2021-04-24 135 瀏覽
自己好少寫食評,第一次黎尼間野食馬來菜,裝橫舒適,音樂柔和,我地叫咗個霹靂仁當牛腩煲,佢個汁係馬來地道咖哩,除咗有牛腩,仲有薯仔,響鈴同豆卜,非常惹味可口,牛腩入口唔韌,仲有佢個撈摻摻幾特別,係油麵加米粉,撈下d咖喱汁食好正佢依家叫牛腩煲會送你兩個火鍋配料食,我地叫咗安格斯肥牛同魷魚,落個煲滾兩滾,同樣美味。值得一提係佢地嘅參巴醬好正,係廚師自己抄,撈埋落撈摻摻一流。另外我地叫咗一杯話梅甘桔凍飲,食完咖哩飲特別消滯!無論野食同環境,都值大家去試一試!

2021-04-24
2021-04-24 65 瀏覽
霹靂舞break dance,我知,我以前都跳過。霹靂火,喺套電影,我睇過。個friend同我講起「霹靂南洋」,我就唔知乜嘢,之後佢帶我去先知,原來係間餐廳!滷水四寶,四寶係豆腐、鷄蛋、豬腩、豬腸,滷得好入味,豬腸夠肥夠香,整體唔係好鹹,個presentation都靚,味道好到位!怡保芽菜鷄飯 (配油飯),油飯好有油香味,芽菜好清甜,無骨鷄好厚肉,好滑好嫩,好有鷄味,好耐未有食得到呢種咁有鷄味嘅雞,沾三色醬嚟食,正。湯,濃味又清香。

湯,濃味又清香。

2021-04-20 195 瀏覽
食盡油尖旺🎏 — 霹靂南洋✨#90cp旺角篇 #90cp馬拉篇➖➖➖➖➖旺角彌敦道附近近排新開嘅呢間餐廳 聽個名就已經夠晒勁🤣 見佢主打正宗嘅馬來西亞菜 就膽粗粗上去試吓 食完當去咗馬來西亞旅行😢美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🔸 怡保芽茶雞飯 $68第一次食芽菜雞 感覺佢同海南雞都幾似🙈 不過相對嚟講未必有海南雞咁滑🤔 個人覺得最正嘅係佢有一個好似醬油嘅汁俾你點 點完之後真係完全昇華🤤🙌🏻 ✨ 砂煲咖喱滷雞髀豬腩摻摻 $78相比起芽菜雞 呢一個砂煲會比較吸引😌 佢嘅咖喱汁食落都幾似喇沙 個煲入邊唔單止有好厚好juicy 嘅豬腩 仲有勁大隻雞髀🤤🙌🏻 個雞髀非常之嫩滑 啖啖肉 撈埋個咖喱汁一齊食都幾有風味㗎🇲🇾😋 另外佢個煲入邊都仲有啲面同米線🍜 份量都唔㗎🤣🔸 咖央西多士 $38誤打誤撞叫咗呢個 本身以為係傳統嗰隻咖央多士🙈 嚟到個樣係非常之港式嘅西多士😂 不過佢就勝在唔係好甜 而且亦都唔算太油膩 大大降低罪惡感😏 如果本身鍾意食西多士嘅真係可以
食盡油尖旺🎏 — 霹靂南洋✨
#90cp旺角篇 #90cp馬拉篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️ ~ ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🔸 怡保芽茶雞飯 $68

✨ 砂煲咖喱滷雞髀豬腩摻摻 $78

🔸 咖央西多士 $38
誤打誤撞叫咗呢個 本身以為係傳統嗰隻咖央多士🙈 嚟到個樣係非常之港式嘅西多士😂 不過佢就勝在唔係好甜 而且亦都唔算太油膩 大大降低罪惡感😏 如果本身鍾意食西多士嘅真係可以試吓😂

