OK
2010-09-02 24 瀏覽
叫咗 2 餸 1 湯 1 炒飯醉雞 : 啲酒甜甜地幾好味不過份量太少啦小籠飽 : 皮薄多汁唔錯吖霸王炒飯 : 有啲似楊洲炒飯醃篤鮮 : 令人失望完全無嗰種鮮味其實好想食片皮鴨不過驚食唔晒所以無嗌咋
叫咗 2 餸 1 湯 1 炒飯

醉雞 : 啲酒甜甜地幾好味不過份量太少啦
小籠飽 : 皮薄多汁唔錯吖
霸王炒飯 : 有啲似楊洲炒飯
醃篤鮮 : 令人失望完全無嗰種鮮味

其實好想食片皮鴨
不過驚食唔晒所以無嗌咋
2010-08-31
5 分鐘 (堂食)
  • 醉雞
2010-08-18 25 瀏覽
之前試過尖沙咀間覺味道不錯今次試下荃灣分店小籠包一定要叫包薄肉汁多雞絲粉皮花生醬香上海炒年糕味道適中不會太咸口水雞微辣不錯砂鍋雲吞雞夠味味道keep到晚市服務不錯,下午茶較差
之前試過尖沙咀間覺味道不錯今次試下荃灣分店
小籠包一定要叫包薄肉汁多
雞絲粉皮花生醬香
上海炒年糕味道適中不會太咸
口水雞微辣不錯
砂鍋雲吞雞夠味
味道keep到
晚市服務不錯,下午茶較差
2010-08-14
2010-08-16 9 瀏覽
和奶奶慶祝生日,原先諗住食火鍋,點知身體不是太好,所以諗住轉為吃些清淡點…去霸王山莊應無錯了,在尖沙咀的那間味道應不錯,所以荃灣的都應有保證點知出事了,去到等位等到肚都餓,便叫了信用咭套餐,不用煩等了很久還沒東西吃,算了那麼多人都預了,終於有第一道菜,粉皮OK ,素鴨咸了點,但第一道菜都未吃完,便發生了恐怖的事,片皮鴨的蔥到了,原來在達處有人在片鴨,跟著炒飯隨之而上,片皮鴨也來到了,松子魚也緊接,呆了,等一道菜才剛吃完,突然一桌也是菜,但在驚恐期間,侍應手上已拿著黃金蝦,真是吓了一聲,不用那麼急嘛。於是叫侍應未煮的請等等,待我們吃得差不多少叫起,在食緊片肉鴨之際,還在猶豫是否真的在霸王山莊吃緊飯,那些肉還多個皮的片皮鴨,買相十分不佳,份量也太多了,味道當然也完全不是那回事,吃了兩件已有點飽了。但松子魚也好不了甚麼,汁很好酸酸的,但原全吃不到魚應有的味道,浪費。黃金蝦,看不到蝦,給蛋黃包圍了,但硬硬的,還是普通酒樓的好吃很多,這樣的做法不大接受。炒飯也太咸了,太多菜也很濃味,不太好受…吃著吃著,突然來了扣海參,又呆了數秒,位也沒了怎上多個菜?侍應又做漏了東西,氣人。但吃下那道菜,更氣,超
和奶奶慶祝生日,
原先諗住食火鍋,點知身體不是太好,所以諗住轉為吃些清淡點…

點知出事了,

去到等位等到肚都餓,便叫了信用咭套餐,不用煩

吃著吃著,突然來了扣海參,又呆了數秒,位也沒了怎上多個菜?侍應又做漏了東西,氣人。但吃下那道菜,更氣,超咸,我們叫的是套餐,他們不想想怎配搭嗎?還是大廚的舌頭有問題?

