2023-08-10 846 瀏覽
▫️成都水煮桂花魚桂花魚嘅肉質鮮嫩滑溜,厚薄啱啱好,唔會煮得太熟,食落有彈性幾爽口,仲要冇骨啖啖肉😆平時食開譚仔三小辣嘅我揀咗Level 1嘅辣度(Level 1-5, 5最辣),覺得好辣同好麻🌶️ 個湯底好香好濃勁惹味,啲配料吸晒啲湯汁好入味,份量亦都比得好足,雖然好辣但好食到停唔到口🤣 配料我哋揀咗鴨血、鮮腐竹、牛栢葉同木薯粉條。鴨血幾有咬口但唔算好煙靭,鮮腐竹份量好足幾掛汁,牛柏葉彈牙爽口,木薯粉條偏幼身、好煙韌入味👍🏻
▫️成都水煮桂花魚

【⭐️ 尖沙咀·霸王川莊🍴】.之前舊舖喺K11既時候已經食過,一直好掛住佢既辣妹子肥腸😍依家搬左去isquare有靚景梗係去試下啦🤩🤩🤩 .可能中午去唔多人,都比左窗邊位我地🥰 環境真係好舒服,相信夜景會更加靚🥹🥹 景觀靚左價錢方面加左唔少🥲 都明白既~ 另外茶位每位$20,有百寶茶飲,老人家幾鍾意呢個茶😃.雙味小籠包🥢:$88分別係原味同麻辣味各3個,咬落去有湯汁,皮唔算太厚,但無咩特別,正常發揮。.麻醬雞絲滑粉皮🍜:$128粉皮夠滑,醬料足夠,好味😋.歌樂山辣子雞🐔:$268夠辣夠香夠惹味👍🏻有椒麻香,好酥脆。.乾鍋辣子爆肥腸🐽:$188Menu無左辣妹子肥腸🥹呢個唔好食.火爆帶子鳳尾蝦🦐:$268大大粒帶子配合埋鳳尾蝦,兩個食材都新鮮,清清地幾好食😋蝦爽口彈牙,帶子鮮甜。.烤北京片皮鴨🦆半隻:$298比較失望,鴨皮只有幾塊脆,兼且有鴨騷味🥲 .南充酸菜桂花魚🐟例牌:$488雖然係例牌但好大盤,魚肉都好多,底下仲有好多薯粉,食都食唔哂😂 湯好濃好惹味,酸度辣度都剛剛好,魚肉好滑😋 水準Keep到👍🏻.白雪燕麥蕃薯:$138賣相好精緻好靚,係用燕麥包住紫薯同蕃薯炸,唔會好甜,不過就係普
【⭐️ 尖沙咀·霸王川莊🍴】
雙味小籠包🥢:$88
麻醬雞絲滑粉皮🍜:$128
粉皮夠滑,醬料足夠,好味😋
歌樂山辣子雞🐔:$268
夠辣夠香夠惹味👍🏻有椒麻香,好酥脆。
乾鍋辣子爆肥腸🐽:$188
Menu無左辣妹子肥腸🥹呢個唔好食
火爆帶子鳳尾蝦🦐:$268
烤北京片皮鴨🦆半隻:$298
比較失望,鴨皮只有幾塊脆,兼且有鴨騷味🥲
南充酸菜桂花魚🐟例牌:$488
白雪燕麥蕃薯:$138
賣相好精緻好靚,係用燕麥包住紫薯同蕃薯炸,唔會好甜,不過就係普通食紫薯同蕃薯囉,我麻麻地🥲
⭐️ 整體黎講,呢個價錢真係食環境為主🤔,但酸菜桂花魚的確保持到水準好食既,不過價錢真係唔平,如果有特別日子慶祝又想食中川菜環境又靚既,可以去下🥰🥰🥰
2023-07-15 608 瀏覽
環境-較暗,可能想突出維港景賣點,裝修好生硬,說白點無咩品味-背景音樂點解播流行曲,完全唔襯,更加破壞格調食物- 選擇都多,餐牌當然係辣食為主,不過同家人食,因為唔係食辣為主,所以只係點左 奶油菜(清水烚過咁),小籠包(正常),片皮鴨(面粉皮唔錯),素鵝(普通),燻魚(普通),蒜泥白肉(肉係無味都係蒜味),拔絲香蕉(個外型打卡係一流,不過主角味道失望)。可能叫了一堆都不是川菜,試一次 就算服務- 不是太專業,上菜同收碟 經常期望食客幫手,只能說有欠醒目同周到。香港真係好難請人,特別係餐飲業,一般後生都唔會想入行
-較暗,可能想突出維港景賣點,裝修好生硬,說白點無咩品味
-背景音樂點解播流行曲,完全唔襯,更加破壞格調

