2019-07-13 467 瀏覽
今日星期六約左兩位朋友去元朗食晏 早幾日係荃灣食週一次酸菜魚 搞到有點心思思再食 朋友話霸王川莊既酸菜魚都好好食 於是就揀左霸王川莊 都係叫左兩三道菜 主打就揀係酸菜魚啦 佢有普通同珍寶揀 我地四個人就叫左個珍寶黎食 一見到就哇左一聲 好大個碗 食落又真係好食 我朋友直程話係佢食過最好食既一間 仲好食過大陸 另外叫左個烤鴨 都好好食 不過最好食都係個魚!
2019-07-13 378 瀏覽
係商場想食四川辣野,就諗起呢間以前好好食嘅水煮魚,但以家就...水煮魚 $228 | 份量有啲似雲南米線咁,兩個人食都啱啱好。叫左個湯之後,可以自選 4 個餸或者加錢再加配料,我地叫左娃娃菜/薯粉/芝士腸/凍豆腐,全部都索曬辣汁食好好味~薯粉,好彈好煙韌!而湯入面本身有魚片,但肉質較鞋身,亦都無乜彈性,有啲似係煲湯到浸咗一段時間嘅魚咁。但當佢係酸辣粉咁食,都OK嘅,但唔太抵。辣度叫左小辣,感覺無以前咁辣同濃味。如果怕辣嘅朋友,可以叫BB辣/酸菜魚。香酥羊肉 $138 |呢個小菜反而好出色,羊肉香而不羶,而且個種炸到酥酥地而唔係硬的炸粉,口感不硬羊肉又香軟,仲有孜然味係入面~推介!茶 $12/位 |都有啲貴,但都幾清香,而且有杞子等藥材,好似幾補咁。最後埋單兩個人食左 500 幾蚊,唔係好抵。

水煮魚 $228 |

香酥羊肉 $138 |
茶 $12/位 |
都有啲貴,但都幾清香,而且有杞子等藥材,好似幾補咁。
最後埋單兩個人食左 500 幾蚊,唔係好抵。
2019-07-05
2019-06-20 742 瀏覽
去咗食酸菜魚而來,所以淨係叫咗個珍寶酸菜魚,加咗六款配菜!全部都好多!本身仲想加多個水晶粉皮,店員話已經有薯粉,所以就冇叫到,叫埋真係飽到死!最後3條友都食唔哂!超超超多薯粉魚超大塊!上枱味道同大陸差唔多,不過食落就真係差好遠😭😭唔滑又有魚皮,大陸d魚係滑到筷子都好難夾,d魚仲有小小腥味🥴個湯底又甜甜地咁🤷🏻‍♀️不過所有配菜,串燒,小饅頭都好好食!串燒同雞泡魚調味係一樣。配菜仲好食過條魚🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️朋友話水煮魚同中菜好味道,下次都可以再試下!埋單$8xx 係幾貴的。
2019-05-30 668 瀏覽
今次揀既呢間川菜餐廳係位於YOHO MALL入面,所以好適合而家呢種落雨天氣☔️食到飽飽又可以行下街🚶🏽‍♀️🚶🏾‍♂️有冷氣嘆又唔洗淋雨👍🏿 由於我地lunch 時間去既關係所以係食set lunch,而每個set lunch配有沙律bar 任食同埋一杯飲品,另設有茶錢同加一服務費💸沙律bar🥗選擇以任食黎講都算多,當中最出色既就係佢既尖椒皮蛋🌶佢既醬汁整得好好,麻麻辣辣幾過癮😎另外仲有麻辣蓮藕片,涼拌青瓜黑木耳,麻醬豆腐等等仲有羽衣甘藍🥬栗米粒,車厘茄等等既都有,有水果同埋栗米肉粒湯都幾好飲🌽養生茶☕️茶入面既配料都幾多,有杞子,雛菊,紅棗片,桂圓等等,飲落有淡淡既菊花香同埋甜甜地,成個感覺都好養生酸菜桂花魚紅薯粉🐟🍜(唔辣)湯頭夠酸而且飲落唔覺得太味精👍🏿紅薯粉煮得夠軟身,好易入口🤤魚肉都好滑溜吸左少少湯酸酸地幾開胃😌不過我覺得辣既會再惹味少少,為食妹終於明白點解食酸菜魚一定要食辣喇😂窩蛋肉碎飯🍳🍚窩蛋夠曬水汪汪撈埋落個飯度一流🤩再加埋辣辣地既肉碎好惹味香醋排骨🍖配白飯排骨份量都頗多,酸酸甜甜好開胃🤤而且骨肉分離唔會癡骨🦴絕對係我鐘意既菜飲品方面我地叫左蜜桃冰茶🍑菠蘿特飲🍍,兩個果茶味道