終於辛苦地喝了很多水,才能吃下這餐,叫雲吞鷄上,應該沒問題罷,始於是傳統上海菜,上了,味也很濃,還可以接受,內有一隻鷄脾和四粒雲吞,但雲吞居然難食
,不知是否買回來的,很失望……霸王山莊居然連雲吞都難食…

最後高力豆沙,普通不太好吃,還是尖沙咀的較穩陣。
但這個餐四個人是不能吃得完的,我想六人也差不多,份量太多了,尤是那片皮鴨。
鷄絲粉皮、素鴨
炒飯
松子魚
片皮鴨?
硬的黃金蝦
超咸 魚肚扣海參
砂窩雲吞鷄
2010-08-14
40 分鐘 (堂食)
鷄絲粉皮、素鴨
2010-07-26 6 瀏覽
忍唔住要開一個戶口來表達一下我既不滿,同男朋友去吃下午茶,叫左6碟點心,20分鐘內出左4款之後就停左........ (4款食物既質素都只係好一般,甚至可以叫難食)唯獨小籠包等左超過30分鐘都未到問一問d 部長,佢睇都冇睇問都冇問就答我地整緊,要慢慢蒸再等多10分鐘,我再問,佢至話入去跟一跟,可能漏單又再等多10分鐘,我男朋友好惡咁去問幾時至有再冇就 cut 單.... 埋單算數,因為唔想等點知最後來了一籠都幾凍既小籠包我相信佢蒸起左都幾耐,但係d 傳菜既就已經夠鐘下班冇人拎出黎最後食左呢客凍晒既小籠包!平時熱食既小籠包都會脹卜卜,你地睇下我張相果d 包已經平晒,d 水蒸氣變返水,點心下的紙都已經濕晒.......你可以估到佢已經出左幾耐凍左會有乜後果?痴底,一夾就穿咯.......4隻包有3隻都夾穿左。d 部長求求其其話幫你跟,連單都唔睇就話整緊,我懷疑我問佢幾時有pizza 出佢都會答我整緊。另外5款係窩貼:皮厚而香脆,不過豬肉好咸春卷:油「益」味太強,餡料亦不太新鮮流沙包:一個流一個唔流,但唔流果個好食過流果個,死未。生煎包:包底燶過d伙記塊面,不過d 餡幾好味....可惜亦係唯
忍唔住要開一個戶口來表達一下我既不滿,

同男朋友去吃下午茶,叫左6碟點心,
20分鐘內出左4款之後就停左........
(4款食物既質素都只係好一般,甚至可以叫難食)
唯獨小籠包等左超過30分鐘都未到
問一問d 部長,佢睇都冇睇問都冇問就答我地整緊,要慢慢蒸
再等多10分鐘,我再問,佢至話入去跟一跟,可能漏單
又再等多10分鐘,我男朋友好惡咁去問幾時至有
再冇就 cut 單.... 埋單算數,因為唔想等
點知最後來了一籠都幾凍既小籠包
最後食左呢客凍晒既小籠包!
d 部長求求其其話幫你跟,連單都唔睇就話整緊,
我懷疑我問佢幾時有pizza 出佢都會答我整緊。
另外5款係
窩貼:皮厚而香脆,不過豬肉好咸
春卷:油「益」味太強,餡料亦不太新鮮
流沙包:一個流一個唔流,但唔流果個好食過流果個,死未。
生煎包:包底燶過d伙記塊面,不過d 餡幾好味....可惜亦係唯一好味既食物
5款點心用左50分鐘左右....................

差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差!!!!!!!!

12 分鐘 (堂食)
今天的主題係有耐性。book 左位但係要等超過10分鐘,入到去根本好多吉位等叫茶?10分鐘等點菜?10分鐘,d 部長明明睇到你,舉手示意叫我等一等,10分鐘?等上菜?15分鐘.................小籠包最出名嗎?我覺得似公仔點心多d...... 雖然真係唔易穿,但係層皮好似香口膠咁,麵粉味極重!如果你想皮湯肉都咬的話,你會feel 唔到有任何湯和肉既味。這是出名的原因嗎?再來樟茶鴨,只係食到好重既油味和咸味,乜原來樟茶鴨既味係咁架咩?真係大開眼界。另外食左:賽磅蟹:蛋白炒得唔實,外型似嘔吐物,味道亦好淡。一d 蛋白香都冇。松子魚:魚肉爛都算,味酸到有d 刺喉真係錯晒唔記得乜野薯粉:又係油浸的...........好健康啊!!!服務差食物差,埋單過5舊,夠晒霸氣!
今天的主題係有耐性。
book 左位但係要等超過10分鐘,入到去根本好多吉位
等叫茶?10分鐘
等上菜?15分鐘.................
另外食左:
松子魚:魚肉爛都算,味酸到有d 刺喉真係錯晒