食物

2023-07-15 403 瀏覽
片皮鴨份量好細,性價比唔高。反而酸菜魚唔辣但係好香,而且有薯粉係底,非常飽肚。小籠包,炸饅頭,賽螃蟹都唔錯。而且環境都非常舒服,仲有花茶飲,適合多人而且有長輩嘅聚會。
2023-06-29 490 瀏覽
係ig見到之前係K11 art mall 既霸王川莊搬咗去I square🤓以前都成日去食 今日比我見到一於食完之後睇戲🤩南充酸菜桂花魚(例牌)以前去親都食呢個 今日嚟到新店緊係要試吓有無失準啦😎果然係無既 依然咁好味😋我哋叫咗小辣 嚟到即刻將所有辣椒拎走 因為驚越食越辣😝呢個真係超好味 酸同辣嘅味道剛剛好 未試過嘅一定要試吓 加上佢嘅魚片好滑又多 推薦👍🏻麻香水煮滑牛肉(例牌)(木薯粉、筍條、鴨血、牛肚)呢個係朋友叫嘅佢想食麻辣嘢所以嗌咗呢個 我就覺得呢個有啲油同有啲辣 不過佢包咗幾個餸所以都幾抵嘅 同埋唔食得辣就唔好叫呢個 應該會頂唔順🤣甜奶迷你小饅頭呢個真係為左狂點煉奶🤣🤣平時係屋企又唔會整 所以係街見到唔係好貴都會叫😆特大新鮮果茶(1300ml)解辣一流啊呢個又夠大杯 我地四個人叫左兩杯share 剛剛好😙

南充酸菜桂花魚(例牌)

麻香水煮滑牛肉(例牌)
(木薯粉、筍條、鴨血、牛肚)

甜奶迷你小饅頭

特大新鮮果茶(1300ml)

2023-06-19 336 瀏覽
呢間川菜同平時食開既川菜好多分別,環境上靚好多,衛生上都好好多,係一個高檔次既環境食價錢實優既川菜。今次同屋企一齊去食,叫左一個南充酸菜桂花魚、甜奶迷你小饅頭,同埋一人一大杯特大新鮮果茶南充酸菜桂花魚:桂花魚好有魚既香味同好軟滑!分量又夠多,味道夠濃,而且仲有薯粉底,唔洗怕唔夠飽。因為個酸菜湯底好夠味,我地仲叫左幾碗白飯,個個都食到lamlamh脷甜奶迷你小饅頭:炸到岩岩好,完全沒有油係個饅頭入面,一啖一粒好好特大新鮮果茶:杯茶大到飲唔哂,下次可以先叫一杯先,唔夠再叫多杯