沙律bar🥗

養生茶☕️
養生茶

酸菜桂花魚紅薯粉🐟🍜(唔辣)
酸菜桂花魚紅薯粉

窩蛋肉碎飯🍳🍚
窩蛋夠曬水汪汪撈埋落個飯度一流🤩再加埋辣辣地既肉碎好惹味
窩蛋肉碎飯

香醋排骨🍖配白飯
香醋排骨配白飯

飲品方面我地叫左蜜桃冰茶🍑菠蘿特飲🍍,兩個果茶味道都普通同平日飲開果D差唔多所以就唔特別介紹喇🙂
菠蘿特飲

2019-05-29
養生茶
酸菜桂花魚紅薯粉
香醋排骨配白飯
2019-05-04 786 瀏覽
五一勞動節,放假日,但今日無北上😎留港消費❗️之前因爲成日病減少左食🌶,依家元氣夠要開始練番食辣啦😆 ⭐️成都水煮鮮魚片$198⭐️我揀1度辣🌶,辣味香,唔搶喉👍🏻魚冇骨,大大塊,算嫩滑❗️跟自選4款配料:全部份量都幾多👏🏻選了《腐竹,粉皮,午餐肉,秀珍菇》⚠️午餐肉是必點,超正呀⚠️ ⭐️奶油扒娃娃菜$73⭐️奶油味好正😋食完一點都唔覺膩,是屬必點菜式!!⭐️七彩雞翼拼盤$76⭐️三隻辣,四隻不辣,顏值高,味道屬一般,可一試🤭 ⭐️八寶茶$13⭐️養生茶,飲了5杯🤣 ⚠️總結⚠️環境有啲似大陸嘅餐廳,空間大,坐得好舒服😌服務算🆗,香港來說是屬高分。 (5❤️為滿)推薦:❤️❤️❤️❤️抵食:❤️❤️❤️服務:❤️❤️❤️

⭐️成都水煮鮮魚片$198⭐️
我揀1度辣🌶,辣味香,唔搶喉👍🏻魚冇骨,大大塊,算嫩滑❗️

⭐️奶油扒娃娃菜$73⭐️
奶油味好正😋食完一點都唔覺膩,是屬必點菜式!!

⭐️七彩雞翼拼盤$76⭐️
三隻辣,四隻不辣,顏值高,味道屬一般,可一試🤭

⭐️八寶茶$13⭐️

成都水煮鮮魚片
奶油扒娃娃菜
成都水煮鮮魚片
2019-04-04 879 瀏覽
之前嚟過一次,覺得水煮魚唔錯,因為佢開響形點入面,所以價錢都偏高少少,幾個人一齊食就比較划算。今次叫左酸菜魚,蒜泥白肉等等(我忘記左名稱)。酸菜魚,唔夠酸,只有辣,酸菜好少。蒜泥白肉,外貌同我地知識嘅相差好多,唔夠蒜味,份量好少,唔抵食。炒豆角,醬料惹味!配飯一流!個個勁多辣椒嘅一口牛肉,真係辣椒數量遠遠多過牛肉。咁貴價錢原來係用嚟食辣椒。後來食完先知,我地去嘅前一日原來呢間野因爲食物發霉而上左報紙⋯⋯⋯好在我地食完無肚痛。

今次叫左酸菜魚,蒜泥白肉等等(我忘記左名稱)。

酸菜魚,唔夠酸,只有辣,酸菜好少。

炒豆角,醬料惹味!配飯一流!