服務差食物差,埋單過5舊,夠晒霸氣!
10 分鐘 (堂食)
2010-06-16 12 瀏覽
今天幾位朋友來荃灣於是search openrice,book咗霸王山莊。我們幾個人都是上海浙江江蘇一帶的,所以上海小籠包和生煎包是一定會order的。小籠包很多汁,肉也很鮮美且不燙口,好過其他的上海菜餐廳很多!!生煎包似乎做得就是普通的包包煎一下而已。麻麻地。見片皮鴨很受歡迎,我們也點了一份,OK好吃了~~~雖然不是那麼地道。但是皮很香很脆,醬汁都很有老北京的feel,只是鴨肉沒有特別的嫩~另外,紅油抄手等等的點心都幾好味。肉質鮮美飽滿,沒有取巧~蝦炒年糕(or年糕炒蝦?)都不錯,醬汁用的酸酸甜甜是非開胃。雞絲粉皮好小盤。。。不過味道都不錯,花生醬量很足,雞絲和青瓜絲的量也剛剛好。我們坐在角落的一個room裏面,waiter好frequently會過來問我們有冇乜需要~夠nice的了~下次應該會繼續來的~~第一篇食評獻給霸王山莊啦~BTW,由於餐廳在二樓,上去的樓梯真是又窄又破。。。希望可以改善啦~
生煎包似乎做得就是普通的包包煎一下而已。麻麻地。

另外,紅油抄手等等的點心都幾好味。肉質鮮美飽滿,沒有取巧~

下次應該會繼續來的~~

2010-06-16
  • 霸王小籠包
  • 紅油抄手
  • 片皮鴨
  • 炒年糕
2010-06-16 20 瀏覽
與三個Friend黎食晚飯, 之前未試過呢間食肆(其他分店都未試過), 聽聞水準麻麻地!霸王小籠包: 皮好薄, 湯好未, 好有水準!!老重慶擔擔麵: 少少辣, 好惹味!! Good!!黃金蝦: 好好食, 好香! 蝦夠彈牙! Very good!!蜜汁火腿方: 個汁好好味!! Excellent!!砂鍋雲吞雞:因為四個人, 叫例牌! 超鹹, 如果唔係咁鹹, 應該會好好多!! 隔離張枱都係覺得個湯太鹹!!高力豆沙:一般水準, 如果有埋香蕉會好d! 豆沙鍋餅: 張相show出黎有好多件, 好大碟! 但黎到時, 我地o 哂咀! 因為真係好細碟, 係張相既一半份量!!總的來說, 不過不失! 其實價錢唔算平囉!!
與三個Friend黎食晚飯

霸王小籠包: 皮好薄, 湯好未, 好有水準!!

老重慶擔擔麵: 少少辣, 好惹味!! Good!!

蜜汁火腿方: 個汁好好味!! Excellent!!

高力豆沙:一般水準, 如果有埋香蕉會好d!

總的來說, 不過不失! 其實價錢唔算平囉!!
2010-06-15
  • 霸王小籠包
  • 蜜汁火腿方
2010-06-09 24 瀏覽
今天我和外子到荃灣霸王山莊並晉晚餐,慶祝結婚兩週年。我們點選了以下的2人套餐:宮保蝦仁;黑醋小排骨;鎮江肴肉拼雪花海蜇;銀耳萬壽果糖水。此項套餐未連加一共銀$288元,特色是色、香和味俱全。黑醋小排骨很開胃,鎮江肴肉不算肥膩,加上酸醋,口感一流;宮保蝦仁份量不少,蝦仁肉質鮮嫩。紅燒鮑參翅肚,只是較少魚翅,但魚肚數量多和味道濃。顆計服務中上,只是付錢時沒有對我們說多謝。