2023-06-12 3578 瀏覽
朋友生日搵左呢間靚景餐廳😍😍一上到去被安排窗口位個天仲未黑得哂一望😍😍好靚嘅維港呀😍😍餐牌都有好多選擇,但如果想食片皮鴨嘅話記得記得一黎到即刻要叫左先,因為佢係即叫即整要等45分鐘架!我地係食哂所有野先上隻鴨烤北京片皮鴨半隻 $298片皮鴨皮脆肉嫩鴨皮夠簿,鴨肉味濃而不帶酥味,而包皮夠薄同夠煙韌。麻醬雞絲粉皮 $128粉皮煙煙韌韌配上麻醬份量算多,而雞絲唔會鞋。南充酸菜煮蜆 $398呢個姐係酸菜魚轉左係蜆,湯底酸酸辣辣味道適中,蜆食落無沙同無咩味因為都比酸辣味遮蓋左。霸王小籠包6隻 $78小籠包塊皮唔會好厚,一食落口肉汁就湧出黎,肉餡彈牙。四川熗炒土豆絲 $138炒得夠爽口,唔會辣仲帶有少少酸味。甜奶迷你小饅頭 $55上枱時熱辣辣外脆內軟,細細粒可以一淡食哂,加唔加煉奶都好好食。重慶黑糖糍粑 $78糍粑煙韌有口感。咱家雷沙湯丸 $88湯丸面層係黃豆粉,外皮略厚但都軟綿煙韌,內餡則係黑芝麻餡,黑芝麻味道都算係香濃。

烤北京片皮鴨半隻 $298

麻醬雞絲粉皮 $128
粉皮煙煙韌韌配上麻醬份量算多,而雞絲唔會鞋。

南充酸菜煮蜆 $398

霸王小籠包6隻 $78
小籠包塊皮唔會好厚,一食落口肉汁就湧出黎,肉餡彈牙。

四川熗炒土豆絲 $138
炒得夠爽口,唔會辣仲帶有少少酸味。

甜奶迷你小饅頭 $55

重慶黑糖糍粑 $78
糍粑煙韌有口感。

咱家雷沙湯丸 $88

2023-06-06
紀念日
  • 甜奶迷你小饅頭
  • 烤北京片皮鴨(半隻)
拜訪這家跟朋友慶祝生日🎂點了麻辣小龍蝦 💰細208小龍蝦由辣椒花椒等香料煮成 小份的看起來也很多 麻辣咪很香 不會太辣 肉汁鮮甜 值得一試烤北京片皮鴨 💰半隻 298即叫即烤的片皮鴨 鴨皮香脆 鴨肉多汁 不會乾身 配上青瓜 京蔥 甜醬汁 包著吃相當美味 甜品點了拔絲士多啤梨 💰168賣相相當吸引 拔絲捲得很高 糖絲脆口 配上士多啤梨吃 口感很新鮮 職員也很用心放上生日牌🤭飲料點了 柑橘熱情百香果 💰68紅棗熱情果冰茶 💰72
拜訪這家跟朋友慶祝生日🎂

拔絲士多啤梨 💰168

飲料點了
柑橘熱情百香果 💰68
紅棗熱情果冰茶 💰72
平時都好like食酸菜魚,朋友睇到呢間景幾好,可以試一下!我哋一入門口,靚女姐姐已經好好服務咁帶我哋埋位。坐窗邊位,睇到維港景色,好靚好享受。仲要好安靜,唔錯!我哋叫左大份既酸菜魚,半隻片皮鴨,炸饅頭同小籠包 酸菜魚裡面有薯粉,湯底好夠味,我哋叫左辣,個辣度岩岩好。片皮鴨,都好香,唔太油,個皮質地我地都好like , 軟熟得來,有少少un 口,唔錯。炸饅頭size 好好,因為係迷你,好得意,咁既size我哋都肯食多幾粒。 要澄清返先,張相我擺碟係我地自己砌來影相😂 ,佢原先來到係就咁攤平擺響碟上上台😗 小籠包都皮簿,夠汁!我哋每人叫左杯特飲,杯辣石榴好好味維港景色加上食物同飲品都ok , 好想下次再來
平時都好like食酸菜魚,朋友睇到呢間景幾好,可以試一下!

