喜燒湯底中火滾起。這個壽喜燒湯底配上個日本雞蛋。
套餐包了美國牛一件及兩件日本A5和牛,美國牛色澤相對較紅,油脂分佈相對較少,牛味相對較重
日本A5和牛的油脂分佈滿滿整片牛,厚薄適中,師傅煮了大概三至五成熟,上枱已經感覺到新鮮的滋味,湯底較為濃郁糊身,醬汁能夠滲透肉身,一大片和入蘸上些滑溜的蛋汁。
入口已經溶化在內,一絲絲的牛脂在口中迴盪,真的是和牛的威力。
甜品------- 柚子雪葩

完了一餐魚脂及牛脂的味蕾衝擊,小妹的胃及舌尖有點捱不下去了!甜品大概有芝麻雪糕,抹茶雪糕,抹茶蛋糕及柚子雪葩選擇,師傅建議可以試一下柚子雪葩,不但可以清清口中餘韻更可以帶點清新感!
柚子雪葩是由日本直送的,柚子顆粒藏在雪葩內,一邊吃一邊可以咀嚼,柚子淡淡清甜味,微微的冰涼感,這個介紹也不俗。

好了好了,這夜小妹的胃又開始漲了些,舌尖也有些新體會。人生路途遙遠,慢慢長路 ,荊棘等著小妹衝破呢!人未大,願可慢慢成熟起來!
金目鯛經微微燒過魚油香氣更加突出