宮保蝦仁;
黑醋小排骨;
鎮江肴肉拼雪花海蜇;
銀耳萬壽果糖水
顆計服務中上,只是付錢時沒有對我們說多謝。
宮保蝦仁
荃灣霸王山莊
紅燒鮑參翅肚
  • 信用卡2人套餐
2010-06-07 11 瀏覽
同男友行行下, 覺得肚餓.就去咗 "霸王山莊" 食晚飯鎮江肴肉 $55 - 味道一般.金蒜干貝炒飯 $55 - 冇咩野味道 糖醋魚塊 $58 - 啲魚冇咩野味道. 不過啲汁嘅味道就 OK 紅袍爆子雞 $62 - 味道 OK..不過辣番少少比較好 灌湯蟹粉小籠包 $48 - 呢一個係成場最正果個 感覺覺得一般. 一試無妨
同男友行行下, 覺得肚餓.就去咗 "霸王山莊" 食晚飯

鎮江肴肉 $55 - 味道一般.

金蒜干貝炒飯 $55 - 冇咩野味道

2010-06-05
鎮江肴肉
灌湯蟹粉小籠包
2010-06-06 13 瀏覽
去南豐搵旅行社買上海世博自由行Package,,B哥哥同行,,辛苦你啦,,要等我地咁耐xD..行行行,,問問問,,睇到我頭都暈埋都未買到@@好好好full ar,,,,,,,,,,,,,,唔睇啦,,抛返個波俾A先生,,等距自己煩=]4點就黎霸王食下午茶啦,,突然開心返,,卡卡,,有得食就開心噶啦xD霸王既下午茶一向抵食,, 小籠包..多汁,,但略嫌唔夠鮮甜,,不過16蚊4粒,,唔好要求太高啦xD 雞丝粉皮,,有花生醬噶喔@@..d粉皮好滑,,加埋d青瓜丝食,,好清,,唔錯^^ 令我唸起陳村粉既感覺,,好想食返陳村粉呀><" 姜粒炒飯,,一擺上枱就聞到好香,,炒得啱啱好,,5太乾,,唔錯! 流沙包,,我地都好鐘意食噶^^,,個包身系扁扁地既,,一咬落去就流曬d"沙"出黎,,好味^^ 叉燒煎包,,,冇試到,,但A先生話太濃味喔,,唔系濃味先好味既咩?..下次試下先,, 素包,,入面好多菜菜噶,,清清地,,唔錯=] 高力士豆沙包,,一定要叫呢個啦=] 我本身就好鐘意食豆沙包^^ 呢個咬落去好軟棉棉,,好似棉花糖包住豆沙既感覺,,熱熱地食,,好好味呀^^,,
去南豐搵旅行社買上海世博自由行Package,,
B哥哥同行,,辛苦你啦,,要等我地咁耐xD..
行行行,,問問問,,
睇到我頭都暈埋都未買到@@
好好好full ar,,,,,,,,,,,,,,
唔睇啦,,抛返個波俾A先生,,等距自己煩=]

4點就黎霸王食下午茶啦,,突然開心返,,卡卡,,
有得食就開心噶啦xD

霸王既下午茶一向抵食,,

令我唸起陳村粉既感覺,,好想食返陳村粉呀><"

素包,,入面好多菜菜噶,,清清地,,唔錯=]

高力士豆沙包,,一定要叫呢個啦=] 我本身就好鐘意食豆沙包^^ 呢個咬落去好軟棉棉,,好似棉花糖包住豆沙既感覺,,熱熱地食,,好好味呀^^,,不過上面既糖霜多咗d,,甜咗小小=]