我哋叫左大份既酸菜魚,半隻片皮鴨,炸饅頭同小籠包

酸菜魚裡面有薯粉,湯底好夠味,我哋叫左辣,個辣度岩岩好。
酸菜魚

片皮鴨  半份

小饅頭

小籠包都皮簿,夠汁!
小籠包

我哋每人叫左杯特飲,杯辣石榴好好味

維港景色加上食物同飲品都ok , 好想下次再來
2023-05-24
酸菜魚
片皮鴨  半份
小饅頭
  • 甜奶迷你小饅頭
🤪同媽咪提早慶祝母親節 呢間係幾好選擇起碼有海景睇 又係中餐👍🏻🖤嚟個快 狠 準 食評😂🙅🏻‍♀️最唔推薦: 醉雞, 擂沙湯丸, 回鍋肉🙅🏻‍♀️👉🏻醉雞完全無酒嘅香味 整係感覺到酒嘅酒精👉🏻湯丸一入口似中藥 芝麻唔係好流心👉🏻回鍋肉偏辣 菜炒得比較生 無食到肉 因為食咗一啖菜覺得好一般 所以無再食🙆🏻‍♀️最推薦: 煙熏魚, 瑪瑙棒棒雞, 四季豆🙆🏻‍♀️👉🏻煙熏魚皮脆肉嫩 調味幾好😍👉🏻棒棒雞幾特別 可以自己敲碎用糖包住嘅辣油 不過唔食得辣 小心d 唔好落曬Seasoning 有d似涼拌粉皮嘅 不過加咗麻醬/花生醬 更香 雞肉好嫩滑 可惜唔小心落多咗辣油🥹😭👉🏻四季豆同肉碎炒得幾香 不過偏辣至於個片皮鴨同蒜味牛肉炒飯 就正正常常😂抵讚位就係個片皮鴨唔算肥😛🧐Overall 不過不失 如果係請長輩食飯嘅 呢間都算係得體嘅餐廳👍🏻(Additional information: 近窗嘅座位有低消 卡位就1200或以上)
🤪同媽咪提早慶祝母親節 呢間係幾好選擇
起碼有海景睇 又係中餐👍🏻

🖤嚟個快 狠 準 食評😂
🙅🏻‍♀️最唔推薦: 醉雞, 擂沙湯丸, 回鍋肉🙅🏻‍♀️
👉🏻醉雞完全無酒嘅香味 整係感覺到酒嘅酒精

抵讚位就係個片皮鴨唔算肥😛

2023-05-05
母親節
2023-05-02 333 瀏覽
【油尖旺區】【霸王川莊】好耐之前曾經同同事去食朗豪坊嘅川莊,今次又有機會去試佢哋,梗係再帶埋佢,因為我唔太好食辣。不過 1am0324 嗰次我都覺得啲嘢好正,係我喺公司提及第二多嘅嘢,因此我都滿懷期待咁殺上 iSquare 廿五樓。一入去見到個裝修好新派,新派得嚟又夠高貴,用雲石檯配合維港景色食嘢,我心裡面都嘩嘩聲。咁當然我喺同事面前輸人唔輸陣,一陣佢同女同事講我失禮晒咁,咁女同事對我印象差咗,就真係得不償失,不過個景堅靚。新讀者未必睇過上一次,咁我又講吓呢間新派創意川菜,佢哋有多年川菜經驗,傳統味道配新派嘅演繹。精於選取唔同種類嘅四川香料同食材,融匯貫通,從而為客人提供擺設精緻但不失風味傳統嘅四川菜,佢哋係做得到嘅。所以點可以唔食佢哋嘅酸菜魚,叫咗個例牌嘅「南充酸菜桂花魚」,$438,湯底以上湯熬製,加入四川正宗老壇酸菜,味道鹹酸而色澤鮮亮嘅。酸菜湯裡面加入滑溜嘅去骨魚片同埋薯粉,口感脆嫩,酸香撲鼻,食材間非常夾。上次食咗羊腩,今次食 $275 嘅「孜然蒙古羊架」,西式羊架食得多,川式都係第一次。充滿唔同辣椒乾喺面,好似有指天椒乾、燈籠椒、四川辣椒乾,成件事幾惹味、幾醒神,食落就想繼

上次食咗羊腩,今次食 $275 嘅「孜然蒙古羊架」,西式羊架食得多,川式都係第一次。充滿唔同辣椒乾喺面,好似有指天椒乾、燈籠椒、四川辣椒乾,成件事幾惹味、幾醒神,食落就想繼續食,好似有上咗癮咁嘅魔力。