2019-03-04
2019-03-27 560 瀏覽
今晚一行五人,相約在霸王川莊晚飯,除了傾過不亦樂乎👄💦,當然也吃過開懷😋👏🏼如以往,先叫第一輪的食物,吃到差不多,再叫第二或第三輪😁,這樣食物才熱和新鮮1.麻醬雞絲滑粉皮($66),挺好,很喜歡多麻醬2.辣妹子乾煸肥腸($135),吃到如此辣的友人,都說弄得好味,且🐷大腸處理得好這道菜原本是🌶🌶🌶,落單時要求🌶🌶的辣度,好讓大家都盡量品嚐到3.紅油龍炒手($62),依然叫辣油另上,可按自己的喜好加配;有人喜好將菜肉球在辣油上翻滾,整個沾滿辣油😅4.自選串燒,左起,肥美豬大腸串($21)、台式香腸串($26)、煙肉年糕串($21)、孜然雞皮串($20)5.黃金翡翠($98),秋葵和四季豆沾滿鹹蛋黃醬,既惹味又邪惡😈6.翡翠黃金蝦球($150),同樣是惹味而邪惡😈的菜式,蝦球和秋葵沾滿鹹蛋黃醬7.七彩雞翼拼盤($76),7種味道,各有特色,左起,芝士、青瓜沙律、紫薯、芝麻,韓式辣醬,麻辣,香辣

1.麻醬雞絲滑粉皮($66),挺好,很喜歡多麻醬

自選串燒
黃金翡翠
翡翠黃金蝦球
2019-03-24 410 瀏覽
今日去元朗探朋友,未夠七點我地兩個餓底就喊餓要食嘢😅😅。朋友住元朗西鐵站上蓋,最快梗係去yoho mall 醫肚😆😆。呢度好多食肆,但我地兩個唔好辣既人竟然揀左响yoho mall 2樓既覇王川莊,只因被佢門口”有辣有不辣”既宣傳吸引,諗住既可試下川菜、又唔怕食唔到辣,何樂而不為?!時間雖早,但今日係星期六,餐廳已經八成滿。因為我地泥之前已用apps攞飛,所以去到就差不多有位了,等左5分鐘左右,好快!用餐時間90分鐘,入坐開始計⏳⏳一入到去坐低,待應小姐就立刻俾左QR code 我地,原來呢度係用apps落單的。朋友一個箭步就scan 左QR code 睇電子menu,我就繼續睇實體menu,一人睇一個,非常合拍,又有效率👍🏻👍🏻。雖說電子落單,但都唔係話無人理你。話說我地想叫脆皮黃金鴨,見電子版寫住售罄,又口多多問下待應小姐係咪賣哂(心諗唔識字咩,售罄咪即係買哂囉☹️☹️),點知待應小姐好細心話我地知原來仲有,不過製作時間45分鐘,ok的話,可以幫我地落單。但我地兩個餓底唔等得,決定叫第二樣👌🏻👌🏻呢度上菜好快,落單幾分鐘,紅噹噹的成都水煮鮮魚片就上場了。我地揀左辣度1 (1-5度,5最

呢度上菜好快,落單幾分鐘,紅噹噹的成都水煮鮮魚片就上場了。
我地揀左辣度1 (1-5度,5最辣),另選四款免費配料凍豆腐、鮮腐竹、豬紅同茶樹菇。鮮魚片好滑好香,配料好足,兩個人叫個例牌剛剛好。辣度1,少少辣,岩哂我地兩個。其實貴少少可以選擇成都水煮桂花魚,免費配料就有24款甘多,實有一款岩口味。唔夠食仲可以加錢揀不同的配料,選擇豐富。 ($198)

仲enjoy 緊水煮魚既時候,另外兩個菜已經陸續上枱。一個係奶油扒娃娃菜($73),第二個係覇王辣子雞。老實說,平時出街真係唔會叫娃娃菜,不過今次係奶油扒,諗住萬一啲餸太辣都有呢個餸中和一下,點知呢個菜又的確幾好食,唔會太膩,值得一試😋

至於覇王辣子雞($135),好香口,愈食愈想食,用泥配啤酒慢慢嘆真係一流🤤🤤 。呢個菜辣度3,對我地泥講已經幾辣,食幾口就要飲啖八寶茶送下。

茶位每人$11

整體而言,今晚幾款菜式都不錯,坐得舒服,服務良好,可以下次再泥試埋其他菜式。
2019-03-23
5 分鐘 (堂食)
  • 覇王辣子雞
2019-03-14 437 瀏覽
今日下午去咗霸王川莊食lunch 😋午市套餐由$68-$108不等,午時套餐包括任食沙律🥗吧➕🍹飲品一杯,沙侓吧有驚喜,唔係一般生菜加dressing,仲有8款涼拌菜可以任食,CP值超高👍🏻👍🏻而我今日就叫左個🥢酸菜桂花魚湯麵$98,酸菜湯底不算太濃🐟魚肉入口嫩滑!一定會再試!😋😋
今日下午去咗霸王川莊食lunch 😋