滿足既一餐..下次一定再黎=]
2010-06-05
  • 流沙包
2010-04-23 17 瀏覽
人地話冬天懶洋洋會特別想食, 但怎麼呢排特別的餵食呢? 突然間好想食片皮鴨, 又想食潮州打冷, 又想去食魚生, 好似好耐無食自助餐, 好掛住自助餐中那任食的甜品.....今日放工例牌問佢想去邊度晚餐, 佢寵愛的望住我:"還駛問? 你不是巳想好了咩?前幾日你不是話想食片皮鴨咩" 對於佢對我前兩日所講既野聽進去了而且放在心上, 我感到好窩心好幸福, 就佢呢句我想我會記掛甜蜜一輩子.多謝你!我地放工即刻就去左荃灣間霸王山莊, 因為我睇雜誌介紹呢度有我想食既片皮鴨, 而佢想食黃金蝦, 佢另外叫左個宋嫂魚湯.見到侍應推住架車仔係不遠處將隻鴨片成一塊塊, 但男友話見到佢片剩好多就推左入去, 不過唔緊要啦, 因為上枱都有一大碟, 其實整體來講麻麻地, 鴨件片得太厚, 聞唔到難待既香味, 而且食落口沒有油香, 再講用來捲鴨件食既餅皮亦太乾, 祇是以咁既價錢可以令我一嚐心願, 亦都可以接受了.再來的黃金蝦大大隻, 每日都拈上了厚厚的蛋黃漿, 我食第一口時還燙到了舌頭蝦肉爽脆, 如果可以令蛋黃炒後再香一點就perfect啦~宋嫂魚湯不過不失好彩我堅持唔再叫餸, 兩個人好努力下都食唔晒碟片皮鴨, 雖然隻片皮
多謝你!
好彩我堅持唔再叫餸, 兩個人好努力下都食唔晒碟片皮鴨, 雖然隻片皮鴨沒有預期中咁好味, 但我都巳覺好滿足.人要知足常樂丫嘛!
片皮鴨
好大碟令人流晒口水^o^
粒粒黃金蝦
2010-04-01
片皮鴨
好大碟令人流晒口水^o^
粒粒黃金蝦
霸王山莊--生日飯--片皮鴨超好,其它一般3位好兄弟跟我興祝生日,我選擇了在荃灣的霸王山莊,因為地點是我們最細玩到大的的荃灣,我們對荃灣特別有感情,而霸王山莊在openrice 也有不少好評,所以生日飯特別要選擇這裡。炒飯和高力豆沙沒有拍照,炒飯我沒有吃,高力豆沙好一般,外皮不夠鬆化。總結霸王山莊的片皮鴨是好好好好吃,下次一定要再去吃,而一定不要叫餐...詳情可以看以下bloghttp://hk.myblog.yahoo.com/littles-pig/article?mid=1351
霸王山莊--生日飯--片皮鴨超好,其它一般

詳情可以看以下blog
4人餐,就叫四人餐,再加一百元食片皮鴨,片皮鴨是招牌菜,必食。
素鵝拼雞絲粉皮,味道過得去 ,素鵝有點炸的太乾身,腐皮變得太乾太脆,而粉皮不算太爽口,一般
松子魚,魚太腥了...
雲吞雞,由於它的雲吞應該是一早已經包好的,所以不好吃。湯還可以,一般雲吞雞湯的味道,雞的肉質一般。
黃金蝦仁,不好,蝦仁不鮮甜,用料不夠好就一定失敗。
全個餐最片皮鴨,好的一味菜,片皮鴨,肉嫩皮脆,一定要叫這個。
2010-04-17
慶祝紀念
生日
  • 片皮鴨
2010-04-20 3 瀏覽
慶祝朋友生日,4 人晚上7時半左右黎到,位有好多,不過卡位full 晒~是晚點了以下菜式:霸王炒麵:好普通,似上海粗炒,不同的是麵條比較幼少少螞蟻上樹:平凡的肉碎炒粉絲黑醋排骨:味道太甜,d 汁杰到好似朱古力醬小籠包:皮好薄,湯好鮮味,趁熱食好味韮黃炒鱔糊:呢個幾好味,份量亦唔少上海炒年糕:年糕冇乜味,配料比較簡單,菜絲、蘿蔔絲、少許肉絲流沙奶皇包:唔係好流沙,蛋王味好重雪城高力豆沙:呢個好好食,可惜一人一粒我地帶左生日蛋糕諗住響道切埋,要加收切餅費$50,問佢淨係拎個cake 比返我地自己切都要收錢,費時掃慶,只好加收切餅費~我地4條友食左$494,埋單o個陣我地比$500,諗住佢會找錢比我地,因為我地冇散紙要計返數找錢,點知等左幾個字佢都未找返錢比我地,佢可能覺得$6 唔係錢,但我地就係需要o個$6 黎分錢找數囉,之後佢見我地咁耐都未走,有個著西裝既走埋黎問我地係咪未找錢,我地話係,佢話真係唔好意思喇,扮野得佢丫~