之後要咗份半隻嘅「烤北京片皮鴨」,$288,真係新鮮烤製嘅,佢寫就寫個製作時間係 45 分鐘,不過實情都係半個鐘左右就起到。食落都唔錯呀,肥瘦分明,油脂又香。個皮都夠薄而又唔會穿,成件事都幾完美,冇嘢挑剔。

最後要咗個 1300ml 嘅「特大新鮮果茶」做飲品,$128,我同同事 share 飲都夠,仲有特定嘅飲品勺,幾好。佢個茶同上次一樣,每個茶位 $20,冇分別。總括而言我覺得對住維港景以呢個價錢食川菜,係幾唔錯嘅。。。

(地址:尖沙咀彌敦道63號國際廣場25樓2501號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #globaleats #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖沙咀 #尖東 #國際廣場 #isquare #霸王川莊 #SichuanHouse #川菜 #四川菜 #指天椒乾 #燈籠椒 #四川辣椒乾 #南充酸菜桂花魚 #烤北京片皮鴨 #孜然蒙古羊架 #特大新鮮果茶 #1am0741 #1ambackup
2023-04-13 340 瀏覽
每張枱都會奉備八寶茶,有菊花、杞子、紅棗、玄米等,飲落又香又甘潤~烤北京片皮鴨,皮脆肉嫩,鴨肉香甜,滿滿既鴨油香。面皮薄嫩,唔會乾巴巴,加入青瓜、京蔥、甜麵醬,美味一流!小籠包皮薄透,一咬落去湯汁滿出嚟,肉餡鮮甜,夠正宗。招牌霸王炒飯,顏色五彩繽紛,增加食慾。材料都豐富,櫻花蝦、菜粒、蝦仁、雞肉⋯⋯飯粒粒分明,蛋夠香濃蒜泥白肉卷,切的五花肉同卷好既小黃瓜配搭,入口融化,醬汁辣中帶甜,蒜香味十足!黑木耳百合炒蒿荀,清甜爽口,清清爽爽既感覺。

小籠包皮薄透,一咬落去湯汁滿出嚟,肉餡鮮甜,夠正宗。

黑木耳百合炒蒿荀,清甜爽口,清清爽爽既感覺。
位於iSquare 25樓,270度維港景觀相當唔錯,而座位唔會排得太密,坐得幾舒適。① 南充酸菜桂花魚 例牌$488餐牌寫例牌是2-3人用,珍寶供4-5人用$598,我們點例牌已經覺得好大碗,酸菜魚微辣以香為主,桂花魚夠多夠滑,薯粉底都幾多。不過我都另外叫碗白飯撈湯,真係好好食!而落單時可以另加配料,凍豆腐 $40 蒿筍條 $40 鴨血 $48,好豐富呢!② 鮮露筍拌牛舌心 $128呢碟前菜好味,露筍爽口,牛舌心薄片切,每片面頭都有蒜泥,但唔會太濃味。③ 孜然香酥羊腩 $238香濃孜然味,蓋過了羊羶味。羊腩面層有點硬脆,全份羊腩中間部份有膠質,但兩側的比較韌,有點失望。④ 霸王小籠包 $78有湯汁的小籠包,趁熱食!⑤ 甜奶迷你小饅頭 $55必食之選!!我地四個人最後要Encore叫多碟!上枱時熱辣辣外脆內軟,加唔加煉奶都好好食!
南充酸菜桂花魚

① 南充酸菜桂花魚 例牌$488
鮮露筍拌牛舌心

② 鮮露筍拌牛舌心 $128
孜然香酥羊腩

③ 孜然香酥羊腩 $238
霸王小籠包

④ 霸王小籠包 $78
有湯汁的小籠包,趁熱食!