一定會再試!😋😋

2019-03-12
午餐
2019-03-07 193 瀏覽
我跟老妹嘛也是最早到的人,今晚被安排坐在廂房裡大家都有點嚇到,還在擔心會有抵消嗎?不管了反正這樣更好啊,大聲的聊天也不用擔心會影響到其他客人啊,這裡提供的是八寶茶很清香的包括的花茶比較多,但喝起來很順口對解解辣頗有幫助啦。這的小吃有很多款式喔,每樣都做得很滋味好吃,要數到最難忘的當然是酥脆的蠶豆及清爽的青瓜片嚕,作為開胃的餐前小吃有驚喜唷。這邊的川菜是比較新穎,每款都加入了特別的元素,像是每次必點的蒜泥白肉,它就包裹著蔬菜在裡頭,味道是頗特別的,但也不是每個人都能接受到,因為那菜的草青味也重。包得扎實飽滿的紅油抄手,外皮又薄又滑的很可口,而裡頭的餡料都頗不錯吃但感覺有點像是廣東式的餃子般。但我們還是喜歡它的味道,餐後當然也是要點甜品啊,這的選擇不多,我硬要選了拔絲系列的,蘋果的比較搭也美味些。

作為開胃的餐前小吃有驚喜唷。
2019-03-01
2019-03-06 279 瀏覽
1.八寶茶雖有特式,但不是我杯茶2.手撕丁香雞($93),凍吃,雞肉算滑,但味道一般,綠色醬也不太有味。(不會再order)3.家鄉手抓餅($34),出乎意料的好味,不油膩,希望下次都弄得這麼好。(會再order)4.墨魚鬚串($20)、雞腎串($26)、魷魚鬚串($23),3串都加了孜然粉,而3串食物的質素普通。(不會再order這3串,但會嘗試其他)5.清炒五色蔬($88),幾特別的菜式,且味道挺好,喜歡。(會再order)6.紅油龍炒手($62),好味,叫辣油另上,我便可隨意加少許,那就剛好,適合不太吃得辣的我。(會再order)7.柚子檸檬梳打($38),味道合我,又夠凍,好味。(會再order)
1.八寶茶雖有特式,但不是我杯茶
八寶茶

手撕丁香雞

家鄉手抓餅

(不會再order這3串,但會嘗試其他)
墨魚鬚串、雞腎串、魷魚鬚串

清炒五色蔬

家鄉手抓餅
清炒五色蔬
柚子檸檬梳打
2019-02-10 530 瀏覽
星期日有適逢年初六, 喺yoho mall 睇完戲 六點鐘約咗朋友去 霸王川莊 食川菜因為係假期兼農曆新年關係 所以限定時間90分鐘入到去一定要叫出名嘅水煮魚bb辣 例牌 ,可以加四個餸,我哋叫咗水晶 粉皮,金菇, 鮮腐竹,同埋 蘆筍 ,這個是我覺得最好的配搭, 水晶粉皮,煙煙靭靭, 每一條都 掛滿湯汁 ,bb辣 , 魚片很滑,大塊,如果唔食得辣 又想試下 嘅話,可以叫bb辣另外叫咗個濃湯茶樹菇翡翠苗, 這個配搭 未食過 湯濃 翡翠苗爽口 👍🏾酸辣水晶粉皮 ,我覺得一般, 可能食開用麻醬嘅粉皮 ,覺得酸辣味唔match霸王脆香雞 炸到脆卜卜 有好多蒜蓉粒 夠曬惹味特大生果茶, 是我的至愛 ,必叫飲品芒果沙冰 濃郁芒果味仲有芒果肉 大 杯底飲這間環境舒適 服務好 啲嘢又係 保持水準 值得一去再去
因為係假期兼農曆新年關係 所以限定時間90分鐘