是晚點了以下菜式:

霸王炒麵:好普通,似上海粗炒,不同的是麵條比較幼少少

螞蟻上樹:平凡的肉碎炒粉絲

黑醋排骨:味道太甜,d 汁杰到好似朱古力醬

小籠包:皮好薄,湯好鮮味,趁熱食好味

韮黃炒鱔糊:呢個幾好味,份量亦唔少

流沙奶皇包:唔係好流沙,蛋王味好重

雪城高力豆沙:呢個好好食,可惜一人一粒

2010-03-10 22 瀏覽
今晚我地7個人(5大2細),都叫咗幾多野食......小籠包:真係好食,皮薄多湯,次次來都有叫,呢次叫咗2籠生煎鍋貼:我就覺好好食,有肉汁,又唔會太燶,不過可能有人就會嫌佢唔夠燶,呢次都叫咗2籠共8隻紅油抄手:個汁味道唔錯,差唔多次次都有叫酸辣湯麵(黑金剛):酸辣湯ok,個麵(黑金剛)口感我就覺得幾得意(煙煙靭靭),不過女友家紅就嫌佢靭得滯,見仁見智啦,不過我都覺幾好雞湯灼時蔬:呢晚係生菜,菜ok,不過個湯比以前淡咗好多夫妻肺片:好夠味口水雞:都係好夠味豆沙窩餅:無咩特別川辣牛筋:牛筋好味,口感又好,不過一d都唔辣,扣咗少少分醬香肥牛少腸粉:肥牛好食,但係腸粉無咪,好似兩樣唔關事嘅餸咁...山竹牛肉:無咩特別囉!!上湯鮮竹卷:都係無咩特別!!炸銀絲卷:炸得幾好,顏色金黃好香口上海粗炒:唔夠鑊氣流沙包:叫咗2籠,味道幾好,唔會太甜,就算遲咗食嘅都仲有流沙效果生煎包:幾好食豆漿就買一送一,都幾好飲呢晚食咗四百幾,都ok啦,不過呢度始終都係小籠包最好食,希望可以一路keep落去!!!!
今晚我地7個人(5大2細),都叫咗幾多野食......
小籠包:真係好食,皮薄多湯,次次來都有叫,呢次叫咗2籠

紅油抄手:個汁味道唔錯,差唔多次次都有叫

雞湯灼時蔬:呢晚係生菜,菜ok,不過個湯比以前淡咗好多

夫妻肺片:好夠味

口水雞:都係好夠味

豆沙窩餅:無咩特別
川辣牛筋:牛筋好味,口感又好,不過一d都唔辣,扣咗少少分

山竹牛肉:無咩特別囉!!
上湯鮮竹卷:都係無咩特別!!
炸銀絲卷:炸得幾好,顏色金黃好香口

上海粗炒:唔夠鑊氣

生煎包:幾好食

豆漿就買一送一,都幾好飲

2010-03-06
2010-03-03 14 瀏覽
上海野好味!砂鍋雲吞雞係一定要嗌!! D湯超正 好重雞味仲有雲腿,真係落足料煲! 霸王小籠包好多汁,皮好薄!! GOOD!
上海野好味!
好多汁,皮好薄!! GOOD!