✨ 話梅吉仔冰 南洋白咖啡 $8
嘢飲來講呢杯吉仔冰都算有驚喜 感覺養生之餘酸酸甜甜咁樣都幾開胃😛 白咖啡嘅話就普普通通啦💁🏻‍♂️

💰Total: $200

✅ 感覺上佢嘅嘢食都真係幾正宗🤔 而且價錢嚟講都可以接受 可以一試😌
砂煲咖喱滷雞髀豬腩摻摻
怡保芽茶雞飯
砂煲咖喱滷雞髀豬腩摻摻
2021-04-18 126 瀏覽
·馬拉雞腿肉骨茶/$58肉骨茶藥材香味濃郁😋 附炸油條吸飽湯汁雞髀肉嫩 滑嚕嚕嘅雞皮 熟度啱啱好用筷子同匙羹就可以輕易骨肉分離 又可以用手攞住咬👍🏻·霹靂仁當牛腩/$68咖喱汁微辣🌶惹味 好送飯牛腩份量多 鬆軟入味 唔會太老太韌 🙌🏻仲有啲炸腐竹鋪係面 脆卜卜 好香口·咖央西多士/$38超邪惡西多士 炸到金黃 仲流沙添🤩附煉奶沾 甜度自己控制話梅桔仔冰&桂圓冬瓜茶
·馬拉雞腿肉骨茶/$58

附煉奶沾 甜度自己控制

話梅桔仔冰&桂圓冬瓜茶
2021-04-17
2021-04-18 185 瀏覽
旺角一帶而加越黎越多馬拉餐廳 今次就試呢間新開嘅霹靂南洋🤣個名真係好霸氣🤭店內位置唔算多 但係有好大塊落地玻璃窗環境都幾開場👍.🎈馬拉雞腿肉骨茶 ($58)一上菜就俾佢原隻大雞髀吸引到 仲擺咗喺個瓦煲度 好吸睛😍伴碟既仲油炸鬼 蒜蓉 同埋辣椒豉油💁🏻‍♀️加埋蒜蓉色真係香口好多 肉骨茶湯底有淡淡既藥材味 仲有豆卜吸晒啲湯汁好怕有啲肉骨茶會好苦 不過我覺得呢度就啱啱好啦😋最令我surprise嘅係雞肉雖然係煮得耐既 但係肉質都算滑拆肉之後撈埋d個湯底食又係另一番風味👍.🎈怡保芽菜雞飯 ($68)呢個套餐仲包埋油飯同埋湯淨睇賣相都知好食 個雞肉好好好嫩滑每一舊都好少骨 啖啖肉👍雞皮亦都好好食 見到皮下脂肪凝結成啫哩狀 雞油飯一黎到就已經香噴噴 雖然唔似出面咁加好多黃薑粉 但係都有齊香料同雞油香😋墊底既仲有芽菜 唔好睇小普通嘅配菜呢到啲芽菜零捨粗🤣 索埋豉油同雞油都幾正.🎈參巴辣醬炸豆腐 ($28)我自己就覺得有少少辣既🤣唔食辣既朋友要慎選❗️除左香辣既參巴醬 上面有一粒粒花生 增加香脆感配埋炸脆既豆腐 真係好惹味好香口😋個口感有少少似臭豆腐 不過就唔臭😂中意食辣既朋友仔唔可以錯過啊.🎈總括而言
店內位置唔算多 但係有好大塊落地玻璃窗
環境都幾開場👍
馬拉雞腿肉骨茶

🎈馬拉雞腿肉骨茶 ($58)
一上菜就俾佢原隻大雞髀吸引到 仲擺咗喺個瓦煲度 好吸睛😍

肉骨茶湯底有淡淡既藥材味 仲有豆卜吸晒啲湯汁
好怕有啲肉骨茶會好苦 不過我覺得呢度就啱啱好啦😋
拆肉之後撈埋d個湯底食又係另一番風味👍
怡保芽菜雞飯

🎈怡保芽菜雞飯 ($68)
呢個套餐仲包埋油飯同埋湯
淨睇賣相都知好食 個雞肉好好好嫩滑
每一舊都好少骨 啖啖肉👍

雞皮亦都好好食 見到皮下脂肪凝結成啫哩狀
墊底既仲有芽菜 唔好睇小普通嘅配菜
呢到啲芽菜零捨粗🤣 索埋豉油同雞油都幾正
參巴辣醬炸豆腐

🎈參巴辣醬炸豆腐 ($28)
我自己就覺得有少少辣既🤣唔食辣既朋友要慎選❗️
我自己就覺得會比名氣好高既蘇媽好食
而且位置係油麻地都幾方便 係會回頭既餐廳👏
  • 參巴辣醬炸豆腐
2021-04-17 124 瀏覽
一份午餐包飲品$48起好經濟🌟 啱曬糧尾嘅朋友😌 份量仲要夠一位男士飽,真係性價比高👍🏼 <套餐> 送汽水,免費轉湯摻摻/湯米粉/湯油麵/白飯😄.🐓怡保芽菜雞飯 配油飯及雞湯 $68: 雞肉夠嫩滑,油飯好香😚 有蕃茄、青瓜、蔥、薑蓉,如果份量多番啲會更滿足🙈.🍗馬拉雞腿肉骨茶 配湯摻摻 $58: 第一次食肉骨茶有雞髀😍 肉骨茶嘅藥材味頗重,感覺好養身😌 有杞子同生菜為配料❤️ 旁邊有油炸鬼可以沾肉骨茶食🥰 湯摻摻有米線同油麵🍜.🦑參巴辣醬炒鮮魷 $98: 鮮魷好爽彈,用參巴辣醬炒好惹味🌶 仲有秋葵、豆、茄子👍🏼 不過鮮魷比較少量😩
🐓怡保芽菜雞飯 配油飯及雞湯 $68