⑤ 甜奶迷你小饅頭 $55
南充酸菜桂花魚
鮮露筍拌牛舌心
霸王小籠包
2023-04-04 249 瀏覽
新朋友新作風約起飯局是一場接一場介於朋友喜歡川菜系又愛打卡特地上網查詢了幾家餐廳最後敲定了這家1️⃣濃湯茶樹菇翡翠苗不愛吃翡翠苗只能淺淺嚐一口表示尊重沒帶絲毫青草味 反而是爽脆清甜湯底偏濃但不油膩2️⃣成都香辣萵筍拼鮮蝦 萵筍交叉疊成圓形鮮蝦胡亂放旁邊也不知道是設計還是廚師心情不好好在味道成功挽回滿滿的醬汁染著每一片萵筍甜甜辣辣讓人胃口大開鮮蝦彈牙 也沒什麼雪藏味3️⃣老四川燈影牛展肉薄薄的牛展片帶著甜口咬下去有點不像吃牛肉反而像脆片4️⃣家傳素鵝光看表面是雜菇雜菜切成碎再包進腐皮的素菜懷著不看好的想法勇敢啃了一個口脆脆的腐皮 Juice的餡成功讓我對素菜改觀5️⃣秘製黑醋排骨肉質鮮美多汁味道酸酸甜甜的解辣一流6️⃣毛血旺(大)上桌時有被嚇到Size可以用盆形容都不為過配料豐富光表面就可以看到豬紅、魷魚卷、午餐肉、牛肚等等雖則選了小辣但普遍認為是有達到中辣的感覺不太能吃的朋友都辣出汗了7️⃣烤北京片皮鴨(全隻)烤鴨切成一片片在盤子上鋪成一個圈搭著京蔥條、青瓜條、甜麵醬、餅皮一起上枱很榮幸被朋友投餵烤鴨脆而不膩配料發揮著清爽口腔的作用簡直一口接一口都不會覺得過份8️⃣翡翠黃金蝦球(沒圖)炒得比較濕身鹹蛋黃醬不太突出但
新朋友新作風

5️⃣秘製黑醋排骨
肉質鮮美多汁
味道酸酸甜甜的
解辣一流

6️⃣毛血旺(大)
上桌時有被嚇到
Size可以用盆形容都不為過
配料豐富
光表面就可以看到豬紅、魷魚卷、午餐肉、牛肚等等
雖則選了小辣
但普遍認為是有達到中辣的感覺
不太能吃的朋友都辣出汗了

7️⃣烤北京片皮鴨(全隻)
烤鴨切成一片片
在盤子上鋪成一個圈
搭著京蔥條、青瓜條、甜麵醬、餅皮
一起上枱
很榮幸被朋友投餵
烤鴨脆而不膩
配料發揮著清爽口腔的作用
簡直一口接一口都不會覺得過份

8️⃣翡翠黃金蝦球(沒圖)
炒得比較濕身

• 拔絲香蕉
  • 白雪燕麥蕃薯
  • 老四川燈影牛展肉
2023-03-30 352 瀏覽
我哋又想食小籠包又想食片皮鴨又想食酸菜魚上網搵到呢間霸王川莊見到窗邊位嘅景色非常吸引其實每次去一間餐廳食飯之前都一定會上嚟OpenRice度睇吓啲食評做足功課就唔使嘥咗啲卡路里見到有啲「飯友」好好嘅會post埋張單出嚟所以我記得嘅話都會影低post埋上嚟因為見到有一次張枱窗外嘅景色好靚於是乎跟book同一樣嘅枱原來係有最低消費嘅不過唔記得咗幾多錢但我哋四個人相信都會食到個最低消費我哋餐廳一開夜市就入座喇正式由天光食到天黑夜晚仲睇到幻彩詠香江估唔到佢哋嘅百寶茶都咁好飲最意想不到嘅係越飲係越好飲我哋叫咗以下嘅食物每一樣都係中上嘅水準除咗個黑木耳百合炒萵筍平平無奇見到啲甜品好吸睛身為甜品控嘅我點都要叫返兩個擂沙湯丸擺喺呢一隻碟度好有feel 個拔絲香蕉睇相都已經覺得好靚一上枱嘅時候都忍唔住嘩一聲我哋四個女仔由夜市一開門食到人哋閂門叫我哋走渡過咗一個好開心嘅晚上
我哋又想食小籠包
又想食片皮鴨