霸王脆香雞 炸到脆卜卜 有好多蒜蓉粒 夠曬惹味

特大生果茶, 是我的至愛 ,必叫飲品

芒果沙冰 濃郁芒果味仲有芒果肉 大 杯底飲

這間環境舒適 服務好 啲嘢又係 保持水準 值得一去再去
2019-02-10
10 分鐘 (堂食)
  • 水煮魚
2019-01-24 469 瀏覽
今日同媽子 我妹妹們去食川辣嘢有主菜和自助沙律吧, 有湯、有野飲,淨係沙律吧已經多達十多款, 如果你係吃貨的話 呢度絕對滿足到你有辣、有唔辣 總有幾款會啱你口味 主食也有很多款, 當然要叫我最喜歡的 紅紅火火 嘅麻辣 食物啦 看到它咁大窩上到台就口水直流了其他主食也不錯啊整體來說 對我 這個吃貨嚟講 係絕對抵食, 因為由十二點鐘食到兩點鐘(沙津吧 兩點後就要收走) 已經食咗好多轉了, 尤其是沙律吧值得一讚嘅係 有我鍾意食嘅 麻辣皮蛋、 麻辣豬耳、 雜果沙律、 酸辣燙任飲( 以上食品就算單叫都要幾十蚊一碟啦) 所以非常滿足PPs 自助沙律吧星期一至五至有 :
今日同媽子 我妹妹們去食川辣嘢

有辣、有唔辣 總有幾款會啱你口味
看到它咁大窩上到台就口水直流了

其他主食也不錯啊

PPs 自助沙律吧星期一至五至有
2019-01-23
  • 自助沙律吧同埋所有主食
I purposely registered Open Rice account to put my feedback here regarding this so-call “Fine Dining” Szechuan House!Yet their customer service level, Food Quality both are NOT fine at all and NOT worth for paying so much. Firstly the staff there were always showing black face as if the customers owing them millions of money! While I was ordering add on items to the main dish, the waitress who was taking my order talked to me with total black face “those items you added are not free”! Hello, wha

Hello, what is this kind of attitude in hospitality industry?

After making my order, I noticed something like insect in their FAMOUS TEA!
And the tea pot looked like was being washed for really long time!!!

I called for attention for the in-charge person, he clearly saw me waving my hand towards him, yet he gave no response, and sent over the blackface waitress, I asked her what was the tiny black insect in the tea cup, she then took away the tea cup, the in-charge approached my by giving the explanation “oh, the insect might already there with the daisy, and covered by the daisy itself, so we wouldn’t know there was insect inside”, I was like Excuse me? Were you trying to tell me that insect found in the tea was acceptable?!

I told him clearly that I didn’t want to have another replacement tea, and I want to know what would they do about this kind of case, the guy gave me a lemon water, which I appreciated and continued my dinner.

Interesting part was the bill payment, they presented me the bill with everything even including the TEA with that insect in it!!!

How ridiculous is this???? Does it making any sense in hospitality industry as a fine dining restaurant that handled case with food/drinks quality in such way??? There was issue with the drink quality and you still expect the customer to pay that item??? And you told customer it could be done to remove that item from bill if the customer would like to!!! Are you kidding me? Why would you need the customer to tell you to do so while you are clearly aware the quality issue of the drinks???

It’s not a lot of money that costing me for that cup of TEA, it’s totally their service level that totally below average level!!!

I strongly recommend anyone else to try other restaurants with good food quality, great customer service yet reasonable price.
2018-12-29
2018-12-24 459 瀏覽
 今晚係平安夜,冒住無book位既危險去左霸王川莊walk in,我地6點半到,好彩地唔使等都有位!餐廳既位置都幾多,但座位唔算闊落,枱既面積比較細,叫多兩碟餸都唔夠位擺。佢地既茶好特別,有菊花/杞子,應該係可以幫大家食完辣野降火!水煮魚 $198呢個水煮魚可以自選4種配料,我地揀左豬紅/薯粉x2/萵筍! 由於驚佢太辣,所以叫左BB 辣,結果係完全handle 到,但如果平時唔係食得辣,可以揀佢地既酸菜魚!魚好滑,但有骨,而豬紅同萵筍亦都係極力推介既配料!$178至於另一個主菜--烤鴨,等左一個鐘先到,大家要預時間等!老實講,烤鴨唔係特別出色,唯一可以稱讚既地方係,佢地有炸饅頭夾烤鴨,超級好味,但食多兩件,會嫌佢膩,所以最好多幾個朋友一齊 share!另外,叫左杯鹹檸啤!我自己無飲,男朋友覺得麻麻地,但個味道叫做幾特別!

水煮魚 $198

黃金烤鴨