湯摻摻
參巴辣醬炒鮮魷
梳打水
2021-04-16 72 瀏覽
個人特別喜歡東南亞風味,但因為疫情一直沒能出行。 終於等到週五晚上一下班就馬不停蹄地趕到這家新開的馬來西亞餐廳。 一入店就感覺穿越到了80-90年代的大馬,主理正宗馬來風味美食,仁當牛,芽菜雞,肉骨茶,砂鍋咖哩,蟹粥,雞油飯,和朋友們個個 吃完扶牆出來。 霹靂南洋絕對值得推薦!Personally, I particularly like the Southeast Asian cuisine, but I have not been able to travel because of the epidemic. Finally I waited until the end of work on Friday night and rushed to this newly opened Malaysian restaurant. As soon as I got in, I felt that I had traveled to Malaysia in the 80s and 90s, serving authentic Malay cuisine, rendang beef, sp
Personally, I particularly like the Southeast Asian cuisine, but I have not been able to travel because of the epidemic. Finally I waited until the end of work on Friday night and rushed to this newly opened Malaysian restaurant. As soon as I got in, I felt that I had traveled to Malaysia in the 80s and 90s, serving authentic Malay cuisine, rendang beef, sprout chicken, Bak Kut Teh, casserole curry, crab porridge, chicken oil rice, and friends. After eating, help the wall come out. Perak Nanyang is definitely recommended!
2021-04-15 100 瀏覽
今日唔做文青,大啖食!😋😋去左近油麻地既霹靂南洋,細細間,但裝修都幾靚,坐得幾relax(可能因為我4點去,間店得我一個人既關係😆😆)砂煲咖喱鹵雞髀豬腩肉摻摻(78$)(摻摻姐係解兩溝既意思,有油麵又有米粉,一種野食,兩種享受😆)一上台已經俾佢大大隻雞髀吸引左,入邊又有各種配料:鹵蛋、鹵豬腩肉等等⋯十分豐富!逼爆左個沙煲🤭🤭,唔好睇圖咁,咖喱大概譚仔十小辣啦,總之都幾對得住個價錢既,味道外觀都唔錯,另外佢d小菜好似好有特色又夠平,可惜得一丁友,試唔到🥲但呢間應該係超適合幾個fd尼小聚既店!一人一個主食加幾碟小菜又一晚😎

砂煲咖喱鹵雞髀豬腩肉摻摻(78$)

砂煲咖喱鹵雞髀豬腩肉摻摻
砂煲咖喱鹵雞髀豬腩肉摻摻
2021-04-09 140 瀏覽
參巴辣醬炸雞(半隻)非 常 有 驚 喜 !除左雞皮夠脆, 雞肉夠嫰唔"hai"口之外最正係佢個獨身秘制參巴辣醬!由XO醬、蝦、紅辣椒製成非常野味唔好睇佢個樣紅卟卟其實都唔係好辣可以一食再食為成碟雞更加左唔少驚喜!!霹靂仁當牛腩煲咖喱湯底夠濃味牛腩入味又夠林但薯仔比較硬身而且唔夠入味加左佢推介既鮮魷魚 同 時蔬拼盤正正路路 冇咩特別員工服務態度幾好加湯仲好細心問你想要加返咖哩 定 雞湯可以再黎其他!
參巴辣醬炸雞(半隻)
非 常 有 驚 喜 !
參巴辣醬炸雞(半隻)

除左雞皮夠脆, 雞肉夠嫰唔"hai"口之外
最正係佢個獨身秘制參巴辣醬!
由XO醬、蝦、紅辣椒製成
非常野味
唔好睇佢個樣紅卟卟
其實都唔係好辣
可以一食再食
為成碟雞更加左唔少驚喜!!
參巴辣醬炸雞

可以再黎其他!
2021-04-03
參巴辣醬炸雞
2021-04-01 177 瀏覽
上網睇到呢間新開就行黎試下個lunch點知好有驚喜😍啲雞好滑好好味(重點一定要配啲醬同埋個油飯!)朋友叫左個咖喱都食停唔到口店員姐姐又好nice下次一定會再幫襯😜😜
上網睇到呢間新開就行黎試下個lunch
點知好有驚喜😍
啲雞好滑好好味
(重點一定要配啲醬同埋個油飯!)
朋友叫左個咖喱都食停唔到口
店員姐姐又好nice
下次一定會再幫襯😜😜
2021-03-26 178 瀏覽
今次farewell同事揀左呢間個名勁有霸氣嘅「霹靂」南洋餐廳,感受一下佢有幾霹靂!餐廳走簡約風,牆上掛住好多馬來西亞南洋風嘅畫,落地玻璃設計讓柔和嘅陽光透入餐廳,感覺好cozy~我地試左霹靂仁當牛腩飯同招牌怡保芽菜雞飯。霹靂仁當牛腩飯個汁微辣,薯仔同牛腩入哂味,牛腩好淋唔韌而且分量多。招牌怡保芽菜雞飯嘅雞肉都幾滑溜,芽菜粗身肥嘟嘟清d冇咩味。同場加映 - 由目光銳利嘅同事發現霹靂雞毛以特顯雞嘅新鮮~另外加多個咖央西多士。賣相不俗,認真好少見咁薄嘅西多士。塗完蜜糖同事話好有甜蜜嘅感覺,略嫌咖央味唔係好出,似普通西多。南洋白咖啡好香滑,唔加糖都唔會苦~青檸梳打水係用泰國勝獅梳打水,夠晒gur~最後希望同事事事順利,前程似錦,霹靂迎接New Chapter!!

招牌怡保芽菜雞飯

2021-03-24
午餐
  • 招牌怡保芽菜雞飯
2021-03-24 155 瀏覽
同朋友行街行到肚餓, 搵下附近有咩食先.見到大廈燈牌有間叫霹靂南洋既餐廳. 就決定上去睇下有咩食.一開電梯門,就見到張長木檯. 雖然座位唔算多,但環境開揚,侍應帶左我地坐窗邊位,坐得好舒服.叫左話梅桔仔冰同桂圓冬瓜荼,2杯都好解渴好好飲.我地叫3碟野食,望住廚師點整,講講下好快有得食.霹靂仁當咖哩牛腩煲~辣得惹味 ,鹵水併盤~好入味,怡保芽菜雞~有驚喜,芽菜清脆雞夠滑 份量唔少, 抵食.差唔多食曬野時,侍應好細心遞左杯水同包濕紙巾俾我.服務態度抵讚.
同朋友行街行到肚餓, 搵下附近有咩食先.
見到大廈燈牌有間叫霹靂南洋既餐廳. 就決定上去睇下有咩食.
叫左話梅桔仔冰同桂圓冬瓜荼,2杯都好解渴好好飲.
我地叫3碟野食,望住廚師點整,講講下好快有得食.
份量唔少, 抵食.
2021-03-24
2021-03-17 121 瀏覽
難得可以掉低個仔同老公拍拖,時間唔多,把握時間!! 倆口子出到旺角搵嘢食,突然諗起朋友介紹一間新開馬拉菜,即刻去試吓~餐廳響575大廈5樓,叫”霹靂南洋”,個名又幾搞鬼喎😆lift門打開時,有少少愕然,因為冇招牌,有位小妹妹即刻同我say hello,個心定番D...細問之下,原來佢哋新開幾個禮拜,所以招牌同埋有D set up未到,但其實個場好乾淨簡約,感覺舒服.小妺妹安排我哋坐喺窗口枱,之後再俾Menu,原來佢哋呢個禮拜轉左Menu,多咗好多選擇,望落去好多野都想食...經過小妺妹嘅誠意推介之後,我就叫咗個仁當牛,參巴炒鮮尤,鹵水拼盆同咖哩雞亦尖做頭盆鹵水拼盆同亦尖先上,好驚喜個拼盆竟然有豬肚同大腸!!鹵水入味,配埋豬肚嘅爽脆......好正呀🤤🤤~~~個經理話佢哋個配搭每一日都唔同,第二日可能又會係其他材料,我家老爺即刻要求佢哋加埋紅腸😵😵另外個亦尖都好入味,作為頭盆,份量啱啱好👍🏻👍🏻之後到炒鮮尤,呢個我俾10粒星!!!一上枱,嗰陣香味即刻湧埋嚟,有少少似蝦醬魚干嘅味道,經理話呢個係佢哋個參巴醬,平時除咗炒嘢,佢哋自己會用嚟撈面或者當辣醬. 即刻食先,一咬落去,鮮尤爽口,配合埋

之後到炒鮮尤,呢個我俾10粒星!!!一上枱,嗰陣香味即刻湧埋嚟,有少少似蝦醬魚干嘅味道,經理話呢個係佢哋個參巴醬,平時除咗炒嘢,佢哋自己會用嚟撈面或者當辣醬. 即刻食先,一咬落去,鮮尤爽口,配合埋個參巴醬,食到停唔到口,我老公唔食得辣,一路食一路話辣,但又唔停口,見到佢食到成頭汗,好搞笑😂

最後上埋個仁當牛,我即刻心心眼😍😍個仁當牛用砂煲上,下面仲有個火熱住,一路滾住食,經理話如果我哋食到差唔多,可以幫我哋加湯,再加D配料做砂煲火鍋!! 平時雞煲呀羊腩煲呀就食得多,呢個配搭幾盞鬼,可惜佢哋未有酒牌,如果唔係加埋杯啤酒就真係妙極😂😂聽員工講,客人可以自己帶酒上去,佢哋唔收開瓶費.
ok!! 下次”中女社”聚會,我知道要去邊喇🤪🤪

最後埋單,兩個人食到好飽,都係4百蚊左右,以晚餐嚟睇,去個冰室都要成舊水一個人,我覺得超值!!

咖哩雞翼尖
參巴炒鮮尤
咖哩砂煲仁當牛
配料
  • 鹵水拼盆
同朋友行完街肚餓搵食,經過見到新開既霹靂南洋🧐聽個名都好勁😆今日被安排坐窗口位,可以一邊食野一邊望下街景傾計唔錯😍🍛 招牌怡保芽菜雞油飯 $68第一次食芽菜雞🙆‍♀️淋上特製的醬油雞肉好幼嫩😊配埋長相短小肥白的怡保芽菜🥰與本地的真係有分別架!細細條吸收左啲雞汁好爽口好味😋🍜 雞絲湯摻摻 $48 呢度有兩種食法撈摻或湯摻(米粉+油麵)我就鍾意食湯多啲,整碗摻摻滲出濃濃雞肉🐥香氣,雞好嫩滑有雞味,唔會煲到鞋口感,裡面仲有好香淋入哂味既冬菇🤩清甜既湯底好食得連湯汁都冇剩!☕️ 南洋白咖啡 $22源自馬拉既味道。口感順滑咖啡味香濃!💁‍♀️依家只要追蹤店家IG及分享帖文到自己ig story就會送一碟馬來西亞鹵水😍入面有鹵得好入味既豆腐,雞腳和豬肚!配埋店家自家製酸醋食好開胃🙌整體食物都幾好味😝而且價錢都幾抵食👍大家不妨黎試下正宗馬來西亞風味🤗

🍛 招牌怡保芽菜雞油飯 $68

🍜 雞絲湯摻摻 $48
呢度有兩種食法撈摻或湯摻(米粉+油麵)

☕️ 南洋白咖啡 $22
源自馬拉既味道。口感順滑咖啡味香濃!

2021-03-07 147 瀏覽
星期日下午路經旺角,隨便上網找一找餐廳,見到有幾個食評,有新開估計暫時唔多人,所以一試。菜單選擇不多,主要都係食雞,Order了兩個餐:咖喱雞髀撈摻摻 - 濃濃咖喱配摻摻,都辣嘅,雞髀、豆卜夠晒入味,好好味。份量充足,推介霹靂仁當牛腩飯,牛腩都好入味,而且撈飯一流!另加:咖央西多士,即叫即整夠晒香口,推介!試業期間點餐送飲品,白咖啡🥰唔知係咪新開,上到去無人,服務都好有禮貌。小店誠意之作,值得鼓勵!

菜單選擇不多,主要都係食雞,Order了兩個餐:

咖喱雞髀撈摻摻

霹靂仁當牛腩飯,牛腩都好入味,而且撈飯一流!
霹靂仁當牛腩飯

另加:咖央西多士,即叫即整夠晒香口,推介!
咖央西多士

試業期間點餐送飲品,白咖啡🥰

2021-03-07
咖喱雞髀撈